فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه یوسف زاده، رویا اکبرزاده، سید محمد خادم الحسینی*، رحیم اکرمی صفحات 1-6
  • علی اکبری، علی راوری*، فاطمه حسینی صفحات 7-12
    هدف
    بستری شدن دربخش وی‍‍ژه قلبی برای بیمار استرس زا است. عدم آگاهی ملاقات کنندگان بیمار از نحوی برخورد با بیمار باعث افزایش استرس بیمار و نارضایتی وی از حضور ملاقات کنندگان می شود. در این مطالعه تاثیر آموزش ملاقات کنندگان بیمار بر میزان رضایتمندی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه قلبی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و
    روش
    این مطالعه به صورت نیمه تجربی بر روی 124 نفر از بیماران بخش مراقبت های ویژه قلبی رفسنجان انجام شد. آموزش در پنج حیطه رضایتمندی شامل پرستاری حین ملاقات، واکنشهای عاطفی ملاقات کنندگان، اظهار نظرهای ملاقات کنندگان و رعایت حقوق بیمار توسط ملاقات کنندگان انجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. بوسیله آن میزان رضایت بیماران قبل و بعد از آموزش ملاقات کنندگان سنجیده شد. که با استفاده از نرم افزار آماریSPSS(version:18) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقایسه میانگین رضایت بیمار از نحوه ملاقات بعد از آموزش نشان داد رضایت بیماران از ملاقات در گروه مداخله افزایش قابل ملاحظه ای داشته (0001/0 p<) و همچنین ارتباط رضایتمندی در ابعاد مختلف و آموزش معنی دار شده است (05/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه لزوم توجه بیشتر به ملاقات کننده را مورد تاکید قرار می دهد. با ارائه آموزش های برنامه ریزی شده به ملاقات کنندگان می توان رضایت بیمار را در ابعاد مختلف ارتقاء داد و ملاقات کننده را در راستای بهبودی بیمار هدایت کرد.
    کلیدواژگان: بیماران، ملاقات کنندگان، رضایتمندی، بخش مراقبت های ویژه قلب
  • حسین فیضی، بهنام خالدی پاوه*، فاطمه حدادیان، منصور رضایی، مجتبی احمدی صفحات 13-20
    هدف
    آمار بالای بیماران مبتلا به مرحله ی انتهایی بیماری کلیوی در سطح جهان و ایران و نیاز این بیماران به همودیالیز و همچنین عوارض بیماری و فرآیند درمان و تاثیر آن برکیفیت زندگی، پژوهشگر را بر آن داشت که در جهت بهبود کیفیت زندگی این بیماران قدمی بردارد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی 60 بیمار همودیالیزی بستری در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا با استفاده از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی بیماران دیالیزی، کیفیت زندگی بیماران سنجیده شد، سپس بیماران به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. روش آرام سازی عضلانی بنسون توسط گروه آزمون در منزل و به مدت دو ماه، هر روز یک مرتبه انجام گرفت و بر روی گروه کنترل اقدام خاصی صورت نگرفت. بلافاصله در پایان این دوره مجددا«با استفاده از پرسشنامه مذکور کیفیت زندگی بیماران در هر دو گروه آزمون و کنترل بررسی شد و داده های حاصل با استفاده از آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    بین میانگین نمرات بعد عمومی کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری وجود دارد(p=0/001)، اما این تفاوت در بعد اختصاصی کیفیت زندگی معنی دار نشد(p=0/2). بین میانگین نمرات کیفیت زندگی کلی قبل و بعد از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد(p=0/02).
    نتیجه گیری
    آرام سازی عضلانی بنسون بر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی تاثیر مطلوبی دارد و می توان به عنوان یک روش مفید در ارتقاء سطح کیفیت زندگی بیماران در بخش های همودیالیز، اجرا وآموزش داده شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، کیفیت زندگی، آرام سازی عضلانی بنسون
  • حسین شیری*، محمد بهبهانی، مسعود تراب پور طرقی، زینب نصاری، زهرا صدقی فرد صفحات 21-26
    مقدمه و هدف
    در بیماران تحت درمان با همودیالیز، بروز عفونت از شایع ترین عوارضی است که ممکنست بدنبال تعبیه کاتتر در وریدهای مرکزی ایجاد شود که در صورت بروز ممکنست منجر به مرگ و میر و ناتوانی، افزایش مدت اقامت بیمار در بیمارستان و افزایش هزینه های بیمارستانی شود. جهت پیشگیری از بروز این عارضه استفاده از محلول های آنتی سپتیک مناسب با خاصیت آنتی باکتریال بالا و طیف اثر وسیع توصیه شده است، لذا این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر کلرهگزیدین و بتادین بر کلونیزاسیون باکتریال و عفونت موضعی در محل ورود شالدون در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام گردیده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی است، در این پژوهش 56 بیمار مبتلا به ESRD پذیرش شده در بیمارستان گلستان اهواز که جهت شروع همودیالیز تحت کاتترگذاری قرار گرفته بودند بطور تصادفی به دو گروه 28 نفری تقسیم شده و در یک گروه جهت پیشگیری از کلونیزاسیون باکتریال و عفونت موضعی محل ورود کاتتر از محلول کلرهگزیدین 4% و در گروه دیگر از بتادین 1% استفاده و مورد مقایسه قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید و به منظور بررسی برای متغیرهای کیفی از آزمون های کای دو و فیشر، برای متغیرهای کمی نرمال از آزمون های تی مستقل و تی زوجی و نهایتا به منظور بررسی داده های کمی غیر نرمال از آزمون ویلکاسون استفاده گردیددر تمامی موارد ضریب اطمینان کوچکتر و مساوی 0.05 معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میزان بروز کلونیزاسیون باکتریال محل ورود کاتتر شالدون در گروه کلرهگزیدین 28.57 درصد و در گروه بتادین 82.14 درصد بوده است و آزمون فیشر نیز نشان دهنده اختلاف معنی دار میان دو گروه بوده است وهمچنین بررسی میزان تاثیر کلرهگزیدین و بتادین برعفونت موضعی محل شالدون در دو گروه نشان داد که میزان بروزعفونت موضعی در گروه کلرهگزیدین 14/ 7 درصد و در گروه بتادین 42/ 21 درصد بوده است در حالی که بررسی این داده ها با استفاده از آزمون کای دو اختلاف معنی داری میان دو گروه نشان نداده است.
    بحث و نتیجه گیری
    کلرهگزیدین در کاهش میزان کلونیزاسیون باکتریال محل ورود شالدون در بیماران همودیالیزی و همچنین در کاهش میزان عفونت موضعی محل کاتتر موثرتر از بتادین بوده و بدین ترتیب ضدعفونی کردن پوست با آن موثرتر از بتادین می باشد.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، بتادین، کاتتر ورید مرکزی، عفونت موضعی، همودیالیز
  • فاطمه طاهری، سید محمد خادم الحسینی*، جمیله مختاری نوری صفحات 27-34
    اهداف
    بر مبنای این دیدگاه که«استانداردسازی مراقبت های پرستاری براساس آخرین شواهد بهترین نتایج رادر افزایش کیفیت به همراه دارد»هدف این مطالعه«طراحی دستورالعمل های مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد در بیماران جراحی مغز و اعصاب بستری در بخش مراقبت ویژه»است.
    روش ها
    این پژوهش به روش تکاملی (Developmental research) با رویکرد مبتنی بر شواهد در بخش ویژه جراحی اعصاب بیمارستان بقیه الله در سال 1392 انجام شد.ابتدا کیفیت 6دستورالعمل موجود با چک لیست استاندارد در سه سطح خوب،متوسط و ضعیف ارزشیابی شد.
    سپس دستورالعمل های جدید بر اساس مدل استتلر و با رویکرد مبتنی بر شواهد و منطبق با فرایند پرستاری طراحی شد.سپس کیفیت آن ها با SPSS16 آنالیزشدبرای بررسی اعتبار محتوای دستورالعمل ها باروش دلفی، نظرات ده نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های بقیه الله ، شهید بهشتی، مازندران وارتش در سه مرحله لحاظ گردید.کاربردی بودن دستورالعمل ها، به روش بحث گروهی متمرکز با ده نفراز کارشناسان با تجربه ICU1 بررسی شد.
    یافته ها
    در ارزشیابی 6 دستورالعمل موجود،کیفیت آنها ضعیف بود.در نهایت 26دستورالعمل مراقبتی مبتنی برشواهد با کیفیت خوب برای بیماران ICU1 طراحی گردید.
    نتایج
    با ملاحظه نتایج ارزشیابی کیفیت دستورالعمل های موجود،لزوم طراحی دستورالعمل های مراقبتی مبتنی بر شواهدبا کیفیت بالا برای افزایش کیفیت مراقبت در بخش های مختلف بیش از پیش احساس می شود. اجرای این دستورالعمل ها در مطالعات بعدی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دستورالعمل مراقبتی، پرستاری مبتنی بر شواهد، مراقبت های جراحی مغز و اعصاب، مراقبت ویژه
  • حجت شیخ بردسیری، مهدیه سرحدی*، اسماء عبدالله یار، مجید دسترس، اکبر شیخ رابری، محسن امینی زاده صفحات 35-42
    سابقه و هدف
    پرسنل اورژانس 115 و اورژانس بیمارستان ها با بسیاری از حوادث محیط شغلی خود قرار دارند که آنها مستعد ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه می سازد.به منظور بررسی این اختلال در دو گروه پرسنل اورژانس 115 و پرسنل بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی ورابطه این اختلال با ویژگی های شخصیتی کارکنان مطالعه مقطعی حاضرانجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی برای بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی با PTSD، کلیه پرسنل اورژانس 115و اورژانس بیمارستان های آموزشی شهر کرمان به صورت سر شماری وارد مطالعه شدند. پرسنل اورژانس (115)، 180 نفر و پرسنل اورژانس بیمارستان های آموزشی 321. از پرسشنامه استاندارد (M-PTSD) وپرسشنامه شخصیتی (NEO)برای این منظور استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کولموگرو اسمیر نو، آمار توصیفی، مجذور کای دو، t-student،ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره (PTSD) پرسنل اورژانس 115 (51/ 21±02/ 97) در مقایسه با پرسنل اورژانس بیمارستان (17/ 19±3/ 89) بیشتر بود.کارکنان با ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، گشودگی به تجربه ووظیفه شناسی بیشتر در معرض اختلال استرس پس از سانحه قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی کارکنان اورژانس 115واورژانس بیمارستان با اختلال استرس پس از سانحه ارتباط دارد، این مطالعه پیشنهاد می کند مدیران بخش سلامت به مولفه های شخصیتی کارکنان در جهت پیشگیری از این اختلال توجه لازم را داشته باشند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، ویژگی های شخصیتی، کارکنان اورژانس 115، کارکنان اورژانس بیمارستان
  • فرح وش پروین درآباد*، ایراندخت الهیاری، نسرین صمدی، حبیبه صالحی عالی، مینا نهامین، الهامه نصیری صفحات 43-48
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از نتایج تحقیق مقوله مهمی در پرستاری بوده و با مفهوم ارتقاء کیفیت پیوند خورده است. علیرغم اینکه در کشورهای پیشرفته، متخصصان پرستاری در تلاش هستند که عملکرد خودرا بر مبنای شواهد تحقیقی بنا نهند، مراقبت در ایران، بر اساس روتین محوری انجام می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی نگرش پرستاران نسبت به استفاده ازنتایج تحقیقات در فعالیت های بالینی صورت گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تعداد 234 نفر از پرستاران بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشگی اردبیل در سال 91با روش سرشماری انتخاب شدند. جهت سنجش نگرش، از پرسشنامه پژوهشگر ساخته دو بخشی استفاده شد که بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم نگرش نسبت به تحقیق را می سنجید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد (2/ 69درصد) نمونه ها نگرش مثبت و(4/ 27درصد) نگرش بی تفاوت و(4/ 3 درصد) نگرش منفی نسبت به استفاده ازنتایج تحقیقات در فعالیت های بالینی داشتند. بین مقدار مطالعه و بخش محل خدمت و دسترسی به کتابخانه و اینترنت در محل کار با میانگین نمره نگرش رابطه آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    اکثر پرستاران نگرش مثبت نسبت به استفاده از نتایج تحقیقات در فعالیت های بالینی دارند. لذا طراحی مکانیسم هایی برای ایجاد شرایط بکارگیری نتایج تحقیقات مانند سهولت دسترسی به انتشارات و معرفی منابع اطلاعاتی،گام موثری در اجرای مراقبت های مبتنی بر تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: نگرش، پرستار، کاربرد نتایج تحقیقات، بخش ویژه
|
  • Ensih Yusefzadeh, Roya Akbarzadeh, Mohammad Khademolhoseini *, Rahim Akrami Pages 1-6
    Aims
    Evidence-based nursing guidelines can significantly improve the quality of nursing care. A key prerequisite for improving care quality is quality assessment. Meanwhile، a key indicator of healthcare quality is the quality of nursing care. The aim of this study was to investigate the effects of implementing evidence-based guidelines on the quality of nursing care provided to patients with angina pectoris.
    Methods
    This pretest-posttest clinical trial was conducted in 2014 on 76 patients in Khatam Al-Anbia hospital، Gonbad-e Kavoos city، Iran. A standardized questionnaire was used for assessing the quality of nursing care standards both before and after educating evidence-based nursing guidelines. The SPSS v. 15. 0 was used for conducting statistical tests such as the paired- and independent-samples t and the Chi-square.
    Results
    Before the study، the means of documentation quality in four areas of nursing diagnosis، care planning، implementation، and evaluation were respectively 0. 94 (0. 19)، 0. 63 (0. 10)، 11. 57 (0. 23)، and 2. 57 (0. 18)، and. After the study، these values increased to 3. 2 (0. 14)، 3. 52 (0. 17)، 15. 36 (0. 22)، and 5. 7 (0. 23)، respectively. The differences between the pretest and posttest readings were statistically significant (p<0. 001).
    Conclusions
    Given the significant effects of implementing evidence-based nursing guidelines on the quality of nursing care standards، educational managers of hospitals need to develop effective strategies for facilitating evidence-based nursing practice.
    Keywords: Angina pectoris, Nursing care standards, Evidence, based nursing guidelines
  • Ali Akbari, Ali Ravari *, Fatemeh Hoseini Pages 7-12
    Aims
    Hospitalization in coronary care unit is stressful for patients. Family members and visitors’ lack of knowledge related to their manner of behaving with their patients increases patients’ stress and dissatisfies them with visitation. This study was conducted to examine the effects of training hospital visitors on satisfaction of patients hospitalized in coronary care units.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 124 patients hospitalized in Rafsanjan coronary care unit, Rafsanjan, Iran. In the experimental group, visitors were trained in areas such as emotion and feeling management, patients’ underlying problems, equipments and devices used in coronary care units, effective visitor-patient communication, and patients’ rights during visitation. A researcher-made scale was used for assessing patients’ satisfaction with visitation both before and after the study. Study data were analyzed by using the SPSS18.
    Results
    After the study, the level of patients’ overall satisfaction with visitation in the experimental group increased significantly (p<0.0001). Moreover, compared with the control group, the levels of patients’ satisfaction with nursing care, visitation, and visitors’ comments and emotional reactions were significantly higher in the experimental group (p<0.05).
    Conclusions
    Study findings highlighted the importance of paying careful attention to visitation and visitors. Providing planned trainings to visitors can enhance patients’ satisfaction and facilitate their recovery.
    Keywords: Patients Visitors Satisfaction Coronary care unit
  • Hosain Feyzi, Behnam Khaledi Paveh *, Fatemeh Hadadian, Mansoor Rezaie, Mojtaba Ahmadi Pages 13-20
    Aims
    End-stage renal disease is a major health challenge worldwide. Patients with this disease need to receive frequent hemodialysis. The disease and hemodialysis both negatively affect patients’ quality of life. The aim of this study was to investigate the effects of Benson’s relaxation technique on quality of life among patients receiving hemodialysis.
    Methods
    A convenience sample of 60 patients receiving hemodialysis in Imam Reza Hospital, Kermanshah, Iran, was recruited to this clinical trial. Initially, patients’ quality of life was evaluated by a disease-specific questionnaire. Then, patients were randomly allocated to either the control or the treatment groups. Patients in the treatment group were trained to perform Benson’s relaxation technique at their home on a daily basis for 60 consecutive days. Patients in the control group received no relaxation intervention. Immediately after the study, the same questionnaire was used for reevaluating patients’ quality of life. The independent-samples t-test was used for data analysis.
    Results
    After the study, the mean scores of general and total quality of life were significantly higher than the corresponding pretest readings (p = 0.001 and 0.02, respectively). However, the mean score of specific quality of life did not change significantly after the study (p=0.2).
    Conclusions
    Benson’s relaxation technique has positive effects on quality of life among patients receiving hemodialysis and therefore, it can be used for enhancing patients’ quality of life in hemodialysis units.
    Keywords: Hemodialysis, Quality of life, Benson's relaxation technique
  • Hossein Shiri *, Mohammad Behbahani, Masuod Torab Pur, Zeinab Nassary, Zahra Sedghifard Pages 21-26
    Aims
    One of the commonest complications of hemodialysis is infection secondary to central venous catheterization. The aim of this study was to compare the effects of chlorhexidine and povidone-iodine (Betadine) on bacterial colonization and local infection at Shaldon catheter insertion site among patients receiving hemodialysis.
    Methods
    This study was conducted by using a quasi-experimental design in 2013. In total, 56 patients who had undergone central venous catheterization for receiving hemodialysis at Golestan hospital, Ahvaz, Iran, were recruited and randomly allocated to either the chlorhexidine or the Betadine groups. The catheter insertion site in the chlorhexidine and the Betadine groups was cleaned and disinfected by using chlorhexidine 4% and Betadine 10%, respectively. Groups were then compared with each other in terms of bacterial colonization and local infection at catheter insertion site. The SPSS16 was used for performing the Fisher’s exact, the Chi-square, and the independent-samples t-tests.
    Results
    The incidence of bacterial colonization and local infection at catheter insertion site in the chlorhexidine and the Betadine groups was 3.6% and 21.5%, respectively. The Fisher’s exact test showed a significant difference between the two groups regarding bacterial colonization (P value<0.001).
    Conclusions
    Chlorhexidine is more effective than Betadine in minimizing bacterial colonization and local infection at the insertion site of Shaldon catheter among patients receiving hemodialysis.
    Keywords: Chlorhexidine, Betadine, Shaldon catheter, Local infection, Bacterial colonization
  • Fateme Taheri, Mohammad Khademolhoseini *, Jamileh Mokhtari Nouri Pages 27-34
    Aims
    According to the latest evidences designing and applying nursing cares standards can lead to the best results in increasing quality of care”, this study is done with the aim of “designing evidence-based nursing care Guidelines for neurosurgical patients in Intensive Care Unit”.
    Methods
    This evidence-based developmental study was done in neurosurgical ICU of Baqiyatallah Hospital in 2014. At first the quality of six available nursing care Guidelines was evaluated via a standard check list in three levels: good, moderate and weak. Then, the new nursing care Guidelines were designed according to the settler model, evidence-based approach and nursing process. Then their quality was evaluated again. In order to assess content validity of the guidelines through Delphi method, opinions of ten faculty members of Baqiyatallah, Mazandaran, Artesh and Shahid Beheshti Universities had been considered in three refers. Applicability of the guidelines had been assessed by focused group discussion method with the presence of ten experienced experts of Intensive Care Units.
    Results
    Quality of all 6 available Guidelines was proven to be weak. At the end 26 new evidence-based Guidelines were designed with good quality for neurosurgical patients in ICU.
    Conclusions
    Considering results of quality evaluation of the available nursing care Guidelines, designing new high quality evidence-based Guidelines is important and necessary for improving quality of nursing care in other wards. Performing these guidelines is recommended in the next studies.
    Keywords: Nursing care protocol, evidence, based, neurosurgical care, intensive care
  • Hojat Sheikhbardsiri, Mahdieh Sarhadi *, Asma Abdollahyar, Majid Dastres, Akbar Sheikh Rabari, Mohsen Aminizadeh Pages 35-42
    Aims
    EMS personnel and hospital emergency staffs experience many stressful situations which predispose them to post-traumatic stress disorder (PTSD). The aim of this study was to evaluate the relationship between personality traits and PTSD among EMS personnel and hospital emergency staffs in Kerman, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2013. All 180 EMS personnel and 321 hospital emergency staffs affiliated to Afzalipour, Shafa, Bahonar, and Shahid Beheshti hospitals and the National EMS System, Kerman, Iran, were recruited by using the census method. The NEO Five-Factor Inventory and the Mississippi combat-related PTSD scale were used for data collection. The SPSS v. 19 was employed for conducting the Chi-square, the Pearson’s correlation, the independent-samples t, and the one-way analysis of variance tests.
    Results
    EMS personnel’s PTSD was significantly correlated with personality traits of conscientiousness and neuroticism (P value < 0.01). In the hospital emergency staffs group, PTSD was correlated with personality traits of conscientiousness, neuroticism, and openness (P value < 0.05). The means of hospital emergency staffs and EMS personnel’s PTSD scores were 97.02±21.51 and 89.30±19.17, respectively.
    Conclusions
    EMS personnel and hospital emergency staffs experience great levels of occupational stress and hence, are at great risk for PTSD. Both EMS personnel and hospital emergency staffs have personality traits which predispose them to PTSD. Consequently, health authorities need to implement in-service stress management programs for them and use personality traits as a condition for employing new EMS personnel and hospital emergency staffs.
    Keywords: Post, traumatic stress disorder, Personality traits, EMS personnel, Hospital emergency staffs
  • Farahvash Parvin Darabad *, Irandokht Allahyari, Nasrin Samadi, Habibeh Salehi Ali, Mina Nahamin, Elhame Nasiri Pages 43-48
    Aims
    Nowadays using research results is an important issue in nursing and it is linked to the quality improvement. Although in developed countries, professional nurses are trying to establish their practice based on research evidences, nursing care is a routine-oriented practice in Iran. Since for changing every kind of people’s behavior we need to know their attitude towards that issue, this study was conducted to determine nurses’ attitude towards using research results in clinical practices.
    Methods
    In this descriptive study, 234 ICU nurses of educational hospitals in Ardebil Medical Sciences University have been selected through census method in 2013. A two-part researcher-made questionnaire was used to measure the attitude. The first part measured demographic information and the second part measured the attitude towards research. Data analysis was done by using SPSS18 statistical software and descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    The results indicated that 69.2 percent of the samples had positive attitude and 27.4 percent had neutral attitude and 3.4% had negative attitude towards using research results in clinical practices. There was a significant statistical relationship (p<0.05) between level of studying clinical articles and the working ward with the mean of attitude score.
    Conclusions
    Most of the nurses have positive attitude towards using research results in clinical practices. Therefore designing some mechanisms for providing the conditions of using research results such as easy access to publications and introducing information resources is an effective step in implementation of research-based cares.
    Keywords: Attitude, Nurse, Using research results, ICU
  • Chiara Gallione*, Alberto Dal Molin, Gian Carlo Avanzi Pages 49-58
    Aims
    The Revised Geneva Score (RGS), a standardized Clinical Prediction Rule for Pulmonary Embolism (PE), was recently developed. We have measured its predictive accuracy, performing an external retrospective validation in a cohort of Emergency Department (ED) patients, filtered by symptomatology and not by clinical suspicion, to allow its use in nursing practice.
    Methods
    The clinical probability of PE was assessed in 1013 consecutive patients with symptoms of “chest pain” or “shortness of breath/dyspnea”, whose clinical records were obtained during a two months period, in an Italian ED. The accuracy of RGS was analyzed by the Receiver Operating Characteristic (ROC) analyses; the OR was evaluated with an analysis of the risk raw score.
    Results
    The overall prevalence of PE was 1.09%. The prevalences of PE in the three probability categories were similar and not statistically significant. The Area under the Curve was 0.6373 (CI 0.4336-0.8409). However, the NPV was 0.993 (95% CI 0.981-0.998) and the mean score of risk was 3.36 for the 1002 not affected by PE and 5.73 for the 11 subjects with Pulmonary Embolism (p 0.0003), by exclusively assessing it on the raw score obtained.
    Conclusions
    This study suggests that the performance of the RGS, modified in order to be applied to a nursing emergency approach, gives good results in NPV; it should be also tested to assess the embolic risk by a dichotomous numerical score (rule-in/rule-out), that should be used to supplement rather than as a substitute for clinical judgement.
    Keywords: Pulmonary Embolism, Risk Assessment, Nursing, Emergency Service, Hospital