فهرست مطالب
International Journal of Behavioral Sciences
Volume:9 Issue: 2, 2015
- تاریخ انتشار: 1394/06/20
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 103مقدمهآمارهای گزارش شده در ایران حاکی از آن است که حوادث رانندگی پس از بیماری های قلبی و عروقی، دومین و در گروه سنی زیر 40 سال اولین علت مرگ ومیر محسوب می شود. بر اساس برخی از پژوهش ها، تصادفات بیشتر از وضعیت سلامت روانی، مشکلات رفتاری و نگرش رانندگان ناشی می شود. پژوهش حاضر با هدف تهیه بسته آموزشی مهارت های روانی اجتماعی رانندگان و بررسی اثربخشی آن بر بهزیستی روانشناختی و مدیریت هیجانی آنان ازجمله اضطراب و پرخاشگری انجام شده است.
روشپژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی است. گروه نمونه به صورت در دسترس شامل 350 نفر از رانندگان شرکت واحد اتوبوس رانی شهر تهران بود که به صورت تصادفی در 10 گروه تقسیم و آموزش های موردنظر را دریافت کردند. آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به سیاهه احساس خصومت رادفورد – ویلیامز، سیاهه اضطراب حالت- صفت بزرگسالان و سلامت روانی (شامل بهزیستی روانشناختی و درماندگی روانشناختی) پاسخ دادند. بسته آموزشی مداخلات روانی- اجتماعی رانندگان در قالب 9 جلسه 80 دقیقه ای در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل های مجزای آزمون t وابسته و اندازه گیری های مکرر استفاده شد.یافته هانتایج حاصل از داده های مقیاس احساس خصومت و مقوله اضطراب حالت نشان داد، میانگین های دو مرحله پیش آزمون و پس-آزمون تفاوت معناداری ندارند. نتایج حاصل از داده های مقیاس سلامت روانی (با دو خرده مقیاس) نشان داد، نیمرخ میانگین های دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری دارد و اثربخشی مداخله بر مولفه درماندگی روان شناختی بیشتر از بهزیستی روانشناختی بوده است.
نتیجه گیریشرکت در این دوره آموزشی، به کاهش میانگین گروه در احساس خصومت، اضطراب حالت و درماندگی روان شناختی منجر شده است، اگرچه این تفاوت چندان چشمگیر نیست. شرکت در دوره آموزشی مهارت های روانی- اجتماعی باعث افزایش بهزیستی روانشناختی و کاهش درماندگی روان شناختی شده است.
کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، راننده، سلامت روانی، بهزیستی روانشناختی، مدیریت هیجان -
صفحه 111مقدمههدف پژوهش حاضر فرا تحلیل مطالعات اثربخشی بازی درمانی بر اختلال های رفتاری کودکان در ایران بود.
روشروش پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل است، از این رو با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی نسبت به یافتن و جمع-آوری تمام گزارش های پژوهشی اقدام شد. نمونه مطالعات مورد استفاده شامل22 مطالعه انجام شده از 1375 تا 1391 در سراسر کشور بود که 637 نفر آزمونی را در بر می گرفت. داده های حاصل از این 22 مطالعه با روش اندازه اثر تفاوت میانگین استاندارد شده یا d کوهن برای مدل اثرهای ثابت مورد فرا تحلیل قرار گرفتند. تمام عملیات آماری با استفاده از ویرایش دوم نرم افزار جامع فراتحلیل انجام شد.یافته هایافته ها نشان دادند که میانگین اندازه اثر کلی مطالعات مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت برابر 434/0 و برای اثرات تصادفی برابر 477/0 می باشد که هر دو معنادار هستند. با توجه به این که اندازه های اثر ناهمگون بودند، نسبت به جست و جوی متغیرهای تعدیل کننده اقدام شد. یافته ها نشان داد که بین اندازه اثر مطالعات مورد بررسی با توجه به طرح پژوهش و جنسیت آزمودنی ها، تفاوت معناداری وجود نداشت. اما بین اندازه اثر مطالعات مورد بررسی در زمینه اثربخشی بازی درمانی بر اختلال های رفتاری کودکان با توجه به سن آزمودنی ها، نوع متغیر مستقل و تعداد جلسه های بازی درمانی تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجه گیریبرگزاری جلسه های بازی درمانی بطور کامل و در جلسه های متعدد و در سنین پایین تر می تواند اختلال های رفتاری کودکان را بهبود بخشد.
-
صفحه 121مقدمهمولفه های سوگیری توجه از علل نگه دارنده و تداوم بخش اختلال اضطراب فراگیر محسوب می شود. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری در مولفه های سوگیری توجه در اختلال اضطراب فراگیر بود.روشپژوهش در چارچوب طرح های تجربی تک آزمودنی با استفاده از خط پایه چندگانه اجرا شد. بر اساس تمایل به شرکت در مطالعه، مصاحبه تشخیصی ساختاریافته و ملاک های ورود، از میان بیماران مبتلابه اختلال اضطراب فراگیر دو نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. هر دو آزمودنی به صورت انفرادی در خلال 12 جلسه تحت درمان مدل دوگاس برای اختلال اضطراب فراگیر، قرار گرفتند. بیماران دریافت کننده درمان شناختی رفتاری 6 بار به وسیله آزمایه دات پروب ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های تغییرات روند، شیب و تفسیر فراز و فرود نمودارها استفاده شد.یافته هادرمان شناختی رفتاری موجب کاهش قابل ملاحظه نمرات ناتوانی در رهایی توجه به تهدید در مقایسه با قبل از درمان شد. بازبینی دیداری نمودارهای اثربخشی و اندازه تاثیر نیز بیانگر کاهش معنادار و قابل توجه ناتوانی در رهایی توجه بود. اثربخشی درمان شناختی رفتاری در متغیر توجه تسهیل شده به تهدید مشاهده نشد.نتیجه گیرییافته ها به طورکلی نشان می دهند که درمان شناختی رفتاری به شکل مستقیم و غیرمستقیم از طریق هدف قرار دادن مولفه های سوگیری توجه می تواند درمان مناسبی برای اختلال اضطراب فراگیر باشد. این یافته ها تلویحات کاربردی بالینی مناسبی برای اختلال های اضطرابی، مخصوصا GAD دارند.
کلیدواژگان: مولفه های سوگیری توجه، درمان شناختی رفتاری، اختلال اضطراب فراگیر -
صفحه 129مقدمهکودکان برای مقابله با تنش های زندگی و حفظ سلامت روانی خود به مهارت هایی نیاز دارند. آموزش مهارت های ارتباطی بستر مناسبی برای آماده سازی کودکان برای غلبه بر تنش ها فراهم می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی در سازش یافتگی و همدلی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی انجام شد.روشپژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی است. در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه چهارم و پنجم ابتدایی شهر رودبار در سال تحصیلی 93-1392 بود. در مرحله غربالگری و بر اساس کسب نمره لازم در دو پرسشنامه سازش یافتگی سینها و سینگ و پرسشنامه همدلی بریانت، از میان 126 دانش آموز، 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری داده ها نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی در سازش یافتگی کل دانش آموزان به طور معنا داری موثر است. در مورد مولفه های سازش یافتگی نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری داده ها نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی بر مولفه های سازش یافتگی (اجتماعی، عاطفی وتحصیلی) تفاوت معناداری دارد. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی بر همدلی دانش آموزان به طور معناداری موثر است.
نتیجه گیریبا توجه به اینکه در برنامه آموزش مهارت های ارتباطی به کیفیت تعامل اجتماعی و هیجانی دانش آموزان با همسالان و محیط اطراف توجه می شود و فرصت بهره برداری از این مهارت ها در محیط های واقعی و عینی برای آن ها فراهم می گردد، لذا استفاده از این گونه برنامه ها در محیط های آموزشگاهی ضرورت دارد.
کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، سازش یافتگی، همدلی، دانش آموزان -
صفحه 139مقدمههدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی طرحواره درمانی در راهبردهای تنظیم شناختی هیجان دانشجویان دارای نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی بود.روشروش پژوهش از نوع نیمه تجربی و همراه با گروه کنترل و آزمایش به صورت پیش آزمون- پس آزمون بود. بدین منظور 20 نفر از دانشجویان پسر دارای نشانه های اضطراب اجتماعی دانشگاه اصفهان به شیوه هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایشی طی هشت جلسه تحت مداخله با رویکرد طرحواره درمانی گروهی قرار گرفت و گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش مقیاس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان- فرم کوتاه (CERQ-SHORT FORM) بود.یافته هانتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که طرحواره درمانی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان را افراد گروه آزمایش به طور معناداری بهبود می بخشد. نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر ابعاد راهبردهای تنظیم شناختی هیجان شامل ملامت خویشتن، ملامت دیگران، ارزیابی مجدد مثبت، فاجعه سازی، نشخوارگری و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی موثر است.نتیجه گیریاز طرحواره درمانی برای بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و درمان اختلال اضطراب اجتماعی و همچنین درمان بیماری هایی که تنظیم هیجان به عنوان یک متغیر میانجی نقشی اساسی در تداوم و پیدایش آن ها دارد، سود جست.
کلیدواژگان: طرحواره درمانی، نظم جویی شناختی هیجان، اضطراب اجتماعی، دانشجویان -
صفحه 147مقدمههدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی (وجدانی بودن و روان رنجورخویی) و ویژگی های سازمانی (ویژگی های شغل، عدالت سازمانی، تطابق شخص – شغل و عزت نفس سازمانی) با انگیزش شغلی بود.روششرکت کنندگان پژوهش شامل 225 نفر از کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی لرستان بودند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های انگیزش شغلی، پرسشنامه تجدید نظر شده پنج عاملی شخصیت نئو (NEO-FFI)، ویژگی های شغل(JDS)، عدالت سازمانی، تطابق شخص – شغل و عزت نفس سازمانی استفاده شد.یافته هانتایج نشان دادند که وجدانی بودن، ویژگی های شغل، عدالت سازمانی، تطابق شخص-شغل و عزت نفس سازمانی با انگیزش شغلی رابطه مثبت، و روان رنجورخویی با انگیزش شغلی رابطه منفی دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که متغیرهای پیش بین (وجدانی بودن، ویژگی های شغل، عدالت سازمانی، تطابق شخص-شغل و عدالت سازمانی) 61 درصد از واریانس انگیزش شغلی را تبیین می کنند.نتیجه گیریبا توجه به روابط موجود بین متغیرهای پیش بین و انگیزش شغلی، برای افزایش انگیزش شغلی، سازمان ها باید، کارکنان با نمره بالای ویژگی شخصیتی وجدانی بودن را انتخاب کنند و همچنین بر افزایش متغیرهای سازمانی همچون ویژگی های شغل،عدالت سازمانی، تطابق شخص-شغل و عزت نفس سازمانی در محیط کار تمرکز نمود.
کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ویژگی های شغل، عدالت سازمانی، تطابق شخص - شغل، عزت نفس سازمانی، انگیزش شغلی -
صفحه 158مقدمهبین توقعات بیماران و مراقبت واقعی که آنان توسط پرستاران دریافت می کنند اختلاف وجود دارد. از آن جایی که بیماران بخش اورژانس نیازمند درمان و مراقبت فوری وخاص هستند، درک انتظارات آن ها جهت ارائه مراقبت مطلوب ضروری است. همچنین درک پرستاران در ارائه مراقبت در شرایط اورژانس به گونه ای دیگر می باشد. مطالعه حاضر با هدف تبیین ادراک بیماران و پرستاران از مراقبت در بخش اورژانس انجام گردید.روشاین بررسی از نوع کیفی به شیوه تحلیل محتوا انجام شد که طی آن 25 پرستار و بیمار در مدت شش ماه به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف در بخش های اورژانس دو بیمارستان آموزشی شهر تهران انتخاب و بررسی شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار جمع آوری و همزمان با استفاده از آنالیز محتوای کیفی قراردادی تجزیه و تحلیل گردیدند.یافته هاآنالیز مستمر و مقایسه ای داده ها نشان داد که ادراک پرستاران و بیماران از مراقبت در دو طبقه نیاز بیماران و انجام وظایف و کارهای روتین توسط پرستاران قرار گرفته است. نیاز بیماران از مراقبت شامل سه زیر طبقه تسکین و رفع سریع درد و رنج ناشی از بیماری، حفظ حریم و احترام و تعیین سریع وضعیت بستری بوده است. اما درک پرستاران از مراقبت که همان طبقه انجام وظایف و کارهای روتین بوده است از سه زیر طبقه انجام کار بصورت دقیق، سریع و جامع تشکیل شده است.نتیجه گیریهمانگونه که ملاحظه می شود معنای مراقبت در بیماران اورژانس مبتنی بر درک نیاز و شرایط حاد خودشان می باشد اما پرستاران مراقبت را براساس شرایط و موقعیت سازمانی درک و تجربه می کنند. این موارد نشان دهنده وجود واگرایی معنایی قابل توجه بین ادراک بیماران و پرستاران بوده است. برای کاهش تنش ها و بهینه سازی کیفیت مراقبت، پرستاران و مدیران باید به حل این چالش توجه نمایند.
کلیدواژگان: پرستار اورژانس، بیمار، مراقبت، تحلیل محتوای کیفی
-
Page 103Introducation: According to the studied literature، driving accidents followed by cardiovascular diseases، is the second cause (the first in the age group below 40 years) leading to deaths in Iran. Based on research، accidents are affected by mental health status، behavioral problems and attitudes of drivers. The aim of the present study is to prepare psycho-social skill training packages for drivers and investigating its effectiveness on mental health. Its negative effects such as anxiety and aggression have been also studied.MethodThe present study was a quasi-experimental design with a single pretest - posttest group. The sample included 350 bus drivers in Tehran whom were randomly divided into 10 groups and received training. All the participants، in both the two stages of pre-test and post-test completed the Redford''s Williams Hostility Inventory، Trait-State Anxiety Inventory of Adulthood and Mental Health Inventory. The educational package of the psycho-social intervention for drivers was carried out in 9، 80 minute sessions at the Khaje- Nasir University. For data analysis، the dependent t-test and repeated measures were used.ResultsResults of the hostility scale showed that means of pre-test and post-test have no significant difference with each other. In addition، the findings of the t-test on state anxiety showed that the mean of pre-test and post-test do not have any significant difference either. Results of the mental health scale (with two subscales) showed that the means of the pre-test and post-test did not have any significant differences. Also the effects on psychological distress component was higher than psychological well-being.ConclusionParticipating in the workshop، has led to decreasing the mean level of hostility، anxiety and psychological distress، although the difference was not considerable. The training package of psycho-social skills also has led to increasing the mean of psychological well-being and reducing psychological distress.
-
Page 111IntroductionThe aim of the present research was to conduct a meta-analysis on the effectiveness of play therapy studies on behavioral disorders in children.MethodThe method of this study was meta-analysis. Twenty two studies from throughout Iran (1996 to 2012) including 637 participants were used in this meta-analysis. Data was analyzed using standardized mean difference effect size method for fixed effect model or Cohen’s d (Cohen، 1988، Hooman، 2008). All statistical operations were accomplished by Comprehensive Meta-Analysis، Version 2. 0 (Borenstein، Hedges، Higgins & Rothestein، 2005، translated by Delavar & Ganji، 2012).ResultsResults showed that the mean of mixed-model of effect size was 0/434 for the fixed effect model and 0/477 for the random effect model that both of them were significant in 0/001 level. In view of the fact that the effect sizes were heterogeneous، searches were done for moderator variables. Results showed that there wasn’t any significant difference between the effect sizes of studies، regarding the research design and gender of participants. The differences between the effect sizes of studies about the effectiveness of play therapy studies on behavioral disorders in children، regarding the age of participants and number of play therapy sessions were significant.ConclusionIt can be concluded that carrying out play therapies in many sessions and in lower ages could decrease behavioral disorder symptoms in children.Keywords: Play Therapy, Behavioral Disorder, Meta, Analysis, Children
-
Page 121IntroductionAttentional bias components are important factors in the etiology and maintenance of Generalized Anxiety Disorder (GAD). The purpose of this study was to examine the effectiveness of cognitive-behavior therapy in attentional bias components of patients with generalized anxiety disorderMethodThis research was administrated in a single subject experimental design framework using multiple baselines. According to the tendency of the participants، structured diagnostic interview and inclusion criteria، 2 GAD patients were selected randomly. Participants received cognitive behavioral therapy according to the Dugas’s model for GAD in twelve sessions. Patients receiving cognitive-behavior therapy were examined by the dot probe task. To analyze the data، indexes of process changes، slope and interpretation of ups & downs in charts were employed.ResultsCognitive-behavior therapy dramatically reduced delayed disengagement from threat in subjects. This means the scores during the intervention sessions were significantly reduced compared with baseline scores. The visual inspection of charts and size effects indicated significant decreases in delayed disengagement from threat in participants. No effectiveness of cognitive - behavioral therapy was seen in the facilitated attention to threat.ConclusionFindings generally showed that cognitive-behavior therapy via directly and indirectly targeting the mechanisms of attentional bias components can be considered as an appreciate choice for the treatment of generalized anxiety disorder. These findings have constructive clinical implications in the treatment of anxiety disorder، particularly about GAD.Keywords: Attentional Biases Components, Cognitive, Behavior Therapy, Generalized Anxiety Disorder
-
Page 129IntroductionChildren and adolescents need some skills and instructions so that they can cope with life tensions and preserve their psychological health. Educating communication skills can make children ready for overcoming these tensions. The purpose of this study is to survey the effects of teaching communication skills on the adjustment and empathy of girl students at elementary schools.MethodThe present study is a semi-experimental research including all fourth and fifth grade girl students of the Roudbar City، Guilan province at 1392-93 curriculums. Among the 126 students، 30 of them were selected and randomly divided into two experimental and controlled groups at the screening level and based on getting necessary scores in two Sinha and Sing Questionnaire and Beriant’s empathy Questionnaire.ResultsThe results of one variable covariance analysis of data showed that training communication skills is significantly effective on the adjustment of all students. The results of the multi variable covariance analysis of adjustment components also showed that training communication skills have significant differences on each three groups of adjustment components (social، emotional and schooling). Also، the results of the covariance analysis showed that teaching communication skills is significantly effective on the empathy of students.ConclusionConsidering the fact that in teaching communication skills programs، the quality of social and emotional communication with peers and the environment is noted and also the context or opportunity of exploiting these skills in actual and objective environments are provided، so the use of these kinds of programs is necessary in educational environments.Keywords: Communication Skills, Adjustment, Empathy, Students
-
Page 139IntroductionThe purpose of this study was to examine the effectiveness of group schema therapy on cognitive emotion regulation strategies of students with social anxiety disorder.MethodThis study was an experimental research، and a pre-test، post-test and control group design was applied. The statistical population of this study included male students in Isfahan University with social anxiety disorder symptoms in the academic year of 1392-93. The sample of the study included 20 male students among the male students in Isfahan University which had been identified by the scales of Social Phobia Inventory (SPIN) and Structured Clinical Interview through simple random sampling. Then they were assigned into two groups of control and experimental. They were finally assessed with cognitive emotional regulation strategy scales. The experimental group received group schema therapy training for 2 months (8 sessions of 90 minutes) while the control group received no training at all.ResultsThe results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that group schema therapy training of cognitive emotion regulation strategies was effective. In addition، schema therapy can improve positive reappraisal، refocus on planning، self-blame، rumination، other-blame and catastrophizing.ConclusionSchema therapy can be used as an effective intervention for the treatment of diseases that cognitive emotion regulation strategies play a key role in maintaining.Keywords: Schema Therapy, Cognitive Emotion Regulation, Social Anxiety, Students
-
Page 147IntroductionThis study was conducted to investigate the relationship of personality traits (conscientiousness and neuroticism) and organizational characteristics (job characteristics، organizational justice، person-job fit and organization - based self-esteem) with work motivation.MethodParticipants included 225 employees of the Lorestan National Oil Products Distribution Company (NOPDC). The instruments used in this study included the Work Motivation Scale، the NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI)، the Job Diagnostic Survey (JDS)، the Organizational Justice Questionnaire، the Person-Job Fit Scale and Organization-Based Self-Esteem Scale.ResultsResults indicated that conscientiousness، job characteristics، organizational justice، person-job fit and organization - based self-esteem were positively related with work motivation and neuroticism was negatively related with work motivation. Moreover، hierarchical regression analysis revealed that predictor variables (conscientiousness، job characteristics، organizational justice، person-job fit and organization - based self-esteem) account for 61 percent of the variance of work motivation.ConclusionRegarding the relationships between predictor variables (conscientiousness، job characteristics، organizational justice، person-job fit and organization - based self-esteem) and work motivation، organizations should select employees with high score conscientiousness for increasing their work motivation and should focus on increasing organizational variables such as job characteristics، organizational justice، person-job fit and organization - based self-esteem in the workplace.Keywords: Personality Traits, Job Characteristics, Organizational Justice, Person, Job Fit, Organization, Based Self, Esteem, Work Motivation
-
Page 158IntroductionThere is a difference between the expectations of patients and the actual care that they receive by nurses. Since the patients of emergency departments require immediate treatment and caring، understanding their expectations is necessary in order to provide high quality care. This study has been performed to clarify the nurses and patients’ perception on the concept of emergency caring.MethodThis qualitative approach study was performed with a content analysis method. During a six month period 25 nurses and patients in emergency departments werer selected with a purposeful sampling method in two teaching hospitals in Tehran. Also، the deep semi structured interview data were collected and concurrent analyzed by using a conventional qualitative content analysis method.ResultsConstant comparative analysis of data showed that the final theme of the patients and nurses perception of care in emergency departments had divergence meanings. This theme was formed in two categories. Patients’ needs and the routine tasks of nurses. Patient’s needs included quick pain relief caused by disease، privacy and respect and quick determination of the status of hospitalization. The perception of nurses included performing tasks accurately، rapidly and comprehensively.ConclusionAs a conclusion، it is said that emergency care means the views of patients based on their needs and their acute situation. Nurses perceptions from care based on their understanding of the circumstances and experience. These findings show that there is a deep meaning divergence between the patients and nurses perception of emergency care. To reduce tensions and improve the quality of care، nurses and managers should pay attention to solving these challenges.Keywords: Nurse's Emergency, Patient, Caring, Qualitative Content Analysis