آرشیو پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳، شماره ۱۹۹۹
سلامت
۸

دانستنی هایی برای افزایش سلامت مردان

«خودمراقبتی»، کلید سلامتی پایدار

محمدرضا قرائتی (جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری، فلوشیپ پیوند کلیه)

سرطان پروستات که از شایع ترین سرطان ها در مردان است، تا مراحل انتهایی هیچ علایمی ندارد، ولی می توان آن را به راحتی در مراحل اولیه، با یک آزمایش خون ساده (آزمایش PSA) تشخیص داد.

اگر سرطان پروستات در مراحل اولیه تشخیص داده شود، به راحتی با برداشتن پروستات و اقدامات دیگر قابل درمان است.

مصرف دخانیات (سیگار، قلیان و تریاک) شایع ترین علت ابتلابه سرطان مثانه است.

حتی یک بار خونی شدن ادرار (به ویژه در افراد سیگاری یا مصرف کنندگان تریاک) می تواند علامتی از سرطان مثانه باشد و نیاز به بررسی بیشتر دارد.

بزرگی بدون درد یا توده بدون درد بیضه در یک مرد (به ویژه مردان جوان) می تواند علامتی از سرطان بیضه باشد.

بروز درد ناگهانی بیضه در یک پسر نوجوان می تواند علامتی از پیچیدگی (تورشن) بیضه باشد که در این صورت فقط حدود شش ساعت برای عمل جراحی و نجات بیضه، وقت وجود دارد.

مصرف چای سبز و گوجه و مشتقات گوجه (مثل سس و رب گوجه) به علت غنی بودن از آنتی اکسیدان ها می تواند از بروز سرطان پروستات پیشگیری کند.

تمام مردان باید در 40سالگی، 45سالگی و سپس از 50سالگی به طور سالانه با یک آزمایش PSA از نظر ابتلابه سرطان پروستات بررسی شوند.

مردانی که یکی از اقوام درجه یک آنها مبتلابه سرطان پروستات بوده است، باید از 40سالگی هرسال آزمایش PSA را انجام دهند.

تمام شیرخواران پسر باید در موقع تولد و قبل از یک سالگی از نظر وجود بیضه ها در محل طبیعی خود معاینه شوند. در صورتی که بیضه به محل طبیعی نزول نکرده باشد ممکن است در آینده با خطر کاهش باروری یا ابتلابه سرطان بیضه همراه باشد.

بیماران مبتلابه سنگ های ادراری باید به مقدار فراوان و به طور متناوب آب و مایعات بنوشند به طوری که در شبانه روز دو تا سه لیتر ادرار شفاف داشته باشند.

مصرف زیاد گوشت، چای پررنگ، نمک و نوشابه های مصنوعی و آجیل در بیماران مبتلابه سنگ های ادراری، می تواند موجب افزایش سنگ سازی شود.