فهرست مطالب
نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 93 (بهار 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/05/23
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 5-26تهیه ی اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت گندم و میزان محصول آن، تامین کننده ی مدیریت موفق و پایدار در سیاست گذاری های اقتصادی برای این کالای راهبردی می باشد. بررسی بازتاب طیفی گیاهان با استفاده از طیف سنجی میدانی و تشکیل کتابخانه ی طیفی امکان تفکیک ارقام مختلف گندم و تهیه ی نقشه ی پراکندگی آن ها را افزایش می دهد. به همین منظور منحنی رفتار طیفی مربوط به شش رقم گندم به نام های بهار، چمران، پیشتاز، شیراز، شیرودی و یاواروس در مزرعه ی موسسه ی تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سه مرحله ی رویشی اندازه گیری شدند. مشاهدات توسط دستگاه طیف سنج میدانیASD FieldSpec®3 در نور و شرایط طبیعی اخذ گردیدند. در مرحله ی پیش پردازش سه محدوده ی نویزی متاثر از بخار آب، شناسایی و حذف شدند. سپس به منظور کیفی سازی داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری مشاهدات اشتباه کنار گذاشته شدند. این پژوهش در دو گام اصلی طراحی و اجرا شد. در گام اول تابع پاسخ طیفی سنجنده ی OLI که بر روی ماهواره ی لندست 8 نصب شده است، بر روی طیف های کتابخانه اعمال گردید. سپس با استفاده از معیارهای شباهت طیفی و بیست و هفت شاخص گیاهی مهم حساس به غلظت کلروفیل، شدت فتوسنتز، نیتروژن و میزان آب موجود در تاج گیاه و غیره، حد نهایی تفکیک پذیری ارقام گندم مورد مطالعه، برآورد شد. در گام دوم با انجام بازدید میدانی از منطقه ی مورد مطالعه و اخذ تصاویر ماهواره ای سنجنده ی مورد نظر با استفاده از طیف های کتابخانه ی طیفی، طبقه بندی مزارع شناسایی شده، صورت گرفت. نتایج حاصل تفکیک پذیری قابل ملاحظه ی رقم گندم یاواروس را از سایر ارقام، هم در طیف های میدانی و هم در تصاویر ماهواره ای نشان داد.
کلیدواژگان: طیف سنجی میدانی، تفکیک ارقام گندم ایرانی، شاخص های گیاهی، شباهت طیفی، تصاویر ماهواره ای سنجنده ی OLI -
صفحات 27-40پیچان رودها یکی از اشکال تیپیک ژئومورفولوژیک بوده که به دلیل مهیا بودن شرایط محیطی در سواحل جنوبی کشور ایران به طور متعدد مشاهده می گردند. این لندفرم های پویا و فعال تحت تاثیر دینامیک رودها و شیب آرام دلتاها در فاصله زمانی اندک، تغییرات فضایی شدیدی پیدا می کنند. در این مقاله سعی بر این است تا با استفاده از داده های سنجش از دور و پیمایش میدانی، تغییرات مورفولوژیک بستر رود مند طی یک دوره 57 ساله در پنج بازه زمانی (1334- 1364- 1373- 1379 و 1391) استخراج و تحلیل شود. نتایج تحقیق نشان داد که در طی سال های 1334 تا 1391 تغییرات مورفولوژی بستر رود مند بسیار زیاد بوده، به طوری که در مصب رودخانه نزدیک به 5/3 کیلومتر جا به جایی بستر مشاهده گردید. مقایسه فضایی بستر رود در سال 1334 نسبت به سال 1391، بیانگر این مطلب بوده که 52/42 کیلومترمربع به کناره چپ اضافه شده در حالی که در کناره راست این مقدار 8/33 کیلومترمربع محاسبه گردید. شیب آرام دلتا (کاهش سرعت آب و به جاگذاری مواد رسوبی رود در بستر)، پوشش گیاهی کناره و بستر رود (به دام انداختن رسوبات در بستر رود) و انسان (ایجاد سد در سطح حوضه آبریز مند، ساخت پل و سکوهای حفاظتی در کف بستر و انتقال آب رود به سایت پرورش میگو) از جمله عوامل مهم در تغییر بستر رود مند هستند.
کلیدواژگان: ژئومورفولوژی جریانی، پیچان رود، رود و دلتای مند، سنجش از دور -
صفحات 41-52
امروزه گردشگری به عنوان یکی از منابع اقتصادی، به خصوص در کشورهای دارای سابقه فرهنگی و جاذبه های متعدد گردشگری مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا سامانه های توصیه گر گردشگری جهت کمک به گردشگران طراحی شده است. برنامه ریزی گردشگری قبل از اقدام به سفر، به شخص امکان بازدید بهتر و تعداد بیشتری از مکان ها را می دهد. در نتیجه انجام آن امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد. در برنامه ریزی گردشگری عوامل متعدد و متنوعی دخیل هستند. مدیریت زمانی و انتخاب جاذبه های گردشگری مطابق با علایق شخص از مهمترین این عوامل می باشد. در مقاله حاضر یک سامانه برنامه ریزی گردشگری مبتنی بر وب جهت کمک به گردشگران برای بازدید از جاذبه های مورد علاقه در حداقل زمان ممکن، طراحی و پیاده سازی گردید. در توسعه این سامانه از تلفیق روش های مبتنی بر سامانه حامی تصمیم گیری مکانی و توابع تحلیل مکانی استفاده شده است. معیارهای در نظر گرفته شده در آن شامل معیارهای مربوط به ژئوتوریسم و عوامل موثر زمین شناختی و سایر گونه های گردشگری می باشد. سامانه طراحی شده از طریق اطلاعاتی از قبیل علایق، تعداد روزها و مکان شروع حرکت گردشگر، برای هر روز به صورت جداگانه، برنامه ریزی گردشگری را انجام داده و همراه با ارائه طرح روزانه گردشگر، بهترین مسیر بین مکان های منتخب را تعیین می نماید و مدیریت زمانی و مکانی به صورت همزمان انجام می دهد. این سامانه برای مکان های گردشگری استان تهران، پیاده سازی و قابلیت های آن مورد ارزیابی قرار گرفت.
کلیدواژگان: سامانه توصیه گر گردشگری، سامانه اطلاعات مکانی، سامانه حامی تصمیم گیری مکانی، ژئوتوریسم -
صفحات 53-64
امروزه داده های سنجش از دور قادر به ارائه جدیدترین اطلاعات برای مطالعه پوشش زمین و کاربری های اراضی می باشند. این تصاویر به دلیل ارائه اطلاعات به هنگام، تنوع اشکال، رقومی بودن و امکان پردازش در تهیه نقشه های کاربری از اهمیت بالایی برخوردارند. مشخص کردن پوشش اراضی کمک شایانی به مدیران مناطق جهت تصمیم گیری می کند. در این راستا هدف از انجام این پژوهش مقایسه کارآیی روش های پارامتریک (کمترین فاصله و جعبه ای) و ناپارامتریک (ماشین بردار پشتیبان) در طبقه بندی پوشش اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 در بخشی از شهرستان دزفول می باشد. ماهیت این پژوهش توسعه ای-کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی بوده است. بدینمنظور داده های ماهواره ای شامل تصاویر ماهواره ای لندست 8 (13/8/2013) تهیه گردید، و با استفاده از نرم افزار ENVI آماده سازی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. میزان کارآیی هر روش طبقه بندی با محاسبه دو شاخص صحت کلی و ضریب کاپا بررسی گردید.نتایج مقایسه روش های مورد استفاده در پژوهش نشان داد الگوریتم SVM به ویژه سه کرنل خطی، شعاعی و چند جمله ای نسبت به روش های پارامتریک به ترتیب با 15/97%، 89/95%و 63/95% از دقت مطلوب تری برخوردار هستند.این مطالعه کارآیی و قابلیت مطلوب تر الگوریتم های SVM را در طبقه بندی تصاویر سنجش از دور در مقایسه با روش های پارامتریک تایید می نماید.
کلیدواژگان: طبقه بندی، پوشش زمین، تصویر لندست، ماشین بردار پشتیبان، حداقل فاصله -
صفحات 65-76
آتش سوزی جنگلی یکی از رایج ترین خطرات اکولوژیکی محسوب می شود که پیش بینی صحیح گسترش آن موضوعی حیاتی در حداقل نمودن اثرات مخرب ناشی از آن محسوب می شود. این پدیده به عواملی از جمله توپوگرافی، پوشش گیاهی و اقلیم بستگی دارد. در میان مدل های موجود مدل های قطعی تجربی که در قالب رستر ارائه شده اند از جمله اتوماتای سلولی، به دلیل سادگی مدلسازی و توانایی در مدل سازی سیستم های پیچیده دارای محبوبیت بیشتری هستند. سیستم های شبیه ساز مختلفی جهت شبیه سازی و پیش بینی گسترش آتش با استفاده از اتوماتای سلولی توسعه یافته اند. کیفیت نتایج حاصل از این سیستم ها علاوه بر میزان پیچیدگی مدل به صحت و اطمینان پارامترهای ورودی نیز بستگی دارد که اغلب این پارامترها، دارای درجه ای از عدم اطمینان هستند. یکی از پیشنهادات سازنده جهت غلبه بر مشکل عدم اطمینان، استفاده از رویکرد دو مرحله ای شبیه سازی می باشد. در این رویکرد، ابتدا کلیه ی پارامترهای موجود در مدل با مقایسه ی نتایج حاصل از شبیه سازی با واقعیت بهینه می شوند، سپس مدل شبیه سازی مربوطه با در نظر گرفتن مقادیر بهینه ی بدست آمده برای پارامترها به شبیه سازی گام بعدی گسترش می پردازد. یکی از مهمترین نکات در طراحی این سیستم استفاده از روش بهینه سازی مطلوب می باشد. در این پژوهش جهت غلبه بر مشکل عدم اطمینان و ارتقاء دقت مدل سازی گسترش آتش سوزی جنگلی و اجرای رویکرد دو مرحله ای از دو روش بهینه سازی ازدحام ذرات و کلونی زنبور عسل برای بخشی از جنگل های استان گیلان استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد روش بهینه سازی کلونی زنبور عسل نسبت به روش بهینه سازی ازدحام ذرات، دارای توانایی بالاتری به منظور تولید پارامترهای بهینه ی مدل مورد نظر می باشد.
کلیدواژگان: آتش سوزی جنگلی، اتوماتای سلولی، رویکرد دو مرحله ای شبیه سازی، ازدحام ذرات، زنبور عسل -
صفحات 77-90تحلیل های احتمالی، روش هایی مفید برای شناخت و پیش بینی پدیده ایی نظیر بارش می باشند. از جمله ی این روش ها می توان به زنجیره مارکوف اشاره کرد. زنجیره ی مارکوف حالت خاصی از مدل هایی است که در آنها حالت فعلی یک سیستم به حالت های قبلی آن بستگی دارد. با این روش می توان احتمال وقوع و دوره ی بازگشت پدیده های اقلیمی نظیر بارش را محاسبه نمود. از اینرو در پژوهش حاضر با استفاده از آمار بارش روزانه مربوط به 58 سال(2013-1956) ایستگاه همدیدی شیراز، تواتر و تداوم روزهای بارانی در این شهر با به کارگیری مدل زنجیره مارکوف مورد مطالعه قرار گرفت. آمار فوق براساس ماتریس شمارش تغییر حالات رخداد روزهای خشک و تر (روزهای فاقد بارش و روزهای بارش) مرتب شده، سپس ماتریس تغییر وضعیت براساس روش درست نمایی بیشینه محاسبه گردید. ماتریس مزبور نیز با توان های مکرر، پایا و دوره بازگشت روزانه بارش مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. در ادامه دوره های بازگشت روزهای بارش 2 تا 5 روز و دوره بازگشت روزهای خشک 1 روز نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس دوره بازگشت تداوم روزهای بارانی 2 تا 5 روزه برای دوازده ماه سال نیز محاسبه گردید. نتایج حاصل نشان داد که احتمال وقوع بارش(روزهای تر) در هر روز 1167/0 درصد و احتمال عدم وقوع بارش(روزهای خشک) 8833/0 درصد می باشد. همچنین مشخص شد که بیشترین احتمال وقوع روزهای با بارش، طی فصل زمستان بویژه ماه های ژانویه و فوریه بوده است. برای نمونه دوره بازگشت 2 روز بارانی متوالی در ماه ژانویه حدود 5 روز برآورد گردید. از این رو مشاهده گردید که بارش شیراز از توزیع زمانی ناهمگنی برخوردار است. به عبارت بهتر بارش شیراز یکنواخت نمی باشد و متمرکز است.
کلیدواژگان: تواتر و تداوم، روز خشک، روز بارانی، دوره بازگشت، شیراز -
صفحات 91-100به دلیل پرهزینه و زمان بر بودن عملیات حفاری و نیز ریسک بالای آن در اکتشاف مواد معدنی این مرحله از اهمیت به سزایی برخوردار است. به منظور تعیین نقاط بهینه حفاری، تهیه نقشه پتانسیل معدنی با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی برای تلفیق کلیه فاکتورهای اکتشافی امری ضروری می باشد. روش های مختلفی برای تهیه نقشه پتانسیل یابی تاکنون توسعه یافته است. یکی از موثرترین آنها با توجه به طبیعت پدیده های زمین شناسی و معدنی؛ روش سلسله مراتبی در ترکیب با منطق فازی است. در این تحقیق از روش ترکیبی متشکل از سلسله مراتبی و فازی که تحت عنوانسلسله مراتبی فازی(AHP Fuzzy)؛ بهره گرفته شده است. در این بررسی از فناوری سامانه اطلاعات مکانی به عنوان یکی از موثرترین ابزارها برای مدیریت داده و اطلاعات اکتشافی برای تلفیق داده های مختلف جهت تهیه نقشه پتانسیل معدنی بهره گرفته شده است. در این پژوهش؛ کانسارمس پرفیری نیسیان به عنوان مطالعه موردی استفاده شده است. زیرا این کانسار در استان اصفهان در کمربند ولکانیکی ارومیه-دختر کشور؛ در حال مطالعه اکتشافی بوده و بعلت پیچیدگی های زمین شناسی و معدنی؛ تعیین بهینه محل های حفاری جهت مطالعات تفصیلی از حساسیت قابل توجهی برخوردار است. به منظور تهیه نقشه فاکتور زمین شناسی؛ ژئوشیمی از داده های موجود بهره گرفته شده است. برای محاسبه وزن لایه های اکتشافی از فرآیند سلسله مراتبی فازی استفاده می شود. در راستای اجرای دقیق از متخصصان زمین شناسی و ژئوشیمی بهره گرفته می شود. در فرآیند تلفیق لایه های اطلاعاتی حاصله از عملگرهای فازی استفاده می شود. برای ارزیابی و اعتبارسنجی نقشه پتانسیل معدنی حاصله؛ از گمانه های اکتشافی استفاده می شود. مقایسه نقشه پتانسیل تولید شده با گمانه ها نشانگر انطباق معنادار و مثبت بین آنها است. در این راستا نقاط پیشنهادی برای حفاری های مورد نیاز ارائه شده است.
کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مکانی، حفاری، تلفیق داده، کانسار مس، سلسله مراتبی فازی، اکتشاف -
صفحات 101-114در چند دهه اخیر افزایش دمای زمین باعث بر هم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده و تغییرات اقلیمی گسترده ای را در اغلب نواحی کره زمین موجب گردیده است که از آن به عنوان تغییر اقلیم یاد می شود. هدف این مطالعه، پیش بینی تغییرات اقلیمی استان سیستان و بلوچستان با استفاده از ریز مقیاس نمایی آماری است که در آن داده های سناریوی A2 مدل گردش عمومی جو ECHO-G اجرا می شود. برای ارزیابی، تغییرات اقلیمی و خشکسالی استان سیستان و بلوچستان در دوره آماری 1391تا 1410 توسط مدل LARS-WG ریز مقیاس شدند. در این مطالعه از داده های دمای کمینه، دمای بیشینه، تابش و بارش مدل ECHO-G و داده های واقعی 7 ایستگاه استان شامل چابهار، ایرانشهر، خاش، سراوان، زابل، زهک و زاهدان استفاده شده است.نتایج کلی بررسی ها برای دوره مذکور گویای افزایش 8 درصدی بارش در استان و کاهش تعداد روزهای یخبندان و افزایش میانگین سالانه دما در حدود 3/0 درجه سلسیوس می باشد. بیشترین افزایش ماهانه دما مربوط به فصل زمستان به میزان 9/0 درجه سلسیوس خواهد بود. همچنین تعداد روزهای خشک در شهرستان سراوان افزایش و در بقیه شهرستان ها کاهش می یابد و بطور کلی خشکسالی های این استان در دوره 1410-1391 کاهش می یابد.
کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریز مقیاس نمایی، مدل گردش عمومی جو، سیستان و بلوچستان
-
Pages 5-26Information provision about areas under cultivation of wheat and amount of its products، upplies the successful and ustainable management in the economic policies of this product. Introduction of high pectral and special resolution atellite data has enabled production of such information in a timely and accurate anner. Analysis of the spectral eflectance of plants، using field spectrometry and spectral library formation، increase the ossibility of separating arious wheat species and distribution map preparation. So، spectral behavior curve for 6 ype of wheat called; Bahar، hamran، Pishtaz، Shiraz، Shiroodi and Yavarous was measured at three stage of growth t the «Seed and plant mprovement Institute»، Karaj، Iran. Measurements were carried out using a field pectroradiometer in the range of 50-2500 nm wavelength under natural light and environmental conditions. At the pre processing stage، three noisy ranges effected by vapor was detected and omitted to enhance the gathered data quality، wrong observation were omitted by using statistical methods. To highlight probable spectral reflectance differences of studied types، first، spectral response function of OLI sensor was applied to spectral library. Then، by using 2 important vegetation indices and sensible to chlorophyll density، photosynthesis، Nitrogen and water content severity at the plant canopy، final separately threshold was estimated in the case of time series and single time. Next، by field visits in the fields at the Noor Abad Mamassani، Fars، Iran، identified fields were classified by using Landsat 8 OLI imageries and spectrums in the spectral library. Results showed the significant separation between Yavarous type and the othersKeywords: Field spectroradiometry, Iranian wheat Varieties, Vegetation index, Spectral Similarity, OLI Images
-
Pages 27-40Meanders are typical geomorphologic forms that in the southern coast are of the Due to the availability of environmental conditions. Those landforms have Strong spatial variations، Influenced by the dynamics of rivers and deltas gentle slope in a small interval. In this research was tried with using of remote sensing and survey field data، is Calculated and analyzed Mond river bed morphologic change over a period of 57 years at five time intervals (1955، 19855، 1994، 2000، and 2012). The results were showed Mond river bed morphologic change was very high، over 1955 to 2012، So that the 5/3 km displacement substrate was observed the estuary nearly. The length of river bed was 51. 45 Km in 1955، while in 2012 is achieve to 39. 87 Km and this change is caused sinuosity reduce، Mond river is changed of meander form to wave formation. Spatial compare of river bed was showed 42. 52 square kilometers have been added to the left side while this amount was calculated on the right side kilometers 33. 8. Moreover is reduced 7. 66 square kilometers from the left side and the right side is 4. 42 square kilometers. Surface delta gentel slope was caused velocity of the water and placing sediment in river bed، vegetation in river bed and side is caused trapping sediment and dams in the river. Also human is reduced sediment input with action such as dam’s construction in Mond basin، make of Bridge and protective pads on the bottom of the bed and the water transfer to the shrimp site. The result can significantly help to authorities and organizations related to environmental management.Keywords: Fluvial Geomorphology, Meander, delta, river of Mond, Remote Sensing
-
Pages 41-52
Today، tourism is considered as an income-generating industry. best planning help to tourists that be have Memorable travel with satisfying experience. Tourists should choose suitable tourist places، In order to do better and more visits، tourism planning is inevitable during the days before that user travel. In Tourism planning، time management and site selection have great importance in accordance with the interests of tourists. In this paper، the development of a web-based tourism planning system been presented to help tourists to visit tourist places of interest in the minimum possible time. In The development of this system are used of the integration of decision support system based on spatial and spatial analysis functions. The considered criteria in the system are including measures related to the Geotourism and geological factors and other forms of tourism including religious، historical، sporting، cultural، historic، natural، recreational، center sale. Designed System does tourism planning through information such as interests، number of days and the place of starting movement، for each day individually and with Daily schedule of tourists، it plans best route between the set of selected locations And time and place management does simultaneously. The system implemented for tourist places in Tehran and evaluated its capabilities This system will show pictures and various other tourist places on the map، in addition to finding the shortest route and display the location and direction of travel on the map And also it refers different websites address for access to the tourism additional information.
Keywords: Tourism Recommendation system, GIS, SDSS, Geotourism -
Pages 53-64
Nowadays، remote sensing data is able to provide the latest information for the study of land cover and land uses. These images are important to provide land use maps، because of present update information، diversity of forms، digital and also ability of images processing. Specifying of Land cover helps to managers for its make decision in different situation. Different methods are applicable in classifying and presenting land use maps and land cover stem from satellite image. These methods have variable functions and outputs depending on type and characteristics of uses data. The purpose of this study is comparing of Parametric (including distance functions and box functions) and nonparametric (SVM) methods in classification of land cover and land use using multiband images of Landsat satellite 8. This study is applied-developmental، and is done in descriptive-analytical method. The data includes satellite images of Landsat satellite 8 (13. 08. 2013) that was prepared، then using ENVI software were prepared and analyzed. The effectiveness of each classification method were investigated whit calculate of Overall accuracy and Kappa coefficient indicates. The results show that the SVM algorithm، especially linear، radial and polynomial Kernel than parametric methods with 97. 15%، 95. 89% and 95. 63%، respectively، have more accuracy. This study confirms the performance of SVM algorithm in comparison whit parametric methods.
Keywords: Classification, land cover, Landsat image, support vector machine, the minimum distance, Dezful -
Pages 65-76
Forest fire is one of the most common ecological disaster which it''s accurate spread prediction is a very essential issue in minimizing it''s destructive effects. This phenomenon depends on factors such as topography، vegetation and climate. Among the available models، experimental deterministic models that are presented in the form of raster such as cellular automata are more popular due to their simplicity and ability in modeling complex systems. Many simulator systems have been developed in order to simulate and predict fire spread by cellular automata. The quality of their results depends on accuracy and reliability of input parameters as well as model complexity which most of these parameters have a degree of uncertainty. A constructive suggestion to overcome the problem of uncertainty is using a two phase simulation approach. In this approach، at first، model parameters will be optimized by comparing simulation results with reality، then simulation model will be used for simulating next step of fire spread considering optimal values which already has been obtained in the first step. One of the important points in designing this system is using optimal optimization method. In this study، two optimization methods named Particle Swarm Optimization (PSO) and Artificial Bee Colony (ABC) have been used to overcome the problem of uncertainty and enhance the precision of forest fire spread modeling and performe two phase simulation approach for part forests of Gilan provinces. Results show that Artificial Bee Colony has higher ability than Particle Swarm Optimization in producing optimal parameters of the model.
Keywords: Forest fire, Cellular automata, two phase simulation approach, particle swarm, Bee colony -
Pages 77-90probability analysises are methodes useful for understanding and predicting phenomena uch as precipitation. One f these methodes is the Markov chain. Markov chain model is particular state of models hat the current state of a ystem is depends on previouses state. This methode calculates return period of ccurrence climate phenomena such as recipitation. Hence، in the present study daily precipitation data for 58 years (1956 - 013) synoptic station in Shiraz re used، the frequency and persistence of precipitation days are studied by using the Markov chain model. Above statistic data are based on the transition probabilities matrix of the wet and the dry days (days without precipitation and precipitation days) are sorted، then changing of the situation matrix is calculated based on the maximum likelihood method. Late matrix with repeated power، reliable and daily rainfall return period are analyzed and evaluated. In the following، return periods for rainfall days of 2 to 5 days and return periods for dry days of 1، are evaluated. Then return period continuation of precipitation days 2 to 5 days for twelve months of the year is calculated. The results show that the probability of precipitation (wet days) per day is %0. 1167 and the probability of lack precipitation (dry days) is %0. 8833 percent. It is obvious that the most occurrence of days with rainfall، especially during the winter، are the January and the February. For example، the return period of 2 consecutive precipitation days in January was estimated with 5 days. Hence، observed that rainfall distribution is heterogeneity in Shiraz. In other words، rainfall is not uniform and concentrated in Shiraz.Keywords: frequency, persistence, dry day, precipitation day, return period, Shiraz
-
Pages 91-100Due to costly and time consuming of the drilling operation، this task is high risk process and very critical and for any mineral exploration study. To determine optimized location for drilling locations، it is necessary to use geographic information system، GIS to perform the mineral potential mapping using integration of all available exploration information. Various methods have been developed for performing the mineral potential mapping at the present. Among those methods، the analytic hierarchy (AHP) method is very efficient and popular. Regarding to nature of geological and exploration information، combination of the AHP method and the Fuzzy logic resulted a new method called Fuzzy analytic hierarchy (FAHP). In this study، GIS is applied as significant and useful technology for management of the mineral exploration information is one the most important approach which has been used generally for mineral exploration and also the data integration to the mineral potential Map for a given prospect. Here، the Naysian copper prospect located in the Uromieh-Dokhtar Volcanic belt، in Esfahan province is used as case study. The main aim of this study is to determine optimized drilling location using FAHP methods. To produce geological، geochemical factor maps، all available data of the Naysian copper Prospect have been collected and analyzed. FAHP and geological expertise from different geologists are used to calculate weight for each exploration data layer. Fuzzy operators have been applied for integrating data layer in GIS. Finally، the Mineral potential maps and drilling locations resulted from this study is evaluated using previous study and drilled wells. Our evaluation indicates a comprehensive and positive correlation between suggested drilling locations resulted from this study and the previous drillings.Keywords: Geographical Information system, Drilling, Data integration, Copper Prospect, analytic hierarchy
-
Pages 101-114In recent decades، the increase of weather data has caused the disturbance of climatic balance of the earth which is called climate change. The aim of this study، is to predict climatic changes of Sistan-va Baluchestan province using statistical downscaling in which A2 scenario of ECHO-G atmospheric general circulation model is performed. Which were downscaled in order to evaluate climatic، drought، and glacial changes in the statistical period of 2012 - 2031 using LARS-WG model In this study، the data of minimum temperature، maximum temperature، radiation، and precipitation of ECHO-G model، and real data of seven stations of the province including Chabahar، Iranshahr، Khash، Saravan، Zabol،Zahak and Zahedan were used. Overall results of surveys shows 8 percent increase of precipitation in the province and a decrease of glacial days and the increase of average annual temperature by about 0. 3 centigrade، and the highest temperature increase will belong to the winter season by about 0. 9. Moreover، the number of dry days will decrease in Saravan and other counties and generally the droughts will decrease in the province in the 2012- 2031 period.Keywords: climate change, downscaling, General Circulation model, Sistan, Baluchestan