فهرست مطالب
نشریه آب و خاک
سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 38، بهمن و اسفند 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/11/30
- تعداد عناوین: 20
-
-
صفحات 1085-1094به رابطه بین رطوبت و مکش ماتریک آب خاک، منحنی مشخصه آب خاک گفته می شود که اندازه گیری آن وقت گیر و پرهزینه است. یک روش تخمین منحنی مشخصه آب خاک استفاده از منحنی دانه بندی و چگالی ظاهری خاک می باشد که در آن از پارامتر مقیاس (α) استفاده می شود. در این تحقیق از 10 نمونه خاک مختلف منطقه مرودشت در استان فارس استفاده شد و بافت خاک و منحنی مشخصه هر خاک اندازه گیری شد. سپس منحنی دانه بندی هر خاک از دو روش فولادمند و سپاسخواه (FS) و فولادمند و منصوری (FM) تخمین زده شد و برای تعیین پارامتر مقیاس نیز از هشت روش خطی با نسبت پوکی ثابت (N)، لجستیک با نسبت پوکی ثابت (G)، خطی با نسبت پوکی متغیر (LN)، لجستیک با نسبت پوکی متغیر (LG) و چهار روش بدون وابستگی به بافت خاک آلفا-1 (A1)، آلفا-2 (A2)، آلفا-3 (A3) و آلفا-4 (A4) استفاده شد. بر این اساس منحنی مشخصه هر خاک از 16 حالت مختلف تخمین زده شد و با منحنی مشخصه اندازه گیری شده هر خاک مقایسه گردید. برای این منظور از آماره های خطای استاندارد (SE)، میانگین هندسی نسبت خطا (GMER) و انحراف معیار هندسی نسبت خطا (GSDER) استفاده شد. نتایج نشان داد مدل FM برای تخمین منحنی دانه بندی و به دنبال آن تخمین منحنی مشخصه مناسب تر از مدل FS بود. همچنین به طور کلی نتایج کلی نشان داد که حالت های FM-A1، FM-A2، FM-A3، FM-N و FM-LN برای تخمین منحنی مشخصه مناسب بود.
کلیدواژگان: منحنی مشخصه آب خاک، منحنی دانه بندی، پارامتر مقیاس، روش خطی، روش لجستیک -
صفحات 1095-1106مدیریت کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک نقش مهمی در کاهش مصرف منابع محدود آب ایفا نموده و پایداری آنها را در پی خواهد داشت. در این تحقیق تاثیر مدیریت کشاورزی بر تداوم جریان زاینده رود از طریق محاسبه نیاز آبی (تبخیر و تعرق واقعی) برنج با روش معتبر فائو-56 و مقایسه میزان مصرف آب در صورت تغییر الگوی کشت اراضی حاشیه زاینده رود در محدوده شهرستان زرین شهر اصفهان بررسی شده است. نیاز آبی برنج در طول دوره رشد آن حدود 1485 میلی مترو حجم آب مورد نیاز در محدوده 6630 هکتاری شالیزارها در منطقه مورد مطالعه حدود 77 میلیون مترمکعب برآورد شده است. تخمین حجم آب مورد نیاز به روش بیلان نیز به خوبی کارایی روش فائو-56 را تایید نموده است. محاسبه نیاز آبی کشت های فرضی نظیر لوبیا، ذرت دانه ای، گردو، سیب و انگور نشان می دهد با جایگزینی آنها به جای برنج یا الگوی کشت گندم-برنج به ترتیب 27، 15، 24، 29 و 40 میلیون متر مکعب در حجم آب مصرفی کشاورزی صرفه جویی می گردد. با تعمیم نتایج به کل اراضی برنجکاری حاشیه زاینده رود (حدود 20000 هکتار) جایگزینی کشت برنج با محصولات فرضی می تواند دبی حداقل 3/4 تا 9/1 متر مکعب در ثانیه را در ماه های بحرانی خرداد تا مهر که زاینده رود با کاهش شدید آب مواجه می باشد، به دبی آن اضافه نموده و تداوم این منبع ارزشمند آبی را در پی داشته باشد.
کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، برنج، بیلان، زاینده رود -
صفحات 1107-1114آب یکی از مهم ترین نهاده های تولید محصولات کشاورزی است و کمبود آب کشاورزی مصرف بهینه و بازه کم آبیاری را می طلبد. لذا این پژوهش به منظور تعیین تابع تولید، عمق های شاخص و بهینه آبیاری، عملکرد و کارایی مصرف آب سیب زمینی در شرایط کم آبیاری است. این پژوهش در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان در قالب طرح کرت های خرد شده با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی تیمارهای آبیاری در شش سطح 50، 60، 70، 80، 90 و 100 درصد نیاز آبی گیاه و فاکتور فرعی شامل دو کلون جدید سیب زمینی و رقم سانته بود. یافته های این پژوهش نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری، رقم و برهمکنش آنها بر عملکرد و کارایی مصرف آب بسیار معنی دار (0/01 ≥ p) بود. با افزایش ژرفای آب آبیاری تا عمق بیشینه، درآمد ناخالص، روندی افزایشی داشت. سود خالص در دو حالت آبیاری بیشینه و عمق معادل آبیاری کامل در حالت محدودیت زمین برابر بود. بیشترین مقدار آب صرفه جویی شده نسبت به آبیاری کامل، متعلق به عمق معادل آبیاری در حالت محدودیت آب محاسبه شد، که امکان افزایش سطح زیر کشت نسبت به آبیاری کامل به میزان 21،27 و 14 درصد بترتیب برای رقم و کلون های فوق الذکر وجود داشت. بیشترین بازده ریالی برای هر متر مکعب آب در شرایط محدودیت آب و به میزان 6080، 12096 و 14185 ریال بترتیب محاسبه شد. با توجه به اینکه کلون 2-397008 نسبت به دو رقم دیگر بازده ریالی بالاتری را دارا است کشت این کلون نسبت به ارقام دیگر توصیه می شود.
کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، بازده ریالی، تابع تولید، کم آبیاری -
صفحات 1115-1125مطالعه خصوصیات هیدرولیکی خاک از جمله هدایت هیدرولیکی اشباع خاک در بررسی های زیست محیطی ضروری می باشد. با وجود پژوهش های بی شمار که پیرامون اندازه گیری مستقیم هدایت هیدرولیکی اشباع صورت گرفته است، این روش ها هم چنان پر هزینه، زمان بر و تخصصی هستند. از این رو برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک با استفاده از روش هایی سریع، کم هزینه و با دقت قابل قبول مانند توابع انتقالی خاک توسعه یافته است. هدف اصلی این تحقیق، مقایسه و ارزیابی 11 تابع انتقالی رگرسیونی و سامانه استنتاج تطبیقی عصبی- فازی به منظور برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک می باشد. لذا آزمایشات مربوط به محاسبه هدایت هیدرولیکی اشباع و محاسبه خصوصیات فیزیکی خاک در 40 نقطه از شهرستان ارومیه صورت گرفت. در هر موقعیت انتخابی، چاهکی تا عمق 30 سانتی متر حفر گشت. هدایت هیدرولیکی اشباع خاک با روش پرمامتر گلف در محل هر چاهک اندازه گیری شد. خاک حاصل از حفر هر چاهک نیز برای تعیین ویژگی های زود یافت خاک در آزمایشگاه استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین مدل های رگرسیونی موجود، مدل آیمرون و همکاران با کمترین مقدار خطا برای پارامترهای (RMSE و MAE 0/174 و 0/028متر در روز) بهترین برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع را در اراضی مورد مطالعه داشت. نتایج این تحقیق بر اهمیت کاربرد تخلخل موثر به عنوان یک پارامتر زودیافت مهم به منظور افزایش دقت توابع انتقالی رگرسیونی تاکید دارد. در شبکه استنتاج تطبیقی عصبی- فازی از میان 561 مدل با لایه های ورودی مختلف، پارامتر های درصد شن، سیلت، چگالی مخصوص ظاهری و چگالی مخصوص حقیقی به عنوان ورودی انتخاب شدند. در مدل عصبی- فازی ارائه شده در این تحقیق، مقادیر R2 و RMSE در مرحله آموزش برابر با 1 و 7-10×1/2 و در مرحله آزمون برابر با 0/98 و 0/0006 به دست آمد. مقایسه نتایج توابع رگرسیونی و مدل های عصبی- فازی بیانگر برتری سامانه عصبی- فازی نسبت به تابع رگرسیونی است. همچنین سیستم استنتاج عصبی- فازی قادر است در بافت های خاک مختلف قدرت برآورد خود را با دقت بالا حفظ نماید.
کلیدواژگان: هدایت هیدرولیکی اشباع، خصوصیات فیزیکی خاک، سامانه عصبی، فازی -
صفحات 1126-1136هدف این پژوهش تحلیل حساسیت تبخیر و تعرق مرجع پنج الگوی پنمن- مانتیث فائو-56 (PMF56)، بلانی -کریدل اصلاح شده (MBC)، هارگریوز (H)، هارگریوز- سامانی (HS) و پریستلی- تیلور (PT) است. داده های هواشناسی مربوط به ایستگاه همدید شهرستان بجنورد شامل 13 سال (1387-1375) آمار روزانه دما، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی واقعی و سرعت باد، برای حساسیت پنج الگو، استفاده شد. شبیه سازی مونت- کارلو برای تولید داده های تصادفی در یک دامنه مشخص انجام شد. ریشه مربع میانگین خطا (RMSE) سالانه و فصلی معیار اندازه گیری برای نشان دادن حساسیت ET0 به تغییرپذیری همزمان متغیرهای هواشناسی در هر الگوست. نتایج نشان داد که حساسیت به تغییر همزمان متغیرهای هواشناسی، در فصل تابستان نسبت به فصول دیگر بیشتر است. بیشترین حساسیت برای همه الگوها در فصل تابستان و بهار و کمترین مقدار آن در فصل پاییز و زمستان اتفاق افتاد. دو الگوی PMF56 و MBC بیشترین حساسیت سالانه و PT کمترین حساسیت سالانه را از خود نشان دادند. همه الگوها ضریب همبستگی نسبتا بالایی با الگوی PMF56 داشتند. اما مقادیر RMSE و MAE برای هر الگو متفاوت بود. الگوی MBC کمترین RMSE و MAE و الگوی PT بیشترین مقدار RMSE و MAE را داشت. با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که الگوی HS، الگوی نسبتا مناسبی برای برآورد ET0 در این ایستگاه همدید است.
کلیدواژگان: تبخیر و تعرق مرجع، تحلیل حساسیت، ضریب حساسیت، شبیه سازی مونت، کارلو -
صفحات 1137-1151رفع آلودگی آب های زیرزمینی هزینه زیادی دارد از این رو لازم است از روش مناسبی برای پیشگیری از آلودگی استفاده شود. یکی از راه های جلوگیری از آلودگی منابع آب های زیرمینی، شناسایی نواحی مستعد در برابر آلودگی های سطحی می باشد. به همین منظور جهت پتانسیل یابی آلودگی منابع آب زیرزمینی در دشت تبریز از مدل دراستیک (DRASTIC) استفاده و نقشه آسیب پذیری آبخوان در مقابل آلودگی تهیه شد. نقشه پهنه بندی آسیب پذیری برگرفته از نتایج، نشان می دهد که 55/84 درصد از منطقه دارای اندیس دراستیک بین (140-120) بوده که از لحاظ آسیب پذیری در محدوده کم تا متوسط قرار می گیرد. و به ترتیب 22/08، 21/81 و 0/26 درصد در محدوده متوسط تا زیاد، کم و زیاد قرار دارند. با تحلیل حساسیت به روش حذف پارامتر و نیز تحلیل حساسیت به روش تک پارامتری، میزان تاثیرگذاری هرکدام از پارامترها درآلوده سازی آبخوان مورد ارزیابی قرا گرفتند. نتایج هر دو تحلیل نشان می دهند که مهم ترین پارامتر تاثیرگذار بر شاخص آسیب پذیری، عمق سطح آب می باشد. با هم پوشانی نقشه کاربری اراضی و نقشه آسیب پذیری DRASTIC، نواحی دارای آسیب پذیری متفاوت، تحت خطر آلودگی ناشی از کشاورزی، مشخص گردید و در نهایت نقشه پراکندگی مقادیر نیترات و مدل SINTACS نیز نتایج حاصل از مدل را تایید می کند.
کلیدواژگان: آبخوان، دراستیک، پتانسیل آلودگی، دشت تبریز، تحلیل حساسیت -
صفحات 1152-1161در این مقاله روشی برای برآورد ریسک وقوع سیلاب، در مواردی که فرض استقلال داده ها اهمیت نداشته یا قابل بررسی نباشد ارائه می شود. در مطالعه ی حاضر، یک مدل تبدیل موجک با استفاده از تابع انرژی برای برآورد ریسک سیلاب توسعه داده شده است. این کار با استفاده از داده های دبی حداکثر روزانه ی ایستگاه هیدرومتری طول لات واقع بر رودخانه ی پلرود در شرق استان گیلاندر فاصله ی سال های 1354 تا 1386 انجام شده است. در این مطالعه نتایج روش انرژی موجک با روش های چگالی موجک، حداکثر سالانه و سری های جزئی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که برآورد ریسک سیلاب با استفاده از تابع انرژی موجک مقادیر بزرگتری را نسبت به تابع چگالی ارائه کرده، اما در مقایسه با نتایج روش های سنتی همچون حداکثر سالانه، مقادیر کوچکتری را به دست می دهد. برای مثال در دوره ی بازگشت ده ساله میزان تخمین از کمتر از 10 مترمکعب در ثانیه برای تابع چگالی به حدود 95 مترمکعب در ثانیه با استفاده از تابع انرژی موجک افزایش یافته است.در پایان این مقاله نشان می-دهد که شرایط هیدرولوژیکی حوضه و طبیعت داده ها مهمترین پارامترها در بهتر کردن نتایج برآورد ریسک سیلاب و انتخاب بهترین روش می-باشد.
کلیدواژگان: تبدیل موجک، رودخانه ی پلرود، سری زمانی -
صفحات 1162-1171پیش بینی دقیق جریان رودخانه ها در مدیریت منابع آب از اهمیت بسزایی برخوردار است. در مطالعه حاضر به منظور پیش بینی جریان رودخانه باراندوزچای از دو روش برنامه ریزی ژنتیک (GP) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) استفاده شد. داده های جریان روزانه این رودخانه در ایستگاه دیزج در خلال سال های 1385 تا 1389 برای ایجاد مدل استفاده شد که 80 درصد داده ها برای آموزش و 20 درصد برای تست مدل بکار رفت. نتایج نشان داد که در هر دو روش، مدل های شامل جریان یک، دو و سه روز قبل بالاترین دقت را در مرحله صحت سنجی داشتند. همچنین دقت هر دو مدل با افزایش مقادیر دبی کاهش می یابد. مقایسه نتایج دو مدل نشان داد که گرچه دقت روش برنامه ریزی ژنتیک با R=0.978 و (RMSE=1.66 (m3/s نسبت به روش ماشین بردار پشتیبان با R=0.976 و (RMSE=1.80 (m3/s، اندکی بیشتر بود، اما روش SVM به مراتب ساده تر از روش GP می باشد و این روش می تواند به عنوان یک روش کاربردی برای پیش بینی جریان روزانه بکار رود.
کلیدواژگان: برنامه ریزی ژنتیک، پیش بینی جریان روزانه، ماشین بردار پشتیبان، رودخانه باراندوزچای -
صفحات 1172-1182امروزه پیش بینی جریان روزانه رودخانه ها ار مباحث مهم در هیدرولوژی و منابع آب می باشد و می توان از نتایج الگوبندی جریان روزانه رودخانه در مدیریت منابع آب، خشکسالی ها و سیلاب ها استفاده کرد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این پژوهش با استفاده از روش های سری زمانی خطی، غیرخطی و الگو های هوش مصنوعی (شبکه عصبی و برنامه ریزی بیان ژن) به الگوبندی جریان روزانه رودخانه کارون در محل ایستگاه آب سنجی ارمند طی دوره آماری (1390-1360) پرداخته شده است. حوضه بالادست ایستگاه ارمند از جمله زیرحوضه های اصلی حوضه کارون شمالی است که شامل چهار زیرحوضه ونک، کارون میانی، بهشت آباد و کوهرنگ است. نتایج این پژوهش نشان داده است که الگو های هوش مصنوعی دارای برتری نسبت به الگوی غیرخطی و خطی سری زمانی در الگوبندی جریان روزانه رودخانه کارون می باشند. همچنین الگوبندی و مقایسه الگو های هوش مصنوعی نیز نشان داد که روش برنامه ریزی بیان ژن دارای معیارهای ارزیابی مناسب تری نسبت به روش شبکه عصبی مصنوعی می باشد.
کلیدواژگان: الگوبندی، هوش مصنوعی، دبی روزانه، رودخانه کارون -
صفحات 1183-1190به منظور ارزیابی اثرات کاربرد سطوح مختلف آب، تراکم بوته و آرایش کاشت بر عملکرد و کارائی مصرف آب ذرت دانه ای رقم سینگل کراس کرج700 (KSC700) با استفاده از سامانه آبیاری قطره ای زیر سطحی، طرحی با سه سطح آبیاری، سه تراکم بوته و دو آرایش کاشت طی دو سال در کرج اجراء شد. طرح آماری مورد استفاده، کرت های نواری خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود.کرت های عمودی شامل سه تیمار آبیاری، 50، 75و 100 درصد تامین نیاز آبی و کرت های افقی شامل سه تراکم کاشت 65، 75 و 85 هزار بوته در هکتار و کرت های فرعی نیز شامل دو آرایش کاشت یک و دو ردیفه بود. نتایج نشان داد که افزایش سطح آبیاری از 50 تا 100 درصد تامین نیاز آبی اثر مطلوبی بر عملکرد، ارتفاع گیاه، ارتفاع اولین بلال، قطر ساقه، قطر بلال، قطر چوب بلال، تعداد ردیف دانه، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، وزن بیوماس، طول بلال، وزن دانه، تعداد برگ، قطر دانه، کارائی مصرف آب و وزن چوب بلال داشت که در این مقاله نتایج عملکرد، کارائی مصرف آب و وزن بیوماس ارائه می شود. عملکرد دانه با افزایش میزان آب مصرفی، افزایش یافت و در سطح 1درصد اختلاف معنی داری مشاهده شد.
کلیدواژگان: آبیاری قطره ای زیر سطحی، آرایش کاشت، تراکم کاشت، ذرت، کارائی مصرف آب -
صفحات 1191-1203تحقیق حاضر آثار ناشی از تغییر اقلیم را بر دما، بارندگی و رواناب در دوره های آتی با کمک مدل آماری LARS-WG و مدل مفهومی هیدرولوژیکی SWAT مورد ارزیابی قرار می دهد. برای مطالعه موردی، حوضه زرینه رود، بزرگترین زیرحوضه دریاچه ارومیه، انتخاب شد. در گام اول، به منظور تولید داده های هواشناسی دوره آتی در حوضه مدل LARS-WG مورد واسنجی قرار گرفت و سپس از 14 مدل از مدل های AOGCM استفاده گردیده و خروجی این مدل ها برای دوره 2030-2015 در 6 ایستگاه سینوپتیک با استفاده از مدل LARS-WG کوچک مقیاس شدند. از مدل SWAT جهت ارزیابی تاثیرات تغییر اقلیم بر میزان رواناب حوضه استفاده گردید. بدین منظور ابتدا این مدل با استفاده از 6 ایستگاه هیدرومتری برای دوره 2007-1987 واسنجی و اعتبارسنجی شد که مقادیر ضریب تعیین (R2) به ترتیب بین 0/49 تا 0/71 و 0/54 تا 0/77 بدست آمد. در ادامه با معرفی میانگین نتایج ریزمقیاس شده مدل های AOGCM به مدل SWAT تغییرات رواناب خروجی از حوضه در طی دوره 2030-2015 شبیه سازی گردید. میانگین نتایج مدل LARS-WG نشان داد که متوسط ماهانه درجه حرارت حداقل و حداکثر در دوره 2030-2015 افزایش خواهد یافت. همچنین متوسط ماهانه بارندگی در فصل بهار کاهش یافته در حالی که به مقدار آن در فصل های تابستان و پاییز افزوده خواهد شد. نتایج نشان داد که در دوره آتی نه تنها در مقدار بارش بلکه در الگوی بارش نیز تغییراتی رخ خواهد داد. نهایتا نتایج نشان از کاهش 28 درصدی رواناب ورودی به سد زرینه رود در دوره ی آتی نسبت به دوره ی پایه دارد.
کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوضه زرینه رود، LARS، WG، AOGCM، رواناب، SWAT -
صفحات 1204-1216هدف این تحقیق ارزیابی ناپایداری مواد آلی هیستوسول های جنوب غربی شهرکرد با استفاده از شاخص های ناپایداری هوموس شامل نسبت های اسید هیومیک (HA) به اسید فولویک (FA)، مجموع مواد آلی محلول در قلیا (AE=FA+HA) به جزء هیومین (HUM) ماده آلی و نیز نسبت دانسیته نوری در 465 (E4)به 665 نانومتر (E6)ماده آلی کل و اجزای آن بود. منطقه مورد مطالعه دارای اقلیم سرد و نیمه خشک می باشد. خاک های تشکیل شده در منطقه مورد مطالعه بعضا هیستوسول هستند. پنج پروفیل خاک تا عمق 2 متری تشریح و از افق های مختلف آن ها نمونه برداری صورت گرفت. تفکیک شیمیایی ماده آلی به اسید فولویک، اسید هیومیک و هیومین انجام و مقدار هریک از این سه جزء و مقادیر E4وE6 اندازه گیری شد. در همه پروفیل ها، روند تغییرات مقادیر اسید فولویک، اسید هیومیکو هیومین، شبیه روند تغییرات مقدار ماده آلی خاک است. بیش از 94 درصد ماده آلی خاک به صورت مواد هوموسی است. افزایش نسبت HA/FAبا افزایش عمق خاک حاکی از درجه بالای پلی مریزاسیون و هوموسی شدن (پایداری) مواد آلی در لایه های پایین تر و سرعت بیشتر تجزیه مواد هوموسی (ناپایداری) در لایه های سطحی است. پویایی کمتر مواد هیومیک در لایه های عمقی بخاطر افزایش مقدار رس با افزایش عمق و جذب هیومین توسط رس می باشد. نسبت E4/E6 کل خاک نیز به طور منظم از افق سطحی به طرف عمق کاهش نشان داد. کاهش این نسبت یک شاخص دیگر برای افزایش درجه پلی مریزاسیون و هوموسی شدن است. پایین ترین درجه پلی مریزاسیون مواد آلی (بیشترین ناپایداری) در پروفیل 5 مشاهده شد. این پروفیل دارای مواد آلی با تجزیه متوسط و سایر پروفیل ها دارای مواد آلی با تجزیه زیاد هستند.
کلیدواژگان: مواد هیومیک، HA، FA، E4، E6، ناپایداری مواد آلی -
صفحات 1217-1227روی از جمله عناصر ضروری برای رشد گیاه است که غلظت زیاد آن موجب آلودگی و ایجاد سمیت در گیاه می شود. در این پژوهش اثرات کشت گیاه سورگوم بر برخی شاخص های فعالیت میکروبی و رابطه آن با افزایش غلظت روی در دو خاک با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نسبتا مشابه اما متفاوت در غلظت فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو خاک سه سطح روی mgkg-1250، 375و500 (بر اساس روی اولیه قابل استخراج با اسید نیتریک) اضافه شد. با استفاده از جعبه های پلاستیکی محتوی 8 کیلوگرم خاک محفظه های ریشه دان (Rhizobox) تهیه شد، که فضای داخل آن با استفاده از صفحات توری نایلونی به سه منطقه 1 S(منطقه ریزوسفری)، 2 S(مجاور به ریزوسفر) و 3 S(توده خاک) جداسازی گردید. نتایج نشان داد که در تمام سطوح روی و در هر دو نوع خاکBCF بزرگتر از 1 بوده است، سورگوم بر اساس این شاخص به عنوان گیاهی جهت بیش اندوزی روی محسوب می گردد. تنفس میکروبی و فعالیت دی هیدروژناز در خاک آلوده تر در تمامی مناطق جزءبندی شده مجاور ریشه کاهش یافت. در این رابطه اگرچه محیط ریشه (سوبسترا) و بازدارنده ها (فلزات سنگین) در تشکیل کمپلکس سوبسترا-آنزیم و بازدارنده-آنزیم رقابت می کنند، اما اثرگذاری ریشه در افزایش فعالیت میکروبی و آنزیمی در خاک 1 (غیرآلوده) بیشتر از خاک2 (آلوده) است. علت آن نیز احتمالا بهبود شرایط کشت گیاه سورگوم بر افزایش فعالیت های میکروبی آن در مجاورت ریشه حتی در شرایط تنش شدیدتر از نظر غلظت روی می باشد.
کلیدواژگان: سورگوم، روی، ریزوسفر، ریشه دان، شاخص های زیستی -
صفحات 1228-1237به منظور بررسی کارایی قارچ های میکوریز آربوسکولار در گیاه پالایی خاک آهکی آلوده به عنصر روی توسط گیاه وتیور، یک آزمایش در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل روی در چهار سطح (10، 150، 300 و 600 میلی گرم در کیلوگرم خاک) از منبع سولفات روی، قارچ در سه سطح (شاهد بدون قارچ، گلوموس اینترارادیسز و گلوموس ورسیفرم) بود. با افزایش سطوح روی وزن خشک اندام هوایی و ریشه، کاهش یافت. تلقیح با قارچ های میکوریز آربوسکولار باعث افزایش این پارامترها در مقایسه با تیمار شاهد بدون قارچ شد. با افزایش سطح روی و با کاربرد قارچ های میکوریز آربوسکولار جذب روی اندام هوایی و ریشه افزایش یافت. درصد کلنیزاسیون ریشه با کاربرد قارچ افزایش اما با افزایش سطوح روی به طور معنی داری کاهش یافت. تلقیح با قارچ های میکوریز آربوسکولار کارایی استخراج، جذب و انتقال گیاهی روی را در مقایسه با تیمار شاهد بدون قارچ افزایش دادند. فاکتور انتقال روی از ریشه به اندام هوایی با افزایش سطوح روی کاهش یافت اما کاربرد قارچ های میکوریز آربوسکولار میزان انتقال را در مقایسه با تیمار شاهد بدون قارچ افزایش داد. قارچ گلوموس اینترارادیسز در مقایسه با قارچ گلوموس ورسیفرم کارایی استخراج و جذب بیشتری ولی کارایی انتقال و فاکتور انتقال از ریشه به اندام هوایی کمتری داشته است.
کلیدواژگان: قارچ میکوریز آربوسکولار، گیاه پالایی، روی، وتیور -
صفحات 1238-1249مطالعه ی حاضر به منظور جداسازی و ارزیابی ریزوباکتر های متحمل به سرب که قادر به تولید مواد محرک رشد گیاه تحت شرایط تنش فلزات سنگین بوده و توانایی افزایش زیست فراهمی فلز سنگین سرب را نیز دارند، به اجرا در آمد. ریزوباکتر های متحمل به سرب جدا شده از خاک آلوده به صورت Rhodococcus sp.، Bacillus stearothermophilus strain A، Corynebacterium sp.، Bacillus pumilus، Mycobacterium sp.، Bacillus stearothermophilus strain B، Bacillus licheniformis و Bacillus sp. جدا و شناسایی گردیدند. نتایج نشان داد که تمامی باکتری های جدا شده قادر به تحمل غلظت های بالای فلز سنگین سرب بودند. حداقل غلظت بازدارندگی سرب (MIC) این باکتری ها در دامنه ی 1100 تا 1720 میلی گرم بر لیتر (3/3 تا 5/19 میلی مولار) متغیر بود. به علاوه، تمامی سویه های باکتریایی جدا شده، از توانایی تولید ایندول استیک اسید (IAA) (از 3/5 تا 43/6 میلی گرم بر لیتر) و سیدروفور (از 57/7 تا 86/2درصد) برخوردار بودند. با این وجود، تنها دو باکتری Mycobacterium sp. و Bacillus licheniformis توانایی تولید آنزیم ACC-دی آمیناز را داشتند. تلقیح محیط کشت حاوی کربنات سرب کم محلول با سویه ی باکتریایی Corynebacterium sp. به دلیل کاهش محسوس اسیدیته نیز سبب افزایش معنی دار غلظت سرب قابل جذب گردید.
کلیدواژگان: ریزوباکتر های متحمل به سرب، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، ایندول استیک اسید (IAA)، سیدروفور، ACC، دی آمیناز، انحلال کربنات سرب -
صفحات 1250-1260آگاهی از تغییرات مکانی کربن آلی در کاربری های مختلف اراضی کمک موثری به تفسیر و شبیه سازی رفتار اکوسیستم های خاکی در مواجهه با تغییرات اقلیمی و زیست محیطی خواهد نمود. هدف از این تحقیق مقایسه روش های رگرسیونی، زمین آمار و شبکه عصبی مصنوعی در تخمین مقادیر کربن آلی در 192 نمونه خاک، از خاک های سطحی (0 تا 30 سانتی متر) بخشی از دشت سیستان (منطقه میانکنگی) بود. در این تحقیق، تنها 5 درصد تغییرات کربن آلی در منطقه مورد مطالعه توسط متغیرهای موجود در مدل رگرسیون خطی توجیه گردید (R2= 0.05). همچنین بهترین روش زمین آماری، یعنی روش کوکریجینگ ساده با استفاده از متغیر کمکی رس، با R2= 0.23 and RMSE= 0.127 فقط تا اندازه ای توانایی تخمین میزان کربن آلی را داشت. این در صورتی است که شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از پارامترهای طول و عرض جغرافیایی کارایی بسیار بهتری با R2= 0.79 and RMSE= 0.044 در تخمین مقدار کربن آلی نسبت به روش های رگرسیون خطی و زمین آماری نشان داد. در نتیجه روش ترکیبی شبکه عصبی- کریجینگ بهترین روش برای پهنه بندی کربن آلی در منطقه مورد مطالعه شناخته شد.
کلیدواژگان: میانکنگی، کربن آلی، رگرسیون خطی، زمین آمار، مدل شبکه عصبی مصنوعی -
صفحات 1261-1270در سال های اخیر، تغییر کاربری اراضی مرتعی به کشاورزی و باغ معمول بوده است و هر ساله مساحت زیادی از مراتع کشور به اراضی کشاورزی و باغ تبدیل می شوند. به منظور بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی بر نوع خاک و کانی شناسی رس، چهار کاربری مرتع با پوشش گیاهی ضعیف، کشاورزی، باغ جدید و باغ قدیمی، در منطقه ی صفاشهر استان فارس انتخاب شدند. به منظور مطالعات رده بندی و کانی شناسی خاک، در هر کاربری سه خاک رخ حفر و تشریح گردید و یک خاک رخ به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و پس از تجزیه های فیزیکی و شیمیایی مورد نیاز، بر اساس دو سامانه ی آمریکایی و جهانی رده بندی گردیدند. از پروفیل های شاهد در هر کاربری، یک نمونه ی سطحی و یک نمونه ی عمقی برای مطالعات کانی شناسی رس انتخاب شد. نتایج نشان داد که تغییر کاربری اراضی تاثیر قابل توجهی بر رده بندی و کانی شناسی خاک در بخش رس نداشته است و کانی های میکا، کلریت، اسمکتیت، کائولینیت و کانی های مختلط در تمامی خاک های مورد مطالعه وجود دارند. همچنین نتایج نشان داد که در رابطه با خاک های مورد مطالعه، سامانه ی آمریکایی توانایی بهتری در بیان ویژگی های خاک نسبت به سامانه ی جهانی دارد.
کلیدواژگان: کاربری اراضی، کانی شناسی، سامانه ی طبقه بندی خاک، رس -
صفحات 1271-1283آگاهی از توزیع مکانی خصوصیات خاک از مهم ترین موضوعات در شناسایی، برنامه ریزی، مدیریت و بهره برداری از منابع آب و خاک است. در این پژوهش تغییرات مکانی چند شاخص مهم کیفیت فیزیکی خاک شامل کربن آلی (OC)، شن، سیلت، رس، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (MWD)، هدایت هیدرولیکی اشباع (Ks)، رطوبت اشباع (θs) و جرم مخصوص ظاهری (Db) در سه کاربری مجاور هم جنگلی، زراعی و مرتعی واقع در منطقه فندقلوی اردبیل بررسی گردید. در مجموع 100 نمونه خاک از عمق 0 تا 15 سانتی متری به صورت شبکه منظم 100 در 100 متر در بهار 1392 برداشته شد. ابتدا دقت روش های زمین آماری کریجینگ و وزن دهی عکس فاصله (IDW) بررسی و در نهایت نقشه پهنه بندی این خصوصیات در سطح منطقه رسم شد. نسبت اثر قطعه ای به آستانه برای رس، شن و سیلت به ترتیب برابر 0/5، 0/47 و 0/49 تعیین گردید بنابراین این خصوصیات دارای ساختار مکانی متوسط بودند. مقادیر نسبت مذکور برای OC،Db، θs، Ks و MWD به ترتیب برابر با 0.002، 0.014، 0.0007، 0.05 و 0/008 به دست آمد که بیانگر ساختار مکانی قوی این خصوصیات می باشد. بر اساس معیار آماری ضریب تبیین (R2) روش کریجینگ در تخمین رس، شن و سیلت و روش IDW در تخمین MWD، OC، Ks، θs و Db بیشترین دقت را داشتند. پهنه بندی شاخص های کیفی نشان داد که اراضی جنگلی در مقایسه با اراضی زراعی و مرتعی دارای کربن آلی، پایداری خاکدانه و هدایت هیدرولیکی بیشتر و جرم مخصوص ظاهری کمتری بودند. نتایج این پژوهش نشان داد کیفیت فیزیکی خاک منطقه مورد مطالعه در کاربری های مرتعی و زراعی پایین تر از اراضی جنگلی بود.
کلیدواژگان: پایداری خاکدانه، هدایت هیدرولیکی اشباع، وزن دهی عکس فاصله، کریجینگ -
صفحات 1284-1297در این تحقیق اثر تغییر اقلیم بر نیاز خالص آبیاری و عملکرد برنج در دوره های زمانی آینده با استفاده از داده های خروجی مدل HadCM3، از سری مدل های AOGCM، در منطقه دشت تجن مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای اقلیمی دما و بارندگی تحت سناریوی انتشار A2، در دوره های زمانی 2040-2011، 2070-2041 و 2100-2071، شبیه سازی شدند. این کار با کوچک مقیاس سازی دما به روش آماری و بارندگی به روش تناسبی انجام گرفت. برای تخمین نیاز خالص آبیاری، تبخیر تعرق پتانسیل با استفاده از روش پنمن مانتیث و باران موثر با روش USDA با مدل CROPWAT8.0 محاسبه شد. اثر کمبود آب بر عملکرد محصول با استفاده از تابع تولید خطی ارائه شده توسط FAO مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج کوچک مقیاس سازی با استفاده از مدل SDSM و روش کوچک مقیاس سازی تناسبی نشان دهنده کاهش در مقدار بارندگی و افزایش در مقدار دما در دوره های آتی است. نتایج مدل CROPWAT نشان دهنده این بود که در اثر تغییر اقلیم با افزایش تبخیر تعرق پتانسیل و کاهش بارندگی موثر و افزایش آب مصرفی گیاه، نیاز خالص آبیاری گیاه برنج در حوزه مورد نظر طی سال های آتی تا سال 2100 افزایش می یابد. همچنین در نتیجه تغییر اقلیم و افزایش دما و کاهش بارش درصد کاهش عملکرد در سال های آتی به میزان ناچیز رو به افزایش است. بنابراین می توان نتیجه گرفت هر چه به سال 2100 نزدیکتر شویم بارش موثر با مقدار کمتری می تواند نیاز آب مصرفی و نیاز خالص آبیاری برنج را در منطقه مورد نظر تامین کند.
کلیدواژگان: گیاه برنج، مدل گردش عمومی جو، مدل SDSM، CROPWAT، HadCM3 -
صفحات 1298-1310خشکسالی یک پدیده طبیعی خزنده است که با کمبود رطوبت نسبت به شرایط نرمال به کندی آغاز و به آرامی گسترش می یابد. این پدیده به شدت بر همه جوانب فعالیت های بشری تاثیرگذار است. در حالی که تعریف جامع و کاملی برای آن ارائه نشده ویک شاخص دقیق و فراگیری نیز برای پایش آن وجود ندارد. مطالعه حاضر ابتدا به پایش سالانه و فصلی خشکسالی 10 ایستگاه سینوپتیک استان خراسان رضوی در طی یک دوره 24 ساله (2010-1991) با دو شاخص SPI و RDI پرداخته است. سپس پارامترهای موثر بر خشکسالی سالانه و فصلی با روش داده های پانلی (داده های ترکیبی) و شاخص های SPI و RDI تعیین شود. براساس نتایج حاصل از پایش خشک سالی مشخص شد که خشکسالی نسبتا شدیدی در سال 2008 در ایستگاه های همدید استان حاکم بوده است. تحلیل به روش داده های ترکیبی نشان داد که تمام شش پارامتر متوسط حداکثر و حداقل دما، ساعت آفتابی، بارش، درصد رطوبت نسبی و متوسط سرعت باد در ارتفاع 2متری- که برای محاسبه شاخص RDI استفاده می شوند- برای محاسبه خشکسالی سالانه و فصلی 10 ایستگاه مورد مطالعه نیاز نیست و تنها برخی از این پارامترها بسته به مقیاس زمانی موردنظر نیاز است. پارامتر متوسط دمای حداقل در مقیاس های زمانی سالانه و فصل تابستان، پارامتر درصد رطوبت نسبی در مقیاس های زمانی سالانه، فصل بهار و زمستان به عنوان پارامترهای موثر پیش بینی انتخاب شدند. همچنین بارش نیز تنها عامل موثر بر خشکسالی با توجه به شاخص های SPI و RDI در مقیاس های زمانی سالانه و فصلی می باشد.
کلیدواژگان: پانل دیتا، خراسان رضوی، خشکسالی، شاخص های SPI و RDI
-
Pages 1085-1094The relationship between soil moisture and soil matric suction is called soil moisture characteristic curve, which its measurement is time-consuming and expensive. One of the estimation methods of soil moisture characteristic curve is using the soil particle size distribution curve and bulk density which contains a scaling parameter (α). In this study, 10 soil samples were selected from Marvdasht region in Fars province, and soil texture and soil moisture characteristic curve of each soil were measured. Then, the soil particle size distribution curve of each soil was estimated based on Fooladmand and Sepaskhah model (FS) and Fooladmand and Mansuri model (FM), and also eight methods were used for determining the scaling parameter including linear procedure with constant void ratio (N), logistic procedure with constant void ratio (G), linear procedure with local void ratio (LN), logistic procedure with local void ratio (LG), Alfa-1 (A1), Alfa-2 (A2), Alfa-3 (3) and Alfa-4 (A4). Therefore, the soil moisture characteristic curve of each soil was estimated with 16 different methods, and all of them were compared with measured soil moisture characteristic curve data. For this purpose, Standard error (SE), geometric mean error ratio (GMER) and geometric standard deviation of the error ratio (GSDER) were used. The results sowed that the FM model for estimating the soil particle size distribution curve and then estimation the soil moisture characteristic curve was better than the FS model. In general, the results indicated that the procedures of FM-A1, FM-A2, FM-A3, FM-N and FM-LN were appropriate for estimating the soil moisture characteristic curve.Keywords: Soil moisture characteristic curve, Soil particle size distribution curve, Scaling factor, Linear procedure, Logistic procedure
-
Pages 1095-1106Management of agricultural practices plays a vital role in reducing the use of limited water resources in arid and semi-arid regions which could result in their sustainability. In this research, the role of managing agriculture in sustaining flow of Zayandeh-rud was studied by calculation of rice water requirement (actual evapotranspiration) in paddy fields of Zarrin-shahr by using method of FAO-56 and comparing the results assuming a shift in cropping pattern from rice to other crops. Rice water requirement was estimated at 1485 mm and the volume of water required for irrigation of paddy fields with area of about 6630 Hectare was estimated at 77 MCM. Volume of irrigated waterwas also evaluated by water balance method, confirmed the reliability of FAO-56 method. The results show that, replacing rice or wheat-rice cropping pattern with some possible crops such as bean, maize, walnut, apple and grape decreases irrigation requirements about 27, 15, 24, 29 and 40 MCM, respectively. Generalizing results for the total paddy fields in Isfahan Province with estimated area of about 20000 Hectare will result in an increase of about 3.4 to 9.1 m3/s in Zayandeh-rud discharge during critical months of June to October, when the river flow highly decreases, causing sustainable flow of the river through the year.Keywords: Evapotranspiration, Rice, Water balance, Zayandeh, rud
-
Pages 1107-1114Water is the most important factor in agricultural products, water shortage and low irrigation efficiencies in Iran necessitates research in deficit irrigation. This Study to estimate the production function, calculate the depth and optimal index and effect of deficit irrigation on yield was done in Agriculture and Natural Resources Research Center of Hamadan. Test was performed in Split Plot Design based on Randomized Complete Block in three replications with two factors, containing 1: water deficit irrigation treatment namely, 50, 60, 70, 80, 90 and 100% of basically potato irrigation requirement. 2: Two clones accompanied with Sante Cultivar. The results indicated the effect of different treatment on yield and water use efficiency was significant at the 1% level. Also with increasing water depth until maximum depth, gross income was increased. Also results showed that the net benefit was the same for the equivalent depth under earth limitation and the maximum water depth by 414761192, 84952553 and 91034463 rails for santeh, 397001-13 and 397008-2 clones. The maximum saved water relative complete irrigation belongs to irrigation equal depth under water limitation. It can be concluded that with the savings of water under deficit irrigation practices, the planting area would increase by 21, 27 and 14% for santeh, 397001-13 and 397008-2 clone. The maximum earning return (Rails per m3 of water) under water limitation will be 6080, 12096 and 14185 rails for santeh, 397001-13 and 397008-2 clones. According to 397008-2 clone relative to other cultivars has the highest earning return, so cultivar of this clone than other varieties is recommended.Keywords: Economic evaluation, Earning return, Yield Function, Optimized Irrigation Depth
-
Pages 1115-1125Study of soil hydraulic properties such as saturated and unsaturated hydraulic conductivity is required in the environmental investigations. Despite numerous research, measuring saturated hydraulic conductivity using by direct methods are still costly, time consuming and professional. Therefore estimating saturated hydraulic conductivity using rapid and low cost methods such as pedo-transfer functions with acceptable accuracy was developed. The purpose of this research was to compare and evaluate 11 pedo- transferfunctions and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) to estimate saturated hydraulic conductivity of soil. In this direct,saturated hydraulic conductivity and physical properties in 40 points of Urmia were calculated. The soil excavated was used in the lab to determine its easily accessible parameters. The results showed that amongexisting models, Aimrun et al model had the best estimation for soil saturated hydraulic conductivity. For mentioned model, the Root Mean Square Error and Mean Absolute Error parameterswere 0.174 and 0.028 m/day respectively. The results of the present research, emphasises the importance of effective porosity application as an important accessible parameter in accuracy of pedo-transfer functions. sand and silt percent, bulk density and soil particle density were selected to apply in 561 ANFIS models. In training phase of best ANFIS model, the R2 and RMSE were calculated 1 and 1.2×10-7 respectively. These amounts in the test phase were 0.98 and 0.0006 respectively. Comparison of regression and ANFIS models showed that the ANFIS model had better results than regression functions. Also Nuro Fuzzy Inference System had capability to estimatae with high accuracy in various soil textures.Keywords: Saturated Hydraulic Conductivity, Soil Physical Chracteristics, Adaptive Neuro, Fuzzy Inference System
-
Pages 1126-1136The objective of this study is to analyze the sensitivity of ETo for five models including FAO-Penman- Monteith, modified Blaney-Criddle, Hargreaves, Hargreaves-Samani and Priestley –Taylor. Daily meteorological data of Bojnourd synoptic station including air temperature, relative humidity, actual duration sunshine and wind velocity were used for sensitivity analysis of five models. In order to produce random data at a specific range, Monte-Carlo simulation was performed. Annual and seasonal RMS (mm.day-1) were calculated to indicate the sensitivity of ETo in simultaneous variations of meteorological variables in each model.The results obtained in this study showed that the sensitivity of 0 ET in simultaneous variations of meteorological variables is higher in summer. In all models, the most sensitivity was seen in summer and spring and the least sensitivity was occurred in autumn and winter. Among the studied models, FAO-PM and BC models had the most annual sensitivity and PT model had the least annual sensitivity. All of the models had fairly high correlation coefficient with FAO-PM model but the quantity of RMSE and MAE was different in each model. BC model had the most RMSE and the least RMSE and MAE was seen in MAE and PT. According to the findings in this study, it can be concluded that SH model is fairly suitable for estimation of 0 ET in synoptic station.Keywords: Reference Evapotranspiration, Sensitivity Analysis, Sensitivity Coefficient, Monte, Carlo Simulation
-
Pages 1137-1151It is more expensive to remove pollution from groundwater than to prevent it. Delineation areas that arevulnerable to surface pollutants is one of methods to prevent pollution of groundwater resources. Focusing on this issue, DRASTIC model was used for evaluation of vulnerability of Tabriz-plain aquifer to pollution and the aquifer vulnerability map was prepared. The study shows that main zone of the aquifer’s groundwater is low to modrate vulnerability to pollution (DRASTIC Index of 120-40) that consist of about 55.84% and areas with low, moderate to high, and high risk zones comprise 21.81,22.08.% and 0.26% of the studied area, respectively Two tests of sensitivity analyses were carried out: the map removal and the single-parameter sensitivity analyses. Based on the characteristics of the studied area, the results from both map removal and single-parameter sensitivity analyses showed that the depth to water table has the most significant impact on the vulnerability risk zone. By overlaying of the vulnerability and landuse maps the areas where are subjected to potential release of pollutants from the agricultural activities were determined. Nitrate ion concentration and SINTACS model confirms the results of the vulnerability assessment.Keywords: Aquifer, DRASTIC, Tabriz, plain, Potential pollution, Sensitivity analyses GIS
-
Pages 1152-1161In this paper a method to perform Estimation of Flood Risk (EFR) is presented when the assumption of stationary is not important (or not valid). A wavelet transform model is developed to EFR. A full series is applied to EFR using energy function of wavelet. The data were decomposed into some details and an approximation through different wavelet functions and decomposition levels. The approximation series was employed to EFR. This was performed using daily maximum discharge data from of the Polroud River in the north of Iran. In this way, the data from 1956 to 2007 were evaluated by wavelet analysis. The study shows that wavelet full series model results (density function) are too small compared with the results of combined method and they are both lesser than traditional methods (AM and PD). In other hand, the results of energy function method are closed to the combined method when they are compared with the full series data results. These wavelet models were assessed with the AM and PD methods. The concrete result of this paper is that, the watershed hydrologic conditions and nature of the data are very important parameters to improve FFA and to select the best method of analysis.Keywords: Wavelet Transform, Polroud River, Time Series
-
Pages 1162-1171Accurate estimation of river flow can have a significant importance in water resources management. In this study, Genetic programming (GP) and Support Vector Machine (SVM) methods were used to forecast daily discharge of Barandoozchay River. The daily discharge data of Barandoozchay River measured at the Dizaj hydrometric station during 2007 to 2011 was used for modeling, which 80% of the data used for training and remaining 20% used for testing of models. The results showed that in the both of considered methods, the models including discharges of one, two and three days ago had higher accuracy in verification step and the accuracy of models decreased with increasing discharge values. Comparing the performance of GP and SVM methods indicated that, however the accuracy of the GP method with the R=0.978 and RMSE=1.66 (m3/s) was slightly more than SVM method with R=0.976 and RMSE=1.80 (m3/s), but the SVM is easier than GP method. Thus, the SVM method can be used as an alternative method in forecasting daily river discharge.Keywords: Genetic programming (GP), Support Vector Machine (SVM), Daily discharge forecasting, Barandoozchay River
-
Pages 1172-1182Today, the daily flow forecasting of rivers is an important issue in hydrology and water resources and thus can be used the results of daily river flow modeling in water resources management,droughts and floods monitoring. In this study, due to the importance of this issue, using nonlinear time series models and artificial intelligence (Artificial Neural Network and Gen Expression Programming), the daily flow modeling has been at the time interval (1981-2012) in the Armand hydrometric station on the Karun River. Armand station upstream basin is one of the most basins in the North Karun basin and includes four sub basins (Vanak, Middle Karun, Beheshtabad and Kohrang).The results of this study shown that artificial intelligence models have superior than nonlinear time series in flow daily simulation in the Karun River. As well as, modeling and comparison of artificial intelligence models showed that the Gen Expression Programming have evaluation criteria better than artificial neural network.Keywords: Modeling, Artificial Intelligence, Daily discharge, Karun River
-
Pages 1183-1190In order to evaluate the effects of different levels of irrigation, crop densities and cropping patterns on corn (KSC700 variety) water use efficiency using subsurface drip irrigation system, three field experiments were carried out in 2005 and 2006 in Karaj. Experimental design was split plot design based on randomized complete blocks with three replications. In the first experimental Field, main plots were Three irrigation levels: 50%, 75% and 100% ET and sub plots were three plant densities: 65000, 75000 and 85000 plant per hectare and sub-sub plots were two planting patterns: one and two row plants per bed. Results showed that increasing the levels of irrigation from 50% to 100% of the plant water requirement, has a significant effect on yield and yield components. Results obtained from two years experiment showed that irrigation levels of 50% and 100% ET had the minimum and maximum yield values of 3.65, 12.28 and 3.58, 12.89 ton per hectare in years of 2005 and 2006 respectfully. Calculation on water use efficiency showed that treatments located to 75% and 100% ET groups have maximum water use efficiency compared to 50% ET treatments. This means that corn is a plant which is highly sensitive to deficit irrigation. It is recommended in area where there is no limitation in water resources, application of 100% ET for maintaining crop water requirement is suggested. In area where water resources is limited, it is suggested to maintain only 75% of crop water requirement by using subsurface drip irrigation method for corn production.Keywords: Crop Density, Crop Pattern, Corn Subsurface Drip Irrigation, Water Use Efficiency
-
Pages 1191-1203This paper evaluate impacts of climate change on temperature, rainfall and runoff in the future Using statistical model, LARS-WG, and conceptual hydrological model, SWAT. In order to the Zarrinehrud river basin, as the biggest catchment of the Lake Urmia basin was selected as a case study. At first, for the generation of future weather data in the basin, LARS-WG model was calibrated using meteorological data and then 14 models of AOGCM were applied and results of these models were downscaled using LARS WG model in 6 synoptic stations for period of 2015 to 2030. SWAT model was used for evaluation of climate change impacts on runoff in the basin. In order to, the model was calibrated and validated using 6 gauging stations for period of 1987-2007 and the value of R2 was between 0.49 and 0.71 for calibration and between 0.54 and 0.77 for validation. Then by introducing average of downscaled results of AOGCM models to the SWAT, runoff changes of the basin were simulated during 2015-2030. Average of results of LARS-WG model indicated that the monthly mean of minimum and maximum temperatures will increase compared to the baseline period. Also monthly average of precipitation will decrease in spring season but will increase in summer and autumn. The results showed that in addition to the amount of precipitation, its pattern will change in the future period, too. The results of runoff simulation showed that the amount of inflow to the Zarrinehrud reservoir will reduce 28.4 percent compared to the baseline period.Keywords: Climate Change, Zarrinehrud Basin, LARS, WG, AOGCM, Runoff, SWAT
-
Pages 1204-1216Purpose of this research was evaluationof organic matter unstability (ripening) of Histosolsof south-west Shahrekord,using humusunstability indices, including ratios of humic acid (HA) to fulvic acid (FA), sum of organic material types, soluble in alkali (AE=FA+HA) to humin fraction (HUM) and also ratio of optical density at 465 (E4)tooptical density at 665 nanometer (E6) of organic matter and its components.The studied area has cool and semi-arid climate. Some of the soils formed in the studied area are Histosols.Five soil profiles were described down to depth of 2 m and soil samples were collected from their different horizons. Chemical fractionation of organic matter to fulvic acid, humic acid and humin was done and the content of each of these three components and the amounts of E4and E6 were measured.In all of the soil profiles, variations of the fulvic acid, humic acid and humin contents are similar to variations of organic matter contents. More than 94 percent of the soil organic matter has changed to humus. Increase of HA/FA with increase of soil depth indicates high degree of polymerization and humification (stability) of organic matter in underlying layers and higher rate of humic material decomposition (unstability) in surface layers. Lower rate of humic material decomposition in underlying layers is due to increase of clay content with increase of soil depth and adsorption of humin by clay particles. E4/E6 of the whole soil also decreased regularly from soil surface towards soil depth. This decrease is another evidence for increase of organic matter stability. Highest organic matter unstability was observed in the profile 5. This profile contains hemic but the others have sapric organic material.Keywords: Humic material, HA, FA, E4, E6, Organic matter unstability (Ripening)
-
Pages 1217-1227Zinc is an essential element for plant growth which its high concentrations can cause pollution and toxicity in plant. In this study, the effects of sorghum cultivation on some indicators of microbial activity and its association with increased zinc concentrations in two soils with relatively similar physical and chemical properties, but different in concentration of heavy metals were investigated. In both soils zinc levels were added to obtain 250, 375 and 500 mg kg-1 (based on the initial nitric acid extractable) content. Using plastic boxes containing 8 kg of soil, growth boxes (Rhizobox) were prepared. The box interior was divided into three sections S1 (the rhizosphere), S2 (adjacent to the rhizosphere) and S3 (bulk soil) using nylon net plates. The results showed that at all levels of zinc in both soil types, BCF were bigger than units, so using this indicator, sorghum can be considered as a plant for accumulation of zinc. Microbial respiration and dehydrogenase activity was reduced in all sections adjacent to root in the polluted soil. It is generally understood that substrates and inhibitors (heavy metals) compete in the formation of substrate-enzyme and inhibitor enzyme complexes, but the effects of sorghum cultivation in increasing biological and enzyme activity indexes in soil 1 (non-polluted) was higher than soil 2 (polluted), perhaps due to improvements in microbial activity in the vicinity of the roots, even in concentration higher than stress condition levels for zinc in soil.Keywords: Sorghum, Zinc, Rhizosphere, Rhizobox, Biological Indicators
-
Pages 1228-1237A greenhouse experiment was conducted to evaluate the effectiveness of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi in phytoremediation of zinc contaminated calcareous soil by vetiver grass. Experiment was a factorial arranged in a completely randomized design (CRD) with three replications. Two factors consistedof Zn levels (10, 150, 300 and 600 mg kg-1 as ZnSO4.7H2O) and AM fungi (control, Glomus intraradices, Glomus versiforme). Shoot and root dry weights decreased as Zn levels increased. Mycorrhizal inoculation increased those plant measured parameters compared to those of control. With increasing Zn levels, and mycorrhizal inoculation, Zn uptake of shoot and root increased. Root colonization with mycorrhizal inoculation increased, but decreased as Zn levels increased. Mycorrhizal inoculation increased zinc extraction, uptake and translocation efficiencies. Zinc translocation factor decreased as Zn levels increased, however inoculation with AM fungi increased it. Zinc extraction and uptake efficiencies of G. intraradices were more than G. versiforme,while zinc translocation efficiency and factor were vice versa.Keywords: AM fungi, Phytoremediation, Zinc, Vetiver grass
-
Pages 1238-1249This study was performed in order to isolate lead (Pb)-tolerant plant growth promoting rhizobacteria in Pbcontaminated soils and to evaluate their potential for production of plant promoting substances. The isolated Pbtolerant rhizobacteria were identified as Rhodococcus sp., Bacillus stearothermophilus strain A, Corynebacterium sp., Bacillus pumilus, Mycobacterium sp., Bacillus stearothermophilus strain B, Bacillus licheniformis and Bacillus sp. The results showed that all isolates were able to tolerate high concentrations of Pb. The minimum inhibitory concentration (MIC) of these bacteria was in the range of 1100 1720 mg l-1 (3.3-5.19 mM). In addition, all isolates produced IAA (ranging from 3.53 to 43.64 mg l-1) and siderophore (ranging from 57.74 to 86.24%). However, only two isolates (i.e., Bacillus licheniformis and Mycobacterium sp.) had the ability to produce bacterial enzyme ACC-deaminase. Inoculation of medium containing poorly soluble PbCO3 with bacterial strain Corynebacterium sp. significantly increased the available concentration of Pb.Keywords: Pb, tolerant rhizobacteria, Minimum inhibitory concentration (MIC), Indole acetic acid, Siderophore, ACC, deaminase, Lead carbonate solubilization
-
Pages 1250-1260Knowledge of organic carbon spatial variations in different land uses will help to interpret and simulate the behavior of terrestrial ecosystems facing environmental and climate changes. The purpose of this study is comparing regression, geostatistics and artificial neural network (ANN) methods for predicting organic carbon content in 192 samples of surface soil (0 to 30 cm) of Sistan plain (Miankangi region). In this study, Only 25% of organic carbon variations were explained by variables used in linear regression model in the study area (R2= 0.25). Moreover, simple co-kriging (with clay as co-variable) which was the best geostatistical method in the current study, predicted organic carbon content weakly (R2= 0.23 and RMSE= 0.127). However, using latitude and longitude parameters, ANN performed much better than linear regression and geostatistical methods for predicting organic carbon content (R2= 0.79 and RMSE= 0.044).Keywords: Miankangi, Organic Carbon, Linear Regression, Geostatistics, Artificial Neural Network Model
-
Pages 1261-1270Nowadays, changing the rangelands to agriculture and garden is common. To investigate the impact of land use change on the soils type and clay mineralogy, four land uses including rangeland with poor vegetation, agricultural land, new and old apple orchards were selected in Safashahr area, Fars province. In each land use, three soil profiles were excavated and described and one profile was considered as representative. After required physical and chemical analyses, they were classified according to Soil Taxonomy (ST) and the World Reference Base for Soil Resources (WRB). Selected surface and subsurface samples were also collected for clay mineralogy studies. Results showed that changing land use did not have significant effect on soil type and clay minerals and all soils consist of mica, chlorite, smectite, kaolinite and mixed layer minerals. Results demonstrated that ST is more efficient compared to WRB to classify the studied soils.Keywords: Land use, Mineralogy, Soil classification system
-
Pages 1271-1283Knowledge of the spatial distribution of soil properties is the major issues in identifying, program planning, management and utilization of soil and water resources. This study was carried out to investigate the spatial variability of some important soil physical quality indices including sand, silt, clay, mean weight diameter of aggregates (MWD), organic carbon (OC), saturated hydraulic conductivity (Ks), saturated water content (θs) and bulk density (Db) in the three adjacent land uses i. e. forest, agriculture and range land located at Fandoghlou region of Ardabil. Totally, 100 soil samples were systematically (100 × 100 m grade) taken from 0-15 cm depth in spring 2013. At first, the accuracy of Kriging and inverse distance weighting (IDW) geostatisticaly methods in mapping of studied parameters was evaluated then the final map was presented. The values of nugget effect to sill ratio for clay, sand and silt were 0. 5, 0. 47 and 0. 49, respectively so these parameters have an average spatial structure. The values of above mentioned ratio for OC, Db, θs, Ks, and MWD were obtained 0. 002, 0. 014, 0. 0007, 0. 05 and 0. 008, respectively, indicating strong spatial structure. According to the R2 criteria, Kriging method in estimating clay, sand and silt and IDW method in estimating MWD, OC, Ks، θs and Db had the highest accuracy. The final map indicated that forest land had higher OC, MWD and Ks and lower Db compared with agriculture and range land. The results of this research showed that soil physical quality of the studied region in agriculture and range land uses was lower than forest lands.Keywords: Aggregate stability, Inverse distance weighting, Kriging, Saturated hydraulic conductivity
-
Pages 1284-1297In this study, impact of climate change on net irrigation requirement (In) and yield of Rice Crop using HadCM3 climate projection model, one of the AOGCM models, in Tajan Plain area is evaluated. Changes in temperature and precipitation were simulated run under the IPCC scenario A2 for 2011 2040, 2041-2070 and 2071-2100 periods. This work was done by using statistical and proportional downscaling techniques. For estimating Net Irrigation Requirement, Potential evapotranspiration (ETo) and effective rainfall (Pe) were calculated using Penman Monteith equation and USDA method With Cropwat Model, respectively. Impact of water deficit on crop yield was estimated using the linear crop-water production function developed by FAO. The results of downscaling by using SDSM model and proportional method indicate that the decrease in rainfall and increase in the temperature are in future periods. CROPWAT model results indicate that the effect of climate change with increased Potential evapotranspiration and decreased effective Rainfall and increased water consumption of the plant, can be increased, the net irrigation requirement of rice plants in the basin duration years future to come by the year 2100. As a result of climate change and rising temperatures and reduced rainfall, the yield reduction percent to low levels to rise in the coming years. So it can be conclude that the effect of climate change closer to the year 2100 when effective rainfall is less could provide water consumption and net irrigation requirement of rice in the area.Keywords: Rice Crop, General Circulation Model, SDSM Model, Cropwat, HadCM3
-
Pages 1298-1310Drought is a natural creeping event that starts due to lower moisture compared to normal condition. This phenomenon impacts all aspects of human activities. However there is neither any detailed definition nor a general and proper index for drought monitoring In the present study using the Drought indices SPI and RDI to monitor drought in 10 synoptic stations in the province were studied over a period of 24 years(1991-2010). After using panel data analysis of annual and seasonal drought tried to detecte effective the parameters above were measured using two indicators. Based on the results of monitoring Drought was found a severe drought that the 2008 in the province. Also, analyse of Panel data was show all six parameters mean of maximume tempretuer, mean of minimum tempreture, sun shine, precipitation, relative humidity and mean wind speed in 2 meters that to calculate the drought index RDI, not required to calculate Drought in time scale of annual and seasonal in 10 stations; due time scale, only of some these parameters are required. Based on SPI, precipitation is necessary for time scale annual and seasonal droghut.Keywords: Panel Data, Khorasan Razavi, Drought, SPI, RDI