فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 38 (پاییز 1394)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 38 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی کریم یار جهرمی، محسن حجت، زهرا کرمی صفحه 1
    مقدمه
    حقوق بیمار رعایت نیازهای جسمی، روانی، معنوی و اجتماعی مشروع و معقول است که به صورت استانداردها و قوانین و مقررات درمانی تبلور یافته و تیم درمان مسوول و موظف به اجرا و رعایت آن می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. نمونه گیری به صورت سرشماری در 300 نفر از دانشجویان بالینی دانشگاه علوم پزشکی جهرم طی بهار سال 1392 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دو بخشی با مشخصات دموگرافیک و 29 سوال در حیطه حقوق بیمار بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آماره های توصیفی (شامل: درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (شامل: آزمون تی، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع تعداد کل نمونه های مورد مطالعه (300 نفر)، 195 نفر (65 درصد) زن بودند. میانگین نمره آگاهی دانشجویان 82/3± 48/14 بود. همچنین بیشترین میانگین نمره حیطه، در حیطه رضایت آگاهانه و کمترین، در حیطه آزادی فردی بوده است. اختلاف آماری نمره دانشجویان از حیث جنسیت، رشته تحصیلی و مدرک معنی داری بود (p value<0.05).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی کل و حیطه های مختلف دانشجویان بالینی از حقوق بیمار، در سطح متوسط قرار داشت. میزان آگاهی دانشجویان بالینی پزشکی، نسبت به سایر دانشجویان بیشتر بود. نهادینه کردن اصول اخلاقی در بین دانشجویان و آگاه نمودن آنها برای زندگی حرفه ای، بخش مهمی از مسولیت دانشگاه ها است.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، دانشجوی بالینی، آگاهی
  • عباس حیدری، مریم شقایی فلاح صفحه 11
    مقدمه
    استفاده از تحقیقات کیفی در سالهای اخیر در پژوهشهای علوم پزشکی رونق یافته است. هر چند بسیاری از این مقالات از نظر علمی و تخصصی حاوی نکات ارزشمندی هستند، این نا آشنایی با اصول و مفاهیم اولیه تحقیقات کیفی باعث شده که تهیه و تولید مقالات کیفی به عنوان امری سهل الوصول و به راه کاری جهت بر طرف کردن نیازهای فوری محققان تبدیل شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان اطمینان پذیری مقالات حاصل از مطالعات کیفی منتشر شده در پایگاه های ایرانی انجام شد.
    روش
    این مطالعه یک تحقیق توصیفی است که بر روی مقالات منتشر شده در سال 1392 با جستجو در پایگاه های ایرانی Magiran، SID، Iran medex و Googlescholar انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشانگر این است که حداقل امتیاز کسب شده توسط مقالات 10.76 و حداکثر آن 17/73 می باشد. 59/3 درصد از مقالات مورد بررسی امتیاز زیر 15 کسب نمودند، همچنین در 60/2 درصد موارد نکات ضروری در نگارش مقاله کیفی به طور کامل و موارد مرتبط با قابلیت اعتبار در 87/8 درصد، قابلیت انتقال 56/9 درصد، وابستگی 99/2 درصد و تاییدپذیری در 17/1 درصد موارد به طور کامل و در بقیه موارد به طور نسبی رعایت گردیده بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع مطالعه حاضر و نتایج کلی آن نشان می دهد که اکثر مقالات بررسی شده از نظر قابلیت اعتبار و وابستگی وضعیت مناسبی داشته، ولی از نظر رعایت موارد مرتبط با تائیدپذیری تنها درصد کمی از آنها در حد قابل قبول می باشند. از آنجایی که تحقیقات کیفی در علم پرستاری می تواند کاربرد زیادی داشته و به گسترش آن کمک قابل توجهی بنماید، توجه به اطمینان پذیری یافته های کیفی در به کارگیری این یافته ها حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: اطمینان پذیری، تحقیقات کیفی، پایگاه های ایرانی
  • اعظم نوری سعید، ارسلان سالاری، علی نوری سعید، لیلا روحی بلسی، فاطمه مودب، بهمن اکبری صفحه 18
    مقدمه
    در واقع اعتقادات مذهبی علاوه بر پیشگیری از بروز و شیوع بیماری های روانی، می تواند عوارض جسمانی بیماری ها را کاهش داده و طول مدت بیماری را کم نماید و طول عمر را افزایش دهد. با این وجود متاسفانه اغلب تیم درمان تمایل به نادیده گرفتن مسائل مذهبی هنگام مراقبت از بیماران خود دارند. با توجه به اهمیت نقش مذهب بر سلامت جسمی، روانی و تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مزمن، بر آن شدیم تا مطالعه ای با هدف مقایسه نگرش مذهبی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر و افراد سالم انجام دهیم.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی دو گروهی، نمونه گیری به شیوه در دسترس و در بازه زمانی 6 ماهه از اوایل مهر تا اسفند ماه 1392 از میان بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی دکتر حشمت رشت و همراهان آنان انجام گرفت. در طی این مدت 320 نمونه واجد شرایط (160 نفر در گروه بیمار و 160 نفر در گروه سالم) وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود برای افراد گروه بیمار شامل نتایج آنژیوپلاستی دال بر درگیری عروق کرونر و داشتن سابقه آنژیوپلاستی یا جراحی پیوند عروق کرونر بود. معیار ورود جهت گروه سالم نیز عدم سابقه بیماری قلبی عروقی بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 2 بخش اصلی شامل داده های فردی و اجتماعی و سنجش نگرشهای مذهبی بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون من ویتنی و کای دو) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره میانگین نگرش مذهبی در گروه بیمار 82/9 ± 26/69 و در گروه سالم 48/9 ± 34/67 بود. هم چنین ازمون من ویتنی تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر نمره نگرش مذهبی کلی (p<0/05) نشان داد. به طوری که افراد گروه بیمار نمره نگرش مذهبی بالاتری داشتند. نتایج آزمون کای دو ارتباط معنی داری بین سن (p<0/0001)، جنس (p=0/003)، وضعیت تاهل (p<0/0001)، سطح تحصیلات (p<0/0001) وسطح اجتماعی (p<0/0001) با ابتلا به بیماری و سالم بودن نشان داد.
    نتیجه گیری
    بالا بودن سطح نگرش مذهبی در افراد بیمار نسبت به سالم می تواند نشانگر احساس نیاز انسان به خدا در زمان مواجه با بیماری باشد. به نظر می رسد می توان از این امتیاز در راستای ارتقاء سلامت جسمی و روانی بیماران و بهبود تبعیت از درمان گامی موثر برداشت.
    کلیدواژگان: مذهب، نگرش، بیماری عروق کرونر، افراد سالم
  • محمد ارشدی بستان آباد، مهناز جبرئیلی، ملیحه کارگری رضاپور صفحه 26
    مقدمه
    ایمنی بیمار یکی از اصول اساسی مراقبت سلامت می باشد و بررسی فرهنگ ایمنی بیمار حرکتی در جهت فراهم کردن شرایط ایمن برای مراقبت از بیماران می باشد. با توجه به ساختار بدنی حساس و شکننده نوزادان و عدم توانایی برای صحبت کردن، نوزادان شدیدا مستعد آسیب می باشند هدف از این مطالعه تعیین فرهنگ ایمنی بیمار در بخش های مراقبت ویژه نوزادان تبریز می باشد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد و با استفاده از ابزار و پرسشنامه ی استاندارد «ارزیابی بیمارستان از نظر فرهنگ ایمنی بیمار» انجام یافته است. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود و کلیه پرستاران (99 نفر) شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان چهار مرکز درمانی تبریز در فاصله زمانی تیر تا شهریور سال 92 مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (تعداد، درصد، میانگین) استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین کلی درصد پاسخ های مثبت به 12 بعد فرهنگ ایمنی 46 درصد بود که بالاترین امتیاز کسب شده، مربوط به حیطه ی «انتظارات و اقدامات سرپرست واحد در خصوص ارتقای ایمنی بیمار» (67/68 درصد) و پایین ترین امتیاز کسب شده مربوط به حیطه ی «پاسخ غیر تنبیهی به خطا» (16/15درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، حیطه های مختلف فرهنگ ایمنی بیمار از جمله: پاسخ غیر تنبیهی به خطاها، مسائل مربوط به کارکنان، حمایت مدیریت بیمارستان، فراوانی گزارش خطا، کار تیمی بین واحدها، ارائه بازخورد در رابطه با خطاها جهت ارتقاء و بهبود ایمنی بیمار نیاز به توجه و اقدام فوری دارند. از آنجا که حمایت و تعهد مدیریت بیمارستان در رابطه با مسائل ایمنی بیمار نقش به سزایی در ایجاد فرهنگ ایمنی مثبت دارد بنابراین مدیریت می تواند راهکارهای برنامه ریزی شده ای را جهت بهبود ایمنی بیمار ارائه دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، واحد مراقبت ویژه، نوزادان، پرستار
  • مریم رضایی، عبدالعزیز افلاک سیر، محبوبه غیور صفحه 36
    مقدمه
    اختلالات خوردن یکی از مهمترین اختلالات روان شناختی در زنان می باشد که همراه با عوارض فراوانی است که به سه شکل، آنورکسیا نروسیا، بولومیا نروسیا و شکل بینابینی وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین شیوع اختلال خوردن و چاقی در دختران دانشجوی دانشگاه شیراز طراحی و انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر، بر روی 302 دانشجوی دختر دانشگاه شیراز که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند آزموده شد. جهت شناسایی افراد مبتلا به اختلال خوردن از مقیاس تشخیصی اختلال خوردن استفاده شد. متغیرهای زمینه ای مثل سن و تحصیلات نیز ثبت شد. برای تعریف اضافه وزن و چاقی از نمایه توده بدن استفاده شد. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه 9/10 درصد از افراد مورد مطالعه اضافه وزن یا چاق (6/9 درصد اضافه وزن و 3/1 درصد چاق) 7/0 درصد اختلال بولومیا نروسیا و 3/0 درصد اختلال پرخوری داشته و هیچ یک از افراد اختلال آنورکسیا نروسیا نداشتند، هم چنین مقیاس تشخیصی اختلال خوردن با چندین روش مورد هنجاریابی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات خوردن و چاقی در دختران دانشجو در سطح قابل توجهی قرار دارد؛ هر چند در مقایسه با مطالعات انجام شده در سال های قبل، کاهش چندانی را نشان می دهد. اما نظر به تاثیرات شدید این اختلالات بر سلامت جسمی و روحی نوجوانان، شناسایی سایر عوامل زیستی، محیطی، خانوادگی و اجتماعی موثر در ایجاد و پیشرفت چاقی واختلالات خوردن در این گروه باید بررسی شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده ی بدنی، آنورکسیا نروسیا، بولومیا نروسیا، پرخوری
  • محمد ارشدی بستان آباد، قهرمان شیرزاد، زهرا معتضدی، الناز اصغری، عبدالله صفری صفحه 43
    مقدمه
    تحقیق، بخش بسیار مهمی از حرفه ای سازی پرستاری محسوب می شود و تحقیقات مبتنی بر عمل جزئی از پرستاری معاصر به شمار می رود. شناسایی موانع انجام پژوهش و رفع موانع موجود از ضروریات ارتقاء فعالیتهای پژوهشی است. این مطالعه با هدف بررسی موانع مشارکت پرستاران در پژوهش انجام شد.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی-مقطعی توسط اعضای کمیته علمی-پژوهشی معاونت پرستاری انجام شده است. پرسشنامه از نوع محقق ساخته بوده که در همبستگی بین دو ابزار ضریب آلفای 88/0 به دست آمد. پژوهش بر روی 520 نفر از پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1393 که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از بین 4120 پرستارانتخاب شدند، انجام شد و تعداد 485 پرسشنامه (%27/93) عودت داده شد. پرسشنامه شامل دو بخش بود. در بخش اول اطلاعات دموگرافیکی و در بخش دوم سوالات لیکرتی 4 گزینه ای که با20 عبارت، موانع سازمانی و با 16عبارت، موانع فردی را بررسی می کرد. داده ها در نرم افزار SPSS. 18 تحلیل شد. (p (sig کمتر از 05/0 معنادار درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار موانع سازمانی26/6 ± 46/38 و موانع فردی 96/3 ± 79/25 بود. مهمترین موانع فردی به ترتیب کمبود وقت و مشغله زیاد، نا آشنایی با اصول آماری و بی علاقگی نسبت به پژوهش بود. مهمترین موانع سازمانی به ترتیب وجود نابرابری در تصویب و اجرای طرح های پژوهشی، نبود سیستم نظارت بر انجام پژوهش و عدم استفاده از نتایج تحقیق در پرستاری بود.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود جهت رفع موانع پژوهشی، مسئولین بیمارستانها و معاونت پژوهشی دانشگاه ها اقدامات لازم را در زمینه برگزاری کارگاه های آموزشی روش تحقیق به صورت سالیانه، آموزش کلاس های زبان انگلیسی، روش استفاده از منابع کتابخانه ای، جستجو در اینترنت و اطلاع رسانی اولویت های تحقیق در حوزه کاری کارکنان، به عمل آورند.
    کلیدواژگان: پژوهش، پرستار، مرکزآموزشی، درمانی
  • ناهید شاهقلیان، ستاره تاجداری، محمود نصیری صفحه 52
    مقدمه
    بیماری مزمن کلیوی یک مشکل سلامت در دنیای امروز است. در بیماری کلیوی مرحله نهایی بیمار جهت ادامه حیات به درمانهای جایگزین کلیه از جمله دیالیز وابسته است. درمان با دیالیز علیرغم فراهم کردن امکان بقای بیشتر بیمار بدلیل عوارض بسیار و مواجهه بیمار با تنش زاهای متعدد بر عملکرد جسمی و روانی اجتماعی وی تاثیر گذاشته و ممکن است او را دچار اختلالات روانشناختی متعددی نماید. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه تصویر ذهنی از جسم در بیماران تحت درمان با همودیالیز و دیالیز صفاقی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر تحلیلی و از نوع مورد - شاهدی بود که در دو گروه بیماران تحت همودیالیز و دیالیز صفاقی مراجعه کننده به بیمارستان های الزهرا (س) و حضرت علی اصغر (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام و با گروه شاهد مقایسه شد. داده ها با تکمیل فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خود ساخته مربوط به تصویر ذهنی از جسم توسط خود نمونه ها، جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد بین میانگین نمره تصویر ذهنی از جسم در دو گروه همودیالیز و دیالیز صفاقی با گروه شاهد اختلاف معنی دار آماری وجود داشت. اما آزمون تعقیبی دانکن بین میانگین نمره تصویر ذهنی از جسم در دو گروه همودیالیز و دیالیز صفاقی تفاوت معنی دار آماری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    بیماران تحت درمان با دیالیز با اختلالات روانشناختی متعددی دست به گریبان هستند و نوع دیالیز در این زمینه چندان تاثیرگذار نیست؛ لذا آموزش و اطلاع رسانی کافی به مددجویان در زمینه به کارگیری تکنیک های مناسب تطابق و سازگاری، برقراری روابط اجتماعی مناسب، ادامه حمایت اجتماعی و خانوادگی و تدوین سیاستهای بهداشتی به منظور پیشگیری و ارائه خدمات و حمایت های لازم به این بیماران امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از جسم، همودیالیز، دیالیز صفاقی
  • لیلا والی، راحیل قربانی نیا، حسین شیرخانی، فرزانه ذوالعلی صفحه 61
    مقدمه
    مدیران با شناخت و پیش بینی انگیزه ها و نیازهای واقعی کارکنان می توانند به ارضای نیازها و انگیزه های آنان پاسخ دهند. مطالعه حاضر به منظور مقایسه انگیزش شغلی کارکنان ستادی و عملیاتی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1392 انجام شد. نمونه پژوهش کلیه کارکنان ستادی و عملیاتی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان مشتمل بر 150 نفر که به روش سرشماری انتخاب گردیدند، بود. ابزار تحقیق پرسشنامه ای روا و پایا با ضریب آلفای کرونباخ 92/0، مشتمل بر 31 سوال (5حیطه عوامل روانی با 7 سوال و حداکثر امتیاز 35، عوامل رفاهی با 6 سوال و حداکثر امتیاز30، عوامل آموزشی با 8 سوال و حداکثر امتیاز 40، عوامل مالی و عوامل اداری به ترتیب با 3 و حداکثر امتیاز 15و 2 سوال با حدکثر امتیاز 10) که حداکثر نمره اکتسابی کل 155 بود. داده ها در سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون های nova، t-test، مجذور کای، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون پپرسون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 19 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در کارکنان ستادی میانگین عوامل روانی 07/20، رفاهی 63/16، آموزشی 33/25، مالی 34/6 و اداری 16/8 و در کارکنان عملیاتی میانگین عوامل روانی 34/20، رفاهی 55/16، آموزشی 33/25، مالی 51/6 و اداری 39/8 بودند. کارکنان در سطح متوسط انگیزش شغلی قرار داشتند. رابطه معنی داری بین انگیزش شغلی و خصوصیات جمعیت شناختی در کارکنان عملیاتی و ستادی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کارکنان ستادی و عملیاتی مورد مطالعه از اولویت های انگیزشی یکسانی برخوردار بودند. به نظر می رسد که بهتر است عوامل روانی، آموزشی و رفاهی جهت ایجاد رضایت مندی و انگیزش کارکنان و نهایتا عملکرد بهترآنها در اولویت های مورد نظر مدیران قرار گیرند.
    کلیدواژگان: انگیزه شغلی، کارکنان ستادی، کارکنان عملیاتی، مرکز مدیریت حوادث و فوریتها، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • محدثه بابایی، اعظم شیرین آبادی فراهانی، منیژه نوریان، اسماء پورحسینقلی، آناهیتا معصوم پور صفحه 71
    مقدمه
    حافظه کودکان در مورد تجارب دردناک، می تواند واکنش های آنها را در مواجه با وقایع مشابه تحت تاثیر قرار دهد. در کودکان با سنین کمتر، خاطره منفی، ایجاد ادراک منفی از مراقبت های بالینی می نماید. انحراف فکر، یک تکنیک کنترل درد می باشد که در کاهش درد و تنش های رفتاری در کودکانی که متحمل رویه های تهاجمی درمانی و مراقبتی می شود، موثر واقع شده است. هدف از این مطالعه، مروری بر روش های انحراف فکر برای کاهش درد در کودکان سن مدرسه می باشد.
    روش
    این مطالعه با مرور منابع منتشر شده و در دسترس داخلی و خارجی در فاصله سال های 2000 تا 2014، در پایگا ه های اطلاعاتی ProQuest، Scopus، PubMed، Elsevier، SID و Iran Medex انجام شد. از بین مقالات متعدد به دست آمده، 8 مقاله مروری و مداخله ای برای کنترل درد در کودکان، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مطالعات مختلف، نقش چندین روش مثل هیپنوتیزم، انحراف فکر، افکار و تصورات هدایت شده در کاهش درد در کودکان به کار گرفته شده و یا بر آنها تاکید گردیده است. در این میان روش انحراف فکر رایج ترین روش مورد استفاده برای رویه های دردناکی است که مدت کوتاهی به طول می انجامد. بنابراین از مداخلاتی که برای کاهش احساس درد در کودکان به کار گرفته می شود انحراف فکر با بکارگیری حواس پنج گانه است که علاوه بر درد، تنش حاصل از رویه درمانی را نیز کاهش می دهد. روش های انحراف فکر مثل استفاده از عینک های سه بعدی فضای مجازی به اندازه روش های دارویی موثر و حتی بهتر است.
    نتیجه گیری
    در مجموع انحراف فکر با استفاده از فضای مجازی سبب تعدیل درد، ترس و اضطراب در کودکان شده که منجر به کاهش مقاومت آنها در برابر انجام رویه ها می گردد. به همین خاطر پرستار نیز می تواند رویه را راحت تر و با سرعت بیشتری انجام دهد.
    کلیدواژگان: کنترل درد، فضای مجازی، انحراف فکر، کودکان سن مدرسه
  • محمدحسین خاکی، مهدی کارگر، محمود پرهام، سیامک محبی صفحه 81
    مقدمه
    شکاف کیفیت خدمات، فاصله بین ادراکات و انتظارات بیماران از خدمات ارایه شده می باشد. نخستین گام در حذف این شکاف شناسایی ادراکات و انتظارات آنان از کیفیت خدمات ارایه شده می باشد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت خدمات ارائه شده در درمانگاه های سرپایی بیمارستانهای آموزشی شیراز صورت گرفت.
    روش
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1393 صورت گرفت. جامعه آماری شامل بیماران سرپایی مراجعه کننده به درمانگاه های بیمارستانهای آموزشی شهر شیراز بوده و 400 بیمار سرپایی از بین بیماران مراجعه کننده به مراکز فوق انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه استاندارد سروکوال بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS توسط شاخصهای آمار مرکزی و نیز آزمونهای T مستقل و ANOVA در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در تمام ابعاد کیفیت خدمات ارائه شده شکاف منفی وجود داشته و اختلاف معنی داری بین ادراکات و انتظارات بیماران در خصوص ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات بدست آمد. در این مطالعه شکاف کیفیت به ترتیب در ابعاد همدلی (98/0-)، پاسخگویی (73/0-)، اطمینان (79/0-)، تضمین (73/0-) و ملموسات (58/0-) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    شکاف منفی حاصله در ابعاد کیفیت بیانگر این موضوع است که انتظارات بیماران بیشتر از ادراکات آنها از وضعیت موجود بوده و جهت رسیدن به رضایتمندی کامل فاصله وجود دارد. لذا میتوان این فاصله را با مدیریت صحیح، برنامه ریزی و آموزش مناسب بر طرف نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، شکاف کیفیت، سروکوال، بیماران سرپایی
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، مهدیه آزاد، علی نویدیان*، محمدرضا فلسفی نژاد، معصومه رحمتی زاده صفحه 89
    مقدمه

    خانواده نهاد مهم اجتماعی است که رضایت زوجین در تداوم آن نقش حیاتی دارد، این در حالی است که متغیرهای متعددی بر رضایت زوجین اثرگذار هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رضایتمندی شغلی با رضایتمندی زناشویی و کیفیت زندگی در پزشکان مرد تهران به همراه همسران آنها انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع همبستگی می باشد. نمونه شامل 150 پزشک عمومی مرد شاغل به کار طبابت در تهران (150 پزشک مرد به همراه همسرانشان مجموعا 300 نفر) است که به صورت خوشه ایچند مرحله ای در سال 1393 انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه ای متشکل از چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، رضایت شغلی (JDI)، رضایت زناشویی اینریچ و کیفیت زندگی (SF-36) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-18 و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین رضایتمندی شغلی و کیفیت زندگی، رضایتمندی زناشویی و خرده مقیاسهای آن رابطه معناداری وجود دارد (p<0/0001). همچنین رضایتمندی شغلی می تواند 7/9% واریانس رضایت زناشویی (P<0/0001) و 5/5% واریانس کیفیت زندگی (0/002) را در این گروه پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    این نتایج تاکید می کند که مولفه رضایتمندی شغلی بر میزان رضایت زناشویی و کیفیت زندگی تاثیر دارد بنابراین مشاوران و زوج درمانگران باید آن را در مداخلات درمانی نارضایتی زناشویی مدنظر قرار بدهند.

    کلیدواژگان: رضایتمندی شغلی، رضایتمندی زناشویی، کیفیت زندگی، پزشک
  • رضا ضیغمی، مرجان حقی*، بهزاد بیژنی، محمود علیپور، بیژن کبودی، مریم حقی صفحه 100
    مقدمه

    بروز تب در بخش مراقبت ویژه 50-25 درصد گزارش شده. پایین آوردن کنترل شده دمای بدن در کاهش مرگ و میر بیماران موثر است. کاهش دمای بدن همیشه خالی از خطر نیست بنابراین تحقیق برای شناسایی روشی ایمن ضروری میباشد.

    روش

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی به روش طراحی فاکتوریل است. جامعه آماری شامل بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین بود. 72 نمونه به روش نمونه گیری آسان انتخاب و با تخصیص تصادفی به چهار گروه شاهد، پاشویه، جریان هوا و ترکیبی تقسیم شدند. نتایج مداخلات در چک لیست پژوهشگر ساخته ثبت شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس برای اندازه گیری تکراری همراه عامل بین گروهی و تحلیل بقا به روش کاپلان مایر تجزیه و تحلیل شدند و اثر تعاملی دو روش پاشویه و جریان هوا با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه سنجیده شد. سطح معناداری آماری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین دمای بدن در گروه شاهد پس از چهار ساعت مداخله 17/0±52/38 درجه سانتی گراد، در گروه پاشویه میانگین 11/0±83/37، در گروه جریان هوا میانگین 46/0±50/37 درگروه ترکیبی میانگین 11/0±82/36 بود (P<0/001). بر اساس نتایج آزمون آنالیز واریانس دو طرفه هر یک از عوامل جریان هوا و پاشویه به تنهایی موثرتر از روش دارویی بودند و بین دو روش فوق اثر تعاملی معناداری مشاهده نگردید (P=0/7).

    نتیجه گیری

    روش ترکیبی دمای بدن بیماران را با سرعت بیشتر و نوسان کمتر کاهش داد. در نتیجه زمان رسیدن به دمای مطلوب در بیمارانی که تحت درمان با روش ترکیبی بودند قابل پیش بینی تر از سایر روش ها بود.

    کلیدواژگان: تب، تنظیم درجه حرارت بدن، بخش مراقیت های ویژه، مراقبت پرستاری
  • ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، طاهره بهرامی، مریم رئیسی، سید داوود تدریسی صفحه 108
    مقدمه
    نسبت افراد سالمند در سراسر جهان در حال افزایش است. در پنج دهه گذشته، تعداد افراد مسن دیالیزی در سراسر جهان از نظر تعداد و به ازای هر میلیون نفر جمعیت افزایش یافته است. بیش از نیمی از بیماران دیالیزی خستگی و فقدان انرژی را گزارش می دهند. خستگی تاثیرات متعددی بر حوزه های جسمی، عاطفی و شناختی آنان دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر میزان خستگی در سالمندان همودیالیزی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش توصیفی بطور مقطعی در سال 1392 بر روی 450 سالمند همودیالیزی در ده مراکز آموزشی درمانی شهر تهران که به روش آسان انتخاب شدند، اجرا گردید. جهت گردآوری داده ها از مقیاس (Brief Fatigue Inventory (BFI استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین خستگی در کل نمونه ها 63/2± 83/5 بود که نشاندهنده خستگی متوسط می باشد. با افزایش سن میزان نیز شدیدتر بود بطوری که، بالاترین میزان خستگی در بیماران با رده های سنی 90 و بالاتر از بقیه رده ها بود. زنان بطور معنی داری بیش از مردان خستگی را گزارش نمودند (P<0/05). افراد با سطح تحصیلات کمتر بطور معنی داری خستگی بیشتری ذکر نمودند. سطح درآمد در میزان تاثیر معنی داری داشت بطوری که در سطوح درآمد پایین خستگی بیشتر نمود داشت (P<0/05).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که فراوانی خستگی در سالمندان همودیالیزی بالا است و استفاده از آن توسط پرسنل همودیالیز برای بیماران توصیه می شود. لزوم آگاهی بیشتر پرستاران از شیوع خستگی و استراتژی های کاهنده خستگی سالمندان دیالیزی احساس می شود.
    کلیدواژگان: خستگی، سالمند، همودیالیز
  • نسرین رضایی، مهوش صلصالی، مژگان جهانتیغ صفحه 118
    مقدمه
    سلامت زنان از اولویت های هر جامعه ای است. سلامت دارای ابعاد گوناگونی است، با این وجود بسیاری از حیطه های مرتبط با سلامت زنان کمتر مورد توجه قرار گرفته است و حتی شاید به توان گفت که تاکنون مورد شناسایی واقع نشده اند. لذا باید از طریق پژوهش های علمی مورد شناسایی قرار گیرند، تا آنگاه بتوان بر اساس آنها راهبردهای مناسب برای حفظ و ارتقاء سلامت زنان به کار گرفته شود. بنابراین به نظر می رسد قبل از هر اقدام راهبردی لازم است مطالعه ای گسترده انجام گیرد تا بتوان ابعاد ناشناخته و یا کم پرداخته شده در حوزه سلامت زنان مورد شناسایی قرار گیرند. این مطالعه با هدف شناسایی ابعاد سلامت زنان از میان متون پژوهش های کیفی، انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر به صورت مرور نظام مند انجام شد. کلیه مقالات کیفی منتشر شده و ایندکس شده در رابطه با موضوع سلامت زنان در ایران در پایگاه های های Sid، Magiran و Iranmedex که از سال 1380 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. جستجو در این پایگاه ها با کلید واژه های «سلامت» و «زنان» انجام شد. در نهایت تعداد 26 مقاله کیفی انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوی کیفی انجام شد.
    یافته ها
    مفاهیم استخراج شده در زمینه ابعاد سلامت زنان در سه طبقه اصلی مشتمل بر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی، جای گرفتند. در طبقه عوامل فردی سلامت زنان، زیر طبقات حیطه های جسمی، روانی- عاطفی و معنوی قرار گرفت. طبقه عوامل خانوادگی سلامت زنان، شامل زیر طبقات باروری، حمایت همسر و نقش های زیر بنایی زن بود همچنین در طبقه عوامل اجتماعی سلامت زنان، زیر طبقات عوامل فرهنگی، حمایت اجتماعی – اقتصادی و مدیریت مسائل زنان جای گرفت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نظامند تلاش شد از نتایج مطالعات قبلی تفسیری نو ارائه شود. این مطالعه کمک کرد تا به شناخت جامع تر و درک عمیق تری نسبت به مفهوم سلامت زنان با توجه به تمرکز مطالعات انجام شده در این خصوص دست یابیم. به این ترتیب ابعاد مختلف سلامت زنان که تاکنون در کشور مورد مطالعه قرار نگرفته بود، آشکار گردید. در واقع مطالعه حاضر می تواند نقشه راهی برای شناسایی دیگر ابعاد حوزه سلامت زنان باشد که با در دست داشتن آن می توان پروسه تحول نظام سلامت را کوتاه تر کرد.
    کلیدواژگان: ابعاد سلامت، زنان ایرانی، مرور مطالعات کیفی
|
  • M. Karimyar Jahromi, M. Hojat, Z. Karami Page 1
    Introduction
    respecting the patient's rights is physically, mentally, spiritually and socially legitimate and reasonable needs that embodied in medical standards and rules and Treatment team is responsible and obligated to perform and observe it.
    Method
    This study is a descriptive-analytic. Sampling was Census of 300 students from the Clinical students of Jahrom Medical University during the spring of 2013. The data collection was two-part questionnaire with demographic data and 29 questions in the area of patient's rights. For data analysis used SPSS statistical software version 16 and descriptive statistics (including percent, mean and standard deviation) and analytical testing (including t-tests, ANOVA and Spearman correlation coefficients.
    Results
    In total number of samples (n=300), 195 patients (65%) were female. The mean knowledge score of students was 14/48±3/82. The highest mean score was in the area of informed consent, and lowest, in the sphere of individual freedom. Differences of student scales in terms of gender, academic degree was significant (p value <0.05).
    Conclusion
    The total and difference areas awareness of the clinical students about patient's rights were at the intermediate level. The knowledge of clinical medical students was higher than other students. Institutionalization of ethics in the students and make them aware of the career is an important part of the universities responsibility.
    Keywords: Patient Rights, Clinical Student, awareness
  • A. Heydari, M. Shaghaee Fahhah Page 11
    Introduction
    In recent years usage of qualitative research in medical science is dramatically increased. Although many of this articles included valuable notes, but disorientation to qualitative research imitative rules and concepts due to qualitative article produce become an easy way for resolution of researcher emergency needs. Therefore this Survey was done with the aim of Assessment of trustworthiness of published qualitative articles in Iranian websites.
    Method
    This descriptive research conducted with investigation in Iranian websites Magiran, SID, Iran Medex and Google scholar.
    Results
    The finding show that minimum of article score is 10.76 and the maximum is 17.73 and 59.3 % investigated article scores were under 15. In 60.2% the essential notes for writing a qualitative article were considered completely and in relation to credibility 87.8%, Transferability 56.9%, Dependability 99.2% and Confirmability 17.1% completely was notice.
    Conclusion
    The recent study shows most of the investigation paper have a good condition in credibility and dependability but about items related to confirmability only few percent took the acceptable score.
    Keywords: Trustworthiness, qualitative research
  • A. Nourisaeed, A. Salari, A. Nourisaeed, L. Rouhi Balasi, F. Moaddab, B. Akbari Page 18
    Religious beliefs prevent the mental and physical illness, In addition reduce complications and physical symptoms of Diseases and reduce the duration of the disease and increase longevity. However, unfortunately, most of the health providers tend to ignore the religious issues in their cares. Given the importance role of religion on the physical, mental, and adherence to treatment in chronic patients, a study was conducted to compare the religious attitude in people with coronary artery disease and healthy patients.
    Method
    In this cross-sectional study with two was conducted by convenience sampling in a 6-month period through patients referred to Dr.Hashmat medical education hospital in Rasht and their family. During this period 320 eligible subjects (160 patients and 160 in the control group) were enrolled. Inclusion criteria for patients were coronary angioplasty results indicated the involvement of coronary artery or had a history of angioplasty or coronary artery bypass graft surgery. Inclusion criteria for the control group were no history of cardiovascular disease. The survey questionnaire consisted of two main parts, including Socio-demographic factors and religious attitudes. Collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics (Mann-Whitney U and chi-square test).
    Results
    The mean score was 69.26±9.28 in patients and was 67.34±9.48 in healthy people. The Mann-Whitney test indicated a significant difference between the two groups in terms of general religious attitude (p<0.05). So that the patient group had higher scores of religious attitudes. The results of chi-square tests were significant relationships between age (p<0.0001), sex (p=0.003), marital status (p<0.0001), education level (p<0.0001) and social level (p<0.0001) in two groups.
    Conclusion
    High levels of religious attitudes in patients towards healthy people could indicate the need of man to God in the face of the disease. It seems you can use these points to promote physical and mental health of patients and improve effective adherence of them.
    Keywords: Religion, Attitude, Coronary Artery Disease, Healthy Volunteers
  • M. Arshadi Bostanabad, M. Jebreili, M. Kargari Rezapour Page 26
    Introduction
    The Patient safety is one of the basic principles of health care And investigation of patient safety culture was done in order to Provide safe conditions for patient care. According to the sensitive body structure of the infants and inability to speak they are highly vulnerable. The purpose of this study was to assess the culture of patient safety in neonatal intensive care units of Tabriz.
    Method
    The study was a cross – sectional and we used standard questionnaire of hospital survey on patient safety culture (HSOPSC). Sampling method was census and from july to august all nurses (n:99) who had been working in neonatal intensive care units of tabriz were selected for this survey. The data was analyzed descriptive statistics (frequency, percentage, mean).
    Results
    The overall mean percentage of positive responses to the 12 dimensions of safety culture was 46 percent. The dimension that received the highest score was "expectations and actions of the manager or supervisor on safety promotion" (68.67%) and the dimension with the lowest scores was "A non-punitive response to error" (15.16%).
    Conclusion
    According to the results of this study, various aspects of patient safety culture including: Nonpunitive response to error, Staffing, Hospital management support, Frequency of event reporting, Teamwork across hospital, Feedback & communication about error require immediate attention and action. Since the hospital management support and commitment for patient safety issues have significant rule in creating positive patient safety culture, so management can offer planned strategies for improving patient safety.
    Keywords: Patient safety culture, intensive care unit, neonatal, nurse
  • M. Rezaei, A. Aflakseir, M. Ghayour Page 36
    Introduction
    The eating disorders are the result of behavioral disorders associated with many complications. This study aimed to determine the prevalence of eating disorder and obesity in female students of Shiraz university.
    Method
    This study was tested in a sample of 302 female student in Shiraz University who were selected by cluster sampling method. To identify individuals with eating disorders, Eating Disorders Diagnosis Scale was used. Background factors such as age and education were also recorded. To define overweight and obesity body mass index were used. Finally SPSS software and descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    In this study, nine tenths percent of the participants were overweight or obese (9/6% overweight and 1/3% obesity) 7/0% Bulimia Nervosa and 3/0% had binge eating disorders. Also several methods were used to assess the validity and reliability of the Eating Disorders Diagnosis Scale.
    Conclusion
    The prevalence obesity and eating disorders in female students are at a significant level, although in contrast to studies in previous years, shows a much reduced. But the impact of these disorders on physical and mental health of adolescents, identifying biological factors, environmental, social and familial role in the creation and development of eating disorders and obesity in this group should be investigated.
    Keywords: body mass index, anorexia nervosa, bulimia nervosa, binge eating disorder
  • M. Arshadi Bostanabad, G. Shirzad, Z. Motazedi, E. Asghari, A. Safari Page 43
    Introduction
    The research is a very important part of the nursing professionalization and practice based research is a part of modern nursing. Identifying and eliminating barriers of research is essential to promote research activities of nurses. The study was conducted to assess the barriers of nurse's participation in clinical research.
    Method
    This cross-sectional study was carried out by members of the Scientific-Research Vice nursing. The questionnaire was developed by the researchers (alpha coefficient of 0.88).of total 4120, 520 nurses, working in hospitals of Tabriz University of Medical Sciences in 1393 were selected by multi-stage random sampling. at the end, 485 questionnaires were returned (93.27%). the instrument consists of two parts; first demographic variables and the second 4 point Likert questionnaire, which assess barriers to organizational research, with 20 items, and personal barriers, with 16 items. To assess the relationship between barriers with quantitative demographic variables Pearson, t-test for binary variables and ANOVA for multi-option ones was used. Data were analyzed with the software SPSS. 18. p (sig) of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    The mean score of 6.26 ± 38.46 for organizational barriers was higher than the personal barrier 3.96 ± 25.79. The main barrier were lack of time, unfamiliarity with statistical principles and indifference toward research. The main institutional barriers were inequality in the adoption and implementation of research projects, lack of monitoring system in research and research utilization in the nursing.
    Conclusion
    It is recommended to eliminate barriers of research, authors develop the methodology workshops, english classes, use of library resources, search the Internet and inform priorities for research, annually.
    Keywords: Research, nurse, training health center
  • N. Shahgholian, S. Tajdari, M. Nasiri Page 52
    Introduction
    Chronic renal disease is a health problem in today’s world. In the end-stages of renal disease patients depend upon alternative therapies including dialysis for their survival. However, dialysis causes several stressors on physical, mental and social performance of patients. The present study aimed to review and compare the self-concept in Patients undergoing hemodialysis and peritoneal dialysis.
    Method
    This was a case-control study including two groups of patients, undergoing hemodialysis and peritoneal dialysis who referred to Al-Zahra and Ali Asghar Hospitals, which are affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. These groups were compared to the control group. Data were collected through completing the form of demographic characteristics and a questionnaire, written by the researcher, pertaining to the body image which was collected by the samples. The data were analyzed by the Software SPSS version 18.
    Results
    ANOVA (analysis of variance) showed that statistically there was a significant difference between mean score of body-image in the two groups of hemodialysis and peritoneal dialysis with the control group; however, Duncan’s post-hoc analysis showed no significant difference between mean score of body image in the two groups of hemodialysis and peritoneal dialysis.
    Conclusion
    Patients undergoing dialysis have many psychological disorders and the type of dialysis is not of much importance in this regard; therefore, adequate education and information for clients in order to use appropriate methods of adaptation as well as appropriate social relationship, continuing social and familial support and developing health policies seem necessary in order to prevent mental disorders and providing required services and supports for patients.
    Keywords: Body image, hemodialysis, peritoneal dialysis
  • L. Vali, R. Ghorbani Nia, H. Shirkhani, F. Zol Ala Page 61
    Intriduction: Managerswithcognitionandpredicting motivationsandactual needs canrespond to satisfyemployees’ motivation andneeds. This study aimed to comparison of the job motivation of staff worker with Management Emergency Medical Center’s Operational staff, Kerman University of Medical Sciences -2013.
    Method
    This studyis adescriptive and analyticalstudythat performed in2013. The sample consistedof all operational and staff personnel of Management Emergency Medical Center’s Kerman University of Medical Sciences that was conducted in 150 and sampling style was by census. The data collection tool was a valid and reliable questionnaire with Cronbach's alpha coefficient 0. 92 that included 31 questiones. Data analyzed by spss19 software and using Anova، t-test, X2, Pearson correlation, Spirman tests.
    Results
    Among staff personnel average of psychological factors were 20. 07, Welfare were 16. 63, Educational were 25. 33, Financial were 6. 34 andAdministrative factors were 8. 16 and among oprational personnels these factors were in order 20. 34, 16. 55, 25. 33, 6. 51 and 8. 39. personnels were at avrage level of job motivation. There was no scinificantrelationshipbetweenjob motivation and demographic characteristics of the operationaland staff worker.
    Conclusion
    In the studystaff andoperational workershadthe samemotivation priorities. It seemsthat it is better managers to concerne aboutpsychological, educational, and welfarefactors inthe priorities to providesatisfaction and employee motivationand ultimatelya betterthe performance.
    Keywords: Job motivation, staff, oprational workers, Management Emergency Medical Center, Kerman University of Medical Sciences
  • M. Babaie, A. Shirinabadi Farahani, M. Nourian, A. Pourhoseingholi, A. Masoumpoor Page 71
    Introduction
    Memory of children about painful experiences can influence their reactions in the face of such events. In younger children, negative memories, create a negative perception of clinical care. Distraction is a technique of pain management for reducing pain and stress behaviour in children who undergo invasive therapeutic procedures. The purpose of this study was to review distraction methods using virtual reality.
    Method
    The study was done by reviewing published and available internal and external resources between 2000 and 2014, in the databases such as ProQuest, Scopus, PubMed, Elsevier, SID and IranMedex. Among the several articles obtained, 8 review and intervention articles about the effectiveness of virtual reality on pain management in children were revised.
    Results
    Various studies used or emphasized on role of several methods such as hypnosis, distraction, thoughts and ideas guided for pain relief in children. Distraction is the most common method used for painful procedures which lasts a short time. Therefore, distraction using the five senses is one of the interventions reduces not only the pain but also stress of medical procedures. Distraction techniques, such as three-dimensional virtual reality glasses, are as effective as medical procedures or even better.
    Conclusion
    Totally, distraction using virtual reality caused the modification of pain, fear and anxiety in children, so it reduced their resistance to treatment. Therefore, nurses can perform the procedure more easily and quickly.
    Keywords: Pain management, virtual reality, distraction, school, age children
  • Mh Khaki, M. Kargar, M. Parham, S. Mohebi Page 81
    Introduction
    Service quality gap is the gap between patient's expectations and perceptions of presented services. The first step in eliminating of this gap in ensuring patient satisfaction is identification of the perceptions and expectations of them from the quality of presented services. Therefore this study is performed by the target of determination of the quality of presented services in out-patient’s clinics of Shiraz training hospitals.
    Method
    This cross-sectional study was conducted in 2014 and statistical population was included the outpatients that referred to the clinics of training hospitals of Shiraz. In this study, 400 outpatients were selected between the referred patients in compliance with the inclusion and exclusion criteria. Data collection tools was included demographic and SERVQUAL questionnaires. Data were analyzed at a significant level of less than 0.05 by SPSS software and use of central statistics indices, independent T-test and ANOVA.
    Results
    The results showed that there is a negative gap between all aspects of presented services quality and a significant difference between perceptions and expectations of patients related to the quintuple aspects of service’s quality is achieved. In this study, quality gap in the aspects of empathy, responsiveness, assurance, guarantee and tangibles were calculated-0/98, -0/73, -0/79, -0/73 and -0/58, respectively.
    Conclusion
    Negative gap in the aspects of quality is indicated that the patient’s expectations are more than their perception from existent conditions and there is a distance to achieve the complete satisfaction. Therefore, it can eliminate this distance with correct management, careful planning and appropriate training.
    Keywords: Services quality, Quality gap, SERVQUAL, outpatients
  • A. Khodabakhshi Koolaee, M. Azad, A. Navidian, Mr Falsafinezhad, M. Rahmatizadeh Page 89
    Introduction

    The family is the most important social institution; marital satisfaction play vital role in its persistence. However, various factor impact on the marital satisfaction. The aim of current research is to investigate the relationship between job satisfaction with marital satisfaction and life quality in male doctors and wives in Tehran city.

    Method

    This search is a correlation study. The sample includes 150 general physicians working in Tehran (along with their wives, total samples were 300 persons) that were selected through multistage cluster sampling in 2014. The questionnaire was used for data collection in this study was composed of 4 parts including demographic, Health Status Questionnaire Short Form-36, Enrich Marital Satisfaction and Job Descriptive Index. Data were analyzed using SPSS-18 by Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The findings of current research show that there is a significant relationship between job satisfaction and life quality, marital satisfaction and its subscales (p

    Keywords: Job satisfaction, Marital satisfaction, Quality of life, General physicians
  • R. Zeighami, M. Haghi, B. Bijani, M. Alipour, B. Kaboudi Page 100
    Introduction

    Fever incidence is reported 25 to 50 percent. Controlled body temperature reduction is effective in reducing mortality. Lowering the body temperature is not always without risk. Thus, research is necessary for the identification of a safe method.

    Method

    This is a randomized clinical trial with the factorial design. The statistical population includes patients admitted Qazvin university of medical sciences intensive care units. Using the convenient sampling method, 72 samples were selected and randomly divided into four groups: control, cold water sponging, fanning and combination groups. Results of the interventions were recorded on researcher-made checklist. The collected data was analyzed using repeated measures ANOVA along with intergroup factor and Kaplan-Meier survival analysis and interaction was measured using two-way ANOVA. Statistical significance level was considered to be 0.05.

    Results

    After four hours of intervention, the average body temperature in control group was 38.52 ± 0.17 degrees centigrade, in cold sponging was 37.83 ± 0.13, in fanning was 37.50 ± 0.11 and in combination group was 36.82 ± 0.04 (P<0.007). According to the results of two-way ANOVA no significant interaction was observed between cold water sponging and fanning methods (P=0.7).

    Conclusion

    The combined method reduced patients’ body temperature faster with less fluctuation. As a result, the time of reaching the desired temperature using the combined method was more predictable than other methods.

    Keywords: Fever, body temperature regulation, intensive care units, nursing Care
  • N. Rejeh, M. Hearavi, Karimoo, T. Bahrami, M. Raeesi, D. Tadrisi Page 108
    Introduction
    The proportion of older people over the world is increasing. In the past five decades, the number of older people who needs hemodialysis in terms of numbers and per million inhabitants has increased worldwide. More than half of these patients have reported fatigue and lack of energy. The feeling of fatigue has various effects on physical, cognitive and emotional aspects of older people life. This study aimed to investigate factors influencing fatigue in older people with hemodialysis.
    Method
    This cross-sectional study was conducted in 2013 with 450 older people with hemodialysis selected randomly from 10 therapeutic and educational centers in an urban area of Tehran. Data was collected using the Brief Fatigue Inventory Scale.
    Results
    The average of fatigue in all samples was 5.83± 2.63 which showed a medium level of fatigue. Fatigue could become more severe with age, so that the highest level of fatigue was in older people with the age 90 and above. Also, women reported significantly more fatigue than men (p<0.5). People with a lower educational level experienced more fatigue. The level of income had significant impact on the level of fatigue so that fatigue was more common in older people with a lower income level (p<0.5).
    Conclusions
    Older people with hemodialysis suffered from high levels of fatigue. In order to improve older people care and promote their quality of life, nurses are required to identify fatigue in older people and help with reducing it.
    Keywords: Fatigue, older people, hemodialysis
  • N. Rezaee, M. Salsali, M. Jahantigh Page 118
    Introduction
    Women's health is a priority of every society. Health is a multi-dimensional issue but various areas of women’s health have been less examined and even not identified. Therefore, scientific researches to identify such factors are needed. Thereafter, appropriate strategies for maintaining and improving women’s health, on the bases of such researches, could be employed. Before any strategic measurement, it is necessary to carry out a comprehensive research in the field of women’s health. This study aimed to identify dimensions of women's health which have been investigated in previous qualitative studies so far.
    Method
    The study was undertaken by systematic review. All articles which have been published and indexed in relation to the quality of women's health issues on Sid, Magi ran and Iranmedex databases from 2001 to 2013 were studied. The two words "Health" and "women" as keywords were selected. Finally, 26 qualitative articles were selected. Data analysis was conducted by qualitative method of content analysis.
    Results
    extracted concepts in the field of women's health come into three main categories including individual, family and social. The category of individual factors on women's health is subcategorized into areas of physical, mental, emotional and spiritual. Family factors on women’s health are subcategorized into reproductive stages, husband’s support and the vital role of wife. Also, the category of social factors of women’s health fell into subcategories of cultural factors, social-financial support and managing women’s issue.
    Conclusions
    This systematic study attempted to provide a new interpretation of the results of previous qualitative studies on women’s health. The present study provides deeper and more comprehensive recognition of the concept of women’s health. Accordingly, the unsaid dimensions of women’s health which has not been studied yet, in Iran, were discovered. The present study could be a route map to investigate various dimensions in the field of women’s health which could make the process of health transformation shorter.
    Keywords: health, women, review of qualitative studies