فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 40 (تابستان 1387)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 40 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر میرسپاسی، محمود احمدپور داریانی، سوسن علایی صفحه 7
    امروزه کارآفرینی به عنوان یک پدیده نوین اقتصادی در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها نقش مؤثر و کلیدی یافته و به عنوان یکی ازمقولات مهم وتحول آفرین آغاز هزاره سوم مورد توجه وعنایت خاص قرار گرفته است. بدین لحاظ اکثر کشورها کارآفرینی را به عنوان استراتژی توسعه ملی پذیرفته و اقدامات بسیاری برای توسعه آن انجام داده اند. برای دستیابی به اهداف توسعه کارآفرینی، دولت ها می توانند با سیاست ها، خط مشی ها و قوانین حمایتی، محیط مناسبی برای توسعه کارآفرینی ایجاد نمایند. در این پژوهش با هدف طراحی مدل توسعه کارآفرینی در یکی از بخش های نوپا ولی پر رونق صنایع فرهنگی (صنعت بازی های رایانه ای)، با رویکرد جامعه شناسی به کارآفرینی و با بهره گیری از روش طراحی الگوی توسعه کارآفرینی کشور کانادا و روش دیده بان جهانی کارآفرینی، ابتدا کلیه شاخص های مؤثر بر موضوع پژوهش شناسایی و پس از تلخیص و اولویت بندی با نظر کارشناسان، جهت تعیین وضعیت موجود و مطلوب و تحلیل فاصله میان آنها مورد استفاده قرارگرفته است. پس از نظرخواهی از 57 نفر از تولیدکنندگان و سیاست گذاران صنعت بازی های رایانه ای در کشور با روش نمونه گیری تصادفی ساده و تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با روش های آماری تحلیل مسیر و آزمون فریدمن، مدلی متناسب با شرایط کشور و ویژگی های صنعت موردنظر طراحی و جهت اجرا به مسئولین پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، صنایع فرهنگی، سیاست های دولت، صنعت بازی های رایانه ای
  • فریدون رهنمای رودپشتی، محمد جلیلی صفحه 31
    ارزش آفرینی، دیدگاه جدید کسب و کار در شرایط رقابتی است و با ورود به هزاره سوم معنی و مفهوم جدیدی یافته، و اهمیت آن موجب گردیده که به شکل گسترده از نظر کمی و کیفی در ادبیات مالی، این موضوع مورد بررسی قرار گیرد. در حوزه کاربردی معیارهای مبتنی بر حداکثرسازی ارزش، جایگزین رویکردهای مبتنی بر حداکثرسازی سود گردید که ارزش افزوده اقتصادی به عنوان یک شاخص، برای مفهوم حداکثرسازی ارزش سهامداران، از جمله این معیارهاست. EVA یکی از جامع ترین شاخص های سنجش عملکرد است، زیرا همه هزینه های یک کسب و کار از جمله هزینه فرصت را نیز در نظر می گیرد. اندازه گیری EVA، بویژه در زمینه محاسبه هزینه سرمایه با مشکلات زیادی مواجه است. در این مقاله ضمن مرور ادبیات مرتبط با ارزش افزوده اقتصادی، شیوه های نوین محاسبه هزینه سرمایه شامل: مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای؛ مدل قیمت گذاری دارایی کاهشی؛ و مدل Q توبین؛ مورد بررسی قرار می گیرد، و با بررسی اطلاعات مالی و بازار شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نشان خواهیم داد که اگرچه هر سه معیار فوق برای محاسبهEVA مناسب می باشند، اما مطالعه حاضر این ادعا را که «مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای کاهشی معیار مناسب تری می باشد» تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، هزینه سرمایه، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل قیمت گذاری دارایی کاهشی و مدل Q توبین
  • محمدرضا مهرگان، مهناز حسین زاده صفحه 51
    متدولوژی سیستم های نرم از جمله تکنیک های تحقیق در عملیات است که به منظور حل مسایل پیچیده به کار می رود. این متدولوژی با طراحی مدل های مفهومی و تصاویر گویا نسبت به حل مسئله اقدام می کند. از آنجا که در برنامه ریزی درسی، گروه های مختلفی از جمله اساتید، دانشجویان، کارکنان دانشکده، و نظام دانشگاهی باید در نظر گرفته شوند، بنابراین تصمیم گیری در این خصوص از جمله مسایل بسیار پیچیده محسوب می گردد. لذا در این مقاله ضمن تشریح و بیان مراحل متدولوژی سیستم های نرم، با به کارگیری این روش به حل مسئله برنامه ریزی درسی دانشگاهی پرداخته، و در نهایت فرآیندی به منظور بهبود در امر برنامه ریزی آموزشی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: متدولوژی سیستم های نرم چک لند، برنامه ریزی آموزشی، تصاویر گویا، مدل های مفهومی
  • حسین پناهیان، میثم عرب زاده صفحه 85
    اکثر مدیران مالی بر این عقیده اند که اهرم مالی از جایگاه ویژه ای در تصمیم گیری های مدیریت و مدیریت ساختار ترازنامه برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق ارایه و کاربرد مدلهای هزینه سرمایه و بررسی عوامل مؤثر بر آن در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا اطلاعات مورد نیاز از شرکت های موردنظر در نمونه آماری طی سال های 1380 الی 1384 مورد بررسی قرار گرفته است. سپس داده های مربوط به نسبت بدهی و اندازه شرکت به عنوان عوامل اثرگذار بر هزینه سرمایه مورد آزمون و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. شواهد نشان می دهد که برخلاف نظر متداول در تئوری های مدیریت مالی، نسبت بدهی بر هزینه سرمایه کمترین اثری را داشته است لکن متغیر اندازه شرکت با هزینه سرمایه رابطه معناداری دارد. در این تحقیق هزینه سرمایه از سه روش CAPM، گوردون و نرخ بازده محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از تحلیل های آماری نشان می دهد که CAPM دارای اعتبار بیشتر نسبت به سایر مدل ها می باشد.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، اندازه شرکت، ساختار سرمایه، هزینه سرمایه
  • صدیقه محمد اسماعیل، آرین قلی پور، المیرا جنوی صفحه 104
    هدف این مقاله تعیین رابطه بین ساختار کتابخانه های مرکزی دانشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سطح شهر تهران و میزان یادگیرنده بودن آنها می باشد. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان با مدرک لیسانس و بالاتر کتابخانه های مزبور تشکیل می دهند. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن به روش صوری و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ 86 در صد بدست آمده است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین تفکیک عمودی، رسمیت و تمرکز با یادگیرندگی سازمانی رابطه معنی دار معکوس وجود دارد که میزان این ارتباط به ترتیب 29/0-، 30/0-، 48/0- می باشد. همچنین بین حرفه ای بودن و میزان یادگیرندگی سازمانی رابطه معنی دار مستقیم وجود دارد و میزان آن 61/0 می باشد. لکن بین تفکیک افقی و میزان یادگیرندگی سازمانی در این کتابخانه ها ارتباط معنی داری مشاهده نشد. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس فریدمن نشان می دهد که تمرکز مهمترین بعد، از بین ابعاد ساختاری مورد بررسی در کتابخانه ها است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، یادگیرندگی سازمانی، کتابخانه های مرکزی دانشگاهی، سازمان یادگیرنده
  • دکترکامران نوربخش، علی ارغوانی صفحه 121
    نام تجاری عبارت است از نام، عبارت، اصطلاح، نشانه، نماد، طرح و یا ترکیبی از اینها که به منظور شناساندن محصولات و خدمات فروشندگان یا گروهی از فروشندگان و متمایز ساختن آنها از محصولات و شرکت های رقیب به کار برده می شود.
    به دلیل به وجود رقابت شدید و تعدد کالاها، و همچنین با عنایت به خصوصیات محصول مورد تحقیق (تلویزیون)، از لحاظ نام تجاری، کیفیت، بسته بندی، در دسترس بودن، قیمت و... مصرف کنندگان ریسک حاصل از خرید خود را از طریق خریداری محصولاتی که دارای نام تجاری آشنا هستند، کاهش می دهند. بدون شک با ورود به دنیای کسب و کار نوین، اهمیت تحقیق در موضوعاتی پیرامون نام تجاری بیشتر می گردد.
    تحقیق حاضر مبتنی بر 5 فرضیه اصلی و2 فرضیه فرعی می باشد که پژوهشگران در طی تحقیق، درصدد یافتن ارتباط بین عوامل مختلف نظیر: درک نام تجاری، تجربه نام تجاری، تبلیغات نام تجاری، آگاهی از نام تجاری، وابسته های نام تجاری، وفاداری نام تجاری، وفاداری به نام تجاری، به عنوان متغیرهای مستقل، و اثر آن بر نگرش مصرف کنندگان، بر آمده اند.
    در این پژوهش برای گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز تحقیق از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه، استفاده شده و داده های مرتبط با آن در اردیبهشت ماه 1386 در شهرستان مشهد جمع آوری شده است. در این تحقیق برای تایید یا رد ادعاهای فرضیات، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. در نهایت علاوه بر طرح پیشنهادها، مدل تاثیر نام تجاری نسبت به نگرش مصرف کننده برای خرید ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: نام تجاری، وابسته های نام تجاری، درک از نام تجاری، وفاداری به نام تجاری، نگرش
  • محمدصادق حری، محمدعلی سعیدی نیا صفحه 141
    در این مقاله با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) کارایی نسبی25 بیمارستان آموزشی در بخش تشخیصی مورد ارزیابی قرار گرفته است. جهت رتبه بندی واحدهای تصمیم گیری (DMUs) تاکنون روش های مختلفی توسعه داده شده است. دراین مقاله از تلفیق تحلیل پوششی داده ها و تحلیل فرآیند سلسله مراتبی (AHP/DEA) رتبه بندی کامل این 25 بیمارستان صورت پذیرفته است.
    داده های ورودی در این تحقیق عبارتند از: تعداد پزشکان متخصص، تعداد کارشناسان٬ تعداد تکنسین ها تعداد سایر کارکنان شاغل در بخش های رادیولوژی و آزمایشگاه و خروجی ها نیز تعداد گرافی ها (رنگی و ساده)، تعداد آزمایشات و تعداد سونوگرافی ها در نظرگرفته شده است..
    کلیدواژگان: کارایی، رتبه بندی، تحلیل پوششی داده ها، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، واحدهای تصمیم گیرنده (DMU)
  • محمدعلی کرامتی، زیبا نوری، امیررضا رضازاده صفحه 160
    پرداخت پاداش بر مبنای عملکرد و ارزیابی نتایج از جمله موضوعات بحث انگیز در حوزه مدیریت پرسنلی تلقی می گردد. اکنون نیز درباره اثرات پاداش های افزایش تولید نظریه های متفاوتی در ادبیات موضوع به چشم می خورد. هدف این تحقیق ارزیابی نتایج پاداش بر مبنای افزایش تولید در یکی از شرکت های بزرگ تولیدی ایران است. داده ها عبارت بوده اند از: مقدار تولید، مبلغ پاداش، بهره وری نیروی انسانی، بهره وری انرژی، طول عمر تجهیزات، مزد مبنا، آموزش، کیفیت مواد اولیه و تعمیرات و نگهداری.
    این داده ها از عملکرد 50 ماه شرکت، جمع آوری شده و با استفاده از معادلات همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. تحلیل معادلات همزمان، حاکی از آن است که رابطه بین متغیرها با نتایج مورد انتظار در بعضی موارد مطابقت ندارد. به عبارت دیگر، پرداخت پاداش بر مبنای تولید لزوما اثربخش نبوده است.
    کلیدواژگان: پاداش، تولید، معادلات همزمان، بهره وری