فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 29 (بهار 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/03/18
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحه 7پژوهش حاضر باهدف بررسی میزان رضایت مندی بازدیدکنندگان از بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم صورت گرفت که از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات در گروه تحقیقات توصیفی-پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری شامل تمامی بازدیدکنندگان بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم بودند که به علت حجم زیاد جامعه مورد بررسی از نمونه گیری در دسترس استفاده شد (4242 نفر). ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط تعدادی از اساتید دانشگاه و میزان پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ تایید شد (84/0). نتایج نشان داد که میانگین رضایت بازدیدکنندگان از بخش های دانشگاهیان، بین الملل، آثار مکتوب، محافل و مراسم، کودک و نوجوان، تشکل های قرانی، رسانه های دیجیتال، فعالیت های هنری، بخش علمی، بخش بانوان، روابط عمومی، بخش قرآن نویسان، آموزش و پرورش، حوزویان و خادمان قران در حد متوسط به بالا بوده است.
براساس نتایج، بازدیدکنندگان از نقش نمایشگاه در گسترش فرهنگ قرآن و قرآن خوانی، شیوه برخورد و راهنمایی مسئولان غرفه ها، ساعات برگزاری نمایشگاه و اندازه غرفه ها در حد متوسط تا زیاد رضایت داشتند. اما رضایت از محل قرارگیری غرفه ها در نمایشگاه، محل برگزاری نمایشگاه، میزان تبلیغات صورت گرفته و تنوع محصولات ارائه شده در نمایشگاه بین کم تا متوسط بوده است.
کلیدواژگان رضایت مندی؛ بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن؛ استان تهران -
صفحه 35اسلام مجموعه ای از قوانین، مقررات، ارزش ها و هنجارهاست که به صورت آیینی و نمادین بر نگرش و رفتار مصرفی مسلمانان تاثیر می گذارد. ازاین رو، میزان دینداری مسلمانان می تواند ارزیابی آنان را از آگهی های بازرگانی که حامل نمادی اسلامی است تعدیل کند. برای آزمون این تاثیر تعدیل کننده مثبت، پژوهشی آزمایشگاهی انجام شد تا تاثیر دینداری را بر نگرش مصرف کنندگان مالزیایی مسلمان به آگهی های بازرگانی را بررسی کند که در آن زنان باحجاب کالا تبلیغ می کنند. 120 دانشجوی زن مسلمان دانشگاه دولتی یو پی ام مالزی درچهار گروه در این پژوهش آزمایشگاهی شرکت کردند. آزمودنی ها در هر گروه، چهار آگهی بازرگانی را که یکی از آن ها بوسیله یک زن باحجاب و سه آگهی دیگر با استفاده از زنان بی حجاب تولید شده است تماشا کردند. سپس دیدگاه آزمودنی ها نسبت به هریک از این آگهی ها با استفاده از پرسشنامه سنجیده و پاسخ ها با استفاده از آزمون تحلیل چند متغیره کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد استفاده از زن باحجاب در تبلیغ کالا به گونه موثری بر ارزیابی آزمودنی ها از آگهی بازرگانی، نام تجاری کالای تبلیغ شده و قصد خرید اثر گذاشته است و میزان دینداری آزمودنی ها نیز نقش تعدیل کننده مثبتی در این فرایند داشته است. افزون بر این، یافته ها نشان داد که این تاثیر با نوع کالای تبلیغ شده ارتباطی ندارد.
کلیدواژگان: نماد اسلامی، حجاب، دینداری، ارزیابی آگهی های بازرگانی -
صفحه 51سکوت ارتباطی و کارکرد آن از مباحث نوینی است که در زبان شناسی ادبی برای مطالعه و بررسی متون مختلف مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله باتوجه به نقش ها و کارکردهایی که رومن یاکوبسن برای هرکدام از عناصر ارتباطی کلام لازم می داند، به بررسی سکوت بلیغ و کارکردهای آن در غزلیات شمس به منزله عنصر غیابی معنادار که ردی از آن باقی می ماند، می پردازد. پرسش این پژوهش چگونگی عملکرد نقش های شش گانه سکوت در برابر گفتار است و هدف آن دست یافتن به شگردهایی است که مولوی به واسطه سکوت و خاموشی برای اثرگذاری بر مخاطبان به کار می گیرد تا چگونه گفتن مطلبی را به واسطه نگفتن آن برای ایجاد ارتباط موفق مطرح کند. مطالعه نشان می دهد که سکوت در سخن مولوی شیوه ها و کاربردهای گوناگون دارد و در فعال سازی مخاطب نقش مهمی ایفا می کند.
کلیدواژگان: سکوت، فرایند ارتباط، سکوت بلیغ، یاکوبسن -
صفحه 73
طبقه بندی اعضا[1]، اصطلاحی است که ابتدا هاروی ساکس[2] در اواسط دهه 1960 مطرح کرد. کوشش های اولیه ساکس به ارائه طرح اولیه ای از ابزار طبقه بندی اعضا (MCD)[3] انجامید که در آن به خود طبقه ها و ویژگی هایشان پرداخت. مقاله حاضر، با هدف بررسی شیوه های طبقه بندی اعضا به مثابه رویکردی تحلیل گفتمانی، با بررسی برنامه های متمرکز بر موضوع های دینی پرگار که در فاصله سال های 1389 تا 1392 از تلویزیون بی بی سی فارسی پخش شده اند، تلاش می کند عناصر کلیدی کار ساکس در پیوند معناشناسانه با الگوی سه مرحله ای نورمن فرکلاف[4] را، توصیف، تفسیر و تبیین کند.
نتایج به دست آمده، گویای آن است که تنها در حدود یک سوم واژه ها و تعابیر استفاده شده برای اسلام نسبتا مثبت بوده و دوسوم دیگر، منفی و در بسیاری از مواقع مبتنی بر کلیشه های ضداسلامی بوده است. تحلیل گفتمان انتقادی این برنامه ها با محوریت برنامه ذات اسلام نیز، نشان داد که پرگار، اسلام را به طورعمده دین خشونت، تحجر، ناراستی، ضدمدرنیسم و ناقض حقوق بشر معرفی کرده است.کلیدواژگان: طبقه بندی اعضا، تحلیل گفتمان انتقادی، پرگار، اسلام، بی بی سی فارسی -
تعاملات اجتماعی و پوشیدگی زنان: خوانش بصری بازنمایی پوشش زنان، در فضاهای خصوصی و عمومی در نگاره های اصیل ایرانیصفحه 101چگونگی بازنمایی بصری پوشش زنان در اجتماعات خصوصی و عمومی، با نظر به فرهنگ دینی اسلام و ادبیات ایران اسلامی در نگاره های ایرانی موضوع این مقاله است. روش تحقیق، خوانش نشانه های مشترک در زبرمتن نگاره ها و تحلیل بینامتنی آنها، به منظور دریافت کارکرد نظام زبانی و موقعیت زمانی مربوط به آنها در خصوص پوشش زنان در نگاره ها بوده است. در این رویکرد، هر نگاره دارای نظام زبانی به هم پیوسته ای تلقی شد که نشانه هایی از هنر تصویری، کلام ادبی و نیز آموزه های دینی در آن به تجمیع رسیده بود. تداخل همزمان این متون در آثار نگارگری، تحلیل ترامتنی را به عنوان خوانشی فراگیر در فهم معنای نگاره ها اقتضا کرد و از اینرو آثار منتخب بر این مبنا تحلیل شدند. نمونه ها به طور هدفمند انتخاب شدند و در خوانش آنها، چگونگی بازتاب تصویر پوشش زنان در اجتماعات عمومی و خصوصی و نوع حضور اجتماعی زنان مد نظر قرار گرفت.
پرسش اصلی آن بود که تعامل اجتماعی زنان در نگاره ها باتوجه به متغیر پوشش، چگونه بازنمایی شده است و آیا نوع بازتولید تصویری از پوشش زنان در نگاره ها، به موقعیت مکانی آنها در فضاهای عمومی یا خصوصی مرتبط است؟ نتایج تحلیل آثار نشان داد که تصویر زنان در نگاره ها، واجد مستوری ذاتی است که ارتباط چندانی با حضور ایشان در فضای عمومی یا خصوصی ندارد و زنان در هر دو فضا، با رعایت حدود پوشش توصیه شده به نمایش درآمده اند.
کلیدواژگان: معماری ایرانی، اسلامی، خانه عباسیان، پدیدار شناسی مکان، تاثیر فضا و کالبد -
صفحه 133از منظر قرآن کریم حکمت تشکیل خانواده رسیدن به آرامش روانی است. براین اساس در سوره شریفه روم بیان شده که «...از نشانه های او این است که از جنس خودتان همسری آفرید تا در کنارش آرام گیرید...(آیه21)». این مطلب به بهترین شکلی به ابعاد اجتماعی و فردی خانواده اشاره دارد. سبکی که خانواده برای تعامل با فرزندان انتخاب می کند بر انتخاب ارزش های ایشان و همچنین از جمله حقوق فرزندان کمک به ایشان برای تشکیل خانواده است،که به طور طبیعی با تاکید بر ارزش های اسلامی تدوین می شود و بیانگر ارتباط دو جانبه کارکردها و تقویت ارزش هاست. کارکردهای رسانه در تبیین و ترویج ارزش های خانواده ازدیدگاه اسلام در کنار کارکردهای رسانه در تامین نیاز مخاطبان قابل بررسی است. این مقاله با تکیه بر پژوهش اسنادی به جمع آوری اطلاعاتی در مورد عملکرد رسانه های داخلی به ویژه تلویزیون در تقویت کارکردهای خانواده اسلامی پرداخته است و با نگاهی تحلیلی بر حجم گسترده ای از منابع و تحقیقات موجود، تلاش شده تا الگویی برای کارآیی موثر رسانه ها در تامین نیاز مخاطبان تعریف شود.
کلیدواژگان: کارکردهای رسانه، کارکرد حمایت، کارکرد جامعه پذیری، کارکرد عاطفه، همراهی، کارکرد تامین پایگاه اجتماعی، کارکرد نظارت اجتماعی -
صفحه 149چهره شهر، زبان شهر است؛ زبانی که نشانگر تلقی یا تفکر انسان از هستی و جهان است. «ساختن» که بروز نمادین و خلاقانه اندیشیدن است، نحوه وجود انسان در جهان و نگاه او به عالم و مکان را آشکار می سازد. شهرسازی و معماری به مثابه بروز نمادین تفکر در قالب مادی و عینی در دوره های مختلف تاریخی با ایجاد تغییر در تلقی انسان از جهان و مکان دستخوش تغییر و تحول شده است. عدول از معنای اصیل کلمه «ساختن» و «بنا کردن» که به معنای سکونت، آرامش و قرار، الفت، انس و محافظت است، انسان معاصر را چنان دچار بحران «بی مکانی» و «بی خانمانی» (احساس عدم امنیت و آرامش) کرده که حتی در شهر و دیار خویش با فضای شهر خود بیگانه و ناآشناست. تنها زمانی می توانیم از فضای شهری به معنای واقعی برخوردار باشیم که ظاهر و چهره شهر متناسب با معنا و باطن (یعنی فرهنگ، باورها و عقاید) شکل گیرد تا بتواند برای تک تک افراد احساس آشنایی و معناداری را ایجاد کند. تامل در معنای اصیل «ساختن» و «مکان» می تواند ارائه دهنده الگوی پیشنهادی به منظور اصالت بخشیدن به سیمای شهر در راستای معناداری (دلالت گری) و زبانی بودن آن باشد.
این مقاله با نگاهی پدیدارشناسانه سعی در خوانش سیمای شهر به مثابه زبان شهر دارد.
کلیدواژگان: مکان، شهر، ساختن، سکونت، بودن، جهان، زبان -
صفحه 167در همه اعصار، فرشتگان و ماهیت آنها برای انسان، جذاب و پرسش برانگیز بوده است. این جذابیت صرفا به این دلیل نیست که ملائک همچون دیگر ارکان عالم غیب توسط بشر قابل رویت نیستند، بلکه دلایلی دیگر را نیز در خود دارد. از مهم ترین این دلایل نقش فرشتگان در جهان هستی و ارتباط آنها با زندگی دنیوی و اخروی آدمی است. بازنمایی فرشتگان در رسانه های غربی، با حقیقت و آموزه های اسلامی مغایرت دارد، ولی متاسفانه به دلیل قدر جادویی رسانه، تاثیرات فراوانی بر اذهان عمومی گذاشته است.
این پژوهش تلاش دارد براساس آموزه های اسلامی سیمای فرشتگان را در رسانه ملی مورد تحلیل قرار دهد و همچنین راهکارهای عملی و کاربردی را در چگونگی بازنمایی فرشتگان در رسانه را پیشنهاد کند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که اهالی رسانه همانطورکه به امور فنی رسانه باید تسلط داشته باشند به مفاهیم و آموزه های اسلامی نیز باید واقف باشند.
کلیدواژگان: فرشتگان، رسانه ملی، سینما، تلویزیون -
صفحه 187حماسه عاشورا در کربلا از حماسه های جاودان خلقت است که در راستای هدایت انسان ها توسط خداوند متعال در خلال اختیار انسان ها طراحی شده است و عزاداری احیای این حماسه انسان ساز است. اگرچه مصادیق عزاداری توسط عرف مردم در هر عصر تعیین می شود، اما این عرف نباید با اصول و مبانی عقلی و نقلی تعارض داشته باشد. در این مقاله قمه زنی به منزله روشی که نه تنها عرف اندیشمندان آن را تایید نمی کنند، بلکه عمل بدعت و خرافی که هیچ دلیل استواری آن را حمایت نمی کند معرفی می شود. شبه ادله ای که طرفداران اندک این عمل برای خود دارند معرفی شده و مورد نقد قرار می گیرند و ادله فقهای عظام مبنی بر بدعت بودن، مصداق اضرار و ایذاء نفس، وسیله وهن و تضعیف مذهب و دین و سوء استفاده دشمنان به مثابه ادله حرمت این عمل معرفی شده است. کلمات و فتاوی جمع قابل توجهی از فقهای حال و گذشته به منزله موید این فتوی آورده شده و در نهایت به انعکاس این عمل خرافی در سایت ها و فیلم ها و رسانه های دشمنان پرداخته می شود.
کلیدواژگان: قمه زنی، عزاداری، حرمت قمه زنی، وهن مذهب، اضرار نفس، خرافه، بدعت
-
Page 7This research being implemented based on assessment of visitors satisfaction from 22nd international Quran exhibition which being considered within descriptive –surveying groups in information classification approach. Statistical society includes visitors which being used as sample method because of large crowded of visitors in exhibition hall (approximately 4242 persons). Empirical methods proof its reliability amongst some university professors and its validity through Cornbrash’s \alpha. The result represents that average satisfactions is intermediate to high among universities، internationals، written texts، ceremonies، Childs and adolescents، Islamic council، digital media، fine art، scientific sector، female sector، public relation، education and Quran writer According result، visitors were satisfied from Quran culture، Quran reciting development، moreover the booth guide and size was suitable meanwhile the time and date was appropriate but the publicity and the Varity of product was low to intermediate in exhibition hall.Keywords: satisfactions, 22nd Quran international exhibition, Tehran province
-
Page 35Islam has sets of laws، rules، values and norms that ritualistically and symbolically influence both attitude and behavior of Muslim consumers. Therefore Muslims degree of religiosity should moderate their perceptions of advertisements which carry Islamic symbol. To test this moderating effect of religiosity، this experimental study examined the Malaysian Muslims women attitude toward advertisement portraying spokesperson with Islamic symbol of hijab. A total of 120 UPM female undergraduate students participated in four groups of experiment. Participants in each group were exposed to four different advertisements. Three of these advertisements portray a spokesperson without hijab and one advertisement portrays a spokesperson with hijab. Findings revealed that Islamic symbol of hijab significantly influences advertising evaluative efficacy and degree of religiosity positively moderates participants’ attitude toward advertisement، attitude toward brand، and purchase intention. Furthermore، the results revealed that this effect is not contingent upon or interlinked with the type of advertised product.Keywords: Islamic Symbol, Hijab, Religiosity, Advertisement Evaluation
-
Page 51Communicative silence is one of the new discussions that have been studied in different texts of literal linguistics. This paper regarding to the roles and functions that Roman jacobson deems necessary for each of verbally communicative elements، investigates eloquent silence and its functions in Shams lyrics as an absent meaningful element that remains a trace of it. The question of this research is the kind and function of those six types of silence in contrast to speech and its purpose is to find those techniques that Maulavi uses as silence to effect on receivers in order to express appoint by avoiding of saying that to have a successful relationship. Studies indicated that silence in maulavi''s speech has different methods and functions and has a major role to activate audiences.Keywords: silence, communicative process, eloquent silence, Jacobson
-
Page 73
Membership Categorization، first explored as a term by Harvey Sacks in the mid-1960s. The primary efforts of Sacks led to present the Membership Categorization Devices (or MCDs)، in which the categories and their characteristics introduced. This article، studies the procedures of Membership Categorization as a discourse analysis approach، towards Pargar Programs، focusing on Religious Subjects broadcasted from BBC Persian during 2010 to 2012، trying to find key points of Sacks’ work in combination with Norman Fairclough''s semantics of three levels of description، interpretation and explanation. Findings show that just around one of the three words which representing Islam، were relatively positive، while the two of them، were negative and usually based on anti-Islamic stereotypes. Critical Discourse Analysis (CDA) of these programs emphases on one episode (Islam Nature) also shows that Pargar represented Islam as a religious of violence، putrefaction، untruth، anti-modernism، and anti human rights.
Keywords: membership categorization, critical discourse analysis (CDA), Pargar, Islam, BBC Persian -
A Phenomenological Study of Islamic Architecture in Iran Visual reading of representing women veil In private & public places at Iranian Classic PaintingsPage 101The way of visual representing women cover in private & public communities by considering religious culture of Islam & Islamic Iranian literature at Iranian paintings (miniatures) is the subject of this paper. The research method is reading common signs in miniatures hypertexts and analyzing their intertextuality to find the functions of lingual system & the context of miniatures on the women veil. In this approach, each painting includes a cohesive lingual system which combined signs of visual art, literal discourse & religious teachings. Simultaneous presence of these text in Iranian paintings, obliged transtextual analysis as comprehensive reading at comprehending these paintings. Thus selected works were analyzed based on this method. The sample was selected purposively and the reflection of women veil in public & private communities and the kind of their social presence were considered at reading paintings. The main question of this paper is: considering women veil, how the social interactions of women have been represented at Iranian paintings? Is the way of visual representing women veil at miniatures is dependent on their location in public & private places? The findings of paintings analysis shows that women images at Iranian paintings include an intimate concealing which is not so much dependent on the women presence in public or private places and the women have been imaged at both places by religious advised veil.Keywords: women, social interactions, Iranian paintings, veil
-
Page 133It is noted in the holy Quran that «God desired to give the feel of peace to the kinds of human been who lives within family as wife or husband». This is the best way to think the importance of family as an institution in each society and it could present the main dimensions of family as individual or social presence. Each family around the world has the special way of treating their children and contact others based on accepted values and norms of their societies. The values In Islamic society have special instructions. These orders and instructions are applicable through families. This paper aims at study Media’s functions as explanation and promotion of family values from Islamic viewpoint as well as fulfilling the desires of audiences. In this paper، by gathering data through documentary research method and analyzing many sources and existing researches tried to define a model for media to fulfill the desires of audiences effectively.Keywords: Media functions, support functions, function of socialization, companionship, affection function, function of providing social status, social monitoring function
-
Page 149Urban visage is the language of city; the language that is the indicator of human’s perception or thinking of being in the world. «Building» is the symbolic and creative disclosure of thinking that reveals the approach of humans towards life in the world، and his or her view to the world and place. Contravention of the authentic meaning of a Building- that is dwelling، peace، intimacy، ensconcing، protection – involves contemporary human in the crisis of being «homeless» and insecure. Because of this crisis، contemporary human is alien or unfamiliar with his or her urban space even in his or her own city. Only when urban visage (face) is appropriated with content of the city (culture، beliefs، creeds،…) we have urban space. In this situation every element in the urbanization can bring familiar and meaningful feelings for citizens. Reflections on the authentic meaning of Building، place، space may present proposed pattern for authentication to urban face، the face that is language.Keywords: Urban Visage, Building, Dwelling, World, Language
-
Page 167Angels and their nature have been attractive and questionable to human being in all ages. This attractiveness is not just because angels could not be seen by ordinary people as other components of the invisible world are being seen، but there are other reasons. Most important reason is the role of angels in existence world and their relations with mans worldly and Hereafter life. However، representation of angels in the western media contradicts Islamic truth and doctrine; but because of Magical power of the media has great effect on Public opinion. This paper has tried to analyze angels’ feature in national media according Islamic doctrine and suggest some practical and applied solutions for representing angels in the media. Results indicated that، media producers should be fully aware of the concept and doctrine of Islam In addition to technical affair of the media.Keywords: Angel, The National Media, Cinema, Television
-
Page 187The epic of Ashoura in Karbala is one of the eternal epics of creation. This epic has been created by Allah the almighty for guidance of human. Mourning for Imam Hussein (Pbuh) is for reviving this epic. Although the quality and quantity of this mourning is different in every time and place but it should not disagree with wisdom and traditions. In this paper we introduced using of the Tatbir (Qamazani) as an act which wise people are not agree with. And there is no tradition or any historical evidence to confirm it. We narrated the verdicts of many Jurists in this ground for condemning this action. This action can be a pretext for the enemies of Islam for propaganda against Islam and Shiite thought..Keywords: Tatbir, Mourning, illegality of Tatbir, Suprstitious, Innovation