فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدعلی روح الهی، عبدالله وثوقی نیری، محسن زراعتی صفحات 1-20
    امروزه، موفقیت سازمان ها، وابسته به تدوین خط مشی های متناسب با نیازمندی های منابع انسانی دارد، در غیر این صورت قابلیت سازگاری با محیط پیچیده امروزی و توانایی بکارگیری اثربخش منابع انسانی را از دست خواهند داد. از جمله ی این خط مشی ها می توان به ارزیابی عملکرد اشاره کرد. هدف این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر ارزیابی عملکرد اعضای هیات علمی از دیدگاه دانشجویان است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نوع همبستگی - مدل معادلات ساختاری بوده است. پس از جمع اوری داده های تحقیق از طریق پرسش نامه، برای تحلیل مدل تحقیق و تایید کلیت آن و برای تحلیل روابط خطی بین متغیرهای نهفته و آشکار، از روش معادلات ساختاری و برای تحلیل روابط فرضی از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. روایی تحقیق با نظرات خبرگان و کارشناسان موضوع، تایید شده و با استفاده از روش آلفای کرونباخ، پایایی 916/0 محاسبه شده است، که نشان دهنده ی پایای پرسش نامه است. این مطالعه نشان داد که فرآیند ارزیابی عملکرد اعضای هیات علمی از دیدگاه دانشجویان به 5 مولفه(توانمندی های مدیریتی)؛ (توانمندی های علمی)؛ (نظم و انضباط)؛ (روش تدریس) و (ارزشیابی پیشرفت تحصیلی) بستگی دارد که تمامی معیارها مورد تایید قرار گرفت. بنابراین، اگر دانشگاه بخواهد ارزیابی مناسبی از اعضای هیات علمی خود داشته باشد، بایستی از معیارهای فوق جهت ارزیابی اعضای هیات علمی خود استفاده نماید.
    کلیدواژگان: عملکرد، ارزیابی عملکرد، شاخص های سنجش، اعضای هیات علمی
  • فاطمه مصطفایی، قادر زارع مهدوی، مرتضی مصطفایی صفحات 21-34
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه میان هوش هیجانی، عزت نفس و سلامت روانی در افسران پلیس راهور صورت پذیرفته است.
    روش
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، 140 نفر افسران پلیس راهور فاتب که در سال 1392 مشغول به خدمت بودند را شامل می شود. نمونه آماری این تحقیق با تعیین حجم نمونه از طریق جدول کرجسی و مورگان، 103 نفر با استفاده از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه های پژوهش در اختیار آنان قرار گرفت. از این تعداد، 80 نفر(40 نفر افسر ارشد و 40 نفر افسر جز) پرسش نامه ها را بصورت کامل تکمیل نموده بودند که مورد تحلیل آماری قرار گرفت. ابزارهای اندازه گیری پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر بوده است. تحلیل آماری داده های دو گروه مستقل افسران ارشد و جز با استفاده از آمار توصیفی(جدول، نمودارهای فراوانی) و آمار استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون،آزمون t مستقل) در نرم افزار آماری SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    شواهد به دست آمده حاکی از آن است که بین هوش هیجانی و عزت نفس، بین هوش هیجانی و سلامت روانی و همچنین بین عزت نفس و سلامت روانی رابطه وجود دارد. هوش هیجانی در بین افسران ارشد و جز یکسان است. عزت نفس در بین افسران ارشد و جز متفاوت است و همچنین سلامت روانی در بین افسران ارشد و جز یکسان است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی هوش هیجانی در پرورش عزت نفس و خودپنداره مثبت در افراد و ارتقای سلامت روان آنان نقش مهمی دارد و آموزش مولفه های هوش هیجانی باعث می شود، کارکنان از سلامت روان و عزت نفس بالایی برخوردار باشند و در موقعیتهای زندگی و شغلی به موفقیت بیشتری دست یابند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عزت نفس، سلامت روانی
  • سعید هداوند، رضا فاضل صفحات 35-52
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیرآموزش های ضمن خدمت در توانمند سازی حرفه ای کارکنان می پردازد.جامعه آماری پژوهش شامل 1840 نفر ازکارکنان صف و ستاد است که در سال 1392 تحت پوشش آموزش های ضمن خدمت قرار داشته اند. ازآنجاکه مطالعه تمام افراد جامعه ممکن نبود با استفاده از روش نمونه گیری کوکران، نمونه ای به اندازه 113 نفر انتخاب و پرسشنامه تهیه شده در اختیار آنها قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها از مدل آماری اندازه گیری مکرر به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری [سه ماه بعد از پس آزمون] و از t دوگروه مستقل برای مقایسه متغیرهای تحقیق درکارکنان مرد و زن استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که فرضیه های اول تا چهارم تحقیق که بر تاثیر آموزش های ضمن خدمت در بهبود توانمندی های حرفه ای کارکنان دلالت دارد مورد تایید قرار گرفته است. همچنین نتیجه ارزیابی توانمندی های ایجاد شده در کارکنان زن و مرد بعد از طی آموزش های ضمن خدمت نشان می دهد که اثربخشی آموزش ها در کارکنان مرد بیشتر از کارکنان زن بوده است و لذا فرضیه پنجم تحقیق نیز که وجود تفاوت معنی دار بین این دو را مطرح می کرد به تایید می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، توانمند سازی، مهارت شغلی، شایستگی حرفه ای
  • اکرم علیمردانی، شهره حسین پور طولازدهی، بیژن عبدالهی صفحات 53-72
    هدف از این پژوهش شناسایی منابع استرس زا و تعیین سهم هر یک از آنها در میزان استرس دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی تهران بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران200 نفر تعیین، و با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مربوط به منابع فشار روانی و پرسشنامه سنجش میزان استرس الیوت، استفاده شد. این پژوهش از نوع همبستگی است و از روش آماری رگرسیون چندگانه برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد میانگین استرس دختران بیشتر از پسران است. به ترتیب بین منابع تحصیلی(0.361)، فردی(0.357)، خانوادگی(0.213) و شغلی(0.186) با میزان استرس در سطح اطمینان 99 درصد ارتباط معنادار وجود دارد. دو منبع تحصیلی و فردی از بین منابع مختلف، 19.7 درصد از میزان استرس دانشجویان را پیش بینی و تبیین کرده اند. همچنین مشخص شد متغیرهای جنسیت، تاهل و تجرد و سابقه خدمت در پیش بینی و تبیین میزان استرس تاثیر معنادار نداشته اند.
    کلیدواژگان: منابع استرس زا - میزان استرس، دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی
  • متین بختیاری رمضانی صفحات 73-88
    در این مقاله، میزان آمادگی برای پیاده سازی مدیریت دانش با توجه به عوامل حیاتی موفقیت در معاونت نیروی انسانی ناجا از دیدگاه مدیران ارشد ارزیابی شده است. در این تحقیق جامعه آماری را فرماندهان٬ مدیران خبره و کارشناسان ارشد معاونت نیروی انسانی ناجا تشکیل می دهند، تعداد نمونه ها به روش تصادفی انتخاب شده است و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده اند. بررسی ها نشان می دهد عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش در معاونت نیروی انسانی ناجا شامل: ساختارسازمانی، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات، منابع انسانی و رهبری می باشد؛ که در این میان تنها عامل کلیدی و مطلوب در موفقیت دانش در این معاونت، فناوری اطلاعات می باشد و مابقی عوامل حیاتی در وضعیت مطلوب و مناسبی قرار ندارند
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیاده سازی مدیریت دانش، عوامل کلیدی موفقیت، معاونت نیروی انسانی ناجا
  • جعفر ترک زاده، سلیمه ستوده فر صفحات 89-113
    در این مقاله فرایند یاددهی- یادگیری از رویکردی نظام گرا به عنوان یک سیستم رفتاری مورد بررسی قرار گرفته است. توسعه فرایند یاددهی- یادگیری به عنوان یک سیستم رفتاری، مستلزم وجود متعامل سه بعد مفهومی، ساختاری و عملکردی می باشد. این سه در متن یک رویکرد راهبردی و با یک رهبری مناسب می توانند مبنایی برای توسعه و بهبود فرایند یاددهی- یادگیری فراهم آورند. بر این اساس، در این مقاله، الگویی سیستمی جهت رهبری فرایند یاددهی- یادگیری ارائه شده است. در این راستا ابتدا هر کدام از ابعاد سه گانه این الگو به موجز تشریح شده و سپس عوامل تاثیر گذار بر فرایند یاددهی- یادگیری تحت عنوان محیط تعاملی سیستم مورد بررسی قرار گرفته اند و در نهایت به بررسی هسته مرکزی سیستم یعنی رهبری راهبردی فرایند یاددهی- یادگیری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: یاددهی، یادگیری، سیستم رفتاری، جهت گیری راهبردی، محیط تعاملی، رهبری
  • جیسون رید برگ، ویلیام تریل ترجمه: رضا صالحی، حبیب الله مزینانی صفحه 113