آرشیو پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳، شماره ۱۹۹۹
سلامت
۸

نکاتی برای پیشگیری از آسیب های مزمن زانو

شش فرمان جادویی

دکتر آرش اصلیان ( متخصص داخلی، فوق تخصص روماتولوژی)

اگر شما هم از کسانی هستید که هنگام بالارفتن از پله ها یا نشستن چهارزانو روی زمین در زانوهایتان احساس درد می کنید، بهتر است درباره روش زندگی خود تصمیمات جدی ای اتخاذ کنید. هرچند این مشکلات ممکن است باعث ناتوانی جدی در عملکرد فیزیکی شما نشده باشد، اما به احتمال قوی در صورت عدم رسیدگی، دردسرساز خواهند شد. آرتروز زانو از مهم ترین علل ناتوانی در دوران سالمندی است. این بیماری را ممکن است بتوان به صورت «نارسایی تدریجی مفصلی» تعریف کرد. لایه غضروفی که سطوح مفصلی را به طور طبیعی پوشانده است و امکان حرکت آزادانه استخوان ها را مهیا می کند، نازک، ساییده و زخمی می شود و بعد، نوبت به استخوان می رسد. در این مرحله، تغییرات برگشت ناپذیر هستند اما جای نگرانی نیست. با اجرای چند دستور ساده می توانید از ساییدگی و تغییرشکل دایمی استخوان هایتان پیشگیری کنید.

1- روی زمین ننشینید. تا آنجایی که مقدور است از صندلی یا مبل استفاده کنید.

2- از توالت فرنگی یا صندلی دار استفاده کنید و بیش از حد در توالت نمانید.

3- وزنتان را کم کنید. حتی یک کیلوگرم کاهش وزن به میزان سه الی شش کیلوگرم در زمان حرکت به شما کمک می کند. برای این منظور می توانید غذاهای گیاهی و کم کالری را جایگزین چربی ها و قندها کنید.

4- از آسانسور استفاده کنید. در غیر این صورت، پله ها را یکی یکی و با استفاده از نرده طی کنید.

5- کوهنوردی در سطوح پرشیب را فراموش کنید. هنگام پایین آمدن از کوه عجله نکنید و حرکات جهشی انجام ندهید.

6- عضلات ران خود را با انجام ورزش تقویت کنید. ورزش های گروهی و ترکیبی موثرترند. سعی کنید هر هفته شنا کنید.

در صورتی که با انجام این دستورات، درد و خشکی زانوهایتان برطرف نشد، لازم است به طبیب سری بزنید؛ شاید انجام عکسبرداری و برخی معاینه ها و آزمایش ها ضروری باشد. با وجود همه اینها، اگر به موقع اقدام کنید، نتایج عالی به دست می آید.