فهرست مطالب
نشریه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 20 (زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/12/15
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 9-26زمینه و هدفتسهیل نقل و انتقالات و مسافرت به نقاط مختلف جهان سبب شده مجرمین بتوانند برای فرار از مجازات به خارج از کشور متواری شوند. باتوجه به سرزمینی بودن حاکمیت دولت ها، تعامل مثبت بین دولتی، بالاخص بین کشورهای عضو سازمان اینترپل می تواند در جهت استقرار یک نظام عادلانه کیفری موثر واقع شده به طوری که هیچ کشوری مامن مجرمین متواری نشود.
روش تحقیق: این تحقیق به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده و به بررسی عملکرد سازمان اینترپل در زمینه صدور اعلان های بین المللی و تاثیر اعلان های مذکور بر ناامن سازی جهان برای مجرمین بین المللی می-پردازد. با توجه به این موضوع که تعداد متهمین مسترد شده (غیر از منطقه اروپا) در مقابل تعداد مجرمین تحت پیگرد ناچیز است، هدف این تحقیق شناسایی مشکلات و موانع موجود در این راه و ارائه راه کارهایی درجهت رفع این مشکلات است.یافته هادر این تحقیق آماری از تعداد اعلان های صادره سازمان اینترپل در سال 2013 به تفکیک نوع اعلان ها، آمار بیشترین درخواست اعلان توسط کشورها، اعلان های صادره برای اتباع ایرانی توسط سایر کشورها، اعلان های صادره توسط اینترپل تهران برای اتباع دیگر کشورها و... پرداخته است.نتیجه گیریدر مجموع ناامن سازی جهان برای مجرمین بین المللی با استفاده از اعلان های بین المللی سازمان اینترپل، خصوصا اعلان قرمز نشان داده شده و اینکه کشورهای عضو چگونه می توانند با استفاده از ظرفیت سازمان اینترپل، جهان را برای مجرمین بین المللی ناامن سازند.
کلیدواژگان: اینترپل، اعلان ها، اعلان قرمز، مجرمین تحت پیگرد -
صفحات 37-58زمینه و هدفاکثر کنوانسیون های حقوق بشری بر ممنوعیت مطلق شکنجه و رفتارهای مشابه آن تاکید کرده اند از این رو اکثر کشورها از جمله ایران و انگلستان در قوانین داخلی خود به این موضوع پرداخته اند. هدف اصلی مقاله حاضر تبیین وتشریح جایگاه قاعده مذکوردر حقوق ایران وانگلستان و بررسی آن در اسناد حقوق بشری است.روشروش تحقیق حاضر توصیفی – تحلیلی و اطلاعات مقاله به صورت اسنادی – کتابخانه ای از طریق فیش برداری گرداوری شده است.یافته هاممنوعیت شکنجه و رفتارهای مشابه در اکثر اسناد حقوق بشری بطور مطلق پذیرفته شده است و در ایران و انگلستان با توجه به قواعد حاکم بر حقوق داخلی خود آن را منع کرده اند.نتیجه گیریلزوم اقدامات بیشتر و برخورد هر چه وسیع تر جامعه جهانی به خصوص در قوانین ایران و انگلستان در جهت مبارزه با شکنجه و رفتارهای مشابه آن.
کلیدواژگان: شکنجه، رفتارهای مشابه، قوانین داخلی، حقوق ایران، حقوق انگلستان، اسناد حقوق بشری -
صفحات 59-86مسئولیت کیفری مقامات مافوق از نگرانی های جامعه ی بین المللی است به همین دلیل پروتکل الحاقی اول به کنوانسیون های ژنو، اساسنامه ی دیوان های موقت و اساسنامه ی دیوان بین المللی کیفری با شناسایی صریح این دکترین، عناصر سه گانه، ضوابط و معیارهایی را برای آن مشخص نموده اند، هر چند اسناد بین المللی ضمن اشاره به وجود عنصر ساختاری به عنوان یکی از عناصر سه گانه، تعریفی از آن ارائه نداده اند اما اعلام نموده اند که عنصر ساختاری مسئولیت کیفری مقامات مافوق به موجب حقوق بشردوستانه ی بین المللی رابطه ی مافوق- مادون می باشد. حال این مقاله بر آن است تا با کنکاش در این اسناد و رویه ی قضایی بین المللی اعلام نماید که در دادرسی های بعد از جنگ جهانی دوم، معیارهای فرماندهی و کنترل به عنوان معیارهای عنصرساختاری پذیرفته شده اند. دیوان های موقت ضابطه ی کنترل موثر را اجرایی نموده اند و دیوان بین المللی کیفری نیز از همین رویه تبعیت نموده البته با این تفاوت که برای مافوق نظامی از ضابطه ی فرماندهی، کنترل موثر و اقتدار ولی برای مافوق غیرنظامی تنها از اقتدار و کنترل موثر استفاده شده است. مواد 86 و 87 پروتکل الحاقی اول نیز علیرغم تفاوت در هدف، معیارهای فرماندهی و کنترل را برای تحقق دکترین مزبور لازم می دانند. البته شرح کمیته ی بین المللی صلیب سرخ بر پروتکل الحاقی اول، مفهوم مافوق را گسترده تر از وجود رابطه ی مافوق- مادون می داند و آن را شامل مفهوم کنترل در سلسله مراتب می داند. از طرف دیگر دکترین فوق محدود به اشخاص نظامی نیست بلکه گستره ی آن شامل اشخاص غیرنظامی نیز می شود و نسبت به تمامی جنایات بین المللی و مخاصمات مسلحانه ی غیربین المللی نیز اجرا می گردد.
کلیدواژگان: مافوق مادون، فرماندهی، کنترل موثر، پروتکل الحاقی اول، دیوان های موقت، دیوان بین المللی کیفری -
صفحات 87-112پلیس اجتماع محور، به عنوان یک الگوی کنشی، در بستر نظام کیفری آمریکا متولد شد. این الگو با اعتقاد به این که مبارزه با جرم و بی نظمی تکلیفی است که بر عهده تک تک اعضای اجتماع نهاده شده است، بر ضرورت استفاده از نیروی اجتماع در سیاستگذاری و اجرای برنامه های پلیسی تاکید می کند. پس از اجرای موفق این الگو در آمریکا، دیگر نظام ها نیز آن را پذیرفته و در قالب برنامه های خاص عملیاتی کردند. در ایران نیز از یک دهه پیش مفاهیم و برنامه های پلیس اجتماع محور وارد ادبیات پلیسی ایران شد و مدیران پلیس تلاش کردند از طریق اجرای برنامه های مختلف مانند ایجاد واحدهای پلیس ویژه، نگهبان محله، مرکز رسیدگی به شکایات مردم، تغییر سرفصل های آموزشی افسران پلیس و استفاده از ظرفیت-های گروه های مختلف اجتماعی، مردم را در برنامه های پلیسی مشارکت دهند. این مقاله تلاش دارد ضمن مطالعه سیر پیدایش پلیس اجتماع محور، اهداف و ویژگی های آن را بیان کرده و جایگاه آن را در نظام پلیسی تطبیقی و ایران بررسی کند.
کلیدواژگان: پلیس اجتماع محور، ترس از جرم، کارآمدی و اثربخشی، پیشگیری از جرم -
صفحات 113-134زمینه و هدفرضایت کشورها به صلاحیت دیوان بین المللی دادگستری یا به صورت صریح توسط آنها ابراز می شود یا به صورت ضمنی توسط دیوان احراز میگردد. لذا رضایت کشورها عنصر کلیدی در احراز صلاحیت دیوان بین المللی دادگستری است.
روش تحقیق: این پژوهش با روش تحقیق توصیفی تحلیلی از شیوه گرداوری اطلاعات کتابخانه ای استفاده نموده.یافته هااگرچه در منشور سازمان ملل بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تاکید شده، اما این امر به معنای اجباری بودن صلاحیت محاکم بین المللی در رسیدگی به اختلافات میان دولتها نیست. آزادی کشورها در پذیرش صلاحیت دیوان ریشه در حاکمیت کشورها و آزادی آنها در رجوع به شیوه های متنوع حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات دارد.نتیجه گیریرضایی بودن صلاحیت دیوان در مواردی با چالش و محدودیت مواجه شده است. رابطه رضایی بودن صلاحیت دیوان با نقض قواعد آمره و ارجاع دعوی از جانب شورای امنیت به دیوان و همچنین رسیدگی دیوان در آراء مشورتی از جمله مهمترین این موارد می باشند.
کلیدواژگان: رضایت کشورها، صلاحیت دیوان بین المللی دادگستری، حل و فصل اختلافات بین المللی، قواعد آمره -
صفحات 135-158زمینه و هدفدر دهه های اخیر، نظریه های جرم شناسی، تقریبا تمامی حوزه های علوم جنایی و به خصوص آیین دادرسی کیفری از جمله نهاد دادستانی، بازپرسی، صدور حکم و اجرای آن را را متحول ساخته است. با توجه به اینکه پلیس به عنوان اولین فرایند کیفری و حلقه ارتباطی مردم و دستگاه قضایی شناخته می شود، سوال این است که آیا این نهاد نیز از یافته های جرم شناسی تاثیر پذیرفته است؟ در این نوشتار، پس از بیان ویژگی های پلیس سنتی و انتقادات وارد بر آن از منظر نظریه های جرم شناسی، پلیس نوین و انتقادات وارد بر آن، مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
روش تحقیق: این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.یافته هانهاد پلیس در طول تحولات حقوق کیفری، همچون دیگر نهادهای کیفری، مشمول تحولات گوناگونی شده است. این تحولات که متاثر از یافته های جرم شناسی می باشند، این نهاد را در طول سال های متمادی دچار تغییرات اساسی کرده است. پلیس در ابتدا همچون سیستم عدالت کیفری، صرفا با تاکید بر اعمال کیفری و دستگیری فوری بزهکاران، سعی بر آن داشت تا بر افکار عمومی جامعه تاثیر بگذارد و از این راه از وقوع جرم پیشگیری کند؛ اما ناکارآمدی رویکرد سرکوبگر حقوق کیفری و پلیس، انتقادات گسترده ای را از سوی مکاتب جرم شناسی به خصوص مکتب واکنش اجتماعی در پی داشت. این انتقادات باعث شد تا تغییرات شگرفی در این حوزه ها رخ دهد. پلیس نوین که محصول این انتقادات است، به دو صورت مشارکت محور و کنترل محور ظهور پیدا کرد.نتیجه گیریایران نیز از تحولات بین المللی و یافته های جرم شناسی در حوزه وظایف و اختیارات پلیس تاثیر پذیرفته و در دهه های اخیر به سمت پلیس جامعه محور حرکت نموده است که می تواند بازوی توانمند دستگاه قضایی باشد. تاثیر این تحولات در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 به خوبی قابل مشاهده است.
کلیدواژگان: پلیس سنتی، پلیس نوین، مشارکت محور، کنترل محور، یافته های جرم شناسی -
صفحات 159-171نقل و انتقالات غیرقانونی مواد هسته ای جهت منافع تروریستی، سیاسی یا غیرقانونی، درون یا میان کشورها ادامه دارد و تهدیدی برای سلامت و امنیت کارکنان و عموم مردم محسوب می گردد. جهت تضمین نقل و انتقالات مطمئن و سالم، باید تابع استانداردها و رویه های نظارتی، اجرایی، امنیتی و مهندسی بود. این مقاله مختصری از راهکارهای موثر در کنترل قاچاق غیرقانونی مواد رادیواکتیو می باشد. چهارچوب مختصر این مقاله، حقایق اولیه علمی و مبنای اقدامات واکنش عملیاتی و تاکتیکی را با توجه به ماهیت وقایع ارائه می دهد که هم در میزان و هم در انواع واکنش، تغییرات قابل توجهی دارند.
کلیدواژگان: قاچاق هسته ای، تروریسم
-
Pages 9-26Context andObjectiveTacilitated transportation and trip to different parts of the world have helped criminals flee across the border to avoid punishment. Considering the territorial dominance of governments, positive interstate interaction, especially interaction among member states of Interpol, can be effective in the establishment of a just criminal system so that no country might be a safe place for the criminals on the run.MethodologyThe study has been conducted in descriptive-analytical method and deals with Interpol performance in connection issuing international notices and the effect of the mentioned notices on making the world insecure for international criminals. Considering the issue that the number of those accused and extradited (except European regions) is very small in comparison with that of wanted criminals. The study is aimed at identifying the problems and obstacles in this regard and presenting some solutions to the problems.FindingsIn this statistical study, based on the type of notices, the number of Interpol notices in 2013, highest number notice requests made by countries, notices issued by other countries for Iranian nationals, notices issued by Tehran NCB for the nationals of other countries, have been investigatedResultsIn sum, the way to make the world insecure for international criminals has been shown using international Interpol notices; especially red notice and also the way member states can make the world insecure for international criminals using Interpol capacity.Keywords: Interpol, notices, red notice, wanted criminals
-
Pages 37-58Context andObjectiveMost conventions on human rights of the absolute prohibition on torture and its similar treatment has been emphasized, so most countries such as Iran and England (uk) have taken this rule into consideration in their domestic laws. In this paper the main objective is the Explanation and description concerning the status of the rule of law in Iran and England (uk) and review documents of human rights.MethodologyThe research method in this paper is descriptive and analytical and The accumulated data are documents - library based references.FindingsAlthough The prohibition on torture and its similar treatment (In most documents of human rights are absolutely accepted but) the Iran and England (uk) domestic laws in practice there are some restrictions and have caused that violate from such human rights standards. Although Iranian Constitutional Law has prohibited every kind of torture, Islamic Penal Cod (taazirat)has criminalized it in a restrict level; other laws which have been passed to fill such gaps are lack of strong legal sanction. Although England(uk) has prohibited tortures and inhuman or degrading treatment or punishment in its domestic laws and has accepted human rights conventions regarding torture, it disobeys this rule due to suppression against terrorism.ResultsNecessary to further treat the wider international community especially in Iran and uk laws to suppression against torture and its similar treatment.Keywords: Torture, similar treatment, domestic laws, Iranian law, England (UK) law, documents of human rights
-
Pages 59-86Context andObjectiveThe criminal responsibility of high-ranking officials one the concerns of international society. That’s why they have set the first annexed protocol for Geneva conventions, constitution for temporary courts and the constitution of International and some principles and criteria for it through the clear identification of doctrine and three-fold elements, although international documents have not presented any definition of the responsibility, but they have declared that the presence of the structural element of criminal responsibility is due to international humanitarian rights related to relation between higher and lower ranks.MethodologyThe present study is descriptive from points of view of type objective, application and nature and method and data collection has been carried out through document investigation andFindingsIn judgments before Second World War, commanding and control criteria have been accepted as the criteria structural element. Contemporary courts have carried out the principle of effective control and the International Criminal Court has followed this policy, but the difference is that for higher military ranks, the principles of commanding and effective control and authority, but for nonmilitary higher ranks, only effective authority and control have been exerted.ResultsIn the articles 86 and 87 of the first annexed protocol are considered essential to materialize the afore-mentioned doctrine. But, in the International Red cross committee account of the first annexed protocol, the concept of higher ranks is beyond the relation between higher-lower ranks and inclusive of the concept of control in hierarchy. The above-mentioned doctrine is not limited to military people, but also includes non-military people and is carried out in relation to international crime and non-international armed enmities.Keywords: Higher, lower ranks relation, commanding, effective control, 1th annexed protocol, temporary courts, International criminal court
-
Pages 87-112Context andObjectiveCommunity-based police, as a performative model, was born within the American police system. This model, with the belief that fighting crime and disorder is the duty of every member of the society, emphasizes the utilizing of social force in policy making and executing police programs. After the success of this model in the US, other police systems also followed suit and made it operational through special operations.MethodologyThe methodology for this article is descriptive-analytical and library-based sources are used for data collection.FindingsThe study of the survey of the evolution of community-based police shows that this model emerged after the police passed through political and reformation periods. In this model: people have an active role in police activities, the police priorities are attending to the needs of society members, increasing feeling of security, and the decrease of fear of crime, and success assessment criteria of the police have changed. The successful execution of this model requires fundamental changes in the attitude of people, targets and structure of the police which can face opposition in some cases. In spite of the opposition, this model has found its place in different systems.ResultsThe successes of community-based policing have led it to be called a proper police model. This model tries to get the community and the police closer to each other. Therefore, despite the definitions and topics, any program following this model is considered an aspect of community-based police. However, with violent and terrorist attacks, there have been doubts about the model but it is still as important.Keywords: Community, Based police, fear of crime, efficacy, crime prevention
-
Pages 113-134Context andObjectiveConsent of States to Jurisdiction of the International Court of Justice (ICJ), should be recognized whether expressed by states or inferred by the Court. So, consent of states is key element in Jurisdiction of ICJ.MethodologyThe Research Methods in this article is Descriptive – Analytical and This study was performed through the use of documents and library resourcesFindingsAlthough United Nations Charter emphasized on importance of Pacific Settlement of Disputes but it do not means Compulsory Jurisdiction of the International Courts. This free will rooted in sovereign will of States and their freedoms on recourse to different means of Pacific Settlement of Disputes.ResultsConsensual Jurisdiction of ICJ faced with some Challenges and Restrictions. The most important of them are Relation between Consensual Jurisdiction of the ICJ and violation of Jus Cogens Norms of international law, reference disputes by Security Council to ICJ and Procedures of ICJ in Advisory Decisions.Keywords: Consent of State, Jurisdiction of the International Court of Justice(ICJ), Settlement of Disputes, Jus Cogens Norms of international law
-
Pages 135-158Context andObjectiveIn recent decades, criminology theories have changed all areas of criminal science and especially criminal procedure. Considering the fact that police are known as the first role-playing institution and link bridge between people and judicial system, the question is whether such an institution is affected by criminology findings or not. In this article, after describing the characteristics of traditional police and criticizing it from the perspective of criminology theories, modern police and criticisms made on it, will be discussed.MethodologyThe study has been conducted in descriptive-analytical method and by means of library resourcesFindingsDuring criminal law developments, such as other criminal departments, have faced various developments. Such developments influenced by criminology findings, have made fundamental changes in this institution in long years. Like criminal justice system, police have tried to influence public opinions only by emphasizing the immediate arrest of offenders and prevent crime commission; but, inefficacy of the suppressive approach of criminal law and police was followed by extensive criticisms of criminology schools of thought, especially social reaction school of thought. Such criticisms made wonderful changes in these areas. Modern police which is the product of these criticisms emerged in two types: partnership-oriented and control-oriented.ResultsIran has been influenced by international developments and criminology findings in the domain of police duties and authorities and moved toward society-oriented police which can be powerful arm of judicial system. The impact of these developments on criminal procedure in 1392 is tangible.Keywords: Traditional police, modern police, partnership, oriented, controloriented, criminology findings
-
Pages 159-171Illegal movements of nuclear and radioactive materials, for terrorist, political or illegal profit, within and between states continue to occur, presenting health and safety threats to the personnel involved as well as to the general public. To guarantee conducting these movements in a safe and secure manner, they should be subject to extraordinary regulatory, administrative, safety and engineering standards and procedures. This paper intended as an outline of the response mechanisms required to deal with illicit trafficking of radioactive materials. The framework outlined in this paper provides elementary scientific facts, and basis for operational and tactical response measures, considering the nature of incidents, which will vary greatly in both scale and types of response required.