آرشیو سه‌شنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴، شماره ۲۱۱۰۱
دانش و پژوهش
۷

وقتی استخوان ها پوک می شوند

یک متخصص تغذیه با بیان اینکه افراط در مصرف نمک با کاهش جذب و افزایش دفع کلسیم همراه است، گفت: بر این اساس به طور تدریجی سیستم اسکلتی فرد از درون تهی و در نهایت موجب پوکی زودرس استخوان ها و سنگ کلیه نیز می شود.

دکتر مینو فروزانی، گفت: بیماران دچار مشکلات بافت پارانشیمی کلیه از جمله سندروم نفروتیک و انواع نفریت کلیوی باید مصرف مواد پروتئینی و نمک طعام خود را محدود کنند و همین امر بیانگر تاثیر منفی مقادیر بیش از حد این مواد بر سلامت کلیه است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور شد: در افراد سالم نیز مواد غذایی و ترکیبات دارای پروتئین و نمک طعام (کلرید سدیم) باعث دفع بیش از حد ماده معدنی کلسیم در ادرار می شود.

فروزانی اضافه کرد: به ازای دفع 2300 میلی گرم سدیم در کلیه ها، 20 تا 60 میلی گرم کلسیم نیز دفع می شود. در بزرگسالان با متابولیزه شدن (سوخت و ساز) یک گرم پروتئین، یک میلی گرم کلسیم نیز به همراه آن دفع می شود. بنابراین در شرایط دریافت کم پروتئین و سدیم نیاز به کلسیم برای یک فرد ممکن است تا 450 میلی گرم در روز کاهش یابد.

وی تاکید کرد: اگر دریافت این مواد زیاد باشد (رژیم غذایی پر پروتئین و پر نمک)، ممکن است نیاز به کلسیم به حدود 2000 میلی گرم روزانه نیز برسد. این در حالی است که مصرف مواد دیگری که موجب سوء جذب کلسیم می شوند در درازمدت تاثیر این وضعیت را تشدید می کند. این متخصص تغذیه گفت: کمبود ویتامین D که اکنون شیوع بالایی در جوامع بشری دارد خود موجب کاهش جذب کلسیم می شود. فروزانی گفت: وجود جوش شیرین در مواد غذایی نشاسته ای و به طور عمده نان نیز با قلیایی کردن محیط دستگاه گوارش باعث کاهش جذب کلسیم می شود. لذا از یک طرف با وضعیت کاهش جذب و از طرفی با افزایش دفع کلسیم مواجه می شویم. بر این اساس به طور تدریجی سیستم اسکلتی فرد از درون تهی و در نهایت موجب پوکی زودرس استخوان ها و همچنین ابتلابه سنگ کلیه نیز می شود.