فهرست مطالب

مطالعات شهری - پیاپی 9 (زمستان 1392)

نشریه مطالعات شهری
پیاپی 9 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهند لطفی، هدی بختیاری صفحات 3-16

    مراکز شهری دارای بالاترین تعاملات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی می باشند. به مرور زمان با گسترش بی رویه شهرها و رشد روز افزون استفاده از اتومبیل، معضلات ترافیکی در مراکز شهری قدیمی پدیدار شد. در همین راستا جنبش نوشهرسازی به منظور رفع مشکل ناشی از فرسودگی و زوال مراکز شهری و گسترش افقی شهرها به وجود آمد. بر اساس اصول نوشهرسازی، اتصال پذیری و پیوستگی شبکه ارتباطی از ویژگی های کلیدی شبکه پایدار معابر است. این پژوهش تلاش دارد با به کارگیری اصل اتصال پذیری در نوشهرسازی و با استفاده از روش چیدمان فضا[1]و نیز بهره گیری از GIS، به ارائه روشی بسط پذیر به منظور تحلیل ساختار شبکه ارتباطی شهرها و ساماندهی آن بپردازد. برای دقت بیشتر در روش یاد شده، بافت تاریخی مرکزی شهر کاشمر که در حال حاضر دچار مشکلات ترافیکی و عدم روان بودن حرکت پیاده و سواره می باشد، مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور تحلیل ساختار فضایی شهر از روش چیدمان فضا استفاده شده است. نتایج تحلیل چیدمان فضا نشان می دهد که محلات درونی بافت تاریخی فرسوده مرکز شهر با وجود مجاورت با هم پیوندترین و در دسترس ترین معابر شهری، نتوانسته اند در گذر زمان به خوبی با ساختار جدید شهر ارتباط برقرار کنند. به عبارتی، اتصال معابر درونی محلات مرکزی با کل شهر کم است و دسترسی به درون بافت آسان نیست. در ادامه بر اساس رویکرد نوشهرسازی و پژوهش های پیشین به تببین معیارهایی برای سنجش اتصال پذیری شبکه ارتباطی پرداخته شده است. ارزیابی معیار اتصال پذیری نشان می دهد، شبکه ارتباطی شهر اتصال پذیری نسبتا مناسبی دارد که البته در مورد سواره، کاهش می یابد. مقایسه نتایج تحلیل اتصال پذیری بر اساس معیارهای تبیین شده و تحلیل ساختار فضایی شهر با روش چیدمان فضا از سویی و از سوی دیگر مشاهدات میدانی، نشان می دهد در روش چیدمان فضا به دلیل در نظر گرفتن شبکه ارتباطی در کل ساختار فضایی شهر، نتایج حاصله به واقعیت نزدیکتر خواهد بود؛ به عبارتی آنچه که مهم است در نظر گرفتن بافت های فرسوده و تاریخی در کل سیستم شهری است. همچنین با توجه به مشکلات ترافیکی موجود در بافت مرکزی شهر کاشمر، می توان نتیجه گرفت که اتصال پذیری تنها یکی از فاکتورهای موثر بر کارایی شبکه برای پیاده و سواره، حرکت روان و همچنین توسعه و ترویج پیاده روی می باشد و فاکتورهای دیگری مرتبط با شبکه نیز بر این مهم تاثیرگذارند که می توان آنها را با معیارهای کمی اتصال پذیری ترکیب کرد.

    کلیدواژگان: ساماندهی نظام حرکتی، چیدمان فضا، نوشهرسازی، اتصال پذیری، شبکه ارتباطی کاشمر
  • سید حسین بحرینی، محمدسعید ایزدی، مهرانوش مفیدی صفحات 17-30

    این مقاله به بررسی سیرتحول رویکردها و سیاست های نوسازی شهری از نخستین اقدامات در چارچوب بازسازی تا بازآفرینی شهری پایدار می پردازد. در دهه های اخیر، سیاست های متعددی در رویارویی با مسئله افت کیفیت محیطی، منزلت اجتماعی و سرزندگی اقتصادی شهرها (به ویژه در نواحی درونی آنها) مطرح و برنامه های گوناگونی در این خصوص به اجرا درآمده اتد. در یک نگاه تحلیلی_تاریخی مراحل متمایزی در فرآیند تکاملی این سیاست ها قابل تشخیص هستند. طی سه دهه اخیر در کشورهای توسعه یافته متاثر از دگرگونی های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و همچنین در گذار از اقتصاد صنعتی به اقتصاد خدماتی به منظور حل معضلات و تنگناها در محدوده های شهری رو به افول، رویکردهای مختلفی در تئوری و عمل تجربه شده اند. ادبیات موجود در این عرصه تا آغاز هزاره سوم میلادی به این رویکردها و عوامل موثر بر آنها و همچنین تاثیرات آنها بر تحولات شهرها به شکل مشروحی پرداخته است. در سال های اخیر با اولویت یافتن پارادایم(الگو) پایداری، توسعه پایدار و رویکرد بازآفرینی شهری پایدار، عرصه موضوعی جدیدی در ادبیات جهانی مطرح شده است. پرسش این پژوهش و هدف اصلی مطالعه نیز در راستای تبیین این رویکرد نوین و ابعاد و مولفه های آن شکل گرفته است، مبنی بر اینکه ابعاد و مولفه های «بازآفرینی شهری پایدار» چیستند و چگونه متاثر از «پایداری اجتماعی» به عنوان رویکرد متاخر تبیین می گردند. روش تحقیق پژوهش حاضر متاثر از ماهیت پرسش پژوهش بر مبنای مطالعه اسنادی، کتابخانه ای و همچنین روش تحلیل محتوا و استدلال منطقی تهیه و تنظیم شده است. در مقاله حاضر دیدگاه های اندیشمندان و عوامل موثر بر دگرگونی ها از حدود نیمه دوم قرن بیستم میلادی تاکنون استخراج، طبقه بندی و تحلیل شده اند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن هستند که رویکرد یکپارچه، کاربرد مفهوم مشارکت در همکاری بخش های خصوصی و دولتی، تاکید بر هویت محلی و حس مکان، شهرها به عنوان مکان های رقابتی، محیط هایی به لحاظ اجتماعی همه شمول و به لحاظ اقتصادی شکوفاو عرصه های عمومی سرزنده از اهم مولفه ها و معیارهای بازآفرینی شهری پایدار با اولویت پایداری اجتماعی می باشند.

    کلیدواژگان: بازسازی شهری، نوسازی شهری، بازآفرینی شهری، بازآفرینی شهری پایدار، پایداری اجتماعی
  • هاشم داداش پور، مجتبی رفیعیان، عبدالله زارعی صفحات 31-44

    برنامه ریزی کاربری زمین به عنوان محصول نهایی فرایند برنامه ریزی فضایی، به دنبال ارائه الگوی مطلوب کاربری زمین و تعیین اولویت های توسعه ای با توجه به ظرفیت هاست. این فرایند در غالب مطالعات صورت گرفته بر اساس تحلیل روند گذشته و تعمیم آن به آینده است که به دلیل عدم قطعیت شرایط و ویژگی های منطقه ای، با تعارض های ذاتی همراه است. از سوی دیگر رویکردهای موجود به دلیل عدم وجود نگاهی یکپارچه و در نظر نگرفتن همه ابعاد توسعه نمی توانند الگوی کاربری زمین مناسب را ارائه کنند. یکی از روش های رایج در این زمینه، ارزیابی و در نظر گرفتن توان و ظرفیت زمین در استقرار انواع کاربری هاست. نکته مشترک همه روش های به کار رفته به منظور ارزیابی توان اکولوژیکی، در نظر گرفتن توسعه یک نوع فعالیت انسانی به عنوان هدف ارزیابی در روند تحقیق بوده است. این در حالی است که در استقرار مکانی توسعه انواع فعالیت ها می توانند در یک رقابت، بهترین و متناسب ترین مکان را با توجه به جمیع شرایط انتخاب کنند. هدف مقاله حاضر، ارائه الگوی یکپارچه تخصیص کاربری زمین بر مبنای توان اکولوژیکی در شهرستان نوشهر برای توسعه چهار نوع فعالیت شهری، کشاورزی، صنعتی و طبیعی است. این مدل مکان های مناسب برای توسعه هر چهار نوع فعالیت را به طور مجزا شناسایی کرده و در نهایت با استفاده از منطق گفتاری و بر مبنای اولویت های فعالیتی، پهنه بندی اولویت قابلیت اراضی را ارائه می کند. نتایج مدل نشان می دهد که در ارزیابی اکولوژیکی یکپارچه توسعه انواع فعالیت های چهارگانه، عمده سطح منطقه دچار تعارض ها میان اولویت های ارزیابی میان توسعه دو یا چند نوع فعالیت است. با توجه به فرآیند تصمیم گیری بر مبنای هدف کلان ارزیابی، مدل در رفع تعارض ها در میان تمامی اولویت ها، زمین مورد نظر را به توسعه طبیعی اختصاص داده و از گسترش توسعه دیگر فعالیت ها در این مناطق جلوگیری کرده است.

    کلیدواژگان: الگوی یکپارچه ارزیابی، تخصیص کاربری زمین، منطق گفتاری، توان اکولوژیکی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، نوشهر
  • مجتبی رفیعیان*، جمشید مولودی، ابوالفضل مشکینی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، کیومرث ایراندوست صفحات 45-58

    شواهد زیادی وجود دارد که با گذشت زمان، مرزهای سیاسی بخش عظیمی از کارکردشان را به عنوان مانع از دست داده و تعاملات و همکاری های میان مرزی به طور روزافزون از اهمیت بیشتری برخوردار می شوند. در این حالت مرز به عنوان منطقه تماس، به فضایی کارکردی برای تبادلات و تعاملات اقتصادی_ اجتماعی فرامرزی تبدیل می شود و اثرات مثبت خود را در مناطق و شهرهای مجاور بر جای می گذارد. بنابراین این تحقیق با هدف تحلیل رابطه تحول کارکرد مرز با ارتقای وضعیت پیرامونی شهرهای مرزی بانه و سقز شکل گرفته است. بررسی این رابطه با استفاده از روش های کمی_ پیمایشی و از دیدگاه دو گروه شامل فعالان تجارت میان مرزی و خبرگان و مسیولان محلی انجام شده است. گفتنی است که برای وارد کردن بعد زمان در مطالعه، در مرحله گردآوری اطلاعات میدانی براساس طرح پانل واپس نگر اقدام شد. براساس یافته های توصیفی تحقیق، کارکرد مرز در منطقه مورد مطالعه هم از دیدگاه فعالان تجارت میان مرزی و هم از دیدگاه خبرگان و مسیولان محلی، متحول شده است. نتایج آزمون t تک نمونه ای نیز تایید کننده همین مطلب است. در ادامه در بررسی متغیر وضعیت پیرامونی شهری، یافته های تحقیق حاکی از بهبود و ارتقای شاخص های وضعیت پیرامونی شهرهای مرزی به ویژه از دیدگاه خبرگان و مسیولان محلی است. در پاسخ به سوال اصلی تحقیق و بررسی رابطه تحول کارکرد مرز با ارتقای وضعیت پیرامونی شهرهای مورد مطالعه، یافته های تحلیلی تحقیق منتج از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که ارتباط معناداری بین تحول کارکرد مرز با ارتقای وضعیت پیرامونی شهرهای مرزی مورد مطالعه وجود دارد. به طوری که ارتقای وضعیت پیرامونی شهرهای مرزی با تحول کارکرد مرز از دیدگاه فعالان تجارت میان مرزی و خبرگان و مسیولان محلی به ترتبب دارای 50 و 51 درصد همبستگی است. علاوه بر این با استفاده از رتبه بندی میانگین شاخص ها در آزمون فریدمن مشخص شد که از میان شاخص های سازنده تحول کارکرد مرز، توسعه زیرساخت های ارتباطی و کاهش فاصله اجتماعی_ فرهنگی با ساکنان آن سوی مرز مهمترین تاثیر را در تحول کارکرد مرز در منطقه مورد مطالعه داشته اند.

    کلیدواژگان: مناطق مرزی، کارکرد مرزها، وضعیت پیرامونی، شهرهای مرزی، بانه، سقز
  • ابوالفضل کربلایی حسینی غیاثوند*، جمال الدین سهیلی صفحات 59-68

    امروزه با توسعه روز افزون، شهرهای کوچک و بزرگ فاقد فضاهای شهری مطلوب می باشند. سازگاری این فضاها با نیاز ساکنان، در کانون توجه کارشناسان قرار گرفته است. فضاهای شهری در برآورده ساختن نیازهای اجتماعی و فردی کودکان و نوجوانان شهر، نقش منحصر به فردی دارند.این فضاها بخش عمده ای از زمان و محیط زندگی روزمره ساکنان از جمله کودکان و نوجوانان را به خود اختصاص می دهند و از دیدگاه مهندسی علوم انسانی، ارتقای کیفیت این فضاها می تواند در سلامت و رشد قوای جسمی، تقویت تعاملات اجتماعی و همبستگی های گروهی و پرورش خلاقیت در کودکان و نوجوانان موثر باشد. این نوشتار می کوشد تا مبانی، ویژگی ها و فضاهای مورد نیاز برای ایجاد یک شهر دوست داشتنی از دیدگاه کودکان را بررسی کند. روش مورد استفاده در این مقاله، روش توصیفی_ تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای،اسنادی و بررسی های میدانی می باشد و جنبه کاربردی دارد. در این مقاله سعی شده از روش های مشارکتی مانند پرسشنامه، نقاشی،انشا و مصاحبه با 130 کودک قزوینی در مورد شهر و فضاهای شهری و همچنین فعالیت هایشان استفاده شود. در این راستا در گام نخست اطلاعات جامعی راجع به مکان های مورد علاقه و مکان هایی که کمتر مورد علاقه کودکان است، جمع آوری شد. در گام دوم به بررسی فعالیت های مورد علاقه کودکان پرداخته و در مرحله بعدی ویژگی های یک شهر دوست داشتنی از نگاه کودکان مورد بررسی قرار گرفته و در پایان برخی پیشنهادها برای رسیدن به ایده های کودکان بیان می شود.

    کلیدواژگان: کودک، شهر، شهر دوستدار کودک، فضاهای شهری
  • جعفر میرکتولی*، سید محمدحسن حسینی صفحات 69-80

    زمین مهم ترین عامل توسعه و گسترش فیزیکی شهرها می باشد؛ و مقوله مدیریت زمین در حال حاضر به یکی از مهم ترین بحث ها و دغدغه های دولت های محلی تبدیل گردیده است. همچنین رشد و توسعه پراکنده شهرها، موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی پیرامون شهرها شده است. در این بین، بر اثر تصمیم گیری های نامناسب و شتاب زده، برخی از ظرفیت های اراضی درونی و میان بافتی شهرها برای توسعه و یا توسعه مجدد، از سوی مدیران شهری نادیده گرفته شده است. از این رو هدف از این تحقیق، تشخیص و شناسایی اراضی مناسب میان بافتی شهر گرگان برای توسعه میان افزا و مجدد می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی_ تحلیلی است. بدین منظور، از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، به عنوان یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM)، به منظور اولویت بندی، وزن دهی و تعیین نسبت پایندگی معیارها و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، به عنوان ابزاری نیرومند در تصمیم گیری و مدیریت محیط، برای تولید، پردازش و همپوشانی لایه ها استفاده گردید. طی این فرآیند، 14 معیار و شاخص تاثیرگذار شامل ارتفاع، شیب، جهت شیب، لغزش، حریم گسل، حریم رودخانه، کاربری اراضی شهری، دانه بندی قطعات، تعداد طبقات ساختمان ها، تراکم واحد مسکونی، منطقه بندی ساختمانی، تراکم جمعیت، قیمت اراضی و بافت فرسوده، در قالب شاخص های طبیعی، کالبدی و اجتماعی شناسایی، تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. در پایان با تولید نقشه نهایی، با جمع معیارها و زیرمعیارهای (لایه های) وزن دار به وسیله عملیات ریاضی و همپوشانی موزون در محیط نرم افزار ArcGIS، اراضی سازگار و مناسب برای توسعه درونی شهر گرگان، به منظور پاسخ به تقاضای شهروندان برای زمین و مسکن، تعیین گردید. نقشه نهایی بیانگر آن است که، بیشترین اراضی میان بافتی سازگار و مناسب برای توسعه مجدد و میان افزا، در بافت شمال شرقی و شمال و کم ترین سازگاری و تناسب اراضی در بافت جنوب غربی، جنوب و حریم رودخانه ها قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی تناسب اراضی، توسعه میان افزا، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • آرزو تاجیک، پروین پرتوی * صفحات 81-96

    یافتن «مسئله» برای تحقیق، همواره یکی از دشوارترین مراحل تحقیق علمی محسوب شده است. هر پژوهشگری در پی آن در گرانبهایی است که در بین هزاران سنگ ریزه پنهان شده است. اما چرا این عنصر با ارزش در تحقیق حاضر «پیاده روی» و به عبارتی «پیاده مداری» بوده است؟ پیاده روی قدیمی ترین و جذابترین شکل جابجایی انسان در فضا بوده است و این در حالی است که «کم تحرکی» به عنوان یکی از آسیبهای سلامت عمومی و از مقوله های کاهش کیفیت زندگی انسان معاصر محسوب می شود. پس آنچه رخ داده است، از دست رفتن یکی از ارزشهای بنیادین زندگی است: تجربه زیسته فضاهای شهری! تحقیق حاضر با هدف واکاوی مولفه ها و معیارهای موثر بر پیاده مداری و سنجش آن در محدوده مورد بررسی در دو بخش جامه عمل پوشیده است. در بخش اول که به بررسی پیشینه تحقیقاتی، مبانی نظری و تجارب جهانی معطوف بوده است، ترکیبی از استدلال قیاسی و استقرایی به کار گرفته شده و مدل مفهومی و عملیاتی تحقیق تدوین گردیده است. استراتژی غالب در این مرحله توصیفی بوده است. در مرحله بعد پس از آزمون اولیه مدل و بومی سازی، سنجش وضعیت در محدوده براساس معیارها و زیرمعیارهای مدل عملیاتی صورت گرفته است. با طراحی پرسشنامه براساس زیرمعیارهای مدل به روش لیکرت و با پذیرش 10% خطا در تعمیم نتایج، تعداد 100 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین ساکنین توزیع گردید. متعاقبا با تاکید بر استفاده از ترکیب ابداعی (مثلث بندی)، شیوه «مکان سنجی» نیز به یاری آمد و در کنار بررسی منابع و اسناد، زمینه لازم برای تشکیل ماتریسهای سوات (SWOT) فراهم آمد که تعداد آن تابع تعداد مولفه های مدل بوده و سنجش وضعیت براساس میزان تحقق معیارها و زیرمعیارها در ناحیه مورد بررسی صورت گرفته است که خود از ویژگی های ممتاز این تحلیل محسوب می شود. نتایج نهایی در قالب اهداف، راهبردها و سیاستهای اجرایی ارائه گردیده و لذا تحقیق حاضر کاربردی می باشد. روایی مدل تحقیق با طی مراحل مرور ادبیات، نظر سنجی از استادان و کارشناسان و آزمون مقدماتی در محدوده بدست آمده و نتایج بررسی میدانی، نشان داد علیرغم اهمیت کلیه مولفه های مدل، شرایط و اقتضائات فاز چهار مهرشهر کرج، نقش مولفه هایی چون کیفیت محیط، ایمنی و امنیت و مدیریت شهری کارآمد را در قیاس با سایر مولفه ها، پررنگ تر می نمایاند و لذا باید راهبردها و سیاستهای اجرایی ذیربط با این مولفه ها مورد توجه جدی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، نوشهرسازی، مکان سنجی، فاز 4 مهرشهر کرج
|
  • Pages 3-16

    The central historic area of the city has the highest social, economic, cultural and religious interactions. Over time, with the development of the city and the growing use of cars in urban areas, problems have emerged in pedestrian and driver circulation systems. In this regard, New Urbanism movement is the answer to suburban sprawl and inner – city decline. Based on new urbanism principles, street network connectivity is a key characteristic of a sustainable street network. The objective of this research is to develop a method for understanding and analyzing the structure of street networks with the connectivity principle of New Urbanism movement and the use of Space Syntax method. For the analysis, GIS software was used. In this research, central historic area of the city of Kashmar was selected as a case study. Over time, traffic problems in pedestrian and driver circulation systems in this area have emerged leading to congestion and disorder on city streets at peak hours. Spatial structure and street network of the city was identified and analyzed with space syntax technique. The results indicate that the inner neighborhoods of the central historic area of Kashmar, despite their proximity to the most integrated and accessible streets, has failed to connect with the new structure of the city. In other words, the connectivity of local streets with the entire street network in central neighborhoods is low and accessibility and permeability into central historic neighborhood of the city is not easy. Moreover, based on new urbanism approach and previous research, a wide range of measures of street network connectivity is defined and described. Evaluating street network connectivity of the study area of Kashmar indicates that connectivity is relatively good but driver connectivity is lower. A comparative analysis of connectivity results based on the results of space syntax technique on the one hand and local field observations on the other show that considering street network as the entire spatial structure of the city using the space syntax technique will produce results closer to reality. In other words, it is important to consider the old and historical areas with the entire urban system. Finally, in regards to the traffic problems in the central area of Kashmar, we can conclude that connectivity is only one factor affecting network performance and efficiency for pedestrians and drivers; other factors such as promoting walking are also effective and should be incorporated into the quantitative measures of connectivity.

    Keywords: Reorganizing Circulation System, Space Syntax, New urbanism, connectivity, Street Network of Kashmar
  • Pages 17-30

    This paper investigates the evolution of development approaches from “Urban Reconstruction” to “Sustainable Urban Regeneration” emphasizing “social sustainability” (the most recent approach).The decline of environmental quality, social status and economic vitality have been amongst the most fundamental problems in the concept of urban development. In recent decades, various policies have been implemented in cities, especially in inner cities, to address this critical situation. Developed countries have examined different approaches for solving in theory and practice such issues as the post-industrial shift from manufacturing to service industries, Fordism to post-Fordism, natural or non-natural disasters (earthquakes, war…), globalization and social change. Developing countries have also been confronted by such problems as a result of rapid growth and its consequences. By looking at these policies from an analytical and historical perspective, distinct stages from “Urban Reconstruction” to “Urban Regeneration” can be defined based on prominent attributes, political approaches and institutional frameworks. “Sustainable Urban Regeneration” has been propounded in recent years, introducing sustainability and sustainable development in the field of urban development. The question and the objective of this research are forged explicating this approach, its aspects and components; exploring “what the components and aspects of “Sustainable Urban Regeneration” are and how they could be defined under the recent approach of “Social Sustainability”. The research method is a "documentary" one based on "Content Analysis" and "Logical Argumentation". This paper seeks to summarize the approaches that have affected change since the mid- twentieth century and to define the components and dimensions of sustainable urban regeneration taking into account the most recent approach of social sustainability.

    Keywords: Urban Reconstruction, Urban Renewal, Urban Regeneration, Sustainability, Sustainable Urban Regeneration
  • Pages 31-44

    Land use planning and determination of developmental priorities based on regional conditions and characteristics are considered as one of the major aspects of planning on a regional scale. One approach in this field is the determination of land use types. The common point in all applied methods of ecological potential assessment is to consider development as the assessment goal in the research process. This occurs when in the allocation of types of uses under equal condition, different types of development can be studied and the most appropriate one selected according to conditions. Therefore, this study tries to apply a model which enables the assessment of land use with different types of development. Since taking into account all types of development simultaneously causes prioritization conflicts (one or more types of development might have the same priority level at one point when different developmental priorities overlap), the major challenge would be to resolve the inter-developmental conflicts. Therefore, the proposed model must be able to resolve such spatial conflict. This study, based on conducted research on assessment of ecological potential and using multi-objective assessment methods, evaluates the ecological potential of Noushahr County in four types of urban, agricultural, industrial, and natural development using a new concept known as “verbal logic”. It tends to offer an integral model for simultaneous analysis of different types of development. On this basis, the method employed in this study has two main sections: the first section deals with ecological assessment based on multi- objective assessment model. In this section, a model of appropriate locations for all the four developments is distinctively identified which results in the recommendation of location priorities for each type of land use development. In the second section, the verbal logic is used to present the integral prioritization areas which cover all the priorities simultaneously. The logic combines the priorities of all types of development employing quantitative approaches and ultimately resolves the conflicts arising from overlapping of priorities of different development types using the conditional rules obtained from the major goal of assessment. On this basis, this model offers priority zoning of integral land capacity in regards to developmental priorities; the major goal of assessment is" zoning the land for optimum allocation of agricultural, urban, and industrial development while protecting environmental values". The model results demonstrate that in integral assessment of a variety of development, only 1% of the region is not suffering inter-developmental conflict while a large part of the region is suffering conflict between assessment priorities of two or more types of development. Only 1 % of all conflict types in the region is dedicated to top priority conflicts in all development types. Nearly 73% of conflicts are devoted to the conflict amongst the three lower priorities. Taking into consideration that the decision-making process of the model is based on the major goal of assessment, the model allocates the desired land to natural development and prevents the expansion of other developments in these areas to resolve the conflict among all priorities. Meanwhile, the study of spatial distribution of various developments in the city and its comparison with land use show that much of the central and southern parts are dedicated to natural development as a first priority while the industrial, urban and agricultural developments are largely linked to each other and are located in the central and northern parts of the city mostly near lowlands at low altitudes.

    Keywords: Integral pattern of assessment, Land Use Allocation, verbal logic, ecological potential assessment Noushahr
  • Pages 45-58

    There is a lot of evidence that political boundaries have lost a large part of its function as a barrier, and cross-border interactions and cooperation will increasingly become more important over time. In this case, the border operates as a contact area which is a functional space for exchange and socio-economic interactions; the border spreads its positive effects in its vicinity. The impact of borders is the key agent in the development of cities on or near them. Borders can either block or bridge the development and integration of different border areas. Understanding this barrier or opportunity affects how we conceptualize borders and their functions. This research studies the correlation between transforming border function and improving peripheral status of the border cities of Baneh and Saghez. Quantitative-survey methods were used to achieve the above aim. Using questionnaires data was collected from cross-border traders and prominent local figures and experts. To test the hypothesis, the result of 131 questionnaires of the cross-border traders and 49 questionnaires of the prominent local figures and experts were analyzed through Comparison of averages, One sample T-Test, Regression analysis, and Nonparametric Friedman's Test. In addition, the sample size of the research was selected using snowball sampling and targeted methods. The results show that border function has changed from the perspective of the cross-border traders and prominent local figures and experts. According to the descriptive results, score for the changing role of border variability is higher than the theoretical median and the scores for constituent indicator of transforming border function that include reinforcement of legal-institutional capacity, development of transport infrastructures, facilitating the flow of cross-border exchange and decreasing socio-cultural distance are 3.06, 3.30, 2.56, and 3.07 respectively. The results also indicated that the peripheral status of the border cities has improved. According to the results, employment and income status, economic well-being, social security, political and social collaboration amongst people have improved. Furthermore, there is a significant correlation between transforming border function and peripheral status based on the Regression’s Test. This correlation is at medium level (0.50 and o.51 for cross-border trader and local elites and experts respectively). In addition, the results indicate that the constituent indicator of transforming border function have a different proportion in transforming border function. The results of the Nonparametric Friedman's Test show that the development of transport infrastructures and the lessening socio-cultural distance has had a greater effect on transforming border function. Thus, as noted in the theoretical principles, improvement of the peripheral status of border cities and development of the border city area need border function (or border role) to be redefined and governments to alter their viewpoints – people in border regions adapt to local conditions. Elimination of long bureaucratic process in cross-border trade and traffic, stability and transparency of business rules, development of information and communication infrastructure will have positive ramifications in adjacent regions. Finally, based on the results, lower inhibitory effects at borders is a key factor in the development of border cities and regions.

    Keywords: Border regions, border function, peripheral status, border cities, Bane, Saghez
  • Pages 59-68

    Today, with increasing development of small towns and large urban areas lacking desirable urban spaces, compatibility of urban areas with the needs of residents is the focus of experts. Metropolitan areas have a unique role in fulfilling the personal and social needs of children and adolescents. These spaces account for a great deal of time and daily life residents, including children and adolescents and from a human sciences engineering viewpoint the enhancement of these spaces can be effective in improving the quality of health and physical strength, strengthening social interaction and group cohesion, and fostering creativity in children and adolescents. Ideally, neighborhoods and communities must have social spaces in order to easily express social and cultural principles and their exchanges for children. Usually, in urban planning, despite the human, social, economic and natural justifications for the city and its future, not much attaention is paid to factors affecting population structures, one of which is children. Studies have shown that Qazvin is taking the first steps toward the “child-friendly city”. However, taking into account the historical, cultural and natural features of Qazvin, more efforts need to be made to achieve this important aim. Analysis of children’s opinions in order to fulfill their needs and desires has encouraged effective organizations, especially the Municipality of Qazvin, to adopt strategies and take further action. The research method used in this paper is based on cross-sectional and library studies, documents and field surveys, and has an applied aspect. This paper answers the questions of what the ideal city is from a child’s perspective and how the urban environment can instil a strong sense of belonging in a child using participatory methods such as questionnaires, drawings, essays and interviews of 130 children regarding the city, urban spaces and their activities were collected. Firstly, comprehensive information concerning places of interest and places where children had less interest was collected. Results showed that children are more interested in the "home" (25/4%) and "play ground" (18%) than any other urban spaces. In addition, children viewed the "street" as having an unpleasant atmosphere. Secondly, favorite activities of children were studied. This study showed that "physical activity" (18 percent) and "playing with others" (13%) were activities that children paid most attention to. Thirdly, the features of the ideal city from a child’s perspective were looked at. Children’s paintings showed that "nature" (20/86%) and "spaces for children, such as children's cinema and children’s play time" (13/91%), were spaces that children referred to in their ideal city. In conclusion, some recommendations are made for realizing the ideal city from the child’s perspective.

    Keywords: child, City, Child-friendly City, Urban Space
  • Pages 69-80

    Land is the most crucial factor for physical growth and development of cities.Currently, land management has become one of the most important concerns and subjectsunder discussion for local governments.Moreover, growth and scattered development of cities has led to the destruction of the environment and natural resources of the suburbs. It is well known that urban sprawl is manifestwhen the growth of population is less than the growth in physical development.In fact, the main factor in urban sprawl development is population growth in addition to the demand for land for the purpose of housing, buildings, public land-use and their facilities. Meanwhile, as a result ofinappropriate andhastydecisions, land capacity in and on the outskirts of cities for developmentorre-development, have been ignoredby city managers. Today, interior and infill development is an important issue in new urbanism. Infill development emphasizes the development of brown and gray lands, reformation, renovation and reconstruction of existing textures.Accordingly, in the past four decades, Gorgan city has rapidly expanded within the city and on its outskirts from 997 hectares in 1974 to 3560 hectares in 2004; this has caused the destruction of natural environment of the area. Therefore, the purpose of this studyis the discernment and identification of suitable landinGorgan city for infill and re-development. Thisis an applied research and the method used is descriptive-analytical. For this purpose, analytic hierarchy process (AHP) as a multi-criteria decision making (MCDM) model was used for ranking, weighting and determination of the consistency ratio of the criteria. In addition, geographic information system (GIS), as a powerful instrumentation in environmentalplanning and management, was used for processing and overlaying of layers. Duration this process, 14 effective criteria and indexes including topography, slope, aspect of slope, landslide,fault vicinity, river limits, urbanland-use, size of parcels, floors of buildings, density of residential unit, zoning, density of population, price of lands and old texturewas identified, prepared and used in the form of environmental, physical and social indexes. Initially,criteriaandsub criteria(layers) was prepared by the formation ofa matrixusing hierarchical analysis, weighting andranking. Then, criteria and sub criteria (layers) was presented, geo-referenced, digitized, updated, standardized, edited, overlaid, processed, converted to raster and vector using geographic information system.Hence, the prepared layers (criteria and sub-criteria) with the extension of spatial analysis and raster calculator operator were overlapped ArcGIS software. Eventually, a final map of weightedcriteria and sub criteria (layers)was provided usingmathematical operation and weighted overlapping in ArcGIS software to identify suitable and compatible lands for interior and infill development of Gorgan city in response to the demandsof its citizens for buildings and housing. The final map suggests that the most suitable and compatible lands for infill and redevelopment are located in the north and north-eastern parts of the city; and the least suitable and compatible lands are situated south and south-western areas of the city and along river limits. Furthermore, it was determined that 51 percent ofinterior lands are completely compatible, 14.5 percent are compatible and 16.2 percent are relatively compatible, 12.2 percent are incompatible and 6 percent are totally incompatible for infill and redevelopmentin Gorgan city.

    Keywords: lands suitability evaluation, interior infill development, Analytic Hierarchy Process, geographic information system
  • Pages 81-96

    Finding a “research problem” is always considered the most difficult part in any scientific research process. What justifies a research’s significance and its necessity? Why is the invaluable factor in this research “walking” or “walkability”? The explanation is both straightforward and complicated. Walking is considered as the oldest form of human movement in space and the most interesting one while “lack of movement” is considered to pose a serious risk to public health and deteriorate contemporary human’s quality of life. Therefore, what has occurred is the misplacing of one of the fundamental values of life: the living experience of urban spaces! The present research aims to search for and assess efficient walking elements and criteria that were realized in the fourth Phase of Mehrshahr in two sections (phases). The first section reviewed related literature, theoretical principles, and global experiences where the combinations of deductive and inductive reasoning were employed. This means that walkability hypotheses and related accepted principles were firstly explored and then the conceptual model (the reference framework) as well as the operational models were designed and developed based on frequent and repetitive categories of diverse ideas and experiences. Description was the dominant strategy in this phase. After preliminary examination of the model, the limits of the study and its localization, the next stage was centered around the situation assessment on the basis of operational model criteria and sub-criteria. To do this, some questionnaires were designed using a likert scale with a 10% error margin in generalization of results and given to the inhabitants of the area; questionnaire items were developed based on the operational model sub-criteria and its statistical analysis provided the necessary background for making decisions on the strengths and weaknesses as well as opportunities and threats in realizing pedestrian-orientation in the region. Subsequently, the necessary background for SWOT matrices was developed with emphasis on innovative combination (triangulation), “place check” through visual perception in addition to investigation of resources and documents. The number of matrices depended on conceptual model categories and situation assessment was investigated on the basis of realization of criteria and sub-criteria in the area under study which is considered as the strength of the present research. The current study benefits from an applied nature as the consequent research results were presented in terms of executive objectives, strategies and policies. Research model validity and reliability were demonstrated and achieved through three phases of literature review, an opinion poll of instructors and specialists, the preliminary examination of the area under study and field research results. The results indicate that despite the importance of all the model categories in the 4th Phase of Mehrshahr, the role of factors like environmental qualities, security, and effective urban management were significantly important compared to other factors. Therefore, related strategies and executive policies based on these factors must be seriously considered.

    Keywords: Walkability, New urbanism, Place Check, 4th Phase of Mehrshahr