فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی کمالی صفحات 3-26
    کشور ایران با وجود برخورداری از جاذبه های متنوع، سهم ناچیزی از درآمد صنعت گردشگری را به خود اختصاص داده است. توسعه صنعت گردشگری ایران از منظر رشته های مختلف علمی تحلیل شده است. در پژوهش حاضر از منظر سیاست گذاری عمومی و با تاکید بر مفهوم مرجعیت، توسعه نیافتگی صنعت گردشگری ایران مورد بررسی قرار گرفت. مرجعیت سیاست های بخش گردشگری در قالب برنامه های پنج ساله توسعه بررسی گردید. بر اساس یافته های پژوهش، مرجعیت سیاست های گردشگری، تعریفی روشن از جایگاه بخش گردشگری در ایران ارائه نمی کند، خواست و انتظارهای مسئولان از صنعت گردشگری به خوبی تبیین نشده و نگاه همه جانبه به بخش های مختلف صنعت گردشگری وجود ندارد. در نتیجه ابهام مرجعیت بخش گردشگری، بر فرایند تدوین، اجرا و ارزیابی سیاست ها تاثیر گذاشته و موجب عدم تحقق اهداف توسعه گردشگری شده است.
    کلیدواژگان: مرجعیت سیاست ها، گردشگری، ایران، توسعه، صنعت
  • محمدعلی سرلک، زهرا گلپایگانی، مرضیه یمانی صفحات 27-54
    دنیای کنونی، سرشار از تغییر است. ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات و در نتیجه آن، دولت الکترونیک، از مهم ترین دگرگونی های مذکور است. یکی از سیاست های کلان نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران در برنامه سوم توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور، استفاده بیشتر و بهتر از فناوری اطلاعات و ارتباطات است. مدتی است برنامه کلی دولت در این حوزه با عنوان توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات (تکفا) در حال اجرا است. یکی از طرح های برنامه مذکور، تحقق دولت الکترونیک است که در قوه قضاییه نیز مطرح گردید و از طریق نظام مدیریت پرونده قضایی (cms) اجرا می شود. با وجود امکانات فراوان، نظام مذکور چندان مورد استقبال قرار نگرفت و موفق نبود. در پژوهش حاضر تلاش گردید بر اساس نظریه تجزیه یافته رفتار برنامه ریزی شده، فرضیه های پژوهش طراحی و با تاکید بر پذیرش خدمات دولت الکترونیک در بین مراجعان به مجتمع قضایی شهید بهشتی واقع در استان تهران آزمون شود. بدین منظور فرایند گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد انجام شد و پس از اطمینان از روایی و پایایی آن، با استفاده از 300 پاسخ آماری معتبر، فرضیه های پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش حاضر، توصیفی همبستگی بود و داده ها با استفاده از نرم افزار spss و لیزرل، در قالب روش مدل یابی معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل گردید. بر اساس یافته های پژوهش، اعتماد از جمله عوامل مهم تعیین کننده نگرش مراجعان به خدمات دولت الکترونیک بود و متغیرهای بعدی به ترتیب عبارت بود از: سهولت درک شده، مخاطره درک شده، سازگاری، نوآوری و سودمندی درک شده. همه متغیر ها به جز متغیر مخاطره درک شده، با پذیرش خدمات نظام مدیریت پرونده قضایی توسط مراجعان رابطه مستقیم داشت. نگرش مراجعان به خدمات دولت الکترونیک نیز بیشترین تاثیر را بر هدف استفاده از خدمات مذکور داشت.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، پذیرش دولت الکترونیک، نظریه تجزیه یافته رفتار برنامه ریزی شده، نظام مدیریت پرونده قضایی
  • تهمینه ترابی راد، فرج الله رهنورد صفحات 55-72
    تغییر رفتار مشتریان در موسسه های مالی و خدماتی به ویژه در بانک ها، به دلیل ماهیت پولی فعالیت های آن ها، حساسیت فراوانی دارد و نیازمند برنامه ریزی دقیق و به موقع توسط مدیران شبکه بانکی و خدماتی است. اکنون بانکداری مجبور است خود را در آینه وجود مشتری ببیند و در محیط رقابتی، خواسته ها و نیازهای مشتریان خود را درک کند و به نحوی عمل نماید که آنها از عملکرد بانک رضایت کامل داشته باشند. در بازاریابی کنونی، هزینه از دست دادن یک مشتری برابر با از دست دادن منافع مربوط به خدماتی است که مشتری در طول عمر خود به آن نیاز دارد و این موضوع برای بانک، زنگ خطری محسوب می شود. بنابراین، مشتری مداری رکن بسیار حساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد و این کار جز با اجرای موفق نظام مدیریت ارتباط با مشتری تحقق نخواهد یافت. هدف اصلی این پژوهش، شناخت آمادگی پست بانک ایران برای استقرار نظام مدیریت ارتباط با مشتری بود. ابتدا پس از بررسی ادبیات موضوع درباره ارزیابی آمادگی مدیریت ارتباط با مشتری، مهم ترین عوامل و شاخص ها استخراج گردید. پس از نظرسنجی درباره عوامل و شاخص های مذکور، پرسشنامه ای در بین 285 نفر از کارشناسان و مدیران پست بانک ایران توزیع گردید. تحلیل داده ها نیز با نرم افزار spss انجام شد. بر اساس یافته های پژوهش، میزان آمادگی پست بانک در بعد فکری، بیشتر از متوسط و در بعد اجتماعی و فناوری، کمتر از متوسط بود. در پایان، پیشنهادهایی نیز برای بهبود شاخص های ابعاد سه گانه بیان گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، ارزیابی آمادگی، بعد فکری، بعد اجتماعی، بعد فناوری
  • حامد درخشیده، محمد اسماعیل انصاری صفحات 73-93
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط شایستگی مدیریتی و تعهد مدیریت در برابر توانمندسازی کارکنان بر عملکرد شغلی کارکنان بانک اقتصاد نوین در شهر تهران است. روش پژوهش از نوع توصیفی، کمی و در زمره پژوهش های کاربردی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش کارکنان بانک اقتصاد نوین در شهر تهران بودند که بر اساس فرمول کوکران 187 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از شش پرسشنامه گوناگون استفاده شد و داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که متغیرهای شایستگی مدیریت و تعهد مدیریت در برابر توانمند سازی کارکنان بر عملکرد شغلی آنان موثر است. علاوه بر این، انگیزش مدیریت و توانمندسازی کارکنان از طریق رضایت شغلی بر عملکرد شغلی اثرگذار است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، رضایت شغلی، عملکرد شغلی، تعهد مدیریت، شایستگی مدیریت
  • محسن گل پرور، نفیسه وکیلی، آرزو اشجع صفحات 95-114
    رهبری از تاثیرگذارترین عوامل بر رفتار کارکنان در محیط های کار محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای غنی سازی شغل در رابطه مولفه های رهبری تحول گرا با رفتارهای مدنی سازمانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان کارخانجات هولدینگ صنایع و معادن شرکت احیاء سپاهان در تابستان 1388 هستند. از بین کارخانجات مذکور، با استفاده از نمونه گیری دومرحله ای، 329 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه رهبری تحول گرا (22 پرسش و چهار خرده مقیاس اهداف گروهی، حمایت شخصی، الگوی نقش هوشمندانه و انتظار عملکرد مطلوب)، پرسشنامه زمینه یابی تشخیصی شغل (با پنج خرده مقیاس برای محاسبه MPS به عنوان شاخصی برای محاسبه سطح غنی سازی شغل) و پرسشنامه 9 پرسشی رفتار مدنی سازمانی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل واسطه ای تحلیل گردید. بر اساس نتایج پژوهش، غنی سازی شغل برای رابطه بین حمایت شخصی، الگوی نقش هوشمندانه و انتظار عملکرد مطلوب نقش متغیر واسطه ای را با رفتار مدنی سازمانی ایفاء می کند. اهداف گروهی به عنوان اولین بعد رهبری تحول گرا به طور مستقیم با رفتار مدنی سازمانی ارتباط دارد. حمایت شخصی علاوه بر ارتباط غیرمستقیم با رفتارهای مدنی سازمانی از طریق غنی سازی شغل، رابطه مستقیمی نیز با این رفتارها دارد.
    کلیدواژگان: غنی سازی شغل، رهبری تحول گرا، رفتار مدنی، سازمانی، تحول سازمانی، ویژگی های شغل
  • سیدابوالقاسم میرا، ماندانا پناهی وانانی*، امیرحسین پناهنده، رضا شعبانی صفحات 115-132

    با توجه به اهمیت انکارناپذیر تبلیغ شفاهی در بازاریابی به ویژه در بخش خدمات مالی، بررسی عوامل موثر بر آن ضرورت دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل زمینه ساز تبلیغ های شفاهی در صنعت بانکداری است. پژوهش حاضر به لحاظ روش و ماهیت، از نوع پژوهش های علی، به لحاظ اجرا، پیمایش و به لحاظ هدف، کاربردی بود و در آن از مدل یابی معادلات ساختاری برای بررسی روابط بین اجزای الگو استفاده گردید. جامعه آماری، مشتریان بانک های خصوصی شهرستان اراک در سال 1390 است. تعداد 425 پرسشنامه بین مشتریان بانک های خصوصی در شهرستان اراک توزیع گردید که از بین آنها، تعداد 386 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش روایی سازه و شاخه تحلیل عاملی استفاده گردید. در پژوهش حاضر، به جز فرضیه تاثیر اعتماد بر تبلیغ های شفاهی، چهار فرضیه دیگر مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، ابعاد کیفیت ارتباطات شامل رضایت، تعهد و اعتماد، به طور مستقیم و ارزش های مشترک به طور غیرمستقیم، به عنوان یکی از پیش فرض های ترغیب مشتریان بانک ها به تبلیغ های شفاهی مطرح بود.

    کلیدواژگان: اعتماد، تعهد، کیفیت ارتباطات، رضایت، تبلیغ های شفاهی، ارزش های مشترک
  • زهره آقابابایی دهاقانی، غلامرضا معمارزاده طهران، علی احسان نیکجو صفحات 133-157
    مدیریت منابع انسانی، شاخه ای از علم مدیریت است که ضمن ایجاد روابط با کارکنان، بین همه سیاست ها، تصمیم ها و فعالیت های سازمان ارتباط برقرار می کند. محور روابط بین کارکنان و کارفرمایان، توجه به جبران خدمات آنها است که نقش اصلی را در سازمان دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی عوامل سازمانی موثر بر جبران خدمات پزشکان متخصص شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تهران بود. جبران خدمات پزشکان، بر اساس نظریه های انگیزشی و هزینه زندگی و سایر ادبیات مرتبط با مولفه های سازمانی مورد سنجش قرار گرفت. روش اجرای پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن، بیمارستان های دولتی شهر تهران بود. برای گردآوری داده ها و سنجش مولفه های جبران خدمات، پرسشنامه ای با قابلیت اعتماد 4/91 درصد ساخته شد. به منظور اندازه گیری روایی آن از معادلات ساختاری استفاده گردید. شاخص تناسب الگو، بیانگر مناسب بودن الگوی اندازه گیری مولفه های سازمانی جبران خدمات و چارچوب کلی سنجش آن، معنی دار و پذیرفتنی است. بر اساس نتایج پژوهش، بعد سازمانی شناسایی شده، با جبران خدمات پزشکان رابطه مستقیم دارد. همچنین بر نقش مولفه های بعد «سازمانی» به ویژه خط مشی های سازمان تاکید شده است. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد گردید که مدیران و سیاست گذاران هنگام تصمیم گیری درباره جبران خدمات پزشکان، مولفه های مربوط به بعد سازمانی را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: سازمان، جبران خدمات، جبران خدمات پزشکان، پزشکان متخصص، بیمارستان های دولتی
  • محمدرضا خوش نشین لنگرودی، محمدرضا حمیدی زاده، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحات 159-184
    تحریم یکی از مسائل پیش روی کشور است که بسیاری از ابعاد را به خود اختصاص می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر قصد تحریم بر تصمیم خرید در پرتو آمیزه بازاریابی برای خمیردندان آمریکایی در جامعه مصرف کنندگان تهران است. در بررسی حاضر، سه فرضیه مطرح گردید که فقط فرضیه سوم مورد پذیرش قرار نگرفت. نمونه ای 345 نفری از مصرف کنندگان در تهران مورد بررسی قرار گرفت و گردآوری داده با ابزار پرسش نامه انجام شد. پرسشنامه از روایی و پایایی لازم نیز برخوردار بود، به طوری که سه سطح از روایی در آن تایید گردید و در خصوص پایایی نیز از فن آلفای کرونباخ استفاده شد که نتیجه تقریبی 8/0 را نشان داد. برای تحلیل داده های پرسشنامه نیز از نرم افزارهای آماری و فن تحلیل رگرسیون استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، مصرف کنندگان تهرانی قصد تحریم کالای آمریکایی در سطح ساده خرید را ندارند و سه آمیزه بازاریابی، محصول، قیمت و توزیع برای آن ها مهم است و ترفیعی در محصولات آمریکایی نمی بینند. در خصوص آخرین متغیر، یعنی تصمیم خرید نیز فقط عنصر برند را مهم می دانند و واسطه برای آن ها چندان تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: تحریم، قصد تحریم، آمیزه بازاریابی، تصمیم خرید، مصرف کنندگان تهران
|
  • Yahya Kamali Pages 3-26
    Despite having diverse attractions، Iran has a tiny proportion of global revenues of tourism industry. Development of the tourism industry in Iran has been analyzed from the perspective of various disciplines. In this research، underdevelopment of tourism industry in Iran was studied from the perspective of public policy-making and with an emphasis on the concept of policy referential. Referential of tourism policies was evaluated in terms of the Five-Year Development Plans. Based on the findings، the referential of tourism policies does not provide a clear definition of tourism status of Iran، and demands and expectations of government authorities regarding tourism is not well-defined and does not submit a comprehensive look of the different sectors of the tourism industry. As a result، the ambiguity of tourism sector referential has influenced the process of development، implementation and evaluation of tourism policies and thereby، failing to meet the objectives of tourism development.
    Keywords: Policies Referential, Tourism, Iran, Development, Industry
  • Mohammad Ali Sarlak, Zahra Golpayegani, Marzieh Yamani Pages 27-54
    Today''s world is full of changes. The advent of information and communication technology، and as a result of that،e-government،is among the most important changes. One of the macro policies of the Islamic Republic of Iran’s government in the 3rd Economic and Social Development Plan is broader and better utilization of information and communication technology. In this respect، the government has recently launched a comprehensive program called “Development and Utilization of Information Technology” or “TAKFA”. One of the plans of this program is Electronic Government، which the Judiciary Powerhas adopted and is implementing it in the framework of CaseManagement System (CMS). Despite thefact that this system possesses so many facilities، it didn’t receive much acceptance and finally failed. In this study،basedonthe Decomposed Theory of Planned Behavior، hypotheses were designed and the acceptance of electronic government services among clients of Shahid Beheshti Complex located in Tehran was tested. For this purpose، a standard questionnaire with reasonable validity and reliability was used for data collection process. Data were gathered from 300 valid responses to the survey. Descriptive-correlational method،together withLisrel Softwareand structural equation modeling approachwereapplied to analyze data. The results of the study، based onhypothesis testing،showed that trust was the mostimportant factor determining the clients’ attitude toward e-government services and the second most significant variables were perceived ease of service، the risk involved، adaptability، innovation، and perceived usefulness. All variables of the model، except perceived risk،were directly correlated with services offered byCMS. Besides،the clients’ attitude toward e-government services had the highest effect on the objectives behind the use of this service.
    Keywords: electronic government, e, government services, technology acceptance, decomposed theory of planned behavior, case management system
  • Tahmineh Torabi Rad, Farajullah Rahnavard Pages 55-72
    Regarding the monetary nature of operations in financial and service institutions، especially in banks،changing the behavior of customers is of major sensitivity and needs careful and timely planning by managers of such institutions. In the present competitive environment، banks are obliged to link their existence with customers، recognize their demands and needsand take measures so that they are quite satisfied with the banks’ performance. In today’s marketing،the cost of losing a customer is equal to losing all the benefits acquired from the services that customer may need in his lifetime، and this can be alarming for banks. Therefore،customer-orientation is a critical issuewhich should be taken into consideration and it can be realized only with the successful implementation of customer relationship management system. The main purpose of the present research was to identify the readiness of Iran''s Post Bank to establish CRM system. Based on a review of literature on readiness assessment of customer relationship management، the related factors and indicators were identified. After a preliminary survey on the factors and indicators، questionnaires were prepared and distributed among 285 experts and administrators of Iran’s Post Bank. Data analysis was performed with SPSS software. Based on the findings of the research، the readiness of Post Bank in the intellectual dimension was above average، and in the social and technological dimensions was below average. Recommendations for improving the criteria of the stated dimensions were offered in the end.
    Keywords: customer relationship management (CRM) evaluation of readiness, intellectual dimensions, social dimensions, technological dimensions
  • Hamed Derakhshide, Mohammad Esmaeil Ansari Pages 73-93
    The main objective of this research is to investigate the relationship between managerial competency and management commitment to the employee empowerment on job performance of employees. As an applied research، this study used descriptive-quantitative method. The employees of EN Bank in Tehranmade upour population and based on Cochran’s formula as well as simple random sampling، 187 people were selected. For data collection six different questionnaires were applied. The collected datawere analyzedbased on Pearson correlation coefficient and path analysis test. The results showed that managerial competency and management commitment to the employee empowerment have positive effect on employee job performance. In addition، management motivation and employee empowerment havepositive impact on job performancethrough job satisfaction.
    Keywords: employee empowerment, job satisfaction, job performance, management commitment, managerial competency
  • Mohsen Golparvar, Nafiseh Vakili, Arezoo Ashja Pages 95-114
    Leadership is one of the most influencial factors on personnel behavior in the workplace. This research was carried out with the aim of studying the mediating role of job enrichment in the relationship between transformational leadership components and organizational citizenship behavior. Research statistical population was the personnel of minerals and industries holding factories of Ehya Sepahan Company in summer of 1388 (2009). From the above-mentioned population، 329 subjects were selected by using two-stage sampling. Research instruments included transformational leadership (with 22 items and four subscales including group goals، personal support، intellectual role model، and high-performance expectancy)، job diagnostic survey (with22 items and five subscales for computing MPS as the indices of job enrichment level) and organizational citizenship behavior with 9 items. UsingPearson''s correlation coefficient، structural equation modeling and mediating analysis،data were analyzed. Results revealed that job enrichment played the role of mediator variable in the relation between personal support، intellectual role model and high performance expectancy with organizational citizenship behavior. Group goals as the first component of transformational leadership have direct relationship with organizational citizenship behavior. Although personal support has an indirect relationship with organizational citizenship behavior through job enrichment، it also has a direct relationship with organizational citizenship behavior.
    Keywords: job enrichment, transformational leadership, organizational citizenship behavior, organizational development, job characteristics
  • Seyed Abolghasem Mira, Mandana Panahi Vanani, Amirhossein Panahandeh, Reza Shaabani Pages 115-132

    Because of undeniable importance of oral or word of mouth promotion in marketing، especially in financial services، studying the underlying factors affecting it، is necessary. The main purpose of the present research is studying effective antecedents of oral promotion in banking industry. Methodologically، this research is an applied and causal survey. In order to investigate the relationship among various components of the research model، structural equation modeling was used. The population consists of private banks’ customers in the city of Arak in 2011. For data gathering purposes، 425 questionnaires were distributed، but only 386 questionnaires were returned for analysis. Meanwhile، construct validity and factor analysis were applied. Except for the hypothesis regarding the impact of trust on oral promotion، four other hypotheses were supported. Theresultsofthestudyindicatethatthedimensionsofrelationship quality consisting of satisfaction، commitment and trust directly affect persuading customers into oral promotion; however، shared values have an indirect relationship with oral promotion through bank customers.

    Keywords: Trust, Commitment, Relationship Quality, Satisfaction
  • Zohreh Aghababaei Dehaghani, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Ali Ehsan Nikjoo Pages 133-157
    Human Resources Management (HRM) is one of the branches of management science which، in addition to creating relations with the staff، establishes relations among all policies، decisions and activities of the organization. The focal point of relations between employees and employers is compensation of services، which plays the main role in organizations. The main objective of the present study is to identify the organizational factors affecting the compensation of services of specialist physicians working in state-run hospitals in Tehran. Compensating physicians’ services was evaluated based on motivational theories and living costs as well as other literature related to organizational components. The population of this descriptive survey is stat-run hospitals of the City of Tehran. To collect data، a questionnaire with the reliability value of 91. 4%، measured by structural equations، was applied. The fitness index of the model indicates that the model for measuring organizational components of compensation was appropriate and the general framework for evaluating it is both significant and acceptable. Based on the results of the research، the identified organizational dimension has direct correlation with compensating physicians’ services. Further، the role of components of “organizational” dimension، particularly organization’s policies، is emphasized. According to the findings، it is suggested that managers and policy makers should pay attention to the components related to the organizational dimension while making decisions about compensating physicians’ services.
    Keywords: Organization, Compensating Physician's Services, Specialist Physicians, State, run Hospitals
  • Mohammadreza Khoshneshin Langerodi, Mohammadreza Hamidizadeh, Habibollah Taherpour Kalantari Pages 159-184
    One of the issues Iran is facing with is boycott، which relates to various aspects. The purpose of this paper is to study the impact of boycott intention on purchase decision among consumers of American toothpastes in Tehran through marketing mix. Three hypotheses were formulated، among which the third one was not supported. The sample was 345 American toothpastes consumers. Data were gathered through a questionnaire which proved to be valid and reliable، so that three levels of validity were approved and Chronbach Alpha technique for reliability showed the approximate value of 0. 80. Statistical softwares and regression technique were used to conduct data analysis. The research findings show that consumers of American toothpastes don’t have any boycott intention regarding the purchase of the product. Besides، three items of the marketing mix، i. e.، product، price and place don’t seem to be significant to them and they see no promotion in American products. Regarding the last variable، purchase intention، they consider only brand important and the medium makes no difference to them.
    Keywords: Boycott, Boycott Intention, Purchase Decision, Marketing Mix