فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 212، امرداد 1394)

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 212، امرداد 1394)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی است بر کلام حضرات معصومان علیهم السلام در صفات و ویژگی های شیعیان. شیعیان واقعی، بندگان شایسته و پرهیزکار خداوند هستند که هرگز به دنیا دلبستگی ندارند؛ از دنیا به قدر ضرورت بهره مندند. به طورکلی صفات شیعیان در دو محور اثباتی و سلبی است، محور اثباتی آنان، انجام وظایف و تکالیف الهی است: برای نیل به قرب الهی نماز اقامه می کنند، روزه می گیرند و برای جلب رضای خدا، زکات پرداخته، انفاق می کنند و به تهجد و سحرخیزی اهتمام دارند. اما محور سلبی رفتارشان، خودداری از هر کاری است که آنان را از انجام وظایف الهی و تحصیل علم، تقوا، عبادت و بندگی خدا بازمی دارد که خلاصه همه آنها عدم دلبستگی به دنیاست. این مقاله به تفصیل به شرح این مهم می پردازد.
    کلیدواژگان: شیعیان، شیعیان واقعی، حلم، بردباری، شناخت دین، محبت خدا، پارسایی
  • ویژه جامعه شناسی
  • محسن پورمحمد*، سعید کبیری، سیده معصومه شادمنفعت، همایون رضایی زاده صفحه 17
    نهادینه شدن ارزش های دینی در هر کشوری، تحت تاثیر عوامل نهادی جامعه پذیری شکل می گیرد. به فرایند درونی کردن ارزش ها و اعتقادات دینی جامعه پذیری دینی گفته می شود. خانواده، مدارس، دوستان، روحانیت و اشخاص مذهبی و رسانه های گروهی، از مهم ترین عوامل جامعه پذیری به شمار می روند. این پژوهش به بررسی رابطه جامعه پذیری دینی و پایبندی مذهبی پاسخ گویان می پردازد. سوال اصلی این است که مهم ترین عامل جامعه پذیری دینی مردم، به ویژه جوانان چیست؟
    جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه گیلان هستند، که از میان آنها 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. رویکرد نظری این پژوهش، تلفیقی از نظریه کنش متقابل و کارکردگرایی است. نتایج حاکی از این است که رسانه های گروهی، روحانیت و اشخاص مذهبی و دوستان، به ترتیب مهم ترین عوامل جامعه پذیری هستند. این در حالی است که دو عامل جامعه پذیری مذهبی یعنی خانواده و مدرسه تا حدی کارکرد خود را در مقایسه با دیگر عوامل جامعه پذیری از دست داده اند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری مذهبی، عوامل جامعه پذیری مذهبی، روحانیت، خانواده، مدرسه، ماهواره، اینترنت
  • سیف الله فضل الهی قمشی* صفحه 29
    دین نه تنها برنامه زندگی همه جانبه بشر، بلکه مهم ترین عامل توسعه جامعه و حاکمیت انسان بر سرنوشت خود از طریق مسئولیت پذیری است. هدف تحقیق، بررسی رابطه دین باوری و مسئولیت پذیری دانشجویان، و روش تحقیق توصیفی همبستگی است. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم و نمونه آماری 362 نفر بودند که به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسش نامه استاندارد، دین باوری و مسئولیت پذیری، به ترتیب با پایایی معادل 75.0 و 79.0 براساس آلفای کرانباخ بود. نتایج تحقیق نشان داد: 1. بین دین باوری و مسئولیت پذیری دانشجویان رابطه وجود دارد و شدت همبستگی نیز در سطح اطمینان 95.0 معنی دار است. 2. بین میزان دین باوری دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود دارد. 3. بین میزان مسئولیت پذیری دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود ندارد. 4. بین میزان دین باوری دانشجویان و انجام دادن اعمال اخلاقی رابطه مثبت وجود دارد. 5. بین میزان مسئولیت پذیری دانشجویان و انجام دادن اعمال اخلاقی رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: دین باوری، مسئولیت پذیری، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
  • محمد فولادی*، سمیه خاری آرانی صفحه 41
    انسان موجودی اجتماعی و برای تداوم حیات زیستی خویش، نیازمند تامین معاش و تلاش برای کسب روزی است. در نگاه دینی، باید همه همت و تلاش انسان مومن و پارسا، کسب روزی حلال باشد. کسب روزی حلال، همچون همه امور زندگی، نیازمند کار، تلاش، فعالیت، و شکران نعمات خدای متعال است. مقاله حاضر با رویکرد تحلیلی و اسنادی، به تحلیل و بررسی عوامل توسعه رزق از نگاه قرآن و روایات می پردازد. یافته های پژوهش حکایت از این دارد که خداوند متعال برای همه موجودات عالم، رزق و روزی معینی قرار داده است. کسب روزی حلال، علاوه بر تلاش و فعالیت، در گروی انجام و یا ترک برخی اعمال است؛ آدمی با انجام برخی اعمال درست و نیکو، رزق و روزی حلال خود را زیاد و با انجام برخی اعمال ناصحیح و بعضا حرام، نه تنها از کسب روزی حلال محروم که ممکن است دچار فقر، فلاکت و تنگدستی شده، از مسیر هدایت دور شود. ازآنجاکه خدای متعال، روزی همه جنبندگان را تضمین نموده است، انسان هرگز نباید نگران کسب روزی خویش باشد و تلاش برای کسب روزی، نباید او را از تکالیف واجب دینی خویش محروم سازد.
    کلیدواژگان: رزق، روزی، گشایش روزی، فقر و تنگدستی
  • افشین متقی*، رئوف رحیمی، محمود عیوضلو صفحه 57
    بی شک جاده ابریشم در گذشته یکی از برجسته ترین تحولات اقتصادی، سیاسی و ارتباطی و مهم ترین شاهراه ارتباطی و کانون تبادل فرهنگ، هنر، عقاید، مذهب و حتی مسایل نظامی و اقتصادی محسوب می شد. اهمیت موضوع ناشی از این است که احیای مجدد جاده ابریشم زمینه ارتقاء موقعیت استراتژیک ایران و بهره برداری بهینه از موقعیت ترانزیتی را در مسیر شرق و غرب فراهم می سازد. این مقاله، با روش توصیفی تبیینی و با بهره گیری از روش اسنادی به نقش استراتژیک احیای جاده ابریشم در شکل سنتی و نوین آن، برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران و کشورهای آسیای مرکزی در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در چارچوب نظریه ارتباطات کارل دویچ می پردازد.یافته های پژوهش حاکی از این است که علی رغم چالش های متعدد،فرصت های مناسبی برای احیای جاده استراتژیک ابریشم به عنوان یک پروژه زیربنایی به تسهیل حمل و نقل بار و مسافر کمک می کند و از این طریق، زمینه توسعه فرهنگی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در ایران، که شامل موارد متعددی ازجمله متنوع سازی درآمدهای ملی و خروج از وابستگی به درآمدهای نفتی است، تحقق پیدا می کند.
    کلیدواژگان: جاده ابریشم، توسعه اقتصادی، آسیای مرکزی، همگرایی، سازمان های منطقه ای
  • علیرضا جوادزاده* صفحه 73
    عبدالرحمن بن خلدون، با هدف شناخت اخبار صحیح تاریخی از اخبار کذب، به بررسی اجتماع انسانی پرداخته است تا طبایع و قوانین این اجتماع را به دست آورد. وی در این زمینه، در ابتدای کتاب تاریخی «العبر» خویش، علمی را به نام «عمران» بنیان نهاده است. مسائل این علم، قوانین حاکم بر اجتماع انسان ها می باشد که ابن خلدون ادعای کشف آنها را به روش «برهانی» دارد. مهم ترین ایراد مقدمه ابن خلدون، وجود نقض در موارد متعددی از قوانین اجتماعی بیان شده به ویژه درباره دولت ها می باشد. منشا این ایراد، به روش وی در استخراج قوانین بازمی گردد. ایراد اساسی روشی به قوانین ابن خلدون، دو چیز است: الف) عدم پایبندی بر قلمرو روش ها و استفاده از روش تعقلی در قلمرو روش تجربی؛ ب) عدم رعایت شرایط هر روش در مقام عمل. مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی به این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: قوانین اجتماعی، علم عمران، برهان، روش تعقلی، روش تجربی
  • حسین رئیسی وانانی*، سید حسین شرف الدین صفحه 89
    این مقاله درصدد تحلیل و نقد نظریه «استفاده و رضامندی» در رسانه است. طبق این نظریه، مخاطبان «میل» و «نیاز» خود را بر رسانه ها تحمیل، و بر روند سیاست گذاری و برنامه سازی آنها تاثیر می گذارند. بر این اساس، رسانه باید مخاطب محور باشد؛ یعنی در جهت پاسخ گویی به امیال و نیازهای عینیت یافته مخاطبان عمل کند. به نظر می رسد که مدعای اصلی این نظریه، در کل با برخی آموزه های دین مبین اسلام در خصوص وظایف و رسالت نهادهای فرهنگی از جمله رسانه های جمعی در تعامل با مخاطبان خود، در تقابل می باشد. یک رسانه دینی یا دارای مرجعیت الگویی و هنجاری دینی، نمی تواند و نباید در سیاست های فرهنگی و برنامه سازی خود، نیازهای کاذب مخاطبان را با اهداف و اغراض ویژه در کانون توجه قرار دهد. از دید اسلام، تنها ارضای نیازهای واقعی است که با رعایت اصول، بالقوه می تواند در حرکت تعالی جویانه مومن در سیر به سمت هدف غایی خلقت، یعنی قرب الهی موثر افتد. ازاین رو، یک رسانه مطلوب با معیار دینی، تنها باید ارضا و تامین نیازهای واقعی و شناخته شده مخاطبان را وجه همت خویش قرار دهد.
    کلیدواژگان: رسانه، نیاز، انگیزه، مخاطب، استفاده و رضامندی، ارضای کاذب
  • طاهره عطوفی کاشانی*، مریم حسن پور صفحه 105
    این مقاله با هدف مقایسه گروه های اجتماعی از دو منظر قرآنی روایی و جامعه شناسی با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. ازآنجاکه یک جامعه برای وصول به آرمان خود، نیازمند بخش های تفکیک شده در درون خویش است، گروه های اجتماعی متعدد شکل می گیرند تا هریک، به انجام بخشی از اهداف جامعه و در نتیجه به حفظ و تقویت همبستگی اجتماعی مدد رسانند.در این دو دیدگاه گروه های اجتماعی، به لحاظ مبنایی با یکدیگر متباین هستند. گروه های اجتماعی قرآنی در تشکیل و دوام، به اصل وحدت وجودی در عین کثرت توجه کرده، و خداوند در راس امور و نیز مبنای تحرکات و از الزامات لاینفک اصولی می باشد، اما در دیدگاه جامعه شناختی این اصل هیچ محلی از اعراب ندارد و تنها موتور محرک گروه ها، اهداف و ارزش های این جهانی است و به این خاطر، دوام آن محدود به زمان بهره برداری از گروه های اجتماعی است. برای رسیدن به این یافته ها این تحقیق به تعریف گروه، مصادیق و ویژگی های گروه های اجتماعی از این دو نگاه می پردازد.
    کلیدواژگان: گروه، عشیره، گروه های اجتماعی، قرآن، روایات، جامعه شناسی
  • محمد فولادی* صفحه 121
    مشارکت سیاسی، از جمله مفاهیم مهم در مطالعات اجتماعی و جامعه شناختی محسوب می شود، به گونه ای که در نظام های مردم سالار و دموکراتیک، شکل گیری سامانه نظام سیاسی و اداره آن، در گرو مشارکت سیاسی است. اصولا بدون مشارکت سیاسی، نظام سیاسی قوام و ثبات نخواهد داشت. از بعد سیاسی نیز هرچه میزان مشارکت سیاسی بیشتر باشد، ثبات و کارآمدی نظام سیاسی افزایش خواهد یافت. از جمله کارکردهای مشارکت سیاسی، انسجام، وحدت، همسویی و هماهنگی نهادها و قوای نظام سیاسی است؛ زیرا ملتی که دارای مشارکت سیاسی بالاست، از وحدت، همدلی، یکدلی و یک رنگی بهره می برد. این مهم، موجب تقویت بیش از پیش رضایت و اعتماد عمومی شهروندان نسبت به حاکمیت سیاسی خواهد بود. این مقال به روش تحلیلی توصیفی نگاهی به جلوه ها، آثار و پیامدهای مشارکت سیاسی دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، پیامدهای مشارکت سیاسی، جلوه های مشارکت سیاسی
  • المحتویات
    صفحه 133
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    This paper is an explanation of the words of the infallible Imams regarding the attributes and characteristics of the Shiites. True Shiite Muslims are worthy and pious servants of God who have no attachment to the material world and who are satisfied enough with the necessities of life. In general, the attributes of the Shiite are grouped under two main headings: positive and negative. The positive group of attributes includes performing divine duties and obligations. For attaining nearness to God, they say prayers and fast, and for gaining God's satisfaction they pay Zakat, spend money in God's cause, regularly keep vigil and stand in prayer throughout the night. The negative group of their attributes includes refraining from all that prevents them from performing divine duties, acquiring knowledge, piety and worshipping of God. The core virtue of these all is non-attachment to this world. The present paper explores this important issue.
    Keywords: the Shiah, true Shiah Muslims, tolerance, patience, understanding of religion, love of God, piety
  • Mohsen Pour Mohammad*, Saeed Kabiri, Sayedeh Masumeh Shad Manfaat, Homaune Rezaee Zadeh Page 17
    In every country, the institutionalization of religious values is influenced by the institutional factors of socialization. The process of internalizing values and religious beliefs is called "religious socialization". Family, school, friends, the clerics, religious people and the mass media are among the most important factors in socialization. This study examines the relationship between religious socialization and religiosity of the survey respondents. The main question is about the most important factor in the religious socialization of people, especially the youth. The statistical population includes Guilan University students, 384 of whom were chosen as the sample. The theoretical approach to this research is a combination of the theory of interaction and functionalism. The results show that the most important factors of socialization are the mass media, the clerics, religious people and friends respectively. Compared with the other factors of socialization the two of the factors of socialization i.e. family and school have somehow lost their functions.
    Keywords: religious socialization, factors of religious socialization, the clerics, family, school, satellite, internet
  • Seif Allah Fazlolahi Ghomshi* Page 29
    Religion is not only a plan for all aspects of human life, but it is also one of the most important factors which contributes to the development of society and man's control of his destiny through having a sense of responsibility. The aim of this descriptive-correlational study is to investigate the relationship between religiousness and having a sense of responsibility among the students. The statistical population includes the students of Islamic Azad University in Qom, and the survey sample comprises 362 students who were chosen by stratified random sampling. The data were collected according to Cronbach's alpha by using two standard questionnaires: one about religiousness the other about sense of and responsibility with reliability of 75.0 and 79.0 respectively. The results show that: 1. There is relationship between the student's religiousness and their sense of responsibility and the correlation is significant and at a confidence level of 95.0.2. There is a significant difference between male students and female students in the degree of religiousness.3. There is no significant difference between male students and female students in the degree of responsibility.4. There is a positive relationship between the degree of religiousness and maintaining moral standards among the students.5. There is a positive relationship between the degree of sense of responsibility and maintaining moral standards among the students.
    Keywords: religiousness, sense of responsibility, students, Islamic Azad University in Qom
  • Mohammad Fooladi*, Somayeh Khari Arani Page 41
    As a social being man needs to earn a living and try to provide sustenance in order to survive. According to Islam, a faithful and pious person should do his best to make a halal (decent) living. Like other life activities, earning a decent living requires hard work, efforts, and showing gratitude for the blessings of the Almighty God. Using an analytical and library-based method, this paper seeks to investigate the causes of increasing sustenance from the view of the Quran and Hadith. The research findings indicate that the Almighty God has assigned sustenance for every creature. Making a decent living depends, in addition to man's efforts, upon his performing of or abstaining from certain acts. Doing certain good deeds contributes to the increase in sustenance and doing certain misdeeds unlawful acts does not only deprive man of decent sustenance but it also makes him live in misery and poverty and this leads to his aloofness from God's guidance. Since the Almighty God has guaranteed the sustenance of every living creature, one should not be worried about one's living and so man's attempts to earn a living should not prevent him from performing the religious obligations and injunctions.
    Keywords: sustenance, increasing one's sustenance, poverty, destitution
  • Afshin Mottaghi*, Rauf Rahimi, Mahmood Eivazlo Page 57
    No doubt, ‘’Silk Road’’ was formerly regarded as one the most salient economic, political and transportation developments, and the most important transit highway and center for exchanging cultures, arts, beliefs, religions as well as military and economic issues. The importance of of this question lies in the fact that the revival of ‘’Silk Road’’ prepares the ground for strengthening Iran’s strategic position and using the transit system of the way which links the West with the East. Using a descriptive-interpretative method and documentary evidence, this paper seeks to define the strategic role of ‘’Silk Road’’, in its traditional and modern forms, in developing the political, economic and cultural relations of Iran with central Asian countries and then to achieve the goals of resistance economy within the framework of Karl Dowech’s communicative theory. The research findings suggest that, despite the numerous challenges, there are suitable opportunities for reviving the strategic ‘’Silk Road’’, as a basic project, which helps facilitate transferring the loads and passengers. Therefore, it prepares the ground for cultural development and realizing the aims of resistance economy in Iran which include such things like variations in the sources of national revenue and freedom from dependence on oil revenues.
    Keywords: Silk Road, economic development, central Asia, convergence, regional organizations
  • Ali Reza Javad Zadeh Page 73
    For distinguishing historical authentic narrations from, Abdul Rahman Ibn Khaldun false narrations, investigates human community in order to be acquainted with its features and laws. He has established a discipline in this field named ‘’Umran’’ {Development} which covers the beginning of his history book “Kitāb al-ʽIbār”. This discipline deals with the rules governing the community which Ibn-Khaldon claims he has discovered through a discursive method. The main criticism directed to Ibn-Khaldun’s Introduction is that there is something missing in a number of the cases of the social laws mentioned above, especially those which have to do with states. This flaw is ascribed to his way of extracting the laws. The basic problem in Ibn-Khaldun’s laws lies in two things: 1. discarding the area of methods and using a rational method in the area of empirical method 2. abiding the conditions of no method in practice.
    Keywords: social laws, development science, demonstration, rational method, empirical method
  • Hussein Raeisi Vanani*, Seyyed Hussein Sharafeddin Page 89
    This paper seeks to analyze and criticize the theory of “Utilization and satisfaction” in the media. According to this theory, the viewers, “desire” and “needs” are imposed on the media and they effect the process of policy-making and planning. Hence, the media should be viewer based; that is, the media should follow the viewers’ inclinations and meet their objective needs. It seems, the main claim of this theory is, generally speaking, inconsistent with some Islamic injunctions with regard to the duties of cultural institutes including mass media regarding the way of dealing with the viewers. A religious media or that which adheres to Islamic principles and has lofty ideals cannot and must not confine its attention in its cultural policies and programs to the false needs which have special objectives. In the eye of Islam, it is only real needs that should be met and observing Islamic ideals has special effect on the sublimity-seeking movement of the believers in their holy travel to achieve the ultimate aim, and that is the nearness to God. Therefore, the media which is regarded idea constrates its attention on satisfying the real and common needs of viewers.
    Keywords: the media, need, motive, viewer, utilization, satisfaction, false satisfaction
  • Tahereh Atoofi Kashani*, Maryam Hasanpour Page 105
    Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to investigate the different views about social groups presented by the Qur’an and narrations and by sociology. Since society needs to have separate institutions to achieve its goal, various social groups are formed so that each of them may contribute to the achievement of the community’s goals and to promoting social solidarity. According to these two views, social groups are different in as far as their structure is concerned. The Qur’anic view of social groups pays attention, in their development and durability to the pantheistic principle as well as to abundance and it sees that God is above all things and the author of movements and of the necessities sine qua non in principle, but the sociological view disregards this principle and considers the goals and worldly values as the only dynamic force of these groups, and therefore, its durability is connected with the time of utilization of social groups.To achieve these results, this research defines the world ’’group’’, gives instances for social groups and points out their features according to these two views.
    Keywords: group, tribe, social groups, the Holy Quran, narrations, sociology
  • Mohammad Foladi* Page 121
    Political participation is one of the basic concepts in social and sociological studies, so that in democratic systems, forming a political system and its administration depend on political participation. Basically, a political system won’t be consistent and stable without political participation exists. Similarly, from political perspective, the more the rate of political participation, the more the stability and efficiency of the political system will increase. Among the functions of the political participation are consistency, solidarity, convergence and coordination of institutions and the forces of the political system; because a nation which is of high political participation enjoys unity, communion, unanimity and frankness. This issue will cause more and more invigoration of due public satisfaction and trust among citizens in the political sovereignty. This paper has a glance at the effects and consequences of political participation.
    Keywords: participation, political participation, the ramifications of political participation, the effects of political participation