فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1393)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهسا جباری *، شهریار شهیدی، فرشته موتابی صفحات 287-296
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مثبت نگر گروهی درکاهش نشانه های افسردگی و اضطراب و افزایش میزان رضایت از زندگی دختران نوجوان انجام شد.
    روش
    31 دانش آموز 14 تا 15 ساله، با نشانه های خفیف تا متوسط افسردگی و اضطراب با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. آموزش های مثبت نگر طی 11 جلسه دو ساعته، به گروه آزمایش ارائه شد. نشانه های افسردگی و اضطراب توسط مقیاس 21 گویه ای افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و میزان رضایت از زندگی توسط مقیاس رضایت از زندگی (SWLS)، پیش و پس از مداخله و چهار و نه ماه پس از اتمام مداخله اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد درگروه آزمایش نسبت به کنترل، نشانه های افسردگی (87/11F=، 002/0p=)، اضطراب (31/9F=، 005/0p=) و استرس (62/12F=، 001/0p=) کاهش و میزان رضایت از زندگی (18/10F=، 003/0p=) افزایش داشت. تغییرات درون گروهی تمامی متغیرهای پژوهش در مرحله پیگیری چهار و نه ماهه در مقایسه با مرحله پس آزمون معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    آموزش های مثبت نگر باعث کاهش معنی دار افسردگی، اضطراب و استرس و افزایش معنی دار رضایت از زندگی می شود. بنابراین می توان آن را برای کاهش نشانه های پیش بالینی به کار برد.
    کلیدواژگان: مداخله مثبت نگر، افسردگی، اضطراب، استرس، رضایت از زندگی، نوجوان
  • داود جعفری *، مهدیه صالحی، پروانه محمدخانی صفحات 297-308
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن با درمان فعال سازی رفتاری در کاهش علایم، بهبود کیفیت زندگی و کاهش افکار خودکشی افراد افسرده صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر با طرح تحلیل واریانس مختلط بین - درون گروهی اجرا شد. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر بود. از بین 364 نفر، 45 دانشجویی که در آزمون افسردگی بک نمره بالاتر از 20 داشتند انتخاب و در نهایت بر اساس مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID)، 34 نفر که تشخیص دیس تایمیا داشتند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن و درمان فعال سازی رفتاری قرار گرفتند. گروه های آزمایش در هشت جلسه مداخله های درمانی دریافت کردند. اندازه گیری ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHO-QOL)، طی چهار مرحله پیش آزمون، ارزیابی هفته چهارم، پس آزمون و پیگیری دوماهه انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر دو مداخله شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن و فعال سازی رفتاری در بهبود علایم افسردگی، کیفیت زندگی و افکار خودکشی به یک اندازه تغییر ایجاد می کند. به عبارتی اثر زمان (اثر درون گروهی) معنادار (05/0p<) بود، اما اثر بین گروهی معنادار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن و فعال سازی رفتاری برکیفیت زندگی و افکار خودکشی افراد مبتلا به افسردگی اثربخشی یکسانی دارد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن، درمان فعال سازی رفتاری، کیفیت زندگی، افکار خودکشی
  • نرگس جلالی، مهین اسلامی شهر بابکی *، منصور صاحب الزمانی صفحات 309-316
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه ورزشی بر کاهش نشانه های کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی (ADHD) انجام شد.
    روش
    30 پسر 10- 7 ساله مبتلا به ADHD از میان مراجعه کنندگان به یکی از کلینیک های شهر کرمان، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش هشت هفته در برنامه ورزشی شرکت کرد. برای گردآوری داده ها، فرم پدر و مادر مقیاس درجه بندی ADHD (ADHD-RS) به کار رفت. پیش از مداخله و پس از هفته های دوم، چهارم، ششم و هشتم در طول برنامه ورزشی، ADHD-RS توسط والدین تکمیل شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از پایان دوره مداخله و بررسی هر هشت هفته نسبت به شروع درمان، نمره هر دو خرده مقیاس کمبود توجه و بیش فعالی/ تکانشگری تحت تاثیر برنامه ورزشی کاهش یافت و با گذشت زمان کاهش نمره ها بیشتر شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    برنامه ورزشی بر علایم ADHD موثر است.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، برنامه ورزشی، کودک
  • امیر محسن راه نجات *، مهدی ربیعی، سید حسین سلیمی، علی فتحی آشتیانی، وحید دنیوی، جعفر میرزایی صفحات 317-325
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی مدل علی فراشناختی برای تبیین نشانه های «اختلال استرس پس از ضربه» (PTSD) مزمن ناشی از جنگ انجام شد.
    روش
    پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر با 80 نفر از افراد مبتلا به PTSD مزمن ناشی از جنگ به روش نمونه گیری در دسترس از بین جانبازان مراجعه کننده به مدیریت امور درمان اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد و پرسشنامه های کنترل افکار، باورهای فراشناختی، چک لیست نشانه های PTSD و نشخوار فکری برای سنجش علایم به کار رفت. از رگرسیون چندگانه برای بررسی فرضیه های رابطه ای و از شاخص های کلی برازش، شاخص های مقتصد و شاخص های مقایسه ای برای بررسی برازش مدل پیشنهادی و تدوین شده به وسیله نرم افزار SPSS و Amos graphic استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مدل معادلات ساختاری به منظور تبیین نشانه های PTSD مزمن ناشی از جنگ، از مدل فراشناختی حمایت می کند. همچنین نتایج شاخص های برازش کلی مدل معادلات ساختاری (041/0RMSEA=،90/0GFI:،82/1c2=) نشان داد که مدل طراحی شده با داده های نمونه، برازش مناسب و ارتباط نزدیکی با فرض های نظری دارد.
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناختی با میانجی گری راهبردهای کنترل فکر و نشخوار فکری بر نشانه های PTSD مزمن ناشی از جنگ تاثیر گذاشته و این مدل علی می تواند فرمول بندی موردی و درمان های بالینی را در کهنه سربازان مبتلا به این اختلال تسهیل کند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، نشخوار فکری، درمان فراشناختی
  • سعید اکبری زردخانه *، حمید یعقوبی، حمید پیروی، حمید پور شریفی، شیرین زینالی، ناصر صبحی قراملکی، حمیدرضا حسن آبادی، حسن حمیدپور صفحات 326-338
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی آزمون پنج بعدی شخصیت انجام شد.
    روش
    گروه نمونه 1040 نفری از دانشجوان دختر و پسر دانشگاه های شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از هر آزمودنی خواسته شد به همراه آزمون پنج بعدی شخصیت (5DPT)، به یکی از هشت ابزار مقیاس سلامت روان دانشجویان ایرانی (ISMHS)، پرسشنامه سلامت روان (MHI)، نسخه 28 گویه ای پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)، نسخه 25 گویه ای فهرست نشانگان (SCL-25)، نسخه 10 گویه ای مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر (KPDS)، نسخه 33 گویه ای پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO-33)، مقیاس خودگویی (STS) و پرسشنامه ناامیدی بک (BHI) پاسخ دهد. برای تحلیل داده ها، از همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نسخه کوتاه شده 75 گویه ای از پنج مولفه اشباع شده و دارای برازش مناسب با داده ها تشکیل شده بود. این مولفه ها عبارت بودند از روان رنجورخویی، جذب، نظم و ترتیب، برون گرایی و عدم حساسیت. ضرایب همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ مولفه های این نسخه از 81/0 (برون گرایی) تا 68/0 (عدم حساسیت) و ضرایب همبستگی گویه ها با نمره کل مولفه ها نیز در حد قابل قبول بود. ضرایب روایی مولفه ها و تمامی ابزارهای همراه نیز مطابق با پیشینه پژوهش بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی آزمون پنج بعدی شخصیت، برای استفاده در مجموعه های کلینیکی و پژوهشی، از ویژگی های مناسب روان سنجی برخوردار است.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، آزمون پنج بعدی شخصیت، روایی، پایایی، ساختار عاملی
  • حمید خانی پور *، میترا حکیم شوشتری، احمد برجعلی، محمود گلزاری، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 339-348
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نقص کنترل تکانه و خودجرحی بدون خودکشی با اثر واسطه ای خودبی کفایت پنداری در نوجوانان با سابقه بدرفتاری دوران کودکی انجام شد.
    روش
    در قالب یک طرح همبستگی، 169 نفر از نوجوانان با سابقه بدرفتاری دوران کودکی، به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد به فهرست رفتارهای خودجرحی بدون خودکشی، مقیاس مشکلات تنظیم هیجانی (DERS) و مقیاس انواع خود انتقادی/ خوداطمینان بخشی (FSCSR) پاسخ دهند. از همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا)، رگرسیون چند متغیره و تحلیل واسطه ای برای تحلیل آماری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در 49درصد شرکت کنندگان حداقل یک نوع رفتار خودجرحی وجود داشت و سابقه خودجرحی در دختران بیشتر از پسران بود. بین نمره کلی مشکلات تنظیم هیجانی و خودانتقادی با فراوانی خودجرحی بدون خودکشی رابطه وجود داشت. نتایج تحلیل واسطه ای نشان داد خودبی کفایت پنداری، در رابطه نقص کنترل تکانه و فراوانی خودجرحی بدون خودکشی، نقش واسطه ای دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نقص کنترل تکانه، به عنوان نوعی آسیب پذیری هیجانی، و خودبی کفایت پنداری، در نقش سازو کار واسطه ای، پیش بینی کننده های خودجرحی بدون خودکشی باشند. این یافته ها از مدل تنظیم هیجانی و مدل آسیب شناسی تحولی خودجرحی بدون خودکشی حمایت می کند؛ نوجوانان دچار خودجرحی دچار نقص پایدار درونی در کنترل تکانه ها هستند، اما علت خودجرحی شان بیزاری و تنفر از خود و مازوخیسم نیست.
    کلیدواژگان: خودجرحی، تنظیم هیجانی، کنترل تکانه، خودبی کفایت پنداری، بدرفتاری دوران کودکی
  • فرزانه میکائیلی منیع *، سارا فصیحانی فر صفحات 349-362
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی صحت قدرت پیش بینی کنندگی متغیرهای شناختی- اجتماعی رضایت از زندگی در دانشجویان بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی 460 نفر (243 دختر و 217 پسر) از دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. در این مطالعه متغیرهای منابع و حمایت های محیطی، عاطفه مثبت، انتظارات خودکارآمدی، انتظارات پیامد، پیشروی هدف و رضایت تحصیلی متغیر پیش بین و رضایت از زندگی متغیر ملاک بودند که آزمون های هر یک اجرا شدند. داده ها با روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل (Linear Structural Relations) تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند برازش مناسبی با مدل نظری شناختی- اجتماعی وجود داشته و متغیرهای مورد نظر این مدل پیش بینی کننده های مناسبی برای رضایت از زندگی در نمونه بود. از بین پیش بینی کننده ها، منابع و حمایت های محیطی نیرومندترین پیش بینی کننده و بالاترین ضریب مسیر به رضایت از زندگی تعلق داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج از ساختار نظری مدل شناختی اجتماعی رضایت از زندگی و صحت پیش بینی کننده های آن حمایت کردند. تمام مسیرهای علی به طرف رضایت از زندگی مثبت و معنی دار بوده و متغیرهای شناختی- اجتماعی قادرند رضایت از زندگی در دانشجویان را تبیین و پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: رضایت تحصیلی، رضایت از زندگی، پیش بینی کننده های شناختی اجتماعی، دانشجویان
  • خلیل اسماعیل پور *، شهناز بخشعلی زاده مرادی صفحات 363-371
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه واکنش های سوگ ناشی از فوت خویشاوندان درجه یک (فرزند، همسر، پدر و مادر، خواهر و برادر) و بررسی تعامل آن با منتظره/ غیرمنتظره بودن مرگ متوفی بود.
    روش
    از بین افرادی که پس از فوت یکی از خویشاوندان درجه یک، دچار سوگ شده بودند، 180 نفر (77 مرد و 103 زن) به روش هدف مند انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه تجربه سوگ (GEQ) را تکمیل کردند. داده ها به روش تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) تحلیل شد.
    یافته ها
    اثر سوگ غیرمنتظره نسبت به سوگ مورد انتظار، از نظر جست وجوی تبیین (001/0p<) تفاوت معنی دار داشت و نسبت خویشاوندی (001/0p<) در برخی ابعاد واکنش سوگ تفاوت معنی دار ایجاد می کرد؛ بدین ترتیب که سوگ ناشی از فوت فرزند در ابعاد واکنش های بدنی، جست وجوی تبیین و احساس ترک شدن، شدیدتر از سوگ سایر خویشاوندان؛ و سوگ همسر از نظر احساس ترک شدن بالاتر از سوگ ناشی از فوت همشیرها و والدین بود. سوگ همشیرها از نظر جست وجوی تبیین بالاتر از سوگ ناشی از فوت والدین و سوگ ناشی از فوت مادر در این مولفه، بالاتر از سوگ ناشی از فوت پدر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده، با روشن کردن تفاوت شدت واکنش های سوگ ناشی از فوت خویشاوندان می تواند اشاراتی برای درمان سوگ داشته باشد.
    کلیدواژگان: سوگ، داغدیدگی، واکنش های سوگ، فوت خویشاوندان
  • غلامحسین احمدزاده *، آزاده ملکیان صفحات 372-376
    شهر تاریخی اصفهان، بسیاری از کهن ترین یادواره های دانش و هنر و فرهنگ ایران و جهان را در خود دارد. مقاله حاضر حاصل مطالعه ای است غیرسیستماتیک و می کوشد خلاصه ای از مستندات موجود در ادبیات تاریخ طب این شهر را از آغاز نخستین جنبش های اجتماعی و علمی در مراقبت از بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی تا امروز که شاهد رویش و گسترش علم روانپزشکی و شاخه های تخصصی آن به عنوان بخش ویژه ای از علم طب در شهر اصفهان هستیم روایت کند.
    کلیدواژگان: اصفهان، تاریخچه، روانپزشکی
|
  • Mahsa Jabbari *, Shahriar Shahidi, Fereshteh Mootabi Pages 287-296
    Objectives
    This study was conducted to investigate the effectiveness of group intervention based on positive psychology in decreasing depression and anxiety symptoms and increasing life satisfaction in adolescent girls.
    Method
    Using convenient sampling method 31 girls aged 14-15 years with mild to moderate symptoms of depression and anxiety were assigned randomly to experimental and control groups. The intervention was given to the experimental group during 11 weekly two-hour sessions. Depression and anxiety symptoms were measured using Depression، Anxiety، Stress Scales (DASS-21) and life satisfaction was measured using Satisfaction with Life Scale (SWLS)، before and after four months of intervention. Data were analyzed using repeated measures analysis of variances.
    Results
    The results showed that in the experimental compared with the control group symptoms of depression (p=0. 002، F=1018)، anxiety (p=0. 005، F=9. 31) and stress (p=0. 001، F=12. 62) were decreased، while life satisfaction (p=0. 003، F=10. 18) was increased. The inter-group changes of all variables at follow-up and 9-month periods were not significant compared with post-test.
    Conclusion
    Group intervention based on positive psychology reduces depression، anxiety and stress significantly. Therefore، it could be used to reduce preclinical symptoms
    Keywords: positive intervention, depression, anxiety, stress, life satisfaction, adolescent
  • Davood Jafari *, Mahdieh Salehi, Parvaneh Mohmmadkhani Pages 297-308
    Objectives
    This study was aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy with behavioral activation treatment in reducing symptoms، improving quality of life and decreasing suicidal thoughts.
    Method
    A quasi-experimental method and mixed analysis of variances between-within group was conducted. The population included students of Islamic Azad University، Malayer Branch. Out of 364 individuals، 45 students with minimum score of 20 in Beck Depression Inventory were selected for the next stage in which though Structured Clinical Interview based on DSM-IV-TR (SCID-I) 34 ones with diagnosis of dysthymia were selected as study samples and randomly divided into two groups of mindfulness-based cognitive therapy and behavioral activation therapy. The experimental group received therapeutic interventions for eight sessions. The measurements were carried out using Beck Depression Inventory (BDI-II) and World Helth Organization of Quality of Life (WHO-QOL) in four phases including pretest، fourth week evaluation، posttest، and two-month follow-up.
    Results
    The findings showed that both mindfulness-based cognitive therapy and behavioral activation have similar effects on improving depressive symptoms، life quality and suicidal thoughts. In other words، time effect (the within-group effect) was significant (p<0. 05)، but the between-group effect was not significant.
    Conclusion
    Mindfulness-based cognitive therapy and behavioral activation have the same effectiveness on the quality of life and suicidal thoughts of depressed subjects.
    Keywords: mindfulness, based cognitive therapy, behavioral activation therapy for depression, quality of life, suicidal thoughts
  • Narges Jalali, Mahin Eslami Shahrbabaki *, Mansour Sahebozamani Pages 309-316
    Objectives
    This research was conducted to study the effect of exercise program on reducing symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children.
    Method
    Thirty children aged 7-10 years with ADHD were chosen from a clinic in Kerman، Iran and assigned randomly into two experimental and control groups. The experimental group participated in physical therapy for eight weeks. Data were collected using ADHD Rating Scale (ADHD-RS). The parents completed ADHD-RS prior to intervention and after second، fourth، sixth and eighth weeks of exercise program. Data were analyzed using repeated measure analysis of variance.
    Results
    At the end of intervention phase and during followups، the scores of attention deficit and hyperactivity/impulsivity had decreased significantly; with a more reduction in the scores as time passed (p<0. 05).
    Conclusion
    The exercise program is effective in reducing ADHD symptoms.
    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, exercise program, child
  • Amir Mohsen Rahnejat *, Mehdi Rabiei, Seyed Hossien Salimi, Ali Fathi Ashtiani, Vahid Donyavi, Jafar Mirzai Pages 317-325
    Objectives
    The purpose of this study was to investigate causal metacognitive model for explaining the symptoms of war-related chronic Posttraumatic Stress Disorder (PTSD).
    Method
    Current descriptive correlative study was performed on 80 subjects with war-related chronic PTSD selected conveniently among war victims who referred to Deputy of Treatment Affairs of Health and Treatment Office in the Ground Forces of Islamic Republic of Iran Army. The administered instruments included thought control، metacognitive beliefs and rumination questionnaires، PTSD symptoms checklists. Multiple regression model was used to test relational hypotheses; and Overall، Parsimonious and Comparative fit indices to investigate the hypothesized and explained model of fitness through Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and Amos Graphic software.
    Results
    The results of the structural equation modeling for explaining the symptoms of war-related chronic PTSD support the metacognitive model. Also، the finding of the overall fit indices of structural equation modeling (c2=1. 82، GFI= 0. 90، RMSEA=0. 041) showed that the model is fit to data and closely related to the theoretical assumptions.
    Conclusion
    Metacognitive beliefs through the mediation of thought control strategies and rumination influenced symptoms of war-related chronic PTSD and this causal model may facilitate case formulation and clinical treatment in veterans with this disorder.
    Keywords: post, traumatic stress disorder, rumination, metacognitive treatment
  • Saeed Akbari Zardkhaneh *, Hamid Yaghubi, Hamid Peyravi, Hamid Poursharifi, Shirin Zeinali, Naser Sobhigharamaleki, Hamidreza Hasanabadi, Hasan Hamidpour Pages 326-338
    Objectives
    The purpose of the present study was to investigate the psychometric properties of 5-Dimension Personality Test (5DPT) -Persian version.
    Method
    The sample consisted of 1040 female/male students from the universities in Tehran who were selected through multistage cluster sampling. For gathering the data، in addition to 5DPT، the subjects were asked to complete one of the eight instruments including: Iranian Students’ Mental Health Scale (ISMHS)، Mental Health Inventory (MHI)، General Health Questionnaire-28 (GHQ-28)، Symptom Checklist-25 (SCl-25)، Kessler Psychological Distress Scale (KPDS)، The 33 item version NEO- Personality Inventory (NEO-33)، Self-Talk Scale (STS)، and Beck Hopelessness Inventory (BHI). Data were analyzed using Pearson correlation and explanatory and confirmatory factor analysis.
    Results
    The 75-item short-form of the test was composed of five saturated factors fitted to the data. These factors were neuroticism، absorption، orderliness، extroversion، and insensitivity. Internal consistency of the factors were between 0. 81 (extraversion) and 0. 68 (insensitivity); items’ correlation coefficients with the whole scale score were satisfactory. Factors’ reliability coefficients and all accompanied instruments were in accordance with the literature.
    Conclusion
    The 5DPT-Persian version has suitable psychometric properties to be used in research and clinical settings.
    Keywords: standardization, 5, dimension personality test, validity, reliability, factor analysis
  • Hamid Khanipour *, Mitra Hakim-Shooshtari, Ahmad Borjali, Mahmoud Golzari, Mohamadreza Falsafinejad Pages 339-348
    Objectives
    The aim of this study was to examine the relationship between impulse control difficulties and non-suicidal self-injury (NSSI) with mediating role of self-inadequacy in adolescents with childhood maltreatment history.
    Method
    In a correlation design، 169 adolescents with childhood maltreatment history were selected using cluster sampling. Participants were asked to complete Non-suicidal self- Injury checklist، Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS)، and Self-Criticism/Self-Reassurance Scale (FSCSR). Data were analyzed using Pearson correlation، multivariate analysis of variance (MANOVA)، multivariate regression and mediation analysis.
    Results
    The history of NSSI was present in 49% of participants، while the history of NSSI in girls was higher than boys. There was a significant relationship between overall score of emotion regulation difficulties and self-criticism with frequency of NSSI. Mediation analysis showed that self-inadequacy has a mediating role in relationship between impulse control difficulties and NSSI.
    Conclusion
    It seems impulse control difficulties as an emotional vulnerability factor and self-inadequacy as a mediating mechanism are predictors of NSSI. These findings support emotion regulation model and developmental pathology of NSSI. The adolescents following self-injury suffer from stable inner impulse control disorder، although their reasons for self-injury are not because of repulsion، self-disgust and masochism
    Keywords: Self, injury, Emotion, regulation, Impulse control, self, inadequacy, childhood misbehavior
  • Farzaneh Michaeli Manee *, Sara Fasihani Far Pages 349-362
    Objectives
    The purpose of this study was examining the accuracy of predictability of cognitive-social variables of life satisfaction in university students.
    Method
    In this analytical-descriptive study، 460 students (243 female and 217 male) of bachelor’s and master’s degree in Uromia University were selected through multistage sampling method and participated in the study. In this study، the variables environmental protections and resources، positive emotion، self-efficacy expectations، outcome expectations، goal progress، and educational satisfaction were predictor variable; and life satisfaction was criterion variable for which the related tests were administered. Data were analyzed by structural equations modeling through LISREL software.
    Results
    The results showed an appropriate fit to the theoretical cognitive-social model and the desirable variables of this model were appropriate predictors for life satisfaction in the study samples. Among predictors، environmental protections and resources were the most powerful ones with highest path coefficient toward life satisfaction.
    Conclusion
    The results supported the theoretical structure of cognitive-social model of life satisfaction and the accuracy of its predictors. All casual pathways toward life satisfaction were positive and significant and cognitive-social variables could explain and predict life satisfaction in university students.
    Keywords: academic satisfaction, life satisfaction, social cognitive predictors, university students
  • Khalil Esmaeilpour *, Shahnaz Bakhshalizadeh Moradi Pages 363-371
    Objectives
    The goal of present study was to compare the grief reactions following first-grade relatives’ death (child، spouse، parents، sister and brother) and to examine their reactions with anticipated/unanticipated death of the ceased person.
    Method
    From those who were grived following death of a first-grade relative 180 persons (77 males and 103 females) were selected purposefully. The participants were asked to fill the Grief Experience Questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The difference between the effect of anticipated compared with unanticipated grief considering search for explanation (p<0. 001)، and kinship in some of grief reactions were significant (p<0. 001). Grief reactions following the death of a child in components of somatic reaction، search for explanation and feeling of abandonment were more severe than the death of other relatives، and the grief of spouse، in feeling of abandonment، was more severe than the death of siblings or parents. The grief of siblings، in search for explanation، was more than the grief for death of parents، and to this regard، the grief following the death of mother was higher than the death of father.
    Conclusion
    By explaining the difference in intensity of grief reactions following the death of relatives، the results could have implications for diagnosis and treatment of grief.
    Keywords: grief, bereavement, grief reactions, death of relatives
  • Gholam Hossein Ahmadzadeh *, Azadeh Malekian Pages 372-376