فهرست مطالب
نشریه پژوهش های بذر ایران
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/12/12
- تعداد عناوین: 10
-
صفحات 1-17به منظور بررسی اثر تیمارهای مقدار بذر یونجه (Medicago sativa L) و کارایی باکتری های تسهیل کننده جذب فسفر (PGPR) به همراه مقادیر مختلف مصرف کود شیمیایی فسفات بر کیفیت بذر تولیدی، آزمایش های جوانه زنی و بنیه بذر قبل و بعد از اعمال پیری تسریع شده، به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1388 در مزرعه آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا گردید. عامل فسفر در 4 سطح (صفر، 30، 60 و 90 کیلوگرم فسفر در هکتار) در کرت های اصلی، باکتری های تسهیل کننده جذب فسفر (سودوموناس) در 3 سطح (بدون باکتری، باکتری سویه شماره 9 و باکتری سویه شماره 41) در کرت های فرعی و عامل مقدار بذر در 3 سطح (2، 6 و 10 کیلوگرم بذر در هکتار) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بیش ترین میزان جوانه زنی و بنیه بذر از مقدار 6 کیلوگرم بذر در هکتار، استفاده از سویه شماره 41 باکتری تسهیل کننده جذب فسفر به همراه 30 کیلوگرم فسفر در هکتار و پس از اعمال پیری تسریع شده، از مقدار 10 کیلوگرم بذر در هکتار با استفاده از سویه شماره 41 باکتری تسهیل جذب فسفر به همراه 60 کیلوگرم فسفر در هکتار تیمار به دست آمد. بعد از اعمال پیری تسریع شده برای دست یابی به بیش ترین شاخص جوانه زنی و بنیه بذر، نیاز به مقدار بذر و فسفر بیشتری نسبت به شرایط استاندارد بود. با توجه به نتایج به دست آمده، در شرایط انبارداری، باکتری سویه شماره 41 تاثیر بهتری نسبت به باکتری سویه شماره 9 بر افزایش بنیه بذر داشت. برای تولید بذر یونجه با بنیه بالا، استفاده از مقدار بذر و فسفر مطلوب (به ترتیب 6 و 30 کیلوگرم در هکتار) به همراه باکتری تسهیل کننده فسفر (سویه شماره 41) می تواند در زراعت این گیاه مدنظر و نتایج مطلوب تری را ایجاد نماید.
کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سودوموناس، شاخص بنیه بذر، فسفر، یونجه -
صفحات 19-31پرایمینگ بذر از جمله راه های افزایش کارایی جوانه زنی بذر در شرایط تنشی زنده و غیرزنده می باشد. بدین منظور جوانه زنی و شاخص های رشد گیاهچه بذرهای پرایم شده علف گندمی بلند (Agropyron elongatum (Host.) P. Beauv) در شرایط تنش های دمای پایین و تنش خشکی ارزیابی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. عامل های آزمایشی شامل پرایمینگ در دو سطح بذرهای پرایم شده (با استفاده از اوره 4- بار در دمای 10 درجه سانتی گراد به مدت 36 ساعت) و پرایم نشده؛ دمای جوانه زنی شامل دماهای 3، 6، 9، 12، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد و پتانسیل های اسمزی صفر (آب مقطر)، 3-، 6-، 9- و 12- بار (اعمال شده توسط پلی اتیلن گلایکول 6000) بود. نتایج نشان داد که به استثنای صفت میانگین زمانی جوانه زنی سایر شاخص های جوانه زنی با افزایش دما از 3 تا C̊ 25 روند افزایشی نشان دادند و بذرها بیشترین حساسیت را به تنش دمای پایین در دماهای کمتر از 9 درجه سانتی گراد نشان دادند. این در حالی است که با افزایش شدت تنش خشکی روند تغییرات این شاخص ها معکوس بوده و حساسیت بذرها به تنش خشکی از پتانسیل های بالاتر از 6- بار شروع و در پتانسیل 12- بار به حداکثر رسید. به هر حال بذرهای پرایم شده نسبت به بذرهای پرایم نشده جوانه زنی بهتری در هر دو شرایط تنش خشکی و دمای پایین از خود نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان داد که بیشترین شاخص بنیه گیاهچه و سرعت جوانه زنی در دامنه دمایی 20 تا 25 درجه سانتی گراد و پتانسیل آبی صفر تا 3- بار حاصل شد.
کلیدواژگان: اسموپرایمینگ بذر، پتانسیل آبی، دمای پایین، علف گندمی بلند -
صفحات 33-44تنش اسمزی از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که موجب محدودیت رشد و کاهش عملکرد کلزا می گردد. این پژوهش به منظور بررسی نقش پرایمینگ بذر با سایکوسل بر تحمل تنش اسمزی در گیاه کلزا در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ بذر با سایکوسل در سه سطح شاهد (بدون پرایمینگ) و پرایمینگ با محلول های سایکوسل با غلظت 2/5 و 3/5 گرم در لیتر و اعمال تنش اسمزی در پنج سطح شاهد (بدون تنش) و تنش های 0/3-، 0/6-، 0/9- و 1/2- مگاپاسکال با استفاده از پلی اتیلن گلیکول بودند. تنش اسمزی به طور معنی داری سبب کاهش درصد جوانه زنی (15/1 درصد)، سرعت جوانه زنی (15/3 درصد)، طول ریشه چه (29/5 درصد)، طول گیاهچه (31/6 درصد)، وزن تر ساقه چه (6/37 درصد)، وزن تر ریشه چه (22/4 درصد) و شاخص ویگور (بنیه) (39/9 درصد) و افزایش نسبت وزن تر ریشه چه به ساقه چه و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه به ترتیب میزان 6/8 و 24/3 درصد نسبت به شاهد شد. پرایمینگ بذر با سایکوسل موجب کاهش اثرات منفی تنش اسمزی در تمامی ویژگی های اندازه گیری شده گردید. اگرچه سایکوسل تاثیر مثبتی بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر کلزا در شرایط بدون تنش و تنش اسمزی نداشت، لیکن، تاثیر مثبت غلظت 3/5 گرم بر لیتر به طور معنی داری بیشتر از غلظت 2/5 گرم بر لیتر بود. با توجه به تاثیر مثبت پرایمینگ بذر کلزا با سایکوسل در کاهش اثرات سوء ناشی از تنش اسمزی، پژوهشهای بیشتر در مورد تاثیر پرایمینگ بذر با سایکوسل بر تحمل به تنش اسمزی در شرایط مزرعه قابل توصیه است.
کلیدواژگان: پرایمینگ، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه -
صفحات 45-59به منظور بررسی هدایت الکتریکی و خصوصیات رشدی گیاهچه بذر لوبیا قرمز رشدیافته تحت شرایط تنش خشکی و محلول پاشی عناصر روی و منگنز، آزمایشی به صورت کرت های خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در دو بخش مزرعه ای و آزمایشگاهی در سال 1390 در دانشگاه شهرکرد انجام شد. سه سطح تنش خشکی (آبیاری پس از 50، 70 و 90 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) به عنوان عامل اصلی و سه سطح محلولپاشی روی (محلولپاشی با آب خالص، محلولپاشی 100 و 200 گرم در هکتار روی) و سه سطح محلولپاشی منگنز (محلولپاشی با آب خالص، محلولپاشی 150 و 300 گرم در هکتار منگنز) در ترکیب فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی شدید باعث کاهش معنی دار هدایت الکتریکی و افزایش طول گیاهچه و ریشه چه بذر لوبیا قرمز گردید. در بین صفات اندازه گیری شده، محلولپاشی منگنز تنها تاثیر معنی داری را بر هدایت الکتریکی و وزن خشک ریشه چه داشت. در بین تیمارهای محلولپاشی منگنز، کمترین میزان هدایت الکتریکی مربوط به تیمار شاهد و بیشترین وزن خشک گیاهچه در تیمار 150 گرم در هکتار منگنز مشاهده گردید. محلولپاشی روی تاثیر معنی داری بر کلیه صفات اندازه گیری شده در طی آزمایش داشت. بیشترین میزان وزن خشک گیاهچه، طول ساقه چه، گیاهچه و ریشه چه و همچنین کمترین میزان هدایت الکتریکی مربوط به تیمار 100 گرم در هکتار روی بود. اما بیشترین وزن خشک ریشه چه در تیمار 200 گرم در هکتار روی به دست آمد که تفاوت معنی داری را با تیمار 100 گرم در هکتار آن نداشت. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش، تنش خشکی ملایم و محلولپاشی عناصر روی و منگنز سبب افزایش کیفیت بذور تولیدی می گردد. در مجموع، محلول پاشی روی و منگنز (به ترتیب به میزان 100 و 300 گرم در هکتار) همراه با تنش ملایم (آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) جهت تولید بذور با بنیه بالا در شرایط منطقه توصیه می شود.
کلیدواژگان: بنیه بذر، ریشه چه، ساقه چه، عناصر کم مصرف، لوبیا قرمز -
صفحات 61-74تریتی پایرم یک گیاه یک ساله مناسب جهت تولید علوفه در مناطق خشک و نیمه خشک معرفی شده است. اثرات تنش خشکی بر بنیه اولیه لاین های اولیه تریتی پایرم در کشت گلدانی در محیط آزاد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورها شامل تنش خشکی در چهار سطح (شاهد یا رطوبت معادل 100 درصد ظرفیت مزرعه، رطوبت در حد 75، 50 و 25 درصد ظرفیت مزرعه) و لاین های اولیه تریتی پایرم در 13 سطح St/b)(Cr/b)F4، (Ma/b)(Cr/b)F4، (Ma/b)(Cr/b)F3، (Ka/b)(Cr/b)F2، (Ka/b)(Cr/b)F3، (Ka/b)(Cr/b)F5، (Ka/b)(Cr/b)F6، La(4b،4d)/b، St/b، Cr/b، La/b، Ka/b، Az/b) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر صفات گیاه داشت. به طوری که طول ساقه، طول ریشه، وزن خشک ساقه، ریشه و گیاه، شاخص بنیه طولی و شاخص بنیه وزنی گیاه را به طور معنی داری کاهش داد. مقایسه میانگین ها نشان داد که لاین های اولیه Az/b)(Cr/b)F5) و Az/bبه ترتیب حساس ترین و متحمل ترین لاین به تنش خشکی در مرحله رشد اولیه می باشد. اگرچه پاسخ لاین های تریتی پایرم به سطوح مختلف خشکی متفاوت بود؛ اما نتایج نشان داد که لاین های اولیه تریتی پایرم در مرحله سبزشدن به تنش خشکی حساس هستند.
کلیدواژگان: بنیه اولیه، تنش خشکی، تریتی پایرم، سبزشدن -
صفحات 75-90سیب زمینی محصولی است که می تواند علاوه بر روش متداول تکثیر رویشی از طریق بذر حقیقی نیز تکثیر شود. تنها تعداد محدودی از آفات و بیماری ها که یکی از مهمترین عوامل خسارت زا در سیب زمینی محسوب می گردند، به وسیله بذر حقیقی انتقال می یابند. لذا به منظور بررسی پتانسیل بذر حقیقی سیب زمینی در مقایسه با غده بذری و ریزغده، آزمایشی در تابستان 1391 به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرودشت واقع در استان فارس اجرا شد. عامل اصلی آزمایش شامل سه تاریخ کاشت، 20 تیر، 30 تیر و 9 مرداد و روش های تکثیری مختلف به عنوان عامل فرعی در 7 سطح شامل سه رقم غده بذری (سانته، اگریا و مارفونا)، سه رقم ریز غده از همان ارقام غده بذری و بذر حقیقی هیبرید BSS296 بود. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر عملکرد غده، وزن غده های بازاری، تعداد غده های بازاری و توده زیستی معنی دار بود. اثر برهم کنش عامل ها بر کلیه صفات اندازه گیری شده به جز عملکرد غده، تعداد غده بازاری و ماده خشک معنی دار بود. بیش ترین عملکرد در غده بذری رقم سانته تاریخ کاشت 20 تیرماه معادل 36/52 تن در هکتار و کم ترین آن در ریز غده مارفونا با 19/07 تن در هکتار مشاهده شد. بهترین تیمار آزمایش جهت کشت تابستانه سیب زمینی در شهرستان مرودشت غده و ریزغده رقم سانته بود. هر چند، عملکرد غده بازاری بذر حقیقی در تاریخ کاشت دوم (30تیرماه) از غده بذری مارفونا در سطح پایین تری قرار گرفت ولی با سایر غده های بذری در یک سطح آماری قرار داشت و برتر از کلیه ریزغده ها بود. تمام نتایج حاکی از آن بود که بذر حقیقی از نظر عمده صفات اندازه گیری شده برتر از ریزغده هاست ولی در مقایسه با غده های بذری در تاریخ های مختلف کاشت، وضعیت های متفاوتی را نشان داد.
کلیدواژگان: بذر حقیقی هیبرید سیب زمینی، تاریخ کاشت، ریز غده، عملکرد، غده بذری -
صفحات 91-101به منظور بررسی تاثیر روش های پرایمینگ بر پارامترهای جوانه زنی بذر زنیان، آزمایشی در سال 1392 در دانشگاه شهرکرد در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، سه سطح هیدرو پرایمینگ با آب مقطر (24، 36 و 48 ساعت)، سه سطح اسمو پرایمینگ با پلی اتیلن گلایکول (محلول هایی با پتانسیل اسمزی 4-، 8- و12- بار)، سه سطح هورمون پرایمینگ با اسید جیبرلیک (50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر) و سه سطح هالو پرایمینگ با محلول های نیترات پتاسیم (2، 3 و 4 درصد) و سه سطح سولفات روی (0/1، 0/3 و 0/5 درصد) بودند. نتایج نشان داد تیمارهای پرایمینگ اثر معنی داری بر روی تمام صفات مورد مطالعه داشتند. درصد و سرعت جوانه زنی در برخی از تیمارهای پرایمینگ نسبت به شاهد کاهش یافت. تیمار پلی اتیلن گلایکول 8- بار طول و وزن خشک ریشه و طول ریشه چه را کاهش داد و غلظت 4- بار این تیمار و هیدروپرایمینگ به مدت 24 ساعت به طور معنی داری طول ساقه چه و ضریب آلومتری را کاهش دادند؛ اما تیمار جیبرلیک اسید 100 میلی گرم در لیتر باعث افزایش معنی دار این صفات شد. تیمار هیدروپرایمینگ به مدت 24 ساعت درصد و سرعت جوانه زنی و بنیه بذر و به مدت 48 ساعت طول ریشه چه و طول ساقه چه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. بنابراین با توجه به اولویت جوانه زنی یا رشد ریشه چه و ساقه چه و همچنین هزینه یرایمینگ بذر می توان تیمار هیدروپرایمینگ به مدت 24 تا 48 ساعت را به عنوان مطلوب ترین نوع پرایمینگ برای بذور زنیان توصیه نمود.
کلیدواژگان: اسمو پرایمینگ، گیاه دارویی، هورمون پرایمینگ، هیدرو پرایمینگ -
صفحات 103-114کاربرد روی می تواند مقاومت و تحمل گیاهان به ویژه آفتابگردان را به شرایط نامساعد محیطی افزایش دهد و بر تشکیل دانه و عملکرد موثر باشد. برای بررسی اثر مقادیر مختلف محلول پاشی نانواکسید روی، بر طول، دوره موثر، سرعت پرشدن و وزن دانه ارقام آفتابگردان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی به اجرا درآمد. تیمارها شامل ارقام مختلف آفتابگردان در سه سطح به نام های 191Aline، 122Aline و فرخ و ذرات نانواکسید روی در سه سطح شامل غلظت های صفر، 0/5 و 1 گرم بر لیتر بود که طی سه مرحله در مزرعه انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل سطوح نانواکسید روی و ارقام تفاوت معنی داری بر سرعت پرشدن دانه، دوره موثر پرشدن دانه، حداکثر وزن دانه و طول دوره پرشدن دانه داشتند. تیمار 0/5 گرم بر لیتر نانواکسید روی، سرعت پرشدن دانه و حداکثر وزن دانه را در ارقام 191Aline و 122 Aline افزایش داد، ولی در رقم فرخ موجب کاهش معنی دار وزن دانه نسبت به شاهد شد. همچنین، در رقم فرخ بین تیمارهای صفر، 0/5 و 1 گرم بر لیتر نانواکسید روی، در صفت سرعت پرشدن دانه، دوره موثر پرشدن دانه و طول دوره پرشدن دانه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طورکلی، محلول پاشی نانو ذرات روی موجب بهبود وزن دانه و پارامترهای پرشدن آن گردید و ارقام خارجی واکنش مناسب تری به کاربرد این کود نشان دادند، در حالی که در رقم فرخ وزن نهایی دانه کاهش یافت. بنابراین، برای ارقام خارجی Aline می توان از 0/5 گرم بر لیتر نانواکسید روی جهت افزایش عملکرد دانه استفاده کرد.
کلیدواژگان: آفتابگردان، سرعت پرشدن دانه، نانواکسید روی -
صفحات 115-123کیفیت بذر از مهم ترین عوامل موثر بر جوانه زنی و سبزشدن بذر محسوب می شود. با هدف بررسی تاثیر زوال بذر بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام آفتابگردان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات بذر مجتمع آموزش عالی شیروان انجام گرفت. برای ایجاد 7 تیمار مختلف زوال، بذرهای سه رقم قاسم، فرخ و برزگر به عنوان فاکتور اول برای مدت صفر (شاهد)، 24، 48، 72، 96، 120 و 144 ساعت به عنوان فاکتور دوم در دمای 43 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 100 درصد نگهداری شدند. نتایج مقایسه میانگین ارقام نشان داد که رقم فرخ نسبت به دو رقم دیگر در تمامی سطوح زوال از درصد و سرعت جوانه زنی بیشتر و رشد گیاهچه ای مطلوب تری برخوردار بود. تجزیه رگرسیون مشخص نمود که درصد، سرعت و یکنواختی جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، طول ریشه چه و ساقه چه با افزایش دوره زوال به طور خطی در تمامی ارقام با کاهش مواجه گردید. در هر سه رقم زمان تا شروع و پایان جوانه زنی تحت تاثیر زوال افزایش معنی داری پیدا نمود. در مجموع چنین نتیجه گرفته شد که کیفیت بذر ارقام آفتابگردان تحت شرایط زوال با کاهش جدی همراه می گردد.
کلیدواژگان: آفتابگردان، جوانه زنی، زوال بذر، گیاهچه -
صفحات 125-135به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی بذر کدو سبز در شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل پتانسیل اسمزی در پنج سطح (صفر، 0/3-، 0/6-، 0/9- و 1/2- مگاپاسکال) و چهار سطح پیش تیمار بذر، جیبرلیک اسید (250 قسمت در میلیون به مدت 24 ساعت)، نیترات پتاسیم (0/2 درصد به مدت 24 ساعت) و هیدروپراپمینگ (به مدت 24 ساعت) و شاهد (عدم پیش تیمار) بود. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ بر صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی معنی دار شد. اثر تنش خشکی بر صفت سرعت جوانه زنی و برهمکنش تنش خشکی و پرایمینگ بذر بر تمامی صفات مورد مطالعه (درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی، سرعت جوانه زنی روزانه، ضریب سرعت جوانه زنی و شاخص قدرت گیاهچه) اثر معنی داری داشت. پرایمینگ بذر به خصوص در سطوح تنش خشکی شدیدتر منجر به افزایش درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، و شاخص بنیه گیاهچه گردید. افزون بر این نتایج نشان داد بذر گیاه کدو سبز مقاومت نسبی در برابر تنش خشکی داشته و پرایمینگ با جیبرلیک اسید در درجه اول و هیدروپرایمینگ در درجه دوم اهمیت می تواند جوانه زنی این گیاه را در شرایط تنش خشکی بهبود و رشد بهتر گیاهچه ها را باعث گردد.
کلیدواژگان: بنیه بذر، پیش تیمار، درصد و سرعت جوانه زنی، کدو سبز
-
Pages 1-17The effect of seed rate of alfalfa (Medicago sativa L.) and efficiency of plant growth promoting bacteria (PGPR) that facilitates phosphorus uptake with different doses of phosphate fertilizer were evaluated on seed quality. For this purpose، the germination and seed vigor tests before and after accelerated aging were performed in a split split plot experiment based on randomized complete block design with three replications in 2010 in the field of education and research in the College of Agriculture and Natural Resources، Tehran University، Karaj. Phosphorus factor at 4 levels (0، 30، 60 and 90 kg Phosphorus. ha-1) in main plots، PGPR (Pseudomonas) in three levels (no bacteria، bacterial strains، No. 9 and bacterial strains No. 41) in sub plots and rate of seed factors on three levels (2، 6، and 10 kg of seed per hectare) were the sub-subplots. The results showed the highest rate of germination and seed vigor obtained by use of 6 kg seeds per hectare، PGPR No. 41 strains with 30 kg Phosphorus per hectare and after accelerated aging. The highest rate of germination and seed vigor at 10 kg of seed per hectare were found for PGPR No. 41 strains، with 60 kg Phosphorus ha-1 treatments. After accelerated aging practices to achieve maximum germination index and vigor، seed rates and phosphorus requirement were more than standard conditions. Based on obtained results for the storage conditions، bacterial strains No. 41 had better effect on increasing seed vigor than bacterial strains No. 9. To produce alfalfa seed with high vigor and obtain better results، use of optimum seed rates and phosphorus (6 and 30 kg. ha-1، respectively) along with PGPR (strain No. 41) could be considered in crop plants.Keywords: Germination percentage, Pseudomonas, Seed vigor index, Phosphorus, Alfalfa
-
Pages 19-31Seed priming is one of the most important techniques used to improve seed germination under biotic and abiotic stresses. For this purpose, germination and seedling growth characteristics of primed seeds of Tall wheat grass (Agropyron elongatum (Host.) P. Beauv) were evaluated under drought and low temperature condition. A factorial experiment was conducted on the basis of randomized completely block design with three factors with four replications. The experimental factors were priming with two levels including urea primed (using urea -4 bar at 10 °C for 36 h) and non-primed seeds; germination temperatures, including 3, 6, 9, 12, 15, 20 and 25 °C; and osmotic potential including zero (distilled water), -3, -6, -9, and -12 bars (applied by polyethylene glycol 6000). Increasing trend have been observed for all germination indices, except mean germination time, with increasing temperature from 3 to 25 °C and seeds revealed the greatest sensitivity to temperatures below 9 °C. However, this trend was reversed with increasing drought stress, the seeds sensitivity to drought stress started from the potential of -6 bar and reached to maximum in -12 bar. However, primed seeds compared to non-primed seeds have demonstrated better germination under both drought and low temperature stresses. The results of this study showed that the highest seedling vigor index and germination rates achieved in the temperature range of 20-25 °C and water potential of zero to -3 bar.Keywords: Seed osmopriming, Water potential, Low temperature, Tall wheatgrass
-
Pages 33-44Osmotic stress is the most important of the abiotic stresses that leads to limitation of growth and yield in rapeseed. This study was conducted to examine the effect of cycocel seed priming on osmotic stress tolerance in germination and early growth stages of rapeseed, as a factorial experiment based on completely randomized design at Agriculture College of Shiraz University in 2012. The treatments included seed priming in three cycocel concentrations: 0 (without priming as control), 2.5 and 3.5 g L-1 and osmotic stress in five levels: 0 (as control), -0.3, -0.6, -0.9 and -1.2 MPa using polyethylene glycol. The results showed that osmotic stress was significantly reduced germination percentage (15.1%), germination rate (15.3%), radicle length (29.5%), plumule length (31.6%), radicle fresh weight (22.4%), plumule fresh weight (37.6%) and vigor index (39.9%). Furthermore, osmotic stress leads to increase radicle to plumule fresh weight and radicle to plumule length ratio as 6.8 and 24.3 percent, respectively. Seed priming with cycocel reduced the adverse effects of osmotic stress on measured parameters. Although, there was no positive effect on germination percentage and rate under osmotic and non osmotic conditions for cycocel in both concentrations but cycocel at 3.5 g L-1 appeared to have a greater positive effect than 2.5 g L-1. Considering positive impact of cycocel seed priming on the reduction adverse effects of osmotic stress; further research on cycocel seed priming and osmotic stress tolerance is recommended under field conditions.Keywords: Priming, Germination percentage, Radicle length, Plumule dry weight
-
Pages 45-59In order to evaluate the electrical conductivity and seedling growth characteristics of red bean seed grown under drought stress and foliar application of zinc and manganese, a split factorial experiment was conducted in a Randomized Complete Block Design in field and also laboratory experiment at Shahrekord University in 2011. Factors inclouded three levels of drought stress (irrigation after 50, 70 and 90 mm evaporation from class A pan) as the main plot and three levels of zinc foliar application (with water, 100 and 200 grams per hectare zinc), and three levels of manganese foliar application (with water, 150 and 300 grams per hectare manganese) in a factorial combination as sub plot. The results showed that severe drought stress led to decrease of electrical conductivity while the seedling and root length of red bean seed were increased. In the measured characteristics, Mn foliar application had significant effect on electrical conductivity and root dry weight. In different Mn foliar application treatments, the lowest electrical conductivity was related to control while the maximum seedling dry weight was observed at 150 g Mn foliar application per hectare. Zn foliar application had significant effect on all the traits measured during this experiment. Based on means comparison, the highest seedling dry weight, shoot, seedling and root length as well as the lowest electrical conductivity was belong to the 100 g Zn foliar application per hectare. The highest root dry weight was obtained for 200 g Zn per hectare which no significant difference was observed with 100 g Zn per hectare. According to the results of this experiment, mild stress and foliar application of zinc and manganese led to increase the quality of the produced seeds. In total, foliar application of zinc and manganese (at the amount of 100 and 300 g ha-1 respectively) with mild stress (irrigation after 70 mm evaporation from class A pan) are recommended for production of seeds with high vigor under this region conditions.Keywords: Seed vigor, Root, Shoot, Micronutrients, Red bean
-
Pages 61-74Trittipyrum is an important annual grass plant for forage production in arid and semiarid regions. The effects of drought stress on Trittipyrum lines were evaluated in the field experiment in a randomized complete block design with factorial experiment involving three replications in 2012. Treatments were water stress (field capacity (FC), 75% of FC, 50% of FC and 25% of FC throughout the experimental period and 13 primary Trittipyrum lines ((St/b)(Cr/b)F4, (Ma/b)(Cr/b)F4, (Ma/b)(Cr/b)F3, (Ka/b)(Cr/b)F2, (Ka/b)(Cr/b)F3, (Ka/b)(Cr/b)F5, (Ka/b)(Cr/b)F6, La(4b,4d)/b, St/b, Cr/b, La/b, Ka/b, Az/b). The results showed that drought stress had significant effects on seedling traits. Drought stress significantly decreased shoot length, root length, shoot dry weight, root dry weight, seedling dry weight, seedling length vigor index and seedling weight vigor index. The results of mean comparison revealed that (az/b)(cr/b)F5 and Kz/b lines were the most sensitive and the most tolerant lines to drought stress in early vigor stage, respectively. Although the response of Trittipyrum lines were different to drought stress, but the result indicated that Trittipyrum lines are sensitive to drought at emergence stage.Keywords: Early vigor, Drought stress, Trittipyrum lines, Emergenc
-
Pages 75-90In addition to common vegetative multiplication, potato crop can be reproduced by true potato seed (TPS). Only the limited number of pests and diseases, which are the most important causes of decrease in potato production, can be transmitted by true potato seed. Hence, to evaluate the potential of true potato seed in comparison to potato seed tuber and mini tuber, an experiment was conducted in Marvdasht at Fars Province during summer of 2012. Treatments were arranged in a split plot experiment using a randomized complete blocks design with three replications. The main factor consisted of three planting date including 10 July, 20 July, 30 July and sub-factor was allocated to different multiplication methods in 7 levels composed of 3 seed tuber cultivar (Agria, Marfona, Santé), 3 mini tuber varieties, the same as seed tuber varieties, and BSS296 hybrid of true potato seed. The results showed that the effect of main factor (planting date) on yield of tuber, weight of marketable tuber, number of marketable tuber, and biomass was significant. The interaction effect between main and sub-factors on all characteristics were significant except for yield of tuber, number of marketable tuber and dry matter traits. The highest yield of plant was achieved in Santé seed tuber (36.5 t/ha) in the first planting date (10 July) and the lowest one was observed in Marfona mini tuber (19.07 t/ha). The maximum biomass was measured in the first planting date of TPS (338.1 g/plant). The marketable tubers yield in second planting date of TPS was in lower level than Marfona seed tuber; however, it was placed at the same statistical level with other seed tubers but it was better than all mini tubers. The results of this study suggested that TPS was better than mini tubers in mostly measured characteristics, but TPS in comparison to different seed tubers at three mentioned planting date indicated variable situations.Keywords: Hybrid true potato seed, Planting date, Mini tuber, Yield, Seed tuber
-
Pages 91-101In order to investigate the effect of priming techniques on germination parameters of ajowan (Carum copticum L.) seed, an experiment was conducted in completely randomized design with four replications. The experiment treatments included a control (no priming), three hydropriming levels with distilled water (24, 36, and 48 h), three osmopriming levels with PEG (solutions with osmotic potential of -4, -8 and -12 bar), three hormone priming levels with GA3 (50, 100 and 150 ppm), three halopriming levels with KNO3 solution (2, 3, and 4%) and three zinc sulfate levels (0.1, 0.2 and 0.3 %). The results showed that priming treatments had a significant effect on all traits. The rate and percentage of germination were declined in some priming treatments compared to control. Radicle length and root dry weight were decreased in polyethylene glycol -8 bar. Polyethylene glycol -4 bar and 24h hydropriming treatments significantly decreased shoot length and allometry coefficient. However, the treatment of 100 ppm hormone priming significantly increased these traits. Hydropriming 24 h treatment significantly increased germination rate, percentage and seed vigor, but hydropriming 48 h significantly increased radicle and shoot length in compared to control. In conclusion, according to priority of germination or radicle, shoot growth and seed priming cost as well, the hydropriming 24 or 48 h can be recommended as most appropriate priming type for ajowan seeds.Keywords: Osmopriming, Medical plant, Hormone priming, Hydropriming
-
Effect of Nano Zinc Oxide on the Kernel Filling Period in Sunflower (Helianthus annuus L.) CultivarsPages 103-114Application of zinc can improve the tolerance and resistance of plants especially sunflower to environmental stresses and be effective on kernel set and yield. To investigate the effects of zinc oxide nano particles on the length, effective period, rate of kernel filling and kernel weight in sunflower cultivars, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran. Treatments were three sunflower cultivars as Aline 191, Aline 122 and Farrokh and three concentrations of nano zinc oxide including 0, 0.5 and 1 g lit-1 which sprayed at three stages. Results showed that interaction of cultivar and nano zinc oxide was significant on kernel filling rate, effective period of kernel filling, maximum kernel weight and duration of kernel filling. Rate of filling and maximum kernel weight increased with 0.5 g lit-1 spraying of Nano zinc oxide in Aline 191 and 122, but in Farrokh cultivar was significantly reduced in comparison to the control. Also, no significant difference was found between 0, 0.5 and 1 g lit-1 of nano zinc oxide on kernel filling rate, effective kernel filling period and duration in Farrokh cultivar. In conclusion, foliar application of zinc oxide nano particles led to improvement of kernel weight and their filling parameters and more appropriate response was observed in foreign cultivars for this treatment, while final kernel weight decreased in Farrokh cultivar. Therefore, it can be used 0.5 g lit-1 of nano zinc oxide for increasing grain yield in foreign cultivars of Aline.Keywords: Sunflower, Kernel filling rate, Nano zinc oxide
-
Pages 115-123Seed quality is one of the most important factors affecting seed germination and seedling growth. In order to investigate the effects of seed aging on germination and seedling growth of sunflower cultivars, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications in seed research laboratory of Shirvan Higher Education Complex. To create 7 different treatments of seed aging, seeds of three cultivars Ghasem, Farrokh and Barzgar (as the first factor) were kept at a high temperature (43◦ C) and high relative humidity (100%) for 0 (control), 24, 48, 72, 96, 120 and 144 hours (as a second factor). The results of mean comparison showed that germination percentage, rate and seedling growth of Farrokh cultivar was more than other cultivars in each aging level. Germination percentage, rate and uniformity, seedling dry weight, radicle and stem length reduced linearly with increase in the duration aging in the all cultivars. Under the aging conditions the time to beginning and ending of germination was significantly increased. Overall, it was concluded that seed quality of sunflower cultivars was seriously decreased under the aging conditions.Keywords: Sunflower, Germination, Seed aging, Seedling
-
Pages 125-135To evaluate the effect of priming on seed germination of Cucurbita pepo in drought stress conditions, a factorial experiment was conducted as completely randomized design with three replications. Treatments included drought stress at five levels of osmotic potential (zero, 0.3, 0.6, 0.9 and 1.2 MP), priming at levels of GA3 (250 ppm to 24 hours), KNO3 (0.2% for 24 hours) Hydro prime (H2O) (to 24 hours) and control. The results showed that priming effect was significant on germination percentage, germination rate, mean daily germination, average time required for germination and germination rate index. Significant difference was found between drought stress on seed germination rate. In addition, the interaction of seed priming and drought stress was significant on all traits (germination percentage, germination rate, average daily germination, average time required for germination, germination rate daily, coefficient of germination rate and the seed vigor). Seed priming, particularly in severe drought stress levels, led to increase significantly in mean germination percentage, germination rate and seed vigor. Furthermore, the results of our study indicated that Cucurbita pepo seed priming had partial resistance against drought. Gibberellin acid in the first grade and the hydro priming in second grade can improve the germination and growth of the seedlings under drought stress.Keywords: Seed vigour, Priming, Germination percentage, rate, Cucurbita pepo L