فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 48، فروردین و اردیبهشت 1394)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 48، فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • علیرضا فرهاد، بهناز برکتین، حجت صادقی، آزاده خزایی زاده صفحات 1-13
    مقدمه
    هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی پانسمان داخل کانال در درمان ریشه استفاده می شود. اثرات درمانی هیدروکسید کلسیم به یون های هیدروکسید و کلسیم تولید شده توسط آن بستگی دارد. هدف مطالعه حاضر مقایسه pH و غلظت یون کلسیم در محیط اطراف ریشه دندان در موارد استفاده از هیدروکسید کلسیم در ترکیب با سه ناقل مختلف، در دو زمان 24 ساعت و 1هفته بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی آزمایشگاهی، تاج 72 دندان تک کاناله انسانی قطع و پس از آماده سازی کانالها، روی سطح ریشه ها، ضایعه ایجاد شد، تمام سطوح بجز ضایعه های خارجی سیل گردید و ریشه ها در نرمال سالین غوطه ور شدند. نمونه ها در 6 گروه آزمایشی و 2 گروه کنترل قرار داده شدند. کانال ها در گروه های آزمایشی با ترکیب هیدروکسید کلسیم و هر یک از سه ناقل کلرهگزیدین 2/0٪ (A: اندازه گیری پس از 24 ساعت: B اندازه گیری پس از 1 هفته)، هیپوکلریت سدیم 25/5٪ (:C اندازه گیری پس از 24 ساعت و: D اندازه گیری پس از 1 هفته)و آب مقطر (:E اندازه گیری پس از 24 ساعت و: F اندازه گیری پس از 1 هفته) پر شدند. جهت آنالیز داده ها از آنالیز واریانس یکطرفه و دو طرفه در نرم افزار آماری SPSS استفاده شد (05/0=α).
    یافته ها
    در مورد pH، گروه B تفاوت معنی داری با گروه D در یک هفته داشت (013/0=p) و در گروه های مربوط به هر ناقل، بجز گروه های C و D اثر زمان معنی دار بود)05/0p<). تغییرات غلظت یون کلسیم برای هر ناقل بین 24 ساعت و 1 هفته معنی دار بود)001/0p<) اما بین گروه های مختلف معنی دار نبود)05/0
    نتیجه گیری
    ترکیب هیدروکسید کلسیم با کلرهگزیدین 2/0٪ به عنوان داروی پانسمان داخل کانال در یک هفته pH بالاتری از ترکیب هیدروکسید کلسیم با هیپوکلریت سدیم 25/5٪ در یک هفته ایجاد می کند. با گذشت زمان 1 هفته غلظت یون کلسیم در هر گروه افزایش نشان می دهد، اما بین دو زمان در هر گروه تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هیدروکسید کلسیم، هیپوکلریت سدیم، ریشه دندان
  • سیف الله همت، فرزین سرکارات، سید امید کیهان، فرانک جلالیان، ناصر ولایی صفحات 12-23
    مقدمه
    درد و عوارض جانبی پس از جراحی دندان عقل نهفته شایع است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر سوسپانسیون روغنی هیدروکسید کلسیم (OSTEORA) بر میزان درد و عوارض جانبی پس از جراحی دندان عقل نهفته انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر روی 30 بیمار مراجعه کننده به بخش جراحی و دو کلینیک خصوصی جراحی شهر تهران در سال 91-1390 در محدوده سنی 40-17 سال که نیاز به خارج نمودن دندان عقل نهفته به صورت دو طرفه و با درجه سختی یکسان داشتند، انجام گرفت. در هر بیمار در یک طرف فک OSTEORA اضافه شد و در سمت دیگر (شاهد) هیچ ماده ای قرار داده نشد. در هر مورد تاثیر OSTEORA بر درد، التیام، خونریزی، Dry socket و عفونت در زمان های مختلف پس از جراحی به صورت دوسوکور بررسی و با آزمون های آماری من ویتنی و کای دو تحلیل شد (05/0=α).
    یافته ها
    از 60 نمونه مورد بررسی، 28 نمونه جراحی مربوط به ماگزیلا و 32 نمونه بر روی مندیبل بود. میزان درد در دو گروه در ابتدای مطالعه و در فواصل بعدی پیگیری مشابه بود (4/0 =P). بروز خونریزی در زمان های پیگیری در دو گروه مشابه بود (5/0 =P). میزان التیام ماگزیلا در روز سوم پس از جراحی در گروه شاهد 39/2±21/3 و در گروه مورد 17/2±42/2 (03/0=P) و در روز هفتم نیز به ترتیب 58/2±9/2 و 28/2±14/2 بود (03/0=P). میزان التیام در مندیبل در دو گروه در زمان های پیگیری مشابه بود (2/0= P). در هیچ یک از نمونه های مورد مطالعه Dry socket و عفونت مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، استفاده از سوسپانسیون روغنی هیدروکسید کلسیم بر بروز خونریزی و شدت درد پس از جراحی دندان عقل نهفته تاثیر نداشت. در عین حال بر وضعیت التیام محل جراحی به ویژه در ماگزیلا موثر بود.
    کلیدواژگان: عوارض جانبی، جراحی دندان، دندان نهفته، مولر سوم
  • عباسعلی خادمی، الهام شادمهر *، نعیمه خادمی صفحات 24-32
    مقدمه

    مطالعات نشان داده است که میزان شکست بی حسی بلاک فک تحتانی در دندان های دچار التهاب برگشت ناپذیر پالپ شایع است. عوامل مختلفی برای شکست بی حسی عصب آلوئولار تحتانی در این گونه دندان ها ذکر شده است. در این مطالعه اثر طول دندان بر شکست بی حسی بلاک در دندان های مولر اول و دوم فک تحتانی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی بدون جهت، 90 بیمار دارای دندان های مولر اول و دوم مندیبل با التهاب برگشت ناپذیر پالپ مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور تزریق بلاک از لیدوکائین 2 درصد با اپی نفرین100000/1 استفاده شد. مقیاسHeft-Parker Visual Analogue Scale (HPVAS) برای اندازه گیری میزان درد بیمار به کار رفت. داشتن بی حسی لب وعدم پاسخ به حداکثر تحریک پالپ تستر بعد از 15 دقیقه دال بر ایجاد بی حسی بود. میزان درد بیمار قبل از شروع درمان، در حین تهیه حفره دسترسی و در حین ورود به پالپ اندازه گیری شد. داده ها وارد نرم افزارSPSS نسخه 21 شدند و با آنالیزRepeated Measure ANOVA، T-Test و Regression مورد ارزیابی قرار گرفتند (05/0= ∝).

    یافته ها

    در این مطالعه میزان شکست بی حسی بلاک فک تحتانی در دندان های دچار التهاب برگشت ناپذیر پالپ 22/62 درصد بود و متوسط طول دندان در بیمارانی که بلاک عصب آلوئولار تحتانی در آنها موفقیت آمیز بود 04/2 ± 45/21 میلی متر و در بیمارانی که بی حسی بلاک در آنها شکست خورده بود 43/2± 05/23 میلی متر محاسبه شد (002/0. P value=).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، طول دندان می تواند عامل موثری در میزان شکست بی حسی عصب آلوئولار تحتانی باشد.

    کلیدواژگان: بی حسی، التهاب پالپ، دندان، فک پایین
  • آرش قدوسی، روشنک غفاری، نیما رحیم زاده، آزاده رحمتی صفحات 33-40
    مقدمه
    سینوس فرونتال و تیغه بینی دارای اشکال متفاوتی در میان افراد است به طوری که در دو قلوهای یک تخمکی هم سینوس های فرونتال متفاوتند. لذا هدف از این مطالعه تعیین توزیع فراوانی الگوهای مختلف ترکیبی سینوس فرونتال و تیغه بینی در میان زنان و مردان مراجعه کننده به یک مرکز بهداشتی-درمانی در شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تصاویر واترز 198 شخص در رده سنی 20 الی 30 سال جمع آوری شد. سپس وضعیت سینوس فرونتال از نظر حضور یا فقدان سینوس، قرینگی یا ناقرینگی، نوع سپتوم و شکل حدود خارجی لبه فوقانی و وضعیت تیغه بینی بررسی و ثبت شد. اطلاعات بدست آمده از طریق آزمون کای- اسکوئر آنالیز شدند (05/0= α).
    یافته ها
    در کلیه افراد مورد مطالعه حضور سینوس به صورت دوطرفه مشاهده شد. همچنین بین جنس با حضور سپتوم بین سینوسی (53/0pvalue=)، قرینگی سینوس (35/0pvalue=)، وضعیت تیغه بینی (89/0pvalue=) رابطه ی معنی داری وجود نداشت. بین جنس و حضور دالبر در حدود خارجی لبه فوقانی سینوس راست وچپ ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0>pvalue) به طوری که این شاخص در مردان بیشتر از زنان دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، الگوهای مختلف ترکیبی سینوس فرونتال و تیغه بینی در تصاویر رادیوگرافی، جهت تشخیص و افتراق دو جنس، قابل استفاده نمی باشد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی قانونی، سینوس پیشانی، تیغه بینی
  • فائزه اسلامی پور، ایمانه عسگری، بهاره خسروآبادی صفحات 41-51
    مقدمه
    انگیزه بیمار و نظر متخصص ارتدنسی دو عامل موثر در تصمیم به شروع درمان است. دانستن این انگیزه ها، حفظ و در موارد لزوم تقویت آن ها در کسب نتایج موفق از درمان ارتودنسی موثر است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی انگیزه و تمایل به درمان ارتودنسی در مراجعین دارای مال اکلوژن به مراکز درمانی تخصصی ارتودنسی شهر اصفهان در سال 1392 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی – مقطعی از یک پرسش نامه طراحی شده که تایید روایی و پایایی آن برای نویسندگان محقق شده بود، برای استخراج اطلاعات از 180 بیمار 15-25 ساله استفاده شد. پرسش نامه شامل بخش های دموگرافیک، انگیزه و تمایل افراد از اقدام به درمان ارتودنسی، موانع و مشکلات اقدام به درمان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آنالیزهای توصیفی، آزمون های غیرپارامتریک و کای تحلیل گردید (05/0=α).
    یافته ها
    انگیزه ی کلی افراد برای اقدام به درمان ارتودنسی در محدوده ی زیاد (4/0 ± 4/2) بود. انگیزه ی زیبایی بالاترین نمره (4/0 ± 8/2) و پس از آن انگیزه عملکردی (6/0 ±4/2) و اجتماعی(6/0 ± 3/2) بود. انگیزه ی کلی و عملکردی به طور معنی داری در مردان بالاتر بود (05/0 P value ˂). میزان تمایل به درمان ارتودنسی در حد متوسط بود (6/0± 3/2) و اختلاف معناداری میان دو جنس دیده نشد (73/0 = P value). انگیزه ی بیمار در اولویت اول و والدین اولویت دوم اقدام به درمان بود. 1/77 % افراد «هزینه ی بالا» و 6/14% «طولانی بودن» درمان را موانع اصلی اقدام به درمان ارتودنسی بیان کردند.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج مطالعه حاضر انگیزه کلی افراد برای اقدام به درمان ارتودنسی زیاد و زیبایی انگیزه مهم افراد در اقدام به درمان ارتودنسی بود. انجام مطالعات بعدی به ویژه بررسی انگیزه فرد در رابطه با نوع و شدت مال اکلوژن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انگیزه، درمان، مال اکلوژن، ارتودنسی
  • حمید رضویان، محسن هاشمی نیا، رحمان ناظری، پدرام ایرانمنش، حمید مجتهدی * صفحات 52-66
    مقدمه

    امروزه در درمان ریشه فایل های نیکل-تیتانیوم روتاری مزایای بسیاری داشته و مورد قبول واقع شده اند. استریلیزاسیون فایل های روتاری به واسطه ی استفاده ی مکرر کلینیکی از آنها ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استریلیزاسیون بر تغییرات سطحی فایل روتاری M-twoبا کمک تصاویر میکروسکوپ الکترونی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نوعی مطالعه ی مداخله ای آزمایشگاهی آینده نگر بود که روی 10 عدد فایل روتاری M-two ((VDW – Munich – Germanyبه طول 25 میلی متر و تیپر 6% انجام شد. نمونه ها در هر مرحله یک بار قبل از اتوکلاو و سپس به ترتیب پس از 1 بار، 5 بار و 10 بار سیکل اتوکلاو توسط اسکن میکروسکوپی الکترونی در بزرگنمایی x200 و x1000 مورد ارزیابی قرار گرفتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی از لحاظ تغییرات ظاهری شامل حضور دبری، باقیمانده های فلزی و حفره دار شدن ارزیابی شدند. در این مطالعه جهت آنالیز آماری از تست Paired Sample T-test و نرم افزار SPSS نسخه ی 22 استفاده شد (05/0=(α.

    یافته ها

    تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان از حضور دبری ها، حفرات و نقایص سطحی در هر دو گروه فایل ها، قبل و بعد از استریلیزاسیون دارد. میزان خشونت و خوردگی سطحی فایل ها بعد از 10 سیکل استریلیزاسیون به شکل معناداری افزایش پیدا کرد (001/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بعد از سیکل های متعدد استریلیزاسیون، نقایص سطحی از جمله افزایش میزان و عمق حفرات، دبری های چسبیده و میزان خوردگی سطحی روی فایل افزایش می یابد. این تغییرات با تعداد سیکل های استریلیزاسیون ارتباط داشته و سیکل منفرد استریلیزاسیون تغییرات کمی را در فایل ایجاد کرد، در حالی که سیکل های متعدد به شکل فزاینده ای نقایص سطحی را افزایش داد. این نتایج نشان از محدودیت ذاتی فایل های روتاری در استفاده ی کلینیکی و به دنبال آن پروسه ی استریلیزاسیون متعدد دارد.

    کلیدواژگان: اندودنتیکس، استریلیزاسیون، درمان ریشه
  • حمیدرضا افتخاریان، احسان علی آبادی، محمد ابراهیم فخرایی، شورانگیز دادآیین صفحات 67-75
    مقدمه
    تخمین دقیق میزان اتلاف خون حین جراحی های ارتوگناتیک دو فکی جهت پیش بینی نیاز به تزریق خون یا فرآورده های خونی برای جراح و متخصص بیهوشی اهمیت دارد. هدف این مطالعه تعیین میزان اتلاف خون حین جراحی های ارتوگناتیک دوفکی در گروه های مختلف از نظر سن، جنس و طول زمان جراحی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی در بیمارستان شهید چمران شیراز در سال 1391-1390 انجام شد. تعداد 68 بیمار به صورت نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. بیماران دارای سابقه ی مصرف داروهای موثر بر میزان خونریزی، اعتیاد به سیگار و مواد افیونی از مطالعه حذف شدند. جراحی ها توسط کادر جراحی یکسان و تحت بیهوشی عمومی با کاهش فشار خون کنترل و تزریق داروی ترانزامیک اسید انجام شد و اتلاف خون حین عمل بر اساس شمارش تعداد گازهای آغشته به خون و میزان خونریزی در ساکشن اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و ضریب همبستگی در سطح معنی داری 95/0آنالیز شد.
    یافته ها
    تعداد 61 بیمار (25 مرد و36 زن) با میانگین سنی 9/5±7/23 سال و میانگین و زنی 2/12±2/60 کیلوگرم، جامعه ی مورد مطالعه را تشکیل دادند. میانگین میزان اتلاف خون کلی 1/223±1/525 میلی لیتر در متوسط زمان جراحی 5/52±9/ 246 دقیقه به دست آمد که این میزان برای زنان 6/161±8/465 میلی لیتر در متوسط زمان جراحی 8/50±7/240 دقیقه و برای مردان 0/271±4/610 میلی لیتر در متوسط زمان جراحی 9/54±8/255 دقیقه بود. ضریب همبستگی بین میزان اتلاف خون و زمان جراحی برابر 62/0 گردید (05/0p<) که نشان دهنده اتلاف خون با افزایش مدت زمان جراحی می باشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه حاضر، میزان اتلاف خون حین جراحی در افراد تنها با افزایش طول زمان جراحی بیشتر بود. توجه به این عامل در تخمین میزان اتلاف خون و تعیین نیاز به جایگزینی حجم از دست رفته توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اتلاف خون حین جراحی، جراحی ارتوگناتیک فکی صورتی، طول زمان جراحی
  • عباسعلی خادمی، بیژن موحدیان عطار، نیلوفر ریخته گران *، مریم منتظری شاهتوری صفحات 76-83
    مقدمه

    آگاهی از وضعیت پالپ قبل از هرگونه مداخله دندان پزشکی امری ضروری است. انتظار می رود دندان های مرتبط با شکاف وضعیت متفاوتی درجریان خون و اعصاب داشته باشند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین و مقایسه شاخص های حیات پالپ دندان های کانین ماگزیلا در سمت شکاف و سمت سالم، در بیماران دارای شکاف زائده آلوئولر یکطرفه پس از جراحی پیوند استخوان به سه روش پالس اکسیمتری، آزمایش الکتریکی پالپ و سرما بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، تحلیلی و بدون جهت پس از بررسی دندان های کانین در73 بیماربا شکاف زائده آلوئولار یک طرفه که مورد جراحی پیوند استخوان (secondary bone graft) قرار گرفته اند، 20 بیمار با توجه به معیارهای ورود معین شده انتخاب گردیدند و حیات دندان ها توسط پالس اکسیمتری و سرما و EPT(Electrical pulp test) بررسی شدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از تست های t-test، Mann-Whitney، Chi Square آنالیز شدند (05/0=α).

    یافته ها

    در تست پالس اکسیمتری میانگین اشباع اکسیژن خون پالپ در دندان کانین سمت شکاف 65/4 ± 04/85 و در دندان کانین سمت سالم 01/4 ± 78/87 محاسبه شد که این میزان در سمت شکاف به طور معنی داری کمتر بود (05/0= pv). در طی انجام تست سرما بر روی دندان های کانین سمت شکاف 13 نفر (65 درصد) پاسخ ++ و7 نفر (35 درصد) پاسخ + داشته و در سمت سالم 7 نفر (35 درصد) پاسخ ++ و13 نفر (65 درصد) پاسخ + داشتند. بر این اساس میزان پاسخ به سرما در سمت شکاف و سمت سالم اختلاف معنی داری نداشت (06/0= pv) میانگین پاسخ به EPT در دندان های سمت شکاف 6/5 و در سمت سالم 8/5 بوده که تفاوت معنی داری نشان نداد (62/0= pv).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه به نظر می رسد پالس اکسیمتری احتمالا روش حساس تری نسبت به پالپ تستر و تست سرما در بررسی وضعیت پالپ دندان های بیماران شکاف آلوئول می باشد.

    کلیدواژگان: پیوند استخوان آلوئولار، پالس اکسیمتری، آزمایش پالپ دندانی
  • رومینا مظاهری، مریم کرمی نوگورانی، حمید صفایی، آوا والی صفحات 84-93
    مقدمه
    در چند دهه اخیر با معرفی فیشورسیلانت ها، یک روش کلینیکی موثر جهت پیشگیری از پوسیدگی شیارها در دسترس قرار گرفته است. از آنجایی که مطالعات محدودی در زمینه ی فیشورسیلانت هیدروفیل انجام گرفته، این مطالعه با هدف مقایسه ی آزمایشگاهی ریزنشت نوعی فیشورسیلانت هیدروفیل با یک فیشور سیلانت متداول در محیط ایزوله و آلوده به بزاق انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی-آزمایشگاهی،64 دندان مولر سوم کشیده شده ی فک پایین که فاقد پوسیدگی، پرکردگی و ترک بودند، انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه های اول و دوم توسط فیشورسیلانت متداول Clinpro به ترتیب در محیط ایزوله و آلوده به بزاق، نمونه های گروه های سوم و چهارم توسط فیشورسیلانت هیدروفیل Smartseal&Loc به ترتیب در محیط ایزوله و محیط آلوده به بزاق تحت درمان قرار گرفتند. پس از انجام ترموسایکلینگ، نمونه های هر گروه بصورت جداگانه در محلول فوشین 5/0 درصد قرار گرفتند و سپس بصورت باکولینگوالی برش داده شدند. میزان ریزنشت نمونه ها بوسیله ی استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 24 برابر مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون کروسکال-والیس و آزمون من-ویتنی استفاده شد (05/0=α).
    یافته ها
    کمترین میانگین میزان ریزنشت در گروه 1 و بیشترین میانگین میزان ریزنشت در گروه 2 بود. از لحاظ آماری بین میزان ریزنشت گروه های 1و 3 (61/0 Pvalue =) و همچنین گروه های 2و 4 (84/0Pvalue=) اختلاف معنی داری وجود نداشت، در صورتی که بین گروه های 1و 2 (001/0P<) و گروه های 3و 4 (001/0P<) این اختلاف معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه به نظر نمی رسد از نظر ریزنشت کاربرد فیشورسیلانت های هیدروفیل ارجحیتی بر فیشورسیلانت های هیدروفوب متداول داشته باشد.
    کلیدواژگان: فیشورسیلانت ها، بزاق، ریزنشت
  • روشنک غفاری، مسیح کاویان، امیرحسین کوثری * صفحات 94-101
    مقدمه

    جهت کشف پوسیدگی های دندانی می توان از سیستم های رادیوگرافی های دیجیتال که دارای مزیت کاهش میزان اکسپوژر بیمار است، استفاده کرد. هدف از این مطالعه مقایسه بین سیستم های تصویربرداریcone beam computed photo stimulable phosphor plate، tomography وcharge coupled device در تشخیص ضایعات دمینرالیزه بین دندانی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی تحلیلی مقطعی که در آزمایشگاه انجام شد،60 دندان کشیده شده انسانی با سطوح سالم مزیال ودیستال انتخاب شدند. با فرز روند 1⁄4 با قطر (5/0 میلی متر) حفره هایی به عمق 25/0 میلی متر بر روی 15سطح دندانی درست آپیکالی تر از ناحیه تماس دندانی وبا فرز روند 1⁄2 با قطر 6/0 میلیمتر حفراتی با عمق 3/0 میلی متر بر روی 15 سطح و با فرز روند 1 حفراتی با عمق 4/0 میلیمتر بر روی 15 سطح دندان ایجاد شد. دندان ها در گروه های 3 تایی در بلوک مومی مانت شدند. رادیوگرافی از دندان ها بوسیله ی سیستم های CBCT، PSP و CCD در شرایط استاندارد گرفته شد و تصاویر توسط رادیولوژیست دهان جهت تشخیص ضایعات پروگزیمال در دو مرحله زمانی با فاصله ی 3 هفته مشاهده شد. سپس، حساسیت و ویژگی تصاویر مورد محاسبه قرارگرفت و بررسی آماری با استفاده از آزمون کوکران انجام شد. در این مطالعه از نرم افزارSPSS نسخه 20 استفاده شد (05/0=α).

    یافته ها

    حساسیت سیستم های CBCT،PSP و CCD جهت تشخیص ضایعات با عمق کوچک (m25/0– incipient) به ترتیب 100، 3/93 و7/86 درصد بود (22/0(P= و جهت تشخیص ضایعات با عمق های بیشتر یکسان (100 درصد) بود. در مجموع توافق بالا بین تمام سیستم های رادیوگرافی و استاندارد طلایی در تشخیص ضایعات با عمق های مختلف وجود داشت (4/94 درصدCCD= و100 درصد=CBCT و PSP). ویژگی هر سه نوع سیستم 100 درصد گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن محدودیت های پژهش فعلی، در تشخیص ضایعات دمینرالیزه با عمق های متفاوت برتری در حساسیت سه سیستم CBCT،PSP و CCD وجود ندارد و ویژگی هر سه سیستم یکسان به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، رادیوگرافی دیجیتال، ویژگی، حساسیت
|
  • Alireza Farhad, Behnaz Barekatain, Hojat Sadeghi, Azadeh Khazaei Zadeh Pages 1-13
    Introduction
    Calcium hydroxide is used as an intracanal medicament in endodontics. Its therapeutic effects depend on the dissociation of calcium hydroxide into calcium and hydroxide ions. The aim of this study was to evaluate the pH and calcium ion concentration of three different calcium hydroxide pastes, after 24 hours and 1 week for each vehicle, on the external root surface.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the crowns of 72 human single-rooted teeth were removed, the canals were prepared and external defects were created on the root surfaces. All the surfaces except the external defects were sealed and the teeth were immersed in normal saline solution. The samples were divided into 6 experimental and 2 control groups. Experimental groups were dressed with calcium hydroxide in combination with: A and B: 0.2% chlorhexidine solution, B and C: 5.25% sodium hypochlorite solution, E and F: distilled water. Calcium ion concentrations and pH of normal saline solution were determined after 24 hours in groups A, C and E, and after one week in groups B, D and F. One-way and two-way ANOVA were used for statistical analysis with SPSS software program (α=0.05).
    Results
    In relation to pH, after 1 week there was a significant difference between groups B and D (p value = 0.013); the effect of time was significant in all the groups except for groups D and C (p value < 0.05). Calcium ion concentration at 24-hour and 1-week intervals was significant for each vehicle (p value < 0.001) but it was not significant between different groups (p value > 0.05).
    Conclusion
    As an intracanal medication, the combination of 0.2% chlorhexidine and calcium hydroxide exhibited significantly higher pH values compared to the combination of 5.25% sodium hypochlorite and calcium hydroxide after one week. Calcium ion concentration increased after 1 week in all the groups; however, there were no significant differences in each group between the two time intervals.
    Keywords: Calcium hydroxide, Sodium hypochlorite, Tooth root
  • Saifolaah Hemmat, Farzin Sarkarat, Seyed Omid Keyhan, Faranak Jalalian, Naser Valaii Pages 12-23
    Introduction
    Pain and complications are common after surgical removal of impacted third molars. The present study was undertaken to evaluate the effect of an oleous suspension of calcium hydroxide (OSTEORA) on pain severity and complications after surgical removal of impacted third molars.
    Materials And Methods
    This clinical trial evaluated 30 patients with an age range of 17‒40, referring to a maxillofacial surgery department and two private clinics in Tehran in 2011‒2012 for surgical removal of bilaterally impacted third molars with the same difficulty index. OSTEORA was used on one side and no material was used on the contralateral side as the control. The effect of OSTEORA was evaluated on pain, healing, hemorrhage, dry socket and infection at different postoperative intervals in a double-blind manner. Data were analyzed with chi-squared and Mann-Whitney U tests (α=0.05).
    Results
    Of 60 samples, 28 were from the maxilla and 32 were from the mandible. Intensity of pain in the study groups at baseline and at follow-up intervals was the same (p value = 0.4). The incidence of hemorrhage at follow-ups was the same in both groups (p value < 0.5). Maxillary healing rates on the 3rd postoperative day in the control and test groups were 3.21±2.39 and 2.42±2.17, respectively (p value < 0.03) and on the 7th postoperative day they were 2.9±2.58 and 2.14±2.28, respectively (p value < 0.03). Healing in mandible in both groups was the same at follow-ups (p value < 0.2). No dry sockets and infection were observed in any subject.
    Conclusions
    Under the limitations of the present study, use of an oleous suspension of calcium hydroxide had no effect on the incidence of hemorrhage and pain after surgical removal of impacted third molars. However, it affected healing of the surgical site, especially in the maxilla.
    Keywords: Complications Impacted tooth, Third molar, Tooth surgery
  • Abbasali Khademi, Elham Shadmehr, Naeime Khademi Pages 24-32
    Background

    Studies have shown that failure in achieving anesthesia in the posterior mandibular teeth with irreversible pulpitis is common. Different factors have been reported to be responsible for failure of anesthesia in such teeth. The aim of the current study was to evaluate the effect of tooth length on failure rate of inferior alveolar never block anesthesia in mandibular first and second molars.

    Materials And Methods

    In this random cross-sectional study 90 patient with their first and/or second mandibular teeth affected with irreversible pulpitis were evaluated. Inferior alveolar nerve block anesthesia procedure was carried out with 2% lidocaine with 1:100000 epinephrine. Heft-parker Visual Analog Scale (VAS) was used for evaluation of pain. Lip anesthesia and absence of response to maximum pulp tester provocation after 15 minutes was considered as anesthesia. Pain was scored before treatment, during access cavity preparation and after pulp exposure. Tooth length was measured with endodontic gauge on periapical radiographs (SPSS) Data were analyzed with repeated-measures ANOVA, t-test and regression analysis, using SPSS 21 (α=0.05).

    Results

    The total failure rate of inferior alveolar nerve block injection was 62.22%. The mean tooth lengths in patients with successful and failed inferior alveolar nerve blocks were 21.45±2.04 and 23.05±2.43 mm, respectively (p value = 0.002).

    Conclusion

    Under the limitations of the current study, it was concluded that tooth length might be a factor affecting the failure of inferior nerve block anesthesia technique.

    Keywords: Anesthesia, Mandible, Pulpitis, Tooth
  • Arash Ghodoosi, Roshanak Ghaffari, Nima Rahimzadeh, Azadeh Rahmati Pages 33-40
    Introduction
    Frontal sinus and nasal septum have different forms in different people. Frontal sinuses are different in shape even in monozygotic twins. The aim of this study was to determine the prevalence of different combined patterns of frontal sinus and nasal septum in men and women referring to a treatment center in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this descriptive/analytical study Water’s views of 198 subjects aged 20‒40 were collected. The particulars of frontal sinuses in relation to the presence or absence of the sinus proper, symmetry or asymmetry, the form of the septum and the superior border outline of the sinus and the form of the nasal septum were evaluated and recorded. Data were analyzed with chi-squared test (α= 0.05).
    Results
    Bilateral presence of frontal sinus was observed in 100% of the subjects. There were no relations between sex and the presence of a septum within the frontal sinus (p value = 0.53), sinus symmetry (p value = 0.35), and form of the nasal septum (p value = 0.89). There was a significant relation between sex and the presence of a scalloped superior border outline of frontal sinuses (p value < 0.05), with more scalloped borders in men compared to women.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it was concluded that the combined patterns of frontal sinuses and nasal septa on radiographs cannot be used to distinguish males from females.
    Keywords: Forensic dentistry, Frontal sinus, Nasal septum
  • Faezeh Eslamipour, Imaneh Asgari, Bahareh Khosroabadi Pages 41-51
    Introduction
    Patient's motivation and orthodontic clinician's opinion are effective factors in decisions to initiate orthodontic treatment. Understanding motivations, maintaining them and enhancing them, if necessary, are crucial for successful orthodontic outcomes. The aim of this study was to investigate motivations and tendencies toward orthodontic treatment in patients with malocclusion referring to professional care centers in Isfahan in 2013.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study, a valid and reliable questionnaire was used to elicit information from 180 patients aged 15‒25. The questionnaire included demographic section, patient's motivation for and barriers to orthodontic treatment. Data were analyzed with descriptive, non-parametric and chi-squared tests using SPSS 16 (α=0.05).
    Results
    The patients’ level of motivation was determined as high (2.4±0.4). Aesthetic motivation gained the highest scores (2.8±0.4), followed by functional (2.4±0.4) and social motivations (2.3±0.6). The overall level of motivation and functional motivation were significantly higher in males compared to females (p value < 0.05). Tendency toward orthodontic treatment was at a moderate level, with no significant gender differences (p value = 0.73). The first and second most important sources of motivation were the patients themselves and parents’ advice, respectively. 77.1% and 14.1% of patients reported cost and long treatment duration as the main barriers to orthodontic care.
    Conclusion
    This study showed that the overall motivation of patients for orthodontic treatment was high and aesthetics was the most important aspect of motivation. Further studies are recommended to evaluate personal motivation in relation to the type and severity of malocclusion.
    Keywords: Malocclusion, Motivation, Orthodontics, Treatment
  • Hamid Razavian, Mohsen Hasheminia, Rahman Nazeri, Pedram Iranmanesh, Hamid Mojtahedi Pages 52-66
    Introduction

    Nowadays Ni-Ti rotary files have many advantages and are totally accepted in endodontic treatment. Sterilization of Ni-Ti rotary files is essential due to their frequent clinical use. The aim of this study was to evaluate the surface characteristics of M-two rotary files before and after autoclaving with scanning electron microscopy (SEM).

    Materials And Methods

    Ten #25 new M-two Ni-Ti rotary files (VDW, Munich, Germany) with 0.06 taper were analyzed with scanning electron microscopy under two magnifications of ×200 and ×1000 before and after 1, 5 and 10 autoclave cycles in this experimental prospective study. Scanning electron microscopic images were inspected in relation to surface changes, including the presence of millings, debris and surface irregularities. Paired-sample t-test was used for data analysis with SPSS 22 (α=0.05).

    Results

    Scanning electron microscopy measurements showed cavities, debris and surface irregularities on specimens of both file groups, in the as-received condition and after sterilization. Surface irregularities and corrosion increased significantly after 10 autoclave cycles (p value = 0.001).

    Conclusion

    The results showed that after multiple autoclave cycles, debris, holes and surface corrosion increased significantly. These surface imperfections were proportional to the number of autoclave cycles and single autoclave cycle seemed to have a less detrimental effect on rotary files. However, multiple autoclave cycles increased surface irregularities progressively. The results showed inherent Ni-Ti rotary file limitations in clinical usee and after multiple sterilization cycles.

    Keywords: Endodontics, Root žžcanal therapy, Sterilization
  • Hamidreza Eftekharian, Ehsan Aliabadi, Mohammadebrahim Fakhraei, Shoorangiz Dadaein Pages 67-75
    Introduction
    Accurate estimation of blood loss for predicting the need for transfusion during bimaxillary orthognathic surgery is important for maxillofacial surgeons and anesthesiologists. The aim of the present study was to determine blood loss in subjects who underwent maxillofacial orthognathic surgery in terms of age, gender and operative time.
    Materials And Methods
    The present descriptive study was carried out in Chamran Hospital, Shiraz University of Medical Sciences, from 2011 to 2012. A total of 68 patients were selected using convenient sampling technique. Patients with smoking habits and addiction to opioids and those using medications affecting coagulation were excluded. All the surgeries were performed by the same surgical team under controlled hypotensive general anesthesia and infusion of tranexamic acid. Surgical blood loss was measured by counting the number of gauze pads saturated with blood and the amount of blood in the surgical suction unit. Data were analyzed with descriptive statistical methods at α=0.05.
    Results
    The study sample consisted of 61 subjects (25 males and 36 females) with a mean age of 23.7±5.9 years and average weight of 60.2±12.2 kg. All the subjects completed the study. The average surgical blood loss was 525.1±223.1 mL and the average operative time was 246.9±52.5 minutes. The average surgical blood loss for women and men were 465.8±161.6 and 610.4±271.0 mL, respectively, during a mean operative time of 255.8±54.9 minutes. The correlation coefficient between blood loss and operative time was 0.62 (p value < 0.05), demonstrating an increase in blood loss with a increase in operative time.
    Conclusion
    Based on the results of this study, there was greater intraoperative blood loss only in patients with longer operative time. It is suggested that this factor be taken into account for estimating the amount of blood lost and prediction of the need for replacing lost blood.
    Keywords: Maxillofacial orthognathic surgery, Operative time, Surgical blood loss
  • Abbasali Khademi, Bijan Movahedian, Niloofar Rikhtegaran, Maryam Montazeri Shahtouri Pages 76-83
    Introduction

    Knowledge about pulp status is necessary before any dental intervention. Teeth associated with alveolar cleft are believed to have a different blood supply and innervation. The aim of this study was to determine and compare the pulp vitality of bilateral maxillary canines in a group of patients with unilateral alveolar cleft after alveolar bone graft surgery by pulse oximetry, electric pulp testing (EPT) and cold test.

    Materials And Methods

    In this random descriptive cross-sectional study, after evaluation of maxillary canines in almost 70 patients with unilateral alveolar cleft who had undergone secondary bone graft surgery, 20 patients were selected by applying the inclusion criteria. Pulp vitality of the teeth was evaluated by pulse oximetry, EPT and cold test. Data were analyzed with t-test, and Mann-Whitney and chi-squared tests (α=0.05).

    Results

    The mean pulp blood flow saturation in maxillary canines was 85.04±4.65 on the cleft side and 87.78±4.01 on the normal side and the difference was significant (p value = 0.05). In the cold test investigation on maxillary canines, 13 subjects (65%) had ++ and 7 (35%) had + responses on the cleft side; on the normal side 7 subjects (35%) had ++ and 13 (65%) had + responses, with no significant differences between the two sides (p value = 0.06). Mean responses to EPT were 5.6 and 5.8 on the cleft and normal sides, respectively, with no statistically significant differences (p value = 0.62).

    Conclusion

    Based on the results of this study, pulse oximetry might be more reliable than electric pulp testing and cold test in the evaluation of pulp vitality in patients with alveolar cleft.

    Keywords: Alveolar bone grafting, Dental pulp test, Pulse oximetry
  • Romina Mazaheri, Maryam Karami Nogurani, Hamid Safaee, Ava Vali Pages 84-93
    Introduction
    In recent decades, pit and fissure sealants have been introduced to dentistry as an effective clinical method for prevention of pit and fissure caries. Since only a limited number of studies have been carried out on hydrophilic fissure sealants, this experimental study was undertaken to compare microleakage of a hydrophilic fissure sealant with that of a conventional fissure sealant in vitro in an isolated saliva-contaminated environment.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 64 extracted mandibular third molars with no decay, fillings and cracks were selected and divided into 4 groups randomly. The teeth in groups 1 and 2 were treated with Clinpro conventional sealant in isolated and saliva-contaminated environments, respectively. The teeth in groups 3 and 4 were treated with Smartseal & Loc hydrophilic sealant in isolated and saliva-contaminated environments, respectively. After thermocycling, the samples in each group were separately immersed in 0.5% fuchsin solution. Then the samples were sectioned buccolingually. Microleakage was studied under a stereomicroscope at a magnification of ×24. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were used for analysis of data (α=0.05).
    Results
    The minimum and maximum microleakage means were observed in groups 1 and 2, respectively. Statistically there was no significant differences in microleakage between groups 1 and 3 (p value = 0.61) and groups 2 and 4 (p value = 0.84), whereas there were significant differences between groups 1 and 2 (p value < 0.001) and groups 3 and 4 (p value < 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, hydrophilic fissure sealants do not appear to be superior to conventional hydrophobic fissure sealants in relation to microleakage.
    Keywords: Fissure sealants, Microleakage, Saliva
  • Roshanak Ghaffari, Masih Kavian, Amirhossein Kowsari Pages 94-101
    Introduction

    Digital radiography systems can be used to detect dental caries. These systems have the advantage of reducing patient dose. The purpose of this study was to compare digital photostimulable phosphor plate, charge coupled device and cone-beam computed tomography systems in detection of interproximal demineralization.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional analytical laboratory study, sixty extracted human teeth with sound mesial and distal surfaces were selected. Using a ¼ round bur (0.5 mm in diameter) cavities were prepared to a depth of 0.25 mm just apical to the interproximal contact point on 15 surfaces of teeth. A ½ round bur (0.6 mm in diameter) was used to prepare cavities to a depth of 0.3 mm on 15 surfaces and a #1 round bur was used to prepare cavities 0.4 mm in depth on 15 surfaces. The teeth were mounted in groups of three in wax blocks. The images were captured by digital CBCT, PSP and CCD systems under a standard condition. One oral radiologist observed the images to detect interproximal defects twice three weeks apart. Then, sensitivity and specificity were calculated and Cochran test was used for statistical analysis with SPSS 20).α=0.05).

    Results

    The sensitivity rates of CBCT, PSP and CCD systems for the detection of lesions measuring 0.25 mm in depth (incipient caries) were 100%, 93.3% and 86.7%, respectively (p value = 0.22); there was no differences between the systems in the detection of deeper lesions (100%). There was a high agreement rate between the radiographic systems evaluated and the gold standard in the detection of lesions with varying depths (CCD=94.4% and CBCT/PSP=100%). Specificity of all the systems was 100%.

    Conclusion

    Under the limitations of this study, there were no significant differences between CBCT, PSP and CCD digital radiographic systems in the detection of interproximal demineralization. The specificity of all the three systems was the same.

    Keywords: Dental caries, Digital radiography, Sensitivity, Specificity.