فهرست مطالب
Journal of Medical Education Development
Volume:7 Issue: 16, 2014
- تاریخ انتشار: 1393/10/09
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-18زمینه و هدفبرای ارتقای نظام آموزشی و بهبود یادگیری فراگیران، باید آموزش پزشکی مبتنی بر نظرات و اعتقادات شخصی به آموزش بر مبنای بهترین شواهد تغییر یابد. هدف این پژوهش، تبیین تجارب و دیدگاه های مدرسان و دانشجویان پزشکی در مورد نقش اعضای هیئت علمی در آموزش مبتنی بر شواهد بود.روش بررسیاین مطالعه در سال 1392 به روش کیفی و با بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوا در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. 13 نفر استاد و 5 نفر دانشجوی پزشکی به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و تجارب و دیدگاه های آنان تا رسیدن به مرحله اشباع اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه انفرادی نیمه ساختار یافته و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای کیفی مورد استفاده شد.یافته هادر این مطالعه چهار درون مایه اصلی استخراج گردید که عبارتند از: پژوهش در آموزش، روابط بین فردی، تبحر در تدریس و آموزش، و الگوی رفتاری برای دانشجویان. هر کدام از این درون مایه های اصلی شامل چندین درون مایه فرعی است.نتیجه گیریبراساس تجارب مشارکت کنندگان، برای مدرسان آموزش مبتنی بر شواهد نقش های متنوعی را می توان در نظر گرفت اما پژوهش در آموزش به عنوان محوری ترین نقش، سایر وظایف اعضای هیئت علمی را تحت تاثیر قرار می دهد. بهبود پژوهش در آموزش، می تواند ارائه آموزش مبتنی بر شواهد در حیطه پزشکی را تسهیل نماید.
کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانشجوی پزشکی، آموزش مبتنی بر شواهد، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا -
صفحات 19-27زمینه و هدفیکی از عوامل موثر بر فرآیند یاددهی- یادگیری، سبک یادگیری فرد است. هدف از این مطالعه تعیین سبک های یادگیری دانشجویان پرستاری در مقطع کارشناسی در دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور بوده است.روش بررسیاین مطالعه مقطعی بر دانشجویان پرستاری شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 90- 1389 در 25 استان کشور انجام شد. پرسش نامه شامل اطلاعات دموگرافیک و 12 سوال مربوط به سبک های یادگیری (کلب) بود. در مجموع 1925نفر از دانشجویان پرستاری در مقاطع کارشناسی با پر کردن پرسش نامه در مطالعه شرکت کردند. داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.یافته هادر این پژوهش بیشتر پرستاران متعلق به گروه سنی 18-23 سال بودند(89/7%). اغلب دانشجویان، مونث (64/8%) و مجرد (87%) بودند. دانشجویان پرستاری شرکت کننده در این مطالعه به ترتیب در سال های اول (22/4%)، دوم (27/5%)، سوم (22/4%) و چهارم (27/7%) مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل بودند. اکثریت دانشجویان (%43/1) دارای سبک یادگیری انطباق یابنده بودند و بقیه سبک های یادگیری به ترتیب عبارت بودند از واگرا (%36/5)، همگرا (%11/3) و جذب کننده (%9/1). بر اساس تحلیل های انجام شده ارتباط آماری معنی داری بین سن و جنس دانشجویان با نوع سبک یادگیری آنها وجود نداشت در حالیکه بین سال تحصیلی و سبک یادگیری ارتباط معنادار آماری مشاهده شد.نتیجه گیریدانشجویان پرستاری دارای سبک های یادگیری متفاوتی هستند و مدرسین باید به این نکته توجه کرده و از روش های تدریس مختلف استفاده کنند. در این راستا با توجه به سبک های متفاوت یادگیری، انجام مطالعات تجربی با هدف استفاده ازروش های مختلف تدریس برای ارتقای یادگیری دانشجویان پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: سبک یادگیری، دانشجو یان پرستاری، مدل کلب -
صفحات 28-41زمینه و هدفآگاهی اساتید و مدیران دانشگاه از جو سازمانی، ارزیابی را انعکاس می دهد که بینش ارزشمند از حمایت محیطی از یادگیری دانشجویان را فراهم می کند. هدف تحقیق به منظور بررسی حمایت سازمانی از ارزیابی عملکرد دانشجویان در دانشگاه شهید چمران اهواز بوده است.روش بررسیروش تحقیق مورد نظر پیمایشی بوده است که در جامعه اعضا هیات علمی شهید چمران اهواز که با انتخاب تصادفی و مشارکت 100 نفر از اعضاء هیات علمی در تکمیل پرسشنامه حمایت سازمانی پترسون 1999و 2003 انجام شد.یافته هانتایج تحقیق دلالت دارند که در بخش اول رویکردهای سازمانی به ارزیابی دانشجویان(فعلی و قبلی) براستفاده سازمانی(اعمال سازمانی) معنی دار بوده است و اثرات ارزیابی فقط برای دانشجویان فعلی در هر دو بخش اثرات درونی و بیرونی معنی دار بوده است. در بخش دوم رویکردهای سازمانی به ارزیابی دانشجویان(فعلی و قبلی) بر حمایت سازمانی در مورد دانشجویان فعلی روی تاکیدات سازمانی، ارزشیابی طرح و طرحریزی آموزشی معنی دار و دانشجویان هر دو بخش فعلی و قبلی بر اهداف ارزیابی، رشد حرفه ای و پاداش اعضا هیات علمی معنی داربوده است و در بخش سوم حمایت سازمانی و مدیریتی بر استفاده سازمانی و اثرات ارزیابی در بخش های تاکیدات سازمانی، اهداف ارزیابی، ارزشیابی طرح، رشد حرفه ای و پاداش اعضا هیات علمی بر اعمال سازمانی و اثرات درونی معنی دار بوده است و بخش های تاکیدات سازمانی، اهداف ارزیابی، رشد حرفه ای و پاداش اعضا هیات علمی بر اثرات بیرونی معنی دار بوده است.نتایجدر زمینه سازمانی سه عامل حمایت سازمانی و مدیریتی از ارزیابی، رویکردهای سازمانی به ارزیابی دانشجو و استفاده سازمانی واثرات ارزیابی به عنوان بخش های مهم و اثرگذار در سازمان است.
کلیدواژگان: زمینه سازمانی، رویکرد سازمانی به ارزیابی، حمایت سازمانی، اثرات ارزیابی -
صفحات 42-49زمینه و هدفاستفاده ازروش های آموزشی موثردردانشجویان پرستاری برای یادگیری مهارت محاسبه دارویی یک ضرورت در آموزش پرستاری قلمدادمی شود. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر دو شیوه آموزشی مطالعه موردی و شبیه سازی بر خود ارزیابی دانشجویان پرستاری از مهارت در آزمون محاسبه دارویی انجام شد.روش بررسیدر این مطالعه نیمه تجربی 51 نفر از دانشجویان ترم اول پرستاری با استفاده از روش تقسیم بندی تصادفی به گروه کنترل با روش مطالعه موردی وتجربه با روش شبیه سازی گروه بندی شدند. قبل از آموزش و 10 روز بعد از آن مهارت محاسبه دانشجویان با استفاده از آزمون 10 سوالی محاسبه دارویی مورد ارزشیابی قرار گرفت.یافته هامیانگین نمره دو گروه قبل از آموزش با استفاده از آزمون تی مستقل تفاوت معنی داری نداشت (p<0/05) اما بعد از آموزش تفاوت معنی دار بود (0/05>P).آزمون تی زوج نیز نشاندهنده معنی دار بودن تغییرات میانگین نمره هر دوگروه در پس آزمون نسبت به پیش آزمون بود (0/05>P).نتیجه گیریروش آموزشی شبیه سازی نسبت به روش مطالعه موردی باعث افزایش مهارت و کاهش اشتباهات دانشجویان در محاسبه دارویی گردیدکلیدواژگان: محاسبه دارو، دانشجویان پرستاری، شبیه سازی
-
صفحات 50-63زمینه و هدفیکی از متغیر هایی که می تواند تاثیر بسزایی در بهبود عملکر های آموزشی و خودکارآمدی تدریس استادان و در نتیجه، بهبود پرورش قوه تفکر و یادگیری دانشجویان داشته باشد، جهت گیری اهداف استادان می باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه میان مولفه های جهت گیری هدف با عملکرد های آموزشی و خودکارآمدی تدریس اساتید دانشگاه علوم پزشکی می باشد.روش بررسیپژوهش حاضر مقطعی و از نوع همبستگی است. نمونه های پژوهش بوسیله نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای از بین 466 نفر از اساتید علوم پزشکی دردانشکده های مختلف (109 نفر مرد و 102 نفر زن) انتخاب شد. ابزار های اندازه گیری شامل سه مقیاس جهت گیری هدف نیچ و همکاران (2011) و مقیاس خودکارآمدی تدریس استادان او هایو (OTSES) که توسط تاشانن – موران و هوی (2001) ساخته شده می باشدو برای تعیین پایایی مقیاس ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها بوسیله روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، MANOVA و آزمون t مستقل) تحلیل شد.یافته هانتایج بیانگر این است که جهت گیری هدف تسلطی و عملکرد گرایی با عملکرد های آموزشی تسلطی و خودکارآمدی تدریس استادان رابطه مثبت و معنی دار دارند. همچنین، جهت گیری هدف عملکرد گریزی و اجتناب از کار با شیوه های عملکردی دارای رابطه مثبت و معنی دار هستند (P≤ 0/01). یافته های دیگر این پژوهش نشان داد جهت گیری هدف تسلطی و عملکرد گرایی پیش بینی کننده های مهم عملکرد های آموزشی تسلطی و خودکارآمدی تدریس اساتید هستند و نیز، جهت گیری هدف عملکرد گریزی و اجتناب از کار پیش بینی کننده های مهم مولفه شیوه های عملکردی از مقیاس عملکرد های آموزشی می باشند (P≤ 0/01).نتیجه گیریمولفه های جهت گیری هدف با عملکرد های آموزشی و خودکارآمدی تدریس اساتید رابطه مثبت و معنی دار دارند همچنین جهت گیری هدف تسلطی و عملکرد گرایی پیش بینی کننده های مهم عملکرد های آموزشی تسلطی و خودکارآمدی تدریس اساتید هستند و نیز، جهت گیری هدف عملکرد گریزی و اجتناب از کار پیش بینی کننده های مهم مولفه شیوه های عملکردی از مقیاس عملکرد های آموزشی می باشند، بنابراین طرح ریزی مطالعات بیشتر جهت شناخت بهتر عواملی در جهت ارتقای جهت گیری هدفبا عملکرد، موزشی و خود کار آمدی توصیه می گردد.
کلیدواژگان: جهت گیری اهداف، عملکرد آموزشی، خودکارآمدی، تدریس -
صفحات 64-71زمینهنرم افزارهای آموزشی به عنوان یک روش یادگیری فراگیر محور، منابع غنی را فراهم می آورد که می تواند فرصتی برای رشد یادگیرندگان باشد و آن ایجاد محیط مشارکتی است که به یادگیرندگان و معلمان اجازه می دهد به جستجو پرداخته و انواع مسائل را بررسی کنند.هدفاین مطالعه به منظور ارزیابی عملکرد دانشجویان پرستاری و مامایی در زمینه کسب مهارتهای لازم جهت ارائه مراقبت انجام شده است.روش هاپژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است. در این مطالعه 246 دانشجوی پرستاری مامایی(250 دانشجوی پرستاری و 212دانشجوی مامایی) در ترم اول به روش سرشماری انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه به روش سنتی تحت آموزش قرار گرفتند. سپس از کلیه دانشجویان با استفاده از چک لیست به منظور بررسی مهارت های آموخته شده، آزمون بعمل آمد. در مرحله بعد نرم افزار کمک آموزشی در اختیار داشجویان گروه مداخله قرار گرفت و مهارت دانشجویان گروه مداخله مجددا از طریق آزمون با استفاده از چک لیست مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مهارت دانشجویان گروه کنترل نیز با ایجاد فرصت مجدد جهت مطالعه و تمرین به شیوه سنتی با استفاده از آزمون و چک لیست مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مربوطه با استفاده از نرم افزار SPSS16 همراه با آزمون تی، تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج مطالعه فوق نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات دانشجویان در آزمون شماره 1 در دو گروه مداخله و کنترل، اختلاف معنی داری مشاهده نشده است(05/0p).نتیجه گیرینتایج آزمونها نشان داد که استفاده از نرم افزارهای آموزشی می تواند به عنوان یک استراتژی موثر آموزشی، علاوه بر ارتقاء سطح شناختی منجر به بهبود عملکرد روانی حرکتی دانشجویان شود.
کلیدواژگان: مهارت، نرم افزار آموزشی، دانشجویان پرستاری مامایی، اصول و فنون پرستاری و مامایی -
صفحات 72-84زمینه و هدفنیازسنجی آموزشی اعضای هیات علمی با شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی ایشان، می تواند به سازماندهی بهتر امکانات و منابع موجود در دانشگاه و تامین اهداف عالی آن دانشگاه کمک نماید. این پژوهش با هدف معرفی و اولویت بندی نیازهای آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بر اساس شرح وظایف و با نظرسنجی از خود ایشان انجام شد.روش هااین مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1390 به منظور نیازسنجی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با حجم نمونه ی 60 نفر انجام شد. ابزار استفاده شده، پرسشنامه ی محقق ساخته ای بود که بر اساس دستورالعمل وزارتی شرح وظایف اساتید و نظرسنجی و مرور متون تهیه و تدوین گردید و دارای 6 حیطه و 59 موضوع یا زیرحیطه بود. مقیاس استفاده شده در آن برای هر زیرحیطه، مقیاس 6 درجه ای لیکرت بود که شامل موارد «بدون نیاز» تا «نیاز بسیار زیاد» می شد و در تجزیه و تحلیل از یک تا 6 را به خود اختصاص می داد. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن با آلفای کرونباخ 0/85 تامین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.نتایجمیانگین و انحراف معیار نمرات کسب شده در حیطه های مختلف به ترتیب اولویت نمره شامل فعالیت اجرایی و مدیریتی (0/24±4/62)، پژوهش (0/55±4/61)، آموزش (0/75±4/60)، توسعه فردی (1/67±4/34)، فعالیت های تخصصی خارج از دانشگاه (0/13±4/33) و خدمات درمانی و ارتقای سلامت (0/9±3/79) بود. در بین زیرحیطه ها، مقاله نویسی به زبان انگلیسی با فراوانی 44 (73/3 درصد) بالاترین فراوانی و نحوه انجام مکاتبات علمی داخلی وخارجی با فراوانی 43 (71/6 درصد) در مرتبه دوم قرار داشتند. نحوه پرورش تفکر انتقادی و قدرت استدلال، نحوه تهیه «راهنمای مطالعهStudy guide»، نحوه آموزش و ارزشیابی اخلاق حرفه ای و همچنین مهارت تحلیل آماری داده ها، مشترکا«با فراوانی 42(70 درصد) در مرتبه سوم را به خود اختصاص دادند.بحث و نتیجه گیریاعضای هیات علمی به آموزش در زمینه ی حیطه های مختلف وظایف خود نیاز دارند. ولیکن با توجه به نتایج این پژوهش لازمست اولویت بندی استخراج شده، مد نظر مسوولان توسعه ی کارایی اعضای هیات علمی دانشگاه قرار گیرد.
کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی، عضو هیات علمی، نیازسنجی -
صفحات 85-93زمینه و هدفدر محیط های آموزش پزشکی قصد استفاده از فناوری و پذیرش آن در بین دانشجویان بسیار حیاتی است. این مطالعه به شناسایی عوامل موثر بر قصد استفاده و بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین داشجویان علوم پزشکی می پردازد.روش بررسیاین مطالعه توصیفی- همبستگی روی 120 نفر(دختر و پسر) از دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه علوم پزشکی شیراز که بصورت تصادفی انتخاب شدند. جهت بررسی عوامل موثر بر قصد استفاده از فناوری از پنج پرسشنامه قصد استفاده از فناوری،درک سهولت استفاده از فناوری و درک از سودمندی استفاده از فناوری، لذت طلبی وکاربردی بودن سیستم فناوری استفاده گردید. برای بررسی تحلیل از آمارهای توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی، تحلیل مسیر و شاخص های نیکویی برازش با استفاده از نرم افزارهای lisrel8.5،spss18 استفاده گردید.یافته هاتمامی متغیر های موثر بر قصد استفاده از فناوری توسط دانشجویان علوم پزشکی در قالب مدل مفهومی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت مدل مفهومی با شاخص های نکویی برازش مورد بررسی و تایید قرار گرفت.نتیجه گیریدر قصد استفاده از فناوری توسط دانشجویان علوم پزشکی متغیرهای بسیاری تاثیرگذارند که تعدادی از آنان مورد بررسی قرار گرفت.نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که سهولت ادراک شده و لذت طلبی به ترتیب بیشترین اثر را بر قصد استفاده از فناوری را دار می باشند.
کلیدواژگان: قصد استفاده از فناوری، لذت طلبی، کاربردی بودن، درک از سهولت و سودمندی، دانشجویان علوم پزشکی -
صفحات 94-106مقدمهدانش اساسی ترین سرمایهء سازمانها از جمله دانشگاه ها و آموزش علوم پزشکی است و اهمیت آن به دلیل توان بالقوه برای خلق ارزش ها و فوائد مستمر آن در جوامع انسانی است. دانشگاه های علوم پزشکی برای تبدیل شدن به سازمان دانش بنیان، بطور جدی وابسته به فعالیتهای مدیریت دانش می باشند. آشنایی اندک با فرآیند مدیریت دانش و ابهامات موجود در این حوزه، باعث بهره وری ناکافی و استفاده نامناسب از دانش در سازمان ها به ویژه سازمان های آموزشی می شود. علیرغم اهمیت دانش و مدیریت آن در علوم پزشکی، شناخت چندانی در مورد آن وجود ندارد، لذا این مقاله با هدف بررسی وضعیت مدیریت دانش و ابعاد آن در علوم پزشکی صورت می پذیرد.روشبرای رسیدن به هدف این مطالعه، یک مرور نقلی انجام شد. در این راستا مقالات مرتبط در منابع اینترنتی و پایگاه های علمی Science Direct، Elsevier، Web of Sciences (ISI)، CINAHL، Embas،EBSCO، Ovid، Google Scholar، proQuest و پایگاه های علمی داخل کشور مثل SID جستجو و مورد بررسی قرار گرفت، بدین صورت که در ابتدا در سایت های مختلف علمی کلید واژه های فارسی و انگلیسی دانش، مدیریت دانش، علوم پزشکی، آموزش عالی بصورت مجزا و ترکیبی وارد شد و مقالات چاپ شده در این زمینه بطور سریع مرور و سپس مقالاتی که با موضوع ارتباط بیشتری داشتند، انتخاب و مطالب آنها استخراج شد، سپس محتوای انتخاب شده به دقت مطالعه و خلاصه برداری شد. پس از شناخت کامل موضوع، جنبه-های مختلف آن مقایسه و توصیف شد. این مطالعه با بررسی هفده مقاله منتشر شده داخل و خارج از کشور در زمینه مدیریت دانش علوم پزشکی انجام گرفت.نتایجنتایج مرور نشان داد که استادان، کارکنان و ذی نفعان نظام سلامت، ضمن تبدیل دانش ضمنی به صریح و کاربرد آن در راهنماهای بالینی، از طریق خلق، کسب، تسهیم و کاربرد دانش در جهت آموزش، یادگیری، پژوهش و ارتقاء سلامت جامعه تلاش به عمل می آورند. یادگیری سازمانی جریانی مداوم و همیشگی در دانشگاه های علوم پزشکی است. گنجاندن فراورده های مدیریت دانش در وسائل و تجهیزات و کاربرد آن برای آموزش و مراقبت از بیماران مانند سیستم های پشتیبانی کننده تصمیم گیری های بالینی بعد دیگری از مدیریت دانش در علوم پزشکی است. جهت اجرای مدیریت دانش لازم است که زیر ساختارهای مهم مدیریت دانش از جمله رهبری، فرهنگ و تکنولوژی مدیریت دانش در دانشگاه ها ایجاد و تداوم یابد.نتیجه گیریمدیریت دانش رویکردی است که فعالیت های پیشرفته استادان، ذی نفعان و دانشجویان را از طریق خلق، کسب، تسهیم و کاربرد دانش برای هر گونه تغییر در محیط های دانشگاهی آماده می کند. این بدان معنا است که مدیریت دانش، دانشگاه-های علوم پزشکی را برای عملکرد دقیق تر، کارآمدتر و اثربخش تر ترغیب می کند. لازم است که اجرای برنامه های مدیریت دانش در آموزش علوم پزشکی ترویج شود.
کلیدواژگان: آموزش عالی، دانش، علوم پزشکی، مدیریت دانش -
صفحات 107-115زمینه و هدفشناسایی و اطلاع از عوامل مرتبط با کیفیت آموزش بالینی، اولین گام علمی جهت هر گونه اقدام محسوب می شود. پژوهش حاضر نیز به منظور تعیین عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان و مدرسین بالینی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گناباد و راهکارهای بهبود آن طراحی و اجرا انجام گردیده است.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 44 مدرس بالینی دانشکده پرستاری و مامایی و 92 دانشجوی سال آخر با استفاده از سرشماری، مورد بررسی شدند قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی در پنج حوزه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 21 و آزمون های آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار و فراوانی نسبی) و تحلیلی(آزمون های مقایسه میانگین) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.(0/05>P)معنادار در نظر گرفته شد.یافته هاطبق نتایج حاصل از پژوهش، موثرترین حوزه در کیفیت آموزش بالینی، حوزه «محیط بالینی» با فراوانی 72/8% گزارش شده است. بین جنسیت، رشته و مقطع تحصیلی دانشجو با حوزه مرتبط با مدرس، رابطه آماری معناداری(به ترتیب P=0/04، P=0/004 and P=0/000) مشاهده شد. همچنین در مقایسه دو گروه در حوزه های برنامه ریزی آموزشی و محیط بالینی رابطه آماری معنادار(به ترتیب با P=0/004 and P=0/002) وجود داشت.نتیجه گیریبا توجه به نتایج، تاثیرگذارترین حوزه، محیط بالینی است. بنابراین این مهم توجه مدیران و برنامه ریزان آموزشی را در جهت ارتقاء کیفیت آموزش بالینی و پیشبرد اهداف مد نظر می طلبد.
کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجو، مدرس بالینی، راهکارهای بهبود -
صفحات 116-126زمینه و هدفاخیرا تغییرات زیادی درآموزش پزشکی درسراسر جهان رخ داده است به همین دلیل درک دانشجویان از محیط آموزشی موردتوجه خاصی قرار گرفته است. هدف ازاین پژوهش مقایسه درک دانشجویان در مرحله کارآموزی با دانشجویان در مرحله تئوری از محیط های آموزشی و مقایسه بین دو جنس ورشته های تحصیلی مختلف دردانشگاه علوم پزشکی گناباددر سال 1390 میباشد.روش بررسیاین پژوهش از نوع مقطعی می باشد که در آن 234 نفر از دانشجویان رشته های پرستاری و مامائی(98 نفر)، بهداشت(57 نفر)، پیراپزشکی(62 نفر)وپزشکی(17 نفر)دانشگاه علوم پزشکی گناباد شرکت کردند.ابزار گردآوری داده هاپرسشنامه استاندارد (DREEM(Dundee Ready Educational Environment Measure بود.این پرسشنامه استاندارد شامل50 سوال که در پنج حیطه یادگیری،اساتید،ادراک دانشجو از توانایی علمی خود، جوآموزشی وادراک دانشجو ازشرایط اجتماعی خودبود.داده های حاصل بعد ازورودبه نرم افزار SPSSنسخه 20 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت.یافته هایافته های پژوهش نشان داد میانگین کل امتیاز DREEM برای دانشجویان 108/52 از 200 بود. همچنین دانشجویان دوره تئوری درمقایسه با دانشجویان دوره کارآموزی رضایت بیشتری ازمحیط های یادگیری داشتند که این ازنظر آماری معنی دار می باشد (0/003 =P).بین دانشجویان دختر و پسردر دوگروه از نظر آماری تفاوتی مشاهده نشد. میانگین حیطه های پرسشنامه در بین رشته های مختلف دانشگاه نشان داد که بین رشته پرستاری و مامائی باپیراپزشکی رابطه معنی داری وجود دارد(0/01=P).
بحث: به طور کلی اگرچه که دانشجویان محیط یادگیری را در دانشگاه مطلوب ارزیابی نمودند اما توجه بیشتر به رعایت اصول آموزشی و ایجاد فضای مناسب آموزشی جهت یادگیری بهتر دانشجویان ضروری است و استفاده از ابزارهائی مانند DREEM می تواند در فرایند تغییر در آموزش، کمک های ارزنده ای کند.
کلیدواژگان: محیط یادگیری، DREEM، دانشجویان علوم پزشکی -
بررسی کیفیت آزمون OSCE در دانشگاه علوم پزشکی سمنان از دیدگاه دستیاران تخصصی و دانشجویان دکترای عمومیصفحات 127-135زمینه و اهدافدر حال حاضردراکثر بخش های بالینی دانشگاه علوم پزشکی سمنان یکی از روش های ارزشیابی نهایی استفاده از روش OSCEاست. این مطالعه به منظور بررسی کیفیت این آزمون از دیدگاه دستیاران تخصصی و دانشجویان دکترای عمومی می باشد.روش بررسیدراین مطالعه مقطعی دیدگاه دانشجویان پزشکی مقاطع دستیاری، کارورزی وکارآموزی در خصوص کیفیت آزمون OSCE مورد ارزیابی قرار گرفت. این دانشجویان حداقل یک بار در امتحان OSCE شرکت کرده بودند.یافته هانگرش کلی دستیاران تخصصی در خصوص برگزاری آزمون OSCE مثبت بود در حالی که کارآموزان و کارورزان به اندازه دستیاران نظر مثبتی نداشتند(p=0.034). در مورد کیفیت سوالات آزمون نتایج نشان داد که دستیاران سال سوم و چهارم نظرات مثبت تری نسبت به کارآموزان و کارورزان داشتند(p=0.037). در خصوص زمان اختصاص داده شده به هر ایستگاه، دستیاران سال سوم نظرات موافق تری نسبت به کارآموزان داشتند(p<0.001).نتیجه گیریاستفاده از نظرات ارزشمند ذینفعان موجب بهبود برنامه ریزی آموزشی توسط اساتید و ارتقاء سطح آموزش می شود. جهت تقویت و ارتقاء برگزاری امتحانات با روش نوین به تحقیقات بیشتری نیاز است.
کلیدواژگان: ارزیابی بالینی باساختار عینی، کیفیت آزمون، دستیاران تخصصی، پزشکی عمومی
-
Pages 1-18Background and ObjectiveA move from medical education based on personal beliefs towards Best Evidence Medical Education seems to be essential. The purpose of this study was to determine the perspective and experiences of medical students and teachers on the role of faculty members in evidence-based education.Materials And MethodsThis qualitative study was conducted through content analysis method in Tabriz University of Medical Sciences in 2012. Five students and 13 faculty members were selected by purposive sampling and their experiences and viewpoints were surveyed until achieving data saturation. Data was collected through semi-structured interviews. Qualitative content analysis was used to analyze data.ResultsFour main themes were identified: research in education، interpersonal relationships، mastery in teaching، and role models for students. Each theme includes several subthemes.ConclusionBased on the experiences of participants، in evidence-based education، several roles could be conceded for members of faculty; but the research in education influences other roles of faculty members. Improving research in education can facilitate evidence-based education in Medicine.Keywords: Faculty members, Medical Student, Evidence, Based Education, Qualitative Study, Content Analysis
-
Pages 19-27BackgroundOne of the factors affecting the process of teaching – learning are students´ learning styles. The aim of this study was to determine the learning styles of undergraduate nursing students at universities across the country.MethodsThis cross sectional study of nursing students studying in academic year 1389-90 was conducted in 25 provinces of Iran. The questionnaire included demographic information and 12 questions related to learning styles (Kolb), respectively. Totally 1925 undergraduate nursing students completing the questionnaire participated in the study. Data were analyzed by using descriptive statistics and chi-square test.ResultsIn this study, most nurses belonging to the age group 18-23 years (89/7%). Most students were female (64/8%) and unmarried (87%). The majority of students (%43/1) had accommodative learning styles and learning styles of others were Divergent (%36/5), Convergent (%11/3) and Assimilative (%9/1).Conclusionnursing students have different learning styles and teachers should consider it and make use of different teaching methods. In this regard, experimental studies recommended assessing different teaching methods on nursing students learning.Keywords: Learning Style, Nursing students, Kolb model
-
Pages 28-41Background And ObjectiveElectronic learning is a pre-construcaware of Teachers and administrators the climate university, reflect that the assessment valuable insights environment support provide of thestudent learning. Objective To study the organizational support of students performance evaluating the University the shahid Chamran of ahvaz.Materials And Methodsthe survey was conducted with random selection and participation 100 of faculty members completed questionnaires organizational support.ResultsThe results indicate that was significantly The first organizational approaches to assessing students (current and before) 0n organizational use (organizational application) And significant assessment impact only for current students in both internal and external. In the second part significant of organizational approaches to the assessment of students (current and before) students of the current emphasis on organizational support, organizational assessment and planning, instructional design, And significant both before and current students of the purposes of assessment, professional development, and reward faculty members means. And the third part significant the managerial and organizational support on organizational use and evaluation effects on institutional emphases, assessment in goals, design assessment, development and reward faculty members, significant external effects on emphases of the organization, objectives, assessment, development professional, and faculty members reward.Conclusionin this context free factor influenced Organizational support and management in the assessment, organizational approaches to student evaluation and institutional used and impact assessment as part major in the organization.Keywords: Institutional approach to assessment, organizational support, assessments impact
-
Pages 42-49Background And ObjectivesEffective teaching methods for learning drug calculation skill in nursing education is considered a necessity. The aim of This study was to determine the effect of case study and simulation on nursing student's self-assessment of skills in drug calculation.Materials And MethodsIn a quasi-experimental study first semester nursing students (n=51) were divided randomly into two groups, control group were taught by case study and experimental group were taught by simulation. Before the education and 10 days after, drug calculation test were completed by the students.ResultsThe average scores of the two groups before training using independent t-test showed no significant difference(p>.05) but after training the difference was significant (p<.05).Conclusionsimulation versus case study method were increase student's skills and reducing errors in drug calculation.Keywords: drug calculation, nursing student, simulation
-
Pages 50-63Background And ObjectivesOne of the variables that can influence improve education and teaching self-efficacy and thereby, it improves nurtured learning and thinking of students, is faculty orientation purposes. The aim of the present study was to determine the relationship between the components of goal orientation with learning practices and self-efficacy of professors of Medical Sciences.Materials And MethodsThis study is cross-sectional and correlational. This study by cluster sampling step of 466 professors Drdanshkdh of Medical Sciences (109 males and 102 females) were selected. It consists of three scales measuring tools for measuring objective Nych et al (2011) and teaching self-Ohio by Tashann - Moran and Hoy (2001) made the face to determine the reliability of the scale, Cronbach's alpha was used. Data using descriptive and inferential statistical methods (Pearson correlation, stepwise regression, MANOVA and t-tests) were analyzed.ResultsResults indicate that mastery goal orientation and performance -oriented and self-efficacy mastery of the instructional practices teachers are positive and significant relationship. Also, for the purpose of escaping and avoiding performance work practices are positively and significantly (P ≤ 0/01).functions are education (P ≤ 0/01). Other findings of this study showed that mastery goal orientation and performance-oriented instructional practices are important predictors of Mastery learning performance and self-efficacy of professors and also, performance goal orientation avoidance is important predictors of performance styles component from educational performance scale. (P ≤ 0/01).ConclusionComponents of goal orientation has significant and positive relationship with learning performance and self-efficacy teaching of instructors, and also The mastery goal orientation and performance-oriented are important predictors of self-mastery and self-efficacy teaching as well as performance goal orientation avoidance is important predictors of performance styles component from educational performance scale.Keywords: goals orientation, instructional practices of mastery, oriented, performance, oriented practices, teachers teaching self, efficacy
-
Pages 64-71BackgroundEducational software as a learning-centered approach, Provides a rich source that could be an opportunity to enhance learning and increase learning skills and it creates a collaborative environment that allows learners and teachers to search, and to study a variety of issues.ObjectiveThis study is to evaluate the impact of educational software designed about fundamental of nursing skills on nursing and midwifery student's learning of practical skills.MethodsThis research is a semi-empirical study. In this study, 381 nursing and midwifery students(193 nursing students and 188 midwifery students) of the first semester were recruited through simple random sampling, they were allocated into intervention and control groups. First, both groups were trained in the traditional way and their practical skills were examined by means of appropriate check lists. Next, the educational software was given to student's assigned to intervention groups. In this period, students of control group had time to review and practice their skills as routine. Practical skills of both groups were re- evaluated by using SPSS 16 software with t test, paired t-test.FindingsThe results showed that the mean and standard deviation of test scores (exam1) in both intervention and control groups, was not observed a significant difference(p>0/05). Whereas in exam 2 in the intervention group compared with the control group, significant difference was observed in the mean and standard deviation of student's scores(p< 0/05).ConclusionTest results showed that the use of educational software can be used as an effective teaching strategy, in addition to promoting improved cognitive psychomotor performance in students.Keywords: skill, educational software, nursing, midwifery students, Fundamental, skills nursing, midwifery
-
Pages 72-84Backgroundeducational needs assessments of faculty members along with the identification of educational needs priorities may contribute to facilitate the present facilities and resources of the university and ensuring fulfillment of the high goals of that university. The present study has been performed based on the identification of educational needs prioritization of Hormozgan University of Medical Sciences (HUMS) faculty members regarding their responsibilities using their own surveys.Material and Methodsthe present research is a descriptive cross-sectional study which was performed in 2011 in order to assess the educational needs of HUMS faculty members with the study sample of 60 cases. The tools used for this research included researcher- made questionnaire which was regulated in conformity with the guidelines of the health ministry for the faculty member's responsibilities, survey, and review of literature; it contains 6 areas and 59 subareas. The scale used for that was 6-point Likert scale which included such items as "no need", "much need" that scored 1-6 in data analysis. The validity and reliability of the questionnaire tested with the expert opinion and 85% of Korenbakh Alpha respectively. Data were analyzed using SPSS16 software.ResultsMean and Deviation standards of the achieved scores in different areas based on the priority of the scores were as follow: management activities (4/62±0/24), research (4/61±0/55), education (4/60±0/75), individual development (4/34±1/67), technical activities out of university (4/33±0/13), healthcare services, health promotion (3/79±0/9). Essay writing in English with the frequency of 44(73/3%) and the procedure of domestic and international corresponding with the frequency of 43(71/6%) ranked first and second respectively. The method of fostering critical thinking and reasoning power, preparation of study guide, teaching method, evaluating professional ethics along with data analysis skills with the frequency of 42 (70%) ranked the third.ConclusionFaculty members need education in different areas. Therefore regarding the results of the present study the people in charge of that affair and based on the derived priority pay scrutinizing attention.Keywords: needs assessment, faculty member, university of medical sciences
-
Pages 85-93Background And ObjectiveIn medical education environments using technology is so important. This study investigates the effective factors on the using information and communication technology among the medical science students.Materials And MethodsThis descriptive and solidarity study is at 120 students (male and female) of the College of Management of Shiraz Medical Science University that selected randomly. In order to evaluate the effective factors on using attention of technology we use five questionnaires of using intention as: technology, understand of using a technology facility, and understanding of profitability of using technology, pleasure and enjoyment, and being applying of the technology system. In order to survey analysis, we use the descriptive statistics and the correlation efficient, path analysis and and goodness of fit indices using Iisrel 8.5, Spass 18 softwares.ResultsAll the effective variables on using intention of the technology by the medical science students in the form of the conceptual model of the research have been evaluated and finally the conceptual model with goodness of fit indices has been confirmed and examined.ConclusionOn the using intention of the technology by the Medical Science students, many variables affect that some of them have been evaluated in this study. Path analysis results indicate that perceived ease and pleasure seeking the most effective way to use the technology are significant.Keywords: intention to use the technology, playfulness, perceived ease of use, perceived usefulness, Medical students
-
Pages 94-106IntroductionKnowledge is the most essential asset for medical sciences education and universities to create value and valuable advantage for its potential in human societies. Universities of medical sciences to become the knowledge base organization depended to knowledge management activities seriously. Low information about knowledge management and ambiguity in this area are causing insufficient and improper utilization of knowledge in the organizations, especially educational organizations. Despite the importance of knowledge management, there is little knowledge about it. Therefore, it is need to be known how to manage it. The purpose of the present article was to study the state of medical knowledge management.MethodThis study was a narrative review study. A literature review was done for information in some scientific sites, Internet and knowledge base resources such as Science Direct, Elsevier، Web of Sciences (ISI), SINAHL, Embas, Ebsco, Ovid, Google Scholar, proQuest and knowledge base resources in Iran such as SID, given key words includes knowledge, knowledge management, health sciences, higher education in distinctly and combination form, in varied sites with Persian and English words. Then reviewed articles and journals and selected appropriate articles, summarized selected content, compared and described various aspect of subject. This study was done by 17 published knowledge management articles in the field of Medical science in Iran and aboard.ResultsReview results indicated that faculty, staff and stakeholders of the healthcare system maintain convert tacit knowledge to explicit knowledge, apply it in clinical guidelines, via creating, capturing, sharing and applying knowledge for teaching, learning and research in community health promotion. Organizational learning process was continuous and permanent in Medical Sciences Universities. Knowledge embedment in the equipment and its application for education and care such as decision support systems in the clinical setting were another dimension of knowledge management at the Medical Sciences University. Infrastructure of knowledge management is necessary to created and continues for the implementation of knowledge management such as leadership, culture and technology.ConclusionKnowledge management is an approach that prepares the advanced practice in health sciences member boards, stakeholders and students via creating, capturing, sharing and usage for the ever-changing health educational environment. It means that Knowledge management persuades Medical Sciences Universities to work more smartly, efficiently, and cost-effectively. There is necessary to reinforcing knowledge management to promote knowledge management programs implementation in health science education.Keywords: Knowledge, Knowledge management, Health science knowledge, higher education
-
Pages 107-115Background And AimsIdentification and awareness of related factors to of clinical education´s quality is the first scientific step for any action. Also the present research to determining of effective factors on the quality of clinical education from students and clinical instructors´s perspective of Gonabad nursing and midwifery faculty and its improvement solutions has been designed and implemented.MethodsIn this cross-sectional and analytical study, 44 instructors of nursing and midwifery faculty and 92 final year students by using of census, were studied. The research instrument consisted of two sections: demographic information and questions in the five domains. Data using statistical software SPSS version 21 and descriptive statistics´s tests (mean, standard deviation and relative frequency) and analytical (mean comparison tests) were analyzed. P<0/05 was considered significant.ResultsAccording to the results of the study in the most effective field in quality of clinical education, "clinical setting" with a frequency 8/72% have been reported. Between students's gender, field and course with related to instructor´s field, a significant relationship (respectively P=0/04, P=0/004 and P=0/000) was observed. Also in comparison of the two groups in the domains of educational planning and clinical setting, there was statistically significant relationship (respectively P=0/004 and P=0/002).ConclusionAccording to the results, the most effective field, is clinical setting. So this importance, educational managers and planners´s attention in order to quality of clinical education´s promotion and advancing of considered goals demands.Keywords: Clinical education, student, clinical instructor, improvement solutions
-
Pages 116-126Backgroundrecently, many changes have been made in medical education all over the world. For this reason, students’ perception of the educational environment has attracted attention. Goal of this research is to compare perception of the students who are passing training courses with the students who are passing theoretical courses and compare two genders and different fields of study in Gonabad University of Medical Sciences in 2011.Methodsthis research is cross-sectional in which 234 students of nursing and midwifery(98students), health(57 students), paramedicine(62students) and medicine(17 students) of Gonabad University of Medical Sciences participated. Data collection instrument was DREEM (Dundee Ready Educational Environment Measure). This standard questionnaire included 50 items in five fields of learning, students’ perceptions of atmosphere, students’ perceptions of teachers, students’ academic self-perception, students’ social self perception. The obtained data were analyzed after inclusion in software SPSS, version 20.Resultsresearch findings showed that total mean of DREEM score for students was 108.52 out of 200. Students of theoretical course were more satisfied with learning environments than the training course students. This is statistically significant(P=0.003). There was no statistical difference between female and male students. There is significant relationship between nursing, midwifery and paramedicine(P=0.01).ConclusionGenerally, although students evaluated learning environment in university from Desirable, it is necessary to pay more attention to educational principles and create suitable educational environment for better learning of the students and the use of instruments such as DREEM can contribute to process of change in education.Keywords: learning environment, DREEM, Health science students
-
Pages 127-135IntroductionThe objective structured clinical examination(OSCE) is one of the assessment tools of the final examination in clinical wards of Semnan University of Medical Sciences. The study set out to explore medical student and resident views about the quality of this exam.MethodsIn this cross sectional study, a self administered questionnaire was completed by 132 medical students and residents who were assessed at least once by this examination. The outcome measures were student’s opinion about the quality of the exam, quality of the questions and the time for each station and their attitude about the exam as a whole.ResultsThere was overwhelming acceptance of the OSCE among the residents in comparison to the students (p=0.034). With respect to the quality of the questions, also the residents of higher grades had a better view in comparison to the students (p=0.037) and with respect to the time for each station, the third grade residents had a better opinion (p<0.001). Concerns were expressed regarding the inadequacy of orientation sessions before the examination among the medical students.ConclusionStudent feedback is invaluable in influencing faculty teaching, curriculum direction and appreciation of student opinion. Furthermore evaluation will strengthen the development of OSCEKeywords: Objective Structured Clinical Examination(OSCE), Quality of test, Residents, Medical students