فهرست مطالب
نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال دوم شماره 7 (زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/12/08
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 7-26مهم ترین مبحث سازمان های آموزشی، اثربخشی مدارس و نحوه مدیریت و رهبری آن می باشد. با توجه به اهمیت نقش رهبری در ایجاد ساختارهای منعطف و حمایت کننده در زمینه اثربخشی، هدف از این پژوهش، بررسی الگوی ساختاری اثر سبک رهبری توزیعی مدیران بر اثربخشی مدارس با شاخص های انگیزش شغلی و خوش بینی تحصیلی معلمان بود.
پژوهش حاضر دارای رویکرد کمی و از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. به منظور اجرای این پژوهش، از تمامی دبیران متوسطه شهر سنندج نمونه ای به حجم 480 نفر انتخاب شد که از این تعداد 375 نفر پرسش نامه ها را به صورت کامل عودت دادند. ابزار گردآوری داده ها شامل چهار پرسش نامه با طیف پنج گانه لیکرت بود. با توجه به اینکه جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد، لذا تمامی پرسش نامه ها، مورد تحلیل عاملی تاییدی قرار گرفتند که در نهایت به حذف برخی از سوالات منجر شد و مولفه های مورد تایید به عنوان متغیرهای مشاهده شده جهت اندازه گیری متغیرهای نهفته، وارد مدل معادلات ساختاری شدند.
در بررسی خصوصیات روان سنجی مولفه ها، نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که همه ابعاد رهبری توزیعی و اثربخشی مورد تایید می باشند. اما یکی از ابعاد خوش بینی تحصیلی و دو بعد از ابعاد انگیزش به دلیل ضعف در شاخص ها و خطای کوواریانس، از مدل اندازه گیری حذف شدند. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان داد که الگوی ساختاری از برازش خوبی برخوردار است و 79/0 از واریانس اثربخشی مدارس را تبیین می کند. نتایج نشان از اهمیت بالای نقش متغیرهای پژوهش در تعیین اثربخشی مدارس دارند. همچنین یافته ها نشان دادند انگیزش و خوش بینی معلمان اثر مستقیم بالایی بر اثربخشی مدارس دارند و نیز رهبری توزیعی ارتباط معناداری با انگیزش و خوش بینی معلمان دارد. تنها مسیر مستقیم رهبری بر اثربخشی مدارس معنادار نبود. اما به طور غیر مستقیم و از طریق متغیرهای میانجی، رهبری توزیعی (94/0=β، 0.01>P) اثربخشی مدارس را پیش بینی کرد.
پژوهشگران در این تحقیق نتیجه گرفتند که سبک رهبری توزیعی مدیران، به جهت انعطاف پذیری و ایجاد ساختار ارگانیک در مدارس و افزایش ارتباطات و توانمندی افراد، از ابعاد اساسی و لازم، جهت افزایش اثربخشی در مدارس برخوردار می باشد. نتایج این پژوهش اهمیت توجه به اثر غیر مستقیم رهبری توزیعی با توجه به متغیرهای میانجی را بر اثربخشی مدارس نشان می دهد.
کلیدواژگان: رهبری توزیعی، خوش بینی تحصیلی، انگیزش شغلی، اثربخشی مدارس -
صفحات 27-40
هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه شناخت و مقابله با قلدری دانش آموزان بر باورها و دیدگاه های معلمان درباره قلدری و خودکارآمدی ادراک شده آنان در مدیریت رفتار کلاس بود. به منظور اجرای پژوهش، 40 نفر از معلمان زن دوره ابتدایی به شکل تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه های رفتار اجتماعی دانش آموزان و خودکارآمدی معلمان استفاده شد. برنامه طراحی شده برای گروه آزمایش با محتوای شناخت و مقابله با قلدری، در شش جلسه نود دقیقه ای به کار گرفته شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که مداخله تربیتی توانسته تغییرات معناداری در دو نوع از باورهای معلمان به قلدری (باورهای جرات مندانه و هنجاری) و میزان خودکارآمدی آنان در مدیریت رفتار کلاس به وجود آورد. با توجه به اینکه افزایش آگاهی و دانش معلمان درباره قلدری و کسب مهارت در مقابله با آن نتایج مثبتی داشته است. یافته های پژوهش حاضر بر ضرورت اجرای دوره های آماده سازی و رشد حرفه ای معلمان و مشاوران مدارس برای مواجه صحیح با مسائل رفتاری دانش آموزان تاکید دارد و می تواند در طراحی محتوای برنامه های ضمن خدمت معلمان اثرگذار باشند.
کلیدواژگان: قلدری، شناخت و مقابله با قلدری، باورهای معلمان، خودکارآمدی در مدیریت رفتار کلاس -
صفحات 41-52این پژوهش با هدف بررسی ارتباط تفکر انتقادی با خلاقیت، باورهای خودکارآمدی و عملکرد تحصیلی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان شهر سنندج انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دختر و پسر دوره کارشناسی دانشگاه فرهنگیان شهر سنندج بوده است که 213 دانشجو در سه گروه تحصیلی علوم انسانی، تجربی و ریاضی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسش نامه: تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTDI)، خلاقیت، خودکارآمدی عمومی (GSE) و همچنین معدل دانشجویان استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، روش رگرسیون چندگانه و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از تحقیق نشان داد که بین تفکر انتقادی و عملکرد تحصیلی دانشجو معلمان رابطه معنادار وجود ندارد، متغیرهای خلاقیت و خودکارآمدی تفکر انتقادی را در جهت مثبت پیش بینی می کنند و بین دانشجویان دختر و پسر در تفکر انتقادی و خلاقیت تفاوت معنادار وجود دارد ولی به لحاظ باورهای خودکارآمدی بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود ندارد.
کلیدواژگان: دانشجو معلمان، تفکر انتقادی، خلاقیت، باورهای خودکارآمدی، عملکرد تحصیلی -
صفحات 53-64
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مولفه های یادگیری خودگردان مبتنی بر الگوی پینتریچ بر ارزش گذاری درونی و میزان نمره درس ریاضی دانش آموزان تیزهوش شهر کرمانشاه انجام شده است. پژوهش از نوع نیمه تجربی با استفاده از طرح چهار گروهی سالمون است. جامعه آماری 600 نفراست. حجم نمونه 60 نفر به طور تصادفی انتخاب شده که در هر گروه 15 نفر به صورت تصادفی قرار می گیرد. ابزار اندازه گیری پرسش نامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) است که روایی و پایایی آن قبلا مورد تایید قرار گرفته است. همچنین به منظور سنجش نمره درس ریاضی از دو آزمون معلم ساخته که روایی آن توسط دبیران این دروس و سرگروه های آموزشی و استاد راهنما تایید گردیده، استفاده شد. آموزش مولفه های یادگیری خودگردان مبتنی بر الگوی پینتریچ به میزان 9/17 درصد بر ارزش گذاری درونی دانش آموزان تیزهوش تاثیر دارد ولی بر میزان نمره درس ریاضی تاثیری نداشته است. با این وجود در مقایسه میانگین گروه ها در طرح سالمون، مشخص شد که نمرات پیش آزمون درس ریاضی بر پس آزمون اثر نداشته و میانگین آزمون نهایی گروه تجربی بیشتر از میانگین آزمون مقدماتی گروه شاهد است. نتایج فوق بر ضرورت توجه به آموزش مولفه های یادگیری خودتنظیمی و تقویت ارزش گذاری درونی دانش آموزان تیزهوش تاکید دارد.
کلیدواژگان: یادگیری خودتنظیمی، الگوی پینتریچ، ارزش گذاری درونی، ریاضی، دانش آموزان تیزهوش -
صفحات 65-82پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر مدیریت توسعه علوم انسانی با رویکردی مبتنی بر نظریه داده بنیاد و آزمون این عوامل در وضعیت موجود آموزش عالی صورت گرفته است. بدین منظور با روش تحقیق توصیفی پیمایشی و رویکردی آمیخته، پژوهش در دو بخش کیفی و کمی به صورت متوالی انجام پذیرفت. در بخش کیفی 14 نفر از صاحب نظرترین افراد به کمک روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی، تعداد 245 نفر به روش تصادفی ساده از بین اعضای هیئت علمی رشته های علوم انسانی دانشگاه های دولتی و پیام نور استان اصفهان (تعداد 670 نفر) گزینش شدند. روایی سوالات مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته به روش محتوایی و هم زمان و پایایی به ترتیب با روش ضریب توافق (04/90) و آلفای کرونباخ (87/.) محاسبه گردید. یافته های کیفی مبتنی بر تحلیل داده ها به روش داده بنیاد و یافته های کمی حاصل تحلیل رگرسیون چندگانه و شاخص های توصیفی می باشد. نتایج کلی پژوهش حاکی از آن است که 9 عامل اصلی و 33 عامل فرعی به طور کلی بر مقوله محوری مطالعه حاضر موثر می باشد که در قالب شرایط علی، زمینه ای و میانجی قابل تبیین می باشند.
کلیدواژگان: مدیریت، توسعه علمی، علوم انسانی -
صفحات 83-100هدف اصلی این پژوهش، تعیین دیدگاه زیبایی شناختی جان دیویی برای فرایند تدریس و یادگیری است. در پژوهش حاضر، ما دو سوال داشته ایم: 1) زیبایی شناسی از دید جان دیویی چیست و دارای چه مولفه هایی است؟ 2) رابطه این مولفه ها با فرایند تدریس و یادگیری چگونه است؟ برای پاسخ گویی به این سوالات تحقیق از منابع کتابخانه ای متعدد به صورت فیش برداری و از پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی (نمایه، پایگاه مقالات خارجی دانشگاه تربیت مدرس، پایگاه پایان نامه های دانشگاه های تربیت مدرس تهران- دانشگاه تهران- علامه طباطبایی- الزهرا، بانک اطلاعات نشریات کشور و مجلات ایران، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، نورمگز، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی) اطلاعات جمع آوری شده است و سپس با استفاده از روش مروری – اسنادی، به صورت مختصر دیدگاه دیویی در خصوص هنر، زیبایی، زیبایی شناسی و تدریس و یادگیری شرح داده شده است. بعد از انجام این کار، دلالت های دیدگاه هنری دیویی برای فرایند تدریس و یادگیری را استنباط و استخراج نمودیم. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که فرایند تدریس و یادگیری، تجربه ای زیبایی شناختی است و باید به صورت زیبایی شناختی ارائه گردد: از دید دیویی برای این که فرایند تدریس و یادگیری، زیبایی شناسی باشد، باید این موارد را به کار برد: استفاده از مبانی علمی در فرایند تدریس و یادگیری؛ تدریس واحد داشتن؛ پرهیز از تقابل ها در تدریس؛ اتصال یادگیری با امور روزمره و اجتماعی؛ استفاده از عوامل روان شناسی مثل تخیل و عاطفه در فرایند تدریس و یادگیری؛ نگاهی زیبایی شناختی داشتن به شغل معلمی؛ استفاده از بازی در این فرایند؛ ضرورت صداقت و نظم برقرار کردن به صورت هنرمندانه.
کلیدواژگان: هنر، تجربه، زیبایی شناسی، جان دیویی، فرایند، تدریس و یادگیری
-
Pages 27-40
This study aimed to determine the effectiveness of Bullying Recognition and prevention Program on teachers'' views and beliefs about bullying and their efficacy in classroom behavior management. For this study، 40 of female teachers primary school were selected randomly and assigned to experimental and control groups. In order to measure the research variables، the questionnaire of student social behavior and self - efficacy of teachers were used. The designed program for experimental group with bullying recognition and prevention content، was used in six 90 minutes sessions. Results of multivariate covariance analysis indicated that educational interventions was able to create meaningful changes in the two types of teachers'' beliefs about bullying (assertive، normative) and their efficiency in classroom behavior management. Considering that information increase of teachers about bullying and their skill to prevent it has a positive results; the findings of study insists on the necessity of performing preparation courses and professional development for teachers and school counselors to properly deal with students'' behavior problem and that can be effective in designing the content of in-service programs for teachers.
Keywords: Bullying, Recognize, preventing Bullying, Teacher's Beliefs, Efficacy in Classroom Behavior Management -
Pages 41-52This research is studying the relationship of critical thinking، with creativity، self-efficacy beliefs and academic performance in teacher - students in Farhangian university of Sanandaj city. The research method is descriptive – correlation. Population of research was 213 male and female teacher - student in three academic groups: humanities، science and mathematics that they have been chosen by stratified random sampling method. Three questionnaires were used for collecting data: California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI)، Creative and General Self – Efficacy (GSE) and also average marks of students. Pearson correlation test، t-test and multiple regression test have been employed for analyzing data. The findings of research showed that there was not meaningful relationship between critical thinking and academic performance. Variables of creativity and self - efficacy beliefs are predicting critical thinking in a positive direction. Also there was a significant difference between male and female teacher - student in critical thinking and creativity. But there was not a significant deference between self - efficacy of male and female teacher - students.Keywords: Teacher, Student, Critical Thinking, Creativity, Self, Efficacy Beliefs, Academic Performance
-
Pages 53-64
The purpose of this study is to evaluate effectiveness of teaching components of self-directed learning (based on Pintrich''s model)، on intrinsic valuation of gifted students in Kermanshah and their final grade in mathematics. The experiment was performed using quasi-experimental method with Solomon four-group design. 60 of students were randomly selected as sample، divided into groups of 15 randomly selected students. A questionnaire was used in this study: Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ); It`s reliability and predictive validity has already been confirmed. Also، in order to evaluate mathematics grades، two teacher-made tests were used which were confirmed a validated by the supervisor and consultant، in addition to chiefs of respective educational groups. Results from data analysis showed that: Teaching components of self-directed learning (based on Pintrich''s model) has 17. 9% positive impact on intrinsic valuation of gifted students but it had no effect on their grade in mathematics. Even though، while analyzing the averages from Solomon four group design، it was deducted that pre-test grades in mathematics had no effect on post-test grades of the same subject and the average grade of post-test for control group is more than that of pre-test for inspection group. Above results indicate necessity of paying more attention to training in components of self-directed learning، and boosting intrinsic valuation، when considering gifted students.
Keywords: Self, Regulated Learning, Pintrich's Model, Intrinsic Value, Mathe, matics, Gifted Students -
Pages 65-82The present study aimed to study the effective factors on humanities develop-ment management with data based theory. The test of these factors was done in current situation of higher education in Iran. For this purpose، the research was carried out by descriptive – measurement method and mixed approach in qualitative and quantitative sections successively. To interview in the qualitative section، 14 clear – sighted people from the community were selected by using purposive sampling method and. in the quantitative section، 245 faculty members of governmental and Payame Noor Universities in Isfahan were selected by simple randomly method (Statistical population: 670 people). The validity of questions of semi - structured interview and the researcher made questionnaire by content and simultaneous method and its reliability were determined respectively by agreement coefficient method (90/04) and by Cronbach''s alpha coefficient (0. 87). Qualitative data was analyzed by data based analyzing method and quantitative data was analyzed by descriptive indicators and Multiple Regression method. General results of study showed that nine major and 32 minor factors are effective on main subject of this research that can be explained by cause، background and intermediate conditions.Keywords: Management, Knowledge Development, Humanities
-
Pages 83-100This research aims to determine John Dewey’s aesthetical view for teaching and learning process. In the present research، we had two questions: 1. what is the view of John Dewey''s about aesthetics and its components? 2. What is the relationship of these components to the teaching and learning process? To answer the research questions، many data were collected from library resources many notes were collected from online databases (Namaye، website of foreign language researches of TMU، website of thesis of TMU، Tehran University، Allameh Tabatabai University and Alzahra University، Magiran، ISC، Noormags، CRCIS، SID). Then by using the review – documentary method، Dewey''s view about art، beauty، aesthetics and teaching and learning are described briefly. Afterwards we deduced the implications of Dewey''s artistic opinion for teaching and learning processes. The results of this study is that the process of teaching and learning is an aesthetic experience and should be presented in an aesthetic way. From Dewey''s point of view، in order to teaching and learning process be aesthetical، following issues should be applied: using scientific bases in the teaching and learning process، having one teaching method، avoiding contradiction in teaching، linking learning to social and everyday life، using psychological factors such as imagination and emotion in teaching and learning process، having aesthetic view of the teaching job، using game in this process، being honest and create an artistic discipline.Keywords: Art, Experience, Aesthetics, John Dewey, Teaching, Learning Process
-
Pages 101-114This study investigated the impact of orally presented scaffolds on cognitive knowledge and cognitive regulation among a cohort of female Iranian learners of English.Six intact groups of learners were assigned to five experimental conditions and a control group. All groups were tested on their cognitive knowledge and cognitive regulation through a pretest and two posttests. The results of the statistical analyses (one-way and repeated measures ANOVAs) showed that the participants who had received scaffolds significantly outperformed the control group on the posttests. The results also revealed that unfocused scaffolds functioned more efficiently in promoting the learners'' metacognition, particularly regulation of cognition. The study also found that focused metacognitive scaffolds, when compared to other types of focused scaffolds, were more effective in improving the learners'' metacognition.Keywords: Cognitive Knowledge, Cognitive Regulation, Scaffolding