فهرست مطالب
پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 12 (پاییز 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/11/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-20طی سال های اخیر مطالعات بسیاری به منظور تجزیه و تحلیل ادوار مختلف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران براساس تئوری های شناخته شده در حوزه ی روابط بین الملل صورت پذیرفته است که هر یک در بردارنده نقاط قوت و ضعف خاص خود هستند. در این میان سیاست خارجی «تعامل گرای ضد نظام هژمونیک»، در سال 1388 به عنوان گفتمان، راهبرد و نقشه راه در سیاست خارجی ایران، توسط رهبر انقلاب مورد تاکید قرار گرفت. با توجه به عناصر ویژگی های گفتمان یاد شده، به نظر می رسد تئوری «سازه انگاری» با ویژگی های خود و تاکید بر نقش ارزش ها و هنجارها در منافع ملی و سیاست خارجی کشورها، در این زمینه از قدرت تبیین بیشتری برخوردار باشد. این پژوهش در صدد پاسخ به این سوال است که هویت، ارزش ها و هنجارها، چگونه قادرند تببین کننده سیاست خارجی تعامل گرای ضد نظام هژمونیک بوده و یا به عبارت بهتر سازه انگاری با چه مکانیسمی قادر به تجزیه و تحلیل این استراتژی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. بر این اساس، این مقاله حول این فرضیه سازمان یافته است که ارزش ها، هنجارها و هویت اسلامی ساختار نظام جمهوری اسلامی و چارچوبه های فقهی، مهم ترین عامل تعیین کننده ی در اتخاذ سیاست خارجی تعامل گرای ضد هژمونیک بوده است.
کلیدواژگان: سیاست خارجی، تعامل گرای ضد نظام هژمونیک، سازه انگاری، گفتمان، هویت -
صفحات 21-36ویژگی های دین اسلام و جوانب گوناگون آن، همواره در عرصه ها و زمان های مختلف، الهام بخش و راهگشا برای مسلمانان و حتی غیرمسلمانان بوده است. در زمان کنونی که جهان اسلام در حال تلاش برای تعیین سرنوشت خویش است، یقینا در آیند های نزدیک جهت مناسبات خارجی خود و همچنین بازیگری در نظام بین الملل، نیازمند الگو و شالود های اسلا می می باشد. پیروزی انقلاب اسلا می به رهبری امام خمینی(ره) و بیش از 35 سال رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلا می و همچنین ایفای نقش در نظام بین الملل بر مبنای تفکر ایشان، نمونه و الگوی مناسبی برای آزمایش، میزان توانایی، ظرفیت و موفقیت رهیافت اسلا می است. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که هستی شناسی تفکر امام خمینی(ره) چگونه در روابط بین الملل و مولفه های آن بازتاب می یابد و چه تفاوت ها و شباهت هایی با نظریه های این علم دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، از روش های توصیفی- تحلیلی، مقایسه ای و مطالعه کتابخانه ای بهره گرفته می شود. فرضیه پژوهش این گونه است که رهیافت امام خمینی(ره) در عرصه روابط بین الملل، در هستی شناسی خدامحورانه، مبناگرایانه، انسان مدارانه و عدل گسترانه است.
کلیدواژگان: رهیافت امام خمینی(ره)، هستی شناسی، نظریه های روابط بین الملل، اثبات گرایی، فرااثبات گرایی -
صفحات 37-57در این تحقیق بر مبنای سخنان مقام معظم رهبری، محورهای عملیات روانی در حوزه ی اقتصادی شناسایی شده است. محورهای عمده ی عملیات روانی خارج از کشور به دو دسته محورهای درونی و بیرونی تقسیم بندی می شود که محورهای درونی (شامل مفسدین اقتصادی، نحوه ی تصمیم گیری و عملکرد غلط مدیران) و محورهای بیرونی (شامل دروغ، شایعه و تحریم) می باشد که این عوامل موجب اثرگذاشتن بر پیامدهای منفی اقتصادی (گرانی و عدم ثبات کالا، خدشه وارد کردن به امنیت روح و روان جامعه، ایجاد تفرقه و اختلاف در جامعه، القاء و تلقین اینکه مدیران نظام در اداره اقتصاد کشور ناتوانند) می گردد.
در مقاله ی حاضر با استفاده از مرور ادبیات و مطالعات کتابخانه ای، تعاریف محورهای درونی و بیرونی عملیات روانی ارائه شده و در مرحله ی بعدی با استفاده از تحقیقات میدانی، نظرسنجی از فعالان اقتصادی شهر همدان (توزیع کنندگان عمده خواربار و طلافروشان) به اثرات محورهای عملیات روانی بر اقتصاد کشور پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، محورهای درونی و بیرونی عملیات روانی بر پیامدهای منفی اقتصادی اثر دارند. همچنین محورهای درونی تاثیر بیشتری نسبت به محورهای بیرونی در عملیات روانی دارند؛ لذا جهت مقابله با عملیات روانی خارج از کشور باید به شناخت و بصیرت بیشتری در این خصوص پرداخته و در داخل نظام با هرگونه بهانه ای که از جانب خارج از کشور بخواهند از آن جو منفی روانی در فضای اقتصادی ایجاد کنند مقابله نمود.
کلیدواژگان: عملیات روانی، مفسدین اقتصادی، نحوه ی تصمیم گیری و عملکرد غلط مدیران، دروغ، شایعه، تحریم -
صفحات 59-77رهیافت بازاریابی اجتماعی، استفاده از فنون بازاریابی تجاری در جهت افزایش قابلیت پذیرش یک عقیده یا رفتار در بین مخاطبان هدف است. بر اساس مکتب بازاریابی اجتماعی، از مفاهیم بازاریابی می توان برای ترویج اعتقادات، باورها، نگرش ها و رفتارهای انسانی مطلوب استفاده کرد. هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش بازاریابی اجتماعی در نهادینه سازی مولفه های قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران است. در پژوهش حاضر در گام اول، مولفه های قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران شناسایی شدند و در گام دوم، با مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان، راهکارهایی با رویکرد بازاریابی اجتماعی برای نهادینه کردن مولفه های قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران ارائه شد. بر اساس یافته های پژوهش، مولفه های قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران عبارت اند از حق باوری، عدالت خواهی، ظلم ستیزی، فرهنگ استقلال طلبی، حمایت از حاکمیت ملی، انسجام ملی، میهن دوستی، سرمایه اجتماعی، سبک زندگی ایرانی- اسلامی و هم نوایی فرهنگی-قومی است. بر اساس نظرات خبرگان، به منظور نهادینه کردن مولفه های قدرت نرم بایستی با مدیریت منسجم و یکپارچه ابزارهای بازاریابی اجتماعی، اهمیت و ضرورت مولفه های قدرت نرم تبیین شود تا با درونی شدن باورها و نگرش های آحاد جامعه نسبت به این مولفه ها، رفتارهای مطلوب در سطح جامعه نهادینه شود. خبرگان راهکار اسطوره سازی را برای نهادینه سازی شش مولفه حق باوری، عدالت محوری، ظلم ستیزی، فرهنگ استقامت، حمایت از حاکمیت ملی و میهن دوستی، و تکنیک پیوندزدن را برای نهادینه سازی مولفه های انسجام ملی، سرمایه اجتماعی، سبک زندگی ایرانی- اسلامی و هم نوایی فرهنگی- قومی پیشنهاد کردند.
کلیدواژگان: قدرت نرم، بازاریابی اجتماعی، نظام جمهوری اسلامی ایران، نهاینه سازی -
صفحات 79-98کشورهای در حال توسعه علیرغم تفاوت های جغرافیایی نژادی و زبانی مشابهت های فراوانی در روند توسعه و تکامل خود به خصوص در مواجهه با مدرنیته داشته اند. توسعه، نوسازی، دموکراسی، حکومت مردمی، ملت-دولت سازی، و به ویژه مواجهه با استبداد و استعمار عرصه های مشترک بسیاری از کشورهای در حال توسعه در قرن گذشته بوده است. ایران و مصر دو کشور مهم و با سابقه تاریخی فرهنگی در منطقه خاورمیانه می باشند. ایرانیان و مصریان علاوه بر پیشتازی در فرهنگ و تمدن تاریخی و حتی نقش مشترک در گسترش اسلام در نحوه مواجهه با غرب و تمدن غربی نیز مشابهت های فراوانی دارند. از جمله این تشابهات تاثیر گذار، نهضت ملی نفت در ایران وروی کار آمدن دکتر محمد مصدق (1332)و به قدرت رسیدن محمد مرسی در بهمن ماه سال 1389 سقوط هر دو با حمایت بیگانگان می باشد. بررسی نکات اشتراک و افتراق و عوامل ظهور و سقوط محمد مرسی و محمد مصدق موضوع مقاله حاضر است. در این مقاله نشان داده می شود این دو نهضت که از لحاظ مقابله با استبداد داخلی و استعمار خارجی اشتراک فراوانی دارند چگونه با مشکلات داخلی و خارجی مشترکی از جمله نوع برخورد قدرت های خارجی به خصوص آمریکا مواجه شدند و چگونه سرنوشت مشترکی یافتند. بنابراین گذشت زمان از یک سو تاثیر چندانی بر استرا تژی بلندمدت آمریکا در منطقه خاورمیانه نداشته است و از سویی دیگر حتی نوع خصومت های داخلی علیه انقلاب ها و نهضت های مردمی شباهت های فراوانی با هم دارند.
کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ایران، مصر، محمد مصدق، محمد مرسی، کودتای28مرداد، انقلاب مصر -
صفحات 99-114اتخاد رویکرد و مطالعه ای تطبیقی در بررسی مسائل اجتماعی، سیاسی و بین المللی، به عنوان یکی از روش های مطالعاتی موثر در تحلیل موضوعات مختلف از جمله حوزه موضوعی انقلاب ها، ضرورت دارد. صدور انقلاب یکی از حوزه های موضوعی جذاب و پردامنه این پدیده اجتماعی است. غالب انقلاب های بزرگ و تاثیرگذار دنیا بعد از وقوع، قهرا وارد فاز یا مرحله جدیدی تحت عنوان «صدور انقلاب» می شوند که بر نوع تعامل انقلاب با محیط های خارج از مرز های خود و محیط های بین المللی- جهانی تمرکز می یابد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش «مطالعه تطبیقی»، الگوی صدور دو انقلاب روسیه و انقلاب اسلامی ایران بررسی شده است. سئوال اصلی پژوهش این است که چه تفاوتی میان الگوی صدور انقلاب در انقلاب اسلامی ایران و روسیه دیده می شود و علل این تفاوت ها در چیست. نگارندگان بر این باورند عمده ترین تفاوت این است که برخلاف الگوی قهری صدور انقلاب در انقلاب روسیه، الگوی اصلی صدور انقلاب اسلامی، به شیوه نرم و مسالمت آمیز بوده و از این رو در مقام مقایسه با انقلاب روسیه موفق تر بوده است.
کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، انقلاب روسیه، صدور انقلاب، مقایسه الگوی صدور
-
Pages 1-20The foreign policy، «interactionism counter hegemonic system» in 2010as a discourse and strategy roadmap in Iran''s foreign policy، was emphasized by the Supreme Leader. Given the above discussion of the elements and characteristics، looks Theory «Constructivism»، with its characteristic emphasis on the role of values and norms in the national interest and foreign policy، in the context of explanatory power is greater. This study seeks to answer the question of identity، values and norms، how can foreign policy interactionism Tbbyn counter hegemonic system. Constructivism In other words، what mechanism is able to analyze the strategy of the Islamic Republic''s foreign policy. Accordingly، this paper is organized around the assumption that the values، norms and Islamic identity of the Islamic Republic''s most important determining factor in the anti-hegemonic foreign policy is oriented interaction.Keywords: The foreign policy, Interaction, Oriented Anti Hegemonic system Constructivism, discourse, identity
-
Pages 21-36The characteristics of Islam and its different aspects have always been inspiring and enlightening for the Muslims and even non-Muslims in all areas and times. At the current juncture when the Muslim world is trying to determine its own destiny، it certainly needs an Islamic pattern and pillar in the near future for its foreign exchanges so that it may be capable of playing a role in the global order. The victory of the Islamic Revolution under the leadership of the late Imam Khomeini and more than 35 years of the Islamic Republic''s foreign policy behavior and its participation in the global order on the basis of Imam Khomeini''s thoughts can present an appropriate sample and pattern for evaluating the capabilities، capacities and the success of Islamic approach. The purpose of the present research is to address the question that how the ontology of Imam Khomeini''s thoughts can be reflected in the international relations and its components and what kind of differences or similarities it has with the theories of international relations. To answer this question، descriptive، analytical، comparative and library documentation methods were used. The hypothesis of the research is that the approach of Imam Khomeini in the area of international relations is، ontologically speaking، God-centered، foundation-oriented، human-based and justice-oriented. At the current juncture when the Muslim world is trying to determine its own destiny، it certainly needs an Islamic pattern and pillar in the near future for its foreign exchanges so that it may be capable of playing a role in the global order. The victory of the Islamic Revolution under the leadership of the late Imam Khomeini and more than 35 years of the Islamic Republic''s foreign policy behavior and its participation in the global order on the basis of Imam Khomeini''s thoughts can present an appropriate sample and pattern for evaluating the capabilities، capacities and the success of Islamic approach.Keywords: Imam Khomeini's approach, ontology, international relations theories, positivism, hyper, positivism
-
Pages 37-57In This study، the economic aspects of psychological operations'' axis، based on words of the supreme leader of Islamic republic of Iran Ayatollah seyyed Ali Khamenei are detected. For that aim authors had used his speeches and messages in different places. The main axes of abroad psychological operations are divided into two categories: internal and external axis. The internal axis includes (economic corruption، faulty decision making and performance management) and external axis includes (lies، rumors and sanction). These factors have a negative influence on economic outcomes (inflation and instability of the product، impairment in safety of the community mental spirit، creating differences in society، inspiration that system administrators are incapable of managing economics'' affaires). The purpose of enemies psychological operations is to induce or reinforce behavior favorable to U. S. objectives. They are an important part of the range of diplomatic، informational، military، and economic activities available to the U. S. They can be utilized during both peacetime and conflict. There are three main types: strategic، operational، and tactical. In this paper definitions of internal and external axis of psychological operation are presented by review the literature review and library studies and then by using field studies and surveys of businessman in Hamadan (major grocer distributors and gold sellers)، we detected impacts of psychological operation axis on Iran''s economy. The results show that the internal and external axis of psychological operations against have impacts on economical negative consequences، also internal axis of psychological operations are more effective than external axis. For this research binomial test as one of nonparametric statistical tests. In order to deal with abroad psychological operations، it is necessary to be more aware about this axis and also in system of Islamic Republic deal with any excuse in this case from abroad that they want to create a negative economic environment is important.Keywords: Psychological Operation, Economic corruptions, Lies, Rumors, Sanction
-
Pages 59-77Social marketing approach is the use of commercial marketing techniques to increase the acceptability of a belief or behavior among targeted audience. Based on social marketing school of thought، marketing concepts can be used to promote favorable beliefs، attitudes and behaviors. The aim of this study is to determine the role of social marketing in the institutionalization of components of the Iran National soft power. In the first step of study، components of Iran National soft power were identified. In the second step، through library study and interviews with experts، strategies for Institutionalization of components of Iran national soft power based on social marketing approach were presented. Components of Iran national soft power include the truth believing، justice orientation، anti-oppression، cultures of perseverance، supporting national sovereignty، national Solidarity، patriotism، social capital، Iranian - Islamic lifestyle and cultural-ethnic conformity. To institutionalization of the components of soft power، Social marketing can be used to modify and change society''s attitude towards these components. According to opinions of the experts، to institutionalize component of soft power، we should by using integrated management of social marketing tools، explain importance and necessity of soft power، so that، society''s attitude towards these components internalized. Results of this research show that six Components of Iran national soft power include the truth believing، justice orientation، anti-oppression، cultures of perseverance، supporting national sovereignty and patriotism are very important issues for the majority of the population. But Components of Iran national soft power include national Solidarity، social capital and Iranian - Islamic lifestyle and cultural-ethnic conformity are not very important issues for the majority of the population. Experts suggest that myth-building strategy can be used to institutionalize truth believing، justice orientation، anti-oppression، cultures of perseverance، supporting national sovereignty and patriotism; and linking strategy can be used to institutionalize national Solidarity، social capital and Iranian - Islamic lifestyle and cultural-ethnic conformity.Keywords: National soft power, Iran, Social Marketing, Institutionalization, National Sovereignty
-
Pages 79-98In the face of modernity have great similarities in developing countries with geographical differences، racial and language. Development، modernization، democracy، popular sovereignty، nation-state building، especially in the face of oppression and colonization of the common areas of many developing countries in the past century. Iran and Egypt are two important countries in the region are the cultural and historical background. Persians and Egyptians in addition to pioneering joint role in the development of Islamic culture and civilization in history، even in the face of the West and Western civilization are also a lot of similarities. CIA coup against doctor Mohammed Mossadegh (1953) and the fall of Mohamed Morsi، in February)2011)، has a lot of similarities. The subject of this paper is to compare the causes of the rise and fall of Mohamed Morsi Mohammad Mossadegh. The paper shows that Mohammed Mossadegh and Mohamed Morsi in the face of tyranny and colonialism are similar. They have the same internal and external problems and finally found a common destiny Foreign powers، especially America with both the state government had similar encounters. Both were eventually overthrown by a coup. So it seems that the time had little effect on long-term strategy in the Middle East America. On the other hand، even the internal hostilities against revolutions and popular movements are similar.Keywords: Islamic Revolution, Iran, Egypt, Mohammed Mossadegh, Mohamed Morsi, the coup of August 28, the Egyptian revolution