فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1392)

مجله مطالعات داستانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس باقری صفحات 5-15
    نقد اسطوره ای، به کشف اسطوره ها و کهن الگوها و چگونگی آنها در ادبیات می پردازد. رمان خوف نوشته شیوا ارسطویی، رمانی ست که می توان در لایه های پنهان آن نشانه های کهن الگویی و اسطوره ای را یافت و با تحلیل آنها به خوانش تازه ای از متن رسید. هدف این مقاله ردیابی ویژگی های اسطوره ای و کهن الگویی این رمان بر مبنای نقد اسطوره ای ست. خوانش رمان خوف، با این روش، علاوه بر آشکار کردن جهان نمادین آن و یافتن رمزگان های اساطیری، نشان می دهد که یکی از بن مایه های اصلی در این رمان، مسخ ایزد-بانوان است. ایزد-بانوان اساطیری، که پیش از این نماد قدرت، باروری، فراوانی و آبادانی بوده اند، در دنیای مدرن، در مقابله با سایه و وجه مردانه خود قرار گرفته، دگرگونی یافته و ویژگی های الهگی را از دست داده اند. شخصیت اصلی رمان خوف نیز که زنی زیبا و قوی بوده است، بر اثر ترس زیاد و در مواجه با وجه مردانه ذهن خود که به شکل پسر سرهنگ در داستان ظهور می کند و از سویی نماد قدرت نیز هست، تضعیف شده، به تدریج قدرت خود را از دست داده، در نهایت مسخ شده و به شکل موش درمی آید.
    کلیدواژگان: اسطوره، ایزد بانوان، رمان، خوف، شیوا ارسطویی
  • حافظ حاتمی، خدیجه ناظم صفحات 16-30
    جلال آل احمد از نویسندگان بنام، شناخته شده و صاحب سبک در جریان داستان معاصر فارسی، به ویژه در داستان کوتاه است. او در سفرنامه نویسی و تک نگاری، همچون حوزه ی پژوهش و ترجمه مهارت خود را نشان داده است. این نوشتار بر آن است تا با بررسی و تحلیل آثار داستانی جلال و بدون پیشداوری، به دنیای آرمانی یا همان آرمانشهر او بپردازد و نشان دهد که چگونه این نویسنده ی روشن فکر در این کسوت با روزگاری پر فراز و نشیب و آثاری میان مایه، بیشتر روشن بینی معترض است تا نویسنده ای تاثیرگذار و جریان ساز. در پایان نیز به خوبی روشن می گردد که چگونه او توانست با پای بندی به باورها و اعتقادات خود، برای رسیدن به آرمان ها، مبارزه کند و قطعا در این راستا، نوشتن را بهترین شیوه می دانست. بررسی دوران زندگی جلال آل احمد و آثار وی، بیشتر و به ویژه در سال های پایانی عمر بیانگر این نکته است که: او نویسنده ای واقعگراست؛ اما با این وجود، در پشت پرده ی واقعیتگرایی جلال، برای سامان دادن اوضاع و شرایط جامعه، تلاش و کنکاشی در جست وجوی آرمان شهری ایده آل وجود دارد که این گفتار بیشتر به آن می پردازد.
    کلیدواژگان: جلال آل احمد، آرمان گرایی، ادبیات داستانی، نقد و تحلیل
  • مینا حسن زاده، طیبه صابری، امیر فتحی، کاظم موسوی صفحات 31-50
    گریماس و دیگر معنا شناسان مکتب پاریس بر این باورند که واقعیت، همواره گریزنده است و عوامل بیرونی دخیل در پدید آمدن روایت و ریشه های واقعی آن همواره مبهم اند. بر این اساس روایت، گونه ای شبیه سازی از واقعیت یا شبه واقعیت است. گروهی از منتقدان ساختارگرا به فرمهای روایی و بررسی عناصر داستان و قوانین ترکیب آنها پرداخته اند. از جمله «گریماس» با ابداع نظامی مبتنی بر نمایش شکل واره ای برای روایت، طرحی، بر مبنای چگونگی روابط بین کوچک ترین واحدها، پیشنهاد می کند. در پژوهش حاضر در پی پاسخ دادن به این سوال هستیم که آیا تطابقی بین ساختار داستان از خم چمبر با الگوی گریماس وجود دارد یا خیر؟ بنابراین طرح داستان از خم چمبر به عنوان یکی از اجزاء تشکیل دهنده ی آن، بر اساس الگوی این ساختارگرا، بررسی و تحلیل شده است. ضرورت و هدف این پژوهش شناساندن هر چه بهتر نظریه ی گریماس و بررسی میزان انطباق داستانی با پژوهش او و تحلیل ساختار آن داستان بر پایه آن نظریه است. روش تحقیق، تحلیلی است و نشان می دهد که ساختار روایی داستان با نظریه گریماس منطبق است.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، روایت شناسی، گریماس، از خم چمبر، یحیی دولت آبادی
  • مجید سرمدی، مصطفی گرجی، فاطمه کوپا، مجید صفاری نیا، سولماز مظفری صفحات 50-67
    نقد کهن الگویی از نظریه های مدرن نقد ادبی و مبتنی بر نقد روان شناختی است که براساس آرای یونگ بنا شده است. در این نوع نقد، ضمن مطالعه و بررسی کهن الگوهای یک اثر، چگونگی جذب آنها توسط ذهن شاعر و نویسنده نشان داده می شود. کهن الگوها که محصول تجربه های مکرر بشر در زندگی است و در ناخودآگاه وی به ودیعه نهاده شده، از زوایا و ابعاد گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. برپایه ی این مطالعات، سفر قهرمانی برای رسیدن به کمال و رویای فردیت با تکیه بر حضور کهن الگوها در زندگی هر فرد میسر است.
    هدف این مقاله، بررسی رمان بوف کور نوشته ی صادق هدایت از منظر نقد کهن الگویی با تکیه بر مبانی فکری کارول پیرسون و هیوکی مار برپایه ی کهن الگوهای دوازده گانه ی بیداری قهرمانان درون است. نگارندگان تلاش می کنند نشان دهند شخصیت های داستانی نیز همچون شخصیت های هشیوار، با تجلی این کهن الگوها، می توانند در فرایند تفرد گام نهاده و سفر قهرمانی را پیش گیرند. نتایج این تحقیق نشان می دهد رمان بوف کور سرشار از کهن الگوهاست و به دلیل رویکرد روان شناسی خود، برپایه ی نظریات کهن الگویی قابل تحلیل است. بوف کور با حلول 9 کهن الگو، روند تفرد را در پیش می گیرد و دیگر شخصیت های داستان نقش پرورش دهندگی را در مسیر تشرف برای او دارند.
    کلیدواژگان: نقد کهن الگویی، سفر قهرمانی، کهن الگوها، بوف کور، صادق هدایت
  • علی سلیمی، مصیب قبادی صفحات 68-81
    ابراهیم نصر الله ، رمان نویس معاصر فلسطینی، در مجموعه رمان های «کمدی فلسطینی» غالبا به شکلی واقع-گرایانه توجه خویش را به موضوع فلسطین و سرنوشت مصیبت بار مردم این سرزمین معطوف نموده است، اما او در یکی از رمان های این مجموعه، به نام: «طفل الممحاه» (کودک پاک کن)، شیوه ای متفاوت در پیش گرفته و در آن، برخلاف دیگر آثارش، از الگوی واقع گرایانه در روایت و پیرنگ حوادث پیروی نکرده است، وی در این رمان. حوادث فرا واقعی را در بستری از واقعیت ها ارائه نموده و پیرنگ رمان را بر آن ها استوار ساخته است. جستار حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی این رمان را از منظر پیوند میان باورهای دینی و رئالیسم بررسی نموده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش گویای آن است که نویسنده درتلاش به منظور ایجاد هماهنگی میان مضمون و فرم، ابتکاری نو در رمان معاصر عربی به خرج داده است. او با این اثر، میان باورهای عامیانه مردم با رئالیسم جادویی پیوندی هنری ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: ابراهیم نصر الله، طفل الممحاه، الگوی روایی، رئالیسم جادویی
  • سهیلا فرهنگی، طاهره آقایی نواسطلی صفحات 82-96
    رمان دشت های سوزان رمانی شبه تاریخی از صادق کرمیار است که در آن واقعیت و تخیل به گونه ای جذاب و خواندنی به هم می آمیزند. کرمیار برای روایت وقایعی که در مقطعی از تاریخ ایران رخ داده است، به توصیف اعمال و رفتار شخصیت های تاریخی و داستانی با زبانی ساده و روایی می پردازد. در این رمان با شخصیت های فراوانی مواجه می شویم. به این دلیل این پژوهش در پی آن است که شخصیت پردازی های کرمیار را در این داستان مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، نشان می دهد که کرمیار با ایجاد فضایی زنده و باورپذیر و در مجموع با شخصیت پردازی مناسب خود روایتی جاندار و گیرا آفریده است. کرمیار شخصیت های داستان خود را با دقت برمی گزیند؛ آن ها را به تدریج وارد قصه می کند و پس از ایفای نقش، آن ها را از داستان خارج می کند. اکثر شخصیت های رمان به شیوه غیرمستقیم و از طریق گفتگو و کنش معرفی می شوند. در این رمان با همه انواع شخصیتی از قبیل شخصیت های اصلی، فرعی، ایستا، پویا، ساده و جامع روبه رو می شویم و این گوناگونی شخصیت ها به همراه حضور شخصیت های تاریخی سبب جذابیت روایت کرمیار شده است.
    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، روایت، دشت های سوزان، صادق کرمیار
  • سیدعلی قاسم زاده، سعیده کریمی افشار صفحات 97-113
    انقلاب اسلامی ایران تاثیرگذارترین عامل دگرگونی تاریخی- فرهنگی ایران معاصر است که همراه با تحولات بنیادین در حوزه های فکری، اجتماعی، سیاسی و... نظام ادبی کشور را نیز به سرعت متاثر و متحول ساخت. بی گمان یکی از برجسته ترین نشانه های این تحول اساسی، حضور فزاینده زنان در آفرینش آثار ادبی بویژه ادبیات داستانی معاصر است. از آنجا که رمان مهمترین ژانر متناسب با روح حاکم بر دنیای انسان معاصر و ظرف گفتمان های ادبی جامعه به حساب می آید، اهمیتی فوق العاده در شناسایی جریان های فکری دارد. با توجه به ضرورت بازشناسی جریان های فکری-ادبی در آشنایی با گفتمان های غالب و یا حاشیه ای در جامعه ایرانی، این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی و به کمک رهیافت های هرمنوتیکی تلاش کرده است با تکیه بر عناوین رمان های زنان پس از انقلاب، مهمترین گرایش های فکری-ادبی و گفتمان های ناظر بر آن ها را از ابتدای انقلاب تا انتهای دهه هفتاد طبقه بندی و بازنمایی کند. مطابق نتیجه این پژوهش، در کنار حضور صعودی و سیر پرشتاب رمان نویسان زن در جامعه، گرایش آن ها به انتخاب عناوین رمانتیک و عامه پسند و در مرتبه بعدی عنوان بندی متناسب با منش زنانه بنیاد و تفکرات فمنیستی برای هویت یابی و کسب مشروعیت در روایتگری مشهود است.
    کلیدواژگان: هویت زنانه، عنوان شناسی، نشانه و نماد، رمان نویسی زنان
|
  • Narges Bagheri Pages 5-15
    Mythological criticism deals with discovering myths and archetypes and their features in literature. “Khof” (Fear) written by Shiva Arastou’ee is a novel in whose hidden layers archetypal and mythological signs can be identified and analyzing these signs can lead to new readings of the text. The present study aims to identify the mythological and archetypal features of this novel based on mythological criticism. Reading the novel by using this method reveals its symbolic world and moreover shows that one of the major themes of the novel is the metamorphosis of goddesses. Mythological goddess، in the modern world، confronts its masculine facet، metamorphoses and loses its goddesses features. Due to great fear and because of facing the masculine facet of her mind، which is also a symbol of power، the main character of the novel Khof weakness and gradually losses her power and ultimately metamorphoses and turns into a mouse. Keywords: myth، goddess، novel، Khof، Shiva Arastou’ee
    Keywords: myth, goddess, novel, Khof, Shiva Arastouee
  • Hafez Hatami, Khadijeh Nazem Pages 16-30
    Jalal Al-e Ahmad-known writers، known as the Persian style in contemporary fiction، especially short stories. his monograph on travel writing and، as a field of research and has shown his skills translate. This paper is intended to analyze fiction glory، and without prejudice to the ideal world، or utopia and show how open-minded a veteran writer with a day full of ups and downs، and traces the source of the most influential writer، and the construction of clairvoyance، to protest against. In the end it becomes clear that how well he was able adherence to their beliefs، to achieve the aspirations، struggles، and certainly in this respect، writing is the best way he knew. tudy the life of Jalal Ahmad and his works، most notably in the final years، which suggests that he idealism writer، but nevertheless، behind idealism glory، to order the circumstances، effort and consultative in search of the ideal city ideal، there is more to this chapter examines
    Keywords: Jalal Al e Ahmad_idealism_fiction_criticism_analysis
  • Mina Hasanzade, Tayyebe Saberi, Amir Fathi, Kazem Moosavi Pages 31-50
    Structural view to literary works provides more suitable perception of literature nature because of internal text elements and discovering of their connection pattern، And by giving methods of more great literary works can help extending patterns of literary work processing. Among structuralism critics، one group deal with narrative forms and investigation of story element and their combination rules، That among them ''A. J. Greimas'' is suggesting layout that is base on how relation between smallest units. In present study، az kham chambar story as one of its madding component has investigated in the view of greimas. The purpose of choosing this subject is accordance of this theory with this kind literary (story). Structural view to literary works provides more suitable perception of literature nature because of internal text elements and discovering of their connection pattern، And by giving methods of more great literary works can help extending patterns of literary work processing.
    Keywords: Az Kham Chambar, narration structure, layout, literary theory
  • Majid Sarmadi, Mostafa Gorji, Fateme Koopa, Majid Saffarinia, Solmaz Mozaffari Pages 50-67
    Archetype criticism is one of the modern literal theories based on psychological review which has been based on Jung ideas. In this type of criticism، while studying and examining the archetype of a work، it is revealed how they are understood by poem and author. Archetypes which are the products of repeated experiences of human life and have been deposited in the subconscious have been analyzed and examined from different angles and dimensions. Based on these studies، heroic journey is possible in order to achieve the perfection and individuality dream relying on the existence of archetypes in everybody’s life. The present article is aimed to review Boof-e-koor by Sadegh Hedayat from the perspective of archetypal criticism relying on the fundamentals of intellectual basis of Carol Pearson and Hio. K. Marr based on 12 archetypes of awakening the heroes within. The authors try to introduce these archetypes briefly and also show the fictional characters، just like Hoshivar’s characters، manifesting these archetypes، could follow individuation and take heroic journey. The results show that Boof-e-koor is full of archetypes and due to its psychological approach، can be analyzed based on archetypal theories. Reincarnating9 archetypes، Boof-e-koor takes individuation and the fictional characters act as the breeders on initiation.
    Keywords: Archetypal criticism, heroic journey, Archetypes, Boof, e, koor, Sadegh Hedayat
  • Ali Salimi, Mosseyb Ghobadi Pages 68-81
    ebrahim nasrallah is a polestinian contemporary novelist. He has payed attention to polestinian issue in his works named “polestinian comedy” in realistic style. But he in one of the novels of this collection has had diffrente style because he have not followed realisyic pattern of storytelling in plot of the novel. He has displayed non actual events in basis of actual events. And has made plot of the novel on basis of them. The method adoptod follows a stylistic approach that combines description and analysis and aims to answer these tow questions: what kind of narrative pattern or style ebrahim nasrallah has used for display of polestine reals? What are featuers of his narrative pattern and what is his approach in display of these featuers? The results of this study indicate that the writer trying to create harmony between content and form، innovative، contemporary Arabic novel has to spend. His work among the folk beliefs of the people with magical realism art has established a link.
    Keywords: ebrahim nasrallah, eraser child, narrative pattern, religious realism
  • Soheila Farhangi Pages 82-96
    “Dashthaye Soozan” Novel is a semi-historical novel by Sadegh Karamyar in which reality and imagination are mixed in an attractive and interesting way. Karamyar describes the behaviors and actions of historical and novel characters with simple literature while narrating phenomena that has happened in a specific era in Iran. There many characteristics in this novel so here we study Karamyar’s characterization. The method is descriptive-analytical and shows that shows that Karamyar has created an attractive narration via using a dynamic and acceptable theme with the help of suitable characterization. He chooses his characters very carefully، enter them gradually and bring them out after playing their role. Most of the novel characters are introduced indirectly via dialogue and action. Various characters such as main، minor، static، dynamic and comprehensive ones are seen and this variations plus historical characters has made Karamyar’s narration more interesting.
    Keywords: characterization, narration, Dashthaye Soozan, Sadegh Karamyar
  • S.Ali Ghasemzade, Saede Karimiafshar Pages 97-113
    Islamic revolution of Iran is one of the most effective factors in cultural-historical alternation of Iran that in accompany with fundamental changes (reconstruction) in political، social، and intellectual domains (etc)، also literary system of country evolved and impressed. Indeed one of the outstanding and superior signs in basic change and reconstruction was increasingly the presence of women in creating literary works (particularly literature of contemporary storied). Since novel is one the most important part of literary genres (that is proportional with spirit governance over the world of contemporary mankind and include in literary speeches (discourse and sayings) of society)، in recognizing the intellectual route of women is very important. Paying attention to the value of recognizing intellectual literary progress and being familiar with dominant speeches (or marginal) in Iranian society، this inquiry (with analytic and hermeneutic approach) attempts to rely on titles of women’s novel after revolution، classifying the most important intellectual-literary flows (course and progress) and discourse that superintendent on them. According to results of this study، presence course of women novelists in society was ascending and increasing; classifying and analysis of titles in this novel shows tendency of women novelists in choosing the public and romantic titles. At the next step headings that are joint with feministic and women tendency shows identifying and legitimating in narratives.
    Keywords: Female identity, sign, symbol, writing Novels by women