آرشیو پنجشنبه ۱۲ امرداد ۱۳۹۱، شماره ۳۴۷۴
سلامت
۱۶
دکتر سلام

اهمیت و نقش گلبول های سفید در بدن

خوانندگان می توانند با ارسال پیامک به سامانه 30000706 سوالات خود را در موارد مختلف مطرح و در برنامه زنده «دکتر سلام» که هر شب ساعت 21 از شبکه آموزش پخش می شود، پاسخ خود را دریافت کنند. امروز دکتر محسن رضوی، فوق تخصص خون و سرطان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به پرسش ما پاسخ می دهد.

سیستم دفاعی بدن، قبل از تولد شکل می گیرد و بعد از تولد تکامل پیدا می کند. تعدادی از گلبول های سفید که بخشی در خون و بخشی دیگر در کبد و مغز استخوان جا گرفته با ورود هر عامل میکروبی و غیرمیکروبی به بدن، به دلیل واکنش سیستم دفاعی از بین می رود.

تعداد گلبول سفید در خون بین 4000 تا ده هزار در هر میلی متر مکعب است. گلبول های سفید در بدن، چند گروه با وظایف مختلف است. مثلاگروهی علیه میکروب ها فعالیت کرده، یک سری علیه ویروس ها و دسته دیگر به عوامل غیرمیکروبی و مهاجم حمله می کند.

هرگاه یک عامل میکروبی و غیرمیکروبی وارد بدن شود، فعالیت سلول های دفاعی در بدن آغاز می شود. وقتی این فعالیت تشدید شود به بدن پیام می دهد گلبول سفید بیشتری را برای مقابله با این حمله بسازد و طی این فرآیند، گلبول های سفید افزایش پیدا می کند و بعد از رفع عفونت تعداد آن کاهش می یابد.

گاهی افزایش گلبول های سفید به علت عامل بیگانه مهاجم خارج از بدن نیست بلکه فضای مغز استخوان که ساختمان گلبول های سفید تعداد آن را تنظیم و به گردش خون تحویل می دهد، دچار پدیده سرطانی شده و بیش از حد گلبول سفید می سازد.

اگر در آزمایش خون، تعداد گلبول سفید افزایش یابد همیشه به این معنی نیست که پدیده عفونی یا سرطانی آن را تهدید می کند، بلکه این آزمایش ها باید از سوی پزشک مورد ارزیابی قرار بگیرد.