فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا جهانی لمر، سعید رضا فرخ پیام صفحات 1-21
    این پژوهش جهت بررسی کیفیت تخته خرده چوب بر اساس پروفیل دانسیته و با توجه به تاثیر پذیری آن از 3 عامل درصد رطوبت کیک (12،10،8 و 14) درصد، دمای پرس در 4 سطح (170،160،150 و 180) درجه سانتی گراد و زمان بسته شدن دهانه ی پرس در سه سطح (20،10 و 30) ثانیه تدوین شده است.پروفیل دانسیته تخته خرده چوب های آزمایشی با روش لایه گیری از ضخامت و اندازه گیری دانسیته هر لایه انجام شد. نتایج نشان داد که در حالت بسته شدن سریع پرس، پروفیل دانسیته تخته افزایش یافته و اختلاف دانسیته لایه های سطحی با میانی آن زیاد می شود. با افزایش دانسیته و کاهش رطوبت کیک خرده چوب، مقدار چسبندگی داخلی افزایش یافته است. با توجه به شرایط ساخت هر کدام از نمونه ها با زیاد شدن رطوبت کیک، میزان فشردگی لایه های سطحی آن در مرحله بسته شدن پرس افزایش یافته و باعث زیاد شدن دانسیته لایه سطحی تخته و بهبود مقاومت خمشی آن شده است. همچنین بر اساس نتایج استخراج شده با کنترل پروفیل دانسیته توسط فاکتور های موثر این پژوهش، اکثر مقاومت های فیزیکی و مکانیکی تخته به ترتیب در حد استاندارد های EN-317، EN-310 وEN-319 اندازه گیری شدند و یا بالاتر از آن قرار گرفته اند. دو عامل رطوبت کیک و دمای پرس به ترتیب تاثیر بیش تری بر روی پروفیل دانسیته تخته خرده چوب داشتند.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، پروفیل دانسیته، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • سید مرتضی موسوی نوکنده، محمدهادی معیری، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 23-40
    از عوامل مهم موفقیت در برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیریت منابع طبیعی توسط سیاست گذاران و مدیران این عرصه ها به ویژه عرصه های جنگلی شمال کشور، شناسایی ذینفعان و معیارهای مربوط است. در دو دهه اخیر تحقیقات زیادی درجهت دست یابی به چنین هدفی صورت گرفته است، ولی ویژگی های مربوط به هر منطقه ضرورت تکرار بررسی ها و دست یابی به یک نتیجه احتمالا مطلوب را ایجاب می کند. این بررسی با طراحی پرسش نامه در قالب طیف لیکرت و طرح گویه هایی با گزینه های ارجحیت پنج گانه در رسیدن به معیارهای موثر برای شناسایی ذینفعان و تعیین افراد یا گروه های ذینفع انجام شد. پاسخ دهندگان تعداد 250 نفر از افراد مختلف روستانشین، کشاورز، دامدار، گردشگر، کارشناس، اساتید، بهره بردار، مجریان طرح ها و غیره بودند. روایی پرسش نامه طبق نظر کارشناسان و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ 811/0 در حد قابل قبول بوده است. نتایج نشان می دهد سه معیار اصلی برای شناسایی ذینفعان تعیین کننده اند که شامل: سکونت، بهره برداری و نگرش و طرفداری افراد نسبت به حفاظت و حمایت از منابع هستند. این سه معیار نوزده زیرمعیار را در بر می گیرند. برای شناسایی ذینفعان نیز از بین ذینفعان نوزده گانه، هفت گروه مختلف مانند: بهره برداران، کارشناسان، کشاورزان، اساتید و صاحب نظران، دامداران، گردشگران و NGOs شناسایی شده اند. نتایج حاصل مکمل یافته های محققان دیگر است که بر ضرورت در نظر گرفتن ذینفعان و معیارهای مرتبط در مدیریت عرصه های جنگلی منطقه مورد بررسی تاکید دارد. یافته های این تحقیق در کاهش چالش های موجود مدیریت منابع طبیعی و به ویژه جنگل ها و افزایش تعامل و همکاری بخش های مختلف نقش مهمی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ذینفعان، معیارهای شناسایی، بهره برداری، طیف لیکرت، مدیریت جنگل
  • بهزاد کرد، مهدی روحانی صفحات 41-60
    این تحقیق با هدف تولید فیلم های کامپوزیتی زیست تخریب پذیر حاصل از ذرات نانوکریستال سلولز، نانورس و پلی لاکتیک اسید (PLA) انجام شد. فیلم های نانوکامپوزیت حاوی درصدهای مختلف نانوکریستال سلولز و نانورس (0، 3 و 5 درصد وزنی) با استفاده از روش قالب گیری حلال تهیه و خواص ریخت شناسی، مکانیکی و بازدارندگی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور از آزمون تفرق اشعه ایکس (XRD) برای مطالعه کیفیت پراکنش نانوذرات در ماده زمینه PLA استفاده شد. برای ارزیابی خواص مکانیکی و بازدارندگی فیلم ها، استحکام کششی، نفوذپذیری در برابر بخار آب و سرعت انتقال اکسیژن نمونه ها اندازه گیری شد. الگوهای پراش اشعه ایکس نشان داد PLA خالص ساختار نیمه بلوری دارد که با افزودن نانوکریستال سلولز به آن ساختار منظم تری پیدا کرده و درجه بلورینگی آن بهبود یافته است. همچنین مشاهدات ساختاری نشان دهنده تشکیل ساختار بین لایه ای در فیلم های نانوکامپوزیتی حاوی درصدهای مختلف نانورس بود. نتایج آزمون کشش حاکی از آن است که وجود نانوکریستال سلولز در ماده زمینه پلیمری موجب افزایش استحکام کششی و مدول الاستیسیته نانوکامپوزیت نسبت به PLAخالص می شود. همچنین با افزایش مقدار نانورس تا سطح 3%، خواص مکانیکی فیلم های کامپوزیتی افزایش یافت، با این وجود افزایش بیشتر مقدار نانورس (تا سطح 5%) موجب افت خواص مکانیکی فیلم ها شد. روند افزایشی خواص مکانیکی در اثر حضور همزمان دو نوع پرکننده نانومتری به ضریب ظاهری و مدول بالای نانوذرات و کاهش خواص مکانیکی در سطوح بالای اختلاط ذرات نانورس به تجمع، پراکنش نایکنواخت و تشکیل توده های درهم رفته نسبت داده شد. از طرف دیگر افزودن نانوکریستال سلولز و نانورس با کاهش نفوذپذیری در برابر بخار آب و سرعت انتقال اکسیژن موجب بهبود خواص بازدارندگی نانوکامپوزیت ها شده است.
    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، نانوکریستال سلولز، آزمون تفرق اشعه ایکس، استحکام کششی، خواص بازدارندگی
  • تاثیر ساقه گیاه توتون بر ویژگی های مکانیکی و فیزیکی تخته خرده چوب
    وحیدرضا صفدری، امیر جمشیدی اوانکی، ابوالفضل کارگرفرد، سید محمد جواد سپیده دم صفحات 61-76
    استفاده از ضایعات کشاورزی به جای چوب به عنوان مواد اولیه در تولید فرآورده های لیگنوسلولزی از جمله فرآورده های مرکب چوبی از راهبردهای موثر در حفظ و صیانت جنگل ها محسوب می شود. گیاه توتون یکی از گیاهان زراعی است که پس از استحصال برگ به عنوان توتون، ساقه های آن سوزانده و یا در زیر خاک مدفون می شوند، در حالیکه می توانند بعنوان منبعی ارزشمند در صنایع تولید فرآورده های مرکب لیگنوسلولزی مورد استفاده قرار گیرند. این پژوهش قصد دارد امکان استفاده از ساقه گیاه توتون کوکر347 (Nicotiana tobaccum L. Coker 347) را در صنایع تخته خرده چوب مورد بررسی قرار دهد.
    تخته های مورد آزمون از اختلاط خرده های ساقه توتون و خرده چوب صنعتی با چسب اوره فرم آلدئید به میزان 10 درصد وزن خشک چوب، تحت دو زمان پرس4 و 6 دقیقه ساخته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش درصد ساقه توتون به سبب بالا بودن ضریب فشردگی تخته خرده چوب، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، مقاومت به جذب آب (2 و 24 ساعت) و مقاومت به واکشیدگی ضخامت (2 و 24 ساعت) به صورت معنی داری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، ساقه توتون، ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی، مدت زمان پرس
  • علی بیات کشکولی، علی رفیقی صفحات 77-94
    متغیرهای متفاوتی در فرایند پیچیده کاغذسازی برای بهبود روان سازی تولید مورد بررسی قرار میگیرند. این متغیرها بر خصوصیات کاغذ روزنامه تاثیرگذار می باشند. حال سوال اساسی این است که موثرترین متغیرهای اندازه گیری شده در خط تولید کارخانه چوب و کاغذ مازندران بر روی مقاومت به پارگی کاغذ روزنامه کدام می باشد؟ بنابراین از 145 متغیرهای اندازه گیری شده ماشین ها در طی سال های 1388 تا 1390 و روش های مدل سازی خطی و مدل سازی غیر خطی آزمون گاما، M، الگوریتم ژنتیک و شبکه عصبی مصنوعی برای آزمون سوال استفاده شد. تعداد 7 متغیر انتخاب شده براساس مدل های گام به گام رگرسیون چند متغیره خطی، برای ایجاد مدل های شبکه عصبی مصنوعی استفاده شدند. متغیرهای منتخب شامل؛ 1- درصد مواد افزودنی به خمیر کاغذ، 2- مقدار باز شدن شیار هدباکس، 3- نسبت سرعت ریزش خمیر کاغذ بر روی توری به سرعت توری ماشین، 4- مقدار مکش پمپ شماره 8، 5- مقدار مکش پمپ شماره 10، 6- مقدار کشش کاغذ در پرس شماره 4 و 7- مقدار خروجی بخش بازیافت گرما، می باشد. به طور کلی آزمون گاما، M و الگوریتم ژنتیک نشان می دهد که همه این متغیرها دارای بیشترین تاثیر بر روی مقاومت به پارگی بودند. بهترین مدل پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی ایجاد شده دارای درصد خطای 011/0 درصد و ضریب همبستگی 97/0 می باشد.
    کلیدواژگان: فرایند کاغذسازی، آزمون گاما، مقاومت به پارگی
  • وحید کریمیان، مژده صفایی، سید حمید متین خواه صفحات 95-114
    امروزه نتایج تحقیقات زیادی اهمیت استفاده از دانش بومی را در توسعه ی پایدار نشان داده است. مطالعه ی حاضر با هدف شناخت گونه های جنگلی مهم در تعلیف دام بر پایه ی دانش بومی جهت توصیه کشت این گونه ها در اراضی تخریب یافته انجام شده است. بدین منظور ابتدا لیستی از مشخصات گونه های درختی و درختچه ای در استان کهگیلویه و بویراحمد تهیه گردید. باتوجه به اینکه ایل بویراحمدی بزرگترین کوچنده در استان می باشد و در تمام مناطق جغرافیایی در فصول مختلف سال سکنی می گزینند، به عنوان جامعه ی آماری این مطالعه لحاظ شد. داده های آماری این مطالعه به کمک پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از تجزیه و تحلیل یک متغیره و نمودارهای توزیع فراوانی آنالیز آماری صورت گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بکارگیری فرمول کوکران حجم نمونه 36 پرسشنامه بدست آمد. سوالات پرسشنامه ها بر اساس موارد زیر طراحی شد: ارزش رجحانی کلی گونه ها برای دام، ارزش رجحانی اندام های گیاهی (برگ، سرشاخه و میوه)، پراکنش جغرافیایی گونه های تعلیفی در اقالیم سردسیر، گرمسیر و میانبند استان، فصل مصرف از گونه ها و نهایتا نوع دام(گوسفند یا بز). در مجموع نتایج به دست آمده نشان می دهد که بنا به اظهارات کاربران محلی میزان استفاده دام ها از گونه هایی همچون گلابی وحشی، بلوط، بنه، بادام کوهی و کیکم، به علت خوشخوراکی و در دسترس بودن از سایر گونه ها بالاتر است، همچنین اکثر گونه های مصرفی متعلق به اقلیم سردسیری هستند که از جمله ی آن ها می توان به بید، زالزالک، پده و گلابی وحشی اشاره کرد. بعلاوه، تعلیف بز از همه ی گونه های مورد بررسی بیشتر از گوسفند بوده است. با وارد کردن گونه های مذکور در عرصه های تخریب یافته مرتعی می توان به حفظ گونه های جنگلی کمک نمود و افزایش توان تولیدی و ارتقای کیفی مراتع را در پی داشته باشد. بکارگیری دانش بومی در برنامه های مختلف و نقشی که می تواند در رهیافت های مشارکتی توسعه داشته باشد، باعث افزایش علاقه ی برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان در جهت حفظ اکوسیستم های خواهد شد.
    کلیدواژگان: دانش بومی، علوفه درختی، پرسشنامه، ایل عشایری بویراحمد، اکوسیستم طبیعی
  • الهه مهری، علی قاسمیان، الیاس افرا، سید رحمان جعفری صفحات 115-130
    در سال های اخیر، تولید نانو ویسکر سلولز از منابع تجدیدپذیر، به علت ویژگی های مکانیکی استثنایی (مقاومت و مدول ویژه زیاد)، سطح ویژه زیاد، منافع زیست محیطی و قیمت کمتر و فراوانی مواد اولیه آن مورد توجه قرار گرفته است، لذا در پژوهش حاضر به تولید نانو ویسکر سلولز از گیاه بامبو پرداخته شد. هدف اصلی در این پژوهش، امکان سنجی تهیه نانو ویسکر سلولز از سلولز گونه بامبو و مطالعه ویژگی های آن از جنبه های مرفولوژیک و ساختاری و همچنین به دست آوردن شرایط بهینه هیدرولیز اسیدی برای تولید نانو ویسکر سلولز است. به این منظور از خمیر کاغذ سودا-آنتراکینون بامبو برای تهیه آلفا سلولز استفاده شد. بعد از یک مرحله رنگ بری با کلریت سدیم، هیدرولیز اسیدی آلفا سلولز حاصل با استفاده از اسید سولفوریک 64 درصد، با نسبت اسید به سلولز 8 به 1 و در سه زمان 25، 35 و 45 دقیقه و سه دمای 40، 45 و 50 درجه سانتی گراد انجام شد. ویژگی های نانو ویسکر حاصل توسط میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، پراش اشعه ایکس (XRD) و تفرق نور پویا (DLS) بررسی شد. نتایج نشان داد بازده آلفا-سلولز حاصل برابر 73.22 درصد بود. نتایج حاصل از هیدرولیز اسیدی نشان داد که تیمار 45 درجه سانتی گراد و 25 دقیقه بهترین شرایط تولید نانوویسکر سلولز از بامبو می باشد. نانو ویسکرهای تولید شده تحت شرایط بهینه دارای کریستالیته 84 درصد، بازده 12.25 درصد و قطر بین 7 تا 12 نانو متر بودند.
    کلیدواژگان: بامبو، آلفا سلولز، نانو ویسکر سلولز، هیدرولیز با اسید سولفوریک
  • داود رسولی، مهدی فائزی پور، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 131-146
    در این تحقیق اثر نانو اکسید روی و بورات روی بعنوان ماده حفاظتی بر مقاومت به پوسیدگی چندسازه چوب-پلی اتیلن مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از 0، 1، 2 و 4 درصد نانو اکسید روی و بورات روی در ترکیب چندسازه چوب-پلی اتیلن محتوی مقدار 50 و 70 درصد چوب استفاده شد. نمونه ها به کمک مخلوط کن داخلی و پرس آزمایشگاهی ساخته شدند سپس آزمون پوسیدگی بر روی آنها انجام شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که هیچکدام از چندسازه های محتوی بورات روی کاهش وزن معنی داری نداشته اند. استفاده از نانو اکسید روی به میزان 2 و 4 درصد در ترکیب چندسازه های محتوی 50 و 70 درصد چوب، به طور معنی داری از کاهش وزن و پوسیدگی آنها جلوگیری کرد. بررسی نتایج مقاومت خمشی قبل و بعد از پوسیدگی حاکی از انطباق مناسب این نتایج با نتایج کاهش وزن در نمونه های حاوی 50 درصد چوب بود در حالی که در چندسازه های حاوی 70 درصد چوب، نتایج حاصل از مقاومت خمشی با نتایج حاصل از کاهش وزن نمونه ها مطابقت خوبی نداشتند.
    کلیدواژگان: چندسازه چوب، پلی اتیلن، نانو اکسید روی، بورات روی، پوسیدگی سفید، مقاومت خمشی
  • ملیحه اختری، مریم قربانی، حمیدرضا تقی یاری صفحات 147-160
    در این تحقیق اثر نانونقره و نانومس بر خواص فیزیکی (واکشیدگی حجمی و جذب آب طولانی مدت) و مکانیکی (سختی، فشارموازی الیاف، مدول خمشی و مدول الاستیسیته) چوب پالونیا بررسی گردید. نمونه ها با محلول نانونقره و نانومس با اندازه ذرات 10 تا 80 نانومتر و غلظت ppm400، در مخزن فشار تحت فشار 5/2 بار به مدت 30 دقیقه به روش سلول تهی اشباع شدند. نتایج نشان دادند که مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و فشارموازی الیاف نمونه های اشباع شده افزایش یافتند و بیشترین افزایش مربوط به نمونه های حاوی نانو مس بوده است. در بین خواص مکانیکی، سختی نمونه های شاهد با اشباع شده تفاوت معنی داری نشان نداد. نتایج نشان دادند که اشباع چوب با نانونقره و نانومس تاثیر مثبت معنی داری بر کاهش واکشیدگی حجمی و جذب آب نمونه ها داشته است. آزمون کلاستر بر مبنای خواص فیزیکی و مکانیکی نشان داد که نمونه های اشباع شده با نانومس در خوشه ایجداگانه قرار گرفتند و علیرغم بهبود کلی اکثر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی نمونه های اشباع شده با نانونقره، این تیمار تفاوت معنی داری با نمونه های شاهد نشان نداد.
    کلیدواژگان: نانونقره، نانومس، واکشیدگی حجمی، جذب آب، خواص مکانیکی
  • سید رستم موسوی میرکلا، مهرداد نیکوی، رامین نقدی، نسرین غزنوی، سرخوش کرمزاده صفحات 161-174
    همانند بسیاری از کشورها حمل چوب با قاطریکی از سیستم های سنتی خروج چوب در جنگل های شمال ایران است. هدف از این مطالعه که در جنگل های سری هفت آستارا انجام شده است، ارزیابی تولید و هزینه خروج چوب از طریق مطالعه کار و زمان سنجی و تلاش برای اصلاح کار بود. بعد از تعیین اجزای کار، با استفاده از زمان سنجی پیوسته مدل زمانی خروج چوب بدست آمد. تولید ساعتی سیستم با و بدون احتساب زمانهای تاخیر به ترتیب 187/0 و 202/0 مترمکعب در ساعت بود. درمدل برآوردی زمان خروج چوب، فاصله چوبکشی، شیب و حجم بار عوامل تاثیرگذار بودند. هزینه های خروج چوب به ازای یک مترمکعب با و بدون احتساب زمانهای تاخیر به ترتیب 426834 و 395138 ریال بود.نتایج مطالعه نشان داد در مناطق با حجم برداشت کم که امکان دسترسی به آن از طریق جاده جنگلی وجود ندارد خروج چوب با قاطر امکان پذیر، قابل اجرا، رضایت-بخش و از نظر اقتصادی – اجتماعی مقبول می باشد.
    کلیدواژگان: چوبکشی سنتی، خروج چوب، مطالعه کار، شیب، حجم بار
  • محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، وحید وزیری صفحات 175-186
    در این تحقیق تاثیر استفاده از مقادیر متفاوت ماده پرکننده زئولیت (از نوع آنالیسم) و کربنات کلسیم در سه سطح 10، 20 و 30 درصد بر ویژگی های کاغذ روزنامه بررسی شد. برای مقایسه ویژگی های فیزیکی و مکانیکی کاغذ از مقدار یکسان ماده پرکننده باقی مانده در کاغذ یعنی از تیمارهای زئولیت 10 درصد و کربنات کلسیم 30 درصد برای تفسیر نتایج استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار ماندگاری ماده پرکننده زئولیت (17/59 درصد) بیشتر از کربنات کلسیم (5/22 درصد) بود. یکی از نتایج مهم این تحقیق کاهش هزینه های تولید و آلودگی های پسآب به دلیل ماندگاری زیاد ماده پرکننده زئولیت بود. کاغذ دارای 10 درصد ماده پرکننده زئولیت در مقایسه با کربنات کلسیم 30 درصد خواص فیزیکی و مکانیکی بیشتر ولی درجه روشنی و درجه ماتی کمتری داشت. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که ماده پرکننده زئولیت برای محصولاتی که درجه روشنی متوسطی نیاز دارند مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: آنالیسم، خمیر شیمیایی مکانیکی، زئولیت، کربنات کلسیم، ماندگاری ماده پرکننده
  • علی مهدوی، حسن فتحی زاد، شعبان شتایی صفحات 187-210
    در حال حاضر، تغییرات بدون برنامه کاربری اراضی، به یک مشکل عمده تبدیل گردیده است. بیشتر تغییرات کاربری اراضی، بدون برنامه ریزی روشن و منطقی با توجه اندک به اثرات زیست محیطی آنها صورت میگیرد. از آنجا که تغییرات در کاربری اراضی در سطوح وسیع و گسترده صورت می گیرد، بنابراین تکنولوژی سنجش از راه دور ابزاری ضروری و با ارزش جهت پایش تغییرات میباشد. در این مطالعه تصاویر لندست(TM) سال 1988 و لندست(ETM+) سال 2007 با استفاده از هفت تکنیک آشکارسازی تغییر منطقه جنگلی حفاظت شده مانشت استان ایلام با مساحت 29141 هکتار آنالیز شده اند. تکنیک های آشکارسازی تغییرات مورد استفاده در این مطالعه شامل تفاضل تصویر،آنالیز برداری، تفاضل NDVI، تجزیه مولفه های اصلی، تجزیه مولفه های متعارف، تفاضل تسلدکپ و تفاضل نقشه بوده اند. در این مطالعه جهت تعیین آستانه در روش هایی که نیازمند تعیین آستانه هستند از روش آماری استفاده شده است و بر این اساس مشخص شده است که آستانه تغییر در منطقه مورد مطالعه با 1 انحراف از میانگین قرار داشته است. پس از تعیین آستانه تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص گردیده است. جهت ارزیابی دقت تکنیک های آشکارسازی تغییر پس از برداشت واقعیات زمینی که از طریق بازدید میدانی و تصاویر ماهوره ای Google Earth به دست آمد، از دقت کل و ضریب کاپا استفاده شد. بر اساس نتایج به-دست آمده مشخص گردید که روش تفاضل باند مادون قرمز با دقت کل 5/99 و ضریب کاپای 2/98 درصد از بین تکنیک های آشکارسازی تغییر مورد استفاده در این مطالعه بیشترین دقت و روش CCA2 با دقت کل9/71 و ضریب کاپای 2/65 درصد کمترین دقت را در آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی/پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه داشته اند.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، آنالیز برداری، تفاضل NDVI، تفاضل تسلدکپ، منطقه مانشت
|
  • Pages 1-21
    To study the quality particleboard wood-based of density profile and due to the influence of mat moisture (8،10،12 and 14) %، press temperature (150، 160، 170 and 180) °C and time of press closing (10، 20 and 30) s on the density profile. An accurate thicknesses was used to get layers from the experimental panels and consequently، determine the density of each layer. The results showed the density gradient was increased with decreasing of press closing time and density differences increased between outer and inner layers. As density was increased and mat moisture was reduced، internal bonding was increased. According the manufacturing condition of each treatment، increasing mat moisture caused to compression of outer layers، density and improvement of modulus of rupture. According to the results obtained by the factors controlling the density profile in this study، most of the physical and mechanical strength of the board at the EN-317، EN-310 and EN-319 were measured at or higher than it has been. Mat moisture and press temperature was affected more on density profile than other factors.
    Keywords: Particleboard, density profile, Physical, mechanical properties
  • Mohamadhadi Moayeri, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 23-40
    The important factors for success of planning and decision making by natural resources policy-makers and managers in northern forests of Iran relate heavily to the identification of stakeholders and criteria involved in this process. In the past two decades much researches have been implemented to discover the important cited success factors. However، each area is unique which makes them requiring comprehensive surveys. The results of this study using questionnaire designed based on Lickert method showed acceptable validity and a Cronbach''s alpha of 0. 811 which is reliable. It found that three main criteria for identification of stakeholders are habitation، utilization and protection by the stakeholders and included 19 sub-criteria. For identification and determination of different stakeholders the Cronbach''s alpha=0. 803 was acceptable and stakeholders were found to be beneficiaries، experts، farmers، professors، ranchmen، NGOs and tourists. These stakeholders themselves included 19 sub-stakeholders. These results are consistent with those of other researchers. The results showed the necessity of attention to stakeholders and their criteria in natural forests management. Attending to this has important effects on decreasing challenges of natural resources management specially forests and increasing of cooperation and collaboration among different stakeholders.
    Keywords: stakeholders, identification criteria, utilization, Lickert method, forest management
  • Behzad Kord, Mehdi Roohani Pages 41-60
    The aim of this study was to develop the biodegradable nanocomposite films based on polylactic acid (PLA) reinforced with cellulose nanocrystal and nanoclay. Nanocomposite films with different loads of nanocrystal and nanoclay (0، 3 and 5 wt%) were prepared using a solvent casting method and their morphological، mechanical and barrier properties were tested. The study of nanoparticles dispersion quality in a PLA matrix has been examined using X-ray diffraction (XRD). For evaluating the mechanical and barrier properties of films، tensile strength، water vapor permeability and oxygen transmission rate were measured. XRD patterns showed that pure PLA has a semi-crystalline structure and addition of cellulose nanocrystal into this polymer would produce a more regular structure which results in improved crystallization. Also، the morphological findings revealed the formation of intercalation structure in nanocomposite films at all nanoclay loadings. The results indicated that the presence of cellulose nanocrystalls in the polymer matrix increased the tensile strength and elastic modulus of nanocomposite compared to those of pure PLA. Moreover، the mechanical properties of composite films increased with the increase of nanoclay up to loading fraction of 3%، but decreased using higher (5%) nanoclay loading fraction. The positive effect of nanofillers on mechanical properties is related to their high aspect ratio، crystalline structure and modulus. Furthermore، the decrease in mechanical properties at higher clay content levels is probably due to the formation of clay agglomeration، and its uneven distribution. Besides، the adding of cellulose nanocrystal and nanoclay improved barrier properties، by reduction of water vapor permeability and oxygen transmission of nanocomposite films.
    Keywords: Polylactic acid, Cellulose nanocrystal, X-ray diffraction, Tensile strength, Barrier Properties
  • Effect of tobacco plant stalk on the mechanical and Physical properties of particleboard
    Amir Jamshidy Avanaki Pages 61-76
    Using of agriculture residues instead of wood as raw material in lignocellulosic industry including particleboards is effective strategy in protection of forests. One of agricultural residues is tobacco stalks which after harvesting of leaves their stalks mostly ploughed into the soil or burnt in the field by farmers، but their stalks are good sources of fibers. The particle boards have been fabricated with mixture of 0% tobacco stalk، 25% tobacco stalk and 75% forestry wood chips، 50% tobacco stalks and 50% forestry wood chips، 75% tobacco stalks and 25% forestry wood chips and 100 percent of forestry wood chip. The Urea-formaldehyde resin content was permanent and 10% of dried weight of woodchips، but two press times 4 and 6 minute was employed. The result showed that with increasing of tobacco stalks، the MOR، MOE، resistance of water absorption and thickness swelling increased significantly (P>0. 01) and it is because of higher compression ration of tobacco stalks. But in contrast with increasing of tobacco stalks the internal bonding decreases significantly (P>0. 05) and it can be attributed to low density and high aspect ratio of tobacco fibers. Meanwhile with increasing press time from 4 to 6 minutes the mechanical properties and internal bounding decreases but water absorption and thickness swelling doesn’t get any changes.
    Keywords: Particleboard, Tobacco stalk, Mechanical, physical properties, Press time
  • Ali Bayatkashkoli, Ali Rafighi Pages 77-94
    In paper making process، different variables are measured to improve the product runnability. These variables affect the paper properties. The main question is، which one of these variables is the most effective variable on the newsprint tear strength in MD? Therefore، 145 variables of online data from 2009 to 2011 periods were chosen by modeling methods of liner regression and modeling of Gamma Test (GT)، M-Test (MT)، Genetic Algorithm (GA) and Artificial Neural Network (ANN). 7 variables were selected on the base of liner regression of stepwise and then ANN models were created on the basis of these variables. Selected variables were as following; 1. Machine Cons. including additives and stock، 2. Slice open headbox، 3. Rush/Drug-wire، 4. No. 8-Vacuum pumps، 5. No. 10-Vacuum pumps، 6. Press 4-clothing tension، 7. Fan output-Heat recovery1. Generally، results of GT، MT and GA were showed that all of 7 variables have been the most effective on the newsprint tear strength. The best model of BFGS neural network has shown that mean absolute percent error and the correlation coefficient are equal 0. 011% and 0. 97، respectively.
    Keywords: paper making process, Gamma test, tear strength
  • Pages 95-114
    Now a day، the results of researches clear the importance of using indigenous knowledge in sustainable development. The goal of the currents study is to identify tree and shrub species for livestock feeding، based on indigenous knowledge for planting these species in degraded rangeland. To achieve the goal a list of trees and shrubs characteristics in the Kohkiluye-va-BoyerAhmad province was developed. BoyerAhmad tribe considered as the statistical population in this study، because this tribe is the largest nomadic tribe in the province and resides in various geographical region in each season. Dataset were collected using a questionnaire. Univariate statistical analysis and frequency distribution graphs were used for statistical analysis. Using random sampling method and Cochran''s formula، the sample size was calculated to be 36. Questionnaire''s topics were based on following factors: livestock preference values، favorite parts of plant (leaves، branches and fruits)، geographic distribution of the species (in cold، hot and temperate climates)، consumption season and finally type of livestock (sheep or goat). The results based on the local users'' expressions indicate higher consumption of livestocks from Pyrus globra، Quercus brantii، Pictasia khinjuk، Amygdalus lycioides and Acer monspessulanum due to better palatability and availability in comparison to the other species. Most consumed species، moreover، belonging to the cold climate، such as Salix sp، Popolus euphratica، Crataegus pontica and Pyrus globra. All the studied species are consumed by goat better than sheep. By introdiucing fowllowing species in degraded rangeland، not only can we protect forest species، but we also can increase rangeland production and promote its quality. The useful consequences of using indigenous knowledge in different programs and its rolls in developing cooperational guidance will increase the interest of planners and deciecion makers in conserving natural ecosystems.
    Keywords: Indigenous knowledge, Fodder, questionnaire, BoyerAhmad nomadic tribe, natural ecosystem
  • Elahe Mehri Pages 115-130
    The production of cellulose nanowhisker from renewable sources، due to its unique mechanical properties (high strength and specific modulus)، high specific surface area، environmental benefits and low production costs، has been recently on great attention. Thus،the production of cellulose nanowhisker from bamboo has been evaluated in the present study. The main purpose of this research is to evaluate the possibility of the production of nanowhisker from cellulose of bamboo and، also to study its morphological and structural properties as well as to determine the optimum acid hydrolysis condition for the production of cellulose nanowhisker. The soda-AQ pulp of bamboo was used to produce of alpha-cellulose. After one stage bleaching using sodium chlorite، acidic hydrolysis of alpha cellulose using 64% sulfuric acid has been done under the following condition: acid/cellulose ratio = 8/1، time: 25، 35 and 45 minutes، temp. = 40، 45 and 50 °C. The properties of the obtained cellulose nanowhiskers were investigated using atomic force microscope (AFM)، X-ray diffraction (XRD) and dynamic light scattering (DLS). Results showed that the yield of alpha cellulose was 73/22%. The results of acidic hydrolysis showed that the run done at 45°C and 45 min. was the optimum one، which could produce cellulose nanowhisker with 84% crystallinity، 12. 25% yield and 7-12 nm diameter.
    Keywords: bamboo, alpha cellulose, cellulose nanowhisker, acidic hydrolysis
  • Pages 131-146
    In this study، the efficiency of nano-zinc oxide and zinc borate with four mixing ratios of 0، 1، 2، 4 wt% on the biodegradation resistance of wood plastic composite (containing 50 and 70 wt% wood flour) were investigated. Briefly، the composite samples were manufactured using internal mixer and compression molding، followed by exposing to the white rot fungus، Trametes versicolor. The obtained results indicated that no significant weight loss happened in composites containing zinc borate. But، the addition of nano zinc oxide with loading fraction of 2 and 4% to the structure of composites containing 50 and 70 percent wood، significantly reduced weight loss. In the composites containing 50% wood، the results of flexural strength loss matched with weight loss at the end of the decay experiment، while the composites containing 70% wood، the flexural strength loss was not in good agreement with the results of the weight loss.
    Keywords: Wood, HDPE composite, Nano zinc oxide, Zinc borate, White rot, Flexural strength
  • Maliheh Akhtari, Maryam Ghorbani, Hamid Reza Taghiyari Pages 147-160
    Present research was conducted to investigate the effects of nanosilver and Nanocopper on physical (Water Absorption and Dimension Swelling) and mechanical properties (MOE، MOR، Compression strength parallel to the grain and Hardness) of Paulownia fortunei. Specimens were impregnated with Empty-cell method with a 400 ppm aqueous suspension of nanosilver and nanocopper، size range from 10 to 80 nm، in a pressure vessel at 2. 5 bar for 30 minutes. Results showed that modulus of rupture (MOR)، modulus of elasticity (MOE)، and compression strength parallel to the grain were significantly increased in impregnated samples and the most increased was showed in impregnated samples with Nanocopper. In mechanical properties، there was no significant difference in hardness between impregnated and control samples. Results shown that impregnated wood with Nanosilver and Nanocopper have positive significantly effect to decrease dimension swelling and water absorption in specimens. Cluster analysis on physical and mechanical properties showed that impregnated samples with nano-copper clustered differently. However، impregnated samples with nano-silver had improved some of the physical and mechanical properties of wood but they didn’t have significant difference in comparison control specimens.
    Keywords: Nanosilver, Nanocopper, Paulownia fortune, Dimension Swelling, Water Absorption, Mechanical properties
  • Pages 161-174
    Mule logging is one of the traditional logging systems in Caspian forest of Iran، as in many other areas of the world. The objective of this study was to evaluate the productivity and cost of mule logging operation by means of continues time study. The project area was located in district 7 of Astara forest. Time model for wood extraction was calculated using continues time study method after determining work elements. The hourly productions of mule logging with and without delay were 0. 187m3/h and0. 202m3/h، respectively. In model of skidding، skidding distance، slope and load volume were significant variables. Skidding costs with and without delay were 426834 and 395138 Rial per m3، respectively. The results indicated that this timber extracting system is feasible، applicable، and reasonable for small wood procurement area and small size trees and the area which is not in access due to poor road network.
    Keywords: Conventional skidding, Slope, Volume, Wood extraction, Work study
  • Vahid Vaziri Pages 175-186
    In this study، the effect of using different amounts of zeolite and calcium carbonate fillers at three levels comprising 10، 20 and 30 % on newsprint paper properties was investigated. Chemi Mechanical Pulp (CMP) and calcium carbonate and zeolite fillers (Analysm type) were used. To compare the physical and mechanical properties، from equal amount of filler remaining in paper as 10% zeolite and 30% calcium carbonate treatments was used to interpretation of results. The results showed that zeolite retention (59. 17%) is more than calcium carbonate (22. 5%). Important result of this research is to reduce production costs and effluent pollutions due to high retention of zeolite filler. Papers containing 10% zeolite in comparison with 30% calcium carbonate fillers، physical and mechanical properties were more but brightness and opacity were less. Totally، it can be concluded that zeolite filler is suitable for products that moderate brightness needs.
    Keywords: Analysm, Chemi Mechanical Pulp, Zeolite, Calcium Carbonate, Filler Retention
  • Ali Mahdavi, Hassan Fathizad, Shaban Shataee Pages 187-210
    At present، changes without land use planning، has become a major problem. Most land use changes، without a clear and logical planning is done with little regard to their environmental impact. Since changes in land use is done in wide areas، the technology of remote sensing tool for monitoring the changes are necessary and valuable. In this study، Landsat images (TM) 1988 and Landsat (ETM +) in 2007 using seven techniques to detect change area of 29،141 hectares of forest area protected Mansht Ilam province are analyzed. Change detection techniques used in this study included the subtraction image، vector analysis، differential NDVI، principal component analysis، canonical component analysis، calculus teleschope and calculus maping. In this study، for determining the threshold the methods that requires threshold the statistical methods are used and accprdingly it is realized that threshold changes in the area of study was located in 1 standard deviation. After determining the threshold change of areas with reduced، decreased، or no changes has been identified. To evaluate the accuracy of change detection techniques، taken from the ground realities through field visits and satellite images of Google Earth، the total accuracy and Kappa coefficient were used. Our obtained findings revealed that the difference between infrared band with an accuracy of 5/99 and kappa 2/98 percent of the technique detection change used in this study had the highest precision and CCA2 precision of 9/71 and kappa 2/65% of have had the least accurate in the detection of land use/ vegetation in the study area.
    Keywords: Land use changes, vector analysis, differential NDVI, differential teleschope, Mansht area