فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1403)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گلناز حاجی مرادی، آرمین رجب پور، حبیب الله سهامی* صفحات 1-11

    خطوط انتقال انرژی در زمره زیر ساخت های اساسی کشور محسوب می شود که هرگونه حادثه و یا وقوع تهدیدات احتمالی می تواند هزینه های گزاف و خسارات جبران ناپذیری را بر اقتصاد کشور تحمیل کرده و بسیاری از فعالیت های حیاتی کشور را با مشکلات جدی مواجه ساخته و امنیت ملی کشور را به چالش کشاند. هدف از این پژوهش تبیین شاخص های تاب آوری و معرفی راهکار های افزایش تاب آوری در پروژه های خطوط انتقال فراورده های نفتی است. در این پژوهش ابتدا بر اساس مطالعات صورت گرفته شاخص های موثر در افزایش تاب آوری پروژه های خطوط انتقال فراورده های نفتی، در برابر تهدیدات احتمالی استخراج گردید در ادامه با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی شاخص ها، با در نظر گرفتن  امتیاز عاملی در دیدگاه های مربوط دسته بندی گردیدند. این مهم موجب نظم دهی و تقلیل گزاره ها به منظور سهولت در بررسی گردید. از آنجایی که عامل پیش بینی، تدارکات و حفاظت سایبری و در نتیجه شاخص های مرتبط با این عامل امتیاز بیشتری را به خود اختصاص داده است، در خاتمه و بر اساس یافته های پژوهش، راهکارهای افزایش تاب آوری در پروژه های خطوط انتقال فراورده های نفتی ارائه شده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خطوط انتقال فراورده های نفتی، ایمنی و امنیت، تحلیل مولفه های اصلی
  • حمید حکیم*، رضا اصفهانی صفحات 13-27

    مهندسی اجتماعی که در حوزه امنیت اطلاعات و سایبر از آن به عنوان فریب روانشناختی افراد یاد می‎شود، مفهومی است که بر پایه بهره‎برداری از آسیب‎پذیری‎های انسانی شکل گرفته و بر همین اساس نوع خاصی از حملات را رقم می‎زند که با نظر به ویژگی‎های انسانی و آسیب‎های موجود بر این مبنا شکل می‎گیرند. این مفهوم با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات، کاربرد و اهمیت بیشتری یافته است؛ به علاوه حملات مهندسی اجتماعی، حملاتی با هزینه کم و اثربخشی بالا بوده و با توجه به ویژگی انسان محور بودن آنها، در عین سادگی از ظرافت و پیچیدگی‎های خاصی نیز برخوردار می‎باشند. همه این موارد موجب شده که امنیت و پدافند در برابر این حملات نیز چنین ویژگی‎هایی داشته و اهمیتی مضاعف بیابد. لذا نظر به این مهم، این مقاله با هدف یافتن راهکنش‎های مناسب جهت پدافند در برابر حملات مهندسی اجتماعی، ابتدا به این مفهوم و ابعاد مختلف آن پرداخته و سپس در مقام ارائه راهکارهای پدافندی برای آن برآمده است. در این پژوهش با روش دلفی و استفاده از نظر خبرگان جهت تعیین اولویت عوامل موثر در پدافند حملات مهندسی اجتماعی، آموزش به عنوان مهمترین عامل در این مهم شناخته شده و در حوزه آموزش نیز شبیه سازی و تست عملیاتی و تداوم آموزش به عنوان مهم‎ترین و تاثیرگذارترین ارکان آن تعیین شده اند.

    کلیدواژگان: آموزش، پدافند، حمله، مهندسی اجتماعی، انسان
  • هوشیار ایمانی کله سر*، یونس طالعی صفحات 29-36
    آلودگی منابع آبی یکی از چالش های مهم و اساسی زندگی انسان و رفاه همه موجودات زنده است. وجود شکاف های مدیریتی در این منطقه حیاتی، آسیب پذیری هایی را برای حملات بالقوه بیوتروریستی و آلودگی منابع آب ایجاد می کند. یک رویکرد ضروری و عملی برای مدیریت منابع آب زیرزمینی، به ویژه در شناسایی زمان و مکان انتشار آلاینده ها در آب، شامل استفاده از مدل های ریاضی حاکم بر جریان آلاینده است. در مقایسه با سایر روش های عملی، مدل سازی ریاضی راه حل قابل اعتماد و مقرون به صرفه ای را ارائه می دهد که از نظر محاسباتی امکان پذیر است. هدف اصلی این تحقیق شبیه سازی تابع شدت آلاینده اولیه (در t=0) از طریق یک مسئله معکوس ریاضی در زمان معکوس است. این موضوع به عنوان یکی از مهمترین چالش ها در مدیریت و مهندسی منابع آب می باشد که توجه محققین را به خود جلب کرده است. در این تحقیق، ابتدا یک مدل ریاضی از جریان آلاینده در آب های زیرزمینی ارائه می شود، که در آن تابع شدت آلاینده اولیه مجهول است. سپس، یک روش عددی جدید بر اساس روش شبه جواب (pseodu-solution method)، تقریبی برای این تابع با استفاده از ترکیب خطی چند جمله ای های برنشتاین محاسبه می شود. مدل ریاضی با یک مثال بصورت عددی تحلیل و بررسی می شود. نتایج عددی بدست آمده نشان می دهد که با استفاده تابع شدت آلاینده در هرلحظه t>0، می توان تابع شدت آلاینده اولیه را با دقت بالا شبیه سازی کرد. برای سطح خطای δ=0.01 در داده های ورودی، جواب تقریبی به دست آمده از طریق روش عددی معرفی شده، حداکثر خطای 4 درصد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی آب های زیرزمینی، شبیه سازی تابع شدت آلاینده، مسئله معکوس، پدافند غیرعامل
  • صفا خزایی* صفحات 37-45

    امروزه، استفاده از تونل ها به عنوان یکی از راهبرد های موردعلاقه ارتش ها و همچنین نیروهای چریکی بوده و در بسیاری از موارد یکی از عوامل مهم پیروزی محسوب می شود. به علت تباین بالای مقاومت ویژه الکتریکی تونل ها با محیط میزبان، می توان روش مقاومت ویژه الکتریکی را به عنوان قوی ترین روش نزدیک سطحی برای شناسایی چنین ساختارهایی نام برد. در مطالعه حاضر با استفاده از روش مدل سازی پیشرو، آرایه های متداول توموگرافی الکتریکی به منظور آشکارسازی تونل ها شبیه سازی شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، آرایه های دوقطبی- دوقطبی، قطبی- دوقطبی و ونر- شلومبرژه بهترین پاسخ را در مقاطعشان نسبت به حضور تونل داشته و آرایه ونر نسبت به همه، حساسیت ضعیف تری دارد. همچنین در این تحقیق، بر اساس اصل تغییر پارامترهای هندسی (عمق و ابعاد) تونل و همچنین رولایه رسانا، راهکارهایی در جهت پنهان ماندن تونل ها در میدان دید آرایه های مذکور پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تونل، شبیه سازی، مقاومت ویژه الکتریکی
  • سعید حسن پور لمر، احد نژاد ابراهیمی، حسن ستاری ساربانقلی*، علی وندشعاری صفحات 47-60

    پیروی از اصول پدافند غیرعامل در آثار معماری و شهرسازی، نقش تعیین کننده ای در ایجاد پایداری و محافظت از منافع جانی و مالی شهروندان دارد. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی است و برای بررسی جامعه آماری از روش های میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. در این پژوهش 564 بنای موجود در شهر تاریخی ماسوله که برمبنای مفاهیم پدافند غیرعامل بکار گرفته شده اند، مورد بررسی قرارگرفته است. سوال پژوهش به شرح ذیل است؛ پدافند غیرعامل چگونه در معماری و شهرسازی شهر تاریخی ماسوله رعایت شده اند؟ و چگونه می توان با بازخوانی مفاهیم پدافند غیرعامل بکار رفته در ماسوله، برای معماری و شهرسازی شهرهای ایران بهره گرفت؟ نتایج پژوهش نشان دهنده آن است؛ مکان یابی شهر، پراکندگی ابنیه (حیاتی تا متوسط)، استتار و اختفا شهر، آشفتگی در دید دشمن، استحکامات سازه ای ابنیه، مرمت پذیری سریع ابنیه، محافظت از تاسیسات شهری، معیارهای طراحی مبلمان شهری، مصالح بکار رفته در سازه و نما، فرم ساختمان ها، تعدد ورودی و خروجی های متعدد و وجود فضاهای چند عملکردی در طبقات، بازشوهای کوچک و محافظت شده در نما، فضای امن، جان پناه، دیواره های حفاظتی، رعایت ارتفاع و مقیاس ابنیه بر اساس ضرایب اهمیت، حریم های آور، دسترسی به اماکن حیاتی و درمانی، مراکز خدماتی، پارکینگ ها و تاسیسات زیربنایی ماسوله هم راستا با مفاهیم پدافند غیرعامل بوده اند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، شهر تاریخی ماسوله، سازمان جهانی یونسکو، میراث فرهنگی
  • علی کچوئی* صفحات 61-72

    سامانه جداساز لرزه ای به لحاظ عملکردی، یکی از بهترین سامانه های مقاوم باربر جانبی در ساختمان های بتنی می باشد. استفاده از جداساز لرزه ای در سازه، باعث افزایش شکل پذیری، جذب انرژی بالا و همچنین بهبود پایداری کل سازه می شود. برابر آیین نامه 2800، ساختمان های مورد استفاده در اماکن نظامی و انتظامی جزء ساختمان های با اهمیت خیلی زیاد به حساب می آیند. لذا برابر اصول پدافندی، عدم خرابی این سازه ها و قابلیت بهره برداری از آنها پس از وقوع زلزله های شدید، مهم و حیاتی است. به همین خاطر، در این مطالعه، رفتار سازه ای یک ساختمان با کاربری انتظامی، با لحاظ کردن جداساز لرزه ای لاستیکی با پلیمرهای تقویت شده با فیبر (FRP) در آن، به منظور بررسی بهبود عملکرد لرزه ای و جلوگیری از تخریب سازه پس از زلزله، بررسی شده است. این سازه تحت تحلیل های استاتیکی غیرخطی (پوش اور)، دینامیکی غیرخطی، دینامیکی غیرخطی افزاینده (IDA) قرار گرفته است. سپس منحنی شکنندگی حاصل از این تحلیل ها برای سازه مورد نظظر استخراج و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج شاخص های رفتار لرزه ای سازه ای به دست آمده از تحلیل های پوش آور، تاریخچه زمانی، IDA و منحنی شکنندگی؛ بیانگر آن است که سازه جداسازی شده داری تغییرمکان جانبی نسبی کمتر نسبت به همان سازه بدون جداساز بوده است. همچنین پایداری، ظرفیت و برش پایه سازه جداسازی شده بهتر از سازه بدون جداساز می باشد. به طور کلی برای سازه های مجهز به جداساز لرزه ای، احتمال گذشتن آنها از هر سطح عملکرد نسبت به سازه های بدون جداساز، دیرتر رخ می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل استاتیکی غیرخطی، تحلیل دینامیکی غیرخطی، تحلیل دینامیکی غیرخطی افزاینده، منحنی شکست، جداساز لرزه ای لاستیکی با الیاف FRP
  • اصغر عابدینی*، عرفان محمودی، نگین حبیب پور صفحات 73-86

    باتوجه به گسترش روزافزون جمعیت شهرها و نیز به وجودآمدن مسائل و مشکلات شهری، لزوم توجه به موضوع زیست پذیری شهرها و نیز توجه به پدافند غیرعامل برای کاهش خسارت های ناشی از سوانح و بلایا، افزایش پیدا می کند. این پژوهش باهدف سنجش زیست پذیری محلات منطقه 4 شهر ارومیه بر اساس اصول پدافند غیرعامل بوده و هدف تحقیق، کاربردی و از لحاظ روش انجام کار، توصیفی - تحلیلی است. در این پژوهش 18 شاخص انتخاب شده و روش گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، میدانی (مشاهده)، مقالات موجود، ابزار پرسش نامه (پرسش از ساکنین منطقه 4) و روش دلفی (کارشناسان) است. برای تجزیه وتحلیل داده های کیفی از یکی از جدیدترین روش های تصمیم گیری چندمعیاره بنام CoCoSo و برای به دست آوردن نقشه ها، مشخص کردن نقاط زیست پذیر منطقه 4 با تاکید بر اصول پدافند غیرعامل و نیز تحلیل و بررسی محلات از نظر شاخص های کمی پژوهش، از نرم افزار GIS و برای وزن دهی به معیارها از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که محله (3-1-4) (محله بین خیابان های دستغیب و مروت) با بیشترین امتیاز و محله (1-3-4) (محله بین خیابان شیخ شلتوت، خاتم الانبیا و گلستان) با کمترین امتیاز به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین زیست پذیری با تاکید بر اصول پدافند غیرعامل هستند. به طوری که 33/33% از نقاط موردمطالعه در این پژوهش دارای وضعیت مطلوب، 67/41% دارای وضعیت نیمه مطلوب و 25% نیز دارای وضعیت نامطلوب هستند. در ادامه نیز پیشنهاداتی جهت ارتقای میزان زیست پذیری محلات منطقه 4 شهر ارومیه ارائه شده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، پدافند غیرعامل، GIS، روش CoCoSo، منطقه 4 ارومیه، محلات
  • علیرضا علیزاده سودمند، کیامرث فتحی هفشجانی*، اشرف شاه منصوری، ابوذر عرب سرخی صفحات 87-103
    گسترش حملات و انواع تهدیدات در فضای سایبری در سازمان های داده محور و دانشی باعث شده، توجه به مسئله امنیت و پدافند سایبری در سازمان های دانش بنیان بعنوان یک مسئله بسیار مهم و راهبردی مطرح گردد. این موضوع نیازمند، تبیین نقشه راهی جامع جهت دستیابی به اهداف، از طریق عملکرد بهینه، در فرآیندهای اصلی سازمان می باشد. تحقیق حاضر به تحلیل ساختارمند شاخص های ایمنی در امنیت و پدافند سایبری سازمان های دانش بنیان پرداخته است. پس از مشخص نمودن مولفه ها و زیرمولفه های اثرگذار با استفاده از روش های علمی (روش دلفی)، میزان اهمیت آنها توسط خبرگان مشخص گردید. مولفه های اثرگذار ترکیبی از مولفه های امنیت و پدافند سایبری می باشند. وجود انواع تهدیدات در فضای سایبری و نیز شرایط راهبردی کشور موجب شد، تا سه سازمان دانش بنیان"دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، واحد علوم و تحقیقات و دانشگاه تهران که از لحاظ مسائل راهبردی و سایبری دارای اهمیت می باشند، مورد مطالعه قرار گیرند. میزان اهمیت مولفه های اثرگذار با نظرات خبرگان تعیین گردیده، میانگین هندسی بدست آمد و پس از وزن دهی مولفه ها تمامی مقادیر نرمال سازی شدند و با استفاده از الگوریتم تکاملی پرومیتی بعنوان یکی از روش های نوین تصمیم گیری هوشمند، مقایسه درون گروهی، میان گروهی مولفه های صورت پذیرفت و سپس اولویت بندی براساس جنس مولفه های میان گروهی امنیت و پدافند سایبری انجام پذیرفت. سازمان ها براساس اولویت بندی و میزان امتیاز رتبه بندی شده و مقرر گردید، با رعایت اصول راهبردی میزان امنیت و پدافند سایبری درون سازمانی را افزایش داده تا به حداکثر امنیت و کارایی سازمان ها در حوزه پدافند سایبری دست یابند.
    کلیدواژگان: شاخص ایمنی، امنیت اطلاعات، پدافند سایبری، الگوریتم تکاملی پرومیتی
  • پریناز فرشاد، سحر طوفان* صفحات 105-118

    مهم ترین عامل در ایجاد رفاه مردم و احساس امنیت در فضاهای عمومی و خصوصی شهری رعایت اصول پدافند غیرعامل در طراحی ها است که راهکاری برای ارتقای سطح کیفیت زندگی در جوامع است و امکان ویژه ای را برای نجات جان افراد جامعه به هنگام بروز خطر ایجاد می کند و باعث بهبود عملکرد سامانه و کاهش آسیب پذیری و ارتقای سطح ایمنی جامعه می شود. با بررسی معماری سنتی تبریز و قرارگیری آن در مسیر ارتباطی جاده ابریشم، دارا بودن موقعیت ویژه اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، مشخص می گردد که شهر تبریز را جز یکی از شهرهای تهدید پذیر طی دوران قبل و بعد از اسلام کرده بود که تامین ایمنی و امنیت شهروندان در مقابل حملات و خطرات احتمالی را در طراحی ها ملزم می شود. این تحقیق از نوع بنیادی - کاربردی با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که باهدف بررسی نقش پدافند غیرعامل و مطابقت در نحوه پیاده سازی و رعایت عوامل آن در شهرسازی و معماری بومی تبریز قدیم است. در این تحقیق به منظور شناخت راهکارهای معماری سنتی با مرور ادبیات و مشاهده میدانی، اطلاعات جمع آوری شده است. نتایج حاکی از آن است که هندسه بنا، موقعیت قرارگیری، استقرار و تعدد بازشوها، نحوه دسترسی و پیش بینی فضاهای امن به عنوان فضای چند عملکردی برای هر ساختمان در زمان صلح و جنگ، ازجملهمولفه های مهم در بهینه سازی معماری ساختمان و معماری سنتی و معماری همساز با اقلیم از منظر پدافند غیرعامل است.کلمات کلیدی: پدافند غیرعامل، معماری سنتی، بافت تاریخی، منظر شهری

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، معماری سنتی، بافت تاریخی، منظر شهری
  • ایرج بختیاری*، اردشیر محمدی صفحات 119-132

    تسهیل مدیریت بحران از کارکردهای پنج‎گانه و از اهداف اصلی پدافند غیرعامل است، در این راستا رصد و پایش تهدیدات و ایجاد و حفظ آمادگی مواجه با بحران و مدیریت آن با بهره گیری از سامانه فرماندهی و کنترل هوشمند از ضرورت های انجام این مهم محسوب می گردد. برای داشتن اطلاعات صحنه عملیات (آگاهی وضعیتی) که از سامانه فرماندهی و کنترل برای مدیریت آن استفاده می شود، اطلاعات محیط عملیاتی آن موقعیت لازم است. مهم ترین انتظار از سامانه فرماندهی و کنترل، واکنش به موقع در قبال بحران ها، به حداقل رساندن اشتباهات و کسب اطلاعات لازم به منظور جلوگیری از خسارات مالی و تلفات انسانی می باشد. با توجه به تنوع حوزه های تهدید و اقدامات متناسب با آن ها در پدافند غیرعامل، تهدیدهایی که عملا منجر به وقوع حوادث و سوانح می گردد، بحران هایی را در سطوح مختلف درپی خواهند داشت که مدیریت این بحران ها به‏منظور کاهش آسیب‏پذیری و تلفات دارایی ها و تداوم فعالیت ها و ارتقاء تاب آوری از اهمیت خاصی برخوردار است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی، به روش توصیفی، با رویکرد آمیخته و استفاده از روش کتابخانه ای (با ابزار فیش ‎برداری) و میدانی (با ابزار مصاحبه و پرسشنامه)، با هدف؛ بررسی عملکرد سامانه فرماندهی و کنترل پدافند غیرعامل در مدیریت بحران ناشی از تهدیدهای دشمن انجام شده، به‎دنبال پاسخ به سوال (اصلی) تحقیق است که؛ نقش این سامانه در مدیریت بحران چگونه خواهد بود. جامعه آماری به‎تعداد 80 نفر و حجم نمونه جهت توزیع پرسشنامه (با فرمول کوکران) 65 نفر تعیین گردید که در طی روند تحقیق به چگونگی نقش و عملکرد سامانه با استفاده از الگوی فرضی پرداخته شده و در نهایت پیشنهاداتی در خصوص استفاده از مدل مدنظر تحقیق در مدیریت بحران ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، پدافند غیرعامل، مدیریت بحران
|
  • G. Hajimoradi, Armin Rajabpoor, Habibolah Sahami * Pages 1-11

    Energy transmission lines are among the basic infrastructures of the country, and any accident or possible threats can impose huge costs and irreparable losses on the country's economy, and many vital activities of the country face serious problems and the national security of the country. challenged The purpose of this research is to explain the index of resilience indicators and to introduce strategies to increase resilience in the projects of oil product transmission lines. In this research, firstly, based on the studies conducted, the index of the effective indicators in increasing the resilience of oil product transmission line projects was extracted against possible threats. Considering the factor score in the perspective of the related views were categorized. This important reason led to ordering and reducing the number of statements in order to    facilitate the review. Since the factor of forecasting, procurement and cyber protection and as a result the index of the indicators related to this factor has received more points, in conclusion and based on the    findings of the research, the solutions to increase the resilience in the projects of Petroleum product   transmission lines are provided.

    Keywords: resilience, Petroleum Product Transmission Lines, safety, security, key component analysis
  • Hamid Hakim *, Esfahani Reza Pages 13-27

    Social engineering, which is referred to as the psychological manipulation of people in the field of information and cyber security, is a concept formed based on the exploitation of human  vulnerabilities and thus creates a special type of attack which is formed on the basis of human characteristics and existing damages. The concept has become more useful and important due to the development of information and communications technology. Moreover, social engineering attacks are low-cost, highly effective, and, in their simplicity, they have certain elegance and   complexities due to their human-centered nature. All these facts have caused security and military to have the same characteristics against these attacks and become more important. Hence, this paper addresses the concept and its different aspects and then, recommends military solutions for it intending to find proper tactics to provide a defense against social engineering attacks.

    Keywords: training, Defense, attack, social engineering, Human
  • Houshyar Eimani Kalehsar *, Younes Talaei Pages 29-36
    Pollution of water resources poses a significant and fundamental challenge to human life and the well-being of all living organisms. The presence of management gaps in this critical area creates vulnerabilities for potential bioterrorist attacks and contamination of water sources. An essential and practical approach to managing groundwater resources, particularly in identifying the time and location of pollutant releases into water, involves the utilization of mathematical models    governing pollutant flow. Compared to other practical methods, mathematical modeling offers a reliable and cost-effective solution that is computationally feasible. The primary objective of this research is to simulate the initial pollutant intensity function (at t=0) through a mathematical backward in time inverse problem. This issue stands as one of the foremost challenges in water resources management and engineering, garnering significant attention from researchers. In this study, initially, a mathematical model of pollutant flow in groundwater is presented, where the  initial pollutant intensity function is unknown. Then, a new numerical method based on the      pseudo-solution method is employed to calculate an approximation for this function using a linear combination of Bernstein polynomials. The mathematical model is numerically analyzed and   scrutinized through a specific example. The numerical results indicate that the initial pollutant intensity function can be precisely simulated by utilizing the pollutant intensity function at any time t>0. For an error level of δ=0.01 in the input data, the approximate solution obtained through the introduced numerical method exhibits a maximum error of 4%.
    Keywords: Groundwater pollution, Simulation of intensity pollution function, inverse problem, Passive Defense
  • S. Khazai * Pages 37-45

    Today, the use of tunnels is one of the favorite strategies of armies as well as guerilla forces, and in many cases it is considered one of the important factors of victory. Due to the high contrast of the specific electrical resistance of tunnels with the host environment, the specific electrical resistance method can be called as the most powerful near-surface method for detecting such structures. In this study, conventional electrical tomography arrays have been simulated in order to detect tunnels using the forward modeling method. Based on the obtained results, the dipole-dipole, polar-dipole and Wenner-Schlumberger arrays have the best response in their sections to the presence of the tunnel, and the Wenner array has a weaker sensitivity than all of them. Also, in this study, based on the principle of changing the geometrical  parameters (depth and size) of the tunnel as well as the conductive overburden, solutions have been proposed to hide the tunnels from the field of view of the arrays.

    Keywords: Passive Defense, Tunnel, Simulation, resistivity
  • Saeid Hasanpour Loumer, Ahad Nejad Ebrahimi, Hassan Sattari Sarbangholi *, Ali Vandshoari Pages 47-60

    Conformance with the principles of passive defense in architectural works and urban planning plays a decisive role in creating stability and protecting the life and financial interests of citizens. The research method is descriptive-analytical and field and library methods were implemented to investigate the statistical population. In this research, 564 buildings in the historical city of  Masouleh, being constructed based on passive defense concepts, have been investigated. The research question is as follows; How is passive defense observed in the architecture and urban planning of the historical city of Masouleh? And how can it be used for the architecture and urban planning of Iranian cities by rereading the concepts of passive defense in Masouleh? The research results indicate that the location of the city, dispersion of the buildings (vital to medium), city  camouflage, confusion in the eyes of the enemy, structural fortifications of the buildings, quick  repairability of the buildings, protection of urban facilities, design criteria of urban furniture,   materials used in the structure and facade, form of buildings, number of entrances and exits and the presence of multi-functional spaces on the floors, small and protected openings in the facade, safe space, shelter, protective walls, compliance with building height and scale based on the importance factor, privacy, access to vital and medical places, service centers, parking lots and infrastructure facilities of Masouleh have been in line with the concepts of passive defense.

    Keywords: Passive Defense, historical city of Masouleh, UNESCO World Organization, cultural heritage
  • Ali Kachooee * Pages 61-72

    Functionally, the seismic isolation system is one of the best lateral bearing resistant systems in concrete buildings. The use of seismic isolators in the structure increases ductility, absorbs high energy, and improves the stability of the entire structure. According to Regulation 2800, the   buildings used in military and law enforcement places are considered very important buildings. Therefore, according to the principles of defense, the non-destruction of these structures and the ability to use them after severe earthquakes are important and vital. Therefore, in this study, the structural behavior of a building with police use, considering the rubber seismic isolator with   fiber-reinforced polymers (FRP) in it, in order to improve the seismic performance and prevent  destruction after the earthquake, is investigated has been This structure has been subjected to   non-linear static (overlay), non-linear dynamic, and incremental non-linear dynamic (IDA) analyses, and its fragility curve has been obtained and analyzed. The results of the parameters of structural seismic behavior obtained from the analysis of wear, time history, IDA and fragility curve; It indicates that the isolated structure has less drift than the same structure without isolator, and the stability, capacity and base shear of the isolated structure is better than the structure  without isolator. In general, for structures equipped with seismic isolators, the probability of  passing each performance level occurs later.

    Keywords: Nonlinear Static Analysis, Nonlinear dynamic analysis, Incremental nonlinear dynamic analysis, Failure curve, Rubber seismic isolator with FRP fibers
  • Asghar Abedini *, Erfan Mahmoudi, Negin Habibpour Pages 73-86

    Considering the increasing population growth in cities and the emergence of urban issues and problems, the necessity of attention to the sustainability of cities as well as focusing on passive  defense for reducing damages caused by accidents and disasters is growing. This research aimed to assess the sustainability of neighborhoods in Region 4 of Urmia city based on the principles of  passive defense, and the research objective is applied and in terms of methodology,  descriptive-analytical. In this research, 18 indicators were selected, and the data collection method used library studies, field (observation), existing articles, questionnaire tool (questioning residents of Region 4), and Delphi method (experts). For qualitative data analysis, the CoCoSo method, one of the most recent multi-criteria decision-making approaches, is used. To obtain maps and pinpoint sustainable points in region 4 emphasizing passive defence principles and also for analyze and evaluate locations in terms of quantitative research indicators, GIS software is utilized. Shannon's entropy method is employed for weighting the criteria. The results indicate that neighborhood (4-1-3) (located between Dastgheib and Morovat streets) with the highest score and neighborhood (1-3-4) (located between Sheikh Shaltoot, Khatam-al-Anbiya, and Golestan streets) with the lowest score have the highest and lowest level of sustainability, respectively, emphasizing the principles of passive defense. So that 33.33% of the study points in this research have a  favorable condition, 41.67% have a semi-favorable condition, and 25% also have an unfavorable condition. Recommendations for improving the sustainability of neighborhoods in district 4 of   Urmia city have also been proposed.

    Keywords: Livability, Passive Defense, GIS, CoCoSo method, Region 4 Urmia, neighborhoods
  • Alireza Alizadeh Soodmand, Kiamarth Fathi Hafeshjani *, Ashraf Shah Mansouri, Abuzar Arab Sorkhi Pages 87-103
    The spread of attacks and various threats in the cyber space in data-oriented and knowledge-based organizations has caused attention to the issue of cyber security and defense in knowledge-based organizations as very important and strategic issue. This issue requires the explanation of comprehensive roadmap to achieve the goals through the optimal performance of the organization's main processes. The present research deals with the structured analysis of the safety index in security and cyber defense of knowledge-based organizations.After determining the sub-indicators and main influencing factors using scientific methods (Delphi method),their importance was determined by experts. Effective components are combination of security and cyber defense components.The existence of various threats and conditions in the country caused three knowledge-based organizations, "Islamic Azad University,South Tehran Branch, University Research Sciences Unit,and University of Tehran, which they are important in terms of strategic and cyber issues, to be studied. The importance of the influencing factors With the opinions of determined experts, the geometric mean was obtained, and after weighting the components, all values were normalized, using the evolutionary algorithm of Prometheus as one of the new decision-making methods,intra-group comparison of the components was carried out, and then the priority It was done based on the type of intergroup security and cyber defense components. The organizations were ranked based on priority and the amount of points and it was decided to increase the level of security and cyber defense within the organization in accordance with the strategic principles to achieve maximum security and efficiency of the system.
    Keywords: safety index, Information Security, Cyber Defense, Prometheus evolutionary algorithm
  • Parinaz Farshad, Sahar Toofan * Pages 105-118

    The most important factor in creating people's well-being and a sense of security in public and private   urban spaces is to observe the principles of passive defense in designs, which is a solution to improve the quality of life in communities and creates a special possibility to save the lives of people in the community when danger occurs. It slows down and improves the performance of the system and reduces the vulnerability and improves the safety level of the society. The traditional architecture of Tabriz and its    location on the communication route of the Silk Road, having a special social and cultural, economic and political position, make it one of the cities under threat in the previous era. And after Islam, it has made it mandatory to ensure the safety and security of citizens against possible attacks and dangers in the designs. It is in the way of implementation and observance of its factors in urban planning and native architecture of old Tabriz. In this research, information has been collected in order to know the solutions of traditional architecture by reviewing the literature and field observation. The results indicate that the geometry of the building, location, location and number of openings, how to access and predict safe spaces as a multi-functional space for every building in times of peace and war are among the important components in optimizing building architecture and traditional architecture. And the architecture compatible with the   climate is not a factor from the point of view of defense.

    Keywords: non-active defense, traditional architecture, Historical Context, Urban Landscap
  • Iraj Bakhtiari *, Ardeshir Mohamadi Pages 119-132

    Facilitating crisis management is one of the five functions and one of the main goals of passive defense, in this regard, observing and monitoring threats and creating and maintaining readiness to face the crisis and its management by using the intelligent command and control system are considered essential to accomplish this. In order to have the information of the operation scene (situational awareness) which use the command and control system for its management, the information of the operational environment of that situation is necessary. The most important    expectation from the command and control system is timely response to crises, minimizing mistakes and obtaining necessary information in order to prevent financial losses and human casualties. Considering the variety of threat areas and the measures corresponding to them in  passive defense, the threats that actually lead to the occurrence of incidents and accidents will  result in crises at different levels, which the management of these crises in order to reduce the   vulnerability and loss of assets and the continuity of activities and Improving resilience is of particular importance.The current research is of an applied type, descriptive method, with a mixed approach and the use of the library method (with a survey tool) and field method (with an  interview tool and questionnaire), with the aim; The investigation of the performance of the passive defense command and control system in the management of the crisis caused by the enemy's threats has been done, seeking to answer the (main) question of the research that; What will be the role of this system in crisis management? The statistical population of experts was  determined to be 80 people and the sample size was 65 people to distribute the questionnaire.  During the research process, the role and performance of the system was discussed using the    hypothetical model, and finally, suggestions were made regarding the use of the research model in crisis management.

    Keywords: Command, Control, Passive Defense, crisis management