فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • محمد مهدی پرهیزگار، نیما رحمانی* صفحات 1-22
    در شرایط بحران اقتصادی انتظار می رود که مدیران منابع انسانی نقش عقلایی و فعالی در تبدیل بحران به فرصت ایفا کنند. براساس مطالعات، مدیران منابع انسانی مجموعه اقدامات مختلفی را برای مقابله با بحران بکار می گیرند که به طور عمده نگاه کوتاه مدت داشته و به جای تسهیل دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، تنها اجرای استراتژی های کاهشی را پشتیبانی می کند که آثار منفی بر روحیه و انگیزه کارکنان خواهد داشت.
    بنابراین با هدف شناسایی اقدام های کارآمد و اولویت دار با رویکرد مدیریت استراتژیک، ضمن بررسی مبانی نظری موضوع، اقدامات کارآمد شناسایی و پس از مصاحبه با 36 مدیر ارشد اجرایی، اقدامات پیشنهادی به وسیله گروه تصمیم گیری 8 نفره مورد بازنگری قرار گرفته و 14 اقدام در قالب 5 گروه دسته بندی شد. نظر به آنکه اتخاذ تصمیم در خصوص یک اقدام بر اثربخشی سایر اقدام ها نیز اثرگذار خواهد بود، به منظور تعیین اولویت اقدام های پیشنهادی با هدف تحقق مدیریت استراتژیک منابع انسانی از روش ANP و DEMATEL استفاده شد که در نتیجه «ارتباطات و افشای اطلاعات» به عنوان اولین اقدام شناسایی و پس از آن «توانمندسازی مدیران برای بحران» و «توسعه منابع انسانی» به ترتیب در رتبه های بعدی قرارگرفتند تا از این طریق هم استراتژی های کوتاه مدت (انعطاف پذیر) و هم بلند مدت (ساختارسازی مجدد) پشتیبانی شوند. اقداماتی چون «کاهش نیروی انسانی» و «مدیریت هزینه پرسنل» که به عنوان شایع ترین اقدامات مدیران منابع انسانی می باشد، براساس نتایج این پژوهش زمانی کارآمد خواهند بود که پس از سایر اقدام ها بکار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: اقدامات کارآمدمدیریت منابع انسانی، بحران اقتصادی، تحلیل شبکه ای
  • علی پورصفر، سعید رجایی پور، سیدعلی سیادت، حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 23-47
    هدف پژوهش حاضر این بود تا بررسی کند چگونه حمایت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه بین ارزیابی عملکرد توسعه مدار و عملکرد شغلی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. 217 نفر از کارکنان رسمی دارای مدرک تحصیلی دیپلم به بالا شرکت گاز استان گیلان با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش پرسشنامه های ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی، عملکرد وظیفه ای و رفتار شهروندی سازمانی را تکمیل کردند. به منظور تایید ساختار عاملی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی و برای ارزیابی الگوی پیشنهادی از مدل معادلات ساختاری و جهت بررسی آثار میانجی و معناداری آن ها آزمون بوت استراپ مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که الگوی پیشنهادی پژوهش برآزش خوبی با داده ها دارد. یافته ها نشان داد تنها مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی معنادار است، در حالی که سه مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، حمایت سازمانی و تعهد سازمانی با عملکرد وظیفه ای و ارزیابی عملکرد توسعه مدار، حمایت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی مورد حمایت قرار نگرفت.کاربردهایی برای عمل و جهت گیری تحقیقات آینده مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد توسعه مدار، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی، عملکرد شغلی، آثار میانجی
  • سیدمحمود زنجیرچی، رسول خوانچه مهر، نگار جلیلیان* صفحات 49-70
    تحولات سال های اخیر و تشدید رقابت در عرصه صنعت، سازمان ها را بر آن داشته است تا تلاش های خود را در جهت کسب مزیت رقابتی معطوف سازند. به طور کلی بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که بهبود سطح عملکرد سازمان، افزایش سودآوری را به دنبال دارد که همین امر موجب می شود تا جایگاه رقابتی سازمان نسبت به دیگر رقبا به طور چشمگیری ارتقاء پیدا کند. در این صورت می توان گفت که تحقق این امر به شرایط محیطی، منابع و اقداماتی نیاز دارد که به واسطه آن سازمان بتواند برای خلق ارزش و رسیدن به سودآوری، توانایی های خود را ارتقا دهد. بنابراین با توجه به این که منابع سازمان در تحقق ارتقای سطح عملکرد، نقش مهمی را ایفا می کنند، در مطالعه حاضر تلاش شده است تا با بررسی نتایج حاصل از پژوهش های گذشته و نیز با توجه به نظر خبرگان، منابع کلیدی اثرگذار بر عملکرد سازمان ها استخراج شده و سپس با استفاده از روش طراحی آزمایش های تاگوچی، چارچوب مناسبی از عوامل در نظر گرفته شده، ارائه شود.
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها در این مطالعه نشان می دهد که سهم مشارکت هر یک از عوامل تعداد کل شاغلان، میزان موجودی انبار، ارزش اموال سرمایه ای، نسبت شاغلان تولیدی به کل شاغلان و هزینه تبلیغات در عملکرد بنگاه، به ترتیب برابر 39/373، 11/699، 16/891، 27/848 و 3/441 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد برتر، مزیت رقابتی، طراحی آزمایشات تاگوچی، بنگاه های کوچک و متوسط
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • سید حسین کاظمی، حسن دانایی فرد، علی رضاییان، عادل آذر صفحات 71-88
    مقاله حاضر بر اساس قوم نگاری تفسیری انجام شده در یک سازمان دولتی («اداره») در تلاش است بخشی از هدف این مطالعه را- که توصیف نحوه ساخت اجتماعی «کارمند ایده آل» به وسیله گروه های مختلف ذینفع (مدیران و کارکنان) در «اداره» به منظور ماندن در اداره و «برخوردار شدن» است- از میان بررسی دو رویداد کلیدی «تغییرات مدیریت» و «تعدیل نیرو» محقق کرده و به رشته تحریر در آورد.
    بر این اساس نخست ویژگی های سازه کارمند ایده آل از منظر مدیران جدید بر اساس چارچوب اشنایدر و اینگرام و معنابخشی آن ها در این قالب به کارکنان خود و تلاش مدیران جدید برای حرکت به سمت تحقق کامل سازه کارمند ایده آل آنان بیان می شود. سپس بر مبنای فعالیت هایی که در فرآیند ساخت اجتماعی واقعیت به وسیله کارمندان صورت می گیرد، اقدامات کارکنان برای ماندن در اداره، اخراج نشدن و حتی ارتقاء یافتن - بر مبنای تغییر و اصلاح سازه کارمند ایده آل مدیر جدید- در قالب مانیفستی برای ماندن در «اداره» تشریح می شود.
    کلیدواژگان: قوم نگاری تفسیری، کارمند ایده آل، ساخت اجتماعی واقعیت، نظریه سازه شخصی
  • علمی پژوهشی
  • احمدرضا کریمی مزیدی، حمید رضازاده برفویی، سعید مرتضوی صفحات 90-110
    یکی از مهم ترین عوامل برای ارائه مراقبت های ایمن، موثر و باکیفیت ازسوی پرستاران، به زیستی هیجانی و روان شناختی آن هاست. چندین عامل بر به زیستی اثرگذار است، شامل مشغله و استرس کاری، هیجانات مثبت و منفی، و سرمایه روان شناختی. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر سرمایه روان شناختی بر به زیستی در بین پرستاران بیمارستان قائم (عج) مشهد انجام شد. این پژوهش، پیمایشی- تحلیلی بوده و با مشارکت 123 نفر از پرستاران که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سرمایه روان شناختی (PCQ)، هیجانات مثبت و منفی (PANAS)، افسردگی، دلواپسی و استرس (DASS) و بهداشت عمومی (GHQ) جمع آوری شد؛ سپس با استفاده ازتکنیک های آماری تحلیل مسیر و تحلیل میانجی گری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. باتوجه به نتایج آمار توصیفی، میانگین همه متغیرها بالاتر از متوسط بوده و متغیر به زیستی بهترین وضعیت را داشت. نتایج آمار استنباطی، پیش بینی پذیری متغیر به زیستی توسط سرمایه روان شناختی، هیجانات مثبت و دلواپسی را مورد تایید قرار داد، اما اثر استرس بر به زیستی پرستاران، به لحاظ آماری معنادار نبود. نتایج این پژوهش با مطالعات پیشین در این زمینه هم سو می باشد. حد بالای سرمایه روان شناختی در پرستاران، هیجانات مثبت آن ها را افزایش داده و باعث کاهش استرس و دلواپسی، و افزایش به زیستی آن ها می شود. در کل، نتایج پژوهش ضرورت توجه بیشتر به مولفه های سرمایه روان شناختی و راهبردهای مداخله و مقابله به منظور بهبود به زیستی روان شناختی و هیجانی پرستاران را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، هیجانات مثبت، استرس، دلواپسی، به زیستی، پرسنل پرستاری
  • محمد یزدانی زیارت*، عباسعلی رستگار صفحات 111-131
    مهارت های سیاسی و مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران دو مقوله جدید و مهم در حوزه رفتار سازمانی هستند که ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند؛ که در این تحقیق سعی شده است تاثیر این دو مقوله بر یکدیگر بررسی شود. تحقیق حاضر تحقیقی کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف آن، از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق تمامی کارکنان استانداری خراسان شمالی می باشند، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 68 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه مهارت های سیاسی فریز و همکارانش با ضریب آلفای 80% و پرسشنامه فنون مدیریت تصویرپردازی بولینو و تورنلی با ضریب آلفای 82% می باشد. داده ها در پژوهش حاضر با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی ساده و چندگانه و نیز مقایسه میانگین یک جامعه آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق نشان داد که مهارت های سیاسی(هوشیاری اجتماعی، نفوذ بین شخصی، توانایی شبکه ای و صداقت ظاهری) بر توانایی استفاده از فنون مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران موثر هستند و میزان استفاده کارکنان از مهارت های سیاسی و نیز استفاده از فنون مدیریت تصویرپردازی در حد متوسط به بالا می باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای سیاسی، مهارت های سیاسی، مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران، نفوذ
|
  • Pages 1-22
    In Economic crisis conditions، it is expected that human resource managers play a rational role to change these conditions to opportunities. According to studies، HR managers utilize a set of different measures to confront crisis، which mainly has a short-term glance. These measures are instead of achieving Sustainable Competitive Advantage and turning the crisis into an opportunity، so it just supports the implementation of retrenchment strategy and will have negative effects on staff motivation. Considering literature and aimed to identifying the efficient and prioritized measures with respect to strategic HRM، efficient measures were identified. After interviewing 36 executives، the measures were revised by an eight-person decision-taking group. As a result 14 measures were classified in 5 main groups. Since making decisions to utilize one action will also affect the effectiveness of other actions، and in order to specify priorities of suggestive measures to meet SHRM، the use of DEMATEL and ANP approach was adopted. As a result، “Communications and Information Disclosure” was identified as first measures and “Empowerment of Managers for Crisis” and “Human Resource Development” ranked second and third. Thus both short and long term strategy cloud be supported. measures as “Work Force Reduction” and “Personnel Cost Management”، which have been identified as the most prevalent measures of HR managers، were specified as the last suggestive measures in this study.
    Keywords: HRM efficient measures, economic Crisis, ANP
  • Pages 23-47
    The present study aimed to investigate the relationship between developmental performance appraisal and Job performance mediated by organizational commitment and organizational support in the employees. This study performed in the Gas Company of Guilan Province in 2013. A number of 217 employees were selected as the participants using classified random sampling consistent with the sample size. Participants in this research complemented following Questionnaires: developmental performance appraisal, Organizational Commitment, Organizational support, Task Performance and Organizational Citizenship Behavior. To confirm the scale factor structure and to evaluate the suggested model, confirmative factor analysis and structural equation modeling were conducted. Moreover, Bootstrap Test was adopted to examine its mediation and meaningfulness effects. The results revealed that the suggested model satisfies a good fitting regarding provided data. The research findings showed that only the indirect path of developmental performance appraisal, organizational commitment and organizational citizenship behavior was meaningful, while the other three indirect paths (developmental performance appraisal, organizational support and commitment on task performance and developmental performance appraisal, organizational support and organizational citizenship.
    Keywords: developmental performance appraisal, organizational commitment, organizational support, job performance, mediation effects
  • Pages 49-70
    Developments, changes and increased competition in the field of industry in recent years, has forced organizations to focus on gaining competitive advantage. In general, many experts believe that organizational performance improvement will increase profitability, and therefore the organization's competitive position relative to other competitors will be dramatically enhanced. It can be accomplished through environmental conditions, resources and practices required. As results, organization can enhance its ability to value creation and achieve profitability. In this study, regarding to resources in achieving high level performance, the key sources of influence on organization performance is derived by reviewing the results of previous researches and according to experts’ points of view. Using the experimental design method, appropriate framework of factors presented. The results show that contribution percentage of following factors: total number of employees, inventory levels, the value of capital assets, the ratio of manufacturing employment to total employment and the cost of advertising on firm performance.
    Keywords: Superior performance, Competitive advantage, taguchi experimental design, Small, medium enterprises
  • Pages 71-88
    is paper is based on an interpretive ethnography conducted in a public organization ("Edareh"). This paper attempts to achieve some part of the ethnography’s goal to describe how "ideal worker" is socially constructed by the different organization’s stakeholders (managers and employees), so as to stay and to be “advantaged". This goes through the light of analyzing the two key events, that is to say "management changes" and "layoff". At first, drawing on Schneider and Ingram framework, the characteristics of “ideal worker” construct from new managers’ view, their sense making of the employees with this framework and trying to move into the full realization of the construct is expressed. Then, based on social construction efforts on the part of employees, their struggles to stay, to not being fired, and even to get promoted - intended to changing and modifying the new manager’s “ideal worker” construct - is described in the form of a manifesto for staying in “Edareh”.
    Keywords: Interpretive ethnography, Ideal worker, Social construction of reality, Personal construct theory
  • Pages 90-110
    Nurses’ emotional and psychological well-being is one of the most important factors for providing safe, effective, and quality care. Several factors affect Well-being such as busy work and stress, positive and negative emotions, and psychological capital. This study aimed to examine the effect of psychological capital on well-being amongst nurses of Mashhad Qaem hospital. Research design was survey-analytic and conducted with participation of 123 nurses who were randomly selected. Data were collected using Psychological Capital Questionnaire (PCQ), Positive and Negative Affect Schedule Scale (PANAS), Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS) and General Health Questionnaire (GHQ), and were analyzed using statistical techniques such as path analysis and mediation analysis. According to results of descriptive statistics, all the variables were above average and Well-being was the best. According to results of inferential statistics, predictability of well-being through psychological capital, positive emotions, and anxiety was confirmed, but the effect of nurse's stress on well-being was not statistically significant. Results of this study were consistent with previous studies. Nurse's high psychological capital increases their positive emotions, reduces their stress and anxiety, and increases their well-being. In general, research results emphasize the need for more attention to.
    Keywords: Psychological Capital, Positive Emotions, Stress, Anxiety, Well, being, Nursing staff
  • Pages 111-131
    Political skills and Impression management are two new and important subjects in the field of organizational behavior that share many common points. We try to examine impact of this tow topics on each other. This study, In terms of target, is an applicable Research, and nature and objective is as descriptive/ Correlative. Statistical society included all employees of the governorate of North Khorasan. To implement this study Sixty-eight people are randomly selected as statistical sample. The research data collection tools are Ferris et al impression management behavioral strategies Questionnaire and Bolino & Turnley Questionnaire. Data obtained from questionnaires have been analyzed with Pearson correlation, liner regression and one sample t tests. Findings indicated that all factors of political skills (Social Astuteness, Interpersonal Influence, Networking Ability, and Apparent Sincerity) significantly have positive impact on behavioral strategies of Impression management. Also level of employees’ using political skills and behavioral strategies of Impression management found out to be about an average and higher.
    Keywords: Political behaviors, Political skills, Impression management, influence
  • Saeid Afshinpour, Marie, Line Germain Germain, Michael E. Tomlin Tomlin, Tamara Anderson Pages 135-151
    The purpose of this quantitative correlation study was to determine the extent to which the role of leadership style preferences correlate with employee satisfaction with supervision among employees and leaders of an Iranian oil company. This study measured preferences for each of five common leadership styles and examined correlations with measures of employee satisfaction. The styles studied were transactional leadership, transformational leadership, autocratic leadership, charismatic leadership, and situational leadership. Results indicated that each of the five leadership styles has a positive correlation with employee satisfaction, suggesting that the situational leadership style may be the most appropriate style for leaders in an Iranian oil company.
    Keywords: transactional, transformational, autocratic, charismatic, situational