فهرست مطالب

مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز - پیاپی 103 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 103 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قدرت احمدیان *، ندا غلامی صفحات 1-32
    تشکیل اوپک و سپس بهره برداری از نفت به عنوان یک ابزار فشار توسط کشورهای عرب برای مقابله با رژیم صهیونیستی در اوایل دهه 70میلادی نمونه آشکاری از اهمیت سیاسی نفت بود. در عصر جنگ سرد اتحاد جماهیر شوروی سعی داشت برای جلوگیری از کاهش صادرات نفت بعد سیاسی این منبع مهم انرژی را کم رنگ کند. با سقوط شوروی و غلبه گفتمان لیبرالیسم و غرب گرایی در دوره یلستین نفت ماهیت غیرسیاسی خود را حفظ کرد با شروع ریاست جمهوری پوتین به ویژه پس از ظهور جنگ سرد جدید پس از اشغال عراق توسط آمریکا در سال 2003، فدراسیون روسیه به تدریج به سمت تبدیل ابزار اقتصادی نفت به یک ابزار سیاسی و حتی امنیتی متمایل شد. سند " راهبرد انرژی فدراسیون روسیه 2020 " به صراحت اعلام می دارد که منابع انرژی بزرگترین ابزار هدایت سیاست خارجی و داخلی روسیه است. این مقاله براساس مواضع فوق حول این پرسش اساسی شکل گرفته است که علت اصلی بهره گیری فدراسیون روسیه از منابع انرژی (نفت و گاز) به عنوان یک ابزار سیاسی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی و امنیتی چیست؟ برمبنای چارچوب نظری تصمیم گیری بروکراتیک و در پاسخ به سوال فوق این فرضیه در مقاله مورد بررسی قرار گرفته است که ملاحظات بروکراتیک داخلی از جمله توازن قدرت و کشمکش های درون حکومتی در دولت پوتین عامل اصلی پیوند زدن ابزار ماهیتا اقتصادی نفت به ملاحظات و اهداف سیاست خارجی و امنیتی روسیه است. مناسبات داخلی قدرت به ویژه نقش مرکزی شرکت های نفتی در تصمیم سازی های دولت روسیه موجب بهره گیری از ابزار انرژی به عنوان یک سلاح سیاسی و امنیتی شده است.
    کلیدواژگان: روسیه، اقتصاد سیاسی، سیاست خارجی، امنیت انرژی و تصمیم گیری بروکراتیک
  • علیرضا ثمودی پیله رود* صفحات 33-64
    با وجود قرن ها تاریخ مشترک، حضور در شورای امنیت و کنشگری به عنوان یک قدرت بزرگ و ائتلاف در برخی بحران های بین المللی از جمله همکاری در جنگ های ناپلئونی و همکاری راهبردی در جنگ جهانی دوم از زمان پایان جنگ سرد به این سو هیچ یک از دو کشور بریتانیا و روسیه، دیگری را به عنوان اولویت در نظر نگرفته است و روابط دو طرف بیشتر در چارچوب مناسبات میان روسیه و اتحادیه اروپا و ناتو تنظیم می شود. در این میان، پندار دو طرف از یکدیگر در چارچوب رقابت و ستیزه شکل گرفته است. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ژوئن 2016 نیز یکی از محورهای چالش برانگیز در روابط دو کشور بوده است. هم اکنون روابط دیپلماتیک دو جانبه میان بریتانیا و روسیه از زمان پایان جنگ سرد به این سو در پایین ترین سطح ممکن خود قرار دارد پرسش اصلی مقاله عبارت است از «مولفه های موثر بر بروز اختلاف میان بریتانیا و فدراسیون روسیه چگونه قابل تحلیل است؟» فرضیه مطرح شده نیز عبارت است از تفاوت در نگاه به نظم بین الملل پس از جنگ سرد، جنگ هیبریدی روسیه در بریتانیا و تلاش برای تاثیرگذاری بر همه پرسی سال 2016، بحران اوکراین و منضم شدن کریمه به روسیه، قتل اتباع روس در بریتانیا و تفاوت رویکرد در بحران سوریه، موجب شکل گیری پندار تهدید از یکدیگر، بروز اختلاف میان لندن و مسکو و کاهش سطح روابط دوجانبه شده است. روش تحقیق استفاده شده در این مقاله روش توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: برگزیت، جنگ هیبریدی، بحران اوکراین، فدراسیون روسیه، بریتانیا و بحران سوریه
  • محمد کاظم سجادپور *، آسیه پورقربان نیاکی صفحات 65-99
    در این مقاله تلاش شده تا تصویری از افراط گرایی در ایالت سین کیانگ چین، زمینه ها و عوامل تشدید کننده آن ارائه شود. علاوه بر این نحوه برخورد و تعامل دولت مرکزی چین با ساکنان این ایالت نیز مطمح نظر قرار خواهد گرفت. اختلافات دینی و نژادی ساکنان سین کیانگ یعنی اویغورها با ساکنان اصلی کشور چین یعنی قوم هان، در کنار تاثیر پذیری از گروه های تندرو و اسلام گرایان در منطقه آسیای مرکزی از جمله عوامل بروز افراط گرایی در سین کیانگ می باشد. این سرزمین مستعد عدم ثبات و برخورد فزاینده بین چینی های هان نژاد و اویغورهای بومی است، یکی برای استیلا و دیگری برای خودمختاری یا استقلال از اکثریت چینی ها. این مقاله با تمرکز بر تاثیرات جریان های تندرو در آسیای مرکزی بر تمایلات افراط گرایانه و جدایی خواهانه در استان سین کیانگ، در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که: دولت مرکزی چین برای مهار افراط گرایی در استان سین کیانگ چه راهبرد هایی را در پیش گرفته است؟ در پاسخ باید گفت که دولت چین برای مهار این پدیده، یک استراتژی ترکیبی اتخاذ نموده است. در بخش اقتصادی، استراتژی توسعه بخشی در مناطق غربی چین دنبال شده؛ در بخش امنیتی سیاست سرکوب و در بخش فرهنگی_اجتماعی سیاست کنترل مذهبی و سیاست تغییر جمعیت از مهم ترین اقدامات دولت چین در بعد داخلی می باشد. در بعد خارجی نیز تقویت روابط اقتصادی با همسایگان سین کیانگ، سرمایه گذاری در بخش های انرژی این منطقه و طرح راه اندازی جاده ابریشم در قالب استراتژی اقتصادی؛ استفاده از ظرفیت های سازمان همکاری شانگهای و تلاش برای ایجاد ثبات در کشورهای همسایه سین کیانگ در قالب استراتژی سیاسی_امنیتی دنبال شده است. روش تحقیق در این مقاله با توجه به ماهیت آن، توصیفی_تحلیلی بوده و دامنه آن نیز آسیای شرقی و مرکزی را در بر خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: سین کیانگ، چین، آسیای مرکزی، افراط گرایی و اسلام گرایی
  • سید امیر نیاکویی، عسگر صفری * صفحات 101-130
    در دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی افزایش نفوذ غرب در حوزه های ژئوپلیتیک- امنیت روسیه یکی از عوامل موثر در نوع تعامل مسکو با کشور های غربی و به ویژه ایالات متحده آمریکا بوده است. محرک هایی مانند گسترش اتحادیه اروپا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شرق، ترویج دموکراسی در فضای پس از شوروی و ابتکار مشارکت شرقی با هدف گسترش روابط اقتصادی اروپا با جمهوری های استقلال یافته در شکل گیری دوگانه اختلاف-همکاری بین روسیه و غرب نقش داشته اند. آخرین مورد از تلاش های غرب برای افزایش نفوذ در فضای پس از شوروی بحران اوکراین و متعاقب آن انضمام شبه جزیره کریمه از سوی روسیه بود. این بحران وجه اختلاف آمیز روابط روسیه و غرب را برجسته کرده و منجر به این گردید که موضوع جنگ سرد جدید در روابط دو طرف مطرح گردد. با توجه به این مقدمه سوال اصلی مقاله حاضر حاکی از این است که از سال 2014 به بعد روسیه چه الگویی را برای تعامل با نظام بین المللی و به ویژه غرب اتخاذ کرده است و این الگوی رفتاری دارای چه ویژگی هایی است؟ در پاسخ به این پرسش، نگارندگان استدلال می کنند، روسیه از سال 2014 به بعد راهبرد توازن قوا را به عنوان الگوی رفتاری خود برای مواجهه با نظام بین المللی و غرب اتخاذ کرد و مهم ترین ویژگی های توازن قوای روسیه، مقابله ای (مقابله با یک جانبه گرایی آمریکا) واقع گرایانه (پذیرش آمریکا و چین به عنوان بازیگران اصلی) تکیه بر موازنه سخت و نرم و در نهایت منطقه گرایانه است. مقاله حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی به نگارش در آمده است.
    کلیدواژگان: روسیه، نظام بین الملل، توازن قوا، نظام چند قطبی و هژمون منطقه ای
  • جهان گیر کرمی ، رقیه کرامتی نیا صفحات 131-160
    اگرچه غرب در سده های اخیر مساله اصلی بسیاری از جوامع و دولت ها بوده، اما این موضوع در نسبت با روسیه بسیار بنیادین و متفاوت بوده است. از سده پانزدهم میلادی تا کنون حدود پنج سده است که روسیه در پرتو تحولات ناشی از نوزایی اروپا قرار گرفته و به تعبیری در حاشیه آن، گاه در تعامل و گاه نیز در تقابل با آن به زیست خود ادامه داده است. موقعیت جغرافیایی و شرایط فرهنگی و مذهبی روسیه پیوستگی ها و گسستگی هایی با غرب داشته که نتایج مهمی در حیات سیاسی و رفتار خارجی این دولت بر جای نهاده و نگاه به غرب را در دوره های مختلف به موضوعی اساسی و با نتایج و پیامدهای خاص تبدیل نموده است. با امعان نظر به این موضوع، اینکه دولت های روسی چگونه به غرب نگریسته اند و این نگرش ها چه تاثیری بر رفتار داخلی و خارجی آن ها داشته است و از همه مهم تر، علت خاص بودن واکنش های دولت های روسی و دلایل تبدیل غرب به مساله اصلی برای این کشور از مهم ترین پرسش های این نوشتار هستند. فرضیه اصلی این نوشتار آن است که «ریشه رفتار روسیه نسبت به غرب را باید در خصلت پیرامونی بودن و سپس در آستانگی آن درک کرد.» در توضیح این ایده نگارندگان باور دارند که روسیه نه توانسته است به غرب ملحق و در آن ادغام شود و نه کاملا از غرب جدا شده و مسیر متفاوتی را در پیش گیرد.
    کلیدواژگان: روسیه، اروپا، غرب، مجادلات فکری، نوزایی، روابط سیاسی و نوگرایی
  • محمدرضا جهان گیری، خسرو وفایی سعدی * صفحات 161-198
    یک دهه پس از اصرار کرملین بر ا یده بریکس به عنوان باشگاه دیپلماتیک قدرت های منطقه ای رو به ظهور و بازسازی آن در راستای به چالش کشیدن سلطه ای ایالات متحده بر نهادهای اقتصادی جهانی، فعالیت موازی گروه کشورهای بریکس با نظم آمریکا-محور و به ویژه رژیم مالی برتون وودز، شبکه نوظهور همکاری میان قدرت های تجدیدنظرطلب را با هدف تغییر نحوه حکم رانی جهانی پدید آورده است. شکی نیست که بریکس راهبردی ترین نیرو برای اصلاح نظام بین الملل و نوع جدیدی از مدیریت استراتژیک به شمار می آید، اما موضوع اساسی به تفاوت میان آنچه که کرملین می خواهد با آنچه که به دست می آورد یا خواهد آورد، باز می گردد. محور اصلی مقاله حاضر نیز حول این پرسش شکل گرفته است که «انتظارات روسیه از بریکس چیست و تا چه میزان قابل تحقق خواهد بود؟». پاسخ اولیه بخش نخست پرسش این بوده که «روسیه انتظار دارد، بریکس با تضعیف نهادهای آمریکا محور در مدیریت اقتصاد جهانی و خلق رژیم های جایگزین، منجر به ایجاد نظام بین الملل چندقطبی شود که روسیه یکی از قطب های آن باشد». برای بخش دوم نیز این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که «اگرچه فعالیت های بریکس با فرض تداوم همگرایی و توجه اعضا به معیارهای توسعه پایدار و حکمرانی سیاسی در بلندمدت به تضعیف نهادهای آمریکا-محور و خلق رژیم های جایگزین منجر خواهد شد، اما جایگاه روسیه در نظم آتی، شبیه به آنچه هست، خواهد بود». یافته های مقاله که با روش اسنادی-کتابخانه ای تهیه و با روش علی در ابعاد کیفی و توصیفی تجزیه وتحلیل شده اند درستی فرضیه های مقاله را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: بریکس، قدرت های نوظهور، نظم آمریکایی-محور، روسیه و چین
|
  • Ghudrat Ahmadian *, Neda Gholami Pages 1-32
    Formation of OPEC and exploiting petroleum as pressure tool by Arabian countries for countering with Zionist Regime during early 70th century was a prominent example of petroleum’s political significance. In order to prevent the reduction of petroleum exportation during Cold War era, the USSR tried to reduce the importance of its political dimension. Following the collapse of USSR and surmount of liberalism and occidentalization during Yeltsin era, the petroleum maintained its unpolitical nature. Still since the beginning of Putin’s presidency, especially after the ignite of the new cold war following Iraq’s occupation in 2003, Russian Federation was gradually inclined to convert petroleum from an economic instrument to a political and even security one. The Energy Strategy of Russia for the period up to 2020 articulates that energy resources are the main instruments for driving Russia’s exterior and interior politics. Against this backdrop, the present article is trying to find out the main reason for Russia to exploit energy resources as a political instrument. Using the theoretical framework of bureaucratic decision making, the authors argue that interior bureaucratic considerations including balance of power, as well as internal conflicts in Putin’s government, are the main reasons for the mentioned question. The internal power relationship especially the core role of petroleum companies in Russia’s governmental decision making has led to the weaponization of energy.
    Keywords: Russia, Political Economy, foreign policy, Energy Security, Bureaucratic Decision Making
  • Alireza Samoudi Pilehrood* Pages 33-64
    Since the end of cold war neither the Great Britain nor Russia has ever prioritized one another; and therefore their mutual relationship has been mainly confined to the framework of European Union and NATO. This has happened irrespective of their common history, including both countries’ presence in Security Council, their actorness as great powers and coalition in some international crises including their cooperation in Napoleonian War and strategic cooperation in World War II. The Great Britain and Russia’s envision about each other is formed in a framework of rivalry and bellicosity. Brexit has also been one of the challenges in their relations; still their diplomatic relationship in at its lowest level since the end of cold war. The author attempts to answer the following question: How are the effective factors on Britain and Russia’s disagreement assessed? The author argues that their different prism for seeing the international order after cold war, Russia’s hybrid war in Great Britain and its attempt to manipulate in 2016 survey, Ukraine’s crisis and Crimea’s accession to Russia, the murder of some Russian citizens in Britain as well as their divergent approach towards the Syrian crisis, have all led to a threat perception from one another and a reduction in mutual relations. Using explanatory – analytical research method, the author attempts to find an answer for the article’s question.
    Keywords: Brexit, Hybrid War, Ukraine Crisis, Russian Federation, Great Britain, Syrian Crisis
  • Mohammad Kazem Sajjadpour *, Aseih Poor Ghorban Pages 65-99
    The present literature attempts to throw light on extremism in Xinxiang, its causes and strengthening factors. Furthermore the central government’s transaction and proceedings towards the citizens of that province in scrutinized. Regional and racial divergence of Xinxiang Uighurs in contrast to China’s main population, besides susceptibility from extremist and Islamist groups in Central Asia are among the causes of extremism in Xinxiang. This land is prone to instability and growing clashes between Han Chinese and indigenous Uighurs; the first one in an attempt to overwhelm, and the latter one for autonomy or dependence. Focusing on the effects of Central Asia extremism on separatism and extremism inclinations in Xinxiang, the authors try to find an answer for the following question: What strategies has China’s central government taken for containing extremism in Xinxiang? The authors argue that China’s government has taken a hybrid containment strategy. The strategy of developing China’s western regions; suppression strategy; religious control and population change are the most important internal measures taken by China’s government in economic; security; and cultural – societal sectors respectively. Strengthening economic relations with Xinxiang neighbors, investment in energy sectors in that region, Belt – Road Initiative, using potentialities of SCO, as well as designing a political – security strategy for stabilizing neighboring countries to Xinxiang, are the measures taken for the exterior dimension. Using explanatory – analytical research method, the authors try to tell why the research findings provide an answer to the research questions.
    Keywords: Xinxiang, China, Central Asia, Extremism, Islamism
  • Amir Niakoee, Asgar Safari * Pages 101-130
    Following the collapse of USSR, an increase of western influence in geopolitical and security areas in Russia, has been one of the effective factors in the interaction between Moscow and western countries especially the United States. Some impetuses such as enlargement of the European Union, and NATO, democracy promotion in post-soviet atmosphere and the Eastern Partnership have been effective on the formation of disagreement – cooperation paradox between west and Europe. West’s last attempt for increasing influence in post – soviet atmosphere, was Ukraine’s crisis and Crimea’s accession to Russia. This crisis highlighted the point of contrast between Russia and the west. The present literature addresses the following question: Which model has Russia taken for interacting with international system, especially west, since 2014? The authors argue that since 2014, Russia has chosen the balance of power strategy as a behavioral model to confront international system and the west. Russia’s most important features of balance of power are countering with the United States’ unilateralism; accepting US and China as main actors; hard and soft balance; as well as regionalism. Using explanatory – analytical research method, the authors try to tell why the research findings provide an answer to the research questions.
    Keywords: Russia, International System, Balance of Power, Multilateral System, Regional Hegemony
  • Jahangir Karami *, Rughie Keramati Nia Pages 131-160
    Although west has been a main issue for many societies and states in last centuries, for Russia it has been different and very fundamental. It is nearly about five centuries that Russia has been affected by evolutions of European renaissance; sometimes in an interaction, sometimes in a contrast. Russia’s geographical, cultural and religious situations, has always experienced both fragments and concomitants with west, leading to some important results in Russia’s political life and foreign behavior. Against this backdrop, Russian administrations’ visions towards west and that vision’s impact on their internal and foreign behavior, and last but not least; the reason of Russian administrations’ special reaction towards west, and considering that as a main issue, are the questions addressed in this literature. The hypothesis of this article as that the root of Russia’s behavior towards west should be understood in its neighboring and propensity. Russia neither has been able to annex to the west, nor has been able to separate from it and go on its own way.
    Keywords: Russia, Europe, West, Thinking Contentions, Renaissance, Political Relations, Modernism
  • Mohammadreza Jahangiri, Khosro Vafaei Sadi * Pages 161-198
    Kremlin insisting on the idea of BRICS as a diplomatic club of emerging regional powers for a decade and rebuilding this idea in order for challenging US domination over global economic institutions, parallel attempts of the BRICS in line with the US-led order, particularly with the Brett on Woods Financial system, has created an emerging network of partnership between revisionist powers with the goal of changing global governance. There is no doubt that BRICS is one of the most strategic forces to reforming international system as well as a novel strategic management. However, it is mostly about the difference between what Kremlin wishes for and what it gains. The main question of this study is "What are Russia's expectations regarding BRICS and to what extent these expectations are obtainable? "The initial response to the first part of the question is that "Russia expects that Brix by weakening US-led institutions in the management of the global economy and creating alternative regimes creates a multipolar international system including Russia as an important pillar". For the second part, the hypothesis has been tested that "although Brix's acts, considering continuing convergence the focus of the member states on the criteria of sustainable development and political governance, will lead to weakening US-led institutions and creating alternative regimes in long term, Russia's position in the coming order will remain similar to what it is. "The findings of the paper conducted by documentary-library methodology and analyzed through a causal method in qualitative and descriptive dimensions confirm the hypotheses.
    Keywords: BRICS, Emerging powers, US-led Order, Russia, china