فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1394)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عیسی سلگی، عباس اسماعیلی ساری، علیرضا ریاحی بختیاری، مهرداد هادی پور صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    آلودگی آرسنیک به علت اثرات سمی آن به عنوان ماده سرطان زا، از نگرانی های بزرگ محیط زیستی است. در این تحقیق به منظور ارزیابی آلودگی آرسنیک به خاک و تعیین الگوی توزیع مکانی آن، نمونه های خاک سطحی از مناطق شهری اراک جمع آوری و آنالیز شدند.
    روش بررسی
    در مجموع 62 نمونه خاک سطحی از عمق cm 20-0 از پارک ها، فضای سبز، زمین های باز و کشاورزی، اطراف جاده و میدان ها در شهر اراک جمع آوری شدند. در این تحقیق نقشه توزیع مکانی آرسنیک در خاک توسط GIS و روش درون یابی کریجینگ تولید شد.
    یافته ها
    غلظت آرسنیک در خاک های سطحی شهر اراک بین 2/2 تا mg/kg10/8 بود (میانگین: mg/kg 5/78). نتایج آنالیز مکانی آرسنیک نشان داد که آلودگی آرسنیک در مرکز شهر افزایش می یابد و از جنوب به شمال نیز روند افزایشی مشهود بود. همچنین غلظت آرسنیک در خاک شهری اراک در مقایسه با بسیاری از شهرهای دنیا مقادیر کمتری داشت.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان نتیجه گیری کرد که آرسنیک توسط هر دو فاکتور انسانی و طبیعی کنترل می شود. بیشترین مقادیر آرسنیک در مرکز شهر و شمال بود که بیانگر اثر فعالیت های انسانی مانند صنایع و حمل و نقل است.
    کلیدواژگان: آرسنیک، مناطق شهری، خاک سطحی، اراک
  • مهدی رجبی، بابک سوری صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    طوفان های گرد و غباری که اغلب در مناطق خشک و نیمه خشک جهان روی می دهند حجم زیادی از ذرات معلق را با خود حمل می کنند و از اینرو به عنوان یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی در مقیاس های منطقه ای و بین المللی تلقی می گردند. هدف از این تحقیق ارزیابی مقادیر فلزات سنگین در ذرات گرد و غبار ته نشین شده در شهرهای سنندج، خرم آباد و اندیمشک است.
    روش بررسی
    نمونه برداری ذرات گرد و غبار از 30 خرداد 1391 بمدت یکسال در بازه های زمانی 10 روزه و به طور همزمان در سه ایستگاه سنندج، خرم آباد و اندیمشک با استفاده از روش Deposit Gauge Method صورت گرفت و اندازه گیری فلزات Fe و Mn با استفاده از جذب اتمی به روش شعله و Zn، Cu، As، Ag، Cr، Ni به روش کوره گرافیکی انجام شد. سپس سطح آلودگی فلزات سنگین با استفاده از شاخص های Geo-Accumulation Index (Igeo) و Integrated Pollution Index (IPI) ارزیابی گردید. ماهیت کانی ها و شکل ذرات گرد و غبار نیز بوسیله تفرق اشعه ایکس و تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصله از شاخص Igeo سطوح آلودگی Ag و Cu را بیش از As و Zn در گرد و غبار هر سه ایستگاه ارزیابی نمود در حالی که مقادیر سایر فلزات سنگین آلوده کننده ارزیابی نشدند. ضمنا میانگین مقادیر شاخص IPI برای ایستگاه های سنندج، خرم آباد و اندیمشک بترتیب 2/86، 1/55 و 1/40 محاسبه شد. تفرق اشعه ایکس نیز وفور کانی های سیلیکاته (کوارتز) و کربناته (کلسیت) را در ذرات گرد و غبار سه ایستگاه نشان داد. علاوه بر این تصاویر میکروسکوپ الکترونی تشابه شکل ذرات گرد و غبار در سه ایستگاه را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    با وجود کمتر بودن میانگین میزان ذرات گرد و غبار باریده بر واحد سطح در ایستگاه سنندج، غلظت فلزات سنگین در ذرات گرد و غبار نمونه برداری شده در این ایستگاه در مقایسه با ایستگاه های خرم آباد و اندیمشک بطور نسبی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ذرات گرد و غبار، Deposit gauge method، غرب ایران
  • آرزو حیدری، رامین نبی زاده، محمود علیمحمدی، میترا غلامی، امیرحسین محوی صفحات 23-30
    زمینه و هدف
    کاهش پلیمرهای خارج سلولی آزاد شده ناشی از تجزیه لجن یکی از چالش های اساسی در فرایند تصفیه لجن است. هدف این مطالعه بررسی میزان تغییرات پلیمرهای خارج سلولی طی آبگیری لجن توسط راکتور متوالی اولتراسونیک – الکتروکواگولاسیون تحت شرایط مختلف و تعیین موثرترین حالت برای کاهش این مواد است.
    روش بررسی
    در این مطالعه میزان تغییرات پلیمرهای خارج سلولی در مایع رویی لجن پس از انجام شرایط متفاوت فرایندهای اولتراسونیک (فرکانس های k Hz 35 و 130 و زمان ماندهای 3، 5، 10وmin 30) و الکتروکواگولاسیون (ولتاژهایV 20، 30 و 40 و زمان ماندهای 20، 10 وmin 30) مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین کاهش در فرکانس kHz 35 و زمان min 5 اولتراسونیک با min 30 الکتروکواگولاسیون تحت ولتاژV 40 بدست آمده است. بطوری که در این شرایط مجموع پلیمرهای خارج سلولی در سوپرناتانت لجن به میزان % 69 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، با بکارگیری راکتور اولتراسونیک – الکتروکواگولاسیون علاوه بر آبگیری لجن می توان به میزان قابل توجهی پلیمرهای خارج سلولی رها شده در سوپرناتانت را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اولتراسونیک، الکتروکواگولاسیون، لجن، پلیمرهای خارج سلولی
  • اکبر اسلامی، تقی عبادی، مهسا مرادی، فرشید قنبری صفحات 31-44
    زمینه و هدف
    پرکلرواتیلن به دلیل اثرات سوء بهداشتی و پایداری در منابع آب زیرزمینی، در دسته آلاینده های نگران کننده قرار دارد. مانع واکنش دهنده نفوذپذیر با بستر آهن صفر ظرفیتی یک ناحیه تصفیه غیرفعال بوده که در آن، اتن های کلره بصورت در محل و از طریق مکانیسم احیای شیمیایی تجزیه می شوند. هدف از انجام این پژوهش، بهینه سازی و مدل سازی تکنولوژی مانع واکنش دهنده نفوذپذیر با بستر آهن صفر ظرفیتی با استفاده از روش رویه پاسخ، برای حذف پرکلرواتیلن از محیط آبی است.
    روش بررسی
    به منظور شبیه سازی مانع واکنش دهنده نفوذپذیر با بستر آهن صفر ظرفیتی، از یک ستون پر شده با ماسه سیلیسی و پودر آهن صفر ظرفیتی استفاده شد و تاثیر سه متغیر pH، ارتفاع ستون یا ضخامت مانع و دبی بر کارایی کلرزدایی کاهشی بررسی گردید. طراحی آزمایش، مدل سازی و آنالیز داده ها از طریق روش رویه پاسخ صورت گرفت.
    یافته ها
    کارایی کلرزدایی حدود 93% در شرایط بهینه (pH برابر با 5، ارتفاع ستون cm26 و دبی mL/min 2) بدست آمد. روند افزایشی pH در طول ستون نشان دهنده حاکم بودن شرایط احیا بر ستون بود. ضریب تعیین 0/98 نیز تطابق بالای نتایج آزمایشگاهی با مقادیر پیش بینی شده حاصل از مدل را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، تکنولوژی مانع واکنش دهنده نفوذپذیر با بستر آهن صفر ظرفیتی کارایی بالایی در کلرزدایی پرکلرواتیلن دارد. همچنین با توجه به عدم نیاز به مصرف انرژی، فراوان بودن آهن، عدم تولید محصولات جانبی مضر و هزینه اثربخش بودن، مانع واکنش دهنده نفوذپذیر با بستر آهن صفر ظرفیتی به عنوان یک تکنولوژی پایدار، سبز و دوستدار محیط زیست در تصفیه آب های زیرزمینی مطرح است.
    کلیدواژگان: مانع واکنش دهنده نفوذپذیر، آهن صفر ظرفیتی، کلرزدایی کاهشی، پرکلرواتیلن، روش رویه پاسخ
  • عزیزالله بزی صفحات 45-56
    زمینه و هدف
    در این مقاله، به بررسی غلظت فلزات سنگین نظیر کادمیوم، مس، سرب، روی، نیکل، کروم، آهن و منیزیم در رسوبات ساحلی خلیج چابهار پرداخته شده است.
    روش بررسی
    بدین منظور پنج ایستگاه نمونه برداری انتخاب و نمونه برداری از رسوبات ساحلی و آب های کم عمق در دو فصل تابستان و زمستان سال 1391 انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این است که غلظت فلزات سنگین در رسوبات بیشتر از آب است، هرچند غلظت فلزات در ایستگاه های مختلف در نمونه های رسوب و آب از یک روند کلی پیروی کرده است. تغییرات فصلی بر روی میزان غلظت فلزات تاثیرگذار است؛ به طوری که در فصل زمستان غلظت برخی از فلزات سنگین مانند مس، سرب، روی، کادمیوم و نیکل بیشتر از فصل تابستان است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی غلظت فلزات سنگین در رسوبات منطقه مورد مطالعه از حدود استاندارد تعیین شده برای رسوبات کمتر مشاهده شده است و در بین ایستگاه های مختلف، ایستگاه های نزدیک و مرتبط با بنادر ماهیگیری غلظت بالاتری از فلزات را نشان دادند. نتایج نشان می دهد، اگرچه برخی فلزات منشاء طبیعی دارند، اما افزایش غلظت فلزات سنگین در منطقه مورد بررسی می تواند به تاثیر چشمگیر آلودگی ناشی از قایق های ماهیگیری نیز نسبت داده شود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آب دریا، رسوب، دریای عمان، خلیج چابهار
  • مسعود حاتمی منش، محسن میرزایی، مهدی غلامعلی فرد، علیرضا ریاحی بختیاری، مهربان صادقی صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    ورود فلزات سنگین از طریق فعالیت های انسانی به اکوسیستم های طبیعی، بویژه خاک ها یکی از مهم ترین نگرانی های زیست-محیطی است. این تحقیق به منظور اندازه گیری مقادیر فلزات مس، روی و کروم در خاک محل دفن زباله های شهری و خاکستر زباله های بیمارستانی شهرکرد انجام شده است.
    روش بررسی
    نمونه های خاک از سه بخش، بیرون از محل دفن زباله، محل دفن زباله شهری و محل دفن زباله های بیمارستانی جمع آوری شد. بطوری که از هر بخش به ترتیب 1،2 و1 ایستگاه انتخاب و در هر کدام سه تکرار نمونه برداری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد بین مقادیر فلزات روی، مس و کروم در خاک محل های دفن مورد مطالعه در سطح 95 درصد اختلاف معنادار وجود دارد (P<0/05). همچنین برای فلز روی و مس بیشترین مقدار در محل دفن خاکستر زباله های بیمارستانی، و برای فلز کروم بیشترین مقدار درمحل دفن زباله های زاید شهری بدست آمد. در این بررسی ترتیب مقادیر فلزات مورد بررسی در نمونه های خاک در همه ایستگاه ها بدین صورتZn>Cu>Cr بدست آمد.
    نتیجه گیری
    مقادیر بالای تعیین شده فلزات مورد بررسی در مطالعه حاضر بیانگر کاربرد بالای این فلزات در ساختار زباله های شهری و بیمارستانی و همچنین عدم تفکیک و دفن نادرست آنها است. از این رو آگاهی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی زباله های شهری، بیمارستانی و خاک محل دفن به منظور برآورد اثرات آنها برکیفیت خاک و محیط های اطراف ضروری است.
    کلیدواژگان: فلزات، محل دفن، خاک، مواد زاید شهری، شهرکرد
  • افسانه شهبازی، فرنوش باقری زنوز، حبیبه ابومعاش زاده صفحات 67-80
    زمینه و هدف
    به دلیل وجود عوامل خطرساز و بیماری زا در پسماندهای بیمارستانی، این پسماندها نیاز به مدیریت دقیق و ویژه دارند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی کمی و کیفی و هم چنین پیش بینی روند تولید پسماند بیمارستان امام خمینی(ره) کرج در آینده است.
    روش بررسی
    با نمونه برداری ماهانه از پسماندهای عادی، عفونی، دارویی و نوک تیز و برنده بیمارستان طی چهار سال (1389 الی 1392)، میزان کل پسماند و درصد انواع پسماند مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل پسماند تولیدی طی چهار سال بیش از دو برابر افزایش داشته است. از بین انواع پسماند، بیش ترین میانگین های ماهانه به ازای هر تخت مربوط به پسماندهای عادی و عفونی بوده و به ترتیب 48/3 و 46/5 درصد از کل پسماند تولیدی طی چهار سال را بهخود اختصاص داده اند. هم چنین بیش ترین و کم ترین میزان تولید پسماند مربوط به فروردین و شهریور ماه بوده است. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که روند افزایشی تولیدی پسماند طی سال های مورد مطالعه اختلاف معنی داری دارند (0/001>P). نتایج آنالیز سری زمانی ARIMA، بیانگر ادامه روند افزایشی تولید پسماند تا 6/3 (kg/ bed. day) در آذرماه 1393 است.
    نتیجه گیری
    تولید پسماند در بیمارستان امام خمینی(ره) کرج با افزایش میانگین تولید از 2/98 به kg/ bed. day) 4/44) به ترتیب در سال های 1389 و 1392 نشان دهنده روند افزایشی در تولید پسماند است. مدل سری زمانی ARIMA افزایش 1/5 برابری تولید پسماند در پاییز 1393 را نسبت به میانگین چهار ساله نشان داد که این پیش بینی روند تولید پسماند برای برنامه ریزی، بهینه سازی منابع مورد نیاز و طراحی کلی استراتژی مدیریت پسماند بیمارستانی بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: پسماند بیمارستانی، کرج، آنالیز واریانس، تحلیل روند، ARIMA
  • معصومه مقدم ارجمند، عباس رضایی، سیمین ناصری، سید سعید اشراقی صفحات 81-88
    زمینه و هدف
    امروزه کریپتوسپوریدیوم پاروم به عنوان یکی از عوامل بیماری زای مهم منتقله از آب با مقاومت زیاد در برابر روش های متداول گند زدایی و با توان ایجاد مشکلاتی در منابع آب مطرح است. بدلیل مشکلات مطرح در مطالعات کریپتوسپوریدیوم، جهت برآورد غیرفعال سازی و ارزیابی کیفیت آب، استفاده از اسپور باسیلوس سوبتیلیس غیر بیماری زا به عنوان مدل توصیه شده است. از سوی دیگر، در سال های اخیر توجه ویژه ای به فرایندهای الکتروشیمی به عنوان یک تکنولوژی سازگار با محیط زیست و کارامد در تصفیه و گندزدایی آب شده است. هدف از انجام این تحقیق، ارائه روشی جهت ارتقاء کیفیت آب آشامیدنی است.
    روش بررسی
    در این تحقیق، سیستم الکتروشیمی حاوی الکترودهای استیل به ابعاد cm 4 × 8 در حجم mL 200 از آب آشامیدنی واجد mg/L 4-1 سدیم کلراید مورد استفاده قرار گرفت. سوسپانسیون میکروبی واجد تعداد مشخصی از اسپور باسیلوس سوبتیلیس(ATCC 6633) مطابق باروش استانداردمک فارلند، در محدوده 103 تا 106 اسپور در هر میلی لیتر تهیه گردید. ارزیابی حذف عامل میکروبی هر min 15 طی زمان min 60 با نمونه برداری و انتقال به محیط کشت تریپتیکاز سوی آگار صورت پذیرفت. متغیرهای تعداداسپورهای باکتری، میزان حمایت کننده الکترولیتی، میزان جریان القائی و زمان واکنش مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    فرایند الکتروشیمیائی پیشنهادی بدون استفاده از حمایت کننده الکترولیتی در جریان های الکتریکی کمتر از mA 100 در زمان min 60 قادر به حذف کامل اسپور باسیلوس سوبتیلیس با تراکم 104 تا 106 نبود. افزودن الکترولیت حمایتی سدیم کلراید با غلظت mg/L 4 موجب حذف کامل اسپور در پایان min 60 گردید.
    نتیجه گیری
    افزودن حمایت کننده الکترولیتی سدیم کلراید بدلیل افزایش فرایندهای اکسیداسیون مستقیم و غیر مستقیم، تاثیر میکروب کشی فرایند الکتروشیمیائی را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. بهبود فرایند گندزدایی آب تا رسیدن به حذف کامل اسپور در زمان min 60، با حضور سدیم کلراید می تواند بدلیل تولید بیشتر عوامل اکسیدانت تولید شده در آند باشد.
    کلیدواژگان: الکتروشیمی، اسپور، باسیلوس سوبتیلیس، آب، حمایت کننده الکترولیتی
  • مهسا جهانگیری راد، رامین نبی زاده، جعفر نوری، مسعود یونسیان، فرامرز معطر صفحات 89-96
    زمینه و هدف
    نیترات از جمله آنیون های موجود در آب است که به لحاظ بهداشت عمومی دارای اهمیت زیادی است. فعالیت های مختلف انسانی در کنار منابع طبیعی ناشی از انحلال کانی های حاوی این نمک در ورود آن به منابع آبی نقش بسزایی دارد. هدف این تحقیق بررسی کارایی حذف نیترات از محیط آبی توسط ستون حاوی پلی اکریلونیتریل پوشش داده شده با نانو ذرات اکسید آهن است.
    روش بررسی
    پلی اکریلونیتریل عامل دار شده و پوشش داده شده با نانوذرات آهن سنتز گردید و بعنوان ماده جاذب درون ستونی شیشه ای ریخته شد. مخزن محلول نیترات در قسمت بالایی ستون تعبیه گردید. محلول نیترات (mg/L 100) از داخل مخزن توسط میکروست در دبی های 2، 5 و mg/L 7 وارد ستون شد و کارایی حذف مورد بررسی قرار گرفت. میزان جذب همچنین در حضور میزان متفاوت جاذب (ارتفاع های مختلف) 10،15و cm 20 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که داده ها از فرمول توماس پیروی نموده و بر طبق آن نمودار نقطه شکست نیز ترسیم گردید. همچنین نتایج نشان داد ستون در دبی های پایین موثرتر عمل کرده است. هرچه میزان جریان افزایش یافته زمان نقطه شکست کم شده است. در ارتفاع های پایین تر از ستون بدلیل زمان کم جهت تماس نیترات با جاذب، نقطه شکست از 9 به h 4 کاهش یافت هنگامی که دبی ورودی از 2 به mL/min 7 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    ستون حاوی جاذب در حذف نیترات موثر عمل کرد. در ارتفاعات بیشتری از ستون حذف بالاتر بود. داده ها از فرمول توماس تبعیت کردند. داده های حاصل از ستون جذب با رگرسیون لجستیک هماهنگی بالایی نشان دادند.
    کلیدواژگان: پلی آکریلو نیتریل، نانوذرات اکسید آهن، ستون جاذب، نیترات
  • مریم زارع جدی، نوشین راستکاری، رضا احمدخانیها، محمود علی محمدی، مسعود یونسیان صفحات 97-108
    زمینه و هدف
    اخیرا، احتمال مواجهه با مواد شیمیایی موجود در جدار بطری های پلی اتیلن ترفتالات از طریق مصرف آب های بطری شده، نگرانی هایی را در مصرف کنندگان ایجاد کرده است. یک دسته از این ترکیبات استرهای فتالات نام دارند که برخی از آنها به عنوان ترکیب های سرطان زا (دی اتیل هگزیل فتالات) و مختل کننده های غدد درون ریز (دی اتیل هگزیل فتالات، دی بوتیل فتالات و بوتیل بنزیل فتالات) در انسان شناخته می شوند. هدف اصلی مطالعه، تعیین تاثیر زمان ماندگاری بر آزادسازی استرهای فتالات در آب های بطری شده از زمان تولید تا تاریخ انقضا به مدت یک سال است.
    روش بررسی
    نمونه ها بعد خریداری در شرایط توصیه شده بر روی برچسب محصول در دمای اتاق و به دور از نور خورشید نگهداری گردیدند و سپس میزان آزادسازی استرهای فتالات در زمان های مورد نظر توسط میکرو استخراج با فاز جامد و کروماتوگرافی گازی با دتکتور جرمی اندازه گیری شد. در نهایت ارزیابی خطر مواجهه با ترکیبات مورد نظر برای کل جامعه و گروه های حساس (کودکان پیش از سن مدرسه و زنان باردار و شیرده) از طریق محاسبه میزان دریافت روزانه از طریق آب و محاسبه ضریب خطر و ریسک سرطان اضافی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که زمان از پارامترهای تاثیر گذار بر افزایش میزان مهاجرت استرهای فتالات از جدار بطری ها به درون آب است. به طوری که با گذشت زمان غلظت هر سه ترکیب دی اتیل هگزیل فتالات، دی بوتیل فتالات و بوتیل بنزیل فتالات در آب افزایش می یابد و بعد از 12 ماه نگهداری غلظت فتالات های مختل کننده غدد درون ریز نسبت به هفته اول تولید به ترتیب 811/8، 2545/2 و832 درصد بیشتر شده است. با این حال، در کل در تمامی زمان های مختلف نگهداری میزان دی اتیل هگزیل فتالات از حد مجاز تعیین شده توسط EPA (μg/L6) تجاوز نکرده و تا رسیدن به این میزان نیز فاصله زیادی وجود داشت. ضریب خطر عوارض غیر سرطان زایی محاسبه شده ناشی از این مواجهه (در تمامی گروه های هدف در محدوده 0/005 الی μg/KgBW 0/02) به تنهایی از طریق مصرف آب های بطری شده در تمامی گروه ها کم و قابل چشم پوشی است (ضریب خطر<1). علاوه براین، ریسک سرطان اضافی ناشی از حضور دی اتیل هگزیل فتالات در آب های بطری شده نیز ناچیز و قابل چشم پوشی است (7-10×9/9).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که استفاده از آب های بطری شده به عنوان یک منبع مواجهه خطرزا با استرهای فتالات مطرح نبوده و استفاده از آنها از این نظر تهدیدی برای سلامت افراد جامعه محسوب نمی گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، استرهای فتالات، آب های بطری شده، کودکان پیش از سن مدرسه، زنان
  • منصوره امیرپور، محسن امینی، داریوش خادمی شورمستی صفحات 109-116
    زمینه و هدف
    آفلاتوکسین های M1 و M2 متابولیت های ثانویه سمی از کپک ها هستند که هنگام مصرف غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 و B2 توسط دام، در شیر و محصولات لبنی ظاهر می گردد. با توجه به اهمیت مصرف محصولات لبنی در تغذیه انسان، مطالعه حاضر به منظور بررسی آفلاتوکسینAFM1) M1) در کشک های پاستوریزه (مایع صنعتی) شهر تهران انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    32 نمونه کشک مایع صنعتی (8 برند و از هر کدام 4 تاریخ تولید متفاوت) از سوپر مارکت های شهر تهران خریداری شدند و به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) و با استفاده از ستون های ایمونوافینیتی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه %90/62 کشک ها با میانگین ppt 75/48 ± 60/17 آلوده به AFM1 بودند. در% 20/68 نمونه ها آلودگی بالاتر از حد مجاز استاندارد ایران (ppt100) بوده است. مقایسه برندهای مختلف نشان داد که برند B با میانگین آلودگی ppt158/47 ± 99/09، و برندG با میانگین آلودگی ppt 16/91 ± 21/27، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آلودگی را داشتند. اختلاف میان میزان آلودگی برندها معنی دار نبوده است (0/05
    کلیدواژگان: کشک، آفلاتوکسین M1، HPLC، تهران
  • غلامرضا گودرزی، سحر گراوندی، سعید سعیدی مهر، محمد جواد محمدی، مهدی وثوقی نیری، شکرالله سلمان زاده، کامبیز احمدی انگالی، عبدالکاظم نیسی، علی اکبر بابایی صفحات 117-126
    زمینه و هدف
    طبق برآوردهای سازمان بهداشت جهانی تقریبا هر سال 150000 نفر در جنوب آسیا در اثر بیماری های قلبی– عروقی، تنفسی و سرطان ریه ناشی از آلودگی هوا دچار مرگ زودرس می شوند. نتایج مطالعات در خصوص اثرات کوتاه مدت و بلند مدت به صورت موارد بستری، مراجعه به پزشک، تعداد موارد یک بیماری خاص، مرگ و تعداد سال های از دست رفته زندگی (YOLL) گزارش می شود. در این مقاله هدف این است که به اثر آلاینده PM10 بر سلامت انسان پرداخته شود. مدل کامپیوتری (Air Quality Health Impact Assessment) 2.2.3 Air Q جهت ارزیابی اثرات سوء ناشی از در معرض قرار گرفتن آلاینده PM10 بر سلامت انسان در اهواز در سال 1388 استفاده گردید. تماس طولانی مدت با ذرات معلق بصورت کاهش در طول عمر شخص، خود را نشان می دهد. میزان شیوع برونشیت و کاهش عملکرد ریوی در بچه ها و بزرگسالان حتی در غلظت های متوسط سالیانه ذرات معلق زیر (20μg/m3 (PM2.5 و (30μg/m3 (PM10دیده شده است. عمده منابع انتشار ناشی از دخالت بشر در خصوص ذرات معلق ترافیک جاده ای(25-10 درصد)، احتراق ثابت(55-40 درصد) و فرایندهای صنعتی(30-15 درصد) هستند.
    روش بررسی
    در این مطالعه داده های مورد نیاز از سازمان محیط زیست و سازمان هواشناسی اهواز گردآوری گردید. در مرحله بعد با توجه به خام بودن داده ها توسط نرم افزار Excelپردازش (مجموعه دستورات تصحیح دما و فشار، میانگین گیری، کد نویسی) داده ها انجام گردید. در مرحله آخر داده های پردازش شده توسط Excel به مدل Air Qداده شد. این مدل یک ابزار معتبر و قابل اعتماد به منظور برآورد اثرات کوتاه مدت آلاینده های هوا توسط سازمان بهداشت جهانی معرفی شده است. این مدل شامل چهار اسکرین ورودی (Supplier، AQ data، Location، Parameter) و دو اسکرین خروجی (Table، Graph) است.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که ایستگاه های اداره کل و نادری به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت PM10را داشته اند، همچنین متوسط سالیانه، متوسط تابستان، متوسط زمستان و صدک 98 این آلاینده در شهر اهواز به ترتیب برابر با 261، 376، 170 و μg/m3 1268 بوده است. با توجه به نتایج حاصل تعداد کل مرگ ها منتسب به تماس با PM10 در یک سال 1165 نفر بوده است.
    نتیجه گیری
    نرم افزار Air Q با استفاده از داده های پردازش شده توسط اکسل، خطر نسبی، بروز پایه و جزء منتسب را محاسبه نموده و حاصل کار را به صورت مرگ و میر نمایش می دهد. ذکر این نکته الزامی است که هیچ مدلی وجود ندارد که بتواند اثرات تمام آلاینده ها را یکجا و روی هم برآورد نماید. با توجه به نتایج حاصل تعداد موارد تجمعی مرگ قلبی عروقی با توجه به برآورد حد وسط خطر نسبی در اثر تماس با PM10 طی یکسال 612 نفر بوده است که 52 درصد این تعداد مربوط به غلظت کمتر از μg/m3 300 است. همچنین تعداد موارد تجمعی مرگ ناشی از بیماری های تنفسی با توجه به برآورد حد وسط خطر نسبی در اثر تماس با PM10 طی یکسال 114 نفر بوده است. تعداد تجمعی موارد مراجعه سرپائی به علت بیماری تنفسی منتسب به PM10در یک سال 1551 نفر بوده است. 36 درصد موارد فوق در روزهای با غلظت کمتر از μg/m3 200 رخ داده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار Air Q، خطر نسبی، کمی سازی، سلامت انسان، اهواز
|
  • E. Solgi, A. Esmaili, Sari, A.R. Riyahi Bakhtiari, M. Hadipour Pages 1-10
    Background And Objectives
    Arsenic contamination is of great environmental concern due to its toxic effects as a carcinogen. In order to assess soil arsenic contamination and its distribution patterns, surface soil samples collected from the urban areas of Arak were analyzed.
    Materials And Methods
    Totally, 62 surface soil samples were collected from depth of 0–20 cm of different locations including parks, green spaces, agricultural, roadsides, and squares of Arak City. The spatial distribution of arsenic in soil was mapped using GIS and kriging method.
    Results
    The concentration of arsenic in the surface soil of Arak City was between 2.2- 10.8 mg/kg (average: 5.78 mg/kg). Spatial analysis showed that arsenic contamination enhances in the city center and there was an increasing trend from south to north. In addition, the mean arsenic concentration in the urban topsoil samples from Arak was lower compared with mean concentration for other cities around the world.
    Conclusion
    It seems that arsenic in soil is controlled by natural and anthropogenic factors. The highest concentrations of arsenic in center and the north areas reflected arsenic loading is originated from anthropogenic sources such as vehicles and industrial processes.
    Keywords: Arsenic, Surface Soils, Urban Areas, Arak
  • M. Rajabi, B. Souri Pages 11-22
    Background and Objectives
    Dust storms happening frequently in arid and semiarid regions of the world carry huge amount of particulate matters; hence, these are recognized as one of the most important environmental issues at regional and international scales. This study aimed to evaluate heavy metals laden dustfall particles in Sanandaj, Khoramabad, and Andimeshk cities, West Iran.
    Materials and Methods
    Sampling of dustfall particles was conducted once every 10 days from June 20, 2012 for one year at three stations of Sanandaj, Khorramabad, and Andimeshk simultaneously using Deposit Gauge Method. The concentration of Fe and Mn were measured using Flame Atomic Absorption Spectroscopy and Furnace Atomic Absorption Spectroscopy was used for analyzing Ni, Cr, Ag, As, Cu, and Zn. Then, pollution levels for the heavy metals were evaluated using Geo-Accumulation Index (Igeo) and Integrated Pollution Index (IPI). Mineralogy and morphology of the dustfall particles were inspected using X-ray diffraction and scanning electron microscopy.
    Results
    Igeo index indicated that levels of pollution for Ag and Cu were higher than As and Zn among the dustfall particles of the three stations whereas the concentrations of the other heavy metals were not evaluated as contaminant. Moreover, means of IPI values calculated for stations of Sanandaj, Khorramabad, and Andimeshk were 2.86, 1.55 and 1.40 respectively. X-ray diffraction revealed abundance of silicate (quartz) and carbonate (calcite) minerals in dustfall particles. Additionally, scanning electron microscopy emphasized on similarity of shape of dustfall particles in the three stations.
    Conclusion
    Although mean of dustfall particles on area unit in Sanandaj station was less than Khorramabad and Andimeshk, heavy metals concentration was relatively higher among the sampled dustfall particles.
    Keywords: Heavy metals, Dustfall particles, Deposit gauge method, Western Iran
  • A. Heidari, R. Nabizadeh, M. Alimohammadi, M. Gholami, A.H. Mahvi Pages 23-30
    Background And Objectives
    Reduction of released extracellular polymeric substances (EPS) during sludge dewatering is one of the main challenges in sludge treatment process. The aim of this study was to investigate the EPS quantity changes within sludge dewatering by continues ultrasonic – electrocoagulation (US – EC) reactor under different conditions and to determine the most efficient case for reducing these substances.
    Materials And Methods
    In this study, the EPS quantity changes in supernatant were compared after undergoing different conditions of ultrasonic (frequency of 35 and 130 KHz, detention time of 3,5,10, and 30 min) and electrocoagulation (voltage of 20, 30, and 40 V, detention time of 10, 20, and 30 min) processes were compared.
    Results
    The research found that the maximum efficiency of the US-EC reactor was achieved at a frequency of 35 KHz and detention time of 5 min for ultrasonic with voltage of 40 V and at detention time of 30 min for electrocoagulation process as under these conditions total EPS concentration reduced by 69%.
    Conclusion
    According to the results achieved, US – EC reactor significantly reduced the released EPS in supernatant in addition to dewatering sludge.
    Keywords: Ultrasonic, Electrocoagulation, sludge, extracellular polymeric substances
  • A. Eslami, T. Ebadi, M. Moradi, F. Ghanbari Pages 31-44
    Background And Objectives
    Perchloroethylene (PCE) is categorized as contaminant of concern because of its adverse health effects and persistence in drinking water resources. Permeable reactive barrier with zero valent iron (ZVI-PRB) is a passive zone in which chlorinated ethenes are degraded in situ through the chemical reduction mechanism. The objective of the present investigation was optimization and modelling of ZVI-PRB technology for the elimination of PCE from the aqueous environment using response surface methodology.
    Materials And Methods
    In order to simulate ZVI-PRB, a column filled with silica sand and ZVI was used. effects of three variables including pH, column height or barrier thickness and flow on reductive dechlorination efficiency were assessed. Design of experiment, modelling, and data analysis were carried out using response surface method.
    Results
    The dechlorination efficiency was about 93% under optimum conditions (pH=5, 26 cm column height and 2 mL/min flow rate). The ascending trend of pH along the column revealed that the reductive condition was dominant within the column. The R2 value of 0.98 also indicated good fitness of the experimental results and model predictions.
    Conclusion
    Based on the results, ZVI-PRB technology has high efficiency in dechlorination of PCE. Likewise, regarding to no need of energy consumption, abundance of iron, no production of harmful by-products and cost-effectiveness, ZVI-PRB is propounded as a stable, green, and environmental friendly technology in groundwater remediation.
    Keywords: Permeable Reactive Barrier (PRB), Zero Valent Iron (ZVI), Reductive dechlorination, Perchloroethylene (PCE), Response Surface Method (RSM).
  • A. Bazzi Pages 45-56
    Background and Objectives
    This paper, discussed the concentrations of heavy metals such as cadmium, copper, lead, zinc, nickel, chromium, iron, and magnesium in surface sediments of the Gulf of Chabahar.
    Materials and Methods
    Samples of coastal sediment and shallow waters were collected from five different stations in summer and winter, 2013.
    Results
    The research found that the concentrations of heavy metals in sediments is more than water, although the concentrations of metals in sediment and water from different stations followed a general trend. Seasonal variation had effect on the concentration of metals, so that in winter, the concentration of heavy metals such as copper, lead, zinc, cadmium, and nickel was more than of the summer season.
    Conclusion
    Generally, concentration of heavy metals in the study area was less than the quality guidelines for sediments and water. However, between different stations, higher concentrations of heavy metals were found in stations nearby the fishing ports. The results show that increase in the concentrations of heavy metals can contribute considerable impacts on the pollution level due to fishing boats in the study area; although some metals are also of natural origin.
    Keywords: Heavy metals, Seawater, Sediment, Oman Sea, Gulf of Chabahar
  • M. Hatami Manesh, M. Mirzaei, M. Gholamali Fard, A.R. Riyahi Bakhtiyari, M. Sadeghi Pages 57-66
    Background And Objectives
    one of the most important environmental concerns is heavy metals emissions from human activities to natural ecosystems, particularly transfer to soil. The aims of this study were measured the concentrations of Cu, Zn and Cr in landfill soil and hospital waste ash of Shahrekord municipal solid waste landfill.
    Materials And Methods
    Soil samples were collected from three sites: out of the landfill, municipal landfill and hospital landfill. In each site 2, 1, and 1 stations ware selected respectively and each sample was replicated in three times.
    Results
    We found that there was a significant difference between concentrations of Cu, Zn and Cr in the landfills soil (95% confidence, P <0.05). Furthermore, the highest levels of Zn and Cu were detected in the hospital landfill and also for Cr in the municipal landfills. However, the concentration levels of heavy metals in all of the sites were in order as follows: Zn>Cu>Cr.
    Conclusion
    High concentrations of metals determined in the present study represents the high application of these metals in the structure of municipal and hospital solid wastes and also their inaccurate separation. Thus, awareness about physical and chemical characteristics of municipal and hospital wastes and also the landfill soil is necessary for evaluating their effects on the soil quality and surrounding environments.
    Keywords: Metals, landfills, soil, municipal solid waste, Shahrekord
  • A. Shahbazi, F. Bagheri Zonoz, H. Aboomaash, Zadeh Pages 67-80
    Background And Objectives
    Although amount of hospital waste generation is less than urban waste generation, but because of health risks involved, these wastes need to be managed precisely and specifically. Therefore, the purpose of this study was to survey quality and quantity of waste generation in Emam Khomaini Hospital, Karaj, Iran and to estimate its generation process in future.
    Materials And Methods
    the total amount of different waste percentage and its weight were examined and analyzed through monthly sampling from segregated waste (including general, infectious, pharmaceutical, and sharp wastes) in Emam Khomaini Hospital in Karaj during four years (2010-2013).
    Results
    the hospital waste generation rate became double during four years of study. Among different types of waste, the highest monthly averages per bed for general and infectious waste was 48.3 and 46.5% respectively. In addition, the most and least amount of waste generation was observed in April and September respectively. Analysis of variance showed that the increasing trend of waste generation had a significant difference (P<0.001). Moreover, the estimate of waste generation process through ARIMA time series model represented continuation of increasing trend of waste generation up to 6.3 (kg bed-1 day-1) on December 2014.
    Conclusion
    Waste generation in Emam Khomaini’s hospital follows an increase trend (average generation from 2.98 to 4.44 kg bed-1 day-1 in 2010 to 2012 respectively, reflecting the increasing trend in the waste generation. ARIMA time series model shows that the waste generation rate would be 1.5 fold more in autumn 2014. Estimate of waste generation is necessary for planning and designing of waste management.
    Keywords: hospital waste, Karaj, variance analysis, process analysis, ARIMA
  • A. Mogadam Arjmand, M. Rezaee, S. Naseri, S. Eshraghi Pages 81-88
    Background and Objectives
    Cryptosporidium parvum is considered as one of the pathogenic agents transmitted by water, high resistance to conventional disinfection methods, and potency of creating various problems in water resource. Because of various problems in Cryptosporidium parvum studies, Bacillus subtilis spore is recommended as a surrogate organism for studying protozoa inactivation and evaluation of water quality. On the other hand, electrochemical process is presented as an environmental friendly and high efficient method in disinfection in recent years. The aim of this study was to propose a method for promotion of the water quality.
    Materials and Methods
    In this study, the electrochemical system used was consisted of steel electrodes (4×8 cm), 200 mL volume, and 1-4 mg/L sodium chloride. The bacterial suspensions of Bacillus subtilis (ATCC 6633) was prepared according to the McFarland method with 103 to 106 spores/mL concentration. The microbial agent removal was evaluated by sampling and transferring water to the tripticase soy agar medium every 15 min for 60 min. The number of bacteria spores, supporting electrolyte, induced current, and reaction time were evaluated.
    Results
    The proposed electrolysis process could not eliminate Bacillus subtilis spores at 104 to 106 spores mL-1 rate at lower than 100 mA current for 60 min. Adding sodium chloride supporting electrolyte up to 4 mg/L concentration completely eliminated Bacillus subtilis spores after 60 min.
    Conclusion
    Adding sodium chloride as a supporting electrolyte can increase the spore removal because of increasing direct and indirect oxidation in electrolysis process. Improving water disinfection and spore removal after 60 min could be described by higher oxidant agents in anode electrode.
    Keywords: Electrochemistry, Bacillus subtilis, Spore, Water, Disinfection, Supporting electrolyte
  • M. Jahangiri, Rad, R. Nabizadeh, J. Nouri, M. Yunesian, F. Moattar Pages 89-96
    Background And Objective
    Nitrate is one of the dissolved anions having great health importance in water. Human activities and natural sources are considered as the main roots of nitrate intrusion in to water bodies. The main objective of this paper was to study nitrate removal by packed bed column filled with (PAN)-oxime-nano Fe2O3.
    Materials And Methods
    PAN-oxime-nano Fe2O3 were synthesized and used as an adsorbent in glass column for the removal of nitrate from aqueous solution. Nitrate solution tank was set above the prepared column. The effect of factors, such as flow rate (2, 5, and 7 mL/min) and bed depth (5, 10, and 15 cm) were studied.
    Results
    It was found that the data fit well with Thomas model and breakthrough curve was designed accordingly. The column performed well at lowest flow rate. As the flow rates and time increased, earlier breakthrough was observed. The column breakthrough time (Ce/C0 = 0.05) was reduced from 9 to 4 h, as the flow rates increased from2 to 7 mL/min.
    Conclusion
    fixed-bed using PAN-oxime-nano Fe2O3 exhibited good removal of nitrate. The adsorption studies showed that at longer bed depth, better removal of nitrate would be achieved. Thomas model was suitable for the normal description of breakthrough curve at the experimental condition. The data also were in good agreement with logistic regression.
    Keywords: PAN, nano Fe2O3, adsorption column, nitrate
  • M. Zare Jeddi, N. Rastkari, R. Ahmadkhaniha, M. Alimohammadi, M. Yunesian Pages 97-108
    Background And Objectives
    Bottles for packaging drinking water represent one of the most popular uses of plastic and polymer additives. Recently, public concerns related to possibility of exposure to chemicals through the consumption of polyethylene terephthalate bottled water has caused great concern to consumers. Phthalate esters, as a class of these compounds, are often classified as endocrine disruptors and one of them is a possible carcinogen for human. The aim of this study was to determine the concentrations of phthalates in bottled water and to calculate the health risk of phthalates intake via consumption of bottled waters.
    Materials And Method
    After purchasing, samples were immediately stored according to the recommended conditions (25 ºC, dark place) given on the bottle label. Migration of phthalates was investigated in PET-bottled water at different time intervals using gas chromatography–mass spectroscopy. Therefore, a phthalate exposure assessment was performed to characterize their risk to the consumer’s health via a calculated hazard quotient (HQ).
    Results
    It seems that the duration of storage affects phthalate migration. Total increases of DEHP (811.8%), DBP (2545.2%), and BBP (832%) were observed at 12 months over the initial level before storage (bottled water immediately after production); but the level of phthalates in bottled water was always very low (
    Keywords: Phthalate, Preschooler, Endocrine disruptors, women, risk assessment
  • M. Amirpour, M. Amini, D. Khademi Shurmasti Pages 109-116
    Background and Objectives
    Aflatoxin M1 and M2 (AFM1 and AFM2) are secondary toxic metabolite of molds excreted into livestock milk and dairy products when animal consume feedstuffs contaminated with AFB1 and AFB2. Considering the importance of taking dairy products in human diet, the present study was carried out to determine AFM1 of pasteurized Kashk (industrial liquid) in Tehran Metropolitan.
    Materials and Methods
    Totally, 32 industrial liquid Kashk samples (eight brands with four different dates of production) were purchased from supermarkets of Tehran and were analyzed using High Performance Liquid chromatography (HPLC) and immunoaffinity columns.
    Results
    In this study, 90.62% of samples (mean: 60.17 ± 75.48 ppt) were contaminated with AFM1. The concentration of AFM1 in 20.68% of samples were higher than Iranian national standard limits (100 ppt). Comparison of different brands showed that brand B with the mean 99.09 ± 158.47 ppt and brand G with the mean 21.27 ± 16.91 ppt had the highest and lowest level of contamination respectively, however, the difference was not statistically significant (P > 0.05).
    Conclusion
    Considering contamination of more than half of the samples with AFM1 and the point that even low level of aflatoxin can be a serious problem for human health, therefore, continuous control of dairy products and preventive proceedings such as avoidance of using moldy feedstuffs for livestock is suggested.
    Keywords: Kashk, Aflatoxin M1, HPLC, Tehran
  • Gh. Goudarzi, S. Geravandi, S. Saeidimehr, M.J. Mohammadi, M. Vosoughi Niri, Sh. Salmanzadeh, K. Ahmadi Angali, A.K. Neisi, A.A. Babaei Pages 117-126
    Background And Objectives
    According to the estimates of W.H.O., approximately 150000 persons are annually affected by early death of cardiovascular, respiratory disease, and lung cancer resulted from air pollution in south Asia. The short-term and long-term effects are reported as hospital admission, consulting with a physician, number of special disease, death and years of life lost (YOLL). The purpose of this paper is to discuss the effects of PM10 pollution on human health. AirQ 2.2.3 (Air Quality Health Impact Assessment) Model was used to evaluate adverse health effects caused by PM10 exposure in Ahvaz during 2009. Long-term exposure with suspended particulates are expressed as decreasing personal life. The prevalence of bronchitis and reduced lung function in children and adults, even at annual average concentrations of particulate matter below 20 μg/m3 (PM2.5) and 30 μg/m3 (PM10) have been observed. Major sources of emissions resulting from human intervention in particulate matter are road traffic (25-10%), stationary combustion (55-40%), and industrial processes (30-15%).
    Materials And Methods
    First, PM10 data was collected from Ahvaz Environment Protection Organization and Meteorological Organization. Then, raw data were processed by Excel software.. Finally, data processed were inputted to AirQ model. This model proved to be a valid and reliable tool to estimate the potential short-term effects of air pollution. This software is provided by the World Health Organization and is used to quantify the health effects of air pollution. This model consists of four input screens (Supplier, AQ data, Location, Parameter) and two output screens (Table, Graph).
    Results
    The highest and lowest PM10 concentration was reported for Headquarter and Naderi stations respectively. Moreover, the annual, summer, and winter means and 98 decimal of this pollutant in Ahvaz City was measured as 261, 376, 170, and 1268 μg/m3 respectively. Total death toll contributed to PM10 was estimated as 1165 cases in 2009.
    Conclusion
    Using data processing in Excel, AirQ software calculates relative risks, attributable proportion, and baseline incidence and the final output would be displayed in the form of death toll. It is noteworthy that there is no model that can estimate the effect of all pollutants together and simultaneously. In addition, it was found that the annual PM10 emission mean, the summer mean, winter mean, and 98 percentile were 261, 376, 170, and 1268 μg/m3 in Ahvaz City. Cumulative number of persons for total number of deaths attributed to PM10 exposure was 1165 in 2009; Out of which, 44% has occurred in the days with concentrations lower than 250 μg/m3. It should be noted that 62% of this value is corresponded to the days with concentrations below 350 μg/m3. The total cumulative number of cardiovascular death attributed to the exposure with PM10 during one year of monitoring was 612 persons. On the other hand, 52% of these cases have occurred in days with PM10 levels not exceeding 300 μg/m3. Cumulative number of Hospital Admissions Respiratory Disease attributed to exposure with PM10 during one year of monitoring was 1551 persons; Out of which, 36 % occurred in days with PM10 levels not exceeding 200 μg/m3.
    Keywords: AirQ2.2.3 model, Relative Risk, Baseline Incidence, Attributable proportion, quantification, Health, Ahvaz