فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نظام الدین مکیان، مهین رئیسی صفحات 1-22
    دستیابی به رشد اقتصادی نیازمند تجهیز و تخصیص بهینه منابع در سطح اقتصاد ملی است. رسیدن به این هدف بدون وجود بازارهای مالی، بویژه بازار سرمایه شفاف و کارآمد امکان پذیر نیست. بورس اوراق بهادار به عنوان بخشی از بازار سرمایه می تواند در صورت فراهم بودن شرایط لازم، سرمایه های ملی را تجهیز و آن را در جهت رشد اقتصادی هدایت نماید. در بازار سرمایه، اطلاعات گرانبهاترین دارایی تلقی می شود. هر چه اطلاعات در بازار سرمایه شفاف تر باشد، عدم تقارن اطلاعاتی کمتر وبازار کارآتر خواهد بود.
    این پژوهش درصدد است که مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عدم تقارن اطلاعاتی در بازار بورس را مورد بررسی قرار دهد. روش تحلیل این مطالعه که تاثیر عوامل موثر - از قبیل مالکیت سرمایه گذاران نهادی، اندازه هیات مدیره، مدیران غیر موظف و تفکیک نقش مدیر عامل از ریاست هیات مدیره - بر عدم تقارن اطلاعاتی را بررسی می کند، برآورد رگرسیونی به وسیله روش داده های تابلویی طی برنامه چهارم توسعه در مورد شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس تهران می باشد.
    نتایج دلالت بر آن دارد که مالکیت سرمایه گذاران نهادی و اندازه هیات مدیره رابطه منفی با عدم تقارن اطلاعاتی داشته، اما متغیرهای نسبت مدیران غیر موظف به تعداد اعضای هیات مدیره و تفکیک نقش مدیر عامل از ریاست هیات مدیره رابطه معنی دار با عدم تقارن اطلاعاتی را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، حاکمیت شرکتی، بازار بورس اوراق بهادار
  • محمد نهاوندیان، بابک افقهی صفحات 23-56
    مطالعه حاضر به معرفی عوامل موثر بر توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در ایران می پردازد. از آنجا که با ابلاغ سیاست های کلی برنامه پنجم توسعه، سیاستگذاران کشور به تدوین برنامه توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در بند 29 آن فراخوانده شدند، تبیین حوزه موضوعی خدمات با فناوری بالا و شناسایی عوامل موثر بر توسعه صادرات آن در کشورمان هدف اصلی این مطالعه قرارگرفت.
    بر این اساس ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوعی از میان جامعه آماری 555 عضوی مورد مطالعه، تعداد 255 نفر از طریق روش های نمونه گیری گروه بندی شده و با انتساب متناسب انتخاب، سپس با جمع آوری داده های مورد نیاز با استفاده از ابزارهای مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه، تشکیل گروه های کانونی و پرسشنامه با ضریب پایایی 79 درصد، در قالب روش پژوهشی غیرآزمایشی پیمایشی، به استخراج عوامل و شاخص های هدفگذاری شده پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) و از نرم افزار Lisrel بهره گرفته شده است.
    نتایج مطالعه نشان می دهد که الزامات پایه و عوامل مربوطه، الزامات کارآیی و رقابت پذیری و الزامات ماندگاری و عوامل مربوطه از عوامل اصلی موثر در توسعه صادرات با فناوری بالا در جمهوری اسلامی ایران بوده که 80 درصد تغییرات الزامات پایه، 68 درصد الزامات رقابت پذیری و 84 درصد ماندگاری توسط مدل این تحقیق قابل احصاء است.
    همچنین در این مطالعه با توجه به یافته ها برخی پیشنهادات کاربردی و علمی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: خدمات با فناوری بالا، صادرات خدمات، رقابت پذیری، ماندگاری، اقتصاد دانش بنیان
  • محمد علی فیض پور، محسن عرب صفحات 57-78
    بنگاه های صنعتی از نظر ایجاد اشتغال و تولید در اقتصاد هر کشور دارای نقش مهمی بوده و از این رو بقای آنها از هر حیث اهمیت می یابد. این در حالی است که مطالعات موجود در زمینه توقف فعالیت یک بنگاه نشان می دهد عوامل متعددی بر خروج بنگاه از صنعت نقش داشته و در این میان رشد صنعتی که بنگاه در آن فعالیت می کند از مهم ترین آنها محسوب می شود. متغیر رشد صنعت به صور مختلف بر خروج بنگاه تاثیرگذار بوده و به عنوان مثال، صنایعی با رشد بالاتر دارای نرخ ورود بالاتری بوده و ورود بیشتر در قدم بعدی می تواند خروج بنگاه های موجود آن صنعت را به صورت معنی داری تحت تاثیر قرار دهد.
    بر این اساس، این مطالعه با هدف اصلی بررسی تاثیر رشد صنعت بر خروج بنگاه های صنعتی طراحی گردیده و برای این منظور از مدل شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. این بررسی 10 هزار بنگاه صنعتی در سطح کدهای چهاررقمی ISIC را طی دوره برنامه سوم توسعه (83-1379) که امکان دسترسی به داده های آن فراهم گردیده، در بر می گیرد. رشد صنعت نیز با استفاده از معیارهای متفاوتی چون رشدمطلق و رشد در طول دوره محاسبه شده است.
    نتایج به دست آمده نشان داده است که بین متغیرهای منتخب، رشدصنعت پس از اندازه بنگاه، بیشترین توانایی تبیین خروج بنگاه را دارا است.
    کلیدواژگان: رشد صنعت، خروج بنگاه صنعتی، شبکه عصبی مصنوعی، برنامه سوم توسعه
  • علی امامی میبدی، فرزانه جایدری صفحات 79-96
    با توجه به افزایش روز افزون نگرانی جهان امروز در رابطه با مسائل زیست محیطی، در این تحقیق به ارزیابی زیست کارآیی پالایشگاه های نفت کشور که از یک سو، نقش ارزنده ای در اقتصاد ملی دارند و از سوی دیگر با مصرف بالای سوخت فسیلی و در نتیجه انتشار CO2، باعث آلودگی محیط زیست می شوند، پرداخته شده است.
    با استفاده از نرم افزار Windeap و روش DEA ستانده محور و با در نظر گرفتن خروجی نامطلوب، زیست کارآیی محاسبه شده است.
    نتایج نشان می دهد که، پالایشگاه بندرعباس کاراترین پالایشگاه نفت طی دوره 88-1382 استونرخ رشد زیست کارآیی پالایشگاه ها طی دوره مورد مطالعه مثبت است.نتایج رگرسیون توبیت نیز نشان می دهد که، سوخت های نفت کوره و نفت گاز اثر منفی بر زیست کارآیی دارند و گاز طبیعی و گازهای پالایشگاهی و گاز مایع اثر مثبت بر زیست کارآیی دارند. از سوی دیگر، هر چه پالایشگاه در حدی بیشتر از ظرفیت اسمی، نفت خام پالایش کند، زیست کارآیی پالایشگاه بیشتر کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پالایشگاه نفت، آلودگی، زیست کارایی، کارایی فنی، روش تحلیل پوششی داده ها
  • جعفر حقیقت، ابراهیم جاودان صفحات 97-112
    بعد از سقوط نظام ارزی ثابت برتون وودز، نرخ های ارز اسمی و واقعی به طور گسترده ای نوسان داشته اند. یافته های تجربی حاکی از اثر معنی دار نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر متغیرهای کلان از قبیل تولید، تجارت و سرمایه گذاری است.
    مطالعه حاضر اثر نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران را در دوره 86-1353 مورد بررسی قرار داده است. نااطمینانی نرخ ارز واقعی با استفاده از واریانس شرطی الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته نمایی (EGARCH) استخراج گردید.
    برآرود مدل با استفاده از رهیافت خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) نشان داد که نااطمینانی نرخ ارز واقعی در کوتاه مدت و بلندمدت، اثر منفی و معنی دار بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران دارد.
    با توجه به نتایج پژوهش، به منظور کاهش نااطمینانی نرخ ارز واقعی، پیشنهاد می گردد از سوی سیاستگذاران، سیاست های مناسب برای کاهش اختلاف بین نرخ اسمی و واقعی ارز به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید، نااطمینانی، نرخ ارز واقعی، ایران
  • جواد هراتی، کریم اسلاملوییان، محمد علی قطمیری، ابراهیم هادیان صفحات 113-147
    هدف اصلی مقاله تجزیه و تحلیل خسارات رفاهی آلودگی ناشی از فعالیت های اقتصادی در ایرانمی باشد. که با استفاده از چهارچوب الگوی رشد تعمیم یافته، یک الگوی سیستم دینامیک(SD)[1] اقتصادی- زیست محیطی برای اقتصاد ایران طراحی گردیده است. عناصر الگو شامل توابع رفاه اجتماعی، خسارت رفاهی، تولید، انباشت سرمایه فیزیکی و انسانی، انباشت آلودگی، توزیع درآمد و شرایط اولیه می باشد.
    در این جهت، با در نظر گرفتن سال پایه1384 و به کارگیری مقادیر پارامترهای متناظر با اقتصاد ایران، مسیر متغیرهای آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن در یک افق 20 ساله شبیه سازی شده است.
    نتایج شبیه سازی بیانگر این است که با ادامه وضع موجود، آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن با نرخ مثبتی افزایش پیدا می کند. براین اساس با ادامه وضعیت فعلی اهداف توسعه پایدار در افق مورد نظر قابل دستیابی نخواهد بود. بنابراین بهبود وضعیت آتی محیط زیست نیازمند مداخله دولت از طریق ابزارهای سیاستگذاری مناسب است.
    نتایج تحلیل حساسیت پارامترهای سیاستی بیانگر تاثیر منفی پارامترهای انتشار تکنولوژی پاک و ترجیحات زیست محیطی تولیدکنندگان بر آلودگی سرانه و خسارت رفاهی وارده بر جامعه می باشد. علاوه بر این با افزایش ترجیحات زیست محیطی مصرف کنندگان، میزان خسارت وارده بر رفاه جامعه افزایش پیدا می کند. متغیرهای آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن به ترتیب از بیشترین حساسیت نسبت به پارامترهای ترجیحات زیست محیطی تولید کنندگان، ترجیحات زیست محیطی مصرف کنندگان و انتشار تکنولوژی پاک برخوردار می باشد. این نتایج می تواند برای برنامه ریزی جهت دستیابی به توسعه پایدار مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، آلودگی، خسارت های رفاهی ناشی از آلودگی، پویایی های سیستم، اقتصاد ایران
  • حسین پناهی، پرویز محمدزاده، عذرا جمشیدی صفحات 149-175
    بی ثباتی سیاسی به عنوان یکی از عوامل داخلی، نزدیک ترین تعامل را با مفهوم امنیت اقتصادی در تاثیرگذاری بر عوامل تولید دارد. در کشورهای در حال توسعه، نا اطمینانی که در فضای بی ثباتی سیاسی و انجام رفتارهای خشونت آمیز پدید می آید، موجب کاهش سرمایه گذاری ها، عدم توانایی کشور در جذب موفق سرمایه های خارجی و فرار سرمایه می گردد.
    تروریسم از جمله شاخص های بی ثباتی سیاسی می باشد که در این مطالعه به بررسی اثر این پدیده بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی توسط کشورهای منطقه خاورمیانه پرداخته شده است. نمونه مورد مطالعه شامل کشورهای ایران، بحرین، مصر، کویت، عربستان، سوریه، اردن و ترکیه بوده و دوره زمانی این پژوهش نیز از سال 1970تا 2008 می باشد.
    نتایج حاصل از برآورد مدل تحقیق با استفاده از روش داده های تابلویی، نشان می دهد که طی دوره مورد مطالعه، تروریسم دارای اثر منفی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده است. در مقابل عواملی از قبیل تولید ناخالص داخلی و درجه باز بودن تجاری دارای تاثیر مثبت بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تروریسم، ریسک سیاسی، خاورمیانه
  • پرویز رستمزاده، حسین صادقی، عباس عصاری، کاظم یاوری صفحات 177-210
    ورزش و تفریحات سالم به عنوان یک صنعت پیش رو، به طور مستقیم و غیرمستقیم در توسعه نقش دارند. ورزش باعث افزایش سطح سلامت و تندرستی جامعه، کاهش هزینه های بهداشتی و درمانی، افزایش چشمگیر اشتغال و با ورود سرمایه های پولی و مالی باعث افزایش رشد اقتصادی در کشور می گردد. در حال حاضر، ورزش و تفریحات سالم در کشورهای توسعه یافته به عنوان یک صنعت مهم و عامل اثرگذار در رشد اقتصادی این کشورهاست. کشورهای دنیا با ایجاد زیرساخت های لازم برای برگزاری رویدادهای جهانی و قاره ای، زمینه را برای ایجاد رشد اقتصادی خود هموار کرده اند. با توجه به اینکه در اقتصاد ایران دولت نقش اساسی دارد، در ورزش نیز حضور پررنگی دارد.
    در این مقاله، اثر سرمایه گذاری دولتی در بخش ورزش بر رشد اقتصادی برای دوره زمانی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران (89-1358) مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور از الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شده است.
    نتایج حاصل از تخمین حاکی از این است که سرمایه گذاری دولت در ورزش اثر معنی داری بر رشد اقتصادی ندارد. در واقع ضریب متغیر ورزش در مدل 0.023 می باشد که در سطح 5 درصد معنی دار نیست.
    با توجه به این موضوع، توصیه می شود که دولت در زیر ساخت ها و آموزش های مربوط به ورزشسرمایه گذاری کرده و زمینه را برای ایجاد ورزش های عمومی و حرفه ای با بهره وری بالا فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، اقتصاد ورزش، ARDL، رشد اقتصادی
  • حمید بهمن پور، عبدالساده نیسی صفحات 211-228
    از آنجا که امروزه چگونگی ارتباط متغیرهای مالی با مدل های پیشرفته، به زبان ریاضی بیان می شوند، دراین مقاله درنظر است مدلی کارآمد و مناسب برای ارزشگذاری آتی های نفت تنظیم و ارائه کنیم. اساس کار را بر مدل شوارتز (1997) که برای دارایی پایه آتی های صنعت نفت طراحی شده قرار داده که با اعمال تغییرات مناسب، در نظرداریم آن را برای آتی های صنعت نفت ایران پیشنهاد کنیم.
    با عنایت به اینکه مدل شوارتز فقط پرش های کوچک را درنظر می گیرد و پرش های بزرگ در آن مدنظر قرار نگرفته است و با توجه به این نکته که با تحولات اخیر صنعتنفت، مدل های مرتبط با دارایی های نفت اصولا بدون پرش های کوچک و بزرگ مفهومی ندارند، در این مقاله در نظر داریمعلاوه بر اعمال پرش های بزرگدر مدل دارایی پایه نفت، ثمرات رفاهی را به عنوان متغیر تصادفی منظور کنیم. مدلی که با شرایط فوق حاصل می شود منجر به یک مساله پیچیده ی ریاضی می گردد که این مساله از یک معادله دیفرانسیل جزئی شامل جمله انتگرالی با شرایط اولیه و مرزی تشکیل شده است. حل چنین مسایلی به دلیل نداشتن فرم جواب بسته در ریاضیات از اهمیت ویژه ای بر خوردار است کهباید به روش های عددی تجزیه و تحلیل شوند.
    ازسوی دیگر، به دلیل عدم دسترسی به داده های واقعی، داده های مورد نیاز برای اجرای مدل شبیه سازی شده اند. انتظار می رود با تامین داده های واقعی از بازار نفت ایران، امکان اجرای مدل و کاربردی کردن آن برای پژوهشگران در صنعت نفت ایران فراهم گردد.
    کلیدواژگان: آتی های نفت، مشتقات نفت، ثمرات رفاهی نفت، ریاضیات مالی و مدل های ریاضی
  • محمد مولایی، ابوالقاسم گلخندان صفحات 229-253
    چرخه هایرکودورونقدرکشورهایمختلفباچرخهتجاریآمریکامرتبط می باشند، لذا شناسایی رکودهای شدید آمریکا و علل آن می تواند باعث پیش بینی یک رکود جهانی همزمان گردد و موجبات اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش آثار منفی آن را فراهم کند. در این مقاله، سیکل های تجاری آمریکا با استفاده از سه ویژگی حقایق آشکار شده و علل آن مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان هر قسمت نیز نتایج سیکل های تجاری آمریکا، به عنوان یک کشور توسعه یافته با اقتصاد ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه مقایسه شده است. دوره بررسی در این مطالعه از سال 1960 تا سال 2010 بر اساس داده های فصلی اقتصاد آمریکا و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از تکنیکVAR می باشد.
    یافته های پژوهش در قسمت اول نشان می دهد طی سال های 1980 و 2008 رکود شدیدی در اقتصاد آمریکا آغاز شده است. همچنین اقتصاد آمریکا در دهه های 1980 و 1990 شاهد طولانی ترین دوره های رونق اقتصادی بوده است.
    مقایسه ویژگی های ادوار تجاری ایران و آمریکا حاکی از آن است که شدت و دامنه دوره های رونق و رکود در ایران در مقایسه با آمریکا در سطح بسیار بالاتری است. در باب حقایق آشکار شده ادوار تجاری، جنبه های مشترک بعضی از متغیرها در دو کشور تایید شده است. در مورد سایر متغیرها، الگوی ایران منطبق بر کشورهای در حال توسعه و الگوی آمریکا منطبق بر کشورهای توسعه یافته است. در مورد علل ادوار تجاری، سرمایه گذاری مسکونی بخش خصوصی مهمترین علت ادوار تجاری طی پنج دهه گذشته در اقتصاد آمریکا معرفی شده است، در حالی که در مورد اقتصاد ایران شوک برونزای قیمت نفت مهمترین عامل بوده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایالات متحده آمریکا، اقتصاد ایران، سیکل های تجاری، خودرگرسیون برداری
|
  • Seyed-Nezamuddin Makiyan, Mahin Raeisi Pages 1-22
    Achieving economic growth requires an optimal allocation system of resources at national level. This is not possible without a perfect and efficient financial market. The stock exchange as a part of capital market can provide the required national financial resources and lead to economic growth. In the capital market، information is regarded as the most valuable asset. The more the transparency of information in the stock exchange، the lower the information asymmetry and the more efficient capital market will be. This study aims to analyze the effects of the ownership share of institutional investors، the board size، the role of non-executive board and separation of chief executive officer and chairman of the board roles (separation variable) on information asymmetry in the stock exchange. It estimates a panel data regression for the companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) during the fourth national development plan. The results indicate that the ownership share of institutional investors and board size have negative effects on information asymmetry، while the ratio of non-executive members to board size and separation variable have no significant effects on information asymmetry.
    Keywords: Information Asymmetry, Corporate Governance, Stock Exchange Market
  • Mohammad Nahavandian, Babak Afghahi Pages 23-56
    This study introduces the factors influencing on development of high-tech services exports (HTSE) in Iran. After communicating the overall policies of the fifth development plan، the national policy-makers were invited to formulating the exports development plan of high-tech services according to paragraph 29. This paper aimed to the explanation of high-tech services and identification of factors affecting HTSE. In this regard، by a review of literature، initially a sample with 255 people out of a statistical population with 555 members was selected using cluster sampling techniques، then the statistical data was gathered using documentary searches، interviews، formation the focus groups and completion the questionnaires with reliability coefficient of 79 percent. Finally، the factors and targeted indicators have been drawn out of a non-experimental survey design using structural equation modeling (SEM) in Lisrel software environment. The findings indicate that basic requirements and related factors، necessities of efficiency and competitiveness and sustainability as well as related components are of main factors affecting development promotion of high-tech exports in I. R. Iran. The model specified explains the 80 percent of changes in basic requirements، 68 percent of competiveness necessities، and 84 percent of sustainability needs.
    Keywords: High, tech services, Service exports, Competitiveness, Sustainability, knowledge, based economy
  • Mohammad Ali Feizpour, Mohsen Arab Najafabadi Pages 57-78
    Industrial firms play important roles in creating jobs and products nationwide، thus، their survival is of vital importance. The existing studies on closure of the firms show that various factors contribute to the exit of firms from the industry which industry growth is the main factor in this context. Industry growth affects the exit of firms in different ways، for instance، industries having high growth are of high entry rate that influences significantly on the firms exit. This study examines the industry growth effect on exit of firms from industry and uses an artificial neural network (ANN) model for this purpose. The statistical population includes 10000 industrial firms at 4-digit level ISIC codes during the third national development plan over the 2000-2004. The industry growth is calculated with different indexes such as absolute growth and mean growth rates. The results show that industry growth followed at firm size can explain the most of exit incentives of the firms.
    Keywords: Industry Growth, Firm Exit, Neural Networks, Third Development Plan, IRAN
  • Ali Emami Meibodi, Farzaneh Jaydary Pages 79-96
    Due to increasing concerns on environmental problems in current era، this study assesses the eco-efficiency of oil refineries. The oil refineries play essential role in the national economy in one hand، and cause environmental pollution due to high fossil fuel consumption and Co2 emissions in the other hand. Eco-efficiency is calculated using Windeap software، DEA output-oriented method، and inclusion of undesirable outputs. The results suggest that Bandar Abbas Oil Refining Company is the most efficient refinery over the 2003-2009، and growth rates of refineries eco-efficiency are positive. The results of Tobit regression show that fuel oil and gasoil have negative effects on the eco-efficiency، however natural gas، refinery gases، and liquefied petroleum gas (LPG) have positive effects on the eco-efficiency. On the other hand، if a refinery refines crude oil slightly more than nominal capacity rate، refinery eco-efficiency will be further decreased.
    Keywords: Refinery, Pollution, Eco, efficiency, Technical Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Jaafar Haqiqat, Ebrahim Javdan Pages 97-112
    Since the breakdown of the Bretton Woods system of fixed exchange rates، both real and nominal exchange rates have fluctuated widely. Empirical findings indicate significant impact of exchange rate uncertainty on macroeconomic variables such as output، trade، and investment. This article investigates the impact of the real exchange rate uncertainty on total factor productivity (TFP) in agriculture sector of Iran during the period of 1974-2007. The uncertainty of real exchange rate is defined as the conditional variances obtained from Exponential Generalized Auto-Regressive Conditional Heteroscedasticity (EGARCH) model. The econometric estimation using Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) approach shows that the real exchange rate uncertainty has a significant and negative effect on TFP in Iran''s agriculture sector in long- and short term. According to the results، in order to reduce the real exchange rate uncertainty، it is recommended that the appropriate policies should be made by policymakers to lessen the difference between nominal and real exchange rates.
    Keywords: Agriculture Sector, Real Exchange Rate, Total Factor Productivity, Uncertainty, IRAN
  • Javad Harati, Karim Eslamloueyan, Mohammad Ali Ghetmiri, Ebrahim Hadian Pages 113-147
    This article analyzes the welfare loss of pollution resulting from production in Iranian economy using an augmented growth model and designing an economic-ecological system dynamics model. The main elements of the model include social welfare، welfare loss، production، physical and human capital accumulation، pollution accumulation، income distribution، and initial conditions. Regarding 2005 as a base year، the time path of per capita pollution and related welfare loss are simulated for the Iranian economy over the 20-year time horizon. The simulation results indicate that with persistence of the status quo، per capita pollution and its welfare loss rise with positive rate. Therefore، the goals of sustainable development will not be achievable. Hence، further improvement of the environment requires government intervention through the appropriate policies. The results of sensitivity analysis of policy parameters show that clean technology diffusion and environmental preferences of producers have negative effects on pollution emissions per capita and economic welfare in Iran، while strengthening environmental preferences of consumers may raise the social welfare loss of pollution. In addition، pollution per capita and its welfare loss are of most sensitivity to environmental preferences of producers، environmental preferences of consumers and clean technology diffusion، respectively. Policy-makers may regard these results in planning to achieve sustainable development objectives.
    Keywords: Economic Growth, Pollution, Damage Welfare, System Dynamics, IRAN
  • Hossein Panahi, Parviz Mohammadzadeh, Azra Jamshidi Pages 149-175
    Political instability as one the domestic factors has the nearest interaction with the concept of economic security in influencing on production factors. In developing countries، uncertainty is created in an unstable political environment and violent behavior atmosphere. It results in reduction in the investment levels، failure in attracting foreign capital، and capital flight. Terrorism is one of the important political risk indicators. This study examines the effect of terrorism on inward foreign direct investment (FDI) in the Middle East region. The statistical sample includes Iran، Bahrain، Egypt، Kuwait، Saudi Arabia، Syria، Jordan، and Turkey over the period 1970-2008. Using panel data method، findings show that Terrorism has negative impact on FDI in selected countries. Adversely، GDP and Openness degree have positive impact on FDI.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Terrorism, Political Risk, Middle East
  • Parviz Rostamzadeh, Hosein Sadeghi, Abbas Assari, Kazem Yavary Pages 177-210
    Sports and recreations as a forward industry play direct and indirect roles in national development processes. Sport increases the level of social health، reduces health care expenditure، and raises employment. It increases economic growth by incoming capital flows. Currently، sports and recreation activities industry is of main and influential influence on economic growth in the developed countries. Many countries have paved economic growth path with constructing infrastructure for global and continental events. In Iran، the presence of government in sport sector is very sensible. This paper examines the effect of government investment in sports on economic growth in Iran over the post-Revolution period (1979-2010). To this end، an Auto Regressive Distributed Lag method (ARDL) model is used. Estimation results show that government investment in sport has no significant effect on economic growth. Hence، it is recommended that government would invest in infrastructure and education related to sports for creation of public and professional sports with high efficiency.
    Keywords: Investment, Economic of Sport, ARDL, Economic Growth
  • Hamid Bahmanpour, Abdolsadeh Neisy Pages 211-228
    The main purpose of this paper is to provide a mathematical model for oil future contracts. The study basis has put on the Schwartz Model (1997)، but it is clear that with the small change، it is applicable for Iranian Oil Industry Futures. The Schwartz Model has considered only short jumps in the prices، but with recent oil price volatilities having significant effects on oil properties، it is necessary to include both short and long jumps in the model. According to these conditions، the model designed results in a complicated mathematical problem، which forms a Partial Differential Equation (DPE) having integral terms، and boundary and initial conditions. There is no closed solution for such equation. Thus، it should be solved by numerical methods. In the other hand، there is no access to real data for Iranian Oil Market، so we used a simulation model، but it will be possible to use an applied model in Iranian Oil Industry with real data in the future.
    Keywords: Oil Futures, Oil Industry Derivatives, Convenience Yields, Financial Mathematics, Mathematical Models
  • Mohammad Mowlaei, Abulghasem Golkhandan Pages 229-253
    Boom and recession cycles in different countries relate to the U. S. business cycles. The study of severe recession in the U. S. can predict a contemporaneous global recession and provide policies to reduce the negative effects. This paper analyzes the business cycles of the U. S. using three stylized facts and reasons. The consequences of U. S. business cycles، as a developed country، have been compared to those of Iranian business cycle in the final section of each part. The period covers quarterly data for U. S during 1960-2010. This paper analyzes the data using VAR model. Our findings show the severe economic recessions have been started in the U. S. during 1980 and 2008. in addition، The U. S. economy has experienced the longest period of economic boom during 1980s and 1990s. Comparing business cycle features of the U. S. and Iran suggests that the severity and extent of boom and recession cycles is much higher in Iran than America. According to the stylized facts on business cycles، some common features of the variables have been confirmed in both countries. On the other variables، the Iranian model is the same of developing countries and the American model is consistent with the developed countries. In terms of the causes of business cycles، the private residential investment has been major cause of business cycles in American economy in the recent years، while exogenous oil price shocks on the Iranian economy has been the most important factor.
    Keywords: American Economy, Iranian Economy, Business Cycle, Vector Auto Regressive