فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 30 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس کریمی، سحر کریمی* صفحات 11-36
    از جمله دستاوردهای دانش پزشکی که در اختیار انسان معاصر قرار گرفته، لقاح مصنوعی یا تولید جنین آزمایشگاهی است که از نظر اخلاق و حقوق حکم ویژه ای متفاوت با دیگر فرآورده های بدن انسان دارد، زیرا در خود توان تبدیل شدن به یک انسان را دارد تا بتواند شخصیت انسانی پیدا کند ولی پیش از دمیده شدن روح در آن، می تواند مشمول تعریف مال قرار گیرد و در این صورت مورد نقل و انتقال قرار گیرد. در پژوهش حاضر، ابتدا به تبیین مالیت بالفعل با تکیه بر تعریف عرفی از مال و شخصیت بالقوه جنین پرداخته می شود. آنگاه دیدیم که بین احکام ناظر به مالیت بالفعل از یک سو و شخصیت بالقوه از سوی دیگر تعارض وجود دارد و باید برای رفع تعارض، بین این دو دسته احکام که از قبیل متناقضین می باشند در پی یافتن مرجحی برای ترجیح یکی بر دیگری بود. در بحث ترجیح، گرچه به نظر می رسد همیشه احکام راجع به شخصیت بر احکام راجع به مالیت رجحان داشته باشند، لیکن توجه به این نکته که از طرفی شخصیت جنین بالقوه است و مالیت او بالفعل و از طرف دیگر احکام بالفعل بر احکام بالقوه چیره می شوند، تعیین مرجحات را دشوار می نماید. به نظر می رسد راه حل تعارض را باید در میزان قابلیت قوه جهت فعلیت یافتن جستجو نمود. اگر شخص شدن جنین در آینده چنان قوتی داشته باشد که بتوان شخصیت او را در آینده مسلم انگاشت، شخصیت بالقوه بر مالیت بالفعل چیره خواهد شد، در حالی که اگر چنین قوتی قابل اثبات نباشد یا اصولا تصمیم گیری راجع به جنین ارتباطی با آینده شخصیت او نداشته باشد، احکام راجع به مالیت بالفعل بر احکام راجع به شخصیت بالقوه او رجحان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جنین، شخصیت، مالیت، دیه
  • محمد صادق طباطبایی*، مهدی جلیلی صفحات 37-63
    در سایه پیشرفت های چشم گیر پزشکی، استفاده از درمان های کمکی برای غلبه بر مشکل نازایی زوجین نابارور رو به افزایش است. یکی از این روش های نوین، استفاده از رحم جایگزین به معنای خاص می باشد. در این روش مادر جانشین برای به ثمر رساندن جنین زوج دیگر، باردار می شود و بعد از وضع حمل موظف به تحویل کودک به صاحبان اسپرم و تخمک است. کودکی که با این روش پا به عرصه ی هستی می گذارد مانند هر کودک دیگر دارای حقوقی می باشد. این حقوق اعم از حقوق مالی مانند نفقه و ارث و حقوق غیرمالی مانند نسب و حضانت است. بررسی و تبیین دقیق حقوق کودکان متولد از رحم جایگزین که شمار آن ها رو به افزایش است باعث می شود تا قانون گذار با وضع قانونی جامع و مبتنی بر مصلحت جامعه و نیازهای این گروه از نوزادان، از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری نماید. از آن جا که نوزادانی که با روش رحم جایگزین متولد می شوند مانند کودکان متولد از لقاح طبیعی از حقوق مدنی برخوردار هستند، پرداختن به حقوق آنان در فرآیند باروری تا تولد و حتی پس از آن ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: مادر جانشین، والدین حکمی، رحم جایگزین، حاملگی شخص ثالث، جنین
  • حمید رحمانی منشادی، محمود عباسی، داوود جلوداری بردستان* صفحات 65-98
    پیشرفت های اخیر دانش بیوتکنولوژی در زمینه دانش سلولی و ژنتیک، منجر به ایجاد چالش های غیرقابل پیش بینی در خصوص حق سلطه افراد و کنترل آن ها بر اجزا و بافت های بدن خود شده است. توانایی مطالعه ژنتیکی اجزا و بافت های انسانی اهمیت علمی آن ها را دگرگون ساخته و از طرف دیگر بهره برداری تجاری از بافت ها و نمونه های انسانی به یکی از مسائل مبرم روز بدل گشته است. در عین حال وضعیت حقوقی بافت ها و نمونه های انسانی هنوز مبهم است و در نتیجه حقوق و اختیارات اشخاص بر این اجزا در هاله ای از ابهام قرار دارد. مطالعه تطبیقی حقوق کشورهای مختلف نشان دهنده آن است که تغییر نگرش در این خصوص امری انکارناپذیر است. مالکیت می تواند یک ابزار حقوقی قوی و قابل توجه در کنترل و حمایت از منافع و حقوق اشخاص در خصوص بافت ها و نمونه های انسانی تلقی شود. البته حق مالکیت مانند دیگر حقوق قانونی مطلق نیست و قانون گذار باید بر مبنای حفظ نظم عمومی آن را در خصوص اجزای بدن تحدید کند.
    کلیدواژگان: رابطه حقوقی، مالکیت، حق شخصی، بافت انسانی، نمونه آزمایشگاهی
  • محمد مهدی مقدادی*، محمدحسین دلاوری صفحات 99-145
    افشای اسرار پزشکی یکی از مباحث مهم اخلاق پزشکی و حقوق پزشکی است. حفظ اسرار از جمله حقوق شناخته شده بیمار است که در منشور حقوق بیمار اکثر کشورها و سایر قوانین و مقررات داخلی و بین المللی مورد تاکید قرار گرفته است. بی گمان، حفظ اسرار از موجبات اطمینان بیماران به پزشکان و مراجعه به آنان است و عدم توجه به این امر، سبب سلب اعتماد بیماران نسبت به پزشکان، کاهش راست گویی و عدم مراجعه به آنان در بسیاری از موارد خواهد شد. بدین جهت، نقض این حق شناخته شده بیمار نیز از جمله مسائل مهم حقوق پزشکی است. هدف از تدوین این مقاله بررسی مسوولیت مدنی ناشی از افشای اسرار بیمار در حقوق ایران و حقوق کشورهای کامن لا است. با وجود این که درحقوق ایران زمینه شناسایی مسوولیت افشای اسرار پزشکی و شرایط و جبران خسارات آن از نظر تقنینی وجود دارد، لیکن در عمل کم تر شاهد چنین دعاوی و احکامی در نظام حقوقی ایران هستیم.
    کلیدواژگان: اسرار پزشکی، مسوولیت پزشک، افشای اسرار پزشکی، اسناد پزشکی، کادر درمانی
  • محسن کاظمی*، محمد روشن، شجاع روزبهانی صفحات 147-181
    یکی از ارکان سه گانه مسوولیت مدنی ورود خسارت است. خسارت به دو دسته مادی و معنوی قابل تقسیم است. خسارت معنوی، نسبت به خسارت مادی مورد توجه کم تری قرار گرفته است و در قابلیت جبران آن اختلاف نظر وجود دارد. اما گاهی خسارت معنوی، زیان دیده را چنان می آزاد که علم حقوق نمی تواند نسبت به آن بی تفاوت باشد و جبران لااقل بخشی از آن به طریق مادی ضروری به نظر می رسد. در پرونده موسوم به هموفیلی ها، تعدادی از هم وطنان پس از دریافت خون و فرآورده های خونی، مدعی ابتلای به بیماری های هولناک ایدز یا انواع هپاتیت و در برخی موارد هر دو بیماری شدند. ابتلای به این بیماری ها تاثیر منفی عمیقی بر زندگی مبتلایان دارد که بخشی از آن خسارت معنوی ناشی از این بیماری هاست. از نظر پزشکی امکان ابتلای بیماران از چند راه ممکن است. اما با توجه به وجه اشتراک خواهان ها در دریافت فرآورده از خواندگان، ضعف سبب بودن سایر راه های انتقال بیماری غیر از انتقال خون، استفاده از امارات و اثبات از راه حذف سایر اسباب احتمالی؛ می توان بین انتقال خون و ابتلای بیماران و به تبع آن خسارت معنوی وارده به آن ها رابطه سببیت عرفی را احراز نمود.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، خسارت معنوی، جبران خسارت، بیماری، ابتلا
  • محمود عباسی، راحله رضایی*، غزاله دهقانی صفحات 183-199
    حق بر سلامت به عنوان یک حق ذاتی به این معناست که هر کس حق دارد تا به بالاترین استاندارد سلامت فیزیکی و روانی دستیابی داشته باشد و این حق تمام خدمات پزشکی، بهداشت عمومی، غذای کافی، مسکن مناسب، محیط کار سالم و محیط زیست تمیز را در برمی گیرد. وجود ابعاد مختلف برای سلامتی، حوزه های گوناگون مرتبط با سلامتی و عوامل متنوع تاثیرگذار بر آن موجب دشواری تعریف حق مزبور شده است و دولت ها برای تامین امکان یک زندگی سالم ملزم به اتخاذ اقداماتی در حوزه وسیعی می باشند که برخی از این تعهدات مستلزم اقدام فوری و برخی دیگر در طول زمان باید تحقق پیدا کنند. ایران نیز با تصویب قوانین و مقررات مختلف در زمینه سلامت و همچنین پیوستن به کنوانسیون های مختلف بین المللی این حق را به رسمیت شناخته و مورد حمایت قرار داده است که به نظر می رسد جایگاه این حق در نظام حقوقی ایران با بررسی این قوانین و مقررات تبیین می گردد؛ در این مقاله ضمن بررسی قوانین و مقرراتی که این حق را به رسمیت شناخته اند به بیان مفهوم و جایگاه حق بر سلامت در نظام حقوقی ایران پرداخته ایم. یافته های ما نشان می دهد که وجود برخی قوانین و مقررات در این زمینه موجب افزایش برخورداری افراد از این حق شده اما حمایت کیفری از آن مورد غفلت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حق بر سلامت، حق ذاتی بشر، نظام حقوقی ایران
|
  • Abbas Karimi, Sahar Karimi * Pages 11-36
    Artificial insemination or vitro embryo is one of the Medical Scientifics’ achievements be used for helping the modern human being. This matter would governed by particular ethical and law rules that would be distinguished from rules governing on the other product of the human bodies. Although vitro embryo can be changed to the human and obtained personality، but before it becomes to fetus، can be taken account as property and legally transferred. Primarily، this research presumes vitro embryo as actual property and explains this issue relying on customary definition of vitro embryo’s being property or person. So we realize that there are conflicts between the rules governing on actual being property of vitro embryo، on the one hand and the rules governing on potential being person of it، on the other hand. This finding requires to be resolved the conflicts between two rules that are inconsistent with together and preferred one rule over the other by preponderant. In question of preponderance، although it seems the rules of its being person are preferred over the rules of its being property always، but it should be considered that embryo is a potential person and an actual property and that actual rules would be dominated over potential rules. The above discussion will lead us to understand determination of preponderances is difficult. It seems the solution of conflicts should be determined according to possibility of actualizing the potential. If it could be predicted that embryo becomes person and obtains personality in the future، thus potential being person of embryo is preponderant actual being property of it. However، the rules governing on actual being property of embryo are preponderant rules concerning to potential being person of it، if it appears impossibility of embryo becomes person and it is determined that essentially decision-making regarding to embryo has no connection with becoming person of embryo in the future.
    Keywords: embryo, being person, being property, transaction, blood money
  • Mohammad Sadegh Tabatabaei *, Mehdi Jalili Pages 37-63
    In the light of remarkable advancement in medical science the use of medical treatment is increasingly using in order to overcome to the problem of infertility. One of the most popular of these medical treatments is the method of surrogacy. Surrogacy is an arrangement in which a woman carries and delivers a child for another couple. She may be the child''s genetic mother (the more traditional form of surrogacy) or she may carry the pregnancy to delivery after having an embryo with another female''s genetic transferred to her uterus. The intended parents may arrange a surrogate pregnancy because of female infertility or other medical issues which may make the pregnancy or delivery risky. The legal aspects surrounding surrogacy are very complex and mostly. The childes which were borne by the method of surrogacy have rights in the legal system. These rights involved financial rights such as allowance، heritance and non- financial rights such as training. The analysis of rights of childes which were born by surrogacy makes the legislature thin full about the legal aspects of surrogacy. The general aim of legislature should be the determination of legal status of these childes in order to prevent the future challenges which may produce through surrogacy. Since these childes like childes which were born by natural birth have civil rights. The analysis of their rights; from the date of pregnancy to the date of birth and even after birth is really necessary. This article concerns the rights of childes which were born by the method of surrogacy.
    Keywords: Intendment, Surrogacy, Third Party Reproduction, Embryo, Infertility Treatment
  • Hamid Rahmani Manshadi, Mahmoud Abbasi, Davood Jelodari Bardestan * Pages 65-98
    Recent advances of biotechnology in the cellular and genetic science have cause unpredictable challenges in the right of people in dominion and control over their body parts and tissues. The ability to study the genetic components of human tissues has increased their scientific importance and in return commercial exploitation of human tissue and samples has become one of the most urgent issues of the day. However، the legal status of human tissues and samples is unclear and thus the rights and powers of the individual on this tissue are uncertain. Comparative studies of law in various countries indicate that Change of attitude in this matter is irrefutable. Property right can be considered strong and significant legal instruments in Controlling and protecting the interests and rights of individuals in human tissues and samples. However، property rights، like any other right are not absolute and Legislator should limit this right based on public orde.
    Keywords: Legal relationship, Ownership, Personal rights, Human tissue, Laboratory samples
  • Mohammad Mehdi Meghdadi *, Mohammad Hossein Delavari Pages 99-145
    Revealing medical secrets is one of the most important topics in medical law، and has an ancient root in medical history and morality. Keeping patients'' secrets is one of the certain laws in internal and international laws and regulations of the most countries that have been recognized in patients'' bill of rights. Keeping patients'' secrets causes patients to confide in physicians and refer to them; disregard of this، causes unreliability of patients towards physicians and the lack of visiting them. Using medical records without patient''s permission is not lawful except the cases or the places where law allows for continuing his treatment or medical researches. Breach of this obligation، may cause harm to patient; so the domain of civil liability due to revealing medical secrets in Iran''s law and common law countries that have recognized this fact officially and the cases that make physicians legally or morally bound to keep patients'' secrets، are known and examined. Also the cases that physicians are allowed to reveal patients'' secrets are stated. In spite of recognizing civil liability for revealing medical secrets and terms of liability and compensation for damages legislatively in our country at compensation for damages due to revealing medical secrets، comparative studies about this subject with Iran''s law can be helpful. We don''t see such claims and orders in Iran''s judicial system practically and we need information and codification of up-to-date rules and regulations about it. Paying more attention to this fact is necessary، because keeping people''s privacy in today''s world، regarding ever-increase development of technology and communications industry have been very important and such topics are today''s society needs.
    Keywords: Medical Secrets, Civil Liability, Physician\'s Liability, Revealing Medical secrets, Medical Records, Medical Staff
  • Mohsen Kazemi *, Mohammad Roshan, Shoja Roozbehani Pages 147-181
    One of the pillars of civil liability is damage. Damage is divided into two categories: material damage and spiritual damage. Spiritual damage has been paid less attention than material damage and there are some disagreements as to eligibility to indemnify it. But sometimes the spiritual damage to a person who suffers loss is so severe that law science cannot be indifferent and the material compensation of at least part of it sounds essential. In the case called hemophilia، a number of compatriots claimed that after receiving blood and other blood products they got infected with AIDS or types of hepatitis، and in some cases both of them. These diseases have a profound negative impact on lives of infected people and part of this impact is spiritual damage caused by these diseases. From a medical standpoint there are several possible ways to get sick. But according to the common point of plaintiffs in receiving blood products from defendants، the weakness of other ways for transmission of diseases except for blood transfusion، the use of judicial circumstances evidence and proof by elimination، it is possible to determine common causation relation among blood transfusion، being infected and consequently the spiritual damage.
    Keywords: Civil Liability, spiritual damage, indemnity, disease, infection
  • Mahmoud Abbasi, Raheleh Rezaee *, Ghazaleh Dehghani Pages 183-199
    The right to health as an inherent right means that everyone has the right to have access to the highest standard of physical and mental health concluding medical care، public health، adequate food، adequate housing، clean environment and healthy workplace. Different aspects of health and health-related fields of various factors affecting on it cause it difficult to define. States are required to take measures in a wide area for providing the possibility of a healthy lifestyle that some of these obligations require immediate action and some take more times. Iranian legislation and regulations in health، as well as Adhering to international conventions is recognized and supported this right that seems explaining this regulation illustrates the place of this right in Iran legal system. In this article investigating the rules and regulations recognized this right we described the Concept and situation of the right to health in Iran legal system. Our findings show that existing some rules and regulations in this area cause to increasing the enjoyment of this right but to a criminal support is neglected.
    Keywords: The Right to Health, Inherent Human Right, Iran Legal System