فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 6 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسین نجفی ابرند آبادی، حسین ایارگر* صفحات 9-37
    یکی از موضوعاتی که با ورود به نوشتگان حقوقی و جرم شناسی در سال های اخیر، مورد توجه خاصی قرار گرفته است، نظارت بر مجرمان، به ویژه مجرمان خطرناک است. این نظارتها با هدف حفاظت جامعه در برابر جرائم شدید مجرمان خطرناک اعمال می شود و میتواند زمینه ساز بروز چالش های حقوقی و جرم شناسی شود. با توجه به اینکه تحقیقات موجود، کمتر به موضوع چالش های نظارت به مجرمان پرداخته اند یا با اتکا به منابع خارجی، صرفا به دغدغه ها و موانع به کارگیری یکی از جلوه های نظارت اشاره کردهاند لذا مقاله حاضر با هدف بهره گیری از قوانین موضوعه ایران و تکیه بر نتایج حاصل از مطالعه تطبیقی به دنبال بیان مهم ترین چالش های نظارت بر مجرمان خطرناکو ارائه راهکار نسبت به رفع آن برآمده است. آگاهی بخشی کنشگران دستگاه عدالت کیفری از نتایج و مهم ترین چالش های اجرایی برنامه های نظارت در کشورهای دیگر، میتواند زمینهساز تدوین قوانین موثر و طراحی برنامه نظارت بر مجرمان خطرناکیا اصلاح قوانین مرتبط با موضوع شود. حاصل نتایج تحقیق حاضر این استکه موضوع نظارت بر مجرمان خطرناک از جهات مختلفازجمله مفهومی، به دلیل عدم مرزبندی مشخصاین مفهوم با مفاهیم مشابه؛ از حیث تعریف، به دلیل فقدان معیار یا مصادیق قانونی جرم و مجرم خطرناک و همچنین از جهت قانونی و اجرایی با کاستی ها و مشکلات زیادی مواجه است. ازاینرو ضمن تبیین مفهوم نظارت، راهکارهای ارائه تعریف قانونی و مصادیق جرم و مجرمان خطرناک و برای تقویت نقش مجریان در کنترل مجرمان خطرناک، پیشبینی تدابیر نظارتی مانند ثبت، اعلام اجتماعی اطلاعات مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: نظارت، 2 مجرم خطرناک، 3 نظارت گریزی، 4 ثبت، 5 اعلام اجتماعی
  • حسنعلی موذن زادگان، عباس تدین* صفحات 39-67
    یکی از موضوعات مهم و مورد توجه جامعه بین المللی، احترام به حقوق زن و مرد و عدم تبعیض بر اساس جنسیت است. کشورها تلاش کرده اند در وضع قوانین و مقررات داخلی خود تا آنجا که شرایط و اوضاع واحوال حاکم بر نگر شهای داخلی اجازه می دهد از رهنمودها و دستاوردهای جامعه بین الملل استفاده کنند. قانونگذار ایران و فرانسه نیز کم وبیش در این راستا، در قلمرو حقوق کیفری شکلی بنا به ملاحظات زیستی و جسمانی ویژه بانوان، قوانین و مقررات متفاوتی را که حاکی از سیاست ویژه افتراقی ارفاق آمیز نسبت به متهمان و مجرمان زن است، وضع کردهاند. به طور کلی، در آیین دادرسی کیفری ایران و فرانسه، برخی از تفاوتها به نفع زنان و در مقام حمایت از آنان وضع شده است. درعین حال، در نظام های حقوقی مزبور، خلا قوانین حمایتی خاص به ویژه در مرحله تحقیقات پلیسی و نزد مراجع تحقیق، مشهود است.آنچه از موارد خاص تبعیض جنسیتی در نظام دادرسی ایران در خصوص ادله اثبات دعوا و اجرای احکام کیفری ملاحظه می شود، از طریق سیاست جنایی تقنینی مدبرانه، تحول در رویه قضایی، بهر هگیری از ظرفیت های موجود در آرای فقها و تصویب مقررات موردی در یکسان سازی و ایجاد تعادل بین حقوق زنان و مردان درمورد تعیین دیه اقلیت های دینی و مسلمانان و نیز اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری راجع به لزوم پرداخت یکسان دیه قربانیان زن، ناشی از حوادث وسایل مزبور با مردان، و الغای خصوصیت مصادیق فوق الذکر، قابل رفع است.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، زنان، سیاست افتراقی، اجرای احکام، ادله اثبات دعوا، تبعیض جنسیتی، شهادت شهود
  • بهزاد رضوی فرد صفحات 69-89
    جنایات بین المللی همچون نسل کشی، جنایت علیه بشریت و... از لحاظ آثار و تبعات، بسیار شدیدو خسارتبار هستند. از همین رو، به همین میزان نیز به شدت قابل سرزنش بوده و واکنش کیفریکشورها در قالب اصل صلاحیت جهانی و همچنین واکنش جامعه جهانی در قالب دادگاه هایکیفری بین المللی با مجازات های شدید و سنگین صورت می پذیرد. لذا در پاسخ به این سوال کهآیا کیفر این جنایات، باز هم با فرض احراز کیفیات مشدده کیفر، قابل تشدید است یا خیر، باکمی تردید مواجه می شویم. از لحاظ فلسفه کیفرگذاری و کیفردهی، وجود این کیفیات برای اینجنایات قابل تصور است اما در متون حقوق بین الملل عرفی و حقوق کیفری بین المللی، اینکیفیات و همچنین معیار و میزان تشدید ناشی از آن ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    اساسنامه دادگاه های کیفری بین المللی اختصاصی از نورنبرگتا یوگسلاوی و رواندا، تصریحی دراینباره ندارند اما رویه قضایی، دو دادگاه اخیر و مقررات آیین دادرسی و ادله دیوان کیفریبین المللی به طور نسبی و نه جامع، آن را مورد بحث قرار داده ولی کماکان این بحث و معیارها ومصادیق جامع کیفیات مشدده، قطعا از دغدغه های رویه قضایی آینده دیوان کیفری بین المللیخواهد بود. در این میان، برخی از کیفیات مشدده قابل تشخیص عبارت استاز: درجه بی رحمی وخشونتدر فعل ارتکابی توسط بزهکار بین المللی، موقعیت اجتماعی جنایتکاران، وضعیت روانی وسرانجام، رفتارهای این جانیان پساز ارتکاب جرم.
    کلیدواژگان: دادگاه های کیفری بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، کیفردهی، کیفیات مشدده، بی رحمی و خشونت، وضعیت روانی، سبق تصمیم، تبعیض
  • امیر حسن نیاز پور صفحات 91-111
    پیشگیری از جرم، از راهبردهای اصلی سیاست جنایی است که برای مهار پدیده مجرمانه همواره مورد توجه است. اهمیت این راهبرد آنچنان است که پیشگیری از جرم در سطح مقررات فراتقنینی یعنی در قانون اساسی پیش بینی و به رسمیت شناخته شده است. همین سیاست، سبب شده تا موجبات اساسی سازی حقوق پیشگیری از جرم فراهم شود. در پهنه حقوق ایران، این راهبرد خبرگان قانون اساسی در قالب اصول متعدد، جایگاه ویژه ای به آن اعطا کرده اس ت. در واقع، از رهگذر پیش بینی شماری از اصول قانون اساسی به پیشگیری از جرم، جنبه اساسی/فراتقنینی داده شده است تا اقدام در چارچوب سیاستهای پیشگیرانه پیش بینی شده، بر عهده همه نهادها قرار گیرد. در این نوشتار، اساسی سازی حقوق ماهوی (ال ف) و اساسی سازی حقوق شکل ی(ب) پیشگیری از جرم در ایران بررسی می شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری، اساسی سازی حقوق پیشگیری، پیشگیر ی رشدمدار، پیشگیری جامعه مدار
  • محد مهدی ساقیان صفحات 113-136
    قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با تاثیرپذیری از الگوی جهانی دادرسی عادلانه و استفاده ازمطالعات تطبیقی با اتخاذ رویکردهای نوین از نظام دادرسی تفتیشی در مرحله تحقیقات مقدماتیفاصله گرفته است. در این میان، مقررات ناظر به حقوق دفاعی متهم، تحولات مهمی داشته و توجهو حمایت از او از همان آغاز فرایند کیفری (مرحله کشف جرم) مورد نظر قانونگذار قرار گرفتهاست. حق ملاقات با وکیل و پزشک و تماس تلفنی با بستگان در مرحله دخالت ضابطاندادگستری ازجمله حقوق متهم در این مرحله است. همچنین، حقوق متهم در تحقیقات مقدماتی بهمفهوم خاص (یعنی نزد بازپرس) به طور کامل متحول شده است. ترافعی کردن امر تحقیق و دادنامکان برابر به همه طرف های دعوا از هدف های مهم قانونگذار در این قانون بوده است. به طورکلی، این نوآوری ها را می توان در دو محور تقویت حقوق دفاعی (توازن میان نفع و مصلحتعمومی و نفع و مصلحت متهم) و کاهش موارد لطمه به آزادی وی قرار داد.
    کلیدواژگان: شخص تحت نظر، تحقیقات مقدماتی، حقوق دفاعی، اص ل برابر ی سلاح ها، اصل ترافعی
  • مجتبی جانی پور، معصومه لادمخی* صفحات 137-164
    دکترین اقدامات مجرمانه مشترک به عنوان یک نمونه از مسئولیت کیفری در حقوق کیفری بین المللی مطرح است. این مفهوم به صورت صریح، نخستین بار توسط شعبه تجدیدنظر دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق و در سال 1999 در پرونده تادیچ مطرح شد. اما پیشاز این هم بارها توسط رویه قضایی بین المللی مورد تاکید قرار گرفته بود. از آن پس، این مفهوم به عنوان یکی از مهمترین و موثرترین روش های تعقیب توسط همین دادگاه و سایر دادگاه های موردی دیگر مورد استفاده قرار گرفت. مطابق با این مفهوم، اعضای تشکیل دهنده یک طرح مشترک، ممکن است علاوه بر مسئول شناخته شدن در برابر جرایم مورد توافق، در برابر همه جرایمی که به عنوان نتیجه طبیعی و قابل پیش بینی از طرح مورد توافق محسوب می شود، مسئولیت کیفری پیدا نمایند. اقدامات مجرمانه مشترک و خصوصا دسته سوم از این اقدامات که تحت عنوان اقدامات مجرمانه مشترک موسع مطرح است و مسئولیت را برای اعمال قابل پیش بینی خارج از طرح مشترک وضع می کند، به عنوان یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم در حقوق کیفری بین اللملی مطرح است. در نوشتار حاضر به بررسی و تحلیل دقیق اقدامات مجرمانه مشترک - طبقه بندی سه گانه این مفهوم، عناصر مادی و معنوی هر طبقه با تاکیدی بر دسته سوم از این اقدامات و انتقادات وارده برآن می پردازیم.
    کلیدواژگان: اقدامات مجرمانه مشترک، اقدامات مجرمانه مشترک موسع، پرونده تادیچ، دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق، حقوق کیفری بین المللی
  • سیدمحمود مجیدی صفحات 165-181
    با توجه به ارتباط نزدیک مسائل جزایی با مقوله حفظ نظم و امنیت عمومی جامعه از یکسو و نیز وجود دیدگاه های متفاوت فقهی در اکثر موضوعات جزایی در میان فقها از سوی دیگر، کیفیت انتخاب رویکرد فقهی مورد پسند مقنن از اهمیت بسیار برخوردار شده است. انتخاب آگاهانه مقنن نسبت به فتاوی تامین کننده امنیت عمومی در مقررات ناظر بر قصاص نفس در قانون مجازات جدید، بسیار ملموس و آشکار است. در این مقاله به تبیین جلوه هایی از این رویکرد مقنن به مانند جرم انگاری قتل مهدورالدم، حمایت کیفری از تمام بزه دیدگان قتل، پذیرش درخواست دیه از سوی اولیاءدم، بدون رضایت قاتل، توسعه ضمان بیت المال جهت جلوگیری سوءاستفاده برخی مجرمین، جرم انگاری قتل قاتل توسط اولیاءدم بدون اذن دادگاه و نیز پذیرش عمد یبودن قتل ناشی از اشتباه در شخصیت پرداخته شده است. جلوه هایی که می تواند از یک سو نشان از افزایش اهمیت حفظ نظم و امنیت عمومی از سوی قانونگذار تلقی شود و از سوی دیگر، این امید را در جامعه حقوقی روزافزون کند که ترجیح دیدگاه های فقهی، تامی نکنند هامنیت عمومی از سوی مقنن، در هنگام تدوین سایر مقررات جزایی بهمثابه یک روش عام مورد پذیرش واقع شود.
    کلیدواژگان: امنیت عمومی، جرم انگاری، قانون مجازات اسلامی جدید، قصاص نفس، بزه دیده
|
  • Ali Hussein Nadjafi Abrandabadi, Hussein Ayargar* Pages 9-37
    One of the issues in the domain of law and criminology texts which has received special attention in the recent years is offenders supervision، especially dangerous offenders; supervisions which aim at protecting society against the severe crimes committed by dangerous offenders. These sort of supervisions might lead to some law and criminology challenges. The present researches have rarely paid attention to the challenges of offenders supervision or merely referred to the concerns and problems of one of the dimensions of supervision- by relying on foreign reference. Therefore، the present article seeks to express the most prominent challenges on offender supervision and provides working procedure to remove them by aiming at taking benefit from statutes in Iran and relying on the findings of a comparative study. Making the criminal justice practitioners aware of the findings and most important practical challenges of supervision programs in other countries can either lead to effective enactment of laws and designing a supervision program on dangerous offenders or lead to reform the relevant laws. The achievement of the present research is that the issue of supervising dangerous offenders is facing with many failures and problems from different dimensions such as: conceptually; due to the lack of a clear border between this concept and similar ones; on the definition; due to the lack of a legal criterion and evidence for crime and dangerous offender; and also from the viewpoint of legality and execution. Hence، along with an expression of the concept of supervision، suggesting the solutions for legal definition of crime and dangerous offenders and indication of supervisory tactics i. e. Register، Community Notification in order to improvement officers’ role on dangerous offenders control is truly necessary.
  • Hasan Ali Moazen Zadehgan, Abbas Tadayon* Pages 39-67
    One of the important and considerable issues in international society is the respect to rights of woman and man and nondiscrimination on sexuality. States have tried to take the benefit from the guidelines and achievements of international society in the process of internal enactment as far as the conditions and circumstances of ruling on internal attitudes allow. Iranian and French legislators have also passed some laws regarding the special biological and physical conditions of women in the light of differential policy which shows leniency toward the female criminals. In general، in Iranian and French criminal procedure، some different laws pro women and for protection of them have been passed. However، absence of special protective laws especially on phase of police investigation and at the presence of investigation authorities is evident in aforementioned law systems. What is observed from the special cases of gender discrimination in trial system of Iran about the positive evidences and execution of the criminal sentences can be removed through the wise legislative criminal policy، evolution in jurisprudence، taking advantages from existing capacities in opinions of jurists، enactment of special provisions in homogenization and balancing between rights of women and men about the determination of blood money of religious minorities and Muslims، modification of compulsive insurance law of civil liability of motor vehicles owners about necessity of same payment of blood money of woman، and revocation of quality of aforementioned instances.
    Keywords: Criminal procedure, Women, Differential policy, Execution of the sentences, Evidence in substantiation of claim, Sexuality discrimination, Testimony of witnesses
  • Behzad Razavi Fard Pages 69-89
    International crimes such as genocide، crimes against humanity and etc. bring severe effects and disastrous consequences. Subsequently، these are also to the same degree reprehensible، and criminal reaction of states in the form of universal jurisdiction and also responses of the international community in the form of international court with severe punishments are done. Hence، to deal with the question that whether it is possible to exacerbate the punishment of such crimes again in case of the aggravating circumstances or not، we are faced with some uncertainty. Although in terms of philosophy of punish and imposing the penalty، existence of these circumstances for these crimes are imaginable، these circumstances as well as criteria and the resulted intensification of these crimes have received little attention in the context of customary international law and international criminal law. Statute of the Ad hoc international criminal tribunals such as Nuremberg، Former Yugoslavia and Rwanda have no stipulation about these circumstances; however، jurisprudence of two latter tribunals as well as procedure and evidence of ICC discussed this topic relatively but not comprehensively. But still، this question and its criteria and instances، certainly will be one of the most important concerns of ICC jurisprudence in the future. In the meantime، some recognizable of these aggravating circumstances include: extent of brutality and violence in the act committed by international criminals، the social status of criminals، mental state and behavior of criminals after the crime.
    Keywords: International Criminal Tribunals, ICC, Penal imposing, Aggravating Circumstances, Brutality, Violence, Mental state, Malicious, Discrimination
  • Amir Hassan Niazpour Pages 91-111
    Crime prevention is of the main strategy in criminal policy which has been always paid attention for the purpose of controlling the criminal activity. The significance of the strategy is so considerable that the prevention of crime has been officially recognized beyond the Acts of parliament i. e. constitutional law. This policy has led to provide the “Constitutionalization of crime prevention law«. In law of Iran، this strategy stays with the specific status according to the Council of Experts in the form of several principles. In fact، the prevention of crime has received special attention through some principles of constitutional law which has made the institutes responsible to take the action in the framework of policies revolving the crime prevention. This article attempts to examine the Constitutionalization of substantive law (A) and the Constitutionalization of procedural law (B) in the area of prevention of crime.
    Keywords: Crime prevention, Constitutionalization, Growth, oriented prevention, Society, oriented prevention
  • Muhamad Mehdi Saghian Pages 113-136
    Criminal Procedure Law (2014) has moved away from the inquisitional procedure system under the influence of global pattern of fair trial and taking the benefit of comparative studies by adopting the modern approaches. In the meantime، provisions revolving around the defensive rights have outstandingly developed; the legislator has also taken his/her rights into his consideration from the first step of the criminal process (stage of the exposure of crime). Right to meet the lawyer and physician and possibility of making call are considered as rights of accused in the stage of guardian of peace intervention. Furthermore، right of accused in the preliminary stage investigations in specific sense (i. e. at the presence of interrogator) has entirely developed. Giving the same opportunities to the parties has been one of the most important goals in the legislator’s point of view in this code. Generally، these innovations can be regarded in two pivots: reinforcement of defensive rights (balance between public interest and interest of accused) and decrease of cases which damage the freedom.
    Keywords: Person under the surveillance, Preliminary investigations, Defensive rights, The principle of equality of weapons, Advocate principle
  • Mojtaba Janipour, Masume Ladamekhi* Pages 137-164
    The doctrine of common criminal activities is considered as an example of criminal liability in international criminal law. This concept was discussed explicitly for the first time by the international appeal court of Yugoslavia (Tadic) in 1999. However، it had been emphasized for several times by international jurisprudence. It was then utilized as one of the most important and effective methods of suing by the mentioned court and other special courts. According to this concept، members who form a common plan are not only recognized responsible for the planed crime but also liable for all the crimes which are the normal and predictable consequences of that agreement. Common activities and specially the third category of these category which is called under the title of “broad common criminal activities” and leads to the responsibility for the normal and predictable consequences has been brought up as one of the controversial issues in international criminal law. This essay is going to examine and analyze the common criminal activities، triple classification of this concept، actus reus and mens rea of each category along with the emphasis on the third category of these activities and its criticism.
  • Seyed Mahmud Majidi Pages 165-181
    According to the close relations between criminal issues and public security and order in one hand and different opinions in Islamic Law in the most of criminal matters on the other hand، adopting the proper approach by the legislator has been greatly taken into consideration. Wise choice of Fatwa (religious doctrines) which provide public security in the provisions of retaliation in the new penal code by the legislator is clearly visible and obvious. This essay tried to express some appearances of legislator’s approach such as: criminalization of killing a person who is supposed to be killed according to the law (deserving death)، criminal protection of victims of murder، acceptance of blood money by avenger of the blood without the murderer’s consent، developing the guarantees of debts to treasury for prevention of its misuse by criminals، criminalization of killing the murderer by avenger of the blood without the court permission، and the considering the killing by mistake in victim’s personality as murder. These aspects may show increase of importance of public security by the legislator. It also increases the hope among the law scholars that preference of Islamic law opinions providing the public security by legislator is accepted as a general method which can be taken into account during the enactment of other criminal provisions.
    Keywords: Public security, Criminalization, New criminal code, Retaliation, Victim