فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1387)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 19
|
  • کامران یثربی، علیرضا جزایری، عباس پورشهباز، بهروز دولتشاهی صفحه 363
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی توان بخشی روانی- اجتماعی در کاهش علایم منفی و بهبود مهارت های اجتماعی بیماران بستری مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش 30 آزمودنی به عنوان گروه آزمایشی و30 آزمودنی به عنوان گروه مقایسه همتاسازی شده و در یک طرح نیمه آزمایشی بررسی شدند. برای ارزیابی علایم منفی و مهارت های اجتماعی به ترتیب از مقیاس ارزیابی علایم منفی و فهرست مهارت های اجتماعی بهره گرفته شد. مداخله های انجام شده (توان بخشی روانی- اجتماعی) به کمک پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری سه ماهه ارزیابی شدند.

    یافته ها

    پس از سه ماه اجرای برنامه توان بخشی، علایم منفی گروه آزمایشی نسبت به گروه مقایسه به طور معنی داری (001/0p<) کاهش یافت. هم چنین مهارت های اجتماعی گروه آزمایشی به طور معنی داری (001/0p<) بالاتر از گروه مقایسه قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    سازگاری برنامه توان بخشی، مداخله های فشرده، به کارگیری گسترده ژتون، ایجاد محیط یادگیری اجتماعی و فعال سازی بیماران، از عوامل موثر در اثربخشی این مداخله ها هستند. هم چنین می توان توان بخشی روانی- اجتماعی را مداخله ای موثر برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا در ایران دانست.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، روانی، اجتماعی، توان بخشی
  • مهدی تهرانی دوست، زهرا شهریور، جواد محمودی قرایی، جواد علاقبندراد صفحه 371
    هدف

    از آن جا که کیفیت فرزندپروری تاثیر زیادی بر تکامل طبیعی کودک دارد، در این پژوهش تاثیر مجموعه آموزشی تربیت سازنده فرزندان که Triple-P نامیده می شود، در بهبود شیوه های فرزندپروری، مشکلات رفتاری کودکان، علایم روانی مادران و مشکلات زناشویی بررسی شده است.

    روش

    در یک پژوهش مداخله ای- نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون)120 نفر از مادران شاغل دانشگاه علوم پزشکی تهران که دارای دست کم یک فرزند بودند، بررسی شدند. گردآوری داده ها به کمک پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی، مقیاس فرزندپروری، مقیاس والدبودن، فهرست مشکلات والدین، مقیاس انطباق بین فردی؛ مقیاس افسردگی- اضطراب- استرس، پرسش نامه توانایی ها و مشکلات و پرسش نامه میزان رضایت شرکت کننده، پیش از جلسات و پس از آن انجام شد. آموزش روش های تربیت سازنده در طی هشت جلسه دو ساعته ارایه شد. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران شرکت کننده 27/5±76/36 بود. نتایج مربوط به مقیاس توانایی ها و مشکلات (SDQ) در کودکان نشان داد که تغییر متوسط نمره کلی SDQ در پایان مداخله از نظر آماری معنی دار است (01/0p<). بر پایه نتایج تغییر کلی میانگین متغیر های مربوط به مقیاس های فرزندپروری (01/0p<)، مقیاس والدبودن (01/0p<)، مشکلات والدین (01/0p<) و عدم توافق بین والدین (01/0p<) به لحاظ آماری معنی دار بودند. در مقیاس انطباق بین فردی میانگین نمره انطباق از 88/4±15/21 به 58/4±25/21 رسید که از نظر آماری معنی دار نبود. تفاوت در شاخص های افسردگی، اضطراب و فشار روانی نیز معنی دار بود (01/0p<).

    نتیجه گیری

    مداخله های آموزشی تربیت سازنده می توانند در زمینه های مختلف در بهبود عملکرد والدین موثر باشند.

  • مصطفی ذوالفقاری مطلق، علیرضا جزایری، کتایون خوشابی، محمدعلی مظاهری، مسعود کریملو صفحه 380
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمان مبتنی بر دلبستگی در کاهش علایم اختلال اضطراب جدایی بدون مداخله مستقیم در مدیریت اضطراب کودک بود.
    روش
    این طرح پژوهشی بر پایه طرح خط پایه چندگانه با ورود پله ای به درمان، اجرا و بررسی شدت علایم اضطرابی کودک به کمک یک پرسش نامه انجام شد. آزمودنی های پژوهش شش مادر و کودک دارای اختلال اضطراب جدایی بودند که به تصادف از میان مادران و کودکان مراجعه کننده به مهد های کودک منطقه هشت تهران به وسیله مصاحبه بالینی و ابزار غربالگری مسایل هیجانی کودکان انتخاب شدند و جلسه های مداخله که بر پایه برنامه درمان مبتنی بر دلبستگی تدوین شده بود و برنامه آموزش مدیریت والدین انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که مداخله مبتنی بر دلبستگی و آموزش مدیریت والدین توانسته اند در شدت علایم اضطراب جدایی کودکان از نظر آماری کاهش معنی دار پدید آورند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر دلبستگی بدون مداخله مستقیم در مدیریت اضطراب کودک یا آموزش مدیریت اضطراب کودک به والدین، می تواند علایم اضطراب جدایی کودک را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، اختلال اضطراب جدایی، درمان مبتنی بر دلبستگی
  • احمد عاشوری، مهدی ترکمن ملایری، زهرا فدایی صفحه 389

    پژوهش حاضر با هدف شناخت چگونگی فرایند جست و جوی اطلاعات پیوسته دانشجویان کارشناسی ارشد علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه های دولتی شهر تهران انجام پذیرفته است. با توزیع پرسشنامه بین 36 دانشجوی ویژگی های جمعیت شناختی، میزان دانش جست و جو و زمینه های علاقه مندی آنها در اینترنت مشخص گردید. بر پایه یافته های پرسشنامه چهار سناریوی جست و جو در زمینه های موضوعی علمی پژوهشی، اخبار و سرگرمی طراحی و در اختیار دانشجویان قرارگرفت. با استفاده از بستهء نرم افزاری Track 4 win کلیهء حرکات و رفتار جست و جوی دانشجویان در چند پایگاه اطلاعاتی در محیط access Microsoft در قالب گزارش ثبت و ضبط شد. در پایان جست و جوها از یکایک دانشجوبان مصاحبه ای با چهار پرسش (سه پرسش بسته و یک پرسش باز به عمل آمد. باکاربرد روش تحلیل گزارش و بستر قرار دادن مدلی برگرفته از مدل فرابند اطلاع جویی مارکیونی نی مشخص شدکه دانشجویان در فرایند جست و جوی خود به ترتیب در مراحل ارزیابی نتایج 63/35 درصد فرمول بندی و اجرای پرسش با 42/27 درصد، گزینش منبع با 32/17 درصد؟ اسنخراج اطلاعات با 99/14 درصد، دریافت مسئله با 82/2 درصد، و توقف انعکاس با 87/1 درصد در حال تردد و توقف بودند. بر پایه گزارش های به دست آمده رفتارهای کاربران به لحاظ تعداد رکورد زمان، سناریو ضریب موفقیت، مدرک نوع سایت های مورد بازدید تکرار استفاده از سایت یا سایت های خاص راهبرد کاوش نوع و میزان خطا وکلید واژه ها مورد بررسی قرار گر فت.

  • احد نویدی صفحه 394
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیرآموزش مدیریت خشم بر مهارت های سازگاری آن دسته از دانش آموزان پسر دوره متوسطه که در زمینه مدیریت خشم کاستی های اساسی داشته و در اثر برون ریزی افراطی خشم، آمادگی پرخاشگری وخشونت داشته و یا زمینه های بیشتری برای ناسازگاری داشتند، انجام شد.
    روش
    برای انجام این بررسی، پرسش نامه ابراز حالت- صفت خشم به عنوان یک ابزار سرند بر روی 170دانش آموز پایه های دوم و سوم دبیرستان اجرا شد. افرادی که بر پایه نمره های این آزمون در رتبه درصدی 75 و بالاتر قرار داشتند، به عنوان گروه هدف تعریف و از میان آنها 32 نفر به تصادف انتخاب و در دو گروه جای داده شدند و برنامه آموزش مدیریت خشم به عنوان عامل آزمایشی، برای 16 عضوگروه آزمایش ارایه شد. برای اندازه گیری مهارت های سازگاری، از پرسش نامه سازگاری دانش آموزان بهره گرفته شد. برای پردازش داده ها، تحلیل کوواریانس وآزمون t به کار برده شد.
    یافته ها
    نسبت F مشاهده شده از نظر آماری معنی دار بود (01/0p<) و پس از کنترل یا تعدیل سهم پیش آزمون، میانگین های دو گروه در نمره های پس آزمون تفاوت داشتند. این بررسی نشان داد که 58% تغییرات نمره های ناسازگاری افراد در پس آزمون به وسیله برنامه آموزش مدیریت خشم و نمره های ناسازگاری افراد در پیش آزمون تبیین می شود که نزدیک به 27% آن مربوط به سهم ویژه متغیر آزمایشی است.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزش مدیریت خشم می تواند، مهارت های آزمودنی ها را در زمینه سازگاری گسترش دهد و از شدت ناسازگاری آنان بکاهد.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، مهارت های خودنظم دهی خشم، مهارت های سازگاری، برون ریزی خشم
  • حسن شفیعی، محمدعلی گودرزی، سید محمدرضا تقوی صفحه 404
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اضطراب خصلتی کودکان در سوگیری توجه نسبت به چهره های هیجانی (خشمگین، شاد، خنثی) انجام شده است.

    روش

    سی کودک دارای اضطراب خصلتی بالا و 30 کودک دارای اضطراب خصلتی پایین، به کمک آزمون اضطراب خصلتی کودکان و انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته برگزیده شدند و آزمایه اصلاح شده دات پروب تصویری بر روی آنها اجرا گردید. تحلیل واریانس چندعاملی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر برای تحلیل داده ها به کار برده شد.

    یافته ها

    این بررسی نشان داد که تعامل اضطراب خصلتی و نمرات سوگیری توجه، تنها در چهره خشمگین معنی دار بوده (001/0p<) و در سایر چهره ها معنی دار نمی باشد. هم چنین میزان اضطراب خصلتی همبستگی مثبت و معنی داری با نمرات سوگیری توجه نسبت به چهره خشمگین داشت (001/0p<).

    نتیجه گیری

    کودکان دارای اضطراب خصلتی بالا نسبت به چهره هیجانی خشمگین گوش به زنگی توجهی نشان می دهند، در حالی که کودکان دارای اضطراب خصلتی پایین نسبت به همین چهره اجتناب توجهی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب خصلتی کودکان، سوگیری توجه، چهره های هیجانی
  • مرضیه سادات سجادی نژاد، نورالله محمدی، سید محمدرضا تقوی، ناهید اشجع زاده صفحه 411
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی شیوه درمان شناختی- رفتاری گروهی بر پیامدهای ناخواسته سردردهای عودکننده، از جمله ناتوانی ناشی از سردرد و افسردگی در زندگی روزمره بیماران مبتلا به سردرد بود.
    روش
    از میان دانشجویان دختر دانشگاه شیراز، 20 نفر بر پایه مصاحبه تشخیصی و تشخیص نورولوژیست، در چهارچوب ملاک های تشخیصی انجمن بین المللی سردرد برای میگرن یا سردرد تنشی، انتخاب شدند. آزمودنی ها به مدت نه هفته، هر هفته در یک جلسه درمان 90 دقیقه ای شرکت کردند. در این پژوهش، از پرسش نامه سنجش ناتوانی ناشی از سردرد و پرسش نامه افسردگی بک بهره گرفته شد. آزمودنی ها در سه موقعیت پیش آزمون، میان آزمون و پس آزمون به پرسش نامه ها پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر بهره گرفته شد.
    یافته ها
    شیوه درمان شناختی- رفتاری گروهی به طور معنی داری سبب کاهش ناتوانی ناشی از سردرد و افسردگی در بیماران مبتلا به سردرد گردید (001/0p<).
    نتیجه گیری
    شیوه درمان شناختی- رفتاری می تواند به عنوان شیوه ای مستقل یا در کنار سایر شیوه های درمانی مانند دارودرمانی در درمان متغیرهای جانبی سردردهای تنشی و میگرن مانند افسردگی و ناتوانی ناشی از سردرد به کار برده شود.
    کلیدواژگان: میگرن، سردرد تنشی، گروه درمانی، درمان شناختی، رفتاری، افسردگی
  • غلامرضا چلبیانلو، محمدعلی گودرزی، حسن حق شناس، سید محمدرضا تقوی صفحه 419
    هدف
    نظر به اهمیت مشکلات حافظه در ایجاد و تداوم اختلال وسواسی- اجباری، پژوهش حاضر با هدف بررسی برخی از کارکردهای حافظه بیماران مبتلا به این اختلال انجام شده است.
    روش
    برای بررسی سوگیری و اطمینان به حافظه و آثار مسئولیت پذیری بر آن در بیماران مبتلا به وسواس وارسی، نه بیمار مبتلا به وسواس وارسی، 11 بیمار مبتلا به وسواس شستشو، هفت بیمار مبتلا به اضطراب منتشر و 10 فرد عادی در دو موقعیت مسئولیت پذیری بالا و پایین با بهره گیری از سه طبقه اشیای بی خطر، خطرناک و خنثی در سه مرحله انجام تکلیف، به روش بررسی شبه آزمایشی، ارزیابی شدند. داده ها به کمک تحلیل واریانس چندمتغیره عاملی با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیماران مبتلا به وسواس وارسی نسبت به یادآوری اشیای خطرناک، سوگیری بیشتری داشتند (01/0p<). در زمینه اطمینان به حافظه نیز، بیماران مبتلا به وسواس وارسی از اطمینان کمتری نسبت به حافظه خود برخوردار بودند (05/0p<). این میزان در مورد اشیای خطرناک و در موقعیت مسئولیت پذیری بالا کمتر بود (01/0p<). شمار دفعات انجام تکلیف، اثر تعاملی معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مشکل اصلی این بیماران در فرآیند فراحافظه آنان می باشد و در این میان کاهش اطمینان به یادآوری ها، نقش اصلی را در تبیین این بیماری بر عهده دارد. نتایج این پژوهش در تایید شکل گیری یک ساز و کار خودتداوم بخش در وسواس وارسی می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، وسواس وارسی، مسئولیت پذیری، سوگیری حافظه
  • حسن حق شناس، محمدعلی غفاری صفحه 428
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی کنش های حرکتی، شناختی و اجرایی گروهی از رانندگان آسیب پذیر به حوادث از راه سنجش های عصب- روان شناختی انجام شده است.
    روش
    70 راننده متخلف و آسیب پذیر به حوادث و 30 راننده که شایستگی رانندگی آنها برای کارشناس محرز بود، به کمک آزمون هایی که زمان واکنش، بازشناسی، حافظه، توجه و تمرکز، هم چنین آزمون هایی که تصمیم گیری و انتخاب پاسخ درست را می سنجیدند ارزیابی شدند.
    یافته ها
    از میان آزمون های به کار گرفته شده، نمره های آزمون های خطای تداوم در جورکردن کارت های ویسکانسین (01/0p<) و زمان برای جستجو در حوزه بینایی (01/0p<) به نحو معنی داری رانندگان شایسته را از رانندگان متخلف جدا نمودند. آزمون جستجوی حوزه بینایی در مقایسه با سایر آزمون ها بالاترین ضریب همبستگی را با هوش نشان داد (001/0p<، 35/0=r) در حالی که این آزمون (جستجوی حوزه بینایی) همبستگی معنی داری با آزمون های دیگر به جز خطای پاسخ در توجه پیوسته (001/0p<، 24/0=r) و خطای تداوم پاسخ در آزمون جورکردن کارت های ویسکانسن (05/0p<، 22/0=r) نشان نداد. سن دارای ضریب همبستگی مثبت و معنی دار با هوش (001/0=p، 39/0=r)، خطای پاسخ در توجه پیوسته (001/0=p، 38/0=r) و جستجوی حوزه بینایی (05/0=p، 23/0=r) در نمونه مورد بررسی بود.
    نتیجه گیری
    آزمون های عصب- روان شناختی می توانند به خوبی رانندگان متخلف را از رانندگان شایسته جدا نمایند. اما بهتر است به دلیل محدودیت در هنجاریابی این ابزار، در تعمیم یافته ها جانب احتیاط را داشت.
    کلیدواژگان: آزمون های شناختی، آزمون های عصب، روان شناسی، تصادفات
  • محمدعلی زکی صفحه 439
    هدف
    هدف مقاله حاضر بررسی پایایی و روایی مقیاس حمایت اجتماعی است.
    روش
    آزمودنی های پژوهش 200 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه های اصفهان بودند که به روش خوشه ای- تصادفی نمونه گیری شده و به کمک مقیاس حمایت اجتماعی کاترونا و راسل ارزیابی شدند. برای آزمون روایی ابزار پژوهش، پرسش نامه احساس خوشبختی گلدبرگ به کار برده شد. تحلیل داده ها به کمک روش های آماری توصیفی، آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک متغیره و چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی پایایی ابزار (آلفای کرونباخ) برای کل آزمودنی ها، پسران و دختران به ترتیب 85/0، 87/0و 82/0 به دست آمد. بررسی روایی سازه به کمک تحلیل عاملی نشان دادکه شش زیرمقیاس حمایت اجتماعی قابل تقلیل در یک عامل هستند و عامل یادشده را می توان حمایت اجتماعی نامید. رابطه معنی داری بین حمایت اجتماعی واحساس خوشبختی وجود داشته (449/0=r)که گویای روایی ابزار پژوهش می باشد.
    نتیجه گیری
    مقیاس حمایت اجتماعی دارای پایایی و روایی بسیارمطلوبی است و متناسب با فرهنگ ایران کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، پایایی، احساس خوشبختی، دانشجویان
  • مریم روانی پور، شایسته صالحی، فریبا طالقانی، حیدرعلی عابدی صفحه 447
    هدف
    نظر به افزایش جمعیت سالمندان در ایران و جهان و خطر دچارشدن آنها به بیماری های مزمن، این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های سالمندان ایرانی درباره مفهوم توانمندی انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع کیفی به شیوه تحلیل محتوا انجام شد که طی آن 26 شرکت کننده در مدت 12 ماه به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و بررسی شدند. داده ها به کمک مصاحبه گردآوری گردیدند.
    یافته ها
    محورهای اصلی به دست آمده از این بررسی عبارت بودند از: احساس استقلال، آگاهی از تغییرات شخصی، سازگاری، رضایت ادراک شده، ایفای نقش و حس کنترل.
    نتیجه گیری
    شناخت ساختار قدرت از دید سالمندان پایه محکمی را برای مراقبت های پرستاری فراهم می آورد. در این پژوهش رضایت ادراک شده و حس کنترل که به بالارفتن کیفیت زندگی می انجامد، پایه ساختار نیرو را پدید می آورد. یافته های این پژوهش می توانند برای طراحی الگوی توانمندسازی سالمندان ایرانی به کار روند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سالمند، تحلیل محتوا، بررسی کیفی
  • حمیدرضا جمیلیان، جلیل فتح آبادی، محمدرضا خوانساری صفحه 454
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان شیوع علایم اختلال های روانی- رفتاری در جوانان 15 تا 29 ساله استان مرکزی انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع توصیفی- مقطعی است و در آن 1800 نفر (907 مرد و 893 زن) از ده شهرستان استان مرکزی به صورت تصادفی- طبقه ای- نسبتی نمونه گیری و به کمک فهرست تجدیدنظرشده علایم نود سؤالی (SCL-90-R) ارزیابی شدند. تحلیل داده ها با بهره گیری از روش های آمار توصیفی، آزمون t و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.
    یافته ها
    3/21% افراد (7/26% زنان و 0/16% مردان) دست کم از علایم یک اختلال روانی رنج می بردند. زن بودن (01/0p<) و تاهل (01/0p<) با میزان شیوع بیشتر اختلال های روانی رابطه معنی دار داشتند. نمره ضریب کلی علایم مرضی در افراد بی کار بیشتر از شاغلین و در افرادی که والدین آنها از هم جدا شده اند، بالاتر از افرادی بود که با هر دو والد زندگی می کردند.
    نتیجه گیری
    اختلال های روانی- رفتاری در بین جوانان استان مرکزی شایع است.
    کلیدواژگان: اختلال های روانی، تشخیص، روانپزشکی نوجوانان
  • محمود حکمی زنجانی، سید ابوالفضل قریشی، سید نورالدین موسوی نسب صفحه 459
    اختلال های روانی یکی از مشکلات مهم بهداشتی هستند و موجب کاهش کیفیت زندگی و زیان های اقتصادی می شوند (استفنز1 و جوبرت2، 2001؛ استون3، سیوسو-ماتئوس4 و چاترجی5، 2004). بررسی ها اثر مثبت فعالیت های حرکتی را بر بیماری های مزمن قلبی و عروقی، دیابت و چاقی نشان داده اند، اما در رابطه با اثر فعالیت های حرکتی و ورزشی در پیش گیری، مدیریت و درمان اختلال های روانی بررسی های اندکی انجام شده است (بلومنتهال6، بابیاک7 و کارنی8، 2004؛ کاوراس9 و همکاران، 2007). همین بررسی ها فعالیت های حرکتی را دارای اثرات سودمندی در کاهش علایم اختلال های خلقی مانند افسردگی، اضطراب و استرس گزارش کرده اند (آلدانا10، سوتون11 و جکوبسون12، 1996؛ بارتولومو13، موریسون14 و کیکولو15، 2005؛ لاولور16 و هوپکر17، 2001؛ کوزوکا18 و همکاران، 2006؛ دان19، تریودی20 و انیل21، 2001؛ دایومیت22 و همکاران، 2005). از سوی دیگر سازمان جهانی بهداشت (2009) میزان شیوع کم تحرکی را در افراد معمولی بین 60 تا 80% گزارش نموده و آن را یکی از علل مهم تهدید سلامتی در جهان دانسته است. با توجه به اطلاعات اندکی که در زمینه فعالیت های حرکتی بیماران روانی وجود دارد، انجام این بررسی در ایران می تواند به برنامه ریزان بهداشتی جامعه کمک کند تا با آگاهی از میزان کم تحرکی بیماران روانی، گروه های در معرض خطر جامعه را شناسایی نموده و اقدامات پیش گیری کننده بهداشتی و درمانی را برای آنان انجام دهند. پژوهش حاضر در این راستا و با هدف بررسی چگونگی فعالیت های حرکتی ورزشی، روزمره و شغلی بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی روانپزشکی زنجان انجام شده است.
  • واژگان مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
    صفحه 463
  • گروه داوران همتای مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران در سال 1387
    صفحه 464
  • معرفی پایان نامه ها
    صفحه 465
  • اخبار و گزارش ها
    صفحه 466
  • اخبار و گزارش هایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 468
  • معرفی کتاب
    صفحه 470
|
  • Kamran Yasrebi, Ali Reza Jazayeri A., Abbas Pourshahbaz B., Behrouz Dolatshahi B Page 363
    Objectives

    This study examined the effectiveness of psychosocial rehabilitation in reducing negative symptoms and improving social skills in chronic schizophrenia patients.

    Method

    In this experiment 30 subjects were selected as the experimental group and 30 subjects were selected as the control group. The subjects were matched, and examined in a quasi-experimental study. To examine negative symptoms and social skills, the Scale for Assessment of Negative Symptoms (SANS) and Social Skills Checklist were used respectively. The applied interventions (psycho-social rehabilitation) were evaluated using pretest and post-test and a three months follow-up.

    Results

    After three months of rehabilitation, the experimental group demonstrated a significant decrease (p<0.001) in negative symptoms as well as a significant improvement (p<0.001) in social skills in comparison with the control group.

    Conclusion

    Compatibility of the rehabilitation program, intensive intervensions, extensive use of tokens, providing a social learning milieu, and activating the patients are among the critical factors of the effectiveness of the mentioned interventions. The results also suggest that psychosocial rehabilitation can be an effective intervention for patients with schizophrenia in Iran.

  • Mehdi Tehrani, Doost, Zahra Shahrivar A., Javad Mahmoudi Gharaie B., Javad Alaghband, Rad C Page 371
    Objectives

    Parenting style has a significant impact on the natural development of children. Therefore, this study aims to evaluate the efficacy of Positive Parenting Program also known as Triple-P, on the improvement of parenting methods, children’s behavioral problems, mothers’ psy-chological problems and marital issues.

    Method

    In an interactive semi-experimental study (pretest, post-test), 120 mothers working at Tehran University of Medical Sciences, who had at least one child, were evaluated. Data were gathered before and after the sessions, using Demographic Questionnaire, Parenting Scale, Being a Parent Scale, Parent Problem Checklist, Dyadic Adjustment Scale, Depression-Anxiety-Stress Scale, Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), and Client Satisfaction Questionnaire. Constructive parenting methods were taught in 8 two-hour sessions. Data were analyzed using descriptive statistics and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The mean age of mothers participating in the study was 36.765.27. The results related to SDQ in children showed that a change in the mean total score of SDQ at the end of the intervention is statistically significant (p<0.01). Based on the general change, the mean scores related to the measures of Parenting Scale (p<0.01), Being a Parent (p<0.01), Parent Problem (p<0.01), and disagreement between parents (p<0.01) were statistically significant. In the dyadic adjustment scale the mean score of adjustment changed from 21.154.88 to 21.254.58, which was not statistically significant. The differences in the indicators of depression, anxiety and psychological pressure were also significant.

    Conclusion

    Positive parenting education can be effective in the improvement of different aspects of parenting.

  • Mostafa Zolfaghari Motlagh, Ali Reza Jazayeri A., Katayoun Khoshabi B., Mohammad Ali Mazaheri C., Masoud Karimlou D Page 380
    Objectives
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of attachment based therapy on the reduction of separation anxiety disorder symptoms without a direct intervention in the child’s anxiety management.
    Method
    This study was carried out based on a multiple baseline approach with a step-wise initiation of treatment, along with the evaluation of the severity of children’s anxiety symptoms using a questionnaire. The subjects comprised six couples of mothers and children with separation anxiety, who were randomly selected from among mothers and children presented to kindergartens in area 8 in the city of Tehran, using clinical interview and screening tools for emotional problems of children. Intervention sessions based on attachment based therapy as well as parental management training were carried out.
    Results
    Results of variance analysis showed that separation anxiety disorder symptoms underwent significant reduction in both attachment based therapy and parental management training (P<0.01).
    Conclusion
    Attachment based therapy without direct intervention in the management of child anxiety or the instruction of child anxiety management to parents, can reduce the symptoms of separation anxiety in children.
  • Ahmad Ashouri, Mehdi Torkman Malayeri A., Zahra Fadaee Page 389
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of assertive training group therapy in aggression reduction and academic achievement among high school students in the city of Shiraz.

    Method

    In an experimental study, 32 subjects were selected using the Aggression Questionnaire (AGQ) and clinical interview, from among 125 high school students. The subjects were randomly assigned to one experimental and one control group. Also, 32 normal students from the same high schools and classes were randomly selected as the normal control group. Assertive training group therapy was ad-ministered to the experimental group in twelve 90-minutes sessions. The normal and aggressive control groups did not receive any therapy. All three groups completed the study’s questionnaires after the intervention period. Data were analyzed using statistical tests of t-test, analysis of variance, and Scheffe post hoc test.

    Results

    Analysis of variance in post test assessment showed significant difference between the variables of aggression and academic achievement in the three groups (p<0.01). In other words, aggression decreased in the experimental group and a significant improvement in education took place.

    Conclusion

    Assertive training group therapy is effective in decreasing aggression and improving academic achievement.

  • Ahad Naveedy Page 394
    Objectives
    The aim of the present study was to determine the efficacy of an anger management training on adjustment skills in a sample of high school male students with significant anger management problems, and proneness to aggression and violence due to drastic expression of anger.
    Method
    The State-Trait Anger Inventory was administered to 170 grade 2 and 3 high school students as a screening tool. Subjects who scored at the 75th percentile or higher in this test were considered as the target population, from whom 32 individuals were randomly selected and divided into two groups. The anger management training program was administered to 16 members of the group as a screening instrument. Students’ Adjustment Questionnaire was used to measure adjustment skills. Data were analyzed using covariance analysis.
    Results
    The observed F proportion was statistically significant (p<0.01). After the control or modification of the pretest’s contribution, the mean scores of the two groups were different in post-tests. This study showed that 58% of changes in maladjustment scores in individuals in post-test are explained through anger management training program and the maladjustment scores of individuals in pretest, with a 27% specific share of experiment variable.
    Conclusion
    Anger management training program can improve adjustment skills of subjects and decrease the degree of maladjustment.
  • Hassan Shafiee, Mohammad Ali Goodarzi A., Seyed Mohammad Reza Taghavi Page 404
    Objectives

    The aim of this study was to examine the effect of trait anxiety in children, on attentional biases to emotional facial expressions (angry, happy, neutral).

    Method

    30 children with high trait anxiety and 30 children with low trait anxiety were selected using Trait Anxiety Inventory for Children and a semi-structured interview. The participants completed the Pictorial Version of the Modified Dot-probe Task. Data were analyzed using multifactor analysis of variance and repeated measures analysis of variance.

    Results

    This study showed that the interaction between trait anxiety and scores of attentional bias, are significant only for angry facial expressions (p<0.001) and are not significant for other facial expressions. Also, the level of trait anxiety has a positive significant correlation with scores of attentional bias toward angry faces (p<0.001).

    Conclusion

    Children with high anxiety traits show a significant vigilance toward angry faces, while children with low anxiety traits show an attentional bias away from the same faces.

  • Marzyeh S. Sajadinejad A., Nurallah Mohammadi, Seyed Mohammad Reza Taghavi B., Nahid Ashgazadeh C Page 411
    Objectives
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on undesirable impacts of recurrent headaches, such as headache disability and depression in the every day life of patients with headache.
    Method
    20 individuals were selected based on the diagnosis of a neurologist and International Headache Society’s diagnostic criteria for migraine and tension headache, from among female students of Shiraz University. The subjects participated in 90-minute treatment sessions held once a week for 9 weeks. Headache Disability Inventory and Beck Depression Inventory were used in this study. Participants completed the questionnaires in pretest, mid-test, and post-test conditions. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.
    Results
    Cognitive behavioral group therapy significantly decreased the disability and depression in patients with headache (p<0.001).
    Conclusions
    Cognitive-behavioral group therapy can be used for the treatment of the impacts of migraine and tension headaches such as depression and disability, either alone, or in combination with other treatment methods such as phar-macological treatment.
  • Gholamreza Chalabianloo, Mohammad Ali Goodarzi A., Hassan Hagh-Shenas B., Seyed Mohammad Reza Taghavi Page 419
    Objectives
    Considering the importance of memory problems in the development and maintenance of obsessive-compulsive disorder, the present study has been carried out with the goal of evaluating a number of memory functions in patients with the mentioned disorder.
    Method
    In order to study memory bias and confidence, and the effects of responsibility on them in patients with checking obsessions, 11 OCD patients with washing rituals, 7 patients with generalized anxiety disorder, and 10 normal individuals were examined in two responsibility conditions (high and low) for secure, insecure and neutral objects in three stages, using quasi-experimental method. Data were analyzed using MANOVA with repeated measures.
    Results
    OCD patients with checking rituals had memory bias to insecure objects recall (p<0.01). Also, regarding memory confidence, patients with checking rituals had lower confidence about their memory (p<0.05), which was more severe for insecure objects and high responsibility conditions (p<0.01). The number of times of task execution did not show a significant interactive effect.
    Conclusion
    It seems that the most important problem of these patients is in the process of meta memory, where a low confidence to recalls plays the most important role in explaining the disorder. The results of the study support the development of a self perpetuating mechanism in checking OCD
  • Hassan Hagh-Shenas, Mohammad Ali Ghaffari A Page 428
    Objectives
    This study has been carried out with the aim of investigating motor, cognitive and executive functions of a group of accident-prone drivers.
    Method
    Seventy professional accident-prone drivers with major faults and 30 drivers recognized as good and safe drivers, were examined using tests that assessed reaction time, recognition, memory, attention and concentration, as well as tests assessing decision making and response selection.
    Results
    From among the applied tests, perseveration error scores in Wisconsin Card Sorting Test (p<0.01) and reaction time for visual search (p<0.01) significantly differentiate between the accident prone and safe bus drivers. Scores on the visual search test showed highest correlation with IQ among the measures utilized (r=0.35, p<0.01). However, the scores for visual search test did not show significant correlation with other tests except for response errors in continuous performance test (r=0.24, p<0.001), and perseveration errors in Wisconsin Card Sorting Test (r=0.22; p<0.05). Age showed a positive and significant correlation with IQ scores (r=0.39, p=<0.001), response errors in continuous performance test (r=0.38, p=0.001) and reaction time for visual search test (r=0.23, p=0.05).
    Conclusion
    Neuropsychological tests can diffe-rentiate accident-prone from safe drivers. However, regarding the limitation in the validation of this tool, one should be careful in generalizing the results.
  • Mohammad Ali Zaki Page 439
    Objectives
    The aim of the present article is to assess the reliability and validity of the Social Provision Scale (SPS).
    Method
    This experiment is a survey study. The subjects consisted of 200 male and female students of Isfahan University who were selected using randomized cluster sampling and were then evaluated using Cutrona and Russell's social provision scale. Goldberg's Well-being Questionnaire was used to assess the validity of the study’s instrument. Data were analyzed using descriptive statistics, t-test, Pearson’s correlation coefficient, and univariate and multivariate analysis of variance.
    Results
    Cronbach’s alpha for all subjects, males and females was 0.85, 0.87 and 0.82 respectively. Assessment of validity using factor analysis revealed that the six sub-scales of social support can be reduced to one factor, which could be refered to as social support. There was a significant relationship between social support and feeling of happiness (r=0.449) which indicates the validity of the instrument.
    Conclusion
    The Social Provision Scale support instrument has a highly significant validity and reliability and is suitable to Iranian culture.
  • Maryam Ravanipour, Shayesteh Salehi A., Fariba Taleghani B., Heidar Ali Abedi Page 447
    Objectives
    With regard to the increase in the elderly population in Iran and across the globe and their risk of suffering from chronic disease, this study was carried out with the aim of evaluating the view point of the Iranian elders about the concept of power.
    Method
    In this qualitative study which was carried out using a content analysis method, 26 participants were selected using goal based sampling, and were examined over a 12 month period. Data were collected through interviews.
    Results
    The main categories that emerged from this qualitative study, included: independence; being aware of personal changes; coping; perceived self ability; role playing; and mastery/owning.
    Conclusion
    Understanding the viewpoint of the elderly regarding the structure of power, provides a firm basis for nursing care. In this study, perceived satisfaction and being in control which leads to an enhancement in the quality of life, forms the basis of power structure. The findings of this study can be used to design a model for empowering Iranian elderly.
  • Hamid Reza Jamilian, Jalil Fathabadi A., Mohammad Reza Khansari Page 454
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the prevalence of mental disorders among individuals between 15 and 29 years of age in the Markazi province (in Iran).
    Method
    In a cross-sectional descriptive study, 1800 individuals (907 males and 893 females) were selected using proportional stratified sampling from 10 cities in the Markazi province (Iran). The subjects were examined using Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R). Data were analyzed using descriptive statistics, t-test, and Tukey follow-up test.
    Results
    21.3% of subjects (26.7% of females and 16.0% of males) were suffering from at least one mental disorder. Being a female (p<0.01) and being married (p<0.01) were significantly associated with the prevalence of most mental disorders. The total coefficient score of disorder criteria was higher in unemployed compared to employed individuals, and in individuals who had been separated from their parents compared to the ones living with both parents.
    Conclusion
    Mental disorders are prevalent among youngsters in Markazi province.