فهرست مطالب

ذهن - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1403)

فصلنامه ذهن
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روزبه زارع* صفحات 5-37

    موضوع این مقاله معرفی حوزه عمومی مباحث علم و دین و تبیین اهمیت آن است و هدف آن این است که ضرورت ورود جهان بینی توحیدی به چهارچوب نظری دانش تجربی را نمایان کند. برای تثبیت این هدف، در گام اول نشان داده ایم که ورود معارف غیرحسی به ساحت نظریه پردازی علمی اجتناب ناپذیر است و در گام بعدی استدلال کرده ایم که طبیعی گرایی روشی اولا یکی از مهم ترین مبانی علم جدید است و ثانیا با ارکان اساسی جهان بینی توحیدی قابل جمع نیست. در طول مقاله، پس از تعیین معانی مورد نظر برای «علم»، «دین» و «الهیات»، به این پرسش می پردازیم که «چرا الهیات با علم نسبت پیدا می کند؟ ». پس از آن، مراحل متنوعی که معرفت غیرحسی وارد فرایند نظریه پردازی علمی خواهد شد را تشریح می نماییم و در این بخش به برخی از آموزه های پذیرفته شده فلسفه علم نیمه دوم قرن بیستم نیز استشهاد خواهیم کرد. سپس طبیعی گرایی را تعریف کرده و جایگاه آنرا به عنوان یکی از مبانی بی بدیل علم تجربی جدید نمایان می کنیم و تبعات الهیاتی پذیرش آنرا به تصویر خواهیم کشید. نهایتا ناظر به تقابل طبیعی گرایی با خداباوری از یک سو و نادرستی طبیعی گرایی از سوی دیگر، ضرورت ورود جهان بینی توحیدی در فرایند شناخت طبیعت را تثبیت خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: علم و دین، شناخت طبیعت، علم تجربی جدید، خداباوری
  • علی مخبر* صفحات 39-75
    اعتقاد به جوهریت نفس ناطقه نزد ابن سینا دیدگاهی بنیادی بوده و از امهات انسان شناسی سینوی به شمار می رود. مساله جوهریت نفس برای ابن سینا اساسی است چرا که تبیین کننده مساله جاودانگی نفس ناطقه انسانی است و بدین جهت وی بصورت مفصل و با ذکر چندین نوع دلیل به دفاع از این آموزه می پردازد. در عوض اغلب دیدگاه های معاصر در فلسفه ذهن منکر جوهریت نفس بوده و حداکثر آن را خاصیتی نشات گرفته از فرآیندهای فیزیولوژیک و مغزی تلقی می کنند. با اینکه عمده دلیل ابن سینا بر تجرد نفس متکی به تمایز ادراک عقلی از سایر فرآیندهای بدنی است ولی در ضمن ادله دیگر و با رویکردهای پدیدارشناختی ادراکات و تامل در روابط نفس و بدن نیز به دفاع از تجرد و جوهریت تفس پرداخته و در ساخت و پرداخت برهان معروف انسان معلق در فضا از این دست شواهد تجربی بهره برده است. در این نوشتار ضمن معرفی دیدگاه ابن سینا ادله وی از دیدگاهی تطبیقی و با در نظر گرفتن دیدگاه های معاصر فلسفه ذهن و پیشترفتهای علوم بیولوژیک و عصب شناسی بررسی شده و این آموزه مورد بررسی انتقادی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ابن سینا، نفس، تجرد نفس، ادراک عقلی، ذهن، خودآگاهی
  • زهره صادقی، حسین زمانیها* صفحات 77-104

    از نظر ملاصدرا علم بسیط یعنی کسی چیزی را بداند ولی نسبت به این علم خود و نسبت به متعلق آن آگاهی نداشته باشد و علم مرکب یعنی علم به چیزی همراه با آگاهی به این علم و متعلق آن. در این مقاله در مقام کشف و گردآوری از روش تحلیل اسنادی و در مقام داوری از روش تحلیل مفهومی و تحلیل عقلی مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی استفاده شده است. هدف مقاله حاضر پاسخ به این سوال است که علم بسیط و مرکب چیست و خاستگاه ها و همچنین ظرفیتهای این تقسیم کدامند. یافته های مقاله حاضر عبارتند از اولا: هر چند این تقسیم از ابداعات ملاصدرا است اما ریشه های آن را می توان در اندیشه ابن سینا و به طور خاص تمایز بین شعور و شعور بالشعور در فلسفه وی جستجو کرد. در بخش ظرفیتها نیز این تقسیم دارای ظرفیتها و قابلیتهای فراوان برای تبیین برخی از مهمترین مباحث فلسفی از جمله بحث فطرت، بحث علم مادیات است. همچنین این تقسیم بستر لازم را جهت انجام مطالعات فلسفی تطبیقی در برخی از حوزه های مرتبط با علوم شناختی و فلسفه ذهن از جمله بحث خودآگاهی و بحث ناخودآگاه فراهم می کند

    کلیدواژگان: علم بسیط، علم مرکب، علم فطری، علم مادیات، مراتب خودآگاهی، ناخودآگاه
  • محمدعلی پودینه* صفحات 105-135

    بنابر مهمترین دیدگاه تبیین گرا در حمایت معرفتی، رویکرد باوری شناسا به یک گزاره از حیث معرفتی به شرطی موجه است که آن رویکرد باوری نسبت به شواهدی که شناسا دارد، در تناسب باشد. دیدگاه های مختلفی کوشش نموده اند تا به این پرسش پاسخ دهند که یک رویکرد باوری تحت چه شرایطی با شواهد و ادله ای که شناسا دارد در تناسب است. در این مقاله به دیدگاه تناسب تبیین گرا در حمایت معرفتی می پردازیم. بنابر این دیدگاه، p با شواهد شناسا، e، در t در تناسب است اگر و تنها اگر یا p بخشی از بهترین تبیین در دسترس شناسا در t برای اینکه چرا وی e را دارد باشد یا p در دسترس شناسا به عنوان نتیجه ی منطقی بهترین تبیین در دسترس وی در t برای اینکه چرا وی e را دارد، باشد. پس از تقریر این دیدگاه در ضمن بیان و ارزیابی مهمترین مشکلات اش نشان می دهم که می توان از این دیدگاه در حمایت معرفتی دفاع کرد.

    کلیدواژگان: توجیه، حمایت معرفتی، مک کین، بهترین تبیین، تناسب تبیین گرا
  • مصطفی عزیزی علویجه* صفحات 137-161

    تمرکز نفس بر روی موضوعی خاص یکی از محورهای جذاب در نفس پژوهی است. در فرایند تمرکز نفس کنش گر تمام توجه خویش را در یک نقطه ی مرکزی و کانونی معطوف می کند، و برای این منظور بایستی از توزیع قوای ادراکی و تحریکی خویش اجتناب نماید؛ از این رو تمرکز با وحدت سازگاری و با کثرت منافات دارد. از سوی دیگر برخی از نفوس قویه در عین بهره مندی از تمرکزی بالا بر کنش گری های گوناگون توانمندند، و مظهر «لا یشغله شان عن شان» شده اند؛ پرسش اصلی آن است با چه تحلیلی می توان میان تمرکز نفس که اقتضای «وحدت» و انجام یک کنش خاص را دارد، با کنش گری های متعدد برخی نفوس وفاق ایجاد نمود؟ «تمرکز» و «تکثر» چگونه با یکدیگرجمع می شوند؟ این پژوهش بار وش عقلی- تحلیلی در پی حل این مساله است.نفس انسانی در پرتو تکامل ذاتی به درجه ای از بساطت و حدت و جمعیت قوا دست می یابد که می شود مجمع انبوهی از معانی و حقایق به نحو اندماجی، در این مرحله نفس در عین توجه به ذات خویش دربردارنده کثیری از حقایق هستی است. در پرتو حرکت اشتدادی نفس، گستره ی تمرکز از یک محدوده ی مضیق به یک دامنه ی موسع گسترش پیدا می کند، و در نتیجه تقابل میان وحدت و کثرت زدوده شده و نفس به مرتبه ی جمعیت قوا دست می یابد.

    کلیدواژگان: تمرکز نفس، قوای نفس، همت، جمعیت قوا، متخیله، ذهن
  • فاطمه پرچکانی، مریم اطهری نیا* صفحات 163-187

    استعاره در نگاه زبان شناسان شناختی، با عنوان استعاره مفهومی مطرح است و از مهم ترین کارکرد شناختی آن، فهم مفاهیم انتزاعی از طریق مفاهیم عینی و ملموس است و بر پایه مفاهیم عینی می-تواند، ماهیت زبانی موجود در متون دینی را که بسیار انتزاعی و دور از تجربه حسی است، روشن نماید. مفهوم رحمت الهی به عنوان یکی از مفاهیم انتزاعی موجود در صحیفه سجادیه در قالب-های استعاری گوناگونی به کار رفته و بررسی زبان شناسانه آن، زیبایی های ادبی و دیدگاه امام سجاد (ع) را در ارتباط با آن برای مخاطب آشکار می سازد. پژوهش حاضر بر این مبنا و به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی استعاره های وجودی (هستی شناختی) مفهوم رحمت الهی در پرتو اصول استعاره شناختی جکل در صحیفه سجادیه پرداخت و به این نتایج دست یافت که امام (ع) برای تبیین مفهوم رحمت الهی با بهره جستن از حوزه های متعدد استعاره پدیده ای (با بیشترین بسامد: 50 درصد)، استعاره ظرف و استعاره تشخیص، مفاهیم مدنظرش را در قالب محسوسات برای مخاطب قابل فهم و ملموس گردانیده است. هم چنین تحلیل شواهد بررسی شده در صحیفه سجادیه با اصول استعاره شناختی جکل (اصل استعاره فراگیر، اصل حوزه، اصل مدل، اصل یکسویگی، اصل ضرورت، اصل خلاقیت و اصل تمرکز) هماهنگ است و آنها را تایید می-کند.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره وجودی، اصول شناختی جکل، صحیفه سجادیه، رحمت الهی
|
  • Roozbeh Zare* Pages 5-37

    The issue of this article is to introduce the general field of science and religion and explain its importance. For this purpose, after defining the desired meanings for "science", "religion" and "theology", we address the question "Why does theology relate to science?". After that, we will describe the various stages that non-sensory knowledge will enter into the process of scientific theorizing, and in this section, we will refer to some of the accepted theses of the philosophy of science of the second half of the 20th century. Then, we will define naturalism and show its place as one of the irreplaceable foundations of the modern experimental science, and we will depict the theological consequences of its acceptance. Finally, looking at the contrast of naturalism with theism on the one hand and the falseness of naturalism on the other hand, we will establish the necessity of a monotheistic worldview in the process of understanding nature.

    Keywords: monotheism, Science, Religion, Modern Science, Islamic philosophy
  • Ali Mokhber * Pages 39-75
    Belief in the substantiality of the human soul is a fundamental point of view for Ibn Sina and is considered one of the foundations of Ibn Sina’s anthropology. The issue of the substantiality of the soul is fundamental for Ibn Sina, because it justify the issue of the immortality of the human soul, and for this reason, he defends this doctrine in detail and citing several types of reasons. Instead, most of the contemporary views in the philosophy of mind deny the substantiality of the soul and consider it as a property derived from physiological and brain processes. Although Avicenna's main reason for the separation of the soul is based on the distinction of intellectual perception from other bodily processes, at the same time, by utilizing other proofs and by using the phenomenological approaches of perceptions and reflection on the relationship between the soul and the body, he also defend the separation and substantiality of the soul and uses this in the construction of the famous proof of the man suspended in space and has benefited from this kind of experimental evidence. In this article, while introducing Ibn Sina's point of view, his arguments are examined from a comparative point of view, taking into account the contemporary views of philosophy of mind and advances in biological and neuroscience, and this teaching will be critically examined.
    Keywords: Avicenna, human soul, separation of soul, intellectual perception, Mind, Self-Consciousness
  • Zohreh Sadeghi, Hossein Zamaniha* Pages 77-104

    One of the divisions of knowledge proposed in Mulla Sadra’s Philosophy is its division to simple and compound. In his philosophy,this division corresponds to the same division of ignorance. As he occasionally addresses in his works, simple knowledge is a kind of knowledge in which someone knows something without being conscious of his knowledge and its object, while compound knowledge is a kind of knowledge in which the knower knows something and is conscious of his knowledge and its object. In this paper, in the context of discovery we have used the method of content analysis and in the context of justification the method of conceptual and rational analysis of ontological and epistemological foundations. Our aim is to answer this main question that what is simple and compound Knowledge, and what are the origins and capacities of this division, based on Mulla Sadra’s philosophical bases. We have shown that although this division is one of Mulla Sadra's innovations, its roots are found in Avicenna’s thought, specifically the distinction he makes between consciousness and consciousness of consciousness. In the second part, it has been presented that this division has capabilities to explain some of the most important philosophical topics, including the innate knowledge (ilm fetri) and the knowledge of corporeal beings. Besides, this division has the capacity for conducting comparative philosophical studies in some areas related to the consciousness studies in the contemporary philosophy of mind, including the levels of self-consciousness and the difference between conscious and unconscious mental states.

    Keywords: simple knowledge, compound knowledge, innate knowledge, knowledge of corporeal beings, levels of consciousness, Unconsciousness
  • MuhammadAli Poudineh* Pages 105-135

    According to the most important explanationist view in epistemic support, the doxastic attitude to a proposition is epistemologically justified for one Provided that the doxastic attitude fits the evidence that one has. Different theories attempt to answer this question that a doxastic attitude under what conditions fit the evidence and reasons that one has. In this article, I discuss explanationist fit view about epistemic support According to this view, p fits S’s evidence, e, at t iff either p is part of the best explanation available to S at t for why S has e or p is available to S as a logical consequence of the best explanation available to S at t for why S has e. After explaining this view, while expressing and evaluating its most important problems, I show that this view can be defended in epistemic support.Keywords: justification, epistemic support, McCain, best explanation, explanationist fit.

    Keywords: Justification, epistemic support, McCain, best explanation, explanationist fit
  • Mostafa Azizi Alavijeh* Pages 137-161

    Focusing the breath on a particular subject is one of the most interesting axes in self-research. In the process of focusing the active ego, it focuses all its attention in a central and focal point, and for this purpose it must avoid the distribution of its perceptual and stimulating powers; therefore, the focus is compatible with unity and contradicts plurality. On the other hand, some strong souls are empowered while enjoying a high concentration on various activisms, and have become the manifestation of "the absence of dignity as dignity"; the main question is with what analysis can we create a consensus between the concentration of the ego that requires "unity" and the carrying out of a particular action with the various actions of some people? How do "concentration" and "plurality" come together together? This research is the rational-analytical burden of solving this problem. In the light of intrinsic evolution, the human self achieves a degree of vitality and population of power which becomes a mass of meanings and truths in a steady, at this stage the ego, while paying attention to its essence, contains a great deal of the truths of existence. In the light of the spontaneous movement of the ego,

    Keywords: The concentration of the soul, the strength of the soul, the endeavour, the crowd, the imagination, the mind
  • Fatemeh Parchekani, Maryam Atharinia* Pages 163-187

    In the view of cognitive linguists, Metaphor is called conceptual metaphor and its most important cognitive function, understanding abstract concepts through concrete concepts and can turn on the linguistic nature of religious texts which is very abstract and far from sensory experience based on objective concepts. the concept of divine mercy as one the abstract concepts in sahifa sajjadieh used in various metaphorical forms and reveals for reader its linguistic analysis, literary beauties and the view of imam Sajjad in connection with it. The present research was investigated ontological metaphors of concept of divine mercy in sahifa sajjadieh on this basis and with a descriptive-analytical method and in the light of the principles of Jackel's cognitive metaphor and reached that imam has used many fields of phenomenal or material metaphor (with the highest frequency: 50 percent),container metaphor, and recognition metaphor in order to explain the concept of mercy and has made his intended concepts understandable for reader in the form of sensations. Analysis of examined cases in sahifa sajjadieh is in harmony with of the principles of Jackel's cognitive metaphor (the ubiquity hypothesis, domain hypothesis, model hypothesis, uni directionality hypothesis, necessity hypothesis, creativity hypothesis, focusing hypothesis) and approves them .

    Keywords: conceptual metaphor, Ontological metaphor, Jackal', s cognitive principles, Sahifa Sajjadieh, divine mercy