فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:18 Issue: 2, Spring 2024

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:18 Issue: 2, Spring 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سامه بغزا*، عبدنور عزیزی، فوزی درار، مصطفی عدنان صمدی، حنانه دگیم، خیرالدین گوگال، الآلیا گرادی، عمر بنونه، بکیر ماماچه صفحات 159-168
  • مونیرا چهناز حمزه*، آکیلا بورابا صفحات 169-176
  • فارس محمد امین*، خنونو طارق، رحمان دجاله ادینه، حارک درراجی، هواری حمیدا، رباح مایوف صفحات 177-186
  • لایان یاسین خلیل، نادیه حامد محمد*، نادیه سلطان الحیالی صفحات 195-202
  • سید محمد مجتهدزاده*، شهرام جمشیدی، آرش قلیانچی لنگرودی، سید میلاد واحدی، ایرج اشرافی تمای، حسام الدین اکبرین، حمیدرضا موسویان صفحات 203-214
    زمینه مطالعه

    دیستمپر سگ سانان یکی از واگیردارترین و کشنده ترین بیماری های ویروسی در سگ ها است. در سال های اخیر علی رغم واکسیناسیون گسترده برای کنترل دیستمپر سگ سانان، شیوع ویروس دیستمپر سگ سانان به نرخ هشداردهنده ای رسیده است. 

    هدف

    این مطالعه باهدف شناسایی ژنوتیپ های مسئول فرم های بالینی عصبی و غیرعصبی دیستمر سگ ها و بررسی فراوانی حضور ویروس در فرم های بالینی عصبی و غیرعصبی بیماری انجام شد. 

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحقیقی از 70 قلاده سگ واکسینه نشده مشکوک به ویروس دیستمپر با علائم بالینی این بیماری، نمونه برداری انجام شد. ابتدا همه موارد با کیت های تشخیصی سریع مورد آزمایش قرار گرفتند. سپس براساس علائم بالینی به 3 گروه مختلف تقسیم شدند. نمونه های مایع مغزی نخاعی، ترشحات تنفسی و مدفوع هر 40 سگ برای واکنش زنجیره ای پلیمراز-رونویسی معکوس (RT-PCR) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین توالی ژن هماگلوتینین (ژن H)، تحلیل فیلوژنیکی ژن H جدایه های استخراج شده با استفاده از نرم افزار MEGATM 7 انجام شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد ترشحات تنفسی در گروه دیستمپر-غیرعصبی (85 درصد) و دیستمپر-عصبی (80 درصد) دارای بیشترین نمونه مثبت برای تست RT-PCR گزارش شد، اما در گروه عصبی غیردیستمپر، نمونه مایع مغزی نخاعی بالاترین (40 درصد) بود. در گروه های عصبی، سنین بالای 12 ماه بیشترین درصد آلودگی دیستمپر را نشان دادند و در گروه دیستمپر-غیرعصبی، سنین 3 تا 6 ماه بیشتر درگیر بودند. توالی یابی و تجزیه وتحلیل فیلوژنیکی ژن H نشان داد که تمامی نمونه های موردبررسی متعلق به دودمان قطبی بودند.

     نتیجه گیری نهایی: 

    بررسی ژنوتیپی ژن هماگلوتینین ویروس دیستمپر نشان داد که جدایه های اخیر در هر دو شکل بالینی عصبی و غیرعصبی دیستمپر در ایران، مشابهت بسیار بالایی دارند. در سگ هایی که نتیجه تست سریع مثبت داشتند، تست PCR ترشحات تنفسی برای تشخیص ویروس، حساس ترین نمونه است. در موارد عصبی که نتایج تست سریع منفی داشتند، PCR مایع مغزی نخاعی بالاترین حساسیت را داشته است، بنابراین می تواند یک راه حل تشخیصی باشد.

    کلیدواژگان: دیستمپر، سگ، هماگلوتینین، مایع مغزی نخاعی، عصبی، غیرعصبی
  • سعید حیدریان، داریوش شیرانی*، آرش قلیانچی لنگرودی، سعید بکایی، مهدی حسن خانی، علی روستایی، لیلی حلیمی اصل صفحات 215-222
    زمینه مطالعه

    کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک (HCM) یک بیماری قلبی شایع در گربه ها است. جهش های ایجادکننده بیماری در ژن میوزین بایندینگ C3 در گربه های نژاد مین کون و رگدال شناسایی شده است. به نظر می رسد بیماری کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک در سایر نژادها نیز زمینه ارثی داشته باشد. 

    هدف

    این مطالعه باهدف شناسایی واریانت های ژنتیکی عامل بیماری کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک در ژن میوزین بایندینگ C3 در گربه های نژاد پرشین در ایران انجام شد. 

    روش کار

    نمونه خون کامل برای استخراج DNA از دو گروه گربه نژاد پرشین مبتلابه کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک و سالم جمع آوری شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز استاندارد و همچنین توالی یابی بر روی قسمتی از ژن میوزین بایندینگ C3 نمونه های گروه های بیمار و سالم انجام شد. تغییرات توالی برای تشخیص پلی مورفیسم ژن و پیش بینی جایگزینی آمینواسید براساس شماره شناسه (XM_019812396.1) و مقایسه نتایج با جهش های شناخته شده قبلی در مقالات و نمونه های کنترل مورد بررسی قرارگرفت. 

    نتایج

    اگرچه تعدادی جهش تک نقطه ای در هر دو گروه سالم و درگیر بیماری یافت شد، اما هیچ جهش ایجادکننده کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک گزارش نشد.

     نتیجه گیری نهایی:

     در این نژاد، بیماری کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک به نظر نمی رسد به تنهایی توسط جهش ها در این ژن ایجاد شود. ژن های قلبی دیگر برای شناسایی عوامل ژنتیکی بیماری کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک باید مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، پروتئین میوزین بایندینگ C3، نژاد پرشین، گربه، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • محمدصادق مرادی، سمین کامکار، عقیل شریف زاده*، جلال حسن، حجت الله شکری، جواد عباسی صفحات 223-232
    زمینه مطالعه

    آفلاتوکسین ها، سموم قارچی مضری هستند که می توانند خوراک دام و محصولات غذایی را آلوده کنند. ترکیبات گیاهی به عنوان عوامل بالقوه برای مهار رشد و تولید آفلاتوکسین توسط قارچ های توکسین زا مورد بررسی قرار گرفته اند.

    هدف

    این مطالعه باهدف بررسی اثر بربرین سولفات و بربرین کلرید در شرایط آزمایشگاهی بر رشد و تولید آفلاتوکسین در آسپرژیلوس فلاووس و آ. پارازیتیکوس انجام شد.

    روش کار

    فعالیت ضدقارچی نمک های بربرین براساس سند M38-A3  موسسه استانداردهای بالینی و آزمایشگاهی (CLSI) تعیین گردید. سطح آفلاتوکسین با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه گیری شد.

    نتایج

    حداقل غلظت بازدارندگی بربرین سولفات و بربرین کلرید علیه آسپرژیلوس فلاووس به ترتیب 250 و 125 میکروگرم بر میلی لیتر بود. این مقادیر برای آسپرژیلوس پارازیتیکوس به ترتیب 500 و 250 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد. بربرین سولفات با غلظت 2000 میکروگرم بر میلی لیتر و بربرین کلرید با غلظت 1000 میکروگرم در میلی لیتر منجر به مهار کامل رشد میسلیوم آسپرژیلوس فلاووس شد. علاوه براین، بربرین سولفات با غلظت 2000 میکروگرم در میلی لیتر باعث کاهش 96/7 درصدی رشد میسلیوم آسپرژیلوس پارازیتیکوس شد، درحالی که کلرید بربرین با غلظت 1000 میکروگرم در لیتر به مهار 100 درصدی رشد میسلیوم منجر شد.

    نتیجه گیری نهایی:

     نمک های بربرین تولید آفلاتوکسین کل توسط هر دو گونه آسپرژیلوس را در غلظت های MIC/2 و MIC/4 به طور معنی داری کاهش دادند (P ˂0/05). نتایج نشان می دهد که نمک های بربرین می توانند به عنوان عوامل ضدقارچی و ضدآفلاتوکسیژنیک بالقوه در برابر جدایه های سمی آسپرژیلوس استفاده شوند.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین ها، آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، بربرین، رشد میسلیوم
  • راضیه حیدری، وحید نعمان، هدیه جعفری* صفحات 233-242
    زمینه مطالعه

    آناپلاسما فاگوسیتوفیلوم یک تک یاخته خونی است که به صنعت دامداری آسیب اقتصادی وارد می کند، بنابراین مطالعه اپیدمیولوژی و الگوی توزیع بیماری در مناطق مختلف حائز اهمیت است.

    هدف

    این مطالعه باهدف بررسی انواع عفونت های قارچAnaplasma sp  در جمعیت گوسفندان استان خوزستان انجام شد.

    روش کار

    برای بررسی آلودگی به آناپلاسما فاگوسیتوفیلوم در جمعیت گوسفندان استان خوزستان، در مجموع 200 نمونه خون گوسفند به طور تصادفی جمع آوری شد. شیوع آلودگی پس از استخراج DNA نمونه های خون با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (Nested-PCR)  براساس ژن 16S rRNA ارزیابی شد. همچنین عوامل موثر در پراکندگی بیماری در منطقه مورد تحلیل آماری قرار گرفت. 

    نتایج

    شیوع آناپلاسما فاگوسیتوفیلوم 17 درصد بود و گوسفندان آلوده علائم بالینی نداشتند. بررسی آماری عوامل خطر موثر در شیوع عفونت در استان خوزستان شامل سن 3 تا 5 سال، مزارع با بهداشت کم، تراکم بالا، استفاده از کنه کش ها در مزرعه و فصل گرما از عوامل تعیین کننده بود (0/50≥P). ارتباط معنی داری بین ارتفاع، نوع مزرعه، ناقلین، فاصله از مزارع دیگر و جنسیت با بروز عفونت آناپلاسما فاگوسیتوفیلوم وجود نداشت. 

    نتیجه گیری نهایی:

     ازآنجایی که عفونت اغلب علائم بالینی ندارد، بنابراین شناسایی عوامل خطر موثر بر اپیدمیولوژی عفونت در توسعه برنامه ریزی کنترل و پیشگیری از بیماری مهم است.

    کلیدواژگان: آناپلاسما فاگوسیتوفیلوم، واکنش زنجیره ای پلیمراز، 16S rRNA، عوامل خطر، گوسفند
  • عتیق الله میاخیل، ابوالفضل کامکار*، سید عطاءالحق بنوری صفحات 243-252
    زمینه مطالعه

    عسل یک فرآورده غذایی شیرین طبیعی است که با فواید سلامتی متعددی همراه است. کیفیت عسل با خواص میکروبیولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی آن تعیین می شود که می تواند تا حد زیادی از برند به برند و کشور به کشور متفاوت باشد.

    هدف

    این مطالعه باهدف بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی برندهای عسل توزیع شده در شهر تهران و مقایسه این پارامترها با استانداردهای ملی و بین المللی انجام شد..

    روش کار

    پنج برند عسل معروف (شاکلی، خوانسار، گلاگین، شافی و کرال) توزیع شده در تهران انتخاب و پنج نمونه از هر برند از فروشگاه های زنجیره ای جمع آوری و با روش های استاندارد خواص فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی آن تحلیل شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه 20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار بین برندهای عسل موردمطالعه در تمامی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (به جز خاکستر، مجموع قندهای احیاکننده و ساکارز) و فعالیت آنتی اکسیدانی بود (0/50>P). رطوبت، خاکستر، pH، اسیدیته آزاد، کل قندهای احیاکننده، ساکارز، دیاستاز و 5-هیدروکسی متیل فورفورال در برندهای عسل به ترتیب در محدوده 24/0-40/0 و 16/30-15/34 درصد، 4/39-4/27 واحد و 9/15-10/68 میلی اکی والان/کیلوگرم، 77/84-79/74، 3/66-4/57 درصد و 2/28-3/28 واحد دیاستاز و 6/67-11/84 میلی گرم/کیلوگرم بود. بنابراین، ویژگی های فیزیکوشیمیایی برندهای عسل مورد مطالعه به جز فعالیت دیاستاز در محدوده قانونی ملی و بین المللی قرار داشت. علاوه براین، محتوای فنلی تام و فعالیت مهار رادیکال DPPH برندهای عسل به ترتیب در محدوده28/72-39/36 میلی گرم اسیدگالیک/100گرم و 63/83-73/91 درصد بود. علاوه براین، بین محتوای فنلی تام و فعالیت مهار رادیکال DPPH نمونه های عسل همبستگی مثبت و بسیار معنی داری مشاهده شد (r= 0/798 و P<0/10).

    نتیجه گیری نهایی:

     برندهای عسل موردمطالعه از کیفیت خوبی برخوردار بوده و درکل استانداردهای موجود ملی و بین المللی را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، عسل، برندهای عسل، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، استانداردها
  • حامد زارعی*، بهداد گیلوری صفحات 253-262

    آسیت یا سندرم پرفشاری خون ریوی (PHS) یکی از معضلات عمده صنعت طیور است و از این رو مطالعات مختلفی در خصوص عوامل موثر بر آن انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرگذاری ویتامین E در کاهش سطوح mRNA کاسپازهای 1، 2 و 3 درگیر در مسیر آپوپتوز انجام شد. 90 قطعه جوجه یک روزه سریع رشد (راس 308) به طور تصادفی در سه گروه شم (جیره پایه)، شاهد (جیره پایه + 1.5 میلی گرم بر کیلوگرم تری یدوتیرونین (T3)) و گروه تیمار (رژیم غذایی پایه + 400 میلی گرم بر کیلوگرم ویتامین E + 1.5 میلی گرم بر کیلوگرم T3) قرار گرفتند. به منظور القای آسیت 1.5 میلی گرم بر کیلوگرم T3 از روز هفتم تا پایان آزمایش به جیره پایه اضافه شد. در روزهای 21 و 49 پس از پرورش، 15 جوجه از هر گروه به طور تصادفی انتخاب شدند و نسبت وزن بطن راست به کل بطن ها (RV/TV) و همچنین میزان بیان ژن های کاسپاز 1، 2 و 3 در ریه و بطن راست هر سه گروه جوجه های گوشتی اندازه گیری و مقایسه شد. اگرچه، تفاوت معنی داری بین هر سه گروه از نظر نسبت RV/TV در روز 21 پس از پرورش وجود نداشت (0.05 ≤ P)، کاهش معنی داری در گروه دریافت کننده ویتامین E در مقایسه با گروه کنترل با توجه به نسبت RV/TV در روز 49 پس از پرورش مشاهده شد (P < 0.05) . همچنین ویتامین E بیان نسبی CASP21 ، CASP2 و CASP3 را در 49 روزگی در بافت ریه و قلب جوجه های گوشتی مبتلا به آسیت کاهش داد (P < 0.05). بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد ویتامین E می تواند برخی از ژن های آپوپتوز مرتبط با فشار خون ریوی را در جوجه های گوشتی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آسیت، پرندگان، کاسپازها، T3، PHS
  • مریم شفایی بجستانی، سید امیرعلی انوار*، بهاره نوروزی، لیلا گلستان صفحات 263-278
    زمینه مطالعه

    اسپیرولیناپلاتنسیس جلبکی حاوی رنگدانه های طبیعی و همچنین ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی است که ممکن است علاوه بر زیست توده در طی کشت به مایع رویی نیز منتقل شود. 

    هدف

    در این تحقیق برای اولین بار پنیر و بستنی غنی شده با استفاده از زیست توده و مایع رویی عصاره ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با تاکید بر خواص ارگانولپتیک و تغذیه تولید شد.

    روش کار

    پس از کشت 30 روزه اسپیرولینا، غلظت های مختلف زیست توده و مایع رویی عصاره اسپیرولینا تهیه و برای پنیر و بستنی استفاده شد. سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی و پتانسیل آنتی اکسیدانی با روش های Frap و DPPH اندازه گیری شد. درنهایت، تجزیه وتحلیل آماری داده های به دست آمده از هر آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 با تحلیل واریانس یک طرفه و در سه تکرار انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد محتوای پروتئین، چربی، خاکستر و همچنین زیست توده در غذاهای غنی شده بیشتر بود. بااین حال، در بستنی های غنی شده، محتوای پروتئین، چربی، قند و سرعت هوادهی به طور قابل توجهی در مقایسه با مایع رویی افزایش یافت. بااین حال، پنیر و بستنی غنی شده با مایع رویی، فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به زیست توده داشتند. نتایج آزمایش لذت در پنیرهای غنی شده با زیست توده و مایع رویی اسپیرولینا نشان داد که با افزایش غلظت این عوامل در پنیرها و بستنی های غنی شده، سطح رضایت ازنظر بو، طعم، رنگ، بافت و عوامل پذیرش عمومی افزایش یافت.

    نتیجه گیری نهایی:

     داده های به دست آمده از این مطالعه نشان داد که افزودن زیست توده و مایع رویی اسپیرولینا پلاتنسیس به بستنی و پنیر باعث افزایش محتوا و بهبود خواص ارگانولپتیک و حسی این غذاها شد. به نظر می رسد چون این مواد نقش مهمی در رژیم غذایی کودکان دارند، می توان از این میکروارگانیسم برای مبارزه با سوءتغذیه و رژیم غذایی بدون ریزمغذی ها به نحو مطلوب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: Spirulina platensis، پنیر، بستنی، ریز جلبک
  • محمدتقی واجد ابراهیمی، فرهاد محمدی قشلاق، عباس پرهام* صفحات 279-290
    زمینه مطالعه

    رنگ آمیزی بافت یک فرآیند ضروری در بافت شناسی و آسیب شناسی بافتی است و نقش بسزایی در تشخیص نوع بافت و بیماری ها دارد. استفاده از رنگ های گیاهی به دلیل عدم تولید پساب های سمی، با محیط زیست سازگار هستند و سلامت کارکنان آزمایشگاه و عموم مردم را تامین می کنند، علاوه براین، بسیار مقرون به صرفه می باشند. 

    هدف

    این مطالعه اثر رنگ آمیزی بافت های مختلف موش ازجمله کبد، کلیه، روده و غضروف، با استفاده از رنگ استخراج شده از هویج سیاه را بررسی کرده است. 

    روش کار

    عصاره اتانولی 200 گرم هویج سیاه تازه (Daucus Carota L.) در اتانول 95 درصد اشباع شده با 2 حلال مختلف در 200 میلی لیتر آب مقطر تهیه شد. مقاطع بافتی آماده شده از بافت موش نر به مدت 20 دقیقه در عصاره رنگی غوطه ور شدند و درنهایت با میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین به عنوان شاهد استفاده شد. 

    نتایج

    رنگ استخراج شده از هویج سیاه با زاج و اسید استیک بافت های غضروف، کلیه، روده و کبد را به رنگ آبی مایل به خاکستری درآورده است. غربالگری فتوشیمیایی وجود آنتوسیانین را در بافت هویج سیاه تایید کرد.

    نتیجه گیری نهایی: 

    رنگ تهیه شده از هویج سیاه به راحتی می تواند بافت ها را رنگ کند و در آزمایشگاه های بافت شناسی و آسیب شناسی بافتی به عنوان جایگزین روش معمول هماتوکسیلین-ائوزین استفاده شود.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، رنگ آمیزی، رنگ گیاهی، هویج سیاه، بافت
  • محدث قاسمی*، عیسی شریف پور، سمیه حقیقی کارسیدانی، زهرا عینی زاده، هستی آذرآباد صفحات 291-300
    زمینه مطالعه

    امروزه بروز ضایعات توموری در گونه های مختلف مهره داران به دلیل سبب شناسی چند عاملی به یک موضوع بحرانی تبدیل شده است. این امر لزوم توجه بیشتر به گونه های موجود در اکوسیستم های آبی را به عنوان زیستگاه محصور دو چندان می کند. به علاوه، آگاهی از دلایل ایجاد تومور در صنعت آبزی پروری باعث افزایش کیفیت محصولات و افزایش سود خواهد شد.

    هدف

    این مطالعه برای اولین بار به معرفی ضایعات توموری و خصوصیات و علل احتمالی آن در ماهی سفید دریای خزر (Rutilus.kutum)  به عنوان مهم ترین ماهی استخوانی اقتصادی در جنوب دریای خزر می پردازد.

    روش کار

    بدین منظور، پس از بررسی های بالینی ماهیان مشکوک، مطالعات آسیب شناسی بافتی و سنجش های میکروسکوپ الکترونی بر روی بیش از 20 نمونه انجام شد.

    نتایج

    نتایج بررسی ها بروز کارسینوم و پاپیلوم سلول های سنگفرشی را در مقاطع بافتی موردمطالعه نشان داد. علاوه براین، ذرات شبه ویروسی به وضوح در میکروگراف های تهیه شده از بافت توموری مشاهده شد که نشان دهنده علت احتمالی ویروسی ضایعات توموری در ماهی سفید دریای خزر می باشد.

    نتیجه گیری نهایی:

     این مطالعه اولین گزارش بروز تومور در گونه های ماهی جنوب دریای خزر می باشد که می تواند هشداری برای سلامت اکوسیستم مذکور و کل صنعت آبزی پروری باشد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، تومور ماهی، کارسینوم سلول های سنگفرشی، پاپیلوم سلول های سنگفرشی، ویروس های تومورزا
  • شیوا امان الهی، فرزاد حیاتی*، علی میرشاهی، محمدرضا گلمکانی صفحات 301-310

    ناهنجاری های مادرزادی نقص های ساختاری هستند که در تمام گونه ها در طول رشد جنین رخ می دهد. پیگوملیا نوعی پلی ملیا است که در آن پاهای اضافی به لگن متصل می شوند. این اختلال در انسان و حیوانات مشاهده شده است. یک توله سگ ماده مختلط (شیتزو) با توده ای سفت که شبیه دو اندام عقبی در ناحیه لگن بود به کلینیک حیوانات خانگی در مشهد ارجاع شد. در ارزیابی های رادیوگرافیک، دو اندام خلفی اضافی از استخوان های بدشکل لگن منشا گرفته و کوتاه تر از اندام های طبیعی بودند. هر دو استابولوم اضافی روی نیم لگن تشخیص داده شد و دو مفصل کوکسوفمورال اضافی عمود بر مفاصل منظم هیپ در جهت خلفی یافت شدند. همچنین دو فرج و دو مقعد مشاهده شد که فقط یک فرج و مقعد کارکرد داشتند. درنهایت، اندام اضافی با عمل جراحی قطع شد. این اولین گزارش از یک سگ با دوتایی شدن خلفی ناقص و اصلاح موفق پیگوملیا در ایران است.

    کلیدواژگان: جراحی، دوقلویی، شیتزو، ناهنجاری رشد، نیم لگن
|
  • Sameh Baghezza *, Abdennour Azizi, Fawzi Derrar, Mustapha Adnane Smadi, Hanene Djeghim, Khireddine Ghougal, El Alia Gradi, Omar Bennoune, Bakir Mamache Pages 159-168
    Background
    Respiratory viral diseases, including the bovine parainfluenza 3 virus, cause significant economic losses in ruminants. There is no available data regarding the epidemiological situation of this virus in Algeria. 
    Objectives
    The present study aims to determine the seroprevalence and the associated risk factors of bovine parainfluenza 3 virus (BPI3V) in sheep in two different climatic regions of Algeria. 
    Methods
    A total of 108 serum samples were collected from sheep at different ages and tested for antibodies against BPI3V using an indirect enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). A real-time polymerase chain reaction (PCR) test was also performed on nasal swabs to detect the viral genome. 
    Results
    At the animal level, out of 108 sera tested, 82 (75.93%, 95% CI, 66.75%, 83.63%) showed antibodies against BPI3V. At the herd level, all 23 herds tested (100%) had at least one animal with BPI3V antibodies. Our results showed no association between the presence of BPI3V antibodies and the region (P=0.72). However, at the herd level, risk factors such as flock size and predisposing factors like climate change, feed deficit, postpartum stress, and dust were identified. At the animal level, a highly significant association was found between BPI3V seroprevalence and the age of the animals (P<0.0001). Notably, the sheep group over 3 years was more susceptible than other age groups. Furthermore, a significant difference in BPI3V seroprevalence based on sex was observed (P<0.003). All collected nasal swabs were negative for BPI3V genome detection using real-time PCR. 
    Conclusion
    This study is the first serological survey on BPI3V in Algeria, confirming its presence in sheep from two regions. The high serum prevalence of BPI3V observed in the study population highlights addressing this viral disease to mitigate economic losses in ruminants.
    Keywords: Algeria, Bovine parainfluenza 3 virus, ELISA, risk factors, RT-PCR
  • Mounira Chahnaz Hamza *, Akila Bourabah Pages 169-176
    Background
    The Rembi sheep breed is renowned for its exceptional meat quality and significant economic profit. Nevertheless, there is a gap in research on the hepatic parameters of this breed in Algeria despite the considerable value of the liver in the Algerian population’s diet.   
    Objectives
    The research aimed to determine the impact of physiological factors (age, physiological stage, and body condition score) on biochemical sheep liver parameters. 
    Methods
    Sixty clinically healthy female Rembi breed sheep, aged between 3 months and 7 years, raised at the Technical Institute of Livestock (ITELV) Ksar Chellala Farm in Tiaret Province, Algeria, were selected for biochemical analysis and assessing aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma-glutamyl transferase (GGT), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin (TBIL), direct bilirubin (DBIL), albumin (ALB), and total protein (TP).
    Results
    The concentrations of AST, ALP, and GGT increased significantly (P≤0.001) in young sheep, while ALT and TP levels decreased (P≤0.05). However, a high level of GGT (P<0.001) was also observed in lactating ewes, and during pregnancy, females have a low level of ALP (P<0.001). Furthermore, the body condition score does not affect any of the measurements.
    Conclusion
    Considering the animal’s age and physiological stage is critical before interpreting the results.
    Keywords: age, Body condition score, liver biochemical parameters, physiological state, Rembi breed sheep
  • Mohamed Amine Fares *, Tarek Khenenou, Djallal Eddine Rahmoun, Derradji Harek, Houari Hemida, Rabah Mayouf Pages 177-186
    Background
    The dromedary spleen plays a crucial role in the immune system and maintaining homeostasis. However, there is limited research on the developmental changes in the spleen during the first few years of a dromedary’s life.
    Objectives
    The objective of this study was to comprehensively investigate the developmental changes in the dromedary spleen during the crucial first three years of life. This aim was achieved through a multi-faceted approach involving macroscopic examination, which entailed measuring the absolute and relative mass of the spleen and morphometric analysis. Additionally, histological and histomorphometric analyses were employed to study the cellular composition of the spleen at different ages. 
    Methods
    Five groups of dromedaries were examined in Southeastern Algeria. Their spleens were analyzed using both gross anatomy and histological examination. The cellular composition of their spleens was studied on histological slides of different ages, stained with hematoxylin and eosin.
    Results
    The results showed that the spleen’s size, weight, and volume significantly increased as the animals grew. The splenic mass of the animal of the first group showed an average absolute mass of 251±14.19 g, whereas in the fourth group, they showed an average mass of 318±23.91 g. Also, the length, width, and thickness showed average values of 43.78±1.95 cm, 19.44±1.52 cm, and 1.88±0.16 cm, respectively, at 8 months. However, they showed average values of 49.6±1.86 cm, 24.32±1.69 cm, and 3.18±0.34 cm, respectively, at the age of 3 years. The cellular composition of the spleen changed over time, with a higher percentage of lymphoid tissue at 8 months, more red pulp at 1 year, and a higher percentage of white pulp at 2 years. Finally, the spleen had a mature mixture of red and white pulp and fully developed immune function by 3 years.
    Conclusion
    This study provides new insights into the development and maturation of the dromedary spleen. The findings have important implications for understanding the health and well-being of these animals. The results could potentially contribute to the development of better strategies for the management and care of dromedaries.
    Keywords: Cytology, Dromedary, Histology, spleen, Maturation
  • Liqaa Hussain Aldulaimi * Pages 187-194
    Background
    Fertility in male animals is an important issue in veterinary medicine. Exposure to severe crowding and fattening may affect the fertility of these animals. 
    Objectives
    This study compares the effect of oxidative stress caused by overcrowding or obesity on testicular tissue in male albino mice. 
    Methods
    A total of 30 male mice were divided into 3 groups. The first was a control group. The second group was subjected to crowding by cramming 20 mice in a small cage. The third group was fattened by eating a high-fat diet. Morphometric cells and histological measurements of the seminiferous tubule diameter, epithelium thickness, and Sertoli and Leydig cell counts were taken. 
    Results
    The crowding group testes showed the presence of necrosis and degeneration of spermatocytes, Sertoli, and Leydig cells. The obese group’s spermatocytes, Sertoli, and Leydig cells had shown severe necrosis, degeneration, and giant cell invasion. Histomorphometric measurements of seminiferous tubule diameter, epithelium-thickness, and Sertoli and Leydig cell counts revealed a considerable reduction in the obese group compared to the other groups. Furthermore, in the crowding and fattening groups, measurements of oxidative stress indicators revealed a decrease in glutathione value in the obese group compared to the control, whereas malondialdehyde rose in the overcrowded and obese groups compared to the control. The results of the immunohistochemical expressions for tumor necrosis factor-α (TNF-α) in the testes of mice revealed weak TNF-α positive expression in the control group, moderate expression in the crowding group, and strong expression in the obesity group. 
    Conclusion
    The study suggests that both obesity and crowding can impair testicular function, with obesity having the most significant impact. More research into the mechanisms underlying these effects, as well as potential interventions to improve testicular function in obese or overcrowded animals, is required.
    Keywords: mice, Pathological changes, Stress, testis, Tumor necrosis factor-α
  • Layan Khalil, Nadia Mohammed *, Nadia Sultan Alhayali Pages 195-202
    Background
    Farmers raise rabbits in abundance in Iraq. Scabies infestation is one of the most prevalent diseases in rabbits. The current study investigates the rabbits’ infestation with scabies that cause severe complications such as itchy alopecia, hyperkeratosis, anorexia, self-trauma, and weight loss. In short, the disease has high morbidity and mortality and creates heavy economic losses for farmers.
    Objectives
    This study was designed to detect mange infestation in rabbits using microscopic examination of skin scraping. This study is the first to investigate mange infestation in rabbits in Mosul City, Iraq.
    Methods
    A total of 130 rabbits were examined, and their skin lesions were scraped. 
    Results
    Of 130 rabbits, 56(43.1%) were infested with mange, including Sarcoptes scabiei var. cuniculi (n=50, 38.5%), Psoroptes cuniculi (n=32, 25%), Notoedres cati var. cuniculi (n=26, 20%), Demodex cuniculi (n=12, 9%), and Cheyletiella spp. (n=4, 3%), with the high infestation rate for S. scabiei var. cuniculi and the lowest rate for Cheyletiella spp. The significant lesions were hyperkeratosis followed by alopecia, then pruritus on many body areas (head, ears, abdomen, back, legs, tail, and perineal area). The highest infestation rate was found on the abdomen and back, while the lowest was on the tail and perineal area. There are significant differences according to age, while no significant differences between the males and females and among three types of infestation (single, double, and mixed).
    Conclusion
    The rabbits were infested with several species with different percentages. There was no significant difference in infestation rates between males and females, although there was a difference between younger and older animals. Lastly, a significant difference was clear among the three types of infestation, and the double one was the dominant infestation rate with 50%.
    Keywords: Mange infestation, Rabbits, Notoedres cati var. Cuniculi, Sarcoptes scabiei var. Cuniculi, Psoroptes cuniculi
  • Seyed Mohammad Mojtahedzadeh *, Shahram Jamshidi, Arash Ghalyanchi Langroudi, Seyed Milad Vahedi, Iraj Ashrafi Tamai, Hessamedin Akbarein, Hamidreza Moosavian Pages 203-214
    Background

    Canine distemper (CD) is the dogs’ most contagious and lethal viral disease. Despite the widespread use of vaccines to control CD, the prevalence of the CD virus (CDV) has increased at an alarming rate in recent years. 

    Objectives

    To identify the genotypes responsible for the neurological and non-neurological clinical forms of CD and to investigate the presence of the virus in the neurological and non-neurological forms of the disease. 

    Methods

    In this descriptive-analytical study, the samples were collected from 70 CD suspected unvaccinated dogs with clinical signs of distemper. All cases were tested with rapid tests and separated into 3 groups based on clinical signs and symptoms. Cerebral spinal fluid (CSF), respiratory secretion, and fecal samples of allall 70 cases were examined for reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR). After sequencing the hemagglutinin gene (H gene), phylogenetic analysis of the gene isolated from CDVs was carried out using MEGA software, version 7. 

    Results

    The RT-PCR results showed that the respiratory secretion sample in the non-neurological CDV group (85%) and the neurological CDV group (80%) had the highest level of virus contamination. However, in the non-neurological CDV group, the CSF sample (40%) had a high level of infection. In neurotic groups, cases older than 12 months showed the highest percentage of distemper contamination, and in the non-neurologic CDV group, those between 3 and 6 months were more involved. Sequencing and phylogenetic analysis of the H gene revealed the CDV as a member of the endemic Arctic-like genetic lineage. 

    Conclusion

    The genotypic examination of the hemagglutinin gene of the distemper virus reveals that the recent isolates of neurologic and non-neurologic clinical forms of CDV in Iran are similar. In positive rapid test cases, the PCR test of respiratory secretions for virus detection ranks with the highest sensitivity. In neurologic cases with negative rapid test results, PCR of CSF had the highest sensitivity, so it may serve as a diagnostic criterion.

    Keywords: distemper, Dog, Hemagglutinin, Cerebrospinal fluid, Neurologic, Non-neurologic
  • Saeed Heydaryan, Dariush Shirani *, Arash Ghalyanchi Langeroudi, Saied Bokaie, Mehdi Hassankhani, Ali Roustaei, Leyili Halimiasl Pages 215-222
    Background

    In cats, hypertrophic cardiomyopathy (HCM) stands out as a prevailing heart disease. The mutations in the gene that encodes cardiac myosin-binding protein C (MYBPC3) have been detected in the Ragdoll and Maine Coon breeds. 

    Objectives

    HCM is believed to be hereditary in other breeds, too. 

    Methods

    Blood samples were collected for DNA extraction from 2 unaffected and 7 affected Persian breed cats with HCM. Besides accomplishing conventional polymerase chain reaction, DNA sequencing was performed. The sequence changes were utilized to detect single nucleotide polymorphisms in the MYBPC3 gene and predict amino acid substitutions based on the Acc. No. XM_019812396.1 and comparisons with the literature on identified breed variants and control samples.

    Results

    Although many single nucleotide polymorphisms were found in the affected and unaffected Persian cats, no causative mutation for HCM was observed.

    Conclusion

    In this breed, HCM does not seem to be caused solely by mutations in this cardiac gene. Potential cardiac genes should be investigated to uncover other genetic reasons for this cardiac disease in the Persian cat breed.

    Keywords: Hypertrophic cardiomyopathy (HCM), Myosin-binding protein C3, Persian Breed, Cat, Polymerase Chain Reaction (PCR)
  • MohammadSadegh Moradi, Samin Kamkar, Aghil Sharifzadeh *, Jalal Hassan, Hojjatollah Shokri, Javad Abbasi Pages 223-232
    Background

    Aflatoxins are harmful mycotoxins that can contaminate animal and human food products. To prevent toxigenic fungi growth and aflatoxin production, researchers have long investigated plant compounds as potential inhibitory agents.

    Objectives

    This study aimed to evaluate the in vitro effect of berberine sulfate and berberine chloride on the growth and aflatoxin production of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus.

    Methods

    The antifungal activity of berberine salts was determined according to the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) document M38-A3. The aflatoxin levels were measured using high-performance liquid chromatography (HPLC) method.

    Results

    The berberine sulfate and berberine chloride showed inhibitory effects against both Aspergillus species, with minimum inhibitory concentration (MIC) ranging from 125 to 500 µg/mL. Berberine sulfate at 2000 μg/mL and berberine chloride at 1000 μg/mL completely inhibited the mycelial growth of A. flavus, while berberine chloride at 1000 μg/mL also completely inhibited the mycelial growth of A. parasiticus. Berberine sulfate at 2000 µg/mL reduced the mycelial growth of A. parasiticus by 96.7%. 

    Conclusion

    Berberine salts significantly decreased the total aflatoxin production of Aspergillus species at MIC/2 and MIC/4 concentrations (P˂0.05). The results suggest that berberine salts could be used as potential antifungal and anti-aflatoxigenic agents against toxigenic Aspergillus isolates.

    Keywords: Aflatoxins, Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Berberine, Mycelial growth
  • Razieh Heidari, Vahid Noaman, Hedieh Jafari * Pages 233-242
    Background

    Anaplasma sp. is a blood protozoon that causes economic damage to the livestock industry. Therefore, studying this disease’s epidemiology and distribution pattern in different regions is essential. 

    Objectives

    This study aimed to investigate the variety of infections of the Anaplasma sp. in the sheep population of Khuzestan Province in Iran.

    Methods

    A total of 200 sheep blood samples were randomly collected and examined using specific nested polymerase chain reaction (nPCR) based on the 16S rRNA gene. 

    Results

    The prevalence of Anaplasma phagocytophilum was 17%, and infected sheep had no clinical signs. The effective risk factors in the spread of infection in Khuzestan Province include sheep aged 3-5 years, low sanitation, high-density farms, use of acaricides in the field, and hot season (P≤0.05). There was no significant association between the occurrence of A. phagocytophilum infection and variables of altitude, farm type, vectors, distance from other farms, and sex.

    Conclusion

    Since the infection often has no clinical symptoms, identifying the risk factors and epidemiology is essential to develop control and prevention planning.

    Keywords: Anaplasma phagocytophilum, Nested-PCR, risk factors, sheep, 16S rRNA
  • Atiqullah Miakhil, Abolfazl Kamkar *, Sayed Attaul Haq Banuree Pages 243-252
    Background

    Honey, a naturally sweet food product, exhibits several health beneficial effects. The quality of honey differs by its microbiological, physicochemical, and antioxidant properties, which can significantly vary from brand to brand and country to country. 

    Objectives

    This study aimed to assess the physicochemical properties and antioxidant activity of honey brands distributed in Tehran City, Iran, and compare these parameters with national and international standards. 

    Methods

    Five brands (Shakelli, Khansar, Golagin, Shafi, and Kral) of honey in Tehran were selected, and 5 samples of each brand were collected from supermarkets and analyzed by standard methods for physicochemical properties and antioxidant activity. The collected data were analyzed using SPSS software, version 20. 

    Results

    The results depicted significant differences among studied honey brands in all physicochemical properties (except for ash, total reducing sugars, and sucrose content) and antioxidant activity (P<0.05). The moisture, ash, pH, free acidity, total reducing sugars, sucrose, diastase, and 5-hydroxymethylfurfural (HMF) contents of honey brands ranged within 16.30%-15.34%, 0.24%-0.40%, 4.27-4.39 units, 9.15-10.68 meq/kg, 77.84%-79.74%, 3.66%-4.57%, 2.28-3.28 DN (diastase number), and 6.67-11.84 mg/kg, respectively. Thus, the physicochemical properties of studied honey brands, except for diastase activity, were within national and international legal ranges. Moreover, total phenolic contents (TPC) and radical scavenging activity (RSA) of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) of honey brands ranged within 28.72-39.36 mg GAE/100 g and 63.83%-73.91%, respectively. In addition, a highly significant positive correlation was observed between TPC and RSA of DPPH of honey samples (r=0.798, P<0.01). 

    Conclusion

    The studied honey brands were of good quality and met national and international standards.

    Keywords: Antioxidant activity, honey, Honey brands, physicochemical parameters, standards
  • Hamed Zarei *, Behdad Gilvari Pages 253-262
    Background

    Ascites or pulmonary hypertension syndrome (PHS) is one of the significant problems in the poultry industry. Therefore, various studies have been conducted on its contributing factors. 

    Objectives

    This study aimed to investigate the role of vitamin E in reducing the mRNA levels of caspase-1 (CASP1), caspase-2 (CASP2), and caspase-3 (CASP3) genes involved in the apoptosis pathway. 

    Methods

    Ninety fast-growing 1-day-old chickens (Ross 308) were randomly assigned to three equal groups, including sham (basal diet), control (basal diet+1.5 mg/kg of triiodothyronine [T3]), and treatment group (basal diet+400 mg/kg of vitamin E+1.5 mg/kg of T3). To induce ascites, 1.5 mg/kg of T3 was added to basal diet from the seventh day to the end of the experiment. On the 21st and 49th days after rearing, 15 chicks from each group were randomly selected. The right ventricle/total ventricle weight ratio (RV/TV) and the expression levels of CASP1, CASP2, and CASP3 genes in the lung and right ventricle of all three groups of broiler chickens were measured and compared. 

    Results

    Although there was no significant difference between the three groups in terms of the RV/TV ratio on day 21 post-reared (P≥0.05), a significant decrease was detected in the vitamin E-receiving group compared to the control group with respect to the RV/TV ratio on day 49 post-reared (P<0.05). Also, vitamin E reduced the relative expression of CASP1, CASP2, and CASP3 at 49 days of age in the lung and heart tissues of broiler chickens with ascites (P<0.05). 

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that vitamin E can reduce some apoptosis genes (CASP1, CASP2, and CASP3) associated with pulmonary hypertension in broilers.

    Keywords: ascites, Birds, Caspases, Pulmonary hypertension syndrome (PHS), Triiodothyronine (T3)
  • Maryam Shafaei Bajestani, Seyed AmirAli Anvar *, Bahareh Nowruzi, Leila Golestan Pages 263-278
    Background

    Spirulina platensis contains natural pigments along with phenolic and flavonoid compounds that may be excreted to the supernatant in addition to biomass during culture.

    Objectives

    We prepared enriched cheese and ice cream using biomass and supernatant of S. platensis microalgae extract. We aimed to evaluate these algae’s organoleptic and nutritional properties.

    Methods

    After preparing a 30-day culture of Spirulina, different concentrations of its biomass and supernatant extract were prepared to enrich cheese and ice cream. In the next step, the physicochemical and antioxidant properties of the products were measured by FRAP (ferric reducing antioxidant power) and DPPH (2,2-diphenyl 1-picryl hydroxyl) methods. Expert evaluators performed the sensory analysis according to the Iranian national standard method in terms of color, odor, taste, texture, and general acceptance on a scale of 0 to 5. Finally, statistical analysis of the data obtained from each experiment was performed with a one-way analysis of variance three times using SPSS software, version 24.

    Results

    The results showed that the content of protein, fat, ash, and biomass was higher in enriched foods. However, in enriched ice creams, the content of protein, fat, sugar, and aeration rate increased significantly compared to the supernatant. In addition, cheese and ice cream fortified with supernatant had significantly greater antioxidant activity than biomass. The results of the hedonic test showed that with increasing concentrations of these agents in fortified cheeses and ice creams, the level of satisfaction in odor, taste, color, texture, and general acceptance factors was increased.

    Conclusion

    The study results showed that adding biomass and supernatant of S. platensis to ice cream and cheese increased the nutritional value and improved the taste of these foods. Because these substances play an essential role in children’s diet, this microorganism can be used to combat malnutrition and a diet without micronutrients.

    Keywords: cheese, ice cream, microalgae
  • MohammadTaghi Vajed Ebrahimi, Farhad Mohammadi Gheshlagh, Abbas Parham * Pages 279-290
    Background

    Tissue staining is pivotal in histology and histopathology, shouldering a noteworthy role in identifying and classifying tissues and diseases. Due to their non-production of toxic effluents, the utilization of plant-based dyes aligns harmoniously with environmental sustainability and the well-being of laboratory personnel and the general public. Furthermore, this approach is highly cost-effective, further enhancing its appeal.

    Objectives

    This research study explored the feasibility of staining various tissues in mice, such as the liver, kidney, intestine, and cartilage, utilizing a dye extracted from black carrots. 

    Methods

    An ethanol extract of 200 g of fresh black carrots (Daucus carota L.) was prepared using 95% ethanol saturated with two different solvents in 200 mL of distilled water. Subsequently, the prepared sections of mice tissue were immersed in the extracted dye solution for 20 minutes, followed by assessment using a light microscope. Hematoxylin-eosin staining was used as a control.

    Results

    The dye extracted from the black carrot using alum and acetic acid successfully stained the cartilage, kidney, intestine, and liver tissues, giving them a bluish-gray coloration. Phytochemical screening further confirmed the presence of anthocyanins in the black carrot extract.

    Conclusion

    The dye derived from black carrots exhibits natural tissue staining capabilities, making it an alternative to hematoxylin-eosin in histology and histopathology laboratories.

    Keywords: Black carrot, Histology, Natural dye, Staining, Tissue
  • Mohaddes Ghasemi *, Issa Sharifpour, Somayeh Haghighi Karsidani, Zahra Eynizadeh, Hasti Azarabad Pages 291-300
    Background

    Due to the multifactorial etiology, tumor manifestation in any vertebrate species may become a critical issue. This topic requires more consideration for species in aquatic ecosystems as an enclosed habitat. In addition, knowledge about oncogenesis in the aquaculture industry enhances the quality of products and its earned benefits.

    Objectives

    This study investigated the tumor lesions, their characteristics, and probable causes, in the most commercially important fish in the southern Caspian Sea: Caspian white fish (Rutilus kutum). 

    Methods

    To accomplish this goal, after gross pathology of more than 20 cases, histopathological examinations and electron microscopic assays were employed.  

    Results

    The findings confirmed squamous cell carcinoma and squamous cell papilloma in the examined cases. Furthermore, the virus-like particles were clearly observed in the transmission electron microscopy results, indicating the probable viral etiology for these neoplastic lesions in Caspian Kutum. 

    Conclusion

    This study is the first to report the tumor prevalence in fish species of the southern Caspian Sea, which could be an alert for the mentioned ecosystem’s health and the whole aquaculture industry.

    Keywords: Caspian Sea, Fish Neoplasm, Squamous cell carcinoma, Squamous cell papilloma, Tumor viruses
  • Shiva Amanollahi, Farzad Hayati *, Ali Mirshahi, Mohammadreza Golmakani Pages 301-310

    Congenital malformations are structural defects that occur in all species during fetal development. Pygomelia is a type of polymelia in which the redundant legs are joined to the pelvis. This abnormality is observed in both human beings and animals. A mixed female (Shih Tzu) puppy with a rigid mass resembling two pelvic hindlimbs was referred to a pet clinic in Mashhad City, Iran. In radiographic assessments, two extra hindlimbs stemmed from malformed pelvic bones and were shorter than normal limbs. Both extra acetabula were detected on the hemipelvis, with two extra coxofemoral joints perpendicular to the regular hip joints in the caudal direction. Also, two vulvas and two anuses were seen, but only one vulva and anus were functional. The additional limbs were amputated by surgery. This case is the first report of a dog with incomplete caudal duplication and successful correction of pygomelia in Iran.

    Keywords: Developmental anomaly, hemipelvis, shih Tzu, twin, Surgery