فهرست مطالب

پژوهش های دانش زمین - پیاپی 55 (بهار 1403)

مجله پژوهش های دانش زمین
پیاپی 55 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سوسن ابراهیمی*، معین الدین یساری صفحات 1-15
    مقدمه

    گنبد نمکی سیاهو در شمال بندر عباس و در استان هرمزگان قرار دارد و از نظر ساختاری در زون زمین شناسی زاگرس واقع شده است. بیش از 200 ساختار گنبد نمکی در کوه های جنوب زاگرس وجود دارد که بعضی از آنها مانند انگوره در حال حاضر فعال بوده و همچنان خروج نمک در آنها وجود دارد و در بعضی مانند پهل، کوه نمک و سیاهو خروج نمک به اتمام رسیده و یا در مراحل انتهایی است. هدف از انجام این پژوهش، مطالعات زمین شناسی، دورسنجی و ژئوشیمیایی بر روی کانی سازی پتاس همراه با گنبدهای نمکی است که می تواند پتانسیل بالقوه ای برای این نوع ذخایر در جنوب ایران باشد.

    مواد و روش ها

    جهت دستیابی به مناطق تجمع ماده معدنی پتاس در محدوده گنبد نمکی سیاهو ابتدا از تصاویر ماهواره ای سنجنده استر جهت تعیین مناطق امیدبخش معدنی استفاده شد سپس جهت مطالعات ژئوشیمیایی و براساس مطالعات دورسنجی نمونه برداری جهت آنالیزهای شیمیایی XRF, XRD صورت گرفت.

    نتایج و بحث: 

    جهت شناسایی واحدهای سنگی و مناطق حاوی نمک و اکسید آهن از تصاویر ماهواره ای استر و روش های ترکیب باندی کاذب (RGB)، نقشه برداری زاویه طیفی (SAM) و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) استفاده گردید. نتایج این مطالعات نشان می دهد، هر سه روش در بارزسازی نواحی اکسیدآهن و مناطق حاوی نمک به خوبی عمل کرده است و مطابقت خوبی با نقشه زمین شناسی نشان می دهند. در این میان روش نقشه برداری زاویه طیفی دقت بهتر و بالاتری داشته است. نتایج حاصل از مطالعات دورسنجی نشان می دهد، نواحی غرب و شرق گنبد نمکی سیاهو، حاوی پتانسیل بالاتری از کانی سازی پتاس است. همچنین جهت تعیین نوع کانی پتاس 17 نمونه به روش XRD  مورد آنالیز شیمیایی قرار گرفت، این نتایج نشان می دهد کانی سازی پتاس از نوع سیلوایت بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعات زمین شناسی، دورسنجی و ژئوشیمی (مطابق با نتایج آنالیزها) و با توجه به نقشه زمین شناسی عیار پتاس در بسیاری از بخش های گنبد نمکی سیاهو از قبیل بخش های شمالی، جنوبی و جنوب شرقی با مقدار کمتر از یک درصد فاقد ارزش اکتشافی است. براساس مطالعات انجام شده، محدوده های پیشنهادی جهت اکتشاف محدود به غرب (تارگت 1) و شرق (تارگت 2) گنبد نمکی سیاهو خواهد شد. بالاترین عیار پتاس مربوط به نمونه های بخش غربی گنبد نمکی است، از طرفی پتاس ثانویه نیز در این بخش مشاهده می شود؛ لذا در این تحقیق به پتانسیل بخش غربی بیشتر توجه شده است. براساس نتایج آنالیز ژئوشیمیایی، یال غربی گنبد پتانسیل بالایی از پتاس را نسبت به سایر نواحی گنبد، نشان می دهد. بیشترین عیار پتاس در این بخش 6/16 درصد است که به صورت کانی سیلویت نمود پیدا کرده است. رخنمون کوچک پتاس در این یال و گسترش کم آن در این بخش، با  عیار میانگین 2/4 درصد این یال را در اولویت دوم قرار می دهد، بیشترین عیار پتاس در این بخش 10 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: پتاس، دورسنجی، سیاهو، گنبد نمکی، هرمزگان
  • مهدی یوسفی*، سید مرتضی موسوی، ابوالقاسم جعفری صفحات 16-30
    مقدمه

    برهم کنش گسلی، مناطقی از تمرکز محلی تنش و آشفتگی ها را ایجاد می کند که هندسه و جنبش شناختی گسل ها را تحت تاثیر قرار می دهند. این تمرکز تنش می تواند ساختار های ثانویه درون پهنه های مخرب (Damage zones) را ایجاد کند. در این نوشتار تاثیر برهم کنش یا روابط بین گسل های زاگرسی و عربی در پیش بوم زاگرس بر شکل گیری و هندسه متفاوت تاقدیس های رگ سفید و تنگو بررسی و تبیین می گردد.

    مواد و روش ها

    به جهت رخداد پدیده برهم کنش گسلی بین گسل های مسبب تاقدیس های رگ سفید و تنگو، ابتدا مدل های تئوریک برهم کنش سه بعدی بین قطعات گسلی معرفی می گردد. با مقایسه وضعیت هندسی قطعات گسلی در منطقه مطالعاتی با مدل های تئوریک، انواع بر هم کنش گسلی در این منطقه معرفی می گردد. نهایتا به دلیل وابستگی چین های منطقه به گسلش و با مطالعه دقیق هندسه و ابعاد گسل های زیرین، عوامل موثر بر تغییرات در الگوی چین خوردگی ها بررسی و توسعه چین هایی با هندسه، ابعاد، امتداد و سازوکار های مختلف توجیه می گردد.

    نتایج و بحث:

    با توجه به طول بیش از 3 برابر گسل معکوس رگ سفید نسبت به قطعه جنوبی گسل امتداد لغز هندیجان- ایذه، شیب 47 درجه گسل رگ سفید در مقایسه با شیب 80 درجه گسل هندیجان- ایذه و با در نظر گرفتن جهت کلی فشردگی در جنوب غرب ایران (N22E) و امتداد راستگرد گسل هندیجان- ایذه (N20E) در مقایسه با امتداد گسل رگ سفید که تقریبا عمود بر جهت کلی فشردگی است (N130)، میزان دگرشکلی وابسته به گسل معکوس رگ سفید بیشتر از گسل هندیجان- ایذه است. در این شرایط میدان تنش مربوط به راس گسل راندگی غالب می شود که در این حالت مقاومت کمتری برای چین خوردگی وجود دارد و چین خوردگی با دامنه بزرگتر را در تاقدیس رگ سفید ایجاد می کند؛ به نحوی که چین خوردگی در تاقدیس رگ سفید (تاقدیس نامتقارن با امتداد N130 و شیب سطح محوری به سمت شمال شرق) دامنه ای بیش از دو برابر نسبت به تاقدیس تنگو دارد و راس تاقدیس تنگو حدود 1200 متر نسبت به تاقدیس رگ سفید پایین افتادگی دارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که در یک مجموعه گسلی که در آن برهم کنش بین گسل ها رخ داده است، گسل های بزرگ تر، کم عمق تر، با شیب صفحه ای حدود 45 درجه که جهت گیری مورب یا عمود نسبت به جهت گیری کلی فشردگی دارند، می توانند چین خوردگی هایی بزرگ و واضح تری را مشابه چین خوردگی با ابعاد بزرگ در تاقدیس رگ سفید نسبت به تاقدیس تنگو را ایجاد می کنند.

    کلیدواژگان: الگوی چین خوردگی، برهم کنش گسلی، تاقدیس رگ سفید، گسل هندیجان- ایذه
  • بهزاد سعیدی رضوی*، نرگس منجزی صفحات 31-48
    مقدمه

    سیستم کرتاسه شامل رسوبات کربناته که بسیاری از قسمت های زاگرس را پوشانده است. سازندهای گدوان و داریان در قسمت فوقانی گروه خامی واقع شده اند. این تشکیلات توسط بسیاری از محققین در موارد زیادی بررسی شده است. هدف از این مطالعه بررسی زیست چینه نگاری سازندهای گدوان و داریان و همچنین شناسایی رخساره های رسوبی برای بازسازی محیط دیرینه آنها می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق مقاطع نازکی از هسته و برش تهیه و با میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه میکروسکوپی برای شناسایی میکروفسیل ها انجام شد (Loeblich and Tappan, 1988). همچنین عناصر اسکلتی و غیراسکلتی و خصوصیات میکروسکوپی تعیین گردید (Flugel, 2010). هر کدام براساس روش دانهام (1962) نامگذاری شدند.

    نتایج

    بیواسترتیگرافی در چاه  A و B: در چاه A در منطقه 1 از عمق 4740 متری (حد پایین سازند گدوان) تا 4623 متر معرفی شده است. در منطقه 2 از عمق 4623 متر تا 4552 متر معرفی شده است. در چاه B در منطقه 1 از عمق 4860 متری (قسمت پایین سازند گدوان) تا 4744 متر معرفی شده است و در منطقه 2 از عمق 4744 متر تا 4677 متر معرفی شده است.
    A&B: 1) Choffatella decipiens - Pseudocyclammina littus -Trocholina elogatus assemblage Zone   2) Mesorbitolina texana - Choffatella decipiens assemblage Zone رخساره های سازند داریان در چاه A شامل مداستون (MF1) مرتبط با ریز رخساره های حوضه عمیق، پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF2)  و بیوکلاستیک پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF3) که هردو نشان دهنده یک رخساره منطقه کم انرژی است. رخساره های سازند گدوان شامل بنتیک فورامینوفورا بیوکلاست پاکستون (MF4) نشان دهنده شوری زیاد، بیوکلاستیک واکستون (MF5) نشان دهنده محیط کم انرژی رمپ میانی و مداستون (MF6) نشان دهنده ریز رخساره ها یک محیط تالاب است، این است.
    رخساره های سازند داریان و گدوان در چاه B شامل مداستون (MF1) رخساره ها در رمپ بیرونی، پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF2)  رخساره ها در یک رمپ خارجی با انرژی کم رسوب و بیوکلاستیک پلانکتونیک فورامینوفورا واکستون (MF3) یک رخساره در رمپ بیرونی است.  اوربیتولینا پلویید پکستون (MF4) رخساره ها بیانگر محیطی با شوری بالا در آب های کم عمق و در محیط تالاب، بیوکلاستیک واکستون (MF5) رسوب رخساره ها در رمپ میانی و مداستون (MF6) که رخساره از میکریت تشکیل شده است.

    محیط رسوبی: 

    این رخساره ها در محیط دریایی و در رمپ بیرونی و میانی و قسمت کوچکی از رمپ داخلی نهشته شده اند.

    نتیجه گیری

    به منظور بررسی محیط رسوبی سازندهای گدوان و داریان در میدان نفتی گچساران، مقاطع نازک مورد مطالعه قرار گرفته است. براساس داده های زیست چینه نگاری، سن بارمین تا آپتین برای گدوان و آپتین پسین برای داریان در نظر گرفته شد. بررسی ریز رخساره سازندهای داریان و گدوان منجر به شناسایی 6 ریز رخساره در 3 کمربند رخساره، رمپ داخلی، رمپ میانی و رمپ بیرونی در محیط دریایی شد. همچنین براساس تنوع ریزرخساره ها، منطقه مورد مطالعه به صورت رمپ کربناته هموکلینیکال پیش بینی شد.

    کلیدواژگان: چینه نگاری زیستی، ریز رخساره، سازند داریان، سازند گدوان، محیط رسوبی، میدان نفتی گچساران
  • هادی محمدیان*، علی اصغر کلاگری، وارطان سیمونز، کمال سیاه چشم صفحات 49-66
    مقدمه

    اندیس مس نیاز در 25 کیلومتری غرب مشکین شهر و شرق زون کانه زایی قره داغ قرار دارد. از نظر زمین شناختی، نفوذ توده های آذرین الیگومیوسن در درون واحدهای پالئوسن-ائوسن موجب رخداد دگرسانی و کانه زایی شده است. واحدهای سنگی این منطقه شامل باتولیت Ι و ΙΙ (گرانودیوریت خانباز و گرانودیوریت خانکندی)، کوارتزمونزونیت/ کوارتزمونزودیوریت نیاز و واحدهای برشی و کانه دار ریوداسیتی است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به ویژگی های زمین شناسی، دگرسانی، کانه زایی و شرایط فیزیکوشیمیایی سیال کانه ساز این کانسار پرداخته می شود. در این راستا، مطالعات زمین شناسی، مطالعه و نمونه برداری از زون های دگرسان، کانی سازی شده و مغزه های حفاری صورت گرفته و 23 نمونه به روش XRF، 18 نمونه به روش ICP-OES مورد آنالیز قرار گرفته و مطالعات ریز دماسنجی میانبارهای سیال بر روی 8 نمونه رگه ای انجام شده است.

    نتایج و بحث: 

    واحدهای نفوذی ماهیت کالک آکالن با پتاسیم بالا تا شوشونیتی داشته و ویژگی های ژئوشیمیایی عناصر کمیاب در آنها حاکی از تشابه با ماگماهای مرتبط با فرورانش است. آنومالی منفی عناصر Ti و  Nbدر این سنگ ها می تواند به دلیل ماگماتیسم مرتبط با فرآیند فرورانش و همچنین پایداری فازهای حاوی این عناصر در طی ذوب بخشی و یا جدایش آنها در طی فرآیند تفریق باشد. غنی شدگی عناصر Pb, La, K, U, Th و تهی شدگی عناصر Sr, Ti, Nb را می توان به آلایش پوسته ای نسبت داد. دگرسانی های هیپوژن در نیاز شامل انواع پتاسیک، فیلیک، پروپیلیتیک و آرژیلیک حدواسط می باشند. کانی سازی در طی حداقل سه مرحله کانی زایی پیشین، میانی و پسین رخ داده است. براساس مینرالوژی و توالی پاراژنتیکی حداقل پنج نوع رگچه در کانسار نیاز قابل تشخیص می باشند. رگچه های گروه A حاوی کوارتز+پیریت+کالکوپیریت+مگنتیت، رگچه های گروه B نیز در زون های دگرسانی پتاسیک و فیلیک حضور داشته، رگچه های گروه C، عمدتا در مرحله کانه زایی میانی تشکیل شده، رگچه های گروه D اکثرا در زون دگرسانی فیلیک مشاهده می شوند که در مراحل میانی و پایانی فعالیت های گرمابی تشکیل شده و رگچه های گروه E تقریبا فاقد کانی های سولفیدی بوده و عمدتا دارای کانی های روشن (کوارتز و/یا کلسیت) ± تورمالین هستند و اکثرا در زون دگرسانی پروپیلیتیک حضور دارند. چهار نوع میانبار سیال شامل تک فاز بخار، دو فازی غنی از مایع، دو فازی غنی از بخار و چند فازی حاوی فازهای جامد در رگچه های کوارتزی کانسار نیاز وجود دارند. بررسی دماهای همگن شدن در زون های دگرسانی نشان می دهد که بیشترین فراوانی دماهای همگن شدن در زون پتاسیک در بازه C° 360-280، در زون فیلیک در دو بازه C° 300-280 و C° 355-320 و در زون پروپیلیتیک در بازه C° 190-170 قرار دارند.

    نتیجه گیری

    پترولوژی و پتروژنز واحدهای آذرین میزبان، کانی شناسی، دگرسانی گرمابی در محدوده نیاز موید کانی سازی نوع مس پورفیری در این محدوده می باشد. کانی سازی سولفیدی اصلی شامل پیریت، مولیبدنیت، کالکوپیریت، اسفالریت و گالن به صورت رگه/رگچه ای می باشد. نتایج ریزدماسنجی سیالات درگیر نشانگر محدوده دمای همگنش 170-360 درجه سانتیگراد و محدوده شوری 60- 2/0 درصد وزنی معادل نمک طعام می باشد. جوشش و سرد شدن ساده سیالات کانه ساز، فرآیندهای اصلی در نهشت کانه های کانسنگی بوده اند.

    کلیدواژگان: دگرسانی، مس پورفیری، مشگین شهر، میانبار سیال، نیاز
  • سعید شبرنگ، احسان ده یادگاری*، محمدحسین آدابی صفحات 67-83
    مقدمه

    با توجه به اهمیت سازند گرو به عنوان سنگ منشا مهم در حوضه رسوبی زاگرس، در این پژوهش سعی بر آن است که میکروفاسیس ها، مدل رسوبی، ژئوشیمی رسوبی این سازند در برش الیگودرز واقع در جنوب شرق لرستان شناسایی و معرفی گردد.

    مواد و روش ها

    235 برش الیگودرز (جنوب شرق لرستان) در زون زاگرس مرتفع و در محدوده جغرافیایی عرض شمالی ′′05 ′04°33 و طول شرقی′′17 ′00°49 واقع شده است. مقطع نازک با هدف شناسایی میکروفاسیس ها و محیط رسوبی تهیه و مطالعه شدند همچنین 40 نمونه برای تعیین گستره مقادیر عناصر اصلی و فرعی (Ca, Mg, Sr, Na, Mn, and Fe) توسط دستگاه طیف سنج جذب اتمی (AAS) تجزیه شدند.

    بحث و نتایج

    ضخامت سازند گرو در برش سطح الارضی الیگودرز 483 متر است، و لیتولوژی به طور عمده شامل شیل آهکی و آهک شیلی می باشد. مرز زیرین سازند گرو با سنگ آهک های برشی معادل سازند گوتنیا به صورت ناپیوستگی فرسایشی و مرز بالایی به دلیل قرار گرفتن سازند در هسته ناودیس نامشخص است. مطالعه مقاطع میکروسکوپی این برش منجر به شناسایی 7 میکروفاسیس در کمربند رخساره ای بخش عمیق دریا گردید. سازند گرو براساس عناصر اصلی و فرعی و نسبت این عناصر در مقابل هم، ترکیب کانی شناسی اولیه عمدتا آراگونیتی بوده است و تحت تاثیر دو نوع انحلال در سیستم بسته و باز قرار گرفته اند. همچنین سازند گرو دارای شرایط احیایی و یا افزایش تاثیر دیاژنز متائوریکی بوده است.

    نتیجه گیری

    سازند گرو دارای ضخامت 483 متر است، که غالبا از شیل های آهکی و سنگ آهک های شیلی تشکیل شده است. مرز زیرین سازند گرو برروی سنگ آهک های برشی معادل سازند گوتنیا قرار گرفته است و مرز بالایی آن به دلیل قرار گرفتن در هسته ناودیس نامشخص است.مهم ترین اجزاء زیستی شناسایی شده در بخش های مختلف سازند گرو شامل رادیولر ها، فرامینیفر های پلانکتون (گلوبیژرنیلوئیدس، هدبرگلا، لئوپولدینا) می باشد. از جمله مهم ترین ترکیبات غیرکربناته شناسایی شده ترکیبات آهن دار است.سازند گرو در یک کمربند رخساره ای بخش عمیق دریا متعلق به یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ تشکیل شده است. ترکیب کانی شناسی اولیه عمدتا آراگونیتی بوده است و تحت تاثیر دو نوع انحلال در سیستم بسته و باز قرار گرفته اند. همچنین دارای شرایط احیایی و یا افزایش تاثیر دیاژنز متائوریکی بوده است.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی رسوبی، محیط رسوبی، میکروفاسیس، سازند گرو، الیگودرز
  • برومند صلاحی*، مهناز صابر صفحات 84-98
    مقدمه

    تبخیر و تعرق یکی از مولفه های مهم در بیلان آب است. تخمین تبخیر و تعرق مورد توجه پژوهشگران بسیاری در ایران و جهان بوده است. تخمین دقیق تبخیر و تعرق در مدل سازی هیدرولوژی، طراحی آبیاری و مدیریت منابع آب اهمیت زیادی دارد. این متغیر یکی از مولفه های بسیار مهم و موثر در بیلان آب است. تبخیر و تعرق بعد از بارش به عنوان دومین مولفه بزرگ چرخه آب زمین در مقیاس جهانی محسوب می شود. ارزیابی وضعیت اقلیم دوره آینده و تغییر اقلیم و اثرات آن از طریق خروجی مدل های اقلیمی انجام می شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، داده های روزانه متوسط حداقل و حداکثر دما به منظور ترسیم دورنمای ETp به روش هارگریوز-سامانی تا دهه 2050 میلادی برای 6 ایستگاه سینوپتیک بخش جنوبی حوضه آبریز رودخانه ارس براساس مدل CanESM2 تحت سناریوهای RCP با استفاده از SDSM ریزمقیاس شد. بدین منظور، داده های مشاهداتی ایستگاه ها و داده های بازتحلیل (NCEP) در بازه زمانی روزانه (2005-1985) و نیز داده های تاریخی مدل (historical-2005) CanESM2 تحت سناریوهای RCP (برای بازه زمانی 2100-2006) به کار رفته است.

    بحث و نتایج

    مقادیر ETp تخمینی برای حوضه ارس طی دوره آتی براساس ریزمقیاس نمایی داده های دمایی مدل CanESM2 تحت سناریوهای RCP نشان داد مقدار این متغیر تحت سناریوی RCP2.6 نسبت به دوره پایه، کاهش جزئی و تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 افزایش جزئی خواهد داشت. مقدار ETp در این حوضه ایستگاه اردبیل، اهر و خوی تغییر کاهشی و در پارس آباد و جلفا تغییر افزایشی خواهند داشت. مقدار ETp ماهانه حوضه ارس در دوره آینده در ژانویه، آوریل تا ژوئن و اوت با دامنه ای بین 1/0 تا حداکثر 3/24 میلی متر نسبت به دوره پایه افزایشی برآورد شد. مقایسه مقادیر ETp برآوردی دوره آینده و گذشته نشان داد که ETp برآوردی به روش هارگریوز -سامانی در دوره گذشته نسبت به داده تبخیر ایستگاهی به جز پارس آباد و خوی بیش از 100 میلی متر در سال بیش برآورد و در سایر ایستگاه ها کم برآورد می کند. مقادیر ETp هارگریوز - سامانی به جز ماکو که در دوره 2005-1985 بیشتر از 2005-1992 است، در بقیه ایستگاه ها در 2005-1992 بزرگ تر از مقادیر دوره پایه است.

    نتیجه گیری

    مقادیر ETp تخمینی برای حوضه ارس طی دوره آتی نشان داد که مقدار این متغیر در سطح حوضه سالانه نسبت به ETp دوره پایه (به روش هارگریوز -سامانی) افزایش جزئی خواهد یافت که این افزایش به معنی افزایش نیاز آبی گیاهان در آینده در فصل رشد، کاهش نفوذ و افزایش تبخیر آب حاصل از بارندگی و ذوب برف و کاهش تغذیه آبخوان ها است.

    کلیدواژگان: ارس، تبخیر و تعرق پتانسیل، مدل CMIP5، CanEsm2
  • سهراب موذن* صفحات 99-113
    مقدمه

    با شدت گرفتن مسئله آلودگی در کلانشهرها و میزان مصرف انرژی تلاش برای حل این مشکل شدت گرفت که حاصل آن را می توان معرفی سیستم ها و مدل هایی برای جایگزینی سیستم ها و مدل های موجود عرضه انرژی کلانشهرها دانست. در این تحقیق مدل سازی کمی برای انرژی در کلانشهر تهران با توجه به اهداف محیط زیستی، اقتصادی و اقلیمی منظور می شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از روش های تجربی و کمی و نرم افزارهای تحلیلی GIS و Windographer بهره گرفته شده است. برای پردازش بهتر وضعیت انرژی تابشی خورشید، سری تصاویر راداری از سنجنده PALSAR از ماهواره ALSO انتخاب و پردازش شد و با استفاده از مدل Area Solar Radiation مدلسازی انرژی خورشیدی انجام شد. از آن جا که به طور معمول برای تعیین پتانسیل انرژی باد در یک مکان و تخمین اترژی خروجی آن، از روش های آماری استفاده می شود، نرم افزار Windographer برای تطبیق داده های سرعت باد ایستگاه ها از تابع توزیع ویبول استفاده شده است.

    نتایج و بحث:

     انرژی خورشیدی: برای فرآیند تجزیه و تحلیل راداری، تصاویر راداری Palsar از پایگاه داده های JAXA تهیه شدند. این تصاویر باید در طول و عرضی انتخاب می شدند که محدوده مورد مطالعه را پوشش قطعی دهند بنابراین، تصاویر مورد نیاز محدوده مورد مطالعه، انتخاب شدند. سپس، تصویر راداری DEM در نرم افزار ArcGIS فراخوانی شدند که عملیات ابتدایی در آن به کار گرفته شد. در مرحله بعد، تصاویر باید به همدیگر چسبانده شدند. پس از تبدیل تصاویر مورد نظر به تصویر واحد، تصویر محدوده مورد مطالعه از تصویر رادار استخراج گردید. در نهایت برای ایجاد دید بهتر از منطقه مورد مطالعه، نقشه ناحیه بندی انرژی دریافتی خورشید تهیه شده است.

    انرژی بادی: 

    به منظور به دست آوردن دید کلی نسبت به وضعیت منطقه پتانسیل انرژی باد در ایستگاه های نمونه شامل: چیتگر، فیروزکوه، ژئوفیزیک، فرودگاه امام، فرودگاه مهرآباد و ورامین محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده های مربوط به انرژی بادی منطقه نشان داد مناطق غربی و جنوبی بیش ترین پتانسیل برای ظرفیت تولید برق بادی را در کلانشهر تهران دارند.
    انرژی حاصل از زیست توده (زباله شهری): میزان زباله تولید شده در شهر تهران بیش از 7600 تن می باشد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نشان داد با توجه به حجم عظیم تولید روزانه زباله در کلانشهر تهران، با مدلسازی بهینه و برنامه ریزی درست می توان به منبع انرژی تجدیدپذیر خوبی برای منطقه دست یافت.

    نتیجه گیری

    در ارتباط با مدلسازی با توجه به نتایج به دست آمده، ایجاد مدل بر مبنای سه گروه انرژی تجدیدپذیر شامل انرژی خورشیدی، انرژی بادی و زیست توده (زباله شهری) انجام گردید. برای ارائه مدل یکپارچه برای کلانشهر تهران داده های انرژی های خورشیدی، بادی و زیست توده (زباله شهری) هم مقیاس شدند. در نهایت خروجی نهایی مدل به صورت نقشه ای خواهد بود به صورت منطقه بندی که در داخل فیلد های آن سه گروه انرژی (خورشیدی، بادی و زیست توده) وجود دارند، در این نقشه نهایی برای اینکه بتوانیم اهمیت این سه گروه انرژی را در مناطق نشان دهیم از دیاگرام دایره ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، شهرهای خودبازآفرین، کلانشهر تهران، مدلسازی
  • مجید کیا، محسن دادرس*، زینب علی یاس صفحات 114-130
    مقدمه

    تغییرات کاربری ساحلی جزیره قشم می توانند دلایل متفاوتی داشته باشد که بررسی نشده است. پژوهشگران از تصاویر با وضوح متوسط به ویژه داده های ماهواره ای لندست برای استخراج الگوهای کاربری ساحلی استفاده نموده اند که با تفکیک مکانی 30 متری این تصاویر که در ناحیه ساحلی مرز مشترک اکوسیستم های ساحلی- دریایی می باشد، خطاهایی وجود دارد. به همین دلیل در پژوهش حاضر از سری عکس های هوایی با دقت بالا و مقیاس های 1:10.000 و 1:20.000  برای استخراج الگوهای کاربری ساحلی و پایش تغییرات آن برای دوره 51 سال گذشته استفاده شده است. اهداف این پژوهش نیز در راستای اثبات فرضیه مبنی بر بررسی و تحلیل تغییرات کاربری ساحلی جزیره قشم و نحوه تغییرات آن در طی نیم قرن اخیر می باشد.

    مواد و روش ها

    محدوده مورد مطالعه در عرض 2500 متری از خط ساحلی به سمت خشکی جزیره قشم تعریف گردید و الگوهای کاربری ساحلی در این محدوده بررسی شد. ابتدا از عکس های هوایی جزیره قشم در سال های 1346، 1369، 1374، 1386 و 1396 استفاده شد. بعد از برداشت نقاط کنترل و مرجع مختصاتی، عکس ها زمین مرجع شده و کاربری های اراضی و خط ساحلی در نرم افزار ArcGIS استخراج شد. به منظور پیش بینی مساحت کاربری انسان ساخت و ارتباط آن با عوارض جغرافیایی و معیارهای محیطی در گستره نواحی ساحلی جزیره قشم، از مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی استفاده شد.

    نتایج و بحث: 

    نتایج نشان داد اراضی بایر، تپه های صخره ای و جنگل های پراکنده به ترتیب با فراوانی نسبی 3/29، 7/23 و 3/10 درصد، الگوهای غالب کاربری ساحلی قشم هستند. در سال های 1346 تا 1396، اراضی بایر، کشاورزی، تپه های صخره ای، جنگل مانگرو و صخره های ساحلی به ترتیب 4851، 297، 7099، 219 و 2938 هکتار کاهش یافته است؛ اما سکونتگاه های انسانی، تپه ماهور، سواحل گلی، سواحل ماسه ای، اسکله - بنادر و نواحی صنعتی به ترتیب 2094، 3813، 136، 5351، 644 و 1249 هکتار افزایش یافته است. در نواحی شرقی به ویژه محور درگهان - قشم، بیشترین تغییرات کاربری ساحلی مربوط به ساخت وسازهای انسانی شامل احداث شهرک صنعتی طولا، توسعه سکونتگاه شهری قشم و درگهان، احداث اسکله های بهمن، ذاکری، توسعه شهر درگهان و اسکله لافت بوده است و مساحت شهر ساحلی قشم در ساحل شرقی از 450 هکتار در سال 1386 به 730 هکتار در سال 1396 افزایش یافت و رشد شهر به سمت جنوب و جنوب غربی بوده است. مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی نشان داد که با متغیرهای فاصله از زیستگاه های طبیعی، مناطق حفاظت شده، چشم اندازهای ساحلی و بندرگاه می توان مساحت کاربری انسان ساخت را پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

    تحلیل و بررسی عکس های هوایی جزیره قشم در محدوده ساحلی به عرض 2500 متر از خط ساحل در سال های 1346 تا 1396 در یک بازه 51 ساله نشان داد کاربری های اراضی بایر که فاقد پوشش جنگلی هستند، تپه های صخره ای و پوشش های جنگلی تنک و پراکنده، کاربری های غالب نواحی ساحلی جزیره قشم هستند؛ اما برنامه ریزی های انجام شده، سیاست گذاری و توسعه صنعت اکوتوریسم و همچنین ظرفیت صنایع دریایی و انرژی منجر به توسعه انسانی و ساخت وسازهای صنعتی، تجاری و مسکونی در نواحی ساحلی قشم به ویژه در سال های 1374 تا 1396 گردید.

    کلیدواژگان: پایش تغییرات، ساخت وساز، قشم، کاربری ساحلی، عکس هوایی
  • محمود احمدی*، نگار محمدی مهر صفحات 131-141
    مقدمه

    تغییرات اقلیمی اثرات غیر قابل برگشتی بر روی کره زمین برجای گذاشته اند. اثرات این تغییرات بر تمامی پدیده های طبیعی و انسانی قابل مشاهده می باشد. یکی از پدیده های متاثر از تغییراقلیم هواویزها می باشند. این پدیده علاوه بر تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت به صورت قابل ملاحظه ای بر کیفیت هوا در مقیاس محلی و جهانی تاثیر می گذارد. در چند دهه اخیر، فراوانی طوفان های گرد و غبار به علت تغییرات آب و هوایی و فعالیت های انسانی افزایش یافته است و پیش بینی می شود که روند افزایشی آن در آینده نیز ادامه داشته باشد. بررسی اثرات تغییر اقلیم بر هواویزهای جنوب غرب آسیا، به عنوان یکی از مهم ترین کانون های هواویزی جهان اهمیت بسزایی دارد. هدف این پژوهش بررسی اثرات تغییراقلیم و پیش نگری هواویزهای جنوب غرب آسیا با استفاده از برونداد مدل GRDL-ESM4 از مجموعه مدل های CMIP6 تحت سناریوی خوشبینانه (SSP1.2.6) طی دوره آینده نزدیک (2021-2060) است.

    مواد و روش ها

    جنوب غربی آسیا در کمربند بیابانی جهان قرار دارد. روند تشدید تغییراقلیم در این منطقه بر روند هواویزها به ویژه هواویزهای گردوغبار معدنی تاثیرات متمایزی بر جای می گذارد. لذا در این پژوهش به پیش نگری هواویزها در جنوب غرب آسیا با مجموعه مدل های CMIP6 مدل GFDL-ESM4 تحت سناریوی خوش بینانه (SSP1-2.6) پرداخته شده است. روش تحقیق، ابتدا برای بی هنجاری هواویزها از یک دوره تاریخی 40 ساله (2014-1975) استفاده شد. سپس برای بررسی روند هواویزها تا پایان قرن حاضر، از مجموعه مدل های CMIP6، مدل GRDL-ESM4 استفاده گردید. در ادامه سناریوی خوش بینانه (SSP1-2.6) برای دوره پیش نگری آینده نزدیک (2060-2021) استفاده گردید.

    نتایج و بحث: 

    نتایج نشان داد بیشینه مقدار هواویز در فصل های تابستان و بهار قرار دارد. مقدار هواویزها در فصل تابستان به علت افزایش محسوس دما و کاهش بارش به بیش ترین مقدار خود رسیده است. فصل بهار از مقدار هواویز بالایی بین فصول سال برخوردار است. در این فصل عرض های شمالی نسبت به عرض های جنوبی هواویز بیش تری دارند. کمینه آن در فصل های پاییز و زمستان قرار دارد. فصل پاییز با کاستی دما و افزایش فرآیندهای بارش همراه می باشد که همین مسئله سبب شده است که فراوانی هواویزها رو به کاهش رود. در فصل زمستان شبه جزیره عربستان به ویژه نواحی شرقی، در فصل بهار شرق شبه جزیره عربستان، در فصل تابستان جنوب شرق شبه جزیره عربستان و جنوب شرق ایران و در فصل پاییز نیمه شمالی عربستان و شرق ایران بیش ترین فراوانی هواویز را داشته اند. طبق سناریوی خوش بینانه فصل های تابستان و بهار بیش ترین مقدار هواویز را دارند. همچنین مشخص گردید که شدت روند هواویزها در مناطق جنوب شرق شبه جزیره عربستان، سواحل مکران، نیمه شمالی ایران، شمال عربستان و بین النهرین بیش تر از سایر مناطق خواهد بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی عرض های جنوبی از مقادیر هواویز بیش تری نسبت به عرض های شمالی برخوردارند. کانون اصلی هواویزها در اوایل زمستان بر روی شبه جزیره عربستان قرار دارد و رفته رفته این کانون به نواحی شرق عربستان محدود می شود. کانون هواویزها در این فصل از شرق عربستان به جنوب شرقی شبه جزیره عربستان و جنوب شرق ایران جابه جا شده است.

    کلیدواژگان: پیش نگری، تغییر اقلیم، جنوب غرب آسیا، مدل های CMIP6، هواویز
|
  • Susan Ebrahimi *, Moin Alddin Yassari Pages 1-15
    Introduction

    The Syahoo salt dome is in the north of Bandar-Abbas in Hormozgan province and structurally it is located in the geological zone of the Zagros. Potash prospecting studies in the south of Zagros have identified the Syahoo salt dome as an important area. Some of them, such as Angore, are currently active and there is still salt extraction in them, and in some, such as Pahl, Kouh Namac, and Siha, the salt extraction has been completed or is in the final stages. The purpose of this research is geological, remote sensing and geochemical studies on potash mineralization along with salt domes, which can be a potential for this type of deposits in southern Iran.

    Materials and methods

    In order to find the areas of accumulation of potash mineral in the area of ​​ Syahoo salt dome, satellite images of ASTER were first used to identify promising mineral areas for sampling and geochemical studies. Then, based on remote sensing studies, sampling was done for XRF, XRD chemical analysis.

    Results and discussion

    In order to identify rock units and areas containing salt and iron oxide, ester satellite images and methods of false band composition (RGB), spectral angle mapper (SAM) and principal component analysis (PCA) were used. The results of these studies show that all three methods have worked well in highlighting iron oxide areas and areas containing salt and show a good agreement with the geological map. Meanwhile, the spectral angle mapper method has better and higher accuracy. The results of remote sensing studies show that the west and east areas of the Syahoo salt dome contain a higher potential for potash mineralization. Also, in order to determine the potassium mineral, 17 samples were chemically analyzed by XRD method; the results show that potassium mineral was sylvite.

    Conclusion

    According to the geological, telemetry and geochemical studies, the grade of potash in many parts of the Syahoo salt dome, such as north, south and south-east are of less than one percent and have no exploratory value. Based on the studies, the proposed areas for exploration will be limited to the west (Target 1) and east (Target 2) of the salt dome. The highest grade of potash is related to the samples of the western part of the salt dome, on the other hand, secondary potash is also observed in this part; therefore, more attention has been paid to the potential of the western part. Based on the results of geochemical analysis, the western edge of the dome shows a high potash potential compared to other areas of the dome. The highest grade of potash in this section is 16.6%. The small outcrop of potash in this ridge and its low expansion in this section, with an average grade of 2.4%, makes this ridge the second priority, the highest grade of potash in this section is 10%.

    Keywords: Potash, remote sensing, Syahoo, Salt dome, Hormozgan
  • Mehdi Yousefi *, Seyed Morteza Moussavi, Abolghasem Jafari Pages 16-30
    Introduction

    Fault interaction creates areas of local concentration of stress and disturbances that affect the geometry and cognitive movement of faults. This stress concentration can create secondary structures in damage. In this article, the influence of the interaction or relationships between the Zagros and Arabian faults in the Zagros foreland on the formation and different geometry of the Rag Sefid and Tango anticlines is investigated and explained.

    Materials and methods

    Due to the occurrence of the phenomenon of fault interaction between the faults that cause the Rag Sefid and Tengo anticlines, the three-dimensional interaction theoretical models between the fault segments are first introduced. By comparing the geometrical condition of fault parts in the study area with theoretical models, the types of fault interaction in this area are introduced. Finally, due to the dependence of the folds in the region on the fault, and with a detailed study of the geometry and dimensions of the underlying faults, the factors affecting changes in the pattern of folds are examined and the development of folds with different geometries, dimensions, extensions and mechanisms is justified.

    Results and discussion

    Regarding the length more than 3 times of the Rag Sefid fault respect to the southern part of the Hendijan-Izeh strike-slip fault, the mean slope of 47 degrees of the Rag Sefid fault relative to the Hendijan-Izeh fault of 80 degrees and according to the general compression direction of N22E in the Southwest of Iran and the southern part of the Hendjan-Izeh fault trend (N20E), as well as the Rag Sefid fault trend, which is approximately perpendicular to the general compression direction, the deformation amount of the Rag Sefid fault is more than the Hendijan fault. In this condition, the stress field of the Rag Sefid thrust fault is dominated and due to the less resistance of the rising, folding with a larger amplitude occurs on the the Rag Sefid anticline; so that the folding amplitude in the Rag Sefid anticline is more than twice as large as the Tango anticline, and the tip of the Tango anticline is about 1,200 meters lower than the Rag Sefid anticline.

    Conclusion

    It can be concluded that in a set of faults where the interaction between the faults has occurred, larger, shallower faults with a plane slope of about 45 degrees, which have a diagonal or vertical orientation compared to the general orientation, they can create large and clearer folds similar to the folds with large dimensions in the Rag Sefid anticline compared to the Tango anticline.

    Keywords: Folding Pattern, Fault Interaction, Rag Sefid Anticline, Henijan-Izeh Fault
  • Behzad Saeedi Razavi *, Narges Monjezi Pages 31-48
    Introduction

    The Cretaceous system includes carbonate sediments and covers a large part of Zagros. Gadwan and Darian formations are located in the upper part of Khami group. These formations have been investigated by many researchers in several terms. The purpose of this study is to investigate the biostratigraphy of Gadwan and Darian formations, as well as to identify sedimentary facies to reconstruct their paleo-environment.

    Materials and methods

    In this study, thin sections were prepared from cores and cutting and examined with a microscope. A microscopic study was done to identify microfossils (Loeblich and Tappan 1988). Also, skeletal and non-skeletal elements and microscopic characteristics were determined (Flügel, 2010). These were named according to Dunham's method (1962).

    Results and discussion

    Biostratigraphy in Well A: 1) Choffatella decipiens - Pseudocyclammina littus -Trocholina elogatus assemblage Zone. It is introduced from the depth of 4740 m (the lower limit of Gadvan Formation) to 4623 m.
    2) Mesorbitolina texana - Choffatella decipiens assemblage Zone. This zone is introduced from the depth of 4623 m to 4552 m.
    Biostratigraphy in Well B: 1) Choffatella decipiens - Pseudocyclammina littus -Trocholina elogatus assemblage Zone. Zone No. 1 is introduced from the depth of 4860 m (the lower part of Gadvan Formation) to 4744 m.
    2) Mesorbitolina texana - Choffatella decipiens assemblage Zone. This zone is introduced from the depth of 4744 m to 4677 m.
    Facies of Darian Formation (Well A): MF1) Mudstone. This facies is associated with deep basin microfacies.
    MF2) Planktonic Foraminifora Wackestone. This microfacies represents the low-energy environment.
    MF3) Bioclastic Planktone Foraminifora Packstone. The presence of micrite indicates a low energy zone.
    Facies of Gadvan Formation: MF4) Bentic Foraminifera Bioclast Packestone. It indicates a high salinity and indicates a lagoon.
    MF5) Bioclastic Wackestone. It indicates low-energy environment of the middle ramp.
    MF6) Mudstone. This microfacies represent a lagoon environment.
    Facies of Darian and Gadvan formations (Well B)
    Facies of Darian Formation: MF1) Mudstone. The facies formed in the outer ramp.
    MF2) Planktonic Foraminifora Wackestone. The facies deposited in a low-energy in the external ramp.
    MF3) Bioclastic Plankton Foraminifora Wackestone. The facies deposited in the outer ramp.
    MF4) Orbitolina Peloid Packstone. The facies indicate an environment with high salinity in shallow waters and in the lagoon environment.
    MF5) Bioclastic Wackestone. The facies deposited in the middle ramp.
    MF6) Mudstone. The facies composed of micrite and has less than 10% bivalves and bryozoans.

    Sedimentary environment: 

    These facies were deposited in the marine environment and in the outer and middle ramp and a small part of the inner ramp.

    Conclusion

    In order to study the depositional environment of Gadvan and Dariyan formations in Gachsaran oil field, thin sections have been studied. Based on the biostratigraphy data, the age of Barremian to Aptian for Gadvan and late Aptian for Dariyan was considered. Microfacies study of Dariyan and Gadvan formations led to recognition of 6 microfacies in 3 facies belt, Inner ramp, Mid-ramp, Outer ramp in marine environment. Also, based on variation of microfacies, the studied area predicted as hemoclinical carbonate ramp.

    Keywords: Biostratigraphy, Microfacies, Dariyan, Gadvan formations, Gachsaran oilfield
  • Hadi Mohammadian *, Ali Asghar Calagari, Vartan Simmonds, Kamal Siahcheshm Pages 49-66
    Introduction

    The Niaz Cu prospect is located 25 km west of Meshkinshahr, east of the Qaradagh metallogenic zone. The intrusion Oligo-Miocene magmatic bodies into the Paleocene-Eocene rock units has led to alteration and mineralization. The rock units of this area include batholiths Ι and ΙΙ (Khanbaz granodiorite and Khankandi granodiorite), Niaz quartz-monzonite/ quartz-monzodiorite and ore-bearing rhyodacite breccia.

    Materials and Methods

    In this research, the geological features, alteration, mineralization and physicochemical conditions of mineralizing fluids have been studied. In this regard, sampling from altered, mineralized zones and drilling cores were carried out and 23 samples were analyzed by XRF and 18 samples by ICP-OES methods and microthermometric measurements were performed on 8 doubly-polished thin sections.

    Results and Discussion

    The intrusive units have high-K calc-alkaline to shoshonitic nature, and the geochemical characteristics of their trace elements indicate similarities with subduction-related magmas. The negative anomaly of Ti and Nb in these rocks can be due to the magmatism related to the subduction processes, as well as the stability of the phases containing these elements during partial melting or their separation during the differentiation process. The enrichment of Pb, La, K, U, and Th elements and the depletion of Sr, Ti, and Nb can be attributed to crustal contamination. Hypogene alterations at Niaz include potassic, phyllic, propylitic and intermediate argillic types. Mineralization has occurred during early, middle, and late stages. Based on the mineralogy and paragenetic sequence, at least five types of veins/veinlets can be distinguished in Niaz deposit. Group A veinlets contain quartz+pyrite+chalcopyrite+magnetite, group B veins are also present in the potassic and phyllic alteration zones, veinlets of group C are mainly formed in the middle stage of mineralization, group D veins are mostly observed in the phyllic alteration zone, which are formed in the middle and later stages of hydrothermal activities and group E veins are almost devoid of sulfide minerals and mainly contain bright-color minerals (quartz and/or calcite)±tourmaline and are mostly present in the propylitic alteration zone. Studies on fluid inclusions (FIs) within the quartz veinlets showed that there are four types of FIs at room temperature, (1) mono-phase vapor, (2) liquid-rich 2-phase, (3) vapor-rich 2-phase, and (4) multi-phase solid containing daughter solid phases. The ranges of FIs are about 280-360°C in the potassic, 280-360°C and 280-300°C in phyllic and 170-330°C in propylitic alteration zones.

    Conclusion

    The petrology and petrogenesis of magmatic host rocks, mineralogy, hydrothermal alteration in the Niaz area testify to a porphyry-type Cu mineralization. The main sulfide mineralization includes vein-type pyrite, molybdenite, chalcopyrite, sphalerite and galena. Fluid inclusion microthermometry results show a Th range of 170-360 °C and salinity values of 0.2-60 wt%NaCl equiv., corresponding to the ranges of porphyry Cu deposits. Boiling and simple colling of ore-bearing fluids were the main processes for ore precipitation.

    Keywords: Alteration, Porphyry Cu, Meshginshahr, Fluid inclusion, Niaz
  • Saeed Shabrang, Ehsan Dehyadegari *, Mohammad Hoseyn Adabi Pages 67-83
    Introduction

    Since the Garau Formation is important as a source rock in the Zagros sedimentary basin, in this research, tried to identify and introduce microfacies, sedimentary model, and sedimentary geochemistry of this formation in Aligudarz section located in the southeast of Lorestan.

    Materials and Methods

    Aligudarz section (southeast of Lorestan) is located in the high Zagros zone and in the geographical range of north latitude 33°04′05″ and east longitude 49°00′17″. To identifying microfacies and sedimentary environment, 235 thin sections were prepared and studied. Also, 40 samples were analyzed by atomic absorption spectrometer (AAS) to determine the range of values of major and minor elements (Ca, Mg, Sr, Na, Mn, and Fe).

    Results and discussion

    The Garau Formation thickness in Aligudarz section is 483 m, and lithology consists mainly of limestone, shale and shaly limestone. The lower boundary of the Garau Formation with brrecia limestones is equivalent to the Gotnia Formation in the form of unconformity and the upper boundary is not clear due to its location in the syncline core. Study of this section microscopic sections led to the identification of 7 microfacies in the deep-sea facies belt. Based on the major and minor elements and the ratio of these elements to each other, original mineralogy composition has been mainly aragonite and have been affected by two types of dissolution in closed and open systems. And also has anoxic conditions or an increase in the effect of meteoric diagenesis. The original mineralogy composition has been mainly aragonite and have been affected by two types of dissolution in closed and open systems. Due to anoxic conditions or an increase in the effect of meteoric diagenesis.

    Conclusions

    Thickness of this section is 483 meters, and lithology consists mainly of limestone, shale and shaly limestone. The lower boundary of the Garau Formation with brrecia limestones is equivalent to the Gotnia Formation in the form of unconformity and the upper boundary is not clear due to its location in the syncline core.The most important biological components identified in different parts of the Garau Formation include radiolarian, planktonic foraminifera (Globigerinelloides, Hedbergella, Leupoldina). Among the most important non-carbonate compounds are iron oxides.The Garau Formation is formed in the deep-sea facies belt belonging to a ramp-type carbonate platform. The original mineralogy has been mainly aragonite and have been affected by two types of dissolution in closed and open diagenetic systems, possibly due to anoxic conditions or an increase in the effect of meteoric diagenesis

    Keywords: Aligudarz, Sedimentary geochemistry, Garau Formation, Sedimentary environment, Microfacies
  • Bromand Salahi *, Mahnaz Saber Pages 84-98
    Introduction

    Evapotranspiration is one of the important components of water balance. Estimation of evapotranspiration has been the focus of many researchers in Iran and the world. Accurate estimation of evapotranspiration is very important in hydrological modeling, irrigation design, and water resources management. This variable is one of the most important and effective components in the water balance. Evapotranspiration after rainfall is considered the second largest component of the earth's water cycle on a global scale. The assessment of the future climate and climate change and its effects is done through the output of climate models.

    Materials and Methods

    In this research, the average daily minimum and maximum temperature data were scaled according to the CanESM2 model under RCP scenarios using the SDSM for 6 synoptic stations in the southern part of the Aras River basin to draw the perspective of ETp using the Hargreaves-Samani method until the 2050s. For this purpose, observational data of stations and reanalysis data (NCEP) in the daily period (1985-2005) as well as historical data of the CanESM2 model (historical-2005) under RCP scenarios (for the period 2006-2100) has been used.

    Results and Discussion

    Estimated ETp values for the Aras basin during the coming period based on the downscaled temperature data of the CanESM2 model under RCP scenarios showed that the value of this variable under the RCP2.6 scenario compared to the base period, slightly decreased and under the RCP4.5 and RCP8 scenarios will have a slight increase. The amount of ETp in this basin will have a decreasing change in the Ardabil, Ahar, and Khoi stations and an increasing change in the Pars-Abad and Jolfa stations. The monthly ETp value of the Aras basin in the future period in January, April to June, and August was estimated to increase with a range between 0.1 to a maximum of 24.3 mm compared to the base period. Comparing the estimated ETp values of the future and the past period showed that the ETp estimated by the Hargreaves-Samani method in the past period compared to the evaporation data of stations except Pars-Abad and Khoi was overestimated by more than 100 mm per year, and it was less in other stations. Hargreaves-Samani ETp values, except for Mako, which is higher from 1985 to 2005 than in 1992-2005, in the other stations in the period of 1992-2005 are greater than the values of the base period.

    Conclusion

    The estimated ETp values for the Aras basin during the coming period showed that the value of this variable at the annual basin level will increase slightly compared to the ETp of the base period (by the Hargreaves-Samani method), which means that the water requirement of plants will increase in the future in the growing season and this increase means an increase in the water requirement of plants in the future in the growing season, a decrease in infiltration and an increase in evaporation of water resulting from rainfall and snow melting, and a decrease in the feeding of aquifers.

    Keywords: Aras, Potential evapotranspiration, CMIP5, CanESM2 model
  • Sohrab Moazzen * Pages 99-113
    Introduction

    As a result of the problem of pollution in the metropolitan areas and the amount of energy consumption, the effort to solve this problem is that it can be identified as the introduction of systems and models to replace the systems and the existing models of energy supply. In this research, quantitative modeling for energy in Tehran metropolis is considered according to environmental, economic and climatic goals.

    Materials and methods

    In this research to analyze the collected data from experimental and quantitative methods and analytical software GIS and Windographer have been used. To better process the solar radiant energy status, a series of radar images from the PALSAR sensor from the ALSO satellite were selected and processed and solar energy modeling was performed using the Area Solar Radiation model.

    Results and discussion

    Solar Energy: Due to the radar analysis process, Palsar radar images were obtained from the JAXA database. DEM radar images were used in ArcGIS software, in which the initial operation was performed. After converting the desired images into a single image, the image of the study area was extracted from the radar image. Finally, to create a better view of the study area, a map of the solar energy has been prepared. This map shows us in which areas of the region there is more possibility to use solar energy and in which areas this possibility is less. In the metropolis of Tehran, the northern half of the study area has more potential to use radiant energy.

    Wind energy:

     In order to obtain a general of the situation in the region, wind energy potential in sample stations including: Chitgar, Firoozkooh, Geophysics, Imam Airport, Mehrabad Airport and Varamin has been calculated. Analysis of data related to wind energy in the region showed that the western and southern regions have the most potential for wind power generation capacity in the metropolis of Tehran.
    Biomass energy (municipal waste): Today, biomass is recognized as one of the world's largest renewable energy sources. One of the types of biomass compounds is municipal waste. The amount of waste produced in Tehran is more than 7600 tons. The analysis of the obtained data showed that due to the huge volume of daily waste production in the metropolis of Tehran, with optimal modeling and proper planning, a good renewable energy source can be achieved for the region.

    Conclusion

    In relation to modeling, according to the obtained results, the model was created based on three groups of renewable energy, including solar energy, wind energy and biomass (municipal waste). To provide an integrated model for the Tehran metropolis, solar, wind, and biomass (municipal waste) data had to be analyzed on the same scale. Therefore, in order for the solar, wind and biomass energy data to have the same scale, first these data were evaluated using multi-criteria evaluation and then these values to have the same scales, the fuzzy membership function was used. Finally, the final output of the model will be in the form of a zoning map, in which there are three groups of energy (solar, wind and biomass).

    Keywords: Renewable Energy, Regenerative Cities, Tehran metropolis, Modeling
  • MAJID KIA, Mohsen Dadras *, ZEINAB ALIYAS Pages 114-130
    Introduction

    Coastal land use changes of Qeshm Island can have different reasons that haven’t been investigated. Researchers have used images by medium resolution, especially RS with pixel 30m. in this research, a series of high-precision aerial photos with scales of 1:10,000 and 1:20,000 were used to extract patterns of coastal land use for the 51 years ago. The goals are investigation of coastal land use changes of Qeshm Island during the last half century.

    Materials and methods

    The study area was defined in a buffer of 2500 m from the coastline to the land side of Qeshm Island, and the beach use patterns in this area were investigated and analyzed. At first, information sources were used to extract the coastline and determine the study area, by aerial photos of Qeshm Island in the years of 1346, 1369, 1374, 1386 and 1396. The aerial photos were ground-referenced and existing borders and land uses. In order to predict the area of ​​man-made use and its relationship with geographical effects and environmental criteria in the coastal areas of Qeshm Island, a geographically weighted regression model was used.

    Results and discussion

    The results showed that barren lands, rocky hills and scattered forests are the dominant patterns of Qeshm coastal land use with relative frequency of 29.3%, 23.7% and 10.3% respectively. In the years 1346 to 1396, barren lands, agriculture, rocky hills, mangrove forest and coastal rocks have decreased by 4851, 297, 7099, 219 and 2938 hectares respectively; However, human settlements, Tepe Mahor, clay beaches, sandy beaches, wharf-ports and industrial areas have increased by 2094, 3813, 136, 5351, 644 and 1249 hectares, respectively. In the eastern areas, especially the Darghan-Qeshm axis, the most coastal land use changes related to human constructions include the construction of the Tula industrial town, the development of Qeshm and Darghan urban settlements, the construction of Bahman and Zakari wharves, the development of Darghan city and the Laft wharf. The area of ​​the coastal city of Qeshm on the east coast increased from 450 ha in 1386 to 730 ha in 1396 and the growth of the city has been towards the south and southwest. The geographically weighted regression model showed that with the variables of distance from natural habitats, distance from protected areas, beautiful coastal views and distance from the port, the area of ​​man-made use in the coastal areas of Qeshm Island can be predicted.

    Conclusion

    Analysis and review of aerial photos of Qeshm Island in the coastal area 2500 meters wide from the coast line in 1346 to 1396 in a period of 51 years showed the use of barren land that lacks forest cover. are, rocky hills and thin and scattered forest covers are the dominant uses of the coastal areas of Qeshm Island; But the planning, policies and development of the ecotourism industry as well as the capacity of marine and energy industries lead to human development and industrial, commercial and residential constructions in the coastal areas of Qeshm, especially in the year 1374 to 1396.

    Keywords: Change Monitoring, construction, Qeshm, Coastal Use, Aerial photo
  • Mahmoud Ahmadi *, Negar Mohammadimehr Pages 131-141
    Introduction

    Climate change has had irreversible effects on the planet Earth. The impacts of these changes are observable in all natural and human phenomena. One of the affected phenomena by climate change is dust storms. Besides their short-term and long-term effects, these storms significantly influence air quality on both local and global scales. In recent decades, the frequency of dust storms has increased due to climate variations and human activities, and it is predicted that this increasing trend will continue in the future. Investigating the effects of climate change on dust storms in Southwest Asia, as one of the most significant dust storm hotspots globally, holds great importance. The objective of this research is to examine the impacts of climate change and forecast dust storms in Southwest Asia using the GRDL-ESM4 model from the CMIP6 model ensemble under the optimistic scenario (SSP1.2.6) during the near-future period (2021-2060).

    Materials and methods

    Southwest Asia is located in the global desert belt. The intensification of climate change in this region has distinct impacts on the trends of dust storms, especially mineral dust storms. Therefore, this study focuses on forecasting dust storms in Southwest Asia using the CMIP6 model ensemble, specifically the GFDL-ESM4 model, under the optimistic scenario (SSP1-2.6). The research methodology involves initially using a 40-year historical period (1975-2014) to analyze dust storm anomalies. Then, the CMIP6 model ensemble, specifically the GRDL-ESM4 model, is utilized to examine the dust storm trends until the end of the present century. Furthermore, the optimistic scenario (SSP1-2.6) is employed for the near-future forecasting period (2021-2060).

    Results and discussion

    The results show that the maximum amount of dust storms occurs during the summer and spring seasons. In the summer season, the significant increase in temperature and decrease in precipitation contribute to the highest level of dust storms. The spring season exhibits a high level of dust storms compared to other seasons, with northern latitudes having more dust storms than southern latitudes. The minimum dust storm occurrence is observed during the autumn and winter seasons. Autumn is characterized by decreasing temperatures and increasing precipitation processes, leading to a reduction in dust storm frequency. In the winter season, the semi-Arabian Peninsula, especially the eastern regions, experiences the highest dust storm occurrence. In the spring season, the eastern part of the Arabian Peninsula, during the summer season, the southeastern regions of the Arabian Peninsula and southeastern Iran, and during the autumn season, the northern half of Arabia and eastern Iran have the highest frequency of dust storms. According to the optimistic scenario, the summer and spring seasons have the highest dust storm occurrence. Furthermore, it is evident that the intensity of dust storm trends will be higher in the southeastern regions of the Arabian Peninsula, the Makran coasts, the northern half of Iran, northern Arabia, and between the rivers compared to other areas.

    Conclusion

    In general, southern latitudes experience higher levels of dust storms compared to northern latitudes. The primary center of dust storms is located over the Arabian Peninsula in early winter, gradually shifting towards the eastern regions. During this season, the center of dust storms moves from eastern Arabia to southeastern parts of the Arabian Peninsula and southeastern Iran.

    Keywords: Forecasting, climate change, Southwest Asia, CMIP6, aerosol