فهرست مطالب
Journal of Information Technology Management
Volume:6 Issue: 4, 2015
- تاریخ انتشار: 1393/11/18
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 529-550امروزه دانش مشتری یکی از مهم ترین منابع سازمان ها برای نوآوری به شمار می رود، اما سازمان ها برای استفاده اثربخش از دانش مشتری باید ظرفیت خود را برای جذب این دانش ارتقا دهند؛ زیرا کسب و استفاده از دانش مشتری به آسانی امکان پذیر نیست و هر اطلاعات و دانشی منجر به خلق ارزش نمی شود. از این رو، هدفمقاله حاضر ارائه مدلی برای اندازه گیری ظرفیت جذب دانش مشتری است. بدین منظور در یک پژوهش پیمایشی با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی، ابعاد مفهوم ظرفیت جذب دانش مشتری تعیین شد و از تحلیل عامل تاییدی برای تایید اعتبار مدل استفاده شد. همچنین به منظور نشان دادن کارایی مدل، به ارزیابی و سنجش ظرفیت جذب مشتری در یک شرکت فعال در صنعت مواد غذایی پرداخته می شود. یافته ها نشان می دهد که سه بعد ظرفیت کسب دانش مشتری، ظرفیت به کارگیری دانش مشتری و ظرفیت سازماندهی دانش مشتری با ظرفیت جذب دانش مشتری ارتباط دارد و در این میان، ظرفیت سازماندهی از بیشترین همبستگی با مفهوم ظرفیت جذب دانش مشتری برخوردار است.
کلیدواژگان: به کارگیری دانش مشتری، توسعه محصول جدید، سازماندهی دانش مشتری، کسب دانش مشتری -
صفحات 551-566
امروزه، اطلاعات نقش سرمایه یک سازمان را ایفا می کند و حفاظت از اطلاعات سازمان یکی از ارکان مهم بقای آن است. سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS)، حفاظت از اطلاعات را در سه مفهوم خاص محرمانه بودن اطلاعات، صحت اطلاعات و در دسترس بودن اطلاعات تعریف می کند. بسیاری از شکست های پیاده سازی ISMS ریشه در مسائل سازمانی و بی توجهی به وضعیت آمادگی سازمان قبل از پیاده سازی دارد. در این پژوهش تلاش شده است موانع پیاده سازی ISMS برحسب میزان اهمیت، به روش تحلیل سلسله مراتبی رتبه بندی شود و میزان آمادگی سازمان در پیاده سازی ISMS به کمک ابزار پرسشنامه مشخص شود. پژوهش به روش توصیفی پیمایشی انجام گرفته و از نظر هدف، کاربردی است. نتایج پژوهش مهم ترین مانع در راه پیاده سازی ISMS را ناهمخوانی ساختار سازمانی با نیازهای ISMS می داند و ترس کارکنان از سخت شدن فرایندهای کار با اجرای ISMS را کم اهمیت ترین مانع معرفی کرده است؛ ضمن آنکه میزان آمادگی مدیریت اکتشاف در پیاده سازی ISMS پایین تر از حد متوسط است.
کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، سنجش آمادگی، سیستم مدیریت امنیت اطلاعات، موانع پیاده سازی -
صفحات 567-588در دانشگاه ها توجه به زیرساخت هایی که در مدیریت دانش به کار می رود، از ضرورت خاصی برخوردار است. همچنین امروزه مراکز آموزش عالی برای انطباق مداوم با شرایط متغیر بیرونی، باید ضمن نوآوری، ظرفیت مناسبی برای تغییر داشته باشند. بنابراین هدف پژوهش پیش رو، سنجش رابطه میان زیرساخت های مدیریت دانش و ظرفیت تغییر سازمانی و مطالعه وضعیت آنها است. پژوهش به روش پیمایشی همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری شامل اعضای هیئت علمی دانشگاه مورد مطالعه بوده است که از بین آنها 167 نفر برای نمونه انتخاب شد. داده ها و اطلاعات لازم پژوهش به کمک ابزار پرسشنامه، از نوع محقق ساخته به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد میان زیرساخت های مدیریت دانش و ظرفیت تغییر سازمانی، همبستگی معنادار و مثبتی وجود دارد و وضعیت زیرساخت های مدیریت دانش و ظرفیت تغییر سازمانی در مجموع مناسب است. بر اساس یافته ها، اگر دانشگاه از زیرساخت مناسب دانش برخوردار باشد، مدیریت دانش تسهیل شده و مدیریت کارآمد دانش، می تواند(نند) بر بهبود ظرفیت تغییر سازمانی موثر باشند.
کلیدواژگان: تغییر سازمانی، زیرساخت های مدیریت دانش، ظرفیت تغییر سازمانی، مدیریت دانش -
صفحات 589-606مذاکرات عامل محور یکی از رویکردهایی است که کانون توجه دنیای تجارت الکترونیک در زمینه مذاکرات خودکار قرار گرفته است. برقراری مذاکرات خودکار به تبیین سازوکاری برای مذاکره نیاز دارد و بدیهی است کاربران سازوکاری را می پذیرند که بتواند جایگزین مناسب و معتمدی برای مذاکره کننده انسانی باشد. بنابراین نیاز به طراحی سازوکار های مذاکره عامل محور کارا و باورپذیر در زمینه کاربردی تجارت الکترونیک، به خوبی احساس می شود. در این مقاله سازوکاری برای مذاکره چند موضوعی معرفی می شود که با ارائه پیشنهادهای دوگانه در هر دور مذاکره، ضمن افزایش احتمال دست یافتن به جواب های بهتر، زمان مذاکره را کاهش می دهد و به مذاکراتی کارآمد دست می یابد. برای این کار با تمرکز بر مدل استدلالی مذاکرات، ابتدا مدل تصمیم گیری هریک از عامل ها در مورد پیشنهاد دریافتی تدوین شد و پس از آن روشی نوین و کارآمد برای تولید پیشنهادهای متقابل طراحی شده است. کارایی و اعتبار سازوکار مذاکره پیشنهادی به کمک موارد از پیش تعریف شده ادبیات نشان داده شده است. برای روشن تر شدن چگونگی اجرای آن، از نمونه کاربردی استفاده شده است.
کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، سیستم های چندعاملی، مذاکرات خودکار -
صفحات 607-628بی شک فناوری اطلاعات یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد تحول در جوامع امروزی است. همانند سایر اجزای درگیر در اجتماع، مشتریان سازمانی نیز دچار تغییر شده اند تا بدانجا که از آنها با عنوان «مشتریان اجتماعی» یاد می شود؛ بنابراین چالش پیش روی سازمان ها، ناتوانی در پیگیری نیازهای مربوط به ایشان با استفاده از ابزارهای پیشینی چون CRM خواهد بود. ظهور مفهوم مدیریت اجتماعی ارتباط با مشتریان در اوایل سال 2009، درواقع پاسخی به این نیاز در نظر گرفته می شود. با این حال فرایند توسعه چنین سیستم هایی با توجه به گستردگی رسانه های اجتماعی بیش از پیش دشوار به نظر می رسد. از این رو مطالعه پیش رو در پی شناسایی برترین رسانه های اجتماعی برای توسعه سیستم های یاد شده با استفاده از فنون تصمیم گیری چندمعیاره است. بر این اساس، پس از جمع آوری داده های نظرسنجی از خبرگان فعال در دو حوزه بازاریابی و انفورماتیک بانک ملی ایران، به تحلیل آنها پرداخته شد. نتایج مناسب ترین رسانه ها را برای توسعه سیستم های مزبور، تارنماها و شبکه های اجتماعی معرفی می کند.
کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، مدیریت اجتماعی ارتباط با مشتریان، مدیریت ارتباط با مشتریان -
صفحات 629-648اثربخشی دوره های مجازی، یکی از چالش های پیش روی برگزارکنندگان این دوره هاست که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. بر این اساس، پژوهش پیش رو به بررسی عوامل موثر بر اثربخشی آموزش الکترونیکی پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی پیمایشی است و از نظر نوع استفاده، کاربردی به شمار می رود. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است. در این راستا، 106 نفر از مدیران، کارشناسان و مدرسان دوره های آموزش الکترونیکی به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و با مطالعه مبانی نظری، جمع آوری اعضای نمونه و کاربرد روش حداقل مربعات جزئی، پنج دسته از عوامل اصلی موثر بر اثربخشی آموزش الکترونیکی، شامل عوامل مرتبط با دانشگاه (موسسه آموزشی برگزارکننده دوره)، ویژگی های دانشجو، ویژگی های مدرس، عوامل آموزشی و عوامل محیطی شناسایی شد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که عامل آموزش و عامل مرتبط با دانشگاه، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تاثیر بر اثربخشی آموزش های الکترونیکی هستند.
کلیدواژگان: آموزش، آموزش الکترونیکی، اثربخشی آموزش الکترونیکی، فناوری اطلاعات -
صفحات 649-674ظر سال های اخیر سازمان های ایرانی با توجه به مزیت های فراوان ERP، علاقه مند به بهره گیری از ERP در سازمان های خود شدند. در این میان شکست های متعددی که پس از پیاده سازی ERP در صنایع مختلف، ازجمله صنایع ایرانی اتفاق می افتد، توجه بسیاری از محققان را به شناسایی عوامل بحرانی موفقیت یا شکست این پروژه ها معطوف کرده است. از آنجاکه این عوامل معمولا بر یکدیگر اثرهای متقابلی می گذارند، توجه و اولویت بندی عوامل بحرانی موفقیت یا شکست، بدون در نظر گرفتن تاثیرهای درونی این عامل ها بر یکدیگر، کاری بیهوده است. در این نوشتار با استفاده از ادبیات پژوهش 57 عامل استخراج شد و پس از بهره گیری از نظر خبرگان، بر اساس روش دلفی 37 عامل شناسایی شدند و در هشت دسته قرار گرفتند و با بهره گیری از رویکرد دیماتل خاکستری، آثار متقابل این عوامل با هم سنجیده شدند. اولویت بندی هریک از عوامل بر اساس روابط علی و معلولی صورت گرفته است.
کلیدواژگان: ثار متقابل، برنامه ریزی منابع سازمان، نظریه خاکستری، دلفی، دیماتل -
صفحات 675-700با توجه به روند روبه رشد تجارت الکترونیکی در دنیای کسب وکار، وب سایت ها بیش از پیش در سودآوری و موفقیت کسب وکارها نقش ایفا می کنند. از این رو محققان بسیاری از سال 1995 اقدام به ارائه مدل هایی برای ارزیابی وب سایت ها کرده اند. با این حال تعدد و ناهمگونی مدل های ارائه شده، جمع بندی و برداشت دقیق از این مدل ها را دشوار کرده است. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش فراتحلیل، مدل های پیشین به گونه ای در یک مدل تجمیع شود که ضمن مطابقت نسبی ساختار مدل با اغلب آنها، از جامعیت نسبی نیز برخوردار باشد. مزیت استفاده از فراتحلیل به جای استفاده از روش های کیفی رایج این است که در این روش، به جای تکیه بر قضاوت مولفان و خبرگان، دیدگاه های افرادی تجمیع شده است که در زمینه ارزیابی وب سایت صاحب نظرند و دارای مقالات داوری شده هستند. به بیانی دیگر، اعتبار این روش متاثر از اعتبار تمامی مدل های پیشینی است که در نشریه های معتبر ثبت شده اند.
کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، روش فراتحلیل، مدل ارزیابی، وب سایت -
صفحات 701-720
هدف این مقاله بررسی تاثیر استراتژی و زیربناهای مدیریت دانش بر کسب شایستگی های محوری از طریق فرایندهای مدیریت دانش در شرکت ایران خودرو است. پژوهش پیش رو از نظر هدف کاربردی است و از نحوه گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده ها، توصیفی از نوع همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش را 400 نفر از مدیران شرکت ایران خودرو شکل داده است که 198 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده برای نمونه انتخاب شدند و از نظرهای آنها بهره جویی شده است. پس از جمع آوری داده های اولیه به کمک ابزار پرسشنامه، مدل سازی معادلات ساختاری برای سنجش روابط میان متغیرهای پژوهش به کار برده شد. نتایج نشان دهنده این است که استراتژی های مدیریت دانش به طور مستقیم با شایستگی های محوری مرتبط است و همچنین هیچ گونه ارتباط مستقیمی میان زیربناهای مدیریت دانش و شایستگی های محوری وجود ندارد. با وجود این، فرایندهای مدیریت دانش که نقش متغیر میانجی را داشته است، ارتباط میان استراتژی ها و زیربناهای مدیریت دانش و شایستگی های محوری را به طور غیر مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد.
کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت دانش، زیربناهای مدیریت دانش، شایستگی های محوری، فرایندهای مدیریت دانش -
صفحات 721-746هرچند آمار دقیقی از تقلب در کارت های بانکی معتبر کشور وجود ندارد، به نظر می رسد تقلب در کارت های بانکی روند رو به رشدی دارد و می تواند در آینده نه چندان دور به یکی از معضلات سیستم بانکی کشور تبدیل شود. متاسفانه هنوز در کشورمان تحقیقات مناسبی در این خصوص صورت نگرفته و سیستم بانکی مدل یا مدل هایی کارا نیاز دارد که بتواند امنیت استفاده از کارت های بانکی را تضمین کند. لذا در این پژوهش، پس از شناسایی انواع تقلب های رایج در زمینه کارت های بانکی و شبیه سازی تراکنش های متقلبانه، با بهره گیری از شبکه های عصبی مصنوعی، مدلی برای طبقه بندی تراکنش ها به تراکنش های سالم و متقلبانه (مشکوک به تقلب) ایجاد شد. این مدل که از نوع شبکه عصبی پرسپترون چندلایه است، علاوه بر اینکه مبتنی بر سیستم بانکی داخلی کشور است، توانسته است با دقت 99درصد، عملکرد نسبتا خوبی در طبقه بندی مزبور داشته باشد. با مقایسه معیارهای ارزیابی عملکرد محاسبه شده این پژوهش و نتایج مدل های ارائه شده در مطالعات دیگر، مشخص شد معیارهای ارزیابی عملکرد پژوهش حاضر از روایی و پایایی مناسبی برخوردارندکلیدواژگان: پرسپترون چندلایه، تقلب، شبکه عصبی، کارت های بانکی
-
Pages 529-550Today، customer knowledge is one of the most important resources to innovation and organizations whose capabilities should be improved to absorb this knowledge. The acquiring and applying the customer knowledge are not facile and all forms of the customer information and knowledge do not result value creating. Thus، current study introduces a model to measure Customer Knowledge Absorptive Capacity (CKAC). Hence، a survey using exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis are conducted to determine dimensions of CKAC concept and verify the proposed model. To show the efficiency of model، a case study is presented in a food company. The results demonstrate CKAC is related to customer knowledge acquiring capacity، customer knowledge organizing capacity and customer knowledge employing capacity dimensions. Also، the Customer Knowledge Organizing Capacity has the highest correlation with the concept of customer knowledge absorptive capacity.Keywords: customer knowledge acquiring, customer knowledge employing, customer knowledge organizing, new product development
-
Pages 551-566
As information has the role of organization asset، its protection is the key to the survival of any organization. Information Security Management System (ISMS) defines protection of information in three specific concepts: information confidentiality، accuracy، and availability. Many failures in implementing ISMS rooted in organizational problems and lack of attention to the state of readiness of the organization before implementation. A descriptive design (method) was used to perform the study. Barriers to implementing ISMS were ranked based on analytical hierarchical process and organization’s readiness rate to implement ISMS was determined by questionnaire. The results indicate that the non-compliance of organizational structure with the ISMS requirements is the most important barrier and employee’s fear of difficulties of these processes is lowest important barrier. In addition، the readiness rate of exploration management in the ISMS implementation is lower than average.
Keywords: hierarchical analysis, implementation barriers, information security management system, readiness assessments -
Pages 567-588The infrastructures used for knowledge management in universities are important. Nowadays، higher education institutions must be innovative and have appropriate capacity to change as well as adapting with constantly changing external conditions. Therefore، the aim of the present study is to assess the relationship between infrastructures and Organizational Change Capacity (OCC) and study their status. The research has been done with survey method. The statistical population includes faculty members of University of Tehran. 167 members were selected as a sample. To collect data، a researcher-made questionnaire was used. Data analysis indicated that there is a significant and positive correlation between the knowledge management infrastructures and organizational change capacity which are totally appropriate. Based on the findings of this study if the University of Tehran has proper infrastructures، it can facilitate knowledge management. So، efficient management of knowledge can be effective on organizational change capacity.Keywords: knowledge management, knowledge management infrastructures, organization change, organizational change capacity
-
Pages 589-606Agent-based negotiation is one of the interesting approaches in the field of automated negotiation in the E-Commerce world. Establishment an automated negotiation needs to develop a mechanism for it and it is obvious that users would accept a mechanism that is reliable alternative for negotiating individual. Therefore، the need to developing efficient and reliable agent-based negotiation mechanism is being felt. In this paper we present a multi-issue negotiation mechanism. In each round of this mechanism a twofold proposal is presented that caused the time of negotiation decreases while increasing the efficiency of negotiation and probability to reach better solutions. To do this، we focused on reasoning model of negotiation; First the decision making model of each agent about received offer is developed and then a novel method for generating counter offer is proposed. Validity and efficiency of proposed negotiation mechanism is indicated via predefined conditions of literature and a numerical example is solved.Keywords: automated negotiation, E, commerce, multi, agent systems
-
Pages 607-628Undoubtedly، information technology is one of the main factors for change in modern societies. As the other components involved in the community، organizational customers have undergone changes to the extent that they are referred to as «social customers»; So، the inability to follow the desires needs and tastes pertaining to them which presents challenge for organizations using the previous tools، such as CRM. In fact، the emergence of the concept of SCRM in early 2009 is considered to be a response to such a requirement. However، regarding the variety of social media، the process for developing such systems seems more difficult to track. Hence، in the present study، we are seeking for the identification of the best social media to develop aforementioned systems، using the concept of multi-criteria decision making. To do this، survey data were collected from experts working in two areas، namely، marketing and informatics of Bank Melli Iran. Then، the collected data were analyzed. The results represented «social sites and networks» as the most appropriate media for the development of SCRM systems.Keywords: customer relationship management, social customer relationship management, social media
-
Pages 629-648The quality of learning is one of the basic elements in every society to reach achievements. This subject has more importance on e-learning. Accordingly، the present study explains the affecting factors on e-learning programs’ effectiveness. Regarding the aims، the present research is descriptive and regarding the application is practical. Data collection method is research made questioner. In order to reach this aim، 106 samples including deans، experts and lecturers of e-learning programs have been randomly chosen and by application of partial least square method five different factors affecting the effectiveness of e-leaning including university-related، student features and characteristics، lecturer’s features and characteristics، learning conditions and environmental factors have been determined. Yet، the consequences of the study revealed that the learning conditions factor and the university-related factor have respectively the most and the least effects on the effectiveness of e-learning.Keywords: e, learning, e, learning effectiveness, information technology, learning
-
Pages 649-674The advancement of technology and its application in various industries make the organization looking for use of key technologies such as ERP. The number of failures occur in ERP implementation in various industries including Iranian industries. The attention of many researchers has focused on identifinig critical success factors or critical failure factors. Hence، these factors should be prioritized properly. On the other، these factors have mutual effects usually focus and prioritize the critical success factors. The critical failure factors is a farce regardless of the mutual effects. This paper has been tried using the Delphi method to identify and classify critical failure factors of ERP Implementation in Iranian Industries. Then 37 factors were classified in 8 groups. Mutual effects of these factors are measured utilizes Gray DEMATEL method and prioritize has been conducted each factor and sub-factors.Keywords: DELPHI, DEMATEL, ERP, Gray Theory, Mutual Effects
-
Pages 675-700Regarding the ecommerce growth، websites play an essential role in business success. Therefore، many authors have offered website evaluation models since 1995. Although، the multiplicity and diversity of evaluation models make it difficult to integrate them into a single comprehensive model. In this paper a quantitative method has been used to integrate previous models into a comprehensive model that is compatible with them. In this approach the researcher judgment has no role in integration of models and the new model takes its validity from 93 previous models and systematic quantitative approach.Keywords: evaluation model, multi, criteria decision making, quantitative method, website
-
Pages 701-720
The purpose of this paper is to evaluate the effects of infrastructure and strategy of knowledge management on acquisition of core competencies through knowledge management process in ‘Iran Khodro Company’. Research method was descriptive-correlation. Statistical population encompassed 400 members of supervisors، middle managers، and senior managers in Iran’s IKCO. The opinions of 198 members were used as a selective sample identified by stratified sampling method. Primary data collected by questionnaire. Then، Structural Equation Modeling (SEM) was used to measure the relationship among elements of knowledge management and core competencies. Findings indicate that knowledge management strategy is directly related to core competencies and there is no significant relationship between knowledge management infrastructure and core competencies. Nevertheless، knowledge management process as mediator variable affect the relationship between strategy and infrastructure of KM and core competencies indirectly.
Keywords: core competencies, knowledge management infrastructure, knowledge management process, knowledge management strategy -
Pages 721-746There is no accurate data for the bank cards fraud in Iran. But، it seems to be a growing trend in this regard and in the near future it is going to become one of the critical problems in Iran''s banking system. Unfortunately، not enough research works have been done in this field in our country and the banking system requires models that are efficient enough to ensure safe use of bank cards. In this paper، after identifying the most common types of bank cards frauds and fraudulent transactions simulation، Artificial Neural Network (ANN) was used for the classification of transactions into two types of legitimate (non-fraud) and fraudulent (suspicious) actions. The proposed model is a Multi-Layer Perceptron (MLP) neural network designed based on the domestic banking system and is able to classify the transactions with more than 99 percent accuracy. Measures of performance calculated in this study are compared with the results of other research models. The results show that the proposed model is quite reliable and valid.Keywords: bank card, fraud, multi, layer perceptron, neural network