فهرست مطالب

مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز - پیاپی 123 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 123 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی باقری دولت آبادی، احسان جعفری فر* صفحات 3-30

    در میان کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز کشور جمهوری آذربایجان، با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بر سر راه های غرب و شرق از اهمیت ویژه ای برای اسراییل برخوردار است. این رژیم به مدت سه دهه است که روابط با جمهوری آذربایجان را آغاز نموده و در سال های اخیر وارد مرحله جدیدی شده است. سوال پژوهش این است که جایگاه  و نقش این جمهوری در استراتژی امنیت ملی رژیم صهیونیستی کجاست؟ و این رژیم چه رویکردی نسبت به توسعه روابط با این کشور دارد؟ بر اساس فرضیه پژوهش رویکرد رژیم صهیونیستی نسبت به روابط با جمهوری آذربایجان در قالب مفهوم عمق استراتژیک و رفع نیازهای امنیتی رژیم صهیونیستی قابل فهم است و براین اساس توسعه روابط با باکو برای تداوم حیات این رژیم حایز اهمیت محسوب می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که رژیم صهیونیستی برای فایق آمدن بر ضعف های ژیوپلیتیکی و نیز دفع تهدیدات نظامی خود به دنبال تبدیل جمهوری آذربایجان به عمق استراتژیک این رژیم در قفقاز جنوبی است تا از این راه قدرت بازدارندگی اش در برابر ایران را تقویت نماید. لانه گزینی رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان و توسعه این روابط در ابعاد نظامی-امنیتی می تواند امنیت ملی ایران را تحت تاثیر قرار داده و به دوری ایران از جمهوری آذربایجان و سردتر شدن روابط دو کشور منجر شود. برای انجام پژوهش حاضر از روش تبیینی و شیوه گرداوری داده به روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: عمق استراتژیک، امنیت، همکاری های نظامی، رژیم صهیونیستی، جمهوری آذربایجان، ایران
  • حمید درج* صفحات 31-66
    جمهوری آذربایجان پس از کسب استقلال با بحران ناشی از اشغال اراضی از جانب ارمنستان مواجه شد. مناقشه قره باغ بعدها به دلیل دخالت برخی قدرت های خارجی به یک بحران منطقه ای تبدیل شد. در این میان، تصور می شود که حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان تلاشی برای گسترش حوزه نفوذ خود هم از طریق حمایت از مواضع باکو در مناقشه قره باغ و هم از طریق به حاشیه راندن نفوذ ایران و روسیه در منطقه است. ایران نیز نگران از سرریز شدن ناامنی ها به درون مرزهای شمال غربی خود، خواهان توقف این درگیری است و ضمن مخالفت با مداخله خارجی در این بحران، بر حل وفصل مناقشه از طریق دیپلماسی تاکید دارد. سوال اصلی پژوهش این است که ایران و ترکیه در قبال مناقشه قره باغ چه راهبردی را دنبال می کنند؟ فرضیه پژوهش این است که ترکیه تحت توسعه سیاست ترک گرایی و اوراسیاگرایی خود با هدف تامین اهداف و سیاست های منطقه ای خود، اوضاع در قره باغ کوهستانی را به نفع باکو تغییر داده است که این امر ضمن تغییر معادلات به ضرر ایران و تاثیر بر امنیت ملی آن، در درازمدت مطلوب ترکیه خواهد بود. از سویی، ایران ضمن به رسمت شناختن حق حاکمیت جمهوری آذربایجان بر قره باغ، با هرگونه تغییرات ژیوپلیتیکی در مرزهای شمالی خود مخالفت می ورزد و در این راستا، در تلاش است تا از شکل گیری نظم و موازنه قدرت منطقه ای به ضرر تهران و هم پیمانان آن در قفقاز مبادرت ورزد. برای تحلیل داده های این پژوهش از روش تحلیل مقایسه ای از نوع کیفی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، قره باغ، امنیت ملی، واقع گرایی
  • مهدی فیض اللهی*، حسین پوراحمدی میبدی صفحات 67-92

    بحران قره باغ به مدت ده ها سال در وضعیت نه جنگ و نه صلح باقی مانده بود که با جنگ دوم قره باغ از حالت «منازعه منجمد» خارج شده و قفقاز جنوبی، به خصوص منطقه قره باغ را دچار دگرگونی های عمیقی کرد. ازآنجایی که این جنگ نه امری تصادفی بلکه ریشه در دل تحولات تاریخی منطقه دارد، پرسش اصلی مقاله این است که سیر تحولات تاریخی قفقاز جنوبی چگونه بر ژیوپلیتیک آن منطقه در جنگ قره باغ 2020 تاثیر گذاشته است؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که وضعیت حاصل جمع جبری صفر اصل حاکم بر تحولات ژیوپلیتیکی منطقه قفقاز جنوبی و میراث ماندگار آن بوده است. این مقاله تاریخ پیچیده قفقاز جنوبی را باتوجه به ژیوپلیتیک و مولفه های اقتصادی و فرهنگی آن، ژیواکونومیک و ژیوکالچر، ارزیابی کرده است و پیامدهای آن را برای جنگ قره باغ در سال 2020 بررسی نموده است. یافته های پژوهش نشان داد که جنگ دوم قره باغ جنگ قومی - سرزمینی بوده و مولفه های اقتصادی در شکل گیری آن نقش اساسی داشته است. همچنین حاصل جمع جبری صفر اصل حاکم و ماندگار در این منطقه است. در این نوشتار از رویکرد پژوهشی قیاسی استفاده شده است که با کاربرد مدل مطالعاتی ژیوپلیتیک در چارچوب مطالعات منطقه ای است. تحلیل داده ها به صورت توصیفی - تحلیلی بوده و داده های این پژوهش با استفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: حاصل جمع صفر، ژئواکونومیک، ژئوپلیتیک، ژئوکالچر، قره باغ، قفقاز جنوبی
  • علی بصیری نیا*، امین صباغ زاده صفحات 93-112
    متعاقب بروز درگیری ‏ها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه ناگورنو-قره باغ در نیمه دوم سال 2020، توافق سه‏ جانبه ‏ای میان این دو کشور به میانجی ‎گری روسیه منعقد شد که طی آن با خروج نیروها و اتباع ارمنی از حدود 35 درصد خاک قره ‏باغ کوهستانی، درمجموع حدود 70 درصد مساحت این سرزمین به کنترل باکو و متحدانش درآمد. مقاله حاضردر پی پاسخ به این پرسش است که تغییرات ژیوپلیتیک متعاقب جنگ 2020 جمهوری آذربایجان -ارمنستان چه تاثیراتی بر حل مناقشه ‏منجمد ناگورنو-قره باغ داشته است؟ در پاسخ به این پرسش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از چارچوب مفهومی ژیوپلیتیک این فرضیه مورد آزمون قرار گرفت که تغییرات ژیوپلیتیک متعاقب جنگ 2020 جمهوری آذربایجان -ارمنستان هم زمان با پیچیده تر ساختن بحران منجمد ناگورنو-قره باغ به تقویت مواضع باکو منجر شده و دستیابی به راه ‏حل مسالمت ‏آمیز حل مناقشه ‏منجمد ناگورنو-قره باغ را دشوارتر و توسل به گزینه نظامی را از سوی باکو در پی داشت.
    کلیدواژگان: مناقشه منجمد ناگورنو-قره &rlm، باغ، ژئوپلیتیک، آذربایجان، ارمنستان، جنگ 45 روزه 2020 میان باکو و ایروان
  • حسین کریمی فرد* صفحات 113-138

    بایدن پس از به قدرت رسیدن در سال 2021 با مسایل متعددی مثل خروج آمریکا از خاورمیانه و افغانستان، افزایش قابلیت و توانمندی های چین و مهار این رقیب راهبردی، مسیله هسته ای ایران (برجام) و  تهاجم روسیه به اوکراین مواجه شد.در ابتدا سیاست خارجی بایدن حول موضوع حقوق بشر و دموکراسی سامان یافت. اما وقوع جنگ روسیه و اوکراین باعث تغییر اولویت ها شد. بحران اوکراین به عنوان مهم ترین چالش باعث شد تا  بایدن با تلقی عمل روسیه به مثابه تهدیدی استراتژیک علیه جهان غرب و با برجسته کردن عمل گرایی در سیاست خارجی درصدد مدیریت آن برآید.چارچوب نظری این مقاله بین الملل گرایی لیبرال است. هدف این مقاله بررسی سیاست خارجی بایدن بعد از جنگ روسیه و اوکراین طبق چارچوب نظری بین الملل گرایی لیبرال است. سوال این مقاله عبارت است از: جنگ روسیه و اوکراین  باعث چه تغییری در اولویت ها سیاست خارجی بایدن شد؟ فرضیه این پژوهش آن است که بایدن با تلقی تهاجم روسیه به اوکراین به مثابه تهدید استراتژیک علیه نظم جهانی تلاش نمود ضمن اتحاد با کشورهایی اروپایی و سامان دهی مجدد ناتو، رهبری جبهه غرب را جهت تضعیف و تحریم روسیه بر عهده گیرد.از سوی دیگر با برجسته کردن عنصر عمل گرایی در سیاست خارجی جهت کنترل و مدیریت پیامدهای ناشی از برخورد با روسیه، موضوعاتی مثل امنیت و انرژی در مرکز و حقوق بشر و دموکراسی در حاشیه سیاست آمریکا قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی بایدن، حقوق بشر، دموکراسی، پراگماتیسم، انرژی
  • محمدحسین عارفی دوست ماسوله*، محمد احمدی صفحات 139-168
    ظرفیت های سرمایه گذاری، منابع انرژی و اهمیت ژیواکونومیک در منطقه خزر موجب گردیده است که قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، توجه ویژه ای برای این منطقه قایل باشند. چین به عنوان یک قدرت فرا منطقه ای در این منطقه تلاش نموده است تا دیپلماسی اقتصادی موفقی را در پیش گیرد و با بهره گیری از سرمایه گذاری و به کارگیری ابتکار استراتژی یک کمربند - یک جاده در اولویت اول و بهره گیری از دیپلماسی انرژی در اولویت دوم، موقعیت دیپلماسی اقتصادی خود در منطقه خزر را بهبود بخشد.  این پژوهش سعی دارد با تحلیل مدل دیپلماسی اقتصادی چین در منطقه خزر (با تمرکز بر قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان)، با روش پژوهشی که در زمره تحقیقات کتابخانه ای قرار دارد و با استفاده از تحقیق ترکیبی کمی و کیفی، به این سوال پاسخ دهد که عوامل اصلی موفقیت دیپلماسی اقتصادی چین در این منطقه چیست و الگوی دیپلماسی این کشور چه می باشد. با بررسی های صورت گرفته، چین مدل دیپلماسی اقتصادی خود در برابر این سه کشور را مبتنی بر ابتکار یک کمربند - یک جاده قرار داده است و حتی دیپلماسی انرژی محور خود را ذیل این ابتکار، پیش می برد. عامل اصلی موفقیت چین در اجرای این مدل دیپلماسی نیز، ایجاد اعتماد دوطرفه و اتخاذ رویکرد (برد - برد) است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، دیپلماسی انرژی، خزر، چین، ابتکار یک کمربند یک جاده
|
  • Ehsan Jafari Far *, Ali Bagheri Dolat Abadi Pages 3-30

    Among the countries of Central Asia and the Caucasus, the Republic of Azerbaijan has special importance for Israel due to its geographical location and being on the west and east routes. This regime has started relations with Azerbaijan for three decades and has entered a new stage in recent years. Given the above explanations the question arises, where is Azerbaijan's position and role in Israel's national security strategy? And what is Israel's approach to the development of relations with Azerbaijan? The underlying hypothesis is that Israel's approach to relations with Azerbaijan can be understood in light of the concept of strategic depth and the pursuit of Israel's security needs. From this point of view, the development of relations with Baku is important for the continuation of Israel's life. The results show that Israel seeks to turn Azerbaijan into the strategic depth of this regime in the South Caucasus to overcome its geopolitical weaknesses and repel its military threats. Also, this measure helps Tel Aviv to strengthen its deterrent strategy against Iran. Israel's nesting in Azerbaijan and the development of these relations in military-security dimensions can affect Iran's national security and lead to Iran's distance from Azerbaijan and make colder relations between the two countries. To conduct the article, the explanatory method has been used and the data was gathered through the library method.

    Keywords: strategic depth, Security, Military cooperation, Israel, Azerbaijan, Iran
  • Hamid Dorj * Pages 31-66
    The Nagorno-Karabakh conflict is one of the longest international crises officially started on February 20, 1988. As an important and influential actor in the geopolitical region of the South Caucasus, the Republic of Azerbaijan faced the crisis caused by the occupation of lands by Armenia after gaining independence. The Nagorno-Karabakh conflict later turned into an international crisis due to the intervention of some foreign powers. It is believed that Turkey's support for the Republic of Azerbaijan is an attempt to expand its sphere of influence both by increasing Baku's position in the conflict and by marginalizing the influence of Iran and Russia in the region. On the other hand, due to Iran's concern about insecurity spilling over into its northwestern borders while opposing foreign intervention in this crisis, it wants to resolve the conflict emphasizing diplomacy and direct negotiations between the parties to the conflict. The main question of the research is, what strategy do Iran and Turkeye follow regarding the Nagorno-Karabakh conflict? The research hypothesizes that Turkeye is trying to fundamentally change the situation in Nagorno-Karabakh in Baku's favor by developing comprehensive relations with the Republic of Azerbaijan and securing its regional goals and policies. On the other hand, while opposing any change in its northern borders, Iran has adopted a policy of neutrality towards Karabagh. However, the significant change in the military balance in favor of the Republic of Azerbaijan following the 2020 war has led Tehran to withdraw from its traditional policy of neutrality and openly support the sovereignty of the Republic of Azerbaijan over Nagorno-Karabakh. The qualitative analysis method was used to analyze the data of this research.
    Keywords: Iran, Turkey, Karabakh, National Security, Realism
  • Mahdi Feizollahi *, Hosein Pourahmadi Meibodi Pages 67-92

    The Karabakh crisis remained in a state of neither war nor peace for tens of years, but with the Second Karabakh War, it came out of the state of "frozen conflict" and the South Caucasus, especially the Karabakh region, underwent deep changes. Since this war is not a random thing but rooted in the historical developments of the region, the main question of the article is “how did the course of historical developments in the South Caucasus affect the geopolitics of that region in the 2020 Karabakh war?” In response, this hypothesis proposes that the zero-sum situation was the principle governing the geopolitical developments of the South Caucasus region and its lasting legacy. This article has evaluated the complex history of the South Caucasus its geopolitics and its economic and cultural components, Geo-economics, and Geo-culture, and examined its consequences for the Nagorno-Karabakh war in 2020. The findings of the research showed that the Second Karabakh war was an ethnic-territorial war and the economic components played an essential role in its formation. Also, the sum of zero is the ruling principle in this region. In this article, a deductive research approach has been used, which is with the application of the geopolitical study model in the framework of regional studies. The data analysis was descriptive-analytical and the data of this research was collected using internet and library sources.

    Keywords: geoculture, geoeconomics, geopolitics, Karabakh, South Caucasus, Zero-sum game
  • Ali Basiriniya *, Amin Sabaghzade Pages 93-112
    Following the outbreak of renewed conflicts between Azerbaijan and Armenia over Nagorno-Karabakh in late 2020, a trilateral agreement mediated by Russia was signed. This led to the withdrawal of Armenian forces and civilians from around 35% of the territory of Nagorno-Karabakh, putting approximately 70% of the area under Baku and its allies' control. This paper examines the geopolitical dimensions of the Nagorno-Karabakh frozen conflict and explores the prospects for resolving it given the geopolitical changes after the 45-day war in 2020 between Baku and Yerevan. The key research question is: What impact have the geopolitical changes following the 2020 Azerbaijan-Armenia war had on resolving the Nagorno-Karabakh frozen conflict? Using a descriptive-analytical approach and geopolitical framework, the hypothesis was tested that the geopolitical changes have complicated the conflict while strengthening Baku's position. The findings confirm the hypothesis, suggesting the geopolitical complexities make a peaceful solution more difficult while increasing the likelihood of further military action by Azerbaijan.
    Keywords: Nagorno-Karabakh Frozen Conflict, geopolitics, Republic of Azerbaijan, Armenia, The 45-Day War of 2020 between Baku, Yerevan
  • Hossein Karimifard * Pages 113-138

    American pragmatists consider the realist and liberal tradition in international relations to be inefficient and believe that most of the successes of American foreign policy have been achieved with a pragmatic approach and a peaceful method and emphasis on diplomacy. At first, Biden's foreign policy was organized around the issue of human rights and democracy, but the outbreak of the war between Russia and Ukraine caused a change in priorities. Therefore, by transitioning from liberalism to pragmatism in foreign policy, he tried to manage this crisis. The purpose of this article is to examine the change of priorities and approaches in Biden's foreign policy after the Russia-Ukraine war. The question of this article is: What did the Russia-Ukraine war cause? Has there been a change in the priorities of Biden's foreign policy? The hypothesis of this research, which tries to be proven with analytical and explanatory methodology and emphasis on objective and tangible political facts, is: that understanding the war between Russia and Ukraine as a strategic threat from the government Biden changed the approach in American foreign policy to manage this crisis. In such a way that pragmatism became the focal point and central core of Biden's foreign policy, and issues such as human rights and democracy are marginal issues.

    Keywords: Biden', s foreign policy, human rights, democracy, Pragmatism, energy
  • Mohammadhosein Arefidoust Masouleh *, Mohammad Ahmadi Pages 139-168
    The Caspian region's strategic investment potential, energy reserves, and geo-economic significance have garnered attention from both regional and global powers. Among these, China, a trans-regional force, has displayed a keen interest in the region, employing a strategic blend of economic and energy diplomacy. By prioritizing the implementation of the One Belt - One Road initiative for investments and application, and subsequently emphasizing energy diplomacy, China has sought to bolster its economic diplomacy in the Caspian region. This article delves into China's economic diplomacy approach in the Caspian region, particularly concentrating on Kazakhstan, Turkmenistan, and Azerbaijan. Employing a mixed-methods research approach encompassing both qualitative and quantitative analysis, this study examines the pivotal success factors underpinning China's diplomatic efforts in the region. The investigation reveals that China's economic diplomacy hinges on the One Belt - One Road initiative, with energy diplomacy integral to its execution. Notably, the foundation of China's successful diplomatic model lies in the cultivation of mutual trust and the pursuit of mutually beneficial outcomes.
    Keywords: Economic Diplomacy, Energy Diplomacy, Caspian basin, China, One Belt One Road initiative