فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 86 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رجب نژاد، فاطمه جان احمدی صفحات 6-23
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اسناد تاریخی و نقش دولت شیعی قطب شاهیان هند در تاریخ اسلامی هند است.
    روش/رویکرد پژوهش: در این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه ای و بررسی اسناد تاریخی در موضوع تاریخ اسلام و هند و نسخه های خطی دو مرکز مهم در هند سعی در پاسخ به سوالات پژوهش گردیده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که با ظهور و گسترش اسلام در هند، مسیر تایخ هند، دستخوش تحولات بنیادی شد. فتوحات سپاهیان مسلمان به هند و به دنبال آن مسافرت و مهاجرت عالمان و دانشمندان اسلامی به هند زمینه آشنایی هندیان با مبانی اسلامی را فراهم نمود و دین اسلام هم به عنوان یک قدرت نظامی و هم یک مذهب مترقی به هند راه یافت.
    از زمان سلطان قطب الدین ایبک در سال 602 ه / 1181م تا پایان کار بهادر شاه ظفر در سال 1274ه / 1853م حضور شیعیان و شخصیت های تاثیر گذار و برجسته شیعی بسیار چشمگیر است.
    امروز آثار به جا مانده از موقوفات شیعی دولت قطب شاهیان از اهمیت بالایی برخوردار است و جهانگردان و تاریخ نگاران که به هند عزیمت می کنند به شوق دیدار این اماکن موقوفه روی آوردند. برخی از این آثار موقوفه جزو آثار ملی از سوی دولت هند به حساب آمده است.
    کلیدواژگان: دولت شیعی هند، قطب شاهیان، اسناد تاریخی، موقوفات شیعی
  • فریدون الهیاری، اصغر فروغی ابری، عزت الله عبدالهی نوروزی صفحات 24-50
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی تحلیلی جامعه شناسی تاریخی ساختار قدرت در ایل بختیاری از عصر قاجار تا انقلاب اسلامی است.
    روش / رویکرد پژوهش: این مقاله با روشی توصیفی و تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه ای و پس از ارزیابی داده های تاریخی و تجزیه و تحلیل آنان به سازماندهی و استنتاج از آن پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که ایل بختیاری یکی از ایلات بزرگ جنوب ایران بوده است که در طول تاریخ خود، فراز و فرود بسیاری داشته و نقش مهمی در تاریخ ایران و تحولات این کشور ایفا نموده است. ساختار اجتماعی سیاسی بختیاری ها از الگوی خاصی پیروی نموده است و در طول تاریخ دچار تغییر گردیده است، قدرت در بختیاری بر خلاف جوامع عشایری دیگر از سطوح و لایه های مختلفی تشکیل شده بود. اگرچه در گذشته خوانین در راس ساختار سیاسی و کلانتران، کدخدایان و ریش سفیدان به ترتیب بعد از آنها قرار داشتند، اما با قدرت گرفتن دولت مرکزی و گسترش پاسگاه های نظامی به تدریج از قدرت خوانین کاسته شد و ساختار سیاسی بختیاری ها دچار تغییر گردید، به طوری که امروز خوانین در ساختار قدرت بختیاری ها جایگاهی ندارند.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، ایل بختیاری، طبقات، خوانین
  • مجید حکیمی خرم صفحات 52-66
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی کارکرد قشقایی ها در رابطه با نهضت ملی ایران پس از کودتای 28 مرداد 1332 می باشد.
    روش رویکرد پژوهش: این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه ای و سپس تجزیه و تحلیل داده ها به پاسخ به سوالات پژوهش پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن است که با آشکار شدن موفقیت کودتا در روز 28 مرداد 1332، قشقایی ها، پس از آنکه از پیشنهادشان مبنی بر حرکت مصدق به سوی منطقه ایلی قشقایی نتیجه ای نگرفتند، خود عازم ایل شدند و در آنجا با خلع سلاح پاسگاه ها، در مقابل دولت کودتا حالت نظامی به خود گرفتند. آنها در مدت زمانی که اثر بخشی آن 4 ماه و دامنه اش بیش از یک سال طول کشید، تلاش کردند تا اقداماتی را علیه حکومت کودتا انجام دهند و در این راه دست به گردهمایی های ایلی، قراردادهای درون و برون ایلی و گفتگوهایی با حزب توده، که تلاش مشابهی را انجام می داد، زدند.
    کلیدواژگان: کودتای 28 مرداد 1332، نا آرامی های داخلی، ایل قشقایی، حکومت کودتا، نهضت ملی
  • فریده طالب پور صفحات 68-89
    دوره قاجار در ایران مصادف با نهضت صنعتی شدن اروپاست و صنایع نساجی ایران که در این دوره هنوز با دست انجام می شد، توان مقابله با محصولات ماشینی را نداشت. در این زمان انواع پارچه های خارجی به سوی بازار ایران روانه شد که به دلیل حمایت نکردن از صنایع بومی، کارگاه های پارچه بافی مملکت رونق گذشته خود را از دست دادند. این روند با واگذاری امتیازات بی رویه به دولت های خارجی، به خصوص روسیه و انگلیس، شدت بیشتری یافت.
    هدف
    بررسی وضعیت صنعت نساجی در ایران در دوره قاجار از طریق مطالعه اسناد و مدارک موجود است.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی توصیفی تحلیلی است. مبانی نظری پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و جمع آوری داده ها از طریق فیش برداری و بازخوانی اسناد انجام شده است.
    یافته های پژوهش: یافته های پژوهش نشان از رکود صنایع داخلی در اثر افزایش صادرات پارچه های اروپائی است.همچنین افزایش قیمت مواد اولیه،تجار رابه سمت گسترش صادرات مواد اولیه سوق داد و این امر بر رکود صنایع داخلی افزود.
    کلیدواژگان: قاجار، نساجی، ابریشم، انواع پارچه
  • محسن محمدی آچاچلویی، محمد حدادی صفحات 90-105
    عکس، از اسناد مهم در زمینه بازیافت تصویری فرهنگ و تمدن گذشته در تاریخ معاصر به شمار می رود. تغییرات ساختاری در عکس های تاریخی، با توجه به عوامل موثر بر آنها در طول زمان، منجر به آسیب های تصویری متعددی می شود. تغییر ساختارهای تشکیل دهنده عکس، آسیب های بصری در آن را به دنبال خواهد داشت که می تواند موجب تغییرات مفهومی و زیبایی شناختی در آن گردد.
    هدف
    این پژوهش به بررسی تغییرات شیمیایی منجر به آسیب در دو عکس پایه کاغذی متعلق به سال های انتهایی دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی می پردازد، که شامل معرفی عکس های مورد نظر، بررسی وضعیت آنها و دلایل آسیب دیدن این عکس ها با توجه به آزمایش های انجام شده می باشد.
    روش/ رویکرد پژوهش: ارزیابی ها و آزمایش ها، با استفاده از آزمایش SEM/EDS و FTIR بر روی نمونه ها انجام شد و بر اساس نتایج به دست آمده آسیب های موجود مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، معلوم شد که داروی ثبوت بیش از میزان مجاز بر روی عکس ها وجود دارد که این امر نشان دهنده شست وشوی ناکافی پس از ثبوت، در فرآیند ظهور عکس می باشد. باقی مانده این ماده، با نفوذ بر روی لایه تصویر در طول زمان، در حضور رطوبت، لکه های سولفیدی را تشکیل داده است. از طرف دیگر، تجزیه داروی ثبوت، باعث ایجاد نواحی زرد مایل به قهوه ای در تصاویر شده است و تجمع نقره در سطح محوشدگی تصاویر را موجب گردیده که در نمونه پهلوی از شدت بیشتری برخوردار است. استفاده از دی اکسید تیتانیوم، به عنوان رنگدانه سفید در پایه کاغذ عکس مربوط به دوره پهلوی اول، انفصال لایه ها را تشدید کرده است. در واقع، عدم شست وشوی کافی پس از ثبوت و ضعف تکنیکی در مراحل تولید عکس و نگهداری آن مهم ترین عوامل اولیه شکل دهنده آسیب های کنونی در این تصاویر تشخیص داده شد
    کلیدواژگان: عکس، پایه کاغذ، تخریب شیمیایی، ثبوت، قاجار، پهلوی
  • سعیده تقی زاده، سعید رضایی شریف آبادی، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 106-126
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی روش های متداول سازماندهی سکه ها و اسکناس ها در موزه ها و پیشنهاد نظام هماهنگ، به منظور سازماندهی یکپارچه و مناسب این اشیا در موزه هاست.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی پیمایشی و توصیفی است. مبانی نظری پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و جمع آوری داده ها به روش پیمایشی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه پژوهشگر با موزه داران موزه های حاوی سکه و اسکناس (ایران و خارج از کشور) است.
    جامعه پژوهش: جامعه این پژوهش، موزه های حاوی سکه و اسکناس ایران و جهان هستند. در این پژوهش، 65 موزه دار ایرانی و خارجی در مصاحبه شرکت کردند (13 موزه دار داخل کشور و52 موزه دار خارج از کشور). موزه دار های شرکت کننده در مصاحبه از موزه های مختلف حاوی سکه و اسکناس، با در نظر گرفتن پراکندگی جغرافیایی و گستره جهانی انتخاب شده اند.
    یافته های پژوهش: یافته های پژوهش حاکی از آن است که در حال حاضر روش واحدی برای سازماندهی سکه ها و اسکناس ها در موزه ها وجود ندارد. در نهایت، با تکیه بر یافته های پژوهش حاضر، نظام هماهنگ، به منظور سازماندهی یکپارچه و مناسب سکه ها و اسکناس ها در موزه ها پیشنهاد شده است. موزه داران شرکت کننده در مصاحبه، نظام هماهنگ را مناسب و کاربردی ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، که نشان دهنده عدم سازماندهی یکپارچه سکه ها و اسکناس ها در موزه هاست؛ پیشنهاد نظام هماهنگ برای سازماندهی یکپارچه این اشیا در موزه ها ضروری به نظر می رسد. سازماندهی یکپارچه سکه ها و اسکناس ها در موزه ها، به وسیله نظام هماهنگ، منجر به مدیریت بهتر سکه ها و اسکناس ها در موزه ها و، در نتیجه، موجب بهبود همکاری، تعامل، و بهره برداری بیشتر از این اشیای موزه ای می شود.
    کلیدواژگان: مستند سازی، ذخیره اطلاعات، بازیابی اطلاعات، سازماندهی، شماره دهی (کددهی)، سکه ها، اسکناس ها، نظام هماهنگ، موزه های ایران، موزه های جهان
  • امیررضا اصنافی، مریم پاکدامن نایینی * صفحات 128-141
    هدف

    واژه نامه ها و اصطلاحنامه ها در حوزه مطالعات آرشیوی و در میان آرشیویستها نقش کمتری ایفا کرده است. بدین معناکه منبع رسمی که آرشیویستها جهت تعیین معانی دقیق واژگان مورد نظر خود در متون آرشیوی از آن بهره بگیرند به زبان فارسی وجود نداشته و شمار واژه نامه ها و اصطللاح نامه های انگلیسی زبان نیز انگشت شمار است. مقاله حاضر، در نظر دارد ضمن مرور کلی بر پژوهشهای انجام شده در حوزه اصطلاحنامه ها و واژه نامه های تحت وب، به معرفی برخی از واژه نامه ها و اصطلاحنامه های پیوسته و تحت وب مرتبط با حوزه آرشیو بپردازد روش گردآوری و تحلیل داده ها: مقاله حاضر از نوع مروری بوده است. شیوه گردآوری داده ها، که شامل واژه ها و اصطلاحنامه های آرشیوی تحت وب هستند، از طریق بررسی متون و نیز جستجو در موتورهای کاوش و راهنماهای اینترنتی انجام شده است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد که در داخل کشور، واژه نامه و اصطلاحنامه آرشیوی در قالبهای چاپی و الکترونیکی وجود ندارد. واژه نامه ها و اصطلاحنامه های تحت وب که در این مقاله یافته شده اند، عمدتا توسط دانشگاه ها، انجمن های علمی آرشیوی و مراکز تولید نرم افزارهای آرشیوی تهیه و ارائه شده اند. تعدادی از این واژه نامه ها و اصطلاحنامه ها امکان جستجوی عبارتی و الفبایی را دارا هستند و برخی دیگر، دارای واژگان محدود و بدون قابلیت جستجو هستند. لیکن در هر دو گروه، برای عبارات تخصصی، توضیحات و توصیفات جامع ارائه شده است.

    نتیجه گیری

    متخصصان حوزه آرشیو در داخل کشور میتوانند با بررسی واژه نامه ها و اصطلاحنامه های معرفی شده در این مقاله، عملکرد و کارایی آنها را مورد ارزیابی قرار دهند، مناسب ترین این منابع را برگزینند و بر مبنای آن، الگوی بومی شده واژه نامه ها و اصطلاحنامه های آرشیوی به زبان فارسی را تدوین نمایند. این واژه نامه یا اصطلاحنامه آرشیوی به زبان فارسی را میتوان با بهره گیری از فناوری های نوین وبی، به صورت پیوسته در اختیار آرشیویستهای مراکز آرشیوی و پژوهشگران این حوزه قرار داد.

    کلیدواژگان: واژه نامه های آرشیوی، اصطلاحنامه های آرشیوی
|
  • Mohammadreza Rajabnejad, Fatemeh Janahmadi Pages 6-23
    Purpose
    The present research aims to study historical records to verify the role of the Shiite Dynasty of Qutub Shahis in the history of India in the Islamic era.Methodology/ Approach: This study, which is conducted by descriptive- analytical method based on library resources, has evaluated historical records about the history of India in the Islamic era and has also investigated manuscripts available in two major centers of India in order to answer the research questions.
    Findings
    The advent and spread of Islam in India led to fundamental developments in the history of India. The conquests of Muslim troops in India, followed by the travel and migration of Muslim scholars to India, made Indians familiar with the principles of Islam. Hence, Islam entered India both as a military power and a developed religion. From 602 Hijri/ 1181 A.D, the era ofSultan Qutb-ud-din Aibak, to the end of 1274 Hijri/ 1853 A.D, the era of Bahadur Shah Zafar, Shiite scholars and influential Shiite personages were widely present in India. At the present time, the monuments remaining of the Qutub Shahis Shiite state’s endowments are very important and the historians and tourists visiting India are eager to see them. The Indian Government has selected some of these monuments as national heritage.
    Keywords: Indian Shiite Dynasty, Qutub Shahis, historical records, Shiite endowments
  • Fereydoon Allahyari, Asghar Forughi, Ezzatollah Abdollahi Pages 24-50
    Purpose
    This study aims to analyze the power structure of the Bakhtiari tribe, from the Qajar Era up to the Islamic Revolution, from a socio-historical point of view. Methodology/ Approach: The present study has applied a descriptive and analytical method to evaluate and analyze the historical data gathered, based on library resources, in order to reach a final organization of the data and draw inferences from them.
    Conclusions
    The findings of this study show that the Bakhtiari tribe has been one of the greatest tribes in southern Iran. During its history, this tribe has experienced many ups and downs and has played an important role in the history of Iran and its developments. The political and social structure of the Bakhtiari tribe has followed a pattern which has changed throughout history. Unlike other tribal communities, the power structure in the Bakhtiyari tribe consisted of different levels and layers. In the past, the Khans, and subsequent to them the sheriffs (Kalantar), the chiefs (kadkhoda) and patriarchs (rish sefid) headed the political structure of Bakhtiyari communities in a hierarchical manner. But when central governments came to power and introduced extended military stations, the Khans’ power gradually reduced. These changes gradually affected the Bakhtiyari political structure to such an extent that the Khans have no standing in the Bakhtiyari power structure today.
    Keywords: power structure, Bakhtiyari tribe, classes, Khans
  • Majid Hakimikhoram Pages 52-66
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the role of the Qashqais in the National Movement of Iran after the 1953 coup d'état (28 Mordad coup).Methodology/ Approach: This paper is a descriptive - analytical study based on library resources.
    Conclusions
    The findings indicate that when the 1953 coup succeeded, the Qashqais proposed that Mosaddegh move towards the Qashqai tribal regions. When they achieved no results, they headed to their tribe where they disarmed police stations and formed a military opposition to the coup regime. They attempted measures which were effective for the first four months and continued to have a lingering influence for more than a year. The measures included: tribal meetings, contracts within and outside the tribe and negotiations with the Tudeh Party of Iran that was making similar efforts.
    Keywords: 1953 coup d'état, 28 Mordad coup, civil unrests, Qashqai tribe, Coup Regime, National Movement of Iran
  • Farideh Talebpour Pages 68-89
    Purpose
    The present research aims to study the status of the textile industry in Iran during the Qajar Era. The Qajar Era in Iran was concurrent with the Industrial Revolution in Europe. In this era, the textile industry of Iran, which was based on manual methods of production, could not compete with the machine-made products of Europe. Various types of foreign textiles entered Iran's market and local textile workshops lost their previous prosperity due to lack of governmental support. This trend became even worse after indiscriminate concessions were granted to foreign governments, especially Russia and Britain.Methodology/ Approach: This study employs descriptive-analytic research. The theoretical section of the present research is based on library method and data collection has been carried out by taking notes and reviewing records.
    Findings
    The findings of the research show a recession in local industries due to a rise in the import of European textiles. Furthermore, an increase in the price of raw material led traders to export more of their raw materials and this made the recession of domestic industries even worse.
    Keywords: Qajar, textile, silk
  • Mohsen Mohammadi, Mohammad Hadadi Pages 90-105
    Purpose
    Photographs are important records in the process of visual representation of the past culture and civilization in contemporary history. Some changes happen in the structure of historical photographs over time, which may lead to many visual distortions and consequently some conceptual and aesthetic alterations in them. The purpose of this research is to study the chemical degradation that has occurred in two paper-based photographs related to late Qajar and early Pahlavi era. The study includes a description of the two photographs, an assessment of their condition and identification of degradation factors based on the experiments carried out. Methodology/ Approach: The present study has applied the methods of SEM/ EDS and FTIR to assess the chemical degradation which has occurred in the two photographs.
    Conclusion
    The results of this study indicate that excess fixing agent has remained on the photographs because of insufficient washing of the fixer during the developing process. The residual fixer has penetrated the emulsion layers and has caused sulfating stains over time because of exposure to humidity. The decomposition of the fixer remaining on the photographs has resulted in some brownish yellow areas and the accumulation of silver on the surface. This has caused fading. This problem is more prominent in the photograph related to the early Pahlavi era. The use of titanium dioxide as the white pigment in the base of the photo paper of this photograph has encouraged the separation of layers. Insufficient washing after applying fixer on the photograph, an improper technique of printing and poor storage conditions comprise the main factors causing the degradation in the studied photographs.
    Keywords: photograph, paper-base, chemical degradation, fixer, Qajar, Pahlavi
  • Saeedeh Taghizadeh*, Saeed Rezaei Sharifabadi, Masoumeh Kamran Pages 106-126
    Purpose
    This study aims to investigate the common methods of organizing coins and bills in museums and to propose a coordinated system for the proper and integrated organization of these museum objects.Methodology/ Approach: The present study is based on descriptive survey method. The theoretical parts of this study have been conducted using library methods and the data has been collected using a survey methodology and through interviews that the researcher has conducted with the staff of museums containing coins and bills (in Iran and around the world). A total of 65 museum staff were interviewed (13 Iranian and 52 non-Iranian). The interviewees were selected from various museums containing coins and bills with regard to geographical distribution and global scope.
    Findings
    The findings of the study indicate the lack of an integrated method for organizing coins and bills in museums. Based on the research findings, a coordinated system is suggested for the integrated organization of coins and bills at museums in Iran and around the world. The interviewees believed that a coordinated system would be efficient and practical.
    Conclusions
    The findings of this study indicate that the integrated organization of coins and bills at museums through a coordinated system leads to enhanced management of coins and bills, improves collaboration and interaction between museums, and contributes to enhanced utilization of these museum objects. It is considered essential that the officials and managers of museums containing coins and bills take necessary measures to deal with this issue.
    Keywords: documentation, information storage, information retrieval, organization, numbering (coding), arrangement, coins, bills, coordinated system, access, museums of Iran, museums of the world
  • Amir Reza Asnafi, Maryam Pakdaman Pages 128-141
    Purpose

    Dictionaries and thesauri have played a minor role in the field of archival studies in Iran since there are no official Persian sources that the archivist can refer to for determining the precise meaning of words used in archival texts. There are also a limited number of efficient English dictionaries and thesauri in this field. The present study aims to review the previous research on web-based thesauri and dictionaries and to introduce some web-based and online dictionaries and thesauri in the field of archival studies. Methodology/ Approach: This article is a review study. The data, including web-based dictionaries and thesauri in the field of archives, were collected through literature review, internet search engines and online directories.

    Findings

    This study demonstrates that there is no printed or electronic dictionary or thesaurus in the field of archives in Iran. Most of the web-based dictionaries and thesauri reviewed in this study are published by universities, scientific associations and software development centers active in the field of archives. A number of these web-based dictionaries and thesauri have the option of phrase search and alphabetical search. Some others cover limited vocabularies and have no search option. But in both groups, comprehensive definitions and descriptions are presented for technical terms used in archiving.

    Conclusions

    By reviewing the dictionaries and thesauri introduced in this paper, archive experts in Iran can evaluate the performance and efficiency of these resources, select the most appropriate of them and develop the domestic model of these archival dictionaries and thesauri in Persian. The online version of these Persian dictionaries and thesauri in the field of archiving can be published on the web to be available for researchers and archivists of archiving centers.

    Keywords: archival dictionaries, archival thesauri