فهرست مطالب

زبان شناخت - سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1393)

نشریه زبان شناخت
سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا احمدخانی صفحات 1-18
    شناخت این که افراد چگونه باب گفت وگو را باز می کنند یا چگونه همدیگر را خطاب می کنند موضوعی مهم در مطالعات جوامع به منظور ایجاد روابط اجتماعی بین افراد است. در این پژوهش رفتار خطاب در گونه گفتاری فارسی بررسی می شود. در این مطالعه، تحلیل داده های جمع آوری شده از 43 گویشور فارسی نشان داد که ده نوع اصطلاح خطاب در مکالمات روزمره استفاده می شود: اسامی شخصی، عناوین (القاب)، اسامی مذهبی، اصطلاحات شغلی، اصطلاحات روابط خویشاوندی، اصطلاحات احترام آمیز و رسمی، اصطلاحات صمیمانه و خودمانی، ضمایر شخصی، عبارات توصیفی و اصطلاحات صفر. هم چنین استعاره ها و تابوها نیز در داده ها بررسی و تحلیل می شوند. تحلیل آماری اصطلاحات خطاب نشان می دهند که اصطلاحات صمیمانه و خودمانی را افراد مذکر بیشتر به کار می برند و اصطلاحات روابط خویشاوندی با افزایش سن گویشوران کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اصطلاح خطاب، اجتماعی، صمیمت، خویشاوندی، نام
  • طاهره ایشانی صفحات 19-34
    یکی از مباحث مهمی که در زبان شناسی نظام مند نقش گرا مطرح می شود «فرانقش» است. در این رویکرد، همه زبان ها حول دو محور اساسی معنایی، یعنی معنای اندیشگانی و معنای بینافردی، شکل گرفته اند. از سوی دیگر، فرانقش اندیشگانی به دو کارکرد تجربی و منطقی تقسیم می شود. در کارکرد تجربی، کاربر زبان تجربیات دنیای بیرون خود را از طریق زبان بیان می کند. محصول این کارکرد، در جمله، گذرایی است که مولفه ای از فرانقش اندیشگانی و مشخصه ای از جمله است و برای مشخص کردن انواع متفاوت فرایندها در جمله به کار می رود. بنابراین، باتوجه به این که گذرایی، براساس زبان شناسی نقش گرای هلیدی، رمزگذاری تجربیات ما از فرایندهاست و هم چنین، از آن جا که ارتباط تنگاتنگ ذهن و زبان بر کسی پوشیده نیست، می توان، با بررسی انواع فرایندهای موجود در افعال و تعیین بسامد و تکرار آن ها، تا حدودی از افکار و دنیای درون صاحبان آثار ادبی آگاه شد. به همین دلیل، در مقاله حاضر، ضمن بررسی افعال موجود در داستان های کوتاه سیمین دانشور، با این رویکرد و با روش تحلیلی آماری، بسامد و درصد انواع فرایندها، به عنوان شاخصی سبکی، نشان داده شده و هم چنین، با تکیه بر این بسامدها، طرز تفکر و نگرش این نویسنده مشخص شده است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی نظام مند نقش گرا، فرانقش، گذرایی، داستان کوتاه، سیمین دانشور
  • آسیه ایمانی، کیوان زاهدی صفحات 35-53
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل پیوستگی و همبستگی و نوع گفتمان در ضرب المثل ها و اصطلاحات مربوط به زنان و ارائه تحلیل از نوع انسجام در آن هاست. چهارچوب نظری تحلیل رویکرد نقش گرایانه هلیدی متیسن و قالب آن فرانقش متنی می باشد. پیکره مورد بررسی ضرب المثل ها و اصطلاحات در کتاب کوچه (شاملو، 1381) است. روش پژوهش دارای مولفه های کیفی و نیز رویکرد کمی است. مولفه های کیفی برگرفته از تحلیل گفتمان انسجامی و رویکرد کمی تحلیل آماری این پیکره بر اساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون می باشد. نتایج نشان می دهد: 1. هر دو عامل پیوستگی دستوری و واژگانی در کتاب کوچه به کار گرفته می شوند ولی توزیع آن ها متفاوت است؛ 2. در 93/ 17% از کتاب کوچه پیوستگی صفر و عامل ایجاد انسجام کارکردی و مربوط به عامل همبستگی است؛ 3. ضریب همبستگی میان تعداد عوامل پیوستگی و تعداد واژه ها معنادار و گفتمان در این فرهنگ بیش تر همبسته و از نوع «گفتمان کمینه» می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، پیوستگی و همبستگی، ضرب المثل ها و اصطلاحات، زن
  • علیرضا بلند اقبال صفحات 55-80
    در این مقاله دو اصطلاح فنی در متن پهلوی گزیده های زادسپرم بررسی می شود. ابتدا قرائت رایج واژه ائفقثجظ (فصل 34: بند 28) به صورتnisārīk/nisārīg نقد و بررسی شده است که، نخستین بار، آن را زنر (1955: 345) با این خوانش به معنی «آغازین» ارائه کرد و سپس ژینیو و تفضلی (1993: 120) نیز آن را پذیرفتند.nisārīg واژه ای تک بسامد (منفرد) در زبان پهلوی است که با اصلاحی ناچیز می توان آن را به صورت اخقثجظ (wahārīg: بهاری) تصحیح و به همراه واژه paymānīg به صورت اندازه میانگین/ اعتدالی بهاری ترجمه کرد. سپس، در جست و جوی تفسیری قانع کننده از مفهوم عبارت “se kanārag ī gēhān” (فصل 34: بند 25)، این عبارت با عبارات مشابه موجود در مدارک باستانی نجومی و کی هان شناسی به زبان های اکدی (متن های موسوم به اسطرلاب ها و الواح میخی مل آپین)، سنسکریت (براهمنه ها) و لاتین (خطابه در باب خورشید توانا از یولیانوس، امپراتور مهرپرست روم)، مقایسه و عبارت یادشده به عنوان اصطلاحی فنی معرفی شده است که به الگوی مشهور «تقسیم بندی سه بخشی آسمان (به نواحی جنوبی، میانی و شمالی)» در کی هان شناسی مشرق زمین باستان اشاره دارد.
    کلیدواژگان: گزیده های زادسپرم، فارسی میانه، الواح مل آپین، اسطرلاب های آشوری، براهمنه ها، کیهان شناسی، ستاره شناسی
  • حمیدرضا دالوند صفحات 81-101
    روایت ایتهوتر واپسین روایت ایرانی است که زرتشتیان ایران در سده 12ی، در پاسخ به هفتاد و هشت پرسش فقهی پارسیان، روانه هند ساختند. در 1996م، ماریو ویتالونه این روایت را بر اساس سه دست نویس در ناپل ایتالیا منتشر کرد. به تازگی دست نویس کهن تری، مورخ 1152ی، در کتاب خانه ملی جمهوری اسلامی ایران فهرست شد که معرفی و سنجش آن دست نویس با متن چاپ ویتالونه و تصحیح مجدد چاپ مذکور موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: روایات زرتشتی، روایت ایتهوتر، نسخه های خطی، کتاب خانه ملی جمهوری اسلامی ایران، ماریو ویتالونه
  • علیرضا قلی فامیان صفحات 103-123
    علم سنجی حوزه ای است که به سنجش شاخص های کمی موثر در نشر علوم می پردازد. در پژوهش حاضر، 411 مقاله ارائه شده در 8 همایش زبان شناسی ایران از سال 1369 تا 1391 با توجه به هفت شاخص علم سنجی بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد که فراوانی مقالات در زیرشاخه نحو بیش از سایر زیرشاخه های زبان شناسی است و دو زیرشاخه تحلیل گفتمان و ساخت واژه در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. از میان 70 دانشگاه و مرکز علمی شرکت کننده در همایش های مورد مطالعه، دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی بیش ترین سهم را در ارائه مقالات داشته اند. از مجموع مقالات ارائه شده، 202 مقاله به زبان یا گویشی خاص پرداخته است و زبان فارسی با 152 مقاله رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. هم چنین گرایش به کار گروهی در انجام دادن پژوهش و تالیف مقاله، سهم زنان در ارائه مقالات، میانگین طول عنوان مقالات و نیز استناد به منابع در طول زمان افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، همایش، زبان شناسی، مقاله، عنوان مقاله، استناد
  • مریم سادات غیاثیان، حکیمه رضایی صفحات 125-147
    یکی از ویژگی های بارز دوزبانه های ارمنی فارسی ایران، در مکالمات ارمنی، استفاده از نقش نماهای کلامی فارسی به جای معادل ارمنی آن هاست. در این مقاله، ضمن بررسی این نقش نماها و مقایسه آن ها با معادل ارمنی، نقش این عناصر و جای گاه آن ها توصیف و هم چنین علل استفاده از این نقش نماها به جای معادل ارمنی آن ها بررسی می شود. این پژوهش بر اساس ضبط 10 ساعت از مکالمات ارامنه در دو بافت مدرسه و قهوه سرا صورت گرفته است. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها بدین صورت است که نقش نماهای کلامی خب، بابا/آقا، به هر حال، یعنی، حالا، ولی، بالاخره، اصلا، واقعا، کلا و خداییش از جمله نقش نماهایی است که در مکالمات ارامنه استفاده می شود و علل استفاده از این نقش نماها به جای معادل ارمنی آن ها مواردی چون چندنقشی بودن، نبود معادل در زبان ارمنی، ساده بودن نقش نماهای کلامی فارسی و برجستگی آن هاست.[i] [i]. از جناب آقای دکتریحیی مدرسی و سرکار خانم دکترامیلیا نرسیسیانس برای مشاوره ها و ارائه نظریات موثرشان سپاس گزاریم. هم چنین از آقایان رومیک باقداساریان، الکساندر آوانسیان و طاده ظهرابیان برای همکاری موثرشان در گردآوری و ترجمه مکالمات قدردانی می کنیم.
    کلیدواژگان: نقش نمای کلامی، دوزبانگی، ترکیب رمز، زبان ارمنی، زبان فارسی
  • فروغ کاظمی صفحات 149-170
    در جستار حاضر، ساخت آغازگری پایان بخشی در بندهای مرکب متون تخصصی بیوشیمی، فیزیک، و آناتومی بر پایه نظریه نظام مند به شرح ذیل بررسی شده است. ابتدا طبقه بندی انواع بندهای مرکب در ساخت آغازگری پایان بخشی متون علمی به دست داده می شود و با توصیف و تحلیل بندهای مرکب همپایه، ناهمپایه (پایه پیرو)، ناهمپایه (پیرو پایه)، و همپایه ناهمپایه مشخص می گردد که این بندها درمجموع بیش از بندهای ساده در کل پیکره کاربرد داشته اند. آن گاه از تحلیل ساخت آغازگری پایان بخشی این نتیجه به دست می آید که سطوح تحلیل بندهای مرکب، بسته به نوع بند، به طور هم زمان در یک، دو یا سه لایه امکان پذیر می شود. بر این اساس، می توان لایه هایی از آغازگر را در این بندها بازکاوید و مقوله ای به نام آغازگر لایه ای را شناساند. از بررسی آغازگرهای ساده/ مرکب مشخص می شود که، در نوع علمی، فراوانی آغازگرهای متنی از مجموع آغازگرهای مرکب، افزون گشته است. چرا که توالی آغازگرهای متنی در بندهای مرکب متون علمی رایج است. کاربرد بندهای مرکب، آغازگرهای مرکب و لایه های چندگانه آغازگر موید حضور افزوده های کلامی در متون علمی یادشده اند. ملحوظ کردن این ابزارهای صوری در سازماندهی گفتمان، گسترش متن و، در نهایت، امر خوانش و فرایند درک موثر است. این امر در اولویت بندی متون از نظر میزان کارایی آن ها مفید است و می تواند معیار و محکی برای تعیین میزان موفقیت متن در انتقال اطلاعات به مخاطبان آن باشد. چنان که این اولویت بندی به ترتیب در کتاب های فیزیک، بیوشیمی، و آناتومی دیده می شود.
    کلیدواژگان: دستور نظام مند، ساخت آغازگری، پایان بخشی، بندهای مرکب، آغازگر لایه ای
  • موسی محمودزهی صفحات 171-185
    در تحول تاریخی زبان ها، اصوات آن ها تحت تاثیر عوامل زبانی خاصی تغییر می کنند و از صورتی به صورت دیگر درمی آیند. در این مقاله، با بررسی 100 واژه در زبان بلوچی، یکی از زبان های ایرانی، معلوم شد که واکه /ū/ در ایرانی قدیم، تحت تاثیر فرایند پیشین شدگی واکه ای، در بخشی از بلوچستان ایران، از جمله نواحی جنوبی و مرکزی، به /ī/ تبدیل شده و، در حال حاضر، در این مناطق به صورت گونه آزاد دوگانه ای به دو صورت /ū/ و /ī/ رایج است. به علاوه، با بررسی این پدیده در بعضی از دیگر زبان های ایرانی از شرقی ترین نواحی(حوزه پامیر) تا غربی ترین نواحی(حوزه های کردی و بختیاری)، معلوم شد که این تحول تاریخی در آن زبان ها نیز اتفاق افتاده است و می توان آن را یک پدیده گسترده و عمومی در زبان های ایرانی به حساب آورد. در نهایت این که بررسی این پدیده در زبان بلوچی در زمینه هایی مانند رده بندی، توصیف های زبانی و مطالعات تاریخی زبان بلوچی و گویش ها و لهجه های آن قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: زبان های ایرانی، بلوچستان ایران، زبان بلوچی، پیشین شدگی واکه ای، گونه های آزاد واکه ای
  • ویدا نداف صفحات 187-197
    خرد در اندیشه زردشتی نقش اصلی و محوری دارد و با وجود آفریدگار بزرگ یکی است. کل آفرینش جهان، از ابتدا تا پایان، با خرد رهبری می شود. در این مقاله، ابتدا خرد در متون باستانی ایران (فارسی باستان، گاهان اوستا و اوستای نو) سپس در متون پهلوی نظیر بندهش، گزیده های زادسپرم، و متن دست نویس م.او 29) بررسی شده است. آن گاه چهار نوع خرد (خرد همه آگاه، خرد افزونی، خرد پرهیزگاران و خرد غریزی یا آسن خرد) در متون اوستا و پهلوی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: خرد، فارسی باستان، اوستا، پهلوی، گاهان
|
  • Reza Ahmadkhani Pages 1-18
    To know how people open conversation and how they address each other is an important topic in studying language community to establish social relation among people. This article investigates addressing behavior in spoken variety of colloquial Persian. In this research, the analysis of the data from 43 Persian speakers show that 10 types of address terms are used in everyday conversations, namely, personal names, titles, religious terms, occupational terms, relative terms, honorifics and formal terms, intimate terms, personal pronouns, descriptive terms and zero ones. Also metaphors and taboos are investigated. Statistical analysis of address terms show that male speakers use intimate terms more than female ones and usage of relative terms decreases with the increase in the age of speakers.
    Keywords: address term, social, intimacy, relatives, name
  • Tahereh Ishani Pages 19-34
    One of the important issues in systemic functional linguistics is metafunction. In this viewpoint، all of languages have been formed by three broad metafunctions: ideational، interpersonal and textual. The ideational metafunction is divided into two functions: experiential and logical. In experiential function، experiences of the world are represented through the language. In SFL view، a component of the ideational metafunction is transitivity as a property of clauses. It is used to specify the different types of processes in clauses. So، as transitivity encodes our experiences، by studying and inquiring processes existing in the text and their frequency، we can understand thought، experiences and inner world of an author. Then، in this paper، in addition to inquiring the processes of some short stories of Simin Daneshvar، frequency and percentage of all kinds of processes will be demonstrated as a stylistic indicative of her work and also considering these frequencies، her personality will be revealed.
    Keywords: systemic functional linguistics, metafunction, transitivity, short story, Simin Daneshvar
  • Asiyeh Imani, Keyvan Zahedi Pages 35-53
    This research aims to study cohesion & coherence and the type of discourse in proverbs and idioms regarding women. The theoretical framework of the analysis is Halliday-Matthiessen’s functional approach, focusing on the textual meta-function. The selected corpus is all proverbs and idioms in Koucheh dictionary. The method consists of both qualitative elements and quantitative approach. The qualitative elements are based on cohesive discourse analysis and the quantitative approach is the statistical analysis of the corpus based on Pearson correlation test. The results show that: (1) Both grammatical and lexical cohesive devices are used in Kouche but the distribution of devices is different. (2) There are no cohesive devices in %17.93 of Koucheh, in which, cohesion is functional and related to coherence. (3) The correlation between the number of cohesive devices and the words is significant and the discourse in this dictionary is mostly coherent, called “minimal discourse”.
    Keywords: discourse analysis, cohesion, coherence, proverbs, idioms, Woman
  • Reza Ahmadkhani Pages 55-80
    This article deals with two technicalities in Wizīdagīhā ī Zādsparam (Ch. 34:25 & 28); the enigmatic ائفقثجظ in the phrase ائفقثجظ ل‌تسوظ‌ا and the concept of the phrases “se kanārag ī gēhān”. Firstly, the enigmaticائفقثجظ is discussed which was read as “nisārīk” (Zaehner, 1955:345), a hapax legomenon in middle Persian language, followed by Gignoux-Tafazzoli (1993:120). With a slight emendation, the word can be satisfactorily read asاخقثجظ “wahārīg” (i. e vernal); thus the phrase runs as “vernal medium/equinoctial measure”. Then, based on the comparison of the phrases “se kanārag ī gēhān” (§ 25), with the existing ancient astronomical and cosmological contributions (namely, the so-called Assyrian astrolabes and Mul Apin Tablets, Brahmaṇas and the Oration upon the sovereign sun by Julianus Apostate), the phrase is introduced as a technicality which refers to “the tripartite division of sky vault pattern (to the southern, middle and northern regions)”; a renowned procedure in the ancient oriental cosmology.
    Keywords: Wizīdagīhā ī Zādsparam_Middle Persian_Mul.Apin Tablets_Assyrian astrolabes_Brahmaṇas_cosmology_astronomy
  • Hamidreza Dalvand Pages 81-101
    The Ithoter Revayat is the last zartoshti revayat. It was sent to India by the Iranian Zoroastrians, in the 12th Y. century, in reply of seventy eight jurisprudential questions of Parsis. In 1996 based on three manuscripts, Mario Vitalone has published it in Napoli, Italy. Recently, an old manuscript, dated 1152, listed in the National Library of I.R. Iran. Introducing the National Library manuscript and compar with the Vitalone's printed text is the subject of this article.
    Keywords: Zoroastrian Revayats, Ithoter Revayat, manuscripts, National Library of I.R. Iran, Mario Vitalone
  • Ali Reza Gholi Famian Pages 103-123
    Scientometrics is a field of study that analyzes the quantitative parameters involved in science publication and expansion. Taking seven scientometric parameters into account, the present paper investigates 411 articles presented in eight linguistic conferences held in Iran between 1991 and 2013. The findings indicate that the frequency of syntax is higher than other sub-fields of linguistics followed respectively by discourse analysis and morphology. Among 70 universities participating in the eight conferences under study, the students and members of faculty in Allame Tabataba’i University have been the most active scholars. Likewise, 202 articles dealt with a special language or dialect and with 152 counts, Persian has been the most frequent language. The results show that the tendency towards the group work in research and article writing, the number of female article writers, the average of length of article titles, and the frequency of citation have increased throughout the time.
    Keywords: scientometrics, conference, Linguistics, article, article title, citation
  • Maryam Ghiasian, Hakimeh Rezaei Pages 125-147
    One of the most striking characteristics of Armenian-Persian bilinguals in their Armenian language conversations in Iran, is the use of Persian discourse markers instead of Armenian equivalents. This study gauges the extent to which Persian discourse markers are used as multifunctional by Armenian- Persian bilinguals, their function and position in a clause as well as reasons for this substitution based on 10 hours of recorded informal Armenian conversations. The results show that xob, baba/aqa, be har hal, yani, hala, vali, belakhareh, aslant, vaqean, kollan and khodaees are among the discourse markers used by Armenians. Lack of Armenian equivalent, the multifunctional nature, saliency in content or suprasegmental features and simple structure in some Persian discourse markers are the main reason for their selection.
    Keywords: discourse markers, bilingualism, code mixing, Armenian language, Persian language
  • Foroogh Kazemi Pages 149-170
    In the present article, theme-theme structure in clause-complexes of specialized texts (such as biochemistry, physics and anatomy) is studied based on SFG. At first, clause-complexes types in theme-theme structure of scientific texts are classified, and by describing and analyzing different types of clause-complexes (dependent/ dominant) it is revealed that these clauses are used more than simple ones within the whole corpus. Then, theme-theme structure is analyzed, and the result illustrates that clause analysis is possible at one, two or three layers at the same time, depending on the clause type. Therefore, one can find layers of themes in such clauses and introduce the notion of layer theme. Studying simple/complex themes revealed that in the scientific genre, complex themes are used more than textual ones. This is because the sequences of textual themes in the scientific texts are something usual. Complex clauses, complex themes and multiple layers of clause analysis indicate speech adjuncts in scientific texts, and consideration of such structural elements is effective in discourse organizing, text development and perception process. This is useful for text evaluation and can be considered as a criterion for transfer of information to the addressee, as it is seen in physics, biochemistry and anatomy texts respectively.
    Keywords: Systemic Grammar, theme, rheme structure, complex clauses, layer theme
  • Mousa Mahmoudzahi Pages 171-185
    The sounds of languages undergo changes under the effects of certain linguistic factors through the historical changes of languages from one form into another. Studying 100 Balochi—an Iranian language—words, it was found that the vowel /ū/ in Old Iranian has changed into /ī/ in some parts of Iranian Baluchistan including southern and central areas, currently being common in a free variant of two forms as /ū/ and /ī/ in these areas. In addition, investigating the phenomenon in some other Iranian languages from the most eastern (Pamir territory) to the most western (Kurdish and Bakhtiari territories), it was found that this historical change has occurred, and it can be considered a general and widespread phenomenon among Iranian languages. Finally, the study of this phenomenon in the Balochi language can be useful from some aspects such as typology and linguistic description and historical studies of Balochi language and its dialects and accents.
    Keywords: Iranian languages, Iranian Balochistan, Balochi language, umlaut, vowel free variants
  • Vida Nadaf Pages 187-197
    Wisdom has a main and central role in Zoroastrian thought and is the same as the Great creation. The creation of the world from beginning to the end is led by wisdom. In this paper, the wisdom is studied first in ancient texts (Old Persian, Old Avestan (Gahan) and New Avestan), and in then Pahlvi texts such as (Bundahishn, Wizidagiha i Zadisparam and the handwriting text of M.O. 29). Four kinds of wisdom (omniscience wisdom, growing wisdom, The pious wisdom, and instinctive wisdom) in Avesta and Pahlavi are compared.
    Keywords: wisdom, Old Persian, Avesta, Pahlavi, Gahan