فهرست مطالب

جامعه شناسی آموزش و پرورش - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی آب روشن، خانم صدیقه ارجمندی صفحات 7-40
    در این مقاله، سعی شده است با تحلیل محتوای کتب درسی، موضوع تبعیض جنسی کشف، انتزاع، و به اشکال گوناگون مفهوم سازی شود، تا با حصول شناخت کاملی از این پدیده تحقق یافته در متون درسی، مشخص شود که چگونه نظام آموزش و پرورش و نهاد مدرسه در ایران، کلیشه های جنسیتی بین دختر و پسر را بازتولید و در ذهن دانش آموز عادی سازی می کند؛ چراکه نهاد آموزش و پرورش از جمله عوامل جامعه پذیری اعضای جدید جامعه است. این پژوهش بر آن است تا تبیین کند تمایزات رفتاری از نوع اجتماعی شدن افراد نشئت می گیرد نه تفاوت های بیولوژیکی و زیستی افراد. به صراحت می توان گفت که در بیشتر جوامع کنونی، نقش های مردانه، مردان را در منزلت و ارزش های فرهنگی بالاتری از زنان قرار می دهد. این باور در محتوای کتاب های درسی که قطبی شده و رنگ جنسوندی پیدا کرده مشهود است. در نتیجه، جنس ها از کلیشه های تجویزی پیروی می کنند. پرسش این است: آیا نقش ها و هویت جنسی به طور طبیعی، تفاوت های زیستی را بیان می کند؟ یا بستر جامعه پذیری به این معضل دامن می زند؟ در این پژوهش کلیشه های تبعیض آمیز جنسوندی در کتاب های اول تا پنجم دبستان، هم ازنظر کمی و هم ازنظر کیفی بررسی شده است. در بخش نخست، قیاس کثرت و قلت اشخاص مذکر و مونث موجود در کتب درسی به عمل می آید و در بخش کیفی، صفات و ویژگی های هر دو جنس و کارکردهای آنان از متن درس ها استخراج و در روند بررسی نقش های زنانه و مردانه نمودیافته در متن ها و تصاویر کتاب های درسی، این کلیشه های جنسیتی مشخص می شود.
    کلیدواژگان: جنس، جنسوندی، تبعیض جنسیتی، فمنیست لیبرال، فمنیست رادیکال، فمنیست مارکسیست
  • فرانک امیدیان، مهدی پسندیده، رضا شهریان سگوندی صفحات 41-70
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه میزان مشارکت معلمان در تصمیم گیری های شورای معلمان با مهارت های حرفه ای معلمان مقطع متوسطه پسرانه شهرستان اندیمشک انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی _ پیمایشی بوده و فرضیه های پژوهش با روش همبستگی بررسی شده است. جامعه تحقیق شامل کلیه دبیران عضو شورای معلمان مقطع متوسطه پسرانه شهرستان اندیمشک به تعداد 70 نفر است که با استفاده از روش سرشماری کل جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شده است. اعتبار ابزار پژوهش به وسیله اعتبار محتوایی و روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین میزان مشارکت معلمان در حوزه های تصمیم گیری شورای معلمان و افزایش مهارت های حرفه ای آنها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نیز نشان می دهد که از میان متغیرهای تصمیم گیری های آموزشی، پژوهشی، رفاهی، سازمانی و اداری، همایشی به عنوان متغیرهای پیش بین، متغیر تصمیم گیری های آموزشی در پیش بینی کنندگی برای مهارت های حرفه ای معلمان نقش خوبی ا یفا می کند.
    کلیدواژگان: شورای معلمان، مهارت های حرفه ای معلمان، دبیران دوره متوسطه
  • مجید دانایی، حسین بهروان، سیمین فروغ زاده صفحات 71-106
    در این پژوهش، معنای دوست دختر در بین پسران دبیرستانی شهر مشهد با استفاده از رویکرد معناکاوی و تفسیرگرایی بررسی شده است. داده های کیفی این پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق، بر اساس نمونه گیری هدفمند، با معیار اشباع نظری با 8 تن از مشارکت کنندگانی که تجربه دوستی با جنس مخالف داشتند، به دست آمده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش پدیدارشناسی و تکنیک عملیات واحد معنایی، خوشه بندی و مقوله بندی، معنای تعمیمی و تفریدی دوستی انجام شد. یافته ها نشان می دهد که دوستی در وجه تعمیمی، کنجکاوی و لذت بردن از زیبایی دختران است و در موارد دیگر نشان دادن قدرت به سایر دوستان، ارتباط جنسی، گریز از تنهایی و همگونی اخلاقی و عاطفی است. عام ترین روش ارتباط تلفنی و بارزترین نتیجه دوستی مانع شدن از پیشرفت در زندگی است. برخلاف نگرش های موجود در بین مسئولان و خانواده ها که به دوستی با دختر بیشتر نگاه جنسی دارند، دوستی ها بیشتر به دلیل کنجکاوی و در ابتدا زیبایی جنس مخالف، بدون توجه به لذت جنسی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: دوستی با جنس مخالف، پدیدارشناسی، مهر و محبت، کنجکاوی، زیبایی
  • علی اصغر سعیدی، فاطمه قران کیش صفحات 107-142
    هدف پژوهش حاضر دستیابی به میزان طرح مقولات سیاست اجتماعی در کتاب های درسی، نوع شناختی که این کتب از سیاست اجتماعی به دانش آموزان می دهند و پاسخ دهی به این سوال است که چه اصول و رهیافتی رسمی از سیاست اجتماعی در این کتاب ها وجود دارد. بدین منظور، به تحلیل محتوای کتاب های فارسی دوره ابتدایی به لحاظ مقولات سیاست اجتماعی و میزان ارتباط آنها با گروه های هدف و نهاد اجتماعی خانواده پرداخته شده است. برای اعتباربخشی به کار، تمام کتاب های راهنمای معلم (فارسی) سال های اول تا پنجم ابتدایی بررسی دقیق شده اند. بر اساس یافته های تحقیق، در کتاب های فارسی ابتدایی، فصولی با عناوین نهادها، بهداشت، دانشمندان و محیط زیست توانسته اند به نهاد خانواده، مدرسه و موضوعات آموزشی، بهداشتی و برخی مسائل مرتبط با محیط زیست بپردازند؛ اما درباره سیاست اجتماعی به صورت منسجم و هدفمند در کتاب ها بحث نشده و به ارتباط و انسجام موضوعات مختلف سیاست اجتماعی و تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر اهمیتی داده نشده است. همچنین موضوعاتی چون همدلی و همدردی با نیازمندان و کمک به مظلومان در کتاب ها تحت عناوین مختلف آمده اند. در کل، موضوعات سیاست اجتماعی در چارچوب تبلیغ فردگرایی و آزادی فردی و با رهیافتی فردگرایانه به دانش آموزان معرفی شده اند. به نظر می رسد اصل انتخاب فردی در موضوعات مختلف اجتماعی، رهیافت رسمی سیاست اجتماعی مطرح شده در کتاب هاست که معنایی اخلاقی، معنوی دارد و باید ها و نباید های ارزشی را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی، نهاد آموزش و پروش، مقولات سیاست اجتماعی، گروه های هدف، نهاد خانواده، آزادی فردی
  • نعمت الله متین صفحات 143-176
    این مقاله برگرفته از پژوهشی با عنوان «راه های گسترش مشارکت مردم در آموزش و پرورش درسطح کشور» و به روش توصیفی و سندکاوی انجام شده است. در این پژوهش از مصاحبه سازمان یافته و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. مهم ترین اهداف این مقاله شناسایی کاستی ها و موانع مشارکت در درون و بیرون از آموزش و پرورش و ارائه پیشنهادهایی برای رفع این کاستی هاست. همچنین از نتایج حاصل از مصاحبه 263 نفر خیر مدرسه ساز در سراسر کشور در این خصوص استفاده به عمل آمد که همگی الهام بخش نگارنده در مورد تبیین موضوع بوده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که کاستی های مشارکت به دو گروه، شامل کاستی های درونی و بیرونی آموزش و پرورش تقسیم می شوند. کاستی های درونی ناشی از عوامل انسانی، ازجمله فعال نبودن مدیران و معلمان و دانش آموزان در امور مشارکت و نیز کاستی های ناشی از کارکردها و نگرش های مدیران ارشد آموزش و پرورش به مفهوم مشارکت است. نیز کاستی در ساختار تشکیلاتی و انجمن اولیا و مربیان و شوراهای آموزش و پرورش نیز در این خصوص تاثیرگذار است. همچنین کاستی هایی ناشی از عوامل بیرونی موثر در مشارکت وجود دارند که متاثر از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هستند. پژوهشگر ضمن معرفی کاستی های فوق برای رفع آنها، پیشنهادهایی را در این زمینه ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، آموزش و پرورش، کاستی های مشارکت
  • زهرا نظریان صفحات 177-210
    یکی از شاخه های اصلی کارآفرینی، کارآفرینی در سازمان است که بدون شک سهم چشم گیری در توفیق و تعالی سازمان ها دارد. از این رو، پژوهش حاضر به منظور سنجش میزان همبستگی میان ساختار منعطف، جو سازمانی اثربخش و فرهنگ پشتیبان و محرک خلاقیت و نوآوری به عنوان ابعاد سازمانی بر قابلیت ها و انگیزش فردی کارکنان صورت پذیرفته است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و پیمایشی است که جامعه مورد پژوهش آن را تمامی کارکنان آموزش و پرورش استان گیلان شامل می شود. نتایج حاصل از بررسی 402 پرسش نامه نشان می دهد که بین مولفه های عوامل سازمانی ذکرشده با قابلیت و انگیزش فردی کارکنان آموزش و پرورش رابطه ای معنادار وجود دارد؛ اما رابطه ای بین عوامل جمعیت شناختی و انگیزش فردی کارکنان به کارآفرینی دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، عوامل سازمانی، آموزش و پرورش، استان گیلان
|
  • Mostafa Abroshan, Sedigheh Arjomandi Pages 7-40
    Education institutions are considered as the public recipients hosting a majority of new social members. In this paper، we have tried to explore gender discrimination through excavating the content of the compiled Persian textbooks of all cycles in elementary level and to offer relevant conceptualizations of the hidden phenomenon for better understanding of all. The intention of the researchers in this study was also to focus on revealing how the education system and school institutions in the country produce and infuse wrong gender stereotypes into the minds of students as the consumers of their products. Some argue that gender differences rooted in biological differences of individuals. This study attempts to explain how behavioral differences are arisen from individuals’ types of socializations. It is generally believed that more attention and value has been given to the role of men than women in most societies and men are of higher social dignity. Such a belief has been generated and reinforced as the part of a program embedded in the school textbookswhich will be perpetuated to others. Therefore، content analysis of textbooksin which wrong stereotypes of gender has been highlighted seems to be crucial. The mentioned prescribed stereotypes and wrong social norms are hard to be broken and girls are seen as the social actors of the text that is set before them. In this regard this question might be stated that: Do roles and gender identity naturally define biological diversity? Or does socialization context add to this problem? Through the analysis of the content of Persian textbooks in elementary schools، it was found that the educational system has generated، reinforced، and crystalized such wrong perspectives instead of changing the attitudes.
    Keywords: sex, gender, gender discrimination, liberal feminists, radical feminists, Marxist feminists
  • D. Faranak Omideeyan, D. Mahdi Pasandideh, Mr. Reza Shariyan Sagvandi Pages 41-70
    The present study aimed at investigating the relationship between the involvementof teachers in teachers’ council decision makingand the extent of development in their professional skills. The subjects were the whole population of the council (N= 70),and they were all male high-school teachers inAndimesk city.Utilizing a descriptivesurvey method, the researchers employed correlation approach to investigate the stated hypotheses.Data were mainly collected through two questionnaires; the degree of teachers’involvement in teachers’ council decision making, and self-evaluation form and checklist for assessing teachers’ professional skills.The validity of instruments was measured by confirmatory and exploratory factor analysis. Results showed that therewere positive and significant relationshipsbetween the involvementof teachers in teachers’ council decision making and the extent of development in their professional skills.The regression analysis results demonstrated that teachers’ involvement in educational decision making is almost the best predictor for their professionalskills.
    Keywords: involvement, teacher's council, high, school teachers, professional skills
  • Majid Danayi, Hossein Behravan, Simin Foroughzadeh Pages 71-106
    The increasing trend of opposite-sex friendship, especially among high-school students, has raised great concerns for parents as well as Iranian officials. Notwithstanding of a dramatic growth of such a relationship in our society, its meaning is unknown for parents and officials. The present inquiry has explored the meaning of having a girlfriend from the high-school male students’ perspective utilizing hermeneutic methods such as meaning analysis and interpretation approaches. Due to the epistemological nature of the inquiry, a qualitative research design was preferred. Grounded on the theoretical framework of the study, sampling was chosen purposefully while taking advantage of data saturation technique. Data were collected via in-depth interviewing approach from among of eight participants with the experience of having friendship with the opposite sex. The collected data were coded and categorized carefully in such a way to address participants’ both general and individual meanings of opposite-sex friendship Findings show that there is a shared experience of love and compassion associated with physical changes like rapid heartbeat and body mobility or strange feelings like happy pains when boys are successful in their friendships. From the participants’ point of view, the opposite-sex friendship is a transient pleasure and a perilous experience which operates as an inhibitor in the way of individuals’ progress. Communication devices like phone and cellphone found as the commonest media for contact. Unlike families and officials’ perception of the issue as a sexual matter, the opposite-sex friendship lies in other factors such as curiosity and the prettiness of the girls naturally persuading the boys in initial stages irrespective of breeding any sexual intentions in the mind. Families and officials’ unawareness of the issue and their inappropriate care might bring about irretrievable social consequences.
    Keywords: friendship with the opposite sex, phenomenology, love, compassion, curiosity, beauty
  • D. Aliasghar Saeedi, Fatemeh Qurankish Pages 107-142
    The present study aims atinvestigating the designinglevel of social policy issues in textbooks and determiningthe kind of cognitions these books tend to convey to students with respect to social policy. The study also answers the question of “what principles and formal approaches to social policy are there in the textbooks”. For this reason, the contents of Persian textbooks of elementary schools in Iran were analyzed to find the degree of their relationships with target groups and social institution of the family. To validate the procedure, all Persian textbooks of elementary schools, including the teacher's guide, were accurately investigated. The results show that, chapters entitled“institutions, health, scientists, and environment”have been able to deal withthe issues intended in the titles, but not successful withthe targeted social policy and the relevance and coherence of different social policy issues and their mutual influence on each other. Moreover, issues such as empathy and sympathy with the poor and assisting the oppressed are come into view under various titles in the textbooks. In general, social policy issues are introduced to students in the context of promoting individualism and personal libertyand most probably this is done with an individualistic and nonconformist approach.It seems that the preceptand doctrine of personal choice in various social issues have been presented witha formal approach to social policy. This must be taken into account that the sense of moral and spiritual values, including dos and donts, are taking effect in school textbooks.
    Keywords: social policy, education institutions, social policy issues, target groups, family, personal liberty
  • D. Nematallah Matin Pages 143-176
    The present article is extracted from a study entitled “The Ways to Promote People’s Involvement in Education with an Emphasis on School-Building Philanthropists’ Viewpoints”. This national research was carried out through descriptive method and analysis of documents. Purposive sampling method was utilized and the instrumentation consisted of structured interview. The main objectives of the article were to identify the shortcomings and the main internal and external obstacles in the way of involvement as well as to propose suggestions for alleviating these shortcomings.Research findings on the subject under scrutiny as well as the results of 263 interviews with school-building philanthropists were analyzed and used. Results indicated that involvement shortcomings can be classified into two groups of internal and external ones. Inactive associationof school principals, teachers,and studentsin involvement as well as the Ministry of Education high-ranking authorities’ performance and attitude towards the concept of involvementare identified ashuman factors shaping internal shortcomings. Furthermore, the defects in organizational structure, Parents-Teachers Councils, and education councils play a role in this regard. The external shortcomings are also identified to be the result of economic, social, and cultural factors. Finally, the researcher has put forward suggestions for alleviating the shortcomings.
    Keywords: involvement, education
  • Zahra Nazarian Pages 177-210
    Entrepreneurship is considered as a major element in organization which undoubtedly plays a significant role inits improvement and success. In this regard, thepresent research aimed at investigating the relationship betweenorganizationalfactors – such as flexible structure, effective organizational climate, and supportive culture stimulating innovation- and employees’ individual ability and motivation. The study possesses a descriptive correlational survey design and participants were the whole staff of the Ministry of Education in Gillan. Results of the survey on 402 questionnaires obtained show that: There is a meaningful relationship between organizational factors and employees’ abilities as well astheir motivations. On the contrary,no relationship do exist between demographic factors and individual motivation of employees towards entrepreneurship.
    Keywords: entrepreneurship, organizational factors, Ministry of Education, Gillan