فهرست مطالب

نشریه رخساره های رسوبی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده زهرا ابطحی فروشانی علی صیرفیان صفحات 1-18
    سازند آسماری در برش تنگ سرخ با 294 متر ضخامت، شامل سنگ آهکهای نازک تا متوسط لایه و ضخیم لایه تا توده ای به همراه سنگ آهکهای مارنی می باشد. برش مورد مطالعه در شمال غرب فارس داخلی واقع شده است. بر طبق الگوهای عمیق و کم عمق شدگی ریزرخساره ها، یک بسته رسوبی فرازین و یک سکانس رسوبی درجه سوم از روپلین و دو سکانس درجه سوم (چاتین) تشخیص داده شد. مرزهای سکانسی به ترتیب به وسیله ریزرخساره های بایوکلاست ایمپرفوریت فرامینیفرا میلیولید پکستون، ماسه سنگ هیبرید ریز تا متوسط دانه، میکروکنگلومرای بایوکلاست دار و کنگلومرای آهکی تعیین شده اند. مرز بالایی سکانسهای اول و دوم توسط مرز نوع دو مشخص شده است، در حالی که این مرز در سکانسهای سوم و چهارم به صورت مرز نوع یک تعریف شده است.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، سکانس رسوبی، مرزسکانسی، جنوب شرقی یاسوج
  • حسنیه برکشاهی*، طیبه بلوکی، محمدحسین محمودی قرایی، اسدالله محبوبی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 19-32

    رسوبات آواری میوسن در کوه های بینالود ازسه گروه رخساره سنگی گراولی (Gmm، Gcm، Gci، Gh، Gt و Gp) ماسه ای (St، Sm، Sh، Sp، Ss و Sl) و گلی (Fm و Fl) و یک رخساره غیرآواری (P) تشکیل شده است. رخساره های گراولی معمولا به فرم توده ای و اکثرا از قطعات ولکانیکی و رسوبی با اندازه های متفاوت تشکیل شده اند. رخساره های ماسه ای ترکیب لیتارنایتی و ساب لیتارنایتی داشته و خرده سنگها اکثرا از نوع ولکانیکی به همراه مقداری خرده سنگ رسوبی و دگرگونی هستند. با توجه به رنگ قرمز رسوبات، نبود فسیلهای دریایی، طبقه بندی مورب و تراف یونی مدال، چرخه های ریز شونده به طرف بالا و آنالیز رخساره ها و عناصر ساختاری، این رسوبات در محیط پلایا، رودخانه ای بریده بریده و مخروط افکنه نهشته شده اند. منشا این رسوبات بر اساس داده های پتروگرافی و ژئوشیمی، سنگهای آذرین حد واسط و اسیدی با چرخه مجدد کوه زایی است که در حاشیه فعال تکتونیکی تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: رخساره های سنگی، بینالود، ژئوشیمی، موقعیت تکتونیکی
  • مریم جافری سالور، محبوبه حسینی برزی، عباس صادقی صفحات 33-50

    با هدف تعیین خاستگاه، جایگاه زمین ساختی و بررسی هوازدگی سنگ منشا، پتروگرافی، آنالیز مودال ماسه سنگها و ژئوشیمی عناصر اصلی شیلهای سازند زاگون با سن کامبرین پیشین در برش سربندان، البرزمرکزی مورد مطالعه قرار گرفته است. پتروگرافی برشهای نازک و نتایج داده های آنالیز مودال بر روی نمودارهای Qt44، F47، L9 و Qm44، F45، Lt11، نمونه های ماسه سنگی را آرکوز معرفی نموده، سنگ منشا غالب پلوتونیک و دگرگونی درجه بالا تا متوسط با خاستگاه زمین ساختی پی سنگ بالا آمده را نشان می دهد. بر اساس همین داده ها، این رسوبات تحت آب و هوای خشک تا نیمه مرطوب، در یک جایگاه زمین ساختی متاثر از ریفت، در گذار به حاشیه غیر فعال نهشته شده اند. از طرف دیگر، داده های ژئوشیمی عناصر اصلی نیز، اکثر ماسه سنگهای این سازند را آرکوز و غالب شیلهای آن را بدون آهن معرفی می کند. نتایج اشاره شده، این نهشته ها را حاصل فرسایش از خاستگاه رسوبی کوارتزی (کوارتزی قدیمی مانند گرانیت و گنایس اسیدی) نشان می دهد که در یک جایگاه زمین ساختی از نوع حاشیه قاره ای غیرفعال نهشته شده، هوازدگی شیمیایی متوسطی را تحت شرایط آب و هوایی خشک تا نیمه مرطوب متحمل گردیده اند. به این ترتیب، همخوانی واضحی بین کلیه روش های استفاده شده در برش سربندان (پتروگرافی، آنالیز مودال و ژئوشیمی) برای بررسی خاستگاه مشاهده گردید. همچنین، این نتایج با بررسی های مشابه در برش الگوی سازند زاگون نیز هماهنگ است که یکنواختی نسبی شرایط بالادست و حوضه نهشت این سازند در البرز مرکزی طی کامبرین پیشین را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زاگون، ژئوشیمی، آنالیز مودال، خاستگاه، سنگ مادر، هوازدگی سنگ منشا
  • حسین غلامعلیان*، نسیبه زارعی، واچیک هایراپطیان، مهناز پروانه نژاد شیرازی صفحات 51-64

    مرز فرازنین فامنین در برش کال سردر (شرق طبس، ایران مرکزی) بر اساس زیای کنودونتی مورد بررسی قرار گرفته است. شناسایی 33 گونه و زیرگونه این مکان را فراهم ساخت تا براساس پرکندگی آنها در ستون چینه شناسی، یک بخش بدون سنگواره و پنج زیست زون تشخیص داده شود که به ترتیب شامل Upper rhenana، upper part of Upper rhenana – linguiformis، Lower to Middle triangularis، Upper triangularis و Lower crepida می باشند. تجزیه و تحلیل رخساره زیستی کنودونتها نشانگر روند عمیق شدن در طول فرازنین پسین می باشد که با یک افت شدید سطح آب دریا در ابتدای فامنین پیشین دنبال می شود. کمی بعد و دوباره در طول فامنین، محیط عمیقتر بر منطقه حاکم می گردد. در این پژوهش محدوده سنی جدیدی برای گونه ی P. planarius پیشنهاد می شود که برابر زیست زونهای Lower hassi – linguiformis می باشد.

    کلیدواژگان: فرازنین، فامنین، کنودونت، زیست زون، کال سردر، ایران مرکزی
  • فریبا فروغی*، انوشیروان لطفعلی کنی، محمد وحیدی نیا صفحات 65-82

    حوضه رسوبی کپه داغ در شمال و شمال شرق ایران واقع شده و شامل توالی های دریایی ژوراسیک تا نئوژن می باشد. سازند آب تلخ یکی از واحدهای سنگی کرتاسه در این حوضه است که بیشترین ضخامت را در شرق این حوضه به خود اختصاص داده است. سنگ شناسی این سازند شامل مارنهای خاکستری تا سبز و آبی و مارنهای سیلتی بوده که به صورت هم شیب و پیوسته بر روی آخرین واحد سنگ آهک گل سفیدی به رنگ سفید تا نخودی سازند آب دراز قرار گرفته و خود توسط ماسه سنگها، مارنها و سنگ آهکهای زرد تا خاکستری رنگ سازند نیزار، به صورت هم شیب پوشیده می شوند. این سازند از لحاظ نانوفسیلهای آهکی دارای فراوانی و غنای بسیار زیاد بوده و حاوی جامعه فسیلی قلمرو تتیس می باشد. برای مطالعه نانوفسیلها، تعداد 268 نمونه از توالی های رسوبی سازندهای آب دراز، آب تلخ و نیزار در برش پادها برداشت شده است. ضخامت سازند آب تلخ در این برش 5/974 متر اندازه گیری شده است. در این مطالعات، 114 گونه نانوفسیلی از 49 جنس و 17 خانواده شناسایی شده است. برای زیست چینه نگاری برش پادها از الگوی تصحیح شده Sissingh (1977) توسط Perch-Nielsen (1985) و الگوی Burnett (1998) استفاده شده است. بیوزونهای نانوفسیلی سازند آب تلخ، به ترتیب از قاعده تا راس شامل بخشی از CC19، CC20، CC21، CC22 و احتمالا بخشی از CC23a، از الگوی تصحیح شده Sissingh (1977) و بخشی از زیرزون UC14dTP و زیرزونهای UC15bTP، UC15cTP، UC15dTP و احتمالا بخشی از بیوزون UC16 از الگوی Burnett (1998) می باشند. بدین ترتیب برای سازند آب تلخ در برش چینه شناسی پادها، سن انتهای کامپانین پیشین تا انتهایی ترین بخش کامپانین پسین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پادها، سازند آب تلخ، کپه داغ، زیست چینه نگاری، کامپانین، کرتاسه
  • محبوبه فریدونپور، حسین وزیری مقدم، علی غبیشاوی، عزیزالله طاهری صفحات 83-106

    روزن داران شناور از گروه های فسیلی شاخص و مفید در تعیین سن نسبی لایه های کرتاسه بالایی به شمار می روند. بر اساس پراکندگی روزن داران شناور در برش تاقدیس کوه سیاه (با 212 متر ضخامت) 8 زون زیستی تشخیص داده شد که عبارتند از: Dicarinella concavata Interval Zone (سانتونین پیشین)، Dicarinella asymetrica Total Range Zone (سانتونین پیشین تا اوایل کامپانین پیشین)، Globotruncanita elevata Partial range Zone (کامپانین پیشین)، Interval Zone Globotruncana ventricosa (کامپانین میانی تا کامپانین پسین)، Radotruncana calcarata Total Range Zone (کامپانین پسین)، Globotruncanella havanensis Partial Range Zone (کامپانین پسین)، Globotruncana aegyptiaca Interval Zone (کامپانین پسین تا بخش بالایی کامپانین پسین)، Gansserina gansseri Interval Zone (بخش بالایی کامپانین پسین تا ماستریشین پیشین). مطالعه سازند گورپی در برش تاقدیس کوه سیاه و مقایسه آن با برشهای تنگ بوالفارس (سانتونین پیشین تا ماستریشین میانی) و تاقدیس آغار در (سانتونین پسین تا ماستریشین میانی) نشان می دهد رسوب گذاری سازند گورپی در تاقدیس کوه سیاه زودتر (اوایل سانتونین پیشین) صورت گرفته است. سه گروه مورفوتایپ از روزن داران شناور طی سانتونین تا ماستریشین در برش تاقدیس کوه سیاه شناسایی شده اند. نتایج حاصل از این مطالعه با نوسانات عمق حوضه رسوبی در برش تاقدیس آغار و تنگ بوالفارس شبیه به هم بوده که می تواند متاثر از تغییرات جهانی سطح آب دریا باشد.

    کلیدواژگان: فرازنین، سازند گورپی، زونهای زیستی، سانتونین، تغییرات عمق رسوب گذاری، گروه مورفوتایپ
  • بهناز کلنات، حسین وزیری مقدم، محمد وحیدی نیا صفحات 107-124

    سازند آسماری توالی ضخیم کربناته ای در حوضه فورلند زاگرس می باشد که در زمان الیگوسن میوسن پیشین نهشته شده است. به منظور تفسیر محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی، برش فیروزآباد با 4 برش از سازند آسماری در حوضه زاگرس مورد مقایسه قرار گرفته است. بررسی ریزخساره های موجود نشان دهنده چهار زیرمحیط رسوبی مختلف شامل پهنه جزرومدی، لاگون، پشته و دریای باز در سازند آسماری می باشد. این محیطهای رسوبی قابل تطابق با بخشهای رمپ داخلی، میانی و خارجی هستند. در برش فیروزآباد دو سکانس رسوبی درجه 3 بر اساس الگوهای عمیق و کم عمق شدگی ریزرخساره ها و الگوهای پراکندگی روزن داران الیگوسن تشخیص داده شد. این سکانسها با سکانسهای شناسایی شده در برشهای دهلران، معمولان، دیل و تنگ آب جهرم تطابق داده شدند.

    کلیدواژگان: الیگوسن، میوسن پیشن، چینه نگاری سکانسی، سازند آسماری، حوضه فورلند زاگرس
  • محمد خانه باد، طیبه گل افشانی، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 125-149

    در این مطالعه به بررسی محیط رسوبی و برخاستگاه ماسه سنگهای سازند شوریجه به سن کرتاسه پیشین در برش آبگرم واقع در حوضه رسوبی کپه داغ پرداخته شده است. تجزیه و تحلیل رخساره های رسوبی در این برش حاکی از وجود دو مجموعه رخساره ای آواری شامل رخساره های قاره ای و دشت ساحلی و نیز دو رخساره کربناته مرتبط با دشت ساحلی است. نتایج حاصل از تجزیه مدال و داده های ژئوشیمیایی به برخاستگاه زمین ساختی کوه زایی چرخه مجدد و سنگ مادر رسوبی کوارتزی (حاصل از چرخه مجدد رسوبی) اشاره دارد. همچنین استفاده از نمودارهای تفکیکی، جایگاه زمین ساختی حاشیه غیرفعال قاره ای را برای ماسه سنگهای سازند شوریجه نشان می دهد. شاخص شیمیایی دگرسانی آلتراسیون (CIA) محاسبه شده، میزان هوازدگی در منطقه منشا را متوسط تا بالا معرفی می کند. این امر با نتایج پتروگرافی ماسه سنگها و رخساره ای مبنی بر وجود شرایط آب و هوای نیمه مرطوب تا نیمه خشک همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: برخاستگاه، ژئوشیمی، سازند شوریجه، کپه داغ، محیط رسوبی
|
  • Sayyedeh Zahra Abtahi, Ali Seyrafian Pages 1-18
    The Asmari Formation in Tang-e Surkh section is composed of 294 meters of thin to medium bedded and thick to massive bedded limestone associated with marly limestone. The studied section is located in the northwest of Interior Fars. Based on deepening and shallowing patterns of microfacies، one HST and one third-order depositional sequence during Rupelian and two third-order depositional sequences during Chattian are recognized. Sequence boundaries are determined by bioclast imperforate foraminifera miliolid packstone، fine to medium grained hybrid sandstone، bioclast microconglomerate and calcareous conglomerate، respectively. The upper boundaries of sequences are defined as type 2، while the bounderies in sequences 3 and 4 are type I respectively.
    Keywords: Asmari Formation, Depositional sequence, Sequence boundary
  • Hosnieh Barakshahi*, Tayebeh Bloky, Mohammad Hosein Mahmody Gharaie, Asadollah Mahboobi, Seyed Reza Moussavi Harami Pages 19-32

    Miocene silisiclastic sediments in Binalood zone consist of three lithofacies group including gravelly (Gmm، Gcm، Gci، Gh، Gt، Gp)، sandy (St، Sm، Sh، Sp، Ss، Sl) and muddy (Fm، Fl). Gravelly lithofacies are generally massive and mainly consist of volcanic and sedimentary lithic in different size. Sandy lithofacies are composed of litharenite and feldespathic volcanicarenite and rock fragments are almost volcanic as well as minor amounts of sedimentary and metamorphic rock fragments. Based on red color، absence of marine fossils، present of unimodal planar and trough cross bedding in a fining upward cycles، lithofacies analysis and architectural elements، these sedimentary rocks deposited in braided river and alluvial fan as well as playa. Based on geochemistry and petrographic data، parent rocks for these sediments، are probably felsic and intermediate igneous rocks with recycled orogen that originate in active continental margin.

    Keywords: lithofacies, Binalood, geochemistry, tectonic setting
  • Maryam Jaferi Salor, Mahboobeh Hosseini, Barzi, Abbas Sadeghi Pages 33-50

    Petrography، modal analysis of sandstones and major elements geochemistry of shales of Early Cambrian Zagun Formation in Sarbandan section، Central Alborz، are used to identify their provenance (including parent rocks، tectonic setting and paleo-weathering). Petrography of the sandstones and plotting their point counting data on Qt44، F47، L9 and Qm44، F45، Lt11 diagrams imply that they are arkose، with mainly a plutonic and high- to medium-grade metamorphic source rock in a basement uplift under a dry to sub-humid climate which were deposited in a transition from rift to passive margin tectonic setting. However، the major elements geochemical data show that these sandstones are dominantly arkose and the shales are dominantly iron-free. These results refer to erosion from a quartzose-sedimentary provenance (old quartz grains from rocks such as granite and acidic gneiss) and deposition in a passive continental margin tectonic setting with moderate chemical weathering under dry to sub-humid climatic condition. However، there is a discernible consistency among all different approaches (petrography، modal analysis and geochemistry) in Sarbandan section as well as the similar studied in Zagun Type section. Consequently، the results imply a uniform condition of the hinterland and the basin for deposition of the Zagun Formation in central Alborz during Early Cambrian.

    Keywords: Zagun, geochemistry, modal analysis, provenance, paleo weathering
  • Hossein Gholamalian*, Nasibeh Zarei, Vachik Hairapetian, Mahnaz Parvaneh Nezhad Shirazi Pages 51-64

    Frasnian - Famennian boundary in the Kal-e-Sardar section (East of Tabas، Central Iran) is investigated on the basis of conodonts. Distribution of thirty-three species and subspecies in the stratigraphic column enables us to recognize a barren interval and five biozones; Upper rhenana، upper part of Upper rhenana - linguiformis، Lower to Middle triangularis، Upper triangularis، Lower crepida. Biofacies analysis shows a deepening trend through the Late Frasnian and then a sharp sea level fall present at the base of early Famennian sequences. Deeper environment governs through the Famennian stage. A new range is proposed for P. planarius; Lower hassi - linguiformis zones.

    Keywords: Frasnian, Famennian, conodonts, biozones, Kal, e, Sardar, central Iran
  • Fariba Foroughi*, Anoshiravan Lotfali Kani, Mohammad Vahidinia Pages 65-82

    The Kopet-Dagh basin extended in the north and north east of Iran and consists of marine strata from Middle Jurassic to Paleogene time. Abtalkh Formation is one of the thickest lithostratigraphic units of Cretaceous in the Kopet-Dagh basin and is composed of light gray، green to bluish marl and silty marl. The Abtalkh Formation conformably overlies the marls and chalky limestones of the Abderaz Formation and is conformably overlain by the Nayzar Formation (sandstone، silty marl and limestone). In this study، the Padeha stratigraphical section in the eastern Kopet-Dagh basin was selected and studied in high resolution for its calcareous nannofossil biochronology. Padeha section contains very abundant، rich and moderately preserved calcareous nannofossil assemblages of Tethyan realm. A total of 268 samples in Padeha stratigraphical section were collected from the Abderaz، Abtalkh and Nayzar formations. The thickness of measured Abtalkh Formation in Padeha section was 974. 5 (m). One hundred and fourteen nannoplanktonic species belonging to forty nine genera and seventeen families were identified and the biostratigraphic study allowed the recognition of the calcareous nannofossil biozones of Sissingh (1977)، emended by Perch-Nielsen (1985) and Burnett (1998). From bottom to top، identified biozones in the Padeha section including a part of CC19، CC20، CC21، CC22، probably a part of CC23a and a part of UC14dTP، UC15bTP، UC15cTP، UC15dTP and probably a part of UC16. The results of this study indicate that the age of Abtalkh Formation in the Padeha section spans from late Early Campanian to Latest Campanian.

    Keywords: Padeha stratigraphical section, Abtalkh Formation, Kopet, Dagh Basin, nannostratigraphy, Campanian, Cretaceous
  • Mahboobeh Fereydoonpoor, Hossein Vaziri, Moghaddam, Ali Ghobeishavi, Azizollah Taheri Pages 83-106

    Planktonic foraminifera are useful in determining the relative age of the Upper Cretaceous strata. Based on distribution of planktonic foraminifera in Kuh-e Siah section (212 m thickness)، eight biozones have been recognized including Dicarinella concavata Interval Zone (Earliest Santonian)، Dicarinella asymetrica Total Range Zone (Santonian to Earliest Campanian)، Globotruncanita elevata Partial Range Zone (Early Campanian)، Globotruncana ventricosa Interval Zone (Middle to Late Campanian)، Radotruncana calcarata Total Range Zone (Late Campanian)، Globotruncanella havanensis Partial Range Zone (Late Campanian)، Globotruncana aegyptiaca Interval Zone (Late to Latest Campanian) and Gansserina gansseri Interval Zone (Latest Campanian to Early Maastrichtian). The study of the Gurpi Formation at Kuh-e Siah anticline and its comparison with the Tang-e Bulfares (Early Santonian to Middle Maastrichtion) and Aghar anticline (Late Santonian to Middle Maastrichtioan) sections، show that the sedimentation of the Gurpi Formation has been started in Dehdasht area (Kuh-eSiah section) at the Earliest Santonian time، while in the Bulfares and Aghar sections، sedimentation started at the Early Santonian and Late Santonian time respectively. Three morph type groups of planktonic foraminifera were recognized during the Santonian to Maastrichtian at the Kuh-e Siah anticline. The results of this study were similar with depth fluctuations of sedimentary basin in Bulfares and Aghar sections that can be affected by global changes in sea level.

    Keywords: Gurpi Formation, biozones, Santonian, sea level changes, morpho type groups
  • Behnaz Kalanat, Hossein Vaziri Moghaddam, Mohammad Vahidinia Pages 107-124

    The Asmari Formation is a thick carbonate sequence in Zagros foreland basin. It was deposited during Oligocene – Early Miocene ages. In order to interpret the depositional environment and sequence stratigraphy، Firuzabad section were compared with 4 sections of Asmari Formation in the Zagros basin. Four different sub environments were identified in the Asmari Formation based on microfacies analysis including tidal flat، lagoon، shoal، open marine. These depositional environments correspond to inner، middle and outer ramp. Two third-order sequences have been recognized in the Firuzabad section، on the basis of deepening and shallowing patterns in the microfacies and the distribution of the Oligocene foraminifers. These sequences were correlated with the identified sequences of Dehluran، Mamulan، Dill and Tange-Ab Jahrum sections.

    Keywords: Asmari Formation, Oligocene, Early Miocene, Zagros foreland basin, sequence stratigraphy
  • Mohammad Khanehbad, Tayebeh Golafshani, Seyed Reza Moussavi, Harami, Asadollah Mahboobi Pages 125-149

    In this study، depositional environment and provenance of sandstones of the Surijeh Formation (Lower Cretaceous) in the Abgarm section in the Kopet-Dagh basin are investigated. Analysis of Sedimentary facies in this section shows that there are two clastic (continental and coastal plain) and two carbonate (coastal plain) facies associations are present. The results of modal analysis and geochemical data show that siliciclastic sediments are derived from recycled orogenic and quartzose sedimentary source rock (recycled orogen). The use of discriminant function diagrams shows these sandstones plotted in the passive continental margin. Chemical index of alteration (CIA) for these rocks suggests a moderately high chemical weathering of the source terrains. The geochemical results are very similar to petrographicl data that show semi-humid to semi-arid climate conditions.

    Keywords: provenance, geochemistry, Shurijeh Formation, Kopet, Dagh, depositional environment