فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد علی رضایی اصفهانی* صفحه 7
  • محمد فاکرمیبدی* صفحات 9-42
    از مسائل مهم در موضوع پیشرفت، مسئله اهداف آن است که در حقیقت به منزله نقشه راه پیشرفت به شمار می رود. هر نظریه پردازی در عرصه پژوهش، بر اساس فکر و مبانی بینشی خود به تعریف و تعیین هدف در این موضوع پرداخته است. حال این سوال مطرح است که با توجه به اختلاف ماهوی پیشرفت در بینش قرآن و اسلام با دیگر مکاتب، هدف پیشرفت از نگاه قرآن چیست؟ در بررسی انجام شده در این نوشتار آمده است که هدف پیشرفت مورد نظر قرآن چیزی فراتر از علم، قدرت و ثروت است و اموری چون وصول به قرب الهی، رسیدن به کرامت انسانی، تشکیل جامعه آرمانی، گسترش معنویت، زندگی شایسته در دنیا و حیات بایسته در آخرت، در کنار عزت، عدالت، استقلال فراگیر، اقتدار ملی و بین المللی از جمله اهداف پیشرفت قرآنی است.
    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، هدف، قرآن
  • مهدی رستم نژاد* صفحات 43-66
    اسلام در سرزمینی ظهور کرد که مردم آن از عقب مانده ترین جوامع بشری بودند، ولی همانان پس از تلقی اسلام به گونه ای درخشیدند که دو تمدن بزرگ آن زمان را پشت سر گذاشتند. این نوشتار به دنبال شناسایی عوامل این جریان، چهار عرصه اصلی این اتفاق را به تحلیل کشید، که حاصل آن چنین است: پیامبر اکرم از طریق آموزه های قرآنی با مهندسی زیرساخت های این چهار عرصه، بذر پیشرفت را در جان های مسلمانان کاشت. بینش عقلانی آنها را از اسارت خرافات و کج فهمی ها رهانید، در عرصه فرهنگ با اصلاح حاکمیت و نظام آموزش و پرورش، هویت دینی آنان را استحکام بخشید و در عرصه سیاست، اصول نفی سلطه بیگانگان، نفی خودکامگی و فساد حاکمان، و اصل مشارکت مردمی را نهادینه ساخت. زیرساخت های اقتصادی را با توزیع برابر امکانات، اصلاح فرهنگ کار و تلاش همگانی و بهینه سازی مصرف با آمیزه ای از عوامل معنوی به اوج اعتلا رساند و با این کارهای اعجاب انگیز، کاروان پیشرفت مسلمانان را به راه انداخت که تا پنج قرن به پیشروی خود ادامه داد.
    کلیدواژگان: قرآن، عوامل، پیشرفت، بینش عقلانی، مهندسی فرهنگی، مهندسی سیاسی، مهندسی اقتصادی
  • سید عیسی مسترحمی* صفحات 67-94
    بشر از روی فطرت و طبیعت خویش، برای زندگی دنیویش اهدافی را تعیین و به سوی آنها حرکت می کند. قرآن کریم به عنوان کتاب هدایت بشریت، پس از ترسیم اهداف دنیوی و اخروی انسان، به بیان لوازم رسیدن به این اهداف پرداخته است. از جمله بایسته هایی که رسیدن به اهداف را میسر می سازد، شناخت کامل موانع است؛ شناختی که با دانستن چگونگی رفع و دفع آن همراه باشد.قرآن بر لزوم شناخت این موانع تاکید نموده و راه های مبارزه با آن را نیز در آیات فراوانی مطرح کرده است. در منطق قرآن، تحجر و تعصب، تکروی و استبداد، افراط و تفریط و ظاهرنگری و خرافه پرستی از جمله مهم ترین موانع پیشرفت به شمار می آید. این کتاب آسمانی به نقش عوامل معنوی در پیشرفت، اشاره و موانع غیر مادی همچون گناه، کفران نعمت و اعراض از یاد خداوند را متذکر شده است. خداوند با بیان برخی سختی ها و مشکلات در مسیر پیشرفت، به نقش منفی اختلافات حزبی، تهاجم دشمنان و تضاد بین سخن و عمل مسئولان در پیشرفت اشاره می کند. قرآن با نقد الگوهای منفی، نقش مخرب آنها در پیشرفت را هشدار می دهد و از ناامیدی و یاس پس از برخورد با مشکلات و شکست، برحذر می دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، پیشرفت، موانع پیشرفت، انحطاط
  • محمدعلی رضایی اصفهانی* صفحات 95-128
    قرآن کریم ضمن توجه ویژه به علوم، انسان را به علم آموزی تشویق نموده و در این راستا به همه اقسام علوم (تجربی، نقلی، عقلی و شهودی) توجه داده است و با طرح مراتب علم (علم الیقین، عین الیقین و حق الیقین) انسان را به عالی ترین مراتب علم رهنمون شده و او را از علم نماها یعنی خرافات مثل سحر و کهانت و... دور داشته است.
    از قرآن کریم می توان مختصات علم پیشرفته همچون علم جامع نگر، هدایت آفرین، خشیت آفرین، تزکیه گرا، عمل گرا، نافع و... را استنباط کرد. بنابراین دانش مطلوب از منظر قرآن، علاوه بر پیشرفت مادی، ویژگی های دیگری نیز دارد که دید وسیعی به بشریت عرضه می کند و باعث سعادت بشر می گردد و از عوارض و پیامدهای منفی علم مادی جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، پیشرفت، علم پیشرفته
  • حسین علوی مهر* صفحات 129-160
    انسان پیشرفته یا انسان کامل از نظر دانشمندان اسلامی و غربی دارای تعریف های متفاوتی است. ابن عربی، سید حیدر آملی، ملاصدرا، امام خمینی، علامه طباطبایی و شهید مطهری هر یک تعریفی را ارائه داده اند که در مجموع چنین برداشت می شود که انسان پیشرفته از تمام توانایی و استعدادهای مادی و روحی خود به طور هماهنگ و کامل استفاده می کند، اما انسان پیشرفته در مکاتب غربی بیشتر به جنبه های مادی می پردازد. از منظر قرآن انسان پیشرفته دارای اهدافی مانند بندگی، رسیدن به رحمت الهی، حیات طیبه و خشنودی خالق است. همچنین دارای ویژگی های اعتقادی (از جمله ایمان و توحید)، ویژگی های اخلاقی (از جمله تزکیه، تقوا، صبر و شکرگذاری) و ویژگی های فکری و فرهنگی (مانند اندیشیدن، اهتمام به کسب دانش، برخوردار از تلاش، کوشش و انگیزه بالا) است و در صدد است تا زندگی دنیوی و اخروی خود را به کمال برساند.
    کلیدواژگان: انسان، پیشرفت، قرآن، انسان پیشرفته، انسان کامل، حیات طیبه
  • محمدرضا آقایی* صفحات 161-204
    اینکه پیشرفت بر اساس قرآن چگونه معنا می شود و با چه شاخص های عمدتا کیفی و ساختاری مناسب با تحلیل های اجتماعی، می توان آن را شناخت و ارزیابی کرد، یکی از دغدغه هایی است که این نوشتار تلاش دارد تا به بررسی و تحلیل اجمالی آن بپردازد. همچنان که به جهت ورود و نحوه استفاده از قرآن به عنوان استخراج معنا و شاخص ها، روش و شیوه استفاده از قرآن به ترتیب نزول مورد توجه قرار گرفته است؛ و به کمک یک جریان موفق تغییر ساز و متحول کننده قرآن در دوره زمانی نزول و با تاکید بر دو مرحله کلی آن در دو منطقه مکه و مدینه، نوعی بررسی و وارسی منطقی آیات ناظر به فضای کلی نزول صورت پذیرد و نیز نمونه ها و شواهدی تاریخی تفسیری از آن ارائه گردد. در این بررسی، ضمن بیان مفاهیم کلیدی و روش شناسی بحث، به بررسی سه شاخص مهم یعنی دانش عمومی، همبستگی و امنیت اجتماعی که از شاخص های کلان اجتماعی و در جهت تبیین ساختار کلی پیشرفت از منظر قرآن می باشد، پرداخته شده است و در نتیجه یک تصویر کلی از برنامه پیشرفت را در این سه شاخص تبیین نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، جامعه، پیشرفت، شاخص، قانون مندی، دانش عمومی، همبستگی اجتماعی، امنیت اجتماعی
  • احمد مرادخانی* صفحات 205-229
    رعایت حقوق شهروندی به معنای مسئولیت ها و امتیازاتی که شخص تابع کشوری از آن برخوردار است، به عنوان یکی از شاخصه های پیشرفت در جوامع غربی مطرح می باشد. در اسلام نیز حقوق شهروندی اسلامی و عوامل پیشرفت جامعه اسلامی با توجه به مبانی و اهداف قرآنی آن در قالب شهروند جهانی اسلامی تحت عنوان خلیفه خدا در روی زمین مطرح می باشد؛ شهروندی که با کرامت اخذ شده از خداوند در راستای برقراری جامعه توحیدمحور با حفظ ارزشهای الهی انسانی در پهنای دنیا متعهد است. بر همین اساس، بررسی مولفه های تشکیل دهنده حقوق شهروندی اسلامی و غیر اسلامی و ارتباط آن با حقوق بشر لازم و ضروری می نماید. گزارش قرآن از دنیا و ارتباط آن با آخرت و محوریت خداشناسی وتوحید عبادی و نقش و اهمیت آن در پیشرفته دانستن جوامع اسلامی از دیگر مباحث مهم می باشد. مسئولیت حاکمیت و دولت ها در برابر رعایت، حفظ و توسعه پایدار حقوق شهروندی اسلامی در زمینه حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی اجتماعی، فرهنگی و قضایی و همچنین تعهد آحاد جامعه بشری در مقابل آن از جمله مباحثی است که در این نوشتار مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، حقوق شهروندی، حقوق بشر، جامعه پیشرفته اسلامی، مسئولیت شهروندی
  • سید رضا مودب*، اکبر محمودی صفحات 231-269
    یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت بشر در همه حوزه های فردی، خانوادگی، ملی، بین المللی، محیط زیستی و... و در همه ابعاد عبادی، فکری، فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، بهداشتی، تفریحی، تغذیه ای، پوششی، سکونتی و...، نوع سبک زندگی است. ادیان، مذاهب، مکاتب، ایدئولوژی ها و... برای پیشرفت زندگی بشر، سبک ها و برنامه هایی را پیشنهاد می نمایند که یا به برخی از حوزه ها یا ابعاد اختصاص دارند و یا ناقص هستند، ولی قرآن کریم در قالب دین اسلام سبکی از زندگی پیشرفته را به بشریت عرضه نموده است که در همه حوزه ها و ابعاد زندگی انسان، دارای برنامه کامل و منسجم است. در این سبک از زندگی، به جنبه مادی و جنبه معنوی انسان توجه شده و سعادتمندی او در این جهان، جهان برزخ و جهان آخرت، تضمین و تامین شده است. در این سبک زندگی، نهاد خانواده در همه یا بیشتر حوزه ها و ابعاد، محوریت دارد و تاکید فراوانی بر تشکیل، حفظ و پیشرفت آن، شده است. از نگاه قرآن کریم، در خانواده پیشرفته، دیانت، قداست خانواده، قانون مندی بهره جنسی و پوشش، رعایت حقوق و احترام متقابل، قداست تولید، پرورش و مشروعیت فرزند، اتحاد، تعاون و مهرورزی و تناسب و عدالت در حقوق مرد و زن قابل مشاهده است. سبک زندگی قرآنی در حوزه خانواده، به گونه ای است که در بسیاری از موارد، با تکنولوژی و فناوری روز جهانی، سازگاری کامل دارد و با آن در تعارض کامل نیست.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، زندگی پیشرفته، سبک پیشرفت، زندگی قرآنی، پیشرفت قرآنی، خانواده قرآنی
|
  • Dr. Muhammad Fakir Maibudi* Pages 9-42
    One of the important issues of advancement is its objectives, which in fact is considered as the roadmap of this concept. Different research theorists have defined and specified objectives based on their thoughts and theoretical foundations. Then, the question arises that considering the essential differences of the Islamic and Quranic view of advancement and those of other schools of thought, what is the objective of advancement in the view of the Qurān? The current study concludes that the objective of the Qurānic ideal advancement is far beyond science, power and wealth, and rather includes issues such as seeking proximity to God, achieving human dignity, establishment of the ideal society, expansion of spirituality, winning a worthy life in this world and an excellent one in the Hereafter, realizing glory, justice, all-encompassing independence, and national and international authority.
    Keywords: the Qurān, Advancement, advancement, Objective
  • Dr. Mahdi Rustam Nejad* Pages 43-66
    Islam appeared in a land which accommodated one of the most underdeveloped human communities of the era. However, after their conversion to Islam, the very people prospered in such a way that soon surpassed the two great civilizations. In order to identify the factors underlying this major shift, this study analyzed four key fields in this regard. It was found that through the Qurānic doctrines, the prophet Muhammad (PBUH and his progeny) engineered the infrastructures of these four fields and so, sowed the seeds of Muslims’ advancement. The Prophet liberated their intellectual vision from superstitious beliefs and misunderstandings. In the field of culture, the prophet consolidated their religious identity through reforming the educational and ruling systems. Regarding politics, he institutionalized principles such as negation of foreign dominance over Muslims, rejection of despotism and corruption of the rulers, and citizen's cooperation. With respect to economy, the Prophet upraised their economic infrastructures through equitable distribution of resources, reforming the working culture and public activeness, and optimizing the consumption, all accompanied with spiritual factors. The prophet Muhammad (PBUH and his progeny), taking all these astounding steps, led the Muslim caravan of advancement that continued its progressive move till the 5th century (A.H.).
    Keywords: the Qurān, Factors, Advancement, intellectual Vision, Cultural Engineering, Political Engineering, Economic Engineering
  • Dr. Sayyed Isa Mustarhami* Pages 67-94
    Due to their innate disposition and essence, the human beings set particular goals for themselves and move towards them. The Holy Qurān, being a pure book of guidance, depicts the worldly and other-worldly goals of human life and addresses the means of achieving these goals. One of the main prerequisites of attaining goals is a thorough identification of barriers, one which encompasses the knowledge of the respective solutions. In various verses, the Holy Qurān emphasizes the necessity of understanding these obstacles and explains the ways of overcoming them. According to the Qurānic point of view, the most important barriers of advancement are dogmatism and prejudice, individualism and despotism, sliding to either of the extremes, shallow understandings of the religious texts and superstitious beliefs. This heavenly book refers to the key role of the spiritual factors in advancement and reminds the role of non-physical barriers such as sin, being ungrateful for the divine blessings and discarding the remembrance of Allah. In the Holy Qurān, Allah enumerates some inevitable difficulties of the advancement process and refers to the negative role of inter-group conflicts, the enemie's invasion, and contradiction between the words and actions of the administrators. The Holy Qurān criticizes the negative models, warns about their destructive effects on the advancement, and recommends self-confidence and optimisms in the face of severe problems and failures.
    Keywords: the Qurān, Advancement, Barriers of Advancement, Decline
  • Dr. Muhammad Ali Rezaei Isfahani* Pages 95-128
    The Holy Qurān pays a special attention to science and exhorts the human to seek to learn all kinds of sciences including empirical, traditional, rational and intuitive ones. Moreover, it highlights the three stages of knowledge (cognitive certainty, visual certainty, and absolute truth) and so, leads the human to the highest levels of knowledge and protects him from magic, fortune telling, etc. One can infer the characteristics of advanced sciences from the Holy Qurān. In Quranic view, advanced sciences are comprehensive, rightly-guiding, bringing about awe of Allah, purifying, pragmatic and fruitful. Therefore, according to the Qurān, the ideal science not only pays attention to material advancement but also enjoys many other characteristics which open up the human perspective, lead to his bliss, and prevent the harmful consequences of materialist sciences.
    Keywords: the Qurān, Science, Advancement, Advanced Sciences
  • Dr. Hussain Alavi Mehr* Pages 129-160
    The Muslim and western scholars have different definitions of perfect man or what the author calls ‘advanced man’. Considering the definitions proffered by Muslim scholars such as Ibn Arabi, Sayyed Haidar Amuli, Mulla Sadra, Imam Khomeini, Allamah Tabatabai and Mutahhari the Martyr, it can be inferred that an advanced man is he who makes use of his all material and spiritual abilities and capabilities in a comprehensive and harmonious way. But the advanced man in the western schools of thought is he who actualizes his material and physical potentials only. However, the Quran considers the advanced man as he who follows the objectives such as servitude of God, attainment of the Divine Merci, living the goodly life, and seeking God's satisfaction. Moreover, he has doctrinal characteristics such as monotheism and keeping faith in Allah, ethical values (e.g. purification of soul, piety, patience and gratefulness), cultural and intellectual traits (e.g. meditation, paying heed to acquire knowledge, and being hardworking, ambitious, and motivated). He tries his best to reach the peak of perfection in this world and in the Hereafter.
    Keywords: Human, Advancement, the Qurān, advanced man, Perfect man, the goodly Life
  • Muhammad Reza Aqaei* Pages 161-204
    The key concern of the present article is to answer the question that what does the Holy Qurān mean by advancement and through which – mainly – qualitative and structural indexes – apt for social analyses – one can understand and explain it. Accordingly, the author has tried to infer the meaning and indexes of advancement based on the revelation order of the Qurān. Considering the awe-inspiring and successful reformative movement that was created by the Qurān during its revelation in Mecca and Medina, he attempts to have a logical study of the verses related to the general atmosphere of revelation and put forth the samples and historical-interpretive evidences. In addition to the statement of the key concepts and methodology of the subject, he addresses public knowledge, social solidarity and security as three major social indexes that can be used to specify the general structure advancement in the Quran's view. All in all, this study has successfully provided a general picture of advancement plan in the three aforementioned indexes.
    Keywords: the Qurān, Society, Advancement, Index, legalism, Public Knowledge, Social Solidarity, Social Security
  • Dr. Ahmad Murad Khani* Pages 205-229
    Citizenship is a legal status that bestows a person certain duties and responsibilities. Observing the rights of citizenship is counted as an index of advancement by western societies. Islam, too, talks about the Islamic citizenship rights as well as factors that bring about the advancement of Islamic society in the light of the Qurānic foundations and objectives, and puts it forward as the universal Islamic citizenship under the theme of the divine caliph on the earth. Based on the dignity he has received from Allah, such a citizen tries to establish a monotheist society through preserving the divine-human values. Therefore, it is necessary to study the essential constituents of the Islamic and non-Islamic rights of citizenship and their relation with the human rights. Moreover, the paper covers the Qurānic account of the world and its relationship with the Hereafter, as well as the centrality and significance of monotheism and Unity in worship in considering the Islamic societies as advanced. The responsibility of the rulers and states for the observance, maintenance, and stable development of the Islamic citizenship rights in social, political, socioeconomic, cultural and legal fields as well as the responsibility of all human community about these rights are among the discussions that have been raised in the present paper.
    Keywords: the Qurān, Citizenship rights, Human Rights, Islamic advanced society, Citizenship responsibility
  • Dr. Sayyed Reze Muaddab*, Akbar Mahmoudi Pages 231-269
    Lifestyle is one of the most significant factors of human advancement in all individual, familial, national, international and environmental spheres of life and in all devotional, reflective, cultural, scientific, economic, political, social, hygienic, health, recreational, nutritional, clothing and housing aspects. The religions, sects, schools of thought, ideologies, etc. offer different plans and lifestyles for the advancement of human's life. These are either faulty or are limited to one particular aspect of life. On the contrary, the Qurān offers human an advanced lifestyle in the form of Islam that contains a harmonious and comprehensive plan which regards all aspects and spheres of life. In this plan, both the material and spiritual aspects have been taken into account so as to bring about the human prosperity both in this world, the Isthmus world, and in the Hereafter. In the Islamic lifestyle, family has a vital role in all, or at least most of the, dimensions and spheres, and thus, it has received a lot of emphasis on the establishment, protection and development of family life. The advanced family, according to the Qurānic description, possesses the characteristics of religiosity, sanctity, the legality of sexual access and clothing, abiding the rights and providing mutual respect, the sanctity and legitimacy of begetting and raising children, cooperation, unification, kindness, proportionality and observing justice in the rights of man and woman. The Qurānic lifestyle for family is compatible with the present-day usage of global technologies and there seems no overall contradiction between the two.
    Keywords: Lifestyle, Advanced life, the Advancement Style, the Qurānic life, the Qurānic Advancement, the Qurānic Family