فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 52 (زمستان 1402)

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 52 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عظیمی*، ابراهیم نعیمی، سیده لیلا حق پرست، حامد رضائی صفحات 1-12
    مقدمه
    پیشرفت فناوری و ارتباطات اینترنتی در دهه های اخیر، تاثیرات بسیاری بر روابط عاطفی داشته و موجب افزایش چشم گیر روابط عاطفی از راه دور شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش های پسران نوجوان در روابط عاطفی آنلاین انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی صورت گرفته است. جامعه مورد پژوهش از میان نوجوانان 20 -16 ساله ساکن شهر رفسنجان در بهار سال 1402 بوده که نمونه به وسیله نمونه گیری مبتنی بر هدف با معیار اصلی این که نوجوان با فرد دیگری که در فاصله بیشتر از 100 کیلومتر قرار دارد، دارای ارتباط عاطفی باشد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و با 11 مصاحبه تکمیل شد. داده ها به وسیله مصاحبه های بدون ساختار جمع آوری شد و با روش کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
     
    یافته ها
    پس از کدگذاری داده ها یافته ها در 8 مضمون محوری و 3 مضمون اصلی «چالش های روان شناختی، چالش های مرتبط با اجتماع و فرهنگ و چالش های مرتبط با شبکه های اجتماعی» طبقه بندی شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، پسران نوجوان در روابط عاطفی آنلاین از راه دور با مشکلات و چالش های متعددی روبه رو هستند. شناخت این چالش ها می تواند به ما کمک کند تا بهتر درک کنیم که چگونه می توانیم به آن ها پاسخ دهیم و با درک نیازهای و تجربه های آنان راهکارهایی را تدوین کنیم و آنان را به سمت روابط عاطفی سالم و عمیق هدایت کنیم.
    کلیدواژگان: نوجوانان پسر، روابط عاطفی آنلاین، روابط از راه دور، جنس مکمل
  • کامیار عظیمی*، منیجه شهینی ییلاق، مهرداد خوشناموند صفحات 13-30
    مقدمه
    شناسایی عوامل دخیل در ارتکاب قلدری نوجوانان، به ویژه سازوکارهای اخلاقی، برای هدایت تحقیقات، سیاست گذاری و کاربرد عملی در جهت پیشگیری و کاهش رفتار قلدری نوجوانان حائز اهمیت است. بنابراین، بر اساس مدل شناختی- اجتماعی هویت اخلاقی و نظریه شناختی- اجتماعی عاملیت اخلاقی، مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین هویت اخلاقی و قلدری نوجوانان ایرانی و نقش میانجی گری عدم التزام اخلاقی در این رابطه پرداخته است.
    روش
    شرکت کنندگان متشکل از 392 دانش آموز (217 پسر و 175 دختر) دوره متوسطه دوم شهرستان کوهدشت با دامنه سنی 15 تا 18 سال (44/16 = میانگین و 72/0= انحراف استاندارد) بودند. آن ها با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و ابزار روابط نوجوانان همسال پرادا (2000)، مقیاس هویت اخلاقی آکوینو و رید (2002) و مقیاس سازوکارهای عدم التزام اخلاقی بندورا (1996) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، هویت اخلاقی به طور منفی و معنی دار قلدری (37/0- = β) و عدم التزام اخلاقی (27/0- = β) را پیش بینی می کند. همچنین، عدم التزام اخلاقی نقش مثبت و معنی داری در پیش بینی قلدری داشت (23/0 = β). افزون بر این، نتایج حاصل از مدل یابی معادله ساختاری حاکی از آن بود که عدم التزام اخلاقی به طور معنی داری رابطه بین هویت اخلاقی و قلدری را میانجی گری می کند (051/0- = β).
    نتیجه گیری
    در مجموع، این یافته ها نقش هویت اخلاقی و عدم التزام اخلاقی را در رفتار قلدری نوجوانان برجسته می کند. مفاهیم نظری و عملی این یافته ها و جهت گیری ها برای تحقیقات آینده مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، عدم التزام اخلاقی، قلدری، نوجوانان
  • ستار صیدی* صفحات 31-52
    مقدمه

    داشتن جامعه سالم در گرو رفتار جامعه پسند افراد آن است بنابراین درک عوامل موثر بر این رفتارها حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل واریانس محور نقش واسطه ای پرخاشگری در ارتباط بین خودشیفتگی و جامعه پسندی در دانشجویان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 7589 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1402 بود که تعداد 341 نفر به روش نمونه گیری ترکیبی (مرحله اول تصادفی خوشه ای و مرحله دوم دردسترس) در پژوهش شرکت کردند. برای جمع‏ آوری داده ها از پرسشنامه های خودشیفتگی (راسکین و تری، 1988)، پرخاشگری (زاهدی فر، 1379) و مجموعه شخصیت جامعه پسند (پنر، 2002) استفاده شد. تحلیل داده ها در چارچوب مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS 3 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل کلی پژوهش، به صورت مطلوبی با داده ها برازش دارد. در بررسی یافته ها مشخص شد اثر مستقیم خودشیفتگی بر پرخاشگری و اثر مستقیم پرخاشگری بر شخصیت جامعه پسند (0/01≤P) و اثر غیرمستقیم خودشیفتگی بر جامعه پسندی معنی دار می باشد (0/05≤P).

    نتیجه گیری

    نتایج پیامدهایی برای مفهوم سازی خودشیفتگی، اهمیت نقش واسطه ای پرخاشگری و بهبود درک شخصیت جامعه-پسند دارد. لذا، با توجه به تایید نقش واسطه ای پرخاشگری در ارتباط بین خودشیفتگی و جامعه پسندی می توان برای کاهش خودشیفتگی و افزایش جامعه پسندی در دانشجویان برنامه هایی برای آموزش و کاهش پرخاشگری آنان مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، جامعه پسندی، خودشیفتگی
  • سلیمه رحیمی مقدم*، هومن نامور صفحات 53-68
    مقدمه
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین بهترین مدل پیش بینی تعادل بین کار و زندگی شاغلین بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و رجحان شغلی با نقش میانجی هوش معنوی است.
    روش
    روش تحقیق، همبستگی از نوع پیش بینی و جامعه آماری شاغلین در ستاد مرکزی (در شهر تهران) و معاونت خریدراهبردی مدیریت های درمان (در سراسر کشور) سازمان تامین اجتماعی در سال 1400 می باشند. گردآوری اطلاعات به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است که بر اساس فرمول کلاین حداقل تعداد 200 نمونه تعیین گردید. پرسشنامه به شکل الکترونیک با استفاده از پرس لاین طراحی و توسط بیش از 600 نفر مورد بازدید و 213 نفر پرسشنامه را تکمیل نمودند که شامل پرسشنامه های هوش معنوی عبدالله زاده و همکاران (1387)، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، تعادل کار و زندگی وانگ و کو (2009) و رجحان شغلی آمابایل و همکاران (1994) بوده است.
    یافته ها
    مقادیر T نشان از صحت رابطه ی بین سازه ها و تایید روابط بین متغیرهای پژوهش در سطح اطمینان 95% است. مقدار Q2 برای تمامی متغیرها بالاتر از 0.25 است؛ لذا مدل ساختاری از قدرت پیش بینی بالایی برخوردار می باشد. مقدار GOF برابر با 0.2775 است؛ بنابراین سطح برازش کلی مدل در حد خوبی می باشد.
    نتیجه گیری
    متغیر حمایت اجتماعی و رجحان شغلی دارای تاثیرگذاری معنی داری بر تعادل کار و زندگی شاغلین هستند و در این بین حمایت اجتماعی ادارک شده دارای تاثیرگذاری بالاتری می باشد. متغیر هوش معنوی دارای تاثیرگذاری معنی داری بر تعادل کار و زندگی شاغلین نمی باشد.
    کلیدواژگان: تعادل بین کار و زندگی، حمایت اجتماعی ادراک شده، رجحان شغلی، هوش معنوی
  • منوچهر ازخوش*، غزل سلیمی، پروین جعفری، رویا مرسا صفحات 69-84
    هدف
    زوجین مواجه شده با خیانت با حجم گسترده ای از آسیب های ویرانگر مواجه می شوند از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه هوش اخلاقی و نگرش به رابطه فرا زناشویی با میانجی گری کمال گرایی در مردان متاهل صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و ازنظر شیوه توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل مردان متاهل شهر کرمانشاه و روش نمونه گیری در دسترس بوده که 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005)، مقیاس نگرش به روابط فرا زناشویی واتلی (2008) و مقیاس کمال گرایی هیل (2004) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 25 و PLS 3 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج یافته ها نشان داد بین هوش اخلاقی و نگرش به روابط فرا زناشویی رابطه منفی و معنی دار (274/0-=r و 05/0>p)، بین هوش اخلاقی و کمال گرایی رابطه معنادار منفی (251/0- =r و 05/0>p)، بین کمال گرایی و نگرش به روابط فرا زناشویی رابطه مثبت و معنی داری (234/0 =r و 05/0>p) و همچنین بین هوش اخلاقی و نگرش به روابط فرا زناشویی با نقش میانجی کمال گرایی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (059/0-=r و 05/0>p).
    نتیجه گیری
    هوش اخلاقی با کمال گرایی و روابط فرازناشویی ارتباط دارد و هوش اخلاقی بالا می تواند پیش بینی کننده جنبه های مثبت کمال گرایی و نگرش منفی تری به روابط فرازناشویی باشد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، نگرش به روابط فرا زناشویی، کمال گرایی، مردان متاهل
  • کریم سواری*، رقیه تراهی صفحات 85-98
    مقدمه

    اعتیاد یکی از مهم‏ترین انحرافات و آسیب‏های اجتماعی است و یک بیماری اجتماعی به شمار می‏رود که عوارض جسمی و روانی آن پیامدهای منفی بر فرد، اعضای خانواده و جامعه دارد. این تحقیق با هدف مقایسه عملکرد خانواده، حمایت اجتماعی و باورهای غیرمنطقی معتادان متجاهر و معتادان خودمعرف صورت پذیرفت.

    روش

    طرح تحقیق، علی مقایسه‏ ای و جامعه آماری، کلیه معتادان متجاهر تحت درمان اجباری و معتادان خودمعرف کمپ‏های خصوصی ترک اعتیاد شهر اهواز بودند که170 نفر آنان (80 معتاد متجاهر و90 معتاد خودمعرف) در سال 1402- 1401 به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. داده ها، از طریق پرسش نامه عملکرد خانواد کونگ و همکاران (2022)، حمایت اجتماعی زیمت و همکاران (1988) و باورهای غیرمنطقی محقق ساخته (1402) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج‏ نشان داد، عملکرد خانواده (416/39=F و 01/0<P)، حمایت اجتماعی (239/41=F و 01/0<p) و باورهای غیرمنطقی (459/25=F و 01/0<p) معتادان متجاهر و معتادان خودمعرف متفاوت است.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود، به منظور بالا بردن کیفیت عملکرد خانواده های معتادان متجاهر و خودمعرف، ضرورت تدارک دوره آشنایی با عملکرد مطلوب خانواده؛ اهتمام به حمایت اجتماعی و کاهش تفکر غیرمنطقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، حمایت اجتماعی، باورهای غیرمنطقی، معتادان متجاهر، معتادان خودمعرف
  • ذکریا صالحی خلردی، لیلا حسینی طبقدهی* صفحات 99-111
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی باورهای هوشی در رابطه بین شایستگی های هیجانی-اجتماعی و درماندگی آموخته شده در دانش آموزان ابتدایی شهرستان ساری در سال تحصیلی 1401-1402 انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و شیوه گردآوری داده ها به صورت مقطعی و تحلیل آن ها به روش توصیفی همبستگی و از نوع مدل یابی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان پایه ششم مدارس ابتدایی شهرستان ساری در سال تحصیلی 1401-1402 تشکیل دادند. در این پژوهش 218 نفر به عنوان حجم نمونه به روش دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه درماندگی آموخته شده کوینلس و نلسون (1988)، باورهای هوشی بابایی (1377) و پرسشنامه شایستگی های هیجانی-اجتماعی زو و جی (2012) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر و با نرم افزار 18SPSS، 23 Amos انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد روابط معنا داری بین شایستگی های هیجانی-اجتماعی و باورهای هوشی با درماندگی آموخته شده وجود دارد و مدل پژوهش تایید شد و 44 درصد از درماندگی آموخته شده توسط شایستگی های هیجانی-اجتماعی و باورهای هوشی قابل تبیین می باشد. شایستگی های هیجانی-اجتماعی و باورهای هوشی بر درماندگی آموخته شده اثر مستقیم معنادار دارند و مسیر غیر مستقیم شایستگی های هیجانی-اجتماعی با میانجیگری باورهای هوشی بر درماندگی آموخته شده تایید گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش تلویحات کاربردی به مشاوران و روان شناسان جهت کاهش درماندگی آموخته شده با توجه به مولفه های باورهای هوشی و شایستگی های هیجانی-اجتماعی در دانش آموزان ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: شایستگی های هیجانی-اجتماعی، باورهای هوشی، درماندگی آموخته شده، دانش آموزان
|
  • Ali Azimi *, Ebrahim Naeimi, Seyedeh Leila Haghparast, Hamed Rezaei Pages 1-12
    Introduction
    Recent advances in technology and online communications have had significant impacts on emotional relationships, leading to a noticeable increase in long-distance emotional relationships.The present research aims to investigate the challenges faced by adolescent boys in online emotional relationships.
    Method
    This qualitative research is conducted with a phenomenological approach. The study
    population consisted of adolescents aged 16 to 20 residing in Rafsanjan in the spring of 2023. The sample was selected using purposive sampling, with the main criterion being that adolescents have an emotional connection with someone living more than 100 kilometers away. Data collection continued until data saturation was achieved and was completed with 11 interviews. Data was collected through unstructured interviews and analyzed using the content analysis method..
    Findings
    After coding the data, the findings were categorized into 8 thematic codes and 3 main themes: "psychological challenges," "sociocultural challenges," and "challenges related to social networks."
    Discussion
    Based on the research findings, adolescent boys in long-distance online emotional relationships face various problems and challenges. Understanding these challenges can assist us in better comprehending how to address them, formulate solutions based on their needs and experiences, and guide them toward healthy and deep emotional relationships.
    Keywords: Adolescent boys, online emotional relationships, long-distance relationships, complementary gender
  • Kamyar Azimi *, Manijeh Shehni Yailagh, Mehrdad Khoshnamvand Pages 13-30
    Introduction
    Identifying the factors implicated in adolescent bullying perpetration, particularly moral mechanisms, is important for driving research, policy, and practice to prevent and reduce adolescent bullying behavior. Therefore, based on the social-cognitive model of moral identity and the social-cognitive theory of moral agency, the present study examined the relationship between moral identity and bullying of Iranian adolescents with the mediating role of moral disengagement.
    Methods
    The participants consisted of 392 adolescent (217 male and 175 female) high school students in Kuhdasht, aged 15-18 years (M = 16.44 and SD = 0.72). They were selected using a multistage random sampling method and completed the Parada Adolescent Peer Relations Instrument (2000), Aquino and Reed's Moral Identity Scale (2002), and Bandura’s Mechanisms of Moral Disengagement Scale (1996). Data were analyzed using confirmatory factor analysis and structural equation modeling.
    Findings
    The findings showed that moral identity negatively and significantly predicted bullying (β = -0/37) and moral disengagement (β = -0/27). Also, moral disengagement played a positive and significant role in predicting bullying (β = 0/23). In addition, the results of structural equation modeling indicated that moral disengagement significantly mediated the relationship between moral identity and bullying (β = -0/051).
    Conclusion
    In sum, these findings highlight the role of moral identity and moral disengagement in adolescent bullying behavior. Theoretical and practical implications of these findings and directions for future research are discussed.
    Keywords: moral identity, moral disengagement, Bullying, adolescents
  • Sattar Saidi * Pages 31-52
    Introduction

    Having a healthy society depends on the prosocial behavior of its people, so it is important to understand the factors that affect these behaviors. The aim of this study was to investigate the variance-based model of the mediating role of aggression in the relationship between narcissism and prosociality in university students.

    Method

    The research design is descriptive-correlational. The statistical population of the study included 7589 students of Islamic Azad University in 2023, and 341 people participated in the research using combined sampling method (The first stage is cluster random and the second stage is available). The questionnaires of narcissism (Raskin and Terry, 1988), aggression (Zahedifar, 2000), and prosocial personality battery (penner, 2002) were used to collect data. Data analysis in the framework of structural equation modeling using Smart P. L. S 3.2.8 software was done.

    Results

    The results showed that the general research model fits well with the data. The findings showed that the direct effect of narcissism on aggression and the direct effect of aggression on the prosocial personality (P<0.01) and the indirect effect of narcissism on prosociality is significant (P <0.05).

    Conclusion

    The results have implications for the conceptualization of narcissism, the importance of the mediating role of aggression, and improving the understanding of prosocial personality. Therefore, considering the confirmation of the mediating role of aggression in the relationship between narcissism and prosocial, programs for training and reducing their aggression can be considered to reduce narcissism and increase prosocial in students.

    Keywords: aggression, Pro-sociality, Narcissism
  • Salime Rahimimoghadam *, Hooman Namvar Pages 53-68
    Introduction
    The purpose of this research is to determine the best model for predicting the balance between work and life of employees based on perceived social support and occupational preference with the mediating role of spiritual intelligence.
    Method
    The research method is a correlation theory of the prediction type and the statistical population of employees in the central headquarters (in Tehran) and the strategic purchasing department of treatment management (all over the country) of the social security organization in the year 1400. Data collection is by stratified random sampling, which was determined based on Klein's formula, with a minimum number of 200 samples. The electronic questionnaire was designed using press line and visited by more than 600 people, and 213 people completed the questionnaire, which includes the spiritual intelligence questionnaires of Abdullah Zadeh et al. (2017), perceived social support by Zimet et al. (2009) and Amabile et al.'s (1994) occupational preference.
    Findings
    T values show the validity of the relationship between the constructs and the confirmation of the relationships between the research variables at the 95% confidence level. The value of Q2 for all variables is higher than 0.25; Therefore, the structural model has a high predictive power. The value of GOF is equal to 0.2775; Therefore, the overall fit level of the model is good.
    Conclusion
    Social support variable and occupational preference have a significant impact on the work-life balance of employees. Perceived social support has a higher impact. The variable of spiritual intelligence does not have a significant effect on the work-life balance of employees.
    Keywords: work-life balance, perceived social support, Job preference, Spiritual intelligence
  • Manochehr Azkhosh *, Ghazal Salimi, Parvin Jafari, Roya Mersa Pages 69-84
    Introduction
    Couples facing infidelity often suffer severe emotional trauma. To investigate the relationship between moral intelligence, perfectionism, and attitudes toward extramarital relationships in married men, we conducted a study.
    method
    The present research is a correlational study of the structural equation model type. The statistical population consisted of 100 married men from Kermanshah in 2022. The sampling method used was availability. Data collection tools included the moral intelligence questionnaires of Lenik and Keel (2005), Whatley's (2008) attitude scale towards extramarital relationships, and Hill's (2004) perfectionism scale. Data analysis was done in two parts: descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and structural equations) using SPSS 25 and PLS 3 statistical software.
    Findings
    The results of the findings showed a negative and significant relationship between moral intelligence and attitude towards extramarital relationships (r=-0.274 and p05/0>), and a significant negative relationship between moral intelligence and perfectionism (r=-0.251 and p05/0>), there is a positive and significant relationship between perfectionism and attitude towards extramarital relationships (r = 0.234 and p05/0>), as well as a negative and significance relationship between moral intelligence and attitude towards extramarital relationships with the mediating role of perfectionism (r=-0.059 and p05/0>).
    Conclusion
    Moral intelligence is related to perfectionism and extramarital relationships, and high moral intelligence can predict the positive aspects of perfectionism and a more negative attitude towards extramarital relationships.
    Keywords: moral intelligence, attitude towards extramarital relationships, perfectionism, married men
  • Karim Sevari *, Rogayeh Terahi Pages 85-98
    Introduction

    Addiction is one of the most important deviations and social harms and is considered a social disease whose physical and mental effects have negative consequences on the individual, family members, and society. This research was conducted to compare family functioning, social support, and irrational beliefs in open addicts undergoing compulsory treatment and self-reported addicts in treatment centers.

    Method

    The research design is a comparative causal one, with the statistical population consisting of all open addicts undergoing compulsory treatment and self-identified drug addicts from private drug addiction treatment camps in Ahvaz. A total of 170 individuals (80 open addicts and 90 self-identified drug addicts) volunteered to participate in the study. The data was collected through the family functioning questionnaire of Cong et al. (2022), social support by Zimet et al. (1988), and unreasonable beliefs of the researcher (1402). The data were analyzed using multivariate analysis of variance.

    Findings

    The findings showed that family functioning, social support, and irrational beliefs of self-identified addicts and open addicts are different.

    Conclusion

    It is suggested that to improve the quality of the functioning of the families of self-identified drug addicts and open addicts, it is necessary to prepare a familiarization course with the optimal functioning of the family; attention to social support, and reduction of irrational thinking is recommended.

    Keywords: Family functioning, Social Support, Irrational Beliefs, Self-Identified Addicts
  • Zakaria Salehi Kholerdi, Leila Hosseini Tabaghdehi * Pages 99-111
    Introduction

    Learned helplessness or control of people is determined through initial interactions with social environments, and this process of helplessness is a way in which factors related to cognition, including beliefs, as well as emotional factors play a role in the amount of helplessness responses to social stimuli. Therefore, the present study was conducted to investigate the mediating role of intelligence beliefs in the relationship between social-emotional competencies and learned helplessness in primary school students of Sari in the academic year 2023.

    Method

    This research was practical in terms of purpose and the method of data collection is descriptive based on path analysis modeling. The statistical population includes all sixth-grade students of primary schools in Sari in the academic year of 2023. Based on non-random sampling and available methods, 218 people who met the criteria for entering the study were selected. The research tools included Quinles and Nelson's learned helplessness questionnaire (1988), Babaei's intelligence beliefs (1999), and Zhu and Ji's social-emotional competence questionnaire (2012). The data were analyzed by statistical software SPSS 18, Amos 23, path analysis, and bootstrap method with a significance level of 0.05.

    Findings

    In addition to confirming the model under study, the results indicated that there is a significant relationship between social-emotional competencies and intelligence beliefs with learned helplessness. Also, the mediating role of intelligence beliefs in the relationship between social-emotional competencies and learned helplessness in elementary school students was confirmed (P≤0.01).

    Conclusion

    The current research provides practical implications regarding making changes in the learned helplessness variable based on social-emotional competencies and intelligence beliefs in students.

    Keywords: social-emotional competencies, intelligence beliefs, learned helplessness, Students