فهرست مطالب

Journal of Multidisciplinary Care
Volume:4 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نریمانی، پرویز پرزور *، اکبر عطادخت، مسلم عباسی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    رضایت زناشویی از جمله عوامل مرتبط با سلامت روان و استرس شغلی پرستاران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش بهزیستی معنوی و پایبندی مذهبی در پیش بینی رضامندی زناشویی پرستاران صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 176 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های اردبیل در سال 93 به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های بهزیستی معنوی پالوتزیان و الیسون، پایبندی مذهبی و رضامندی زناشویی بر اساس معیارهای اسلامی استفاده شد. داده های به دست آمده با آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین پایبندی مذهبی و بهزیستی معنوی با رضامندی زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 3/ 32 درصد رضامندی زناشویی پرستاران، براساس پایبندی مذهبی و بهزیستی معنوی قابل تبیین است (P <0.001).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که پایبندی به مذهب و معنویت منجر به افزایش خشنودی زناشویی می شود. بنابراین با استمداد از معنویت و اتخاذ سبک زندگی اسلامی می توان از تعارضات و نارضایتی های زناشویی و اثرات منفی آن بر زندگی زوجین جلوگیری نمود و از رضایت بیشتری در زندگی زناشویی برخوردار شد.
    کلیدواژگان: پایبندی مذهبی، بهزیستی معنوی، سبک زندگی اسلامی، رضامندی زناشویی، پرستاران
  • شقایق شینی زاده عمادی *، پروین احسانی، صدیقه دهان زاده، محمدحسن حقیقی زاده صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    شقاق پستان مشکل شایعی در زنان شیرده می باشد که می تواند باعث قطع زودهنگام شیردهی گردد. زردچوبه یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که به دلیل دارا بودن کورکومین، اثر ترمیم کننده روی زخم ها دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر عصاره آبی الکلی کورکومین و مقایسه آن با باقی گذاردن قطره شیر مادر در درمان شقاق پستان انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1392 بر روی زنان نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی غرب اهواز انجام گردید. 88 مادر شیرده مبتلا به شقاق پستان، به شکل تصادفی به دو گروه مساوی درمان با کورکومین و گروه باقی گذاردن قطره شیر مادر تقسیم شدند. به منظور بررسی روند بهبود زخم و عوارض جانبی کورکومین، قبل ازدرمان، روز سوم و روز هفتم پس از شروع درمان، مقیاس استور توسط پژوهشگر تکمیل گردید.
    یافته ها
    قبل از مطالعه و همچنین در روز هفتم تفاوت معنی دار بین میانگین نمره شقاق پستان در دو گروه مشاهده نشد؛ اما در روز سوم میانگین نمره شقاق در گروه کورکومین (267/ 0±761 /.) در مقایسه با گروه باقی گذاردن قطره شیر مادر (426/ 0±23/ 1) به طور معنی داری کمتر بود. همچنین اختلاف میانگین نمره شقاق قبل از درمان با روز سوم و همچنین با روز هفتم پس از شروع درمان، در هر دو گروه، معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    کورکومین و شیر مادر هر دو در درمان شقاق پستان موثر هستند؛ ولی باتوجه به عوارض جانبی محدود، فعالیت ضد میکروبی و اثر بیشتر کورکومین در کوتاه مدت، پیشنهاد می گردد از این دارو برای درمان شقاق پستان استفاده شود.
    کلیدواژگان: شقاق نوک پستان، کورکومین، شیرمادر
  • آسیه نمازی، شیوا علیزاده *، سبحانه کوچک زاده طالمی صفحات 20-28
    زمینه و هدف
    سلامت روان، نقش مهمی در تضمین پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا می کند. هوش هیجانی که تعدیل کننده مهمی در فرآیند استرس می باشد، نقش بارزی در کاهش استرس، افزایش سلامت و بهزیستی روانشناختی دارد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین سلامت عمومی، هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان مامایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به روش سرشماری بر روی کلیه دانشجویان مامایی مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی رشت، (نیمسال دوم 92-1391) انجام شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه ایی مشتمل بر سه قسمت: مشخصات فردی، پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ و هوش هیجانی شیرینگ بود.
    یافته ها
    میانگین نمره هوش هیجانی و سلامت عمومی دانشجویان به ترتیب 29/ 14±53 /50 و 22/ 11±85/ 22 بود. اکثریت دانشجویان (60 درصد) در سطح سلامت کامل قرار داشتند. بین میانگین نمره کل سلامت عمومی و هوش هیجانی دانشجویان با میانگین معدل آنان ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت؛ ولی بین میانگین نمره کل هوش هیجانی و نمره کل سلامت عمومی دانشجویان همبستگی آماری معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر بین مولفه های هوش هیجانی و مولفه های سلامت عمومی همچون عملکرد اجتماعی، افسردگی و اضطراب همبستگی مثبت وجود دارد؛ که میتواند منجر به ارتقای سطح تحصیلی گردد. از این رو توجه به هوش هیجانی و برنامه ریزی در جهت رشد آن برای حفظ سلامت عمومی امر بسیار مهمی است.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانشجو، سلامت عمومی، هوش هیجانی
  • مهرناز احمدی *، سعید پورمنصوری صفحات 29-42
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از علائم شایع در بیماران مبتلا به بیماری سلول داسی شکل است که با ایجاد خلق و خوی افسرده در بیماران و کاهش فعالیت های روزمره زندگی منجر به کاهش کیفیت زندگی این بیماران می گردد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه خودمدیریتی بر خستگی در بیماران مبتلا به بیماری سلول داسی شکل است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 69 بیمار مبتلا به بیماری سلول داسی شکل مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان شفا اهواز به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. برنامه خودمدیریتی طی دو جلسه آموزش انفرادی، یک جلسه آموزش گروهی بزرگ و دو جلسه آموزش گروهی کوچک به مدت 12 هفته اجرا شد. میزان خستگی قبل از مداخله، هفته دوازدهم و هفته 36 با استفاده از پرسشنامه سنجش خستگی FSS ارزیابی گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین نمرات خستگی بیماران بعد از مداخله در مقایسه با قبل از مداخله به طور معناداری کاهش یافته است. آزمون اندازه های تکراری نشان داد میانگین خستگی در هفته 36 نسبت به هفته 12 افزایش یافته با این حال در مقایسه با پایه مداخله بطور معنی داری کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    به کارگیری برنامه خودمدیریتی به عنوان یک مداخله پرستاری کم هزینه و غیر تهاجمی بر کاهش سطح خستگی در بیماران سلول داسی شکل موثر بوده است. بنابراین اجرای برنامه های خودمدیریتی به عنوان یک روش موثر در توانمندسازی بیماران سلول داسی شکل جهت مدیریت مشکلات سلامتی خود قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: خود مدیریتی، خستگی، بیماری سلول داسی شکل
  • مسعود نیک فرجام، ندا پروین*، عبدالله محمدی احمد محمودی، فرشاد نوری زاده، لیلا رفیعی وردنجانی صفحات 43-51
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن تحت درمان با برخی داروهای آنتی سایکوتیک از اختلالات متابولیکی رنج می برند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر پیاده روی گروهی در طبیعت بر برخی شاخص های سلامت جسمی و کیفیت زندگی بیماران بستری مبتلا به اسکیزوفرنی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 62 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن بستری در بیمارستان روانپزشکی سینای شهر جونقان به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (30 نفر) و مداخله (32 نفر) قرار گرفتند. گروه کنترل درمان روتین و گروه مداخله علاوه بر درمان روتین، در برنامه پیاده روی در طبیعت، هر روز صبح به مدت 90 دقیقه برای دو ماه شرکت کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، تری گلیسرید، کلسترول، قند خون ناشتا، شاخص توده بدنی و کیفیت زندگی در دو گروه ارزیابی و مقایسه شد.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه، تفاوت معنی داری در میانگین کیفیت زندگی در دو گروه وجود نداشت (P=0.09)؛ اما پس از مداخله، کیفیت زندگی در گروه پیاده روی به شکل معنی داری ارتقاء یافت. میانگین نمره کلی کیفیت زندگی در گروه پیاده روی در ابتدای مطالعه 26/ 11±69/ 81 و در پایان مطالعه 93/ 10±62/ 77 بود (P<0.001). در حالی که در گروه کنترل، این تفاوت معنی دار نبود. پس از مداخله در گروه پیاده روی، شاخص توده بدنی و سطح تری گلیسیرید نسبت به ابتدای مطالعه کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    پیاده روی گروهی در طبیعت باعث بهبود سلامت جسمانی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن می گردد، لذا توجه بیشتر به این روش درمانی در این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، پیاده روی، سلامت جسمی، کیفیت زندگی
  • مینا بزرگزاد، زینب همتی* صفحات 52-58
    زمینه و هدف
    شناسایی خطاهای پرستاری و ارتقاء امنیت بیماران امری حیاتی است. با توجه به اینکه خطا در عرصه ارائه خدمات پرستاری، پدیده ای آسیب رسان و در برخی موارد غیرقابل جبران است، لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی خطاهای پرستاری و فاکتورهای مرتبط با آن در پرونده های ارجاعی به کمیته مرگ و میر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، کلیه پرونده های ارجاعی به کمیته مرگ و میر استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت و از پرونده هایی که پرستار به عنوان مقصر شناخته شده بود اطلاعاتی شامل: سن و جنس، نوع بستری، محل ارجاع، بخش بستری و علت بستری بیمار وجنس، سنوات خدمت، بخش محل خدمت، مقطع تحصیلی، شیفت کاری پرستار و نوع خطای مرتکب شده توسط پرستار مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی(فراوانی) و تحلیلی(آزمون دقیق فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 400 پرونده های ارجاعی به کمیته مرگ و میر دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از سال 1385 تا نیمه اول سال 1391 حدود 50 خطای پرستاری روی داده که 44% آن ها مربوط به عدم اطلاع به موقع به پزشک و 36 درصد مربوط به مشکلات در ثبت گزارش پرستاری بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه از بین بردن خطاهای کاری به صورت صد در صد امکان پذیر نمی باشد، بنابراین با کاهش حجم کاری، افزایش تعداد پرستار، سیستم نظارتی دقیق و آموزش تا حدودی می توان میزان خطاهای پرستاری را کاهش داد.
    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، فاکتورهای مرتبط، کمیته مرگ و میر
  • زینب جلمبادانی*، داوود شجاعی زاده، مصطفی حسینی، رویا صادقی صفحات 59-68
    زمینه و هدف
    آهن یکی از املاح ضروری و مهم برای زنان در سنین باروری به خصوص در دوران قبل ازبارداری و طی این دوران است. این مطالعه، با هدف بررسی آموزش بر مبنای تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر مصرف روزانه قرص آهن جهت پیشگیری از آنمی فقر آهن در زنان باردار شهرستان مشهد انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ، 160 از زنان باردار (80 نفر گروه آزمون و 80 نفر گروه کنترل) مراجعه کننده به مرکز بهداشت شماره 1 شهرستان مشهد در سال 1393، بطور تصادفی انتخاب شدند. مداخله در چهار جلسه 75 دقیقه ای برگزار شد. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بر اساس اجزای تئوری رفتار برنامه ریزی و ام آزش بود. قبل و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی، پرسشنامه ها توزیع و تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین امتیازات آگاهی، نگرش، کنترل رفتار شده، قصد و استفاده از قرص آهن، 3 ماه پس از مداخله آموزشی، در گروه مداخله بصورت معنی داری افزایش پیدا کرد. تفاوت آماری معنی داری در هنجارهای انتزاعی دو گروه بعد از مداخله به وجود نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش در ارتقای مصرف قرص آهن در زنان باردار، پیشنهاد می شود کارگاه های آموزشی بهبود نحوه مصرف قرص آهن، بر مبنای تئوری رفتار برنامه ریزی شده و با هدف پیشگیری از آنمی فقر آهن در مراکز بهداشتی دایر گردد.
    کلیدواژگان: قرص آهن، زنان باردار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • مریم علی کمالی، فاطمه رحیمی کیان*، ماندانا میر محمد علی، عباس مهران، الهام شفیعی صفحات 69-78
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی یکی از مشکلات فرهنگی و بهداشتی جامعه است که شیوع آن در جوامع مختلف، متفاوت می باشد که به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بر پیامدهای بارداری اثرگذار است. هدف از این مطالعه، مقایسه خشونت خانگی در زنان باردار در دو جمعیت شهری و روستایی و برخی عوامل مرتبط با آن در شهرستان زرند است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 400 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی شهرستان زرند در سال 1393، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات به کمک پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس شیوه های برخورد در اختلافات زناشویی (CTS-2) جمع آوری و با آزمون های آماری تی مستقل، کروسکال والیس و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در زنان باردار شهری و روستایی میانگین نمره خشونت جسمانی به ترتیب 2/86±1/82 و 1/60±1/00، خشونت روانی 1/61±2/93 و 1/46±2/04، خشونت جنسی 2/94±3/87 و 2/89±1/99 و خشونت منجر به صدمه 1/89±1/43 و 2/36±2/29 بود. تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه زنان باردار شهری و روستایی از نظر خشونت جسمانی، روانی و جنسی مشاهده شد(P<0.01)؛ ولی از نظر خشونت منجر به صدمه بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. رابطه معنی دار بین سن، سن همسر، تحصیلات همسر، وضعیت اقتصادی، اعتیاد همسر، تعداد حاملگی و فرزند، طول مدت ازدواج، با انواع خشونت خانگی وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر میزان بالای خشونت، انجام غربالگری خشونت در کلیه مراکز بهداشتی و درمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، بارداری، عوامل خطر، روستا، شهر
|
  • Mohammad Narimani, Parviz Porzoor*, Akbar Atadokht, Moslem Abbasi Pages 1-10
    Background And Aim
    One of factors associated with nurses’ mental health and their job stress is marital satisfaction. This study was aimed to determine the role of spiritual well-being and religion adheres in predicting marital satisfaction among nurses.
    Methods
    In this descriptive- analytic study, 176 nurses employed in Ardabil University were selected by multistage cluster sampling in 2014. Data were collected using spiritual well-being, religious adherence and marital satisfaction questionnaires based on Islamic scales. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regressions tests.
    Results
    The results showed that spiritual well-being and religious adherence have a significant positive relationship with marital satisfaction. Multiple regression analysis showed that 32.3% of marital satisfaction is explained by spiritual well-being and Religious Adherence (P <0.001).
    Conclusion
    The findings suggest that adherence to religion and spirituality led to an increase in marital satisfaction. So, it can be avoided of conflicts, marital dissatisfaction and its negative effects on the marital life with the help of spirituality and Islamic life style and is provided more satisfaction in the marital life.
    Keywords: Religious adherence, Spiritual well, being, Islamic life style, Marital satisfaction, Nurses
  • Shaghayegh Sheinizadeh-Emadi *, Parvin Ehsani, Sedigheh Dahanzadeh, Mohammadhasan Haghighizadeh Pages 11-19
    Background And Aim
    Nipple cracks are common problems in during lactation and remain the major reason for failing to establish successful breastfeeding. Curcuma longa is one of the oldest drug plants that have healing effect on wound. The aim of this study was to determine the effectiveness of hydroalcoholic extract of curcumin in the treatment of nipple cracks in lactating primiparous women and comparison with the application of expressed breast-milk.
    Methods
    A randomized clinical study was performed randomly on primiparus women referred to health center in west of Ahvaz in 2013. 88 lactating women infected to nipple crack were divided in two groups (treatment to curcumin and leaving drops of breast milk. In order to monitor the improvement and wound healing and side complications of curcumin، women are evaluated by Storr score in before study، and were followed at 3th and 7th days after beginning the treatment.
    Results
    There was no a significant difference between two groups in pretreatment day and 7th day after study. Mean of Storr score in group with treatment by hydroalcoholic extract of curcumin was 0. 761±0. 267 versus 1. 23±0. 426 in the other group and there was a significant difference between them in 3th day (P=0. 001). Moreover، difference of pretreatment، and the 3th day and 7th day of initiation of treatment was significant in both two studied groups (P<0/05).
    Conclusion
    Both hydroalcoholic extract of curcumin and expressed breast-milk are effective in nipple cracks healing، but curcumin due to its low complications، antimicrobial activity، and rapid and short-term healing suggests for treatment of nipple cracks.
    Keywords: Nipple cracks, Curcumin, Breast, milk
  • Asieh Namazi, Shiva Alizadeh *, Sobhaneh Kouchakzadeh, Talami Pages 20-28
    Background And Aim
    Mental health plays an important role in ensuring the vitality and efficiency of any society. Emotional intelligence, that is an important modulator in the process of stress, plays an important role in reducing stress, increasing health and psychological well-being. This study was aimed to investigate the correlation between general health, emotional intelligence and academic achievement together on midwifery students.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed by census of all midwifery students who are studying in Islamic Azad University of Rasht in the second semester of academic year 2012-2013. Data was gathered using a questionnaire which included three parts: personal information, the questions about general health status based on General Health Questionnaire – 28 (GHQ- 28) and Sharing emotional intelligence.
    Results
    The mean score of emotional intelligence and general health among students was 50.53±14.29 and 22.85±11.22, respectively. The majority of students (60%) were in perfect health. There was no significant relationship between total score of general health, emotional intelligence with score of academic achievement (P>0.05), but there was a significant relationship between total score of general health and emotional intelligence among midwifery students. (r=0.19, P=0.01).
    Conclusion
    With regard to the findings of the present study, there is a positive correlation between the components of emotional intelligence and general health like social function, distress, and anxiety which can improve the educational level. So, it is necessary to take proper planning for promotion of emotional intelligence in students to preserve general health.
    Keywords: Educational achievement, Student, General health, Emotional intelligence
  • Mehrnaz Ahmadi*, Saeed Poormansouri Pages 29-42
    Background And Aims
    Fatigue is one of the common symptoms in sickle cell patients by creating depressed mood and decreasing the levels of daily activities of living is caused to decrease the level of quality of life. The aim of this study was to determine the effectiveness of self-management program on fatigue in patients with sickle cell disease.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 69 patients with sickle cell disease referred to the Thalassemia Clinic of Ahvaz Shafa Hospital entered the study by census method. Patients received a self-management program that was implemented in two individual educational sessions, a large group session and two small group training sessions for 12 weeks, while their fatigue before the intervention was assessed at the twelfth week and thirty-sixth week using Fatigue Severity Scale (FSS) questionnaire.
    Results
    The mean score of fatigue after intervention in patients significantly decreased compared to those before the intervention (P<0.001). Repeated measures test showed that the mean score of fatigue slightly increased in the thirty-sixth week, compared to the twelfth week. However, it was significantly come down in comparison with the intervention baseline (P<0.001).
    Conclusion
    The results indicate the effectiveness of self-management program as a low-cost and non-invasive nursing intervention on the reduction of fatigue in sickle cell patients. Therefore, self-management program as an effective way is advisable to empower the sickle cell patients and help them to manage the disease the health problems.
    Keywords: Self, management, Fatigue, Sickle cell disease
  • Masoud Nikfarjam, Neda Parvin*, Abdolah Mohamdi, Ahmad Mahmodi, Farshad Norizadeh, Leila Rafiee, Vardanjani Pages 43-51
    Background And Aims
    Chronic schizophrenic patients treated with some antipsychotic drugs are suffering from metabolic disorders. The aim of present study was to determine the effect of a group hiking in nature on some indexes of physical health and quality of life of patients with schizophrenia.
    Methods
    In this randomized clinical trial study 62 eligible chronic schizophrenic patients in Sina psychiatry hospital were allocated randomly in two control (n=30) and intervention (n=32) groups. Control group received routine treatment, while patients in intervention group participated in a group hiking program in nature, 90 minutes every morning for two months. At the first and the end of the study, triglyceride, cholesterol, fasting blood sugar, Body Mass Index and quality of life were evaluated in both groups.
    Results
    At the first of the study, there was not a significant difference between mean of quality of life in two groups (P=0.09), but after intervention, quality of life in hiking group was significantly improved (P<0.001). The total mean score of quality of life in hiking group at the first of study was 81.69±11.26 and at the end of study was 77.62±10.93 (P<0.001), while differences were not significant in control group (P>0.05). After intervention, in hiking group, Body Mass Index and triglyceride level were decreased significantly (P<0.001).
    Conclusion
    Group hiking in nature could improve physical health and quality of life in chronic schizophrenic patients, so more attention to this therapeutic method in these patients is necessary.
    Keywords: Hiking, Physical Health, Quality of Life, Schizophrenia
  • Mina Bozorgzad, Zeynab Hemati* Pages 52-58
    Background And Aims
    Identification of nursing errors and improvement of patient safety is critical. Therefore, because of errors in nursing services, and in some cases is irreversible damage phenomenon. This study was aimed to investigate errors in nursing and associated factors in the cases referred to the Mortality Committee.
    Methods
    In this descriptive study, all cases referred to the Mortality Committee were examined in Chaharmahal and Bakhtiari province. Some cases that nurses were known as the defendant, their information including age, sex, type of hospitalization, place of referral, hospitalized ward and admission reasons of patients, duration of service, department service, educational level, and type of errors committed by nurses were studied. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency) and analytical (Fisher's exact test).
    Results
    Of 400 cases referred to the Mortality Committee in Shahrekord University of Medical Sciences from 2006 to the first half of 2012, 50 errors were occurred that about 44% of the errors were occurred due to lack of timely medical care and 36 % of errors were related to report record of nursing.
    Conclusion
    With regard to the elimination of errors is not possible in total, it can be decreased somewhat by reducing workload, increasing the number of nurses, and providing accurate monitoring system.
    Keywords: Nursing errors, Related factors, Mortality Committee
  • Zeynab Jalambadani*, Davood Shojaei Zadeh, Mostafa Hoseini, Roya Sadeghi Pages 59-68
    Background And Aim
    Iron is an essential element for women of reproductive age, especially in the period before pregnancy and during this period. This study was aimed to investigate the consumption of iron to prevent iron deficiency anemia based on the theory of planned behavior on pregnant women in Mashhad city.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 160 pregnant women referred to health center No. 1 in Mashhad town who were allocated to case (80) and control (80) groups randomly in 2014. Intervention was done in four 75- minute sessions. Data were collected using a questionnaire made by researcher based on the theory of planned behavior and blood lab exam (Ferritin). Questionnaires were distributed and completed immediately, and 3 months after educational intervention were repeated again.
    Results
    The average rates of knowledge, attitude, perceived behavioral control and intention to use of iron intervention group was increased 3 months after the intervention significantly (P<0.05). These changes were not significant in control group. There was not also a statistically significant difference in subjective norms between two groups after intervention (P>0.05).
    Conclusion
    Regarding the effect of education in promoting iron consumption in pregnant women, it is suggested that iron supplementation promotion workshops should be held in health centers with the aim of preventing iron deficiency anemia in health centers.
    Keywords: Iron, Pregnant women, Theory of planned behavior
  • Maryam Ali Kamali, Fatemeh Rahimi Kian*, Mandana Mir Mohammad Ali, Abbas Mehran, Elham Shafiei Pages 69-78
    Background And Aims
    Domestic violence is a public cultural and health-related problem that its prevalence varies among different societies and affects pregnancy outcomes in direct and indirect fashions. The aim of this study was to compare domestic violence and its related factors in rural and urban pregnant women in Zarand.
    Methods
    In this cross-sectional study, 400 pregnant women referred to Zarand’s urban and rural healthcare centers during 2014 were included by simple (convenient) sampling method. Demographic and CTS-2 questionnaires were given to the samples. Data was analyzed by means of the independent t-test, Kruskal-Wallis and Friedman’s statistical tests.
    Results
    The study results showed that domestic violence the mean of violence in urban and rural pregnant women was 1.82±2.86 and 1.00±1.60 in physical domain, 2.93±1.61 and 2.04±1.46 in psychological domain, 3.87±2.93 and 1.99±2.89 in sexual domain, and 1.43±1.89 and 2.29±2.36 in injury-resulted violence, respectively. A significant difference between urban and rural groups in physical, psychological and sexual violence was observed (P<0.01), but there was no statistically significant difference in injury-resulted violence between two groups. Woman’s age, spouse’s age and education level, economic (financial) status, number of pregnancies and children, marriage duration and spouse’s addiction (drug/substance abuse) were significantly related to the types of domestic violence (P<0.05).
    Conclusion
    According to project results about high domestic violence, it is recommended screening violence in the all health and therapy centers.
    Keywords: Domestic violence, Pregnancy, Risk factors, Rural, Urban