فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید فردین قیصری، سمیه امام رضایی، امینه اسلامی زاد*، کمال قیصری صفحات 178-191

    هدف :

    در بعضی موقعیت ها هدف یک مهارت اجرای صحیح آن است و در این حالت دستورالعمل های کانون توجه بیرونی باید مبتنی بر مکانیک صحیح اجرا باشد و دستورالعمل های کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد، تاثیر مثبتی بر روی مکانیک حرکت ندارد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دستورالعمل های کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد و مکانیک در حرکت پرش عمودی: بررسی فرضیه عمل محدودشده بود.

    روش ها:

     دوازده والیبالیست حرفه ای مرد به صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها حرکت پرش عمودی را با تمام توان در دو وضعیت کانون توجه بیرونی (1- کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد 2- کانون توجه بیرونی مبتنی بر مکانیک) بر روی صفحه نیروسنج اجرا کردند. به منظور بررسی فعالیت الکتریکی عضله راست شکمی (RMS) از دستگاه الکترومایوگرافی که با دستگاه صفحه نیروسنج از نظر زمانی جفت شده بود، استفاده گردید. از داده های نیروی عکس العمل زمین بر اساس زمان توسط صفحه نیروسنج برای به دست آوردن فازهای زمانی مختلف پرش عمودی و محاسبه ارتفاع پرش استفاده شد.

    یافته ها :

    نتایج آزمون تی همبسته نشان داد که ارتفاع پرش در وضعیت کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد به طور معنی داری بیشتر از وضعیت کانون توجه بیرونی مبتنی بر مکانیک بود (0/001>P). همچنین کانون توجه بیرونی مبتنی بر مکانیک نسبت به کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد موجب افزایش معنی داری در فعالیت الکتریکی عضله راست شکمی در طول فاز کانسنتریک (0/001>P) شد؛ اما تفاوت معنی داری در فاز اکسنتریک فعالیت الکتریکی عضله راست شکمی بین کانون دو وضعیت مشاهده نشد (0/05>P).<p).

    نتیجه گیری :

    دستورالعمل های کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد، موجب خودکاری بیشتر حرکت و بهبود عملکرد می گردد؛ اما برای بهبود مکانیک حرکت مفید نیست و باید بدین منظور از دستورالعمل های کانون توجه بیرونی مبتنی بر مکانیک حرکت استفاده شود.</p).

    کلیدواژگان: کانون توجه بیرونی مبتنی بر عملکرد، کانون توجه بیرونی مبتنی بر مکانیک، فعالیت الکتریکی عضله، پرش عمودی
  • امیر قیامی راد*، سولماز جعفری امیر خیز، بهنام شهبازی صفحات 192-202

    هدف:

     لوردوز افزایش یافته در کمربند کمری-لگنی یکی از علت های وضعیت بدنی مخرب و بروز کمردرد می باشد. هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرینات اکسترافانکشنال با و بدون تحریک عملکردی عضلات حول مفاصل کمری در زنان دچار لوردوز کمری افزایش یافته است.

    روش ها :

    پژوهش انجام شده شبه تجربی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری 46 زن در دو گروه مساوی با رده سنی 20 الی 30 ساله شهرستان تبریز با زاویه لوردوز 40 درجه بوده است. ارزیابی زوایای لوردوز (گروه کنترل و تجربی) با استفاده از خط کش منعطف، تیلت سنج و آزمون مک گیل مورد سنجش قرار گرفت (پیش آزمون). سپس گروه تجربی به مدت 6 هفته و هفته ای سه جلسه پروتکل تمرینی و تحریک عملکردی عضلانی را انجام دادند. گروه کنترل فقط تمرینات مدنظر را مطابق با گروه تجربی دریافت نمودند (پس آزمون). بررسی آماری به روش تی مستقل و تی زوجی در سطح معناداری 0/05 انجام گرفت..

    یافته ها:

     نتایج در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در پس آزمون تفاوت معناداری در مولفه لوردوز کمری و تیلت قدامی لگن گروه تحت مداخله نسبت به گروه کنترل وجود داشت (0/05 >p).<p).

    نتیجه گیری:

     با اتکا به نتایج به دست آمده، می توان اذعان کرد که تمرینات ثبات مرکزی (اکسترافانکشنال) همراه با تحریک عملکردی عضلانی می تواند نتایج سودمندی در بهبود بیومکانیک حرکتی در ناحیه کمر در اختلال لوردوز و هایپرلوردوزیس جامعه آماری مدنظر داشته باشد.</p).

    کلیدواژگان: لوردوز، تمرینات اکسترافانکشنال، تحریک عملکردی عضلات
  • باقر شجاع انزابی، ابراهیم پیری، رضا فرضی زاده* صفحات 204-218
    هدف

    تمرینات مقاومتی یکی از روش های تمرینی است که منجر به رشد عضلانی، پیشرفت عملکردی و پیشگیری از آسیب ورزشکاران می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بر پیشرفت عملکرد رکورد دوندگان سرعتی نوجوانان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. برای اجرای پژوهش حاضر 34 دونده نوجوان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تمرین و کنترل قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت هشت هفته به تمرینات مقاومتی پرداختند. شاخص های قدرت مطلق، قدرت نسبی، توان اندام تحتانی و رکورد دوی 100 متر مورد بررسی قرار گرفت. آزمون تحلیل چند متغیری واریانس (MANCOVA) جهت مقایسه پیش آزمون و پس آزمون دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. جهت مقایسه پس آزمون دو گروه از آزمون تی همبسته استفاده شد. از آزمون تی زوجی برای مقایسه پیش آزمون و پس آزمون گروه تمرین برای به دست آوردن اثر تمرینات مقاومتی استفاده شد. تمامی آزمون های آماری در محیط نسخه 26 نرم افزار SPSS اجرا شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه تمرین که تمرینات مقاومتی با وزنه را به مدت هشت هفته اجرا کرده بودند نسبت به گروه کنترل افزایش قابل ملاحظه ای را داشته اند. همچنین فاکتورهای قدرت مطلق، قدرت نسبی، توان اندام تحتانی و دورسنجی اندام ها افزایش معنی داری را داشتند. علاوه بر این، ورزشکاران گروه تمرین کاهش رکورد دوی سرعت داشتند.<p).

    نتیجه گیری

    تمرینات مقاومتی باعث افزایش هایپرتروفی در عضلات شده و موجب افزایش توان و بهبود رکورد دوی سرعت می شود؛ بنابراین می توان گفت ورزشکاران دوومیدانی برای بهبود عملکرد و ثبت رکورد بهتر از تمرینات مقاومتی در فصل آماده سازی استفاده کنند.</p).

    کلیدواژگان: توان، دوومیدانی، قدرت مطلق، قدرت نسبی
  • مهدی نجفیان رضوی*، میثم رضایی صفحات 220-232

    هدف :

    شرکت در ورزش های رزمی مانند کاراته، تکواندو، کونگ فو و ووشو اخیرا افزایش یافته و شاید بتوان با تعیین تفاوت ضربات مختلف در ورزشکاران ماهر، به مربیان و ورزشکاران مبتدی برای عملکرد بهینه و همچنین پیشگیری از آسیب کمک شایانی نمود.

    روش ها

    تعداد 12 نفر ورزشکار در 2 رشته تکواندو و ووشو در گروه های 6 نفره تقسیم شدند. از دستگاه آنالیز حرکت کوالیسیس 500 برای اندازه گیری متغیرهای کینماتیک ضربه زدن چرخشی با پا استفاده شد. از آزمون تی زوجی برای تحلیل داده ها در سطح معنی داری 0/05 برای تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معنی داری بین مدت زمان ضربه (رفت وبرگشت پا)، حداکثر سرعت پا تا لحظه برخورد، سرعت پا در لحظه برخورد، زاویه زانو در لحظه برخورد و زاویه چرخش داخلی ران نشان نداد (0/05 p)..<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد بین برخی متغیرهای کینماتیکی ضربه زدن چرخشی در رشته-های تکواندو و ووشو تفاوت وجود دارد که علت این امر احتمالا به علت نوع ضربات در تکواندو و ووشو باشد، زیرا در هر یک از این ورزش ها، احتمالا ضربات متفاوتی مورد نیاز است.</p).

    کلیدواژگان: الگوی بیومکانیکی، لگدزدن چرخشی، تکواندو، ووشو
  • الهه آزادیان*، مهدی مجلسی، علی فتاحی، رضوان بختیاریان صفحات 234-250
    هدف

    عبور از موانع و محیط های پیچیده یک تکلیف چالش برانگیز در زندگی روزمره است و به عنوان بیشترین علت سقوط در افراد مبتلا به پارکینسون (PD) شناخته شده است. هدف این پژوهش ارزیابی تغییرپذیری در متغیرهای فضایی-زمانی گام برداری بیماران مبتلا به پارکینسون در هنگام عبور از مانع می باشد.

    روش ها 

    این مطالعه از نوع توصیفی بود که 15 مرد با بیماری پارکینسون و 17 مرد همتا و سالم به روش در دسترس در این مطالعه شرکت داشتند. پارامترهای فضایی-زمانی گام برداری در وضعیت عادی و عبور از مانع با استفاده از یک سیستم تحلیل حرکتی با چهار دوربین (Vicon (Oxford Metrics, Oxford, UK ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس سه طرفه، و با نرم افزار SPSS با سطح آماری 0/05>p  تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند کادنس و سرعت راه رفتن کمتر و زمان نوسان، زمان اتکا، زمان گام، زمان قدم، زمان اتکای تک پا و زمان اتکای دوپا بیشتر از ویژگی های گام برداری در گروه PD نسبت به گروه کنترل بود (0/05>p). اختلاف بین دو گروه در ضریب تغییرپذیری متغیرهای زمان اتکای دو پا، زمان اتکای یک پا، زمان قدم، طول قدم و درصد تماس پای مخالف با زمین معنی دار بود. عبور از مانع نیز موجب افزایش زمان قدم، زمان گام، طول قدم و طول گام نسبت به وضعیت راه رفتن معمولی و افزایش تغییرپذیری در زمان نوسان، زمان اتکای تک پا، زمان گام و زمان قدم گردیده بود.<p).

    نتیجه گیری 

    عبور از مانع در افراد PD موجب کاهش سرعت راه رفتن و افزایش زمان اتکای دوپا گردید که از مهم ترین ویژگی های مرتبط با ریسک سقوط هستند. همچنین تغییرپذیری بیشتر حین گام برداری عادی و یا عبور از مانع همراه با کاهش عملکردهای شناختی در گروه PD نشانه افزایش ریسک سقوط در فعالیت های دارای چالش می باشد.</p).

    کلیدواژگان: گام برداری، عبور از مانع، پارکینسون، تغییرپذیری
  • فرهاد نظری، علی فتاحی* صفحات 252-270
    هدف

    بازیکنان فوتبال و مربیان آن ها دائما به فکر ارتقاء عملکرد و کیفیت بهتری از فوتبال به هواداران خود هستند. هدف از این بررسی سیستماتیک، کاربرد و نقش ابزار تمرینی و تمرینات تخصصی در بهبود عملکرد بازیکنان فوتبال و بررسی نتایج، تحلیل ها و پیشنهاد های حاصل از مطالعات مختلف در حوزه بیومکانیک فوتبال و ارتقاء عملکرد بود.

    روش ها 

    مقالات از طریق جستجو در منابع الکترونیکی در پایگاه های تخصصی فارسی: گوگل اسکولار، مگیران، سیویلیکا، ایرانداک، SID، ISC و لاتین: ساینس دایرکت، گوگل اسکولار، پابمد و اسکاپوس انجام شد. واژگان کلیدی برای جستجو شامل موارد بیومکانیک، فوتبال، ارتقاء عملکرد و ترکیب و مترادف آن ها بودند که به فارسی و معادل لاتین آن ها مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    نبعد از بررسی کل متن مقالات، تعداد 87 مقاله در سه حوزه شامل کاربرد ابزار مختلف تمرینی و تمرینات مختلف در بهبود عملکرد، همین طور بررسی تحلیل ها و پیشنهاد های حاصل از تحقیق در مطالعات بیومکانیک فوتبال و ارتقاء عملکرد مورد ارزیابی و مطالعه قرار گرفتند.<p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند ارتقاء عملکرد در بازیکنان فوتبال به واسطه ابزار تمرینی و تمرینات اختصاصی حاصل می شود. تمرینات پلایومتریک و کش های تراباند سبب بهبود حس عمقی و قدرت عضلات مفصل مچ پای بازیکنان فوتبال می شود. افزایش تعداد مهارت های تکنیکی در بازی های زمین کوچک اتفاق می افتد و سطح بالاتری از مالکیت توپ را شاهد هستیم. برنامه فیفا 11+ تاثیر قابل توجهی بر سرعت، سرعت دریبل، دقت شوت، چابکی و پرش عمودی بازیکنان فوتبال داردد.</p).

    کلیدواژگان: بیومکانیک، فوتبال، ارتقاء عملکرد
|
  • Seyyed Fardin Qeysari, Somayeh Emamrezaii, Amineh Eslamizad*, Seyyed Kamal Qeysari Pages 178-191
    Objective

    In some situations, however, the goal of the skill is to correct movement mechanics, and in these specific scenarios, external focus instructions should be specific to mechanics. External focus instructions based on performance do not have a positive effect on motion mechanics. The purpose of this study was to investigate the effect of external focus instructions based on mechanics and performance in the vertical jump movement: Examining the constrained action hypothesis.

    Methods

    Twelve male professional volleyball players (average age 24.0±1.92 years; average weight 73.5±8.7 kg) voluntarily participated in this research. Subjects performed the vertical jump movement with all their strength in two external focus situations (1- performance-based external focus, 2- mechanics-based external focus) on the force plate. In order to investigate the electromyography activity of the right abdominal muscle, an electromyography device was used, which was simultaneous with the force plate device in terms of time. The ground reaction force data based on time by the force plate were used to obtain the different time phases of the vertical jump and to calculate the jump height.

    Results

    The results of the paired t-test showed that the jump height in the performance-based external focus condition was significantly higher than the mechanics-based external focus condition (P<0.001). Also, the focus of external attention based on mechanics compared to the focus of external attention based on performance caused a significant increase in the electrical activity of the right abdominal muscle during the concentric phase (P<0.001). However, there was no significant difference in the eccentric phase of the electrical activity of the right abdominal muscle between the two conditions (P=0.233).

    Conclusion

    These results indicate that performance-based external focus instructions lead to greater automaticity of movement and improved performance. However, it is not useful for improving movement mechanics, and for this purpose, external focus instructions based on movement mechanics should be used.

    Keywords: External focus based on performance, External focus based on mechanics, Electromyography, Vertical jump
  • Amir Ghiami Rad*, Solmaz Jafari Amirkhiz, Behnam Shahbazi Pages 192-202
    Objective

    Increased lordosis in the lumbar is one of the causes of poor posture and back pain. The purpose of this research is to investigate the effectiveness of extra-functional exercises with and without functional stimulation of the muscles around the lumbar joints in women with increased lumbar lordosis.

    Methods

    The conducted research is quasi-experimental and applied. The statistical population consisted of 46 women divided into two equal groups within the age group of 20 to 30 years in Tabriz city, each having a lordosis angle of 40 degrees. Evaluation of lordosis angles (control and experimental groups) was measured using a flexible ruler, tilt meter, and McGill test (pre-test). Then, for 6 weeks, the experimental group performed three sessions of exercise protocol and muscle functional stimulation per week, while the control group only received exercises similar to those of the experimental group (post-test). Statistical analysis was conducted using independent t-tests and paired t-tests at a significance level of 0.05.

    Results 

    In the experimental group compared to the control group, there was a significant difference in lumbar lordosis and anterior pelvic tilt components in the post-test (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be acknowledged that central stability exercises (Extra Functional) along with muscle functional stimulation can yield beneficial results in improving lumbar biomechanics in cases of lordosis and hyperlordosis disorders within the statistical population.

    Keywords: Lordosis, Extra functional exercises, Electrical muscle stimulation
  • Bager Shojaanzabi, Ebrahim Piri, Reza Farzizadeh* Pages 204-218
    Objective

    Resistance training is a fundamental method for inducing muscle growth, enhancing functional capacity, and preventing injuries among athletes. The aim of this study was to investigate the effects of an eight-week resistance training program on the performance progress of young sprint runners.

    Methods

      This semi-experimental study involved the selection of 34 young runners who were then randomly assigned to either a training group or a control group. The exercise group underwent resistance training sessions for eight weeks. Parameters including absolute power, relative power, lower limb power, and 100m sprint records were analyzed. The Multivariate Analysis of Variance (MANCOVA) test was employed to compare the pre-test and post-test results of the two groups. Additionally, the correlated t-test was used to compare post-test results between the groups. The paired t-test was also utilized to compare pre-test and post-test results within the training group. All statistical analyses were conducted using SPSS version 26.

    Results

    The findings revealed that the exercise group, which underwent resistance exercises with weights for eight weeks, experienced a significant improvement compared to the control group. Furthermore, factors such as absolute strength, relative strength, lower limb strength, and limb telemetry showed significant increases. Additionally, athletes in the training group achieved faster sprint records.

    Conclusion

    Resistance training promotes muscle hypertrophy, enhances power, and improves sprint records. Therefore, it can be concluded that athletes involved in track and field events utilize resistance training as part of their preparation to enhance performance and achieve record-breaking results.

    Keywords: Power, Track, field, Absolute strength, Relative strength
  • Mahdi Najafian Razavi*, Meysam Rezaei Pages 220-232
    Objective

    Participation in martial arts such as Karate, Taekwondo, Kung Fu, and Wushu has increased recently, and it is possible that determining the difference between performing different kicks in skilled athletes can be of great help to coaches and beginner athletes for better performance and prevention of sports injuries.

    Methods

    Twelve athletes in two fields of Taekwondo and Wushu were divided into groups of six people. A motion analysis device was used to measure the variables of roundhouse kicking with the foot. Paired t-tests were used to analyze the data at a significance level of 0.05 for statistical analysis.

    Results

    Findings showed that there is no significant difference between the duration of the kicking (leg return), the maximum speed of the foot until the moment of kicking, the speed of the foot at the moment of strike, the angle of the knee at the moment of strike, and thigh internal rotation angle (p>0.05). However, significant differences were observed in the variables of maximum knee angle in the flexion axis, hip flexion angle at the moment of strike, lateral angle (Y&Z) of the thigh at the moment of strike, the amount of internal rotation of the hip (in terms of angle), the amount of lateral rotation to the outside of the hip, the maximum amount of internal angular changes of the thigh in terms of time, and maximum amount of hip lateral angular changes in terms of time (p<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that there is a difference between some kinematic variables of rotational kicking in Taekwondo and Wushu disciplines, which is probably due to the type of kicks in Taekwondo and Wushu, as each of these sports probably requires different techniques.

    Keywords: Biomechanical model, Roundhouse Kicking, Taekwondo, Wushu jump
  • Elaheh Azadian*, Mahdi Majlesi, Ali Fatahi, Rezvan Bakhtiyarian Pages 234-250
    Objective

    IObstacle crossing and navigating through complex environments is a challenging task in daily life and has been identified as a major cause of falls in individuals with Parkinson's disease (PD). The aim of this study is to assess the variability in spatio-temporal variables of gait in patients with Parkinson's disease when crossing obstacles.

    Methods

    This descriptive study included 15 men with Parkinson's disease and 17 age-matched healthy men who participated in this study through convenience sampling. Spatio-temporal parameters of gait during normal walking and obstacle crossing were evaluated using a motion analysis system with four cameras (Vicon, Oxford Metrics, Oxford, UK). The results were analyzed using three-way analysis of variance (ANOVA) and SPSS software with a significance level of p < 0.05.

    Results

    The results showed that cadence and walking speed were lower and swing time, stance time, stride time, step time, single support time, and double support time were higher in the PD group compared to the control group (p < 0.05). The difference between the two groups was significant in the variability coefficient of variables such as double support time, single support time, stride time, step length, and percentage of opposite foot contact with the ground. Crossing obstacles also resulted in increased stride time, stance time, step length, and stride length compared to normal walking, and increased variability in swing time, single support time, stride time, and step time.

    Conclusion

    Crossing obstacles in individuals with PD resulted in reduced walking speed and increased double support time, which are among the most important risk factors for falls. Additionally, greater variability during normal walking or obstacle crossing, accompanied by decreased cognitive functions in the PD group, indicates an increased risk of falls during challenging activities.

    Keywords: Gait, Obstacle crossing, Parkinson's disease, Variabilityjump
  • Farhad Nazari, Ali Fatahi* Pages 252-270
    Objective

    Football players and their coaches are constantly thinking about improving the performance and quality of football for their fans. The purpose of this systematic review was to investigate the use and role of training tools and specialized exercises in enhancing the performance of football players and to review the results, analyses, and suggestions from various studies in the field of football biomechanics and performance enhancement.

    Methods

    Articles were searched through electronic sources in Persian specialized databases: Google Scholar, Magiran, Civilica, Irandoc, SID, ISC and in English databases: Science Direct, Google Scholar, PubMed, and Scopus. The keywords for the search included biomechanics, football, performance enhancement, and their synonyms, which were searched in both Persian and English.

    Results

    After reviewing the entire text of the articles, a total of 87 articles were evaluated and studied in three areas, including the use of different training tools and exercises to improve performance, as well as the analysis and suggestions resulting from research in football biomechanics and performance improvement.

    Conclusion

    The findings showed that performance improvement in soccer players is achieved through the use of training tools and specific exercises. Plyometric exercises and theraband stretches improve proprioception and the strength of the ankle joint muscles in soccer players. An increase in technical skills is observed in small-sided games, leading to higher ball possession rates. The FIFA +11 program has a significant impact on the speed, dribbling speed, shot accuracy, agility, and vertical jump of soccer players.

    Keywords: Biomechanics, Football, Performance enhancement