فهرست مطالب

روان پرستاری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

نشریه روان پرستاری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی جعفری منش *، مهدی رنجبران، زهرا نجفی، محمد جعفری منش، عاطفه علیبازی صفحات 1-11
    مقدمه
    سلامت معنوی از ابعاد مهم سلامت در انسان است که ارتباط هماهنگ و یکپارچه را بین نیروهای داخلی فراهم می کند. معنویت و باورهای شخصی فرد، وی را در مقابله با مشکلات کمک کرده و به زندگیش مفهوم می بخشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی، جهت گیری مذهبی با سازگاری عاطفی در نوجوانان بستری در بیمارستان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 260 نفر از نوجوانان بستری در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1392 انجام گردید. روش انتخاب نمونه ها به صورت تصادفی خوشه ایبود. ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسشنامه: 1- مقیاس جهت گیری مذهبی، 2-مقیاس سلامت معنوی و 3-مقیاس سازگاری عاطفی بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.20 و با کمک آزمون های همبستگی پیرسون، Independent T-test، ANOVA و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین جهت گیری مذهبی با سازگاری عاطفی نوجوانان بستری، ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0p). میانگین نمره سازگاری عاطفی پسران به طور معنی داری بالاتر از دختران بود)004/0>p)، اما بین سن، وضعیت تاهل، پایه تحصیلی، قومیت و شرکت در مراسم مذهبی با سازگاری عاطفی ارتباط معناداری مشاهده نگردید. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد دو متغیر نمره کل سلامت معنوی و جنسیت 1/17% تغییرات مربوط به سازگاری عاطفی نوجوانان را پیشگویی می کنند.
    نتیجه گیری
    در نوجوانان بستری در بیمارستان، افزایش سلامت معنوی با افزایش سازگاری عاطفی همراه است. آگاهی از نیازهای معنوی و تشویق برای استفاده از حمایت ها و مداخلات معنوی توسط پزشکان و پرستاران به منظور اجرای مراقبت کل نگر در حین درمان ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، جهت گیری مذهبی، سازگاری عاطفی، نوجوانان بستری
  • پریسا نیلفروشان، علی نویدیان *، ملیحه شامحمدی صفحات 12-23
    مقدمه
    شناخت عوامل روان شناختی در مدیریت متقاضیان جراحی زیبایی، بسیار کمک کننده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین طرحواره های ناسازگار وسلامت عمومی در افراد متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی و همچنین افراد عادی شهرستان اصفهان بودند. شرکت کنندگان شامل دو گروه 60 نفری (120 نفر) از زنان متقاضی جراحی زیبایی و گروه غیر متقاضی بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه طرحواره های ناسازگار (SF-YSQ) و سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.18 و به کمک آمار توصیفی وآزمون آماری مانوآ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه زنان متقاضی جراحی زیبایی وغیر متقاضی از نظر طرحواره های ناسازگار اولیه تفاوت معناداری وجود داشت (02/0=p). نتایج تحلیل مانوا نشان داد تفاوت دو گروه از نظر طرحواره های بریدگی وطرد (002/0=p)، خودگردانی (001/0=p)، محدودیت مختل (01/0=p) و دیگرجهت مندی (003/0=p) معنادار بودند ولی دو گروه از نظر گوش به زنگی تفاوت معنادار نداشتند. همچنین بین دو گروه متقاضی و غیر متقاضی جراحی زیبایی نیز از نظر سلامت عمومی تفاوت معناداری وجود داشت (04/0=p). دو گروه از نظر وضعیت جسمانی (03/0=p)، افسردگی (001/0=p) و اضطراب (009/0=p) تفاوت معنادار داشتند ولی تفاوت آن ها از نظر عملکرد اجتماعی معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناخت طرحواره های ناسازگار اولیه و مشکلات سلامت عمومی زنان متقاضی جراحی زیبایی در این مطالعه، بنابراین ارائه درمان های روان شناختی به خصوص طرح واره درمانی قبل از اعمال جراحی زیبایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، سلامت عمومی، جراحی زیبایی، زنان
  • نرجس رحمتی *، محمد علی اصغری مقدم، مریم قسامی، زهرا رحمتی، وجیهه قبادی، محمدرضا شعیری صفحات 24-36
    مقدمه
    تفاوت های چشم گیری در شدت ناتوانی جسمی بیماران دارای درد مزمن دیده می شود؛ سازه روان شناختی فاجعه آمیز کردن درد به عنوان تبیین کننده این تفاوت ها مطرح شده است. اما این موضوع تاکنون در بیماران ایرانی مبتلا به درد مزمن مورد بررسی قرار نگرفته است. از این رو پژوهش حاضر با هدف وارسی نقش واسطه ای فاجعه آمیز کردن درد بین شدت درد و ناتوانی در بیماران دارای درد مزمن، انجام شد.
    روش
    مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر بر روی 209 بیمار مبتلا به درد مزمن صورت گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس از بین بیماران درد مزمن مراجعه کننده به تعدادی از درمانگاه های درد در شهر تهران انتخاب شدند و 3 پرسشنامه شدت درد (خرده مقیاس پرسشنامه چند وجهی درد)، ناتوانی جسمی و فاجعه آمیز کردن درد را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره از نوع سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش بین شدت درد، ناتوانی جسمی و فاجعه آمیز کردن درد رابطه مثبت و معناداری (0001/0>P) وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که فاجعه آمیز کردن درد در رابطه بین شدت درد و ناتوانی جسمی نقش واسطه ای ایفا می کند (001/0≤ p، 38 /0 =β).
    نتیجه گیری
    فاجعه آمیز کردن درد یکی از عوامل موثر بر میزان ناتوانی ادراک شده در بیماران مبتلا به درد مزمن است. لذا اگر در کنار برنامه درمانی این بیماران برای کاهش درد، از راهکارهای شناختی مربوط به کاهش افکار فاجعه آفرین نیز استفاده شود، می توان به کاهش شدت درد و ناتوانی جسمی این بیماران کمک کرد.
    کلیدواژگان: درد مزمن، ناتوانی جسمی، شدت درد، فاجعه آمیز کردن درد
  • آرزو شاهسواری *، سعید فروغی صفحات 37-46
    مقدمه
    صرع یکی از اختلالات شایع سیستم عصبی در جهان است. مبتلایان به این بیماری مشکلات روان شناختی بسیاری را تجربه می کنند که شایعترین آن افسردگی است. شناخت درمانی از روش هایی است که امروزه به منظور رفع علائم افسردگی و پیشگیری از عود آن مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی بر افسردگی در مبتلایان به بیماری صرع انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع مداخله ای بود. این مطالعه بر روی 40 بیمار مبتلا به صرع (20 نفر مداخله و 20 نفر شاهد) که بر اساس پرسشنامه بک مبتلا به نوع خفیف تا متوسط افسردگی بوده و بر اساس معیارهای ورود، شرایط شرکت در مطالعه را داشتند، انجام شد. ابزار گرد آوری اطلاعات نیز پرسشنامه افسردگی بک Beck Depression Inventory (BDI) بود. پژوهشگران با استفاده از این ابزار داده های مربوط به افسردگی را در دو گروه مداخله، شاهد و در دو مرحله قبل و بعد از مطالعه که به صورت جلسات شناخت درمانی (10 جلسه 45 دقیقه ای هفتگی) برای گروه مداخله انجام گردید، جمع آوری نمودند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمرات آزمون افسردگی بک بعد از مداخله شناخت درمانی در گروه مداخله نسبت به قبل از آن به طور معناداری کاهش یافته است و از 296/5±950/36 به 614/6±200/30 رسید (01/0p<). اما در گروه شاهد تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر شناخت درمانی با تمرکز بر نگرش های ناکارآمد ویژه بیماری صرع، می تواند در کاهش افسردگی مبتلایان به صرع به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان های متداول موثر باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، صرع، شناخت درمانی
  • حسن سمیاری، مجیده هروی کریموی *، ملیحه نصیری، فاطمه عربی صفحات 47-58
    زمینه و هدف
    دانشجویان دندانپزشکی به واسطه ارتباط مستقیم با بیماران نیازمند ارتقا سلامت عمومی و روان هستند. هوش معنوی امروزه از مهمترین مباحثی است که در کلیه ابعاد سلامت انسان از جمله سلامت روحی و روانی مطرح شده و نقش پر رنگی دارد. هدف این مطالعه بررسی رابطه هوش معنوی و سلامت عمومی در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه های شهر تهران می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی می باشد. بر اساس فرمول حجم نمونه تصادفی تعداد 481 نفر از دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه های شهر تهران به طور تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه هوش معنوی و نسخه فارسی پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده شد. برای تعیین تفاوت نمرات هوش معنوی و سلامت عمومی با توجه به متغیر های دموگرافیک از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و همچنین جهت بررسی رابطه ی بین اجزاء سلامت عمومی و هوش معنوی از ضرایب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج
    هوش معنوی دانشجویان دندانپزشکی در سطح متوسطی قرار دارد و تفاوتی بین زن و مرد دیده نشد. بین هوش معنوی و سلامت عمومی به صورت کلی و در همه ی ابعاد رابطه معنادار و مثبتی وجود داشت (05/0P<). معدل، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی با سلامت عمومی رابطه معنادار و مثبت داشتند (05/0P<). سن، ترم تحصیلی، معدل و وضعیت اقتصادی نیز دارای رابطه معناداری با هوش معنوی بودند (05/0(P<.
    نتیجه گیری
    هوش معنوی و سلامت عمومی رابطه نزدیکی با هم داشته و انتظار می رود ارتقاء هوش معنوی باعث ارتقاء سلامت عمومی دانشجویان دندانپزشکی شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سلامت عمومی، دانشجو، دندانپزشکی
  • فهیمه پیرساقی *، علی محمد نظری، قادر نعیمی، محمد شفایی صفحات 59-69
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات شایع در روابط زوجین، تعارض های زناشویی است که به دلیل اثرات مخرب آن مورد توجه مشاوران و درمانگران خانواده واقع شده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش سبک های دفاعی و طرحواره های هیجانی در تعارض های زناشویی انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل والدین کودکانی بود که در سال 93-92 در مهد کودک های شهرستان اردبیل نگهداری می شدند. تعداد 240 والد (120 زوج) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های تعارض های زناشویی (ثنایی و براتی، 1375)، سبک های دفاعی (اندروز، شاین، و بون، 1993) و طرحواره های هیجانی (لیهی، 2002) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه ی متغیرهای تعارض های زناشویی و سبک های دفاعی رشد یافته و رشد نیافته و طرحواره های هیجانی از نظر آماری معنی دار است. از بین متغیرها، تنها متغیر سبک دفاعی روان آزرده از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین، نتایج نشان داد که سبک دفاعی رشدنیافته بیشترین نقش را در افزایش تعارض های زناشویی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، سبک های دفاعی و طرحواره های هیجانی با تعارض های زناشویی رابطه داشته و به طور معناداری آن را پیش بینی می کنند. بنابراین، برای کاهش تعارض های زناشویی بر ضرورت بررسی سبک های دفاعی و طرحواره های هیجانی ناکارآمد و ارائه ی راهکارهایی برای بهبود آن ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تعارض های زناشویی، سبک های دفاعی، طرحواره های هیجانی
  • صدیقه اظهری، آزاده سارانی *، سید رضا مظلوم، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف صفحات 70-83
    مقدمه
    هر چند بارداری دوره لذت بخشی در زندگی زن بنظر می رسد اما تغییرات فیزیولوژیکی این دوره، موجب ایجاد سطوح بالایی از استرس در مادر می گردد. خوش بینی از مهمترین عوامل شخصیتی در انتخاب راهبرد مناسب جهت مقابله با چالش های ایجاد شده دوران بارداری می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط خوش بینی با راهبردهای مقابله با استرس بارداری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه همبستگی در سال 1393 بر روی 500 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر مشهد به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های خوش بینی (جهت گیری زندگی) و راهبردهای مقابله با استرس بارداری بود. به منظور تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون با کمک نرم افزار Spss v.16 استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 مد نظر قرار گرفت.
    یافته ها
    نشان داد بین خوش بینی و راهبرد آمادگی برنامه ریزی شده (74/0r=، 0001/0p<) و راهبرد معنوی مثبت (73/0r=، 0001/0p<) رابطه خطی مستقیم و معنادار وجود داشت و بین خوش بینی و راهبرد اجتنابی (76/0−r=، 0001/0p<) رابطه خطی معکوس و معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادکه خوش بینی با راهبرد آمادگی برنامه ریزی شده و معنوی مثبت مقابله با استرس بارداری ارتباط مثبت و با راهبرد اجتنابی ارتباط منفی دارد.
    کلیدواژگان: بارداری، استرس، راهبردهای مقابله با استرس بارداری، راهبردهای مقابله با استرس، خوش بینی
  • معصومه اکبربگلو *، لیلا ولیزاده، وحید زمان زاده صفحات 84-94
    مقدمه
    صرع یکی از مهمترین مشکلات سلامتی در ایران نسبت به سایر کشورها است. مطالعات قبلی درباره صرع در ایران بیشتر درباره جنبه های فیزیولوژیکی و دارودرمانی بوده و روی مراقبت های روانی- اجتماعی به خصوص در نوجوانان کمتر توجه شده است. لذا این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین مراقبت روانی-اجتماعی و نگرش به بیماری صرع صورت گرفته است.
    روش
    یک مطالعه توصیفی - همبستگی بر روی 74 نوجوان در درمانگاه اعصاب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز سال 92 صورت گرفت. داده ها از طریق پرسشنامه شامل 1- مشخصات جمعیت شناختی بیماران 2- «ابزار گزارش کودک از مراقبت روانی-اجتماعی» 3- «ابزار نگرش کودک نسبت به بیماری» جمع آوری گردید. روایی ابزار به روش روایی محتوا و پایایی به روش الفای کرونباخ صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون اسپیرمن رو) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج در خصوص نگرش نوجوان نشان داد که بیشترین مورد مربوط به «نگرش بد به علت داشتن بیماری صرع» (8/59%) می-باشد. در مورد گزارش نوجوان از مراقبت روانی-اجتماعی بیش از نیمی از بیماران در تمامی موارد مندرج در خرده آزمون اول (توضیحات پزشک/پرستار به بیمار) توضیحات کمتر دریافت کرده اند. در خرده آزمون دوم (نگرانی از وضعیت حمله صرع) بیشترین نگرانی مربوط به «گفتن وضعیت صرع به دیگران»(3/31%)بود. در خرده آزمون سوم (نیازهای آموزشی) بیش از نیمی از بیماران نیاز به آموزش و دریافت اطلاعات تکمیلی در همه مورد را داشتند. ارتباط مثبت و معنی داری بین مراقبت روانی اجتماعی و نگرش کودک نسبت به بیماری صرع وجود داشت (05/0>P). هیچ شواهدی در زمینه مشاوره روانی روتین در نمونه مورد بررسی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که نتایج مطالعه در خصوص مراقبت روانی اجتماعی، کمبود اطلاعات و نیاز به ارائه آموزش را در زمینه بیماری نشان می دهد لذا توجه و مداخله در نگرانی ها نوجوانان مبتلا به صرع از طریق ارائه مواد آموزشی مانند پمفلت و کتابچه یا طراحی و معرفی سایت اینترنتی مخصوص این بیماران، برپایی جلسات آموزشی و بحث گروهی برای نوجوانان می تواند نگرانی های آن ها را کمتر و نگرش را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: صرع، مراقبت روانی، اجتماعی، نگرش، کودک
|
  • H. Jafari Manesh *, M. Ranjbaran, Z. Najafi, M. Jafari Manesh, A. Alibazi Pages 1-11
    Introduction
    Spiritual health is important aspect of human health that provides integrated relationship between internal strengths. Spirituality and personal beliefs help individuals against problems and make their life meaningful. This study evaluated the relationship between spiritual health and religious orientation with emotional adjustment of admitted adolescents in hospitals.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 260 adolescents in hospitals of Arak University of Medical Sciences. The samples were selected by cluster sampling method. Data collection tools included three questionnaires: 1- Religious Orientation Scale، 2-spiritual well-being scale and 3-emotional adjustment scale. Data analyzed using SPSS-20 and with Pearson correlation test، Independent T-test، ANOVA and Multiple linear regressions.
    Results
    Result of this study showed that between religious orientation and emotional adjustment there was no significant relationship (P>0. 05). But a significant relationship (P<0. 0001) was found between spiritual health and emotional adjustment indicating adolescents with higher spiritual health had better emotional adjustment. The mean scores of emotional adjustment in males were significantly higher than females (p<0. 004). Age، marital status، education، ethnicity and religious ceremony were not correlated with emotional adjustment. Results of Multiple linear regression showed the score of spiritual health and gender predict %17. 1 of adolescent emotional adjustment.
    Conclusions
    In hospitalized adolescents، higher spiritual health was positively associated with increased emotional adjustment. Awareness of spiritual needs and encouraging usage of spiritual intervention and support by physicians and nurses is necessary in order to conduct a holistic care during treatment.
    Keywords: Spiritual health, religious orientation, emotional adjustment, hospitalized adolescents
  • P. Nilforooshan, A. Navidian *, M. Shamohammadi Pages 12-23
    Introduction
    Identifying the psychological factors is a major contributor in the management of applicants of cosmetic surgery. This study was conducted to investigate the early maladaptive schemas and general health among people seeking cosmetic surgery.
    Methods
    This study is a descriptive-analytical and comparative study. The population of this study was the combination of patients referring to beauty clinic and some people in Isfahan City. Participants included two groups of 60 (120 individuals) who were applicants for cosmetic surgery and non-applicants which selected through convenience sampling method. In this study data collection was made through using maladaptive schemas questionnaire (SF-YSQ) and general health (GHQ-28). Data analysis was carried out through using SPSS 18، descriptive statistics and MANOVA test.
    Results
    There was a significant difference between applicant and non-applicant of cosmetic surgery concerning the early maladaptive schemas (P=0. 02، F=3. 34). Results of MANOVA test showed the difference between the two groups in terms of schemas disconnection/rejection (P=0. 002، F=12. 19)، autonomy (P=0. 001، F=15. 14)، impaired limits (P=0. 016، F=6. 55) and other-directedness (P=0. 003، F=10. 79)، but there is no significant difference between the two groups of ear ringing. Also، there are significant differences between applicant and non-applicant groups in terms of public health (P=0. 04، F=5. 05). The two groups had significant difference in terms of Physical status (P=0. 033، F=5. 03)، depression (P=0. 001، F=14. 92) and anxiety (P=0. 009، F=8. 01)، but the difference of social performance was not statistically significant.
    Conclusion
    Based on the identification of early maladaptive schemas and general health problems of women applicants of cosmetic surgery in current study، providing psychological treatment especially schema therapy before surgery is recommended.
    Keywords: early maladaptive schemas, psychological health, cosmetic surgery, Women
  • N. Rahmati *, Ma Asghari Moghadam, M. Ghasami, Z. Rahmati, V. Ghobadi, Mr Shaeiri Pages 24-36
    Introduction
    There is a considerable individual variation in the levels of pain-related disability among people with chronic pain. Catastrophizing pain has been proposed to explain individual differences in the level of pain-related disability. However، this relation has not been examined amongst Iranian chronic pain patients. This study aimed to investigate whether catastrophizing pain mediate the relationship between pain intensity and disability in patients with chronic pain.
    Methods
    In this descriptive-correlational study، 209 chronic pain patients from Tehran pain clinics were selected via a convenient sampling. The participants completed the pain intencity (sub scale from Multidimensional pain inventory)، physical disability and catastrophizing pain questionnaires. The collected data were analyzed using Pearson correlation and multiple hierarchical regressions.
    Results
    There were significant relationships between catastrophizing pain and pain intensity and disability (P<0. 001). Results indicated that catastrophizing pain beliefs partially mediated the effects of pain intensity on disability (β=0/38، р≤ 0/001).
    Conclusion
    catastrophizing pain is one of the important factors influencing the level of perceived disability in chronic pain patients. Therefore، in addition to the pain reduction interventions، cognitive strategies based on minimizing catastrophizing beliefs could reduce pain intensity and disability in chronic pain patients.
    Keywords: chronic pain, disability, pain intensity, catastrophizing
  • A. Shahsavari *, S. Foroghi Pages 37-46
    Introduction
    Epilepsy is the most common neurological system disorder in the world. Many epileptic patients experience psychological problems the most common of which is depression. One of the methods that nowadays is considered for depression treatment and prevention of relapse is cognitive-therapy. The purpose of this research was to determine the efficacy of cognitive therapy on depression in epileptic patients..
    Methods
    This research was an experimental study which was done on 40 epileptic patients (20 interventions and 20 control) with mild to moderate clinical depression diagnosed by Beck Depression Inventory. The people selected had the required conditions to enter the study based on inclusion and exclusion criteria. The data collecting instrument was Beck Depression Inventory (BDI). Researchers used this instrument for depression in both the intervention and control groups before and after intervention during cognitive therapy sessions (10 sessions of 45 min weekly) for intervention group. The data were analyzed by a SPSS version 18.
    Results
    Analysis of the data showed that the mean scores of Beck in intervention group after cognitive therapy from 36/950±5/296 to 30/200±6/614 decreased significantly (p<0/01). But was insignificant in control group.
    Conclusion
    The results indicated that cognitive-therapy with focus on dysfunctional attitudes related to epilepsy is remarkably effective as a complementary therapy in the reduction of co-morbid depression in epileptic patients.
    Keywords: Depression, epilepsy, cognitive, therapy
  • H. Semyari, M. Heravi Karimooi *, M. Nasiri, F. Arabi Pages 47-58
    Introduction
    Dental Students are encountered with a wide range of health-related problems because of studying in stressful clinical environment. Spiritual intelligence and their relationship with other factors like general health are of interesting subjects for behavioural sciences experts. The purpose of this study was to investigate the relationship between general health and spiritual intelligence in dental students of Tehran.
    Methods
    In this cross-sectional study، 481 dental students who studied in different universities of Tehran were enrolled. Data were collected using Spiritual intelligence، General health (GHQ-28) and characteristics demographic questionnaires. Data were also entered into SPSS-v16 and analyzed with correlation test، T-test and ANOVA test. The significant level was <0. 05.
    Results
    Dental students have intermediate level of spiritual intelligence and there was no any difference between male and female. There was significant relationship between Spiritual intelligence and General health generally and in all parts (P<0. 005). Grade point average، marital status، educational year and economical state showed significantly correlated with General health. Age، grade point average، educational year and economical state showed significantly correlated with spiritual intelligence.
    Conclusion
    Improvement of spiritual intelligence could help increase the general health of dental students.
    Keywords: Spiritual intelligence, General health, Dental students
  • F. Pirsaghi *, Am Nazari, Gh Naiemi, M. Shafaie Pages 59-69
    Introduction
    Marital conflict is one of the common problems in couple relationship that has been the interest of counselors and family therapists since its devastating effects. This study has been done to examine the role of defensive style and emotional schemas in marital conflicts.
    Methods
    This study was a correlational one. The population consisted of parents of children kept in kindergarten in the city of Ardabil in the years of 92-93. A total of 240 parents (120 couples) were selected in a random sampling and answered the questionnaires about marital conflict (Sanaei and Barati، 1375)، defensive styles (Andrews، shinee، and Bowen، 1993) and emotional schemas (Leahy، 2002). Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and step to step regression.
    Results
    The results showed that the relationship of the marital conflict variables and mature and immature defensive styles and emotional schemas are statistically significant. There was just، neurotic defensive style variables of other variables which was not statistically significant. Also، the results showed that immature defensive style has greatest role in increasing marital conflict.
    Conclusion
    According to our findings، there is a relation between defensive style and emotional schema with marital conflict and they predict it significantly. Therefore، it is necessary to examine insufficient defensive style and emotional schema to reduce marital conflict; thus، strategies are recommended to improve it.
    Keywords: marital conflicts, defense styles, emotional schemas
  • S. Azhari, A. Sarani *, Sr Mazlom, Hm Aghamohammadian Sherbaf Pages 70-83
    Introduction
    However pregnancy is Seems a Pleasure time of women`s life، but the physiologic changes during this time has caused high levels of stress in the mothers. Since optimism is one of the most important personality factors in choosing coping strategies to overcome the challenges created by pregnancy، thus the present study was performed to investigate the relationship between optimism and prenatal coping strategies.
    Methods
    This correlational-descriptive study was carried out in 500 pregnant women referring to health centers of Mashhad in 2014 were selected based on random sampling method. Instruments include: Life orientation test- Revised scale and the Revised Prenatal Coping Inventory. Data were analyzed by SPSS-16 software using descriptive statistics، spearman correlation and regression at the significant level of p<0. 05
    Results
    In the current study، there was a significant direct correlation Between optimism and Planning-Preparation Coping (p<0. 001، r=0. 74)، and Spiritual-Positive Coping (p<0. 001، r=0. 73). A significant Reverse correlation Between optimism and Avoidance Coping (p<0. 001، r=−0. 76).
    Conclusions
    optimism was a positive correlation with Planning-Preparation Coping and Spiritual-Positive and negative correlation with Avoidance Coping.
    Keywords: Pregnancy, stress, Prenatal Coping Inventory, coping, optimism
  • M. Akbarbegloo *, L. Valizadeh, V. Zamanzadeh Pages 84-94
    Introduction
    Epilepsy is a significant health problem in Iran as other countries. Previous studies related to epilepsy in Iran are often associated with physiological aspects and pharmacological therapy and little attention has been paid to psychosocial care، especially in adolescence. Therefore aim of this research assessing the relationship between psychosocial care and attitude towards illness.
    Methods
    A descriptive correlational design uses 74 adolescents within the Neurology Clinic، affiliated to Tabriz University of Medical Sciences in 2013. Data were collected using a tool consisting of: (1) Patient demographic characteristics، (2) «child report of psychosocial care scale»، (3) «Child Attitude Toward Illness Scale». The validity of scale has done with content validity and Cronbach''s alpha was used for reliability. Descriptive and inferential statistical analysis (Spearman''s test) was used.
    Result
    The results about adolescent attitude showed that the most item was “bad attitude due to epilepsy«(59. 8%). report of adolescent about ppsychosocial care showed more than half of the patients in all items in subscale 1 (patient received explanation from doctor or nurse) are received fewer explanations. In the subscale 2 (worry about seizure attack) greatest concern was»worry about telling others about your seizure condition” (31. 3%). In the subscale 3 (Informational needs) more than half of patients require additional education and information in all items. There was a significant positive correlation between psychological care with attitude toward illness (p<. 05). There is no evidence for routine psychological consultation for our sample.
    Conclusion
    Considering the results of this study on psychosocial care، indicates lack of information and need training about disease، therefore attention and interference in the concerns of epileptic adolescents through the educational materials such as pamphlets and booklets or designing web site for patients، holding training sessions and group discussions for adolescents could reduce their concerns and improve attitudes.
    Keywords: Epilepsy, Psychosocial care, Attitude, child