فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال یکم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال یکم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پگاه نخجیرگان، محمدهادی دهقانی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    افزایش استفاده از نانوذرات در صنایع سبب ورود ترکیبات مخاطره آمیز به محیط زیست میگردد. سمیت نانوذرات بعلت آزاد شدن مواد سمی به محیط زیست یکی از نگرانی های جوامع محسوب میگردد، یکی از این ترکیبات نانوذرات اکسید روی می باشد که در این مطالعه سمیت محلول حاوی رنگ Reactive Red120 بعداز فرایند نانوفوتوکاتالیستی UV/ZnOبا استفاده ازآزمون زیستی دافنیا مگنا مورد بررسی قرارگرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی – کاربردی بوده که در مقیاس پایلوتی انجام شد. LC50 رنگ Reactive Red 120 بعد از فرآیند UV/ZnOبا روش زیست آزمونی اندازه گیری شد. آزمایش زیست آزمونی با استفاه از نشانگر زیستی دافنیا مگنا انجام شد. سپس جهت بررسی وتجزیه و تحلیل نتایج آزمون تعیین سمیت با استفاده از نرم افزار spssمشخص و LC50تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مقادیر LC50 در زمان های 24، 48، 72، 96 ساعته بترتیب 73.16، 55.93، 41.32، 30.45میلی گرم در لیتر می باشد. واحد سمیت به ترتیب برابر1.36، 1.78، 2.42و 3.28 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، مقدار LC50 کاهش یافت، که می توان به این نتیجه رسید این ماده رنگزا بعد از فرآیند UV/ZnO دارای سمیت بر روی دافنیامگنا می باشد
    کلیدواژگان: فرآیند UV، ZnO، رنگ Reactive Red 120، آزمون زیستی، سمیت، دافنیا مگنیا
  • حسین علیدادی، حسن کریمیان، ادریس بذرافشان، علی اصغر نجف پور، شهربانو رافع صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    یکی از مصارف مهم مواد رنگی در صنعت نساجی است که حدود 75 درصد مواد رنگی تولید شده در جهان در رنگرزی کالاهای نساجی، چرم و کاغذ به کار می رود. رنگ ها به دلیل ساختار پیچیده اغلب پایدار و مقاوم به تجزیه بیولوژیک بوده و سمی، سرطان زا و جهش زا و می توانند باعث آلرژی و مشکلات پوستی در انسان شوند. این مطالعه با هدف بررسی کارایی نانو لوله کربن چند جداره و خاکستر خرما در حذف رنگ از فاضلاب نساجی بافت بلوچ شهرستان ایرانشهر در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش کاربردی است که به صورت تجربی بر روی فاضلاب نساجی با غلظت رنگ 20 میلی گرم در لیتر انجام و اثر متغیرهای غلظت نانو لوله کربن چند جداره و خاکستر حاصل از زائدات خرما، زمان های 30، 60، 90، 120 و 150دقیقه وpH های 3، 5، 7، 9 و 11 بر کارایی حذف رنگ بررسی شد. غلظت رنگ در نمونه های مختلف با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 525 نانومتر قرائت شد.
    یافته ها
    مقادیر حذف رنگ با جاذب نانو لوله کربن چند جداره در pHهای 3، 5، 7، 9، و 11 برای غلظت رنگ 20 میلی گرم در لیتر و 05/ 0 گرم در لیتر نانو لوله کربن در زمان 180 دقیقه به ترتیب 5/ 85، 4/ 93، 4/ 88، 3/ 81 و 3/ 75 درصد و برای جاذب خاکستر خرما در زمان های مذکور به ترتیب 88، 8/ 92، 96، 2/ 92 و 7/ 88 درصد بدست آمد. همچنین میزان جذب رنگ توسط نانو لوله کربن چند جداره به ترتیب 1710، 1868، 1769، 1626، 1506 میلی گرم در گرم جاذب و برای خاکستر خرما 1763، 1857، 1921، 1844 و 1775 میلی گرم در گرم جاذب بودت. ایزوترم جذب برای دو جاذب منطبق با مدل لانگمیر (R2=0.876 نانو لوله کربن چند جداره و R2=0.980 خاکستر خرما) بود. بیشترین مقدار حذف COD جاذب نانو لوله کربن چند جداره در pH=5، غلظت جاذب 05/ 0 و زمان تماس 180 دقیقه 4/ 73 درصد و برای خاکستر خرما در pH=7 و غلظت جاذب 05/ 0 و زمان تماس 180 دقیقه 6/ 70 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده میزان حذف رنگ از فاضلاب نساجی با افزایش زمان واکنش، جرم جاذب افزایش می یابد و همچنین میزان حذف رنگ و حذف COD توسط نانو لوله کربن چند جداره و خاکستر خرمادر حد مطلوبی بوده ولی کارایی نانو لوله کربن چند جداره در pH اسیدی و کارایی خاکستر خرما در pHخنثی بیشتر می باشد. به نظر می رسد با توجه به فراوانی زائدات خرما، استفاده از خاکستر خرما در حذف آلاینده های زیست محیطی مقرون به صرفه تر است.
    کلیدواژگان: نانو لوله کربن چند جداره، خاکستر خرما، فاضلاب نساجی
  • غلامرضا موسوی، احمد الله آبادی، یحیی جلیلی دربندی صفحات 21-28
    زمینه وهدف
    با افزایش صادرات و واردات کالا در کشور ها تردد وسایل نقلیه در گمرگ کشور ها روز به روز افزایش می یابد و این سبب افزایش روز افزون فاضلاب گیت های گندزدایی در مرز کشورها می گردد. فاضلاب تولیدی در این مکانها به دلیل داشتن دترجنت کاتیونی بنز الکلونیوم کلراید قابل تصفیه زیستی نمی باشد لذا یکی از بهترین گزینه های تصفیه این فاضلابها روش اکسیداسیون پیشرفته است واز بین روش های AOP روش ازن زنی کاتالیستی با کربن فعال(COP)یکی ازبهترین گزینه ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی ابتدا کیفیت شیمیایی فاضلاب گیت گندزدایی گمرگ لطف اباد مورد ازمایش قرار گرفته و سپس در یک پایلوت استوانه ای به حجم cc200 آزمایشات حذف COD به روش ازن زنی تنها وازن زنی کاتالیستی با استفاده از کربن فعال شده با کلرید امونیوم(NAC) با پایه چوب حاصل از ضایعات باغی، انجام گرفت. متغیر های ازمایش شامل pH، زمان تماس و غلظت کاتالیست بود. در تمام شرایط ازن زنی کاتالیستی، جذب تنها نیز بررسی و اثر سینرژیسم کاتالیست مشخص گردید
    یافته ها
    نتایج حا صل از این ازمایشات نشان داد که در دوز ازن mg/min 1 برای تمام ازمایشات در مدت زمان تماس30 دقیقه وpH قلیایی ازن زنی تنها توانست 39.7 درصد COD را حذف نماید در حالی که ازن زنی کاتالیستی با غلظت 0.1 گرم در لیتر کاتالیست کربن در همان شرایط 66.8 درصد از COD را حذف نمود و 13.6 درصد نیز اثر هم افزایی ایجاد نمود.
    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه کربن NAC به عنوان یک کاتالیست مناسب می تواند قدرت اکسیداسیون ازن را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: فاضلاب گیت گندزدایی، ازن زنی کاتالیستی، کربن فعال
  • محمدهادی دهقانی، کمال اعظم، اعظم محمد صفحات 29-35
    مقدمه وهدف
    نقش شنا به عنوان ورزشی سودمند ومفرح برکسی پوشیده نیست که امروزه علاوه بر جنبه تفریحی، جنبه درمانی ان نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است از سویی نباید از تهدیدهای احتمالی پیرامون این ورزش سودمند غافل شد.لذا هدف از این تحقیق، بررسی ومطالعه کیفی آباستخرهای شنا، جکوزی هاوحوضچه های آب سرد در شهرتهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی که بصورت مقطعی در 6 ماهه اول سال 1392 درمناطق 12،13،14،15 شهرداری تهران و طی دومرحله انجام گرفته است، 27استخر سرپوشیده فعال مورد بررسی قرارگرفت. در مرحله اول از کلیه 27استخر نمونه برداری انجام گرفته است ودر مرحله دوم پس از ارائه راهکارهای مناسب وآموزشهای ارائه شده به مسئولیناستخرهایی که در مرحله اول دارای آب الوده بوده اند، نمونه برداری مجدد ی صورت پذیرفت. تمامی مراحل نمونه برداری، انتقال به آزمایشگاه وآنالیز نمونه های آب از نظر مقدار کلرآزاد باقیمانده،PH، آلودگی میکروبی براساس روش های استاندارد آزمایش های آب وفاضلاب صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از ان است که در 48% کل نمونه های برداشت شده کلرآزاد باقیمانده در حد استاندارد ملی (3-1 میلیگرم در لیتر) با حداقل صفر وحداکثر 4 بوده است. 1 /76% دارای PH استاندارد(8-2/ 7) بوده وهمچنین باکتری های هتروتروف 8/78% در کل نمونه های برداشت شده مطلوب بوده است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید بیشترین موارد آلودگی میکروبی در قسمت جکوزی ها وحوضچه های، آب سرد بوده که تقریبا در تمامی این موارد میزان کلرآزاد باقیمانده در حد استاندارد نبوده است. همچنین در نمونه برداری مجدد ازاستخرهای که در مرحله اول نمونه برداری ها، دارای آلودگی میکروبی بوده اند، پس از انجام تمهیدات لازم (نصب کلریناتور) توسط مسئولیناستخرها و آموزشهای ارائه شده توسط بازرسین بهداشت محیط مرکز بهداشت شرق، کلیه نمونه های برداشت شده فاقد آلودگی میکروبی بوده است.
    کلیدواژگان: استخرهای شنا، جکوزی، کیفیت فیزیکوشیمیایی، کیفیت میکروبی، تهران
  • علی نقی زاده صفحات 36-42
    زمینه و هدف
    مواد آلی طبیعی به دلیل ایجاد فرآورده های جانبی گندزدایی نظیر تری هالومتان ها که اغلب سرطان زا هستند، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. نانولوله های کربنی به دلیل مساحت سطحی زیاد و کاربردهای فراوان دیگر، جاذبی موثر برای حذف مواد آلی طبیعی هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی حذف مواد آلی طبیعی از محلول آبی توسط نانولوله های کربنی تک دیواره و سینتیک و تعادل فرآیند جذب انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر از نانولوله های کربنی تک دیواره برای حذف مواد آلی طبیعی از محلول آبی استفاده شد. متغیرهای مختلفی از جمله pH نقطه صفر، pH و همچنین غلظت های مختلف مواد آلی طبیعی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه در زمینه تاثیر pH نشان داد که ظرفیت جذب سطحی مواد آلی طبیعی با کاهش pH افزایش می یابد. همچنین pH نقطه صفر نانولوله ها برابر 7/ 6 بود. ظرفیت جذب سطحی نانولوله های کربنی تک دیواره برای غلظت های مواد آلی طبیعی ورودی 10، 5 و 3 میلی گرم بر لیتر به ترتیب برابر 24/ 66، 63/ 40 و 77/ 29 میلی گرم بر گرم بود.
    نتیجه گیری
    نانولوله های کربنی تک دیواره به دلیل داشتن خصوصیاتی نظیر مساحت سطحی بالا، پتانسیل زیادی در حذف مواد آلی طبیعی از محلول آبی دارند
    کلیدواژگان: جذب سطحی، محلول آبی، مواد آلی طبیعی، نانولوله های کربنی
  • محمد پذیرا صفحات 43-48
    زمینه و هدف
    پساب های صنایع کاغذ و مقواسازی با داشتن آلاینده ها و ترکیبات رنگ زای مختلف، یکی از خطرناک ترین پساب های صنعتی به شمار می روند. تصفیه بیولوژیکی صرف غالبا به دلیل بالا بودن نسبت COD/BOD5 برای پاک سازی فاضلاب مقواسازی کفایت نمی کند و از طرف دیگر استفاده از روش های شیمیایی نیز به تنهایی هر چند مشکل آلودگی فاضلاب را به طور کامل و در کوتاه مدت حل می کند، ولی این روش ها غالب ا دارای هزینه بالا بوده و حجم زیادی از لجن های شیمیایی را تولید می کنند. مطالعه حاضر با هدف استفاده از خاک رس در پیش تصفیه فاضلاب صنایع مقواسازی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع پژوهش کاربردی بوده که به صورت تجربی بر روی فاضلاب خروجی از واحد مقوا سازی پاژ واقع در شهرک صنعتی مشهد که مقوای دوبلکس از کاغذ باطله را تولید می کند، انجام شد. نمونه برداری از فاضلاب به صورت مرکب انجام شد. مطالعات انعقاد و لخته سازی با استفاده از خاک رس به عنوان منعقد کننده و انجام آزمایش در pH های مختلف (محدودهpH 4-9) انجام و pH مناسب برای انعقاد در حد 8 تعیین شد. سپس غلظت بهینه منعقد کننده از طریق آزمایش جار در pH بهینه به دست آمد.
    یافته ها
    در این مطالعه دوز 75 گرم در لیتر به عنوان دوز بهینه و 8=pH به عنوان pH بهینه انتخاب شد. در شرایط بهینه میزان حذف برای COD، BOD5 و TSS به ترتیب حدود 47%، 26% و 57% به دست آمد. تنظیم pH در حد 8، باعث کاهش 60% مصرف خاک رس شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از فرآیند انعقاد با خاک رس، می توان فاضلاب مقواسازی را پیش تصفیه نمود؛ به گونه ای که با استفاده از این ماده می توان با صرف هزینه کمتر نسبت به سایر مواد منعقد کننده متعارف، بهبود نسبی کیفیت فاضلاب را جهت ورود به تصفیه بیولوژیکی فراهم نمود. نسبت COD/BOD5 فاضلاب بعد از تصفیه با خاک رس از 5/4 تا حدود 3 تقلیل یافته است. مصرف رس برای تامین این حد از تصفیه بالاست اما با توجه به قیمت پایین آن در مقایسه با سایر مواد جاذب و منعقد کننده استفاده از ایین ماده در مرحله پیش تصفیه فاضلاب صنعت مقواسازی و/یا صنایع مشابه قابل پیشنهاد خواهد بود
    کلیدواژگان: انعقاد، تصفیه فاضلاب، خاک رس، صنعت مقواسازی
  • علیرضا رعنایی، مهدی مختاری، حسین علیدادی، محمدحسن احرام پوش صفحات 49-59
    زمینه و هدف
    توسعه صنعت پرورش قارچ خوراکی در ایران مورد توجه قرار گرفته و میزان تولید آن به 90 هزار تن در سال رسیده است. با تولید هر کیلوگرم قارچ خوراکی دکمه ای، حدود 5 کیلوگرم پسماند بر جای می ماند که با استفاده از تکنولوژی ورمی کمپوست می توان ضمن تصفیه این پسماندها، آن را به کود آلی با ارزشی تبدیل کرد و میزان استفاده کودهای شیمیایی را کاهش داد و در جهت توسعه پایدار گام برداشت. مطالعه حاضر با هدف تبدیل پسماندهای فرآیند تولید قارچ دکمه ای به کود ورمی و بررسی خصوصیات شیمیایی و کیفیت این کود انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در سال92 در واحد ورمی کمپوست کارخانه کمپوست شهر مشهد انجام گرفت. در این تحقیق ضمن انجام فرآیند ورمی کمپوست بر روی پسماندهای کمپوست قارچ مصرف شده یا SMC در شرایط بهینه با تیمارهای چیپس چوب، ضایعات قارچ، برگ و تفاله هویج، شاخص های کمی و کیفی و تغییرات آن طی فرآیند شش هفته ای مورد بررسی قرار گرفت و نتایج به دست آمده با استاندارد ملی ورمی کمپوست مقایسه و درجه کیفیت محصول نهایی تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون لینیر در سطح معنی داری 05/ 0 انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه کل کربن آلی (TOC)، پتاسیم و نیتروژن کل در تمام تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت اما میزان pH و EC طی فرآیند ورمی کمپوست کاهش یافت. همچنین افزایش معنی داری در نسبت C/N در تمام تیمارها در انتهای فرآیند شش هفته ای مشاهده شد و تمامی کودهای نهایی در ردیف کودهای درجه یک قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    ورمی کمپوست منجر به بهبود شاخص های کود آلی در بسترهای تحت فرآیند ورمی کمپوست شده و یکی از روش های مناسب مدیریت برای پسماندهای کارگاه های تولید قارچ دکمه ای می باشد که راهی در جهت نیل به کشاورزی پایدار محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ایسنیا فتیدا، قارچ دکمه ای، ورمی کمپوست، SMC
  • محمدرضا علیپور، حسین علیدادی، علی اصغر نجف پور، رویا پیروی، هادی رحمتی یار صفحات 60-68
    مقدمه و هدف
    یکی از نتایج اجتناب ناپذیر گسترش جوامع امروزی، تولید فاضلاب با حجم زیاد است. فاضلاب ها برای جوامع بشری خطرناک بوده و بر روی محیط زیست طبیعی آثار سوئی دارند. با توجه به اهمیت حفظ سلامت انسان، محیط زیست و نیز منابع آبی از آلودگی، این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد سیستم برکه تثبیت تصفیه خانه فاضلاب اولنگ مشهد انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی فاضلاب خام ورودی به تصفیه خانه اولنگ مشهد و پساب خروجی از آن طی سال 1391و 1392صورت گرفت. نمونه برداری و آزمایشات BOD5، COD و TSS طبق دستورالعمل های کتاب استاندارد متد به صورت هفتگی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss وآزمونهای آماریOne sample t- test،آنالیزواریانسیکطرفهدرسطحمعنیداری 05/ 0 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    مشخصات فاضلاب خام ورودی، نشان دهنده ی این است که فاضلاب ورودی از نظر شدت آلودگی در دسته فاضلاب های با شدت آلودگی زیاد قرار داشته است، همچنین نسبت در ورودی برابر با 56/ 0 بدستآمد. میانگین غلظت BOD5، COD و TSS در پساب خروجی در سال 91 به ترتیب: 75، 145 و 86؛ و در سال 92 به ترتیب 83، 146 و 109 میلی گرم در لیتر بوده است. راندمان تصفیه خانه در حذف پارامترهای مذکوردرسال91 به ترتیب: 80، 82 و 77 و در سال92 به ترتیب 83، 83 و 78 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به مطابقت میزان پارامترهای مذکور در پساب خروجی با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران، پساب این تصفیه خانه قابلیت استفاده در امر کشاورزی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: برکه تثبیت، پساب، عملکرد، فاضلاب
|
  • Pegah Nakhjirgan, Mohammad Hadi Dehghani Pages 1-9
    Background And Objective
    Increased use of nanoparticles in industries leads to entering hazardous substances to environment. Nanoparticle toxicity due to release of toxic substances into the environment is a concern for communities. One of the common nanoparticles ingredients are zinc oxide. In this study toxicity of the solution containing the Reactive Red 120 dye after Nano-catalytic process UV/ ZnO using biological test Daphnia magna was studied.
    Methods
    this is a fundamental – practical study، which done on laboratory scale. Toxicity assay tests were carried out using Daphnia magna a bio-indicator. Then results of toxicity tests using SPSS software were analyzed and Lc50were determined.
    Results
    Results showed that the Lc50 value ​​at 24،48،72،96 hr is 73. 16، 55. 93، 41. 32، 30. 45 mg/l and the toxicity unit values are 1. 36، 1. 78، 2. 42، and 3. 28، respectively.
    Conclusion
    the results generally indicated that toxicity increased in process and over time and showed that Reactive Red 120 after UV/ ZnO process was toxic to Daphnia magna.
    Keywords: UV, ZnO process, Reactive Red 120 dye, bioassay, toxicity, Daphnia magna
  • Hosein Alidadi, Hassan Karimian, Edris Bazrafshan, Ali Asghar Najafpoor, Shahrbanoo Rafe Pages 10-19
    Background And Objective
    Textile industry is one of the largest consumers of dyes. Approximately 75% of global dye production is used for dyeing textile, leather, and paper products. Dyes due to their complex structure are mostly stable, toxic, carcinogenic, mutagenic, and resistant to biodegradation; they also can cause allergies and skin conditions in humans.This study aimed to evaluate the efficacies of multi‐walled carbon nanotubes and palm ash for dye removal from textile wastewater in Baluch region of Iranshahr in Iran.
    Methods
    This experimental study was performed on textile wastewater with a dye concentration of 20 mg/L in 2013. The efficacy of multi‐walled carbon nanotubes and palm ash for dye removal at different concentrations, durations (30, 60, 90, 120, and 150 minutes), and pH ranges (3, 5.7, 9, and 11) was investigated. Dye concentration in different samples was measured, using a spectrophotometer at a wavelength of 525 nm.
    Results
    The rates of dye removal using multi‐walled carbon nanotubes at pHs of 3, 5, 7, 9, and 11, dye concentration of 20 mg/L, and adsorbent concentration of 0.05 g/L were 85.5%, 93.4%, 88.4%, 81.3%, and 75.3%, respectively during 180 minutes. The corresponding values for palm ash were 88%, 92.8%, 96%, 92.2%, and 88.7%, respectively. The rates of dye absorption were 1710, 1868, 1769, 1626, and 1506 mg/g for multi‐walled carbon nanotubes and 1763, 1857, 1921, 1844, and 1775 mg/g for palm ash, respectively. According to Langmuir isotherm model, adsorption isotherms were R2=0.876 and R2=0.980 for carbon nanotubes and palm ash, respectively. The maximum removal of chemical oxygen demand (COD) in multi‐walled carbon nanotubes was obtained at pH=5, adsorbent concentration of 0.05, and contact time of 180 min (73.4%). For palm ash, maximum removal was achieved at pH=7, adsorbent concentration of 0.05, and contact time of 180 min (70.6%).
    Conclusion
    Dye removal from textile wastewater can be promoted by increasing reaction time. Dye and COD removal by multi‐walled carbon nanotubes and palm ash was desirable. In fact, in multi‐walled carbon nanotubes, efficacy was desirable at acidic pHs, while in palm ash, neutral pH was considered desirable. Therefore, use of palm ash for the removal of environmental pollutants can be cost‐effective, given its high abundance.
    Keywords: Palm ash, Textile wastewater, Multi‐walled carbon nanotubes
  • Golamreza Mousavi, Ahmad Allah, Abadi, Yahya Jalili Darbandi Pages 21-28
    Background and Objectives
    With the increasing trend of imports and exports in the country, the number of transport vehicles is also growing at the customs gates across the world. This causes the wastewater disinfection gates to increase in number at the borders of a country. Du to a cationic detergent called Benzalkonium chloride, the wastewater produced in these places is not biologically treatable. Therefore, advanced oxidation methods are considered as a viable option for treating the wastewater. In aspect-oriented programming (AOP), catalytic ozonation with activated carbon is regarded as an efficient method of disinfection. The present study aimed to determine the optimal conditions of using activated carbon produced from agricultural waste and activated with NH4CL as a heterogeneous catalyst with Ozone.
    Methods
    In this study, the chemical quality of wastewater was evaluated at the disinfection customs gate of Lotf Abad Using single and catalytic ozonation by NH4Cl-induced activated carbon obtained from agricultural waste as the base material, COD removal was performed in a 200cc continuous reactor. The studied variables were pH, catalyst concentration and the reaction time. In the catalytic ozonation, single absorption and the synergistic effect of the catalysts were also investigated.
    Results
    According to the results of the present study, with the ozone dose of 1 mg/min of alkaline pH in 30 minutes, single ozonation was able to remove only 39.7% of COD while catalytic ozonation with 0.1 g/L of carbon catalyst concentration in the same condition removed 66.8% of COD creating a 13.6% of synergistic effect as well.
    Conclusion
    Activated carbon with NH4CL could noticeably increase the oxidation with ozone. Thus, it could be used as a catalyst in the ozonation reactor in order to remove COD from wastewater.
    Keywords: Catalytic ozonation, Wastewater, Disinfection, Gate, Activated carbon
  • Mohammad Hadi Dehghani, Kamal Azam, Azam Mohammadi Pages 29-35
    Background And Objective
    the role of swimming pools as a useful and interesting sport is obvious to everyone, which its curable aspect has been considered these days. On the other hand, we should not reject the possible threats of this sport. So, the purpose of this research is to consider the quality of swimming pools, Whirl pool and cool water basin in Tehran.
    Methods
    in this descriptive- analytic inquiry which has been done in first six months of 1392, in 12, 13, 14 and 15 areas of Tehran municipality and within two parts, studied 27 active lidded swimming pools. At first stage, it has been got samples from all these pools and at the next stage, it has been got renewed samples after presenting suitable ways and instruction to the liable of swimming pools which have been polluted at first stage. All the stages of sampling, transferring to the lab and analyzing of samples from the aspects of remained free color quantity, PH, microbial contamination has done based on standard methods of water and sewer tests.
    Results
    the results show the amount of remained free color at National standard limit of minimum 0 and maximum 4(1-3mg/L) in 48% of samples. 76/1% had standard pH(7.2-8) and also Heterotrophic bacteria of all samples were in a good situation.
    Conclusion
    this study showed the most microbial contamination part was whirl pools and cool water basins in which the amount of remained free color was not on standard extent. Also, in renewed getting samples from pools which were contaminated at first stage of tests, all samples were lack of microbial contamination after considering necessary preparation by liable of swimming pools and giving structures by environmental hygiene inspectors of east hygiene center.
    Keywords: Pool Swimming, Physico, Chemical Quality, Microbiological Quality, Tehran
  • Ali Naghizadeh Pages 36-42
    Background an
    Objectives
    Natural organic matters because of production of disinfection by products such as trihalomethanes, which are often carcinogenic disinfection, are of particular importance. Carbon nanotubes due to large surface area, and many other applications, are effective adsorbents for the removal of natural organic matter. The present study aimed to investigate the removal of natural organic compounds from aqueous solution by single-walled carbon nanotubes and kinetics and equilibrium adsorption process.
    Methods
    in present study, single wall carbon nanotubes used for removal of natural organic matters from aqueous solution. Different variables such as pH of zero point of charge, pH and different concentration of natural organic matters were investigated.
    Results
    pH survey show that with decreasing pH adsorption capacity increased also pH of zero charge was 6.7. Adsorption capacity of single wall carbon nanotubes for initial concentration of natural organic matters of 10, 5 and 3 mg/L were 66.24, 40.63 and 29.77, respectively.
    Conclusion
    Single-walled carbon nanotubes due to features such as high surface area have great potential for the removal of natural organic matter from aqueous solution
    Keywords: adsorption, aqueous solution, natural organic matters, carbon nanotubes
  • Muhammad Pazira Pages 43-48
    Background And Objective
    Paper, pulp and cardboard manufacturing industries discharge large amounts of waste which contain a variety of pollutants and paints. These wastes are believed to generate the most environmentally hazardous industrial wastewaters. Biological procedures alone may not suffice the treatment of such wastes due to having a high BOD5/COD ratio. On the other hand, applying costly chemical approaches to remove all these pollutants in a short time often results in the production of large quantities of sludge. Therefore, these industries are obliged to combine both these methods in order to optimize wastewater treatment.
    Methods
    In this experimental study, the sample wastewater was provided from the discharge channel of Pazh cardboard factory located in Tous Industrial Zone of Mashhad, Iran. The wastewater samples were collected from this factory by composite sampling. Coagulation of these samples was accomplished by clay soil as the single coagulant. The optimum pH of the treatment was determined by Jar tests in various pHs (from 4 to 9). Afterwards, the optimum concentration of the coagulant was also verified at the optimum pH of 8 by Jar tests.
    Results
    The optimum dosage and pH of treatment by clay soil wasdetermined to be 75 g/L and 8, respectively. Under optimized conditions, the removal efficiency of COD, BOD5 and TSS was calculated as 47%, 26% and 57%, respectively. In addition, the pH adjustment at 8 resulted in a 60% reduction of clay consumption.
    Conclusion
    According to the results of this study, the coagulation of cardboard wastes by clay soil could be a suitable pretreatment method. This particular material makes it possible to improve the quality of wastewater in subsequent bio treatments in a much less costly way compared to other conventional coagulants or adsorbents. It was also observed that the ratio of BOD5/COD reduced from 4.5 to about 3. Although the clay dosage required for the wastewater treatment is relatively high, this approach could stillbe recommended for the pretreatment of this type of wastewater as well as the wastes produced by similar industries mainly because the overall cost of this treatment is insignificant.
    Keywords: Wastewater treatment, Cardboard industry, Coagulation
  • Alireza Ranaee, Mahdi Mokhtari, Hosein Alidadi, Mohammad Hasan Ehrampoush Pages 49-59
    Background And Objective
    Mushroom cultivation has recently been developing in Iran with a production level of 90 tons per year.Approximately 5 kg of waste is generated by producing one kilogram of button mushrooms.These wastes could be refined by using vermicompost technology converting them into valuable organic fertilizers to replace chemical fertilizers as a way to achieve sustainability. This study aimed to convert button mushroom production wastes into manure and investigate the chemical properties and quality of this fertilizer.
    Methods
    Such wastes as rotten mushrooms, spent mushroom compost (SMC) and peat are generated during the cultivation process of button mushrooms in large quantities. In this study, SMC was vermicomposted in an optimized process of treatment with wood chips, rotten mushrooms, carrot scum and leaves. Quantitative and qualitative indicators and their changes were investigated during six weeks. The obtained results were compared with the National Standards of Vermicompost (No. 13724) and the overall quality was determined in the final product. We used the SPSS software and Pearson’s correlation coefficient at the significance level of 0.05 in order to examine the correlation between the inorganic materials and changes in other parameters. In addition, Linear Regression Analysis was used to determine the relationship between the studied variables.
    Results
    The results of this study indicated that the Total Organic Carbon (TOC), potassium and total nitrogen in all the treatments increased with time. However, pH and electrical conductivity (EC) levels declined during the vermicomposting process. Furthermore, a significant increase was observed in the C/N ratio in all the treatments by the end of the six‐week period. Therefore, all the fertilizers were classified as Grade one.
    Conclusion
    According to the results of this study, vermicompost process could enhance the indicators of organic fertilizers derived from vermicompost beds. Thus, this method could be suitable for the waste management of button mushroom production in order to achieve a sustainable agriculture.
    Keywords: Vermicompost, Eisenia foetida, Button mushroom, SMC
  • Mohammad Reza Alipoor, Hossein Alidadi, Ali Asghar Najafpoor, Roya Peiravi, Hadi Rahmatiyar Pages 60-68
    Background And Objective
    Industrial developments and urban sprawl have led to the production of huge proportions of wastewater. Wastewater is potentially harmful for humans and it has remarkably adverse effects on the natural environment. With regard to the importance of preserving health and protecting the natural resources against pollution, this study aimed to evaluate the performance of wastewater stabilization ponds in the wastewater treatment plant of Olang, Mashhad.
    Methods
    This cross‐sectional study examined the raw wastewater and effluent of Olang treatment plant from 2011 to 2012. Weekly sampling as well as BOD5, COD and TSS tests were conducted according to the standard methods. The collected data were analyzed by SPSS software, one‐way ANOVA and one‐sample t‐test at a significance level of 0.05.
    Results
    In 2011, the average concentration of BOD5, COD and TSS in the effluent was 75±30.67, 145±19.46 and 86±13.28 mg/L, respectively. In addition, their treatment efficacy was 79.79±10.77%,82.53±4.57% and 77.17±3.92%, respectively. The figures were respectively 83±14.08, 146±23.72 and 109±14.73 mg/L and 82.7±5.11%, 82.82±3.82% and 78.46±3.93% in 2012.
    Conclusion
    The effluent could be used for agricultural irrigation since its features are compatible with the standard parameters.
    Keywords: Effluent, Stabilization pond, Performance, Wastewater