فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هشتم شماره 6 (پیاپی 36، بهمن و اسفند 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه بالازاده کوچه، شاپور حسن زاده* صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    یکی از معضلات جوامع امروزی افزایش مصرف سیگار است و نیکوتین به عنوان یکی از مواد مهم سمی موجود در سیگار، اثرات خطرناک و گاهی غیرقابل جبرانی بر روی بافت های مختلف بدن از جمله دستگاه تناسلی به جای می گذارد. در این مطالعه تاثیر نیکوتین بر روی هیستوموفومتری فولیکول های تخمدانی موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه سه گروه موش صحرایی ماده بالغ شامل گروه کنترل با دوز پایین نیکوتین (0/2 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) و دوز بالای نیکوتین (0/4 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) در نظر گرفته شدند. تزریق نیکوتین در گروه های آزمایشی به مدت 21 روز متوالی به صورت داخل صفاقی صورت گرفت. بعد از اتمام دوره، موش ها به وسیله دی اکسیدکربن آسان کشی شدند و تخمدان آنها بلافاصله خارج و در ماده تثبیت کننده قرار گرفت. مقاطع بافتی با قطر 7 میکرومتر از تخمدان ها تهیه شدند و پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین – ائوزین به وسیله میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه وتست های مقایسه ای چندگانه توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه های آزمایشی تحت اثر با دوز پایین و دوز بالای نیکوتین، تعداد انواع فولیکول های تخمدانی به طورمعنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت. همچنین تعداد فولیکول های آترتیک در مراحل مختلف در گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل، افزایش قابل توجهی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، نیکوتین در یک الگوی وابسته به دوز موجب کاهش جمعیت فولیکول های تخمدانی سالم از یک سو، همچنین افزایش جمعیت فولیکول های آترتیک از طرف دیگر می شود که این موضوع نشان دهنده کاهش قدرت باروری حیوان تحت تاثیر نیکوتین است.
    کلیدواژگان: فولیکول تخمدان، نیکوتین، بافت شناسی، تخمدان
  • شهرام زهتابیان* صفحات 10-16
    زمینه و هدف
    روتاویروس ها در طبیعت گسترش وسیعی دارند. این ویروس عامل گاستروآنتریت حاد به صورت اپیدمیک و اندمیک در کودکان 24-2 ماه می باشد. در این راستا، با توجه به نبود واکسن برای این ویروس، روش های درمانی رایج؛ تامین آب و الکترولیت های از دست رفته بدن کودک است که این روش تبعا تاثیر مستقیمی بر خود ویروس مولد ندارد. این تحقیق با هدف بررسی خاصیت ضدویروسی مستقیم عصاره گیاه بادرنجبویه در شرایط in vitro در کاهش تیتر و همانندسازی روتاویروس انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پس از کشت سلول رده BSC-1 و تهیه بذر ویروسی، تیتر ویروس به روش رید- مونچ (Reed-muench) تعیین گردید، سپس عصاره به روش پرکولاسیون استخراج شد. در ادامه، توکسیسیتی عصاره ها بر منولایر سلولی و تاثیر مستقیم عصاره بادرنجبویه بر سوسپانسیون ویروسی طی زمانهای صفر و یک ساعت بعد، بررسی و تلقیح ویروس به سلول انجام گرفت.
    یافته ها
    در این بررسی در مرحله اول، عصاره بادرنجبویه در غلظت 200 میکروگرم بر میلی لیتر تاثیر توکسیسیتی بر رده سلول BSC-1نداشت. همچنین تاثیر مستقیم این مقدار از عصاره بر سوسپانسیون ویروسی در مرحله زمانی جذب و نفوذ ویروس روتا (Rota) به سلول باعث کاهش تیتر ویروس از TCID50)104/49) به TCID50) 102/66) شد. در مرحله دوم، تاثیر مستقیم عصاره بادرنجبویه در طی مدت یک ساعت مجاورت با سوسپانسیون ویروسی باعث کاهش تیتر ویروسی از TCID50) 104/49) به صفر شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، عصاره بادرنجبویه در جلوگیری از تکثیر ویروس روتا موثر می باشد. لذا این گیاه می تواند در درمان عفونت های گاستروآنتریت روتاویروسی مفید باشد.
    کلیدواژگان: گاستروآنتریت، روتاویروس، بادرنجبویه
  • پریسا رحیمی، پریچهر حناچی*، سعید بوذری، سید داور سیادت صفحات 17-25
    زمینه و هدف
    باکتری هموفیلوس آنفلوانزا می تواند به عنوان پاتوژن بخش تنفسی انسان عمل کند. عفونت ناشی از این باکتری به طور سنتی به وسیله آنتی بیوتیک ها درمان می شود. استفاده از واکسن های کونژوگه در مهار بیماری های ناشی از این باکتری نیز بسیار موفقیت آمیز بوده است. در طراحی این واکسن ها از کپسول پلی ساکاریدی هموفیلوس آنفلوانزا و پروتئین های ایمونوژن استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی مولکولی ژن oapA به عنوان ژن پروتئین ایمونوژنیک حفاظت شده و کاندید در طراحی واکسن انجام شد.
    روش بررسی
    تعدادی سویه بالینی هموفیلوس آنفلوانزا از بیمارستان میلاد در تهران تهیه و پس از انجام تست های تشخیصی موجود، تست های بیوشیمیایی جهت تشخیص بیوتایپ سویه ها انجام گرفت. در ادامه، DNA از طریق جوشاندن، استخراج و واکنش PCR اختصاصی جهت آنالیز مولکولی ژن oapA طراحی گردید. در نهایت، تعیین توالی محصولات PCR، به منظور تایید نتایج صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج واکنش PCR نشان داد 79% از سویه های مورد بررسی، حدود 99-95% به توالی های نوکلئوتیدی ژن oapA هموفیلوس آنفلوانزادر NCBI شباهت دارند و21% باقیمانده از سویه هادارای یک حذف حدود 125 نوکلئوتیدیبوده و 96-94% شبیه به توالی های موجود در NCBI هستند. در همه سویه هایی که این حذف 125 نوکلئوتیدی را نشان دادند (سویه های non-typeable و سویه های تیپ b) شباهت 99-95% برقرار بود. نتایج تعیین بیوتایپ نشان داد سویه های مورد مطالعه، مربوط به بیوتایپ های مختلف می باشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود استفاده از پروتئین ژن حفاظت شده oapA در تولید واکسن علیه تیپ b این باکتری بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هموفیلوس آنفلوانزا، ژنoapA، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • مرضیه اکبرزاده*، مهرنوش قائم مقامی، زهرا یزدان پناهی، نجف زارع، امیر عزیزی، عبدالعلی محقق زاده صفحات 26-31
    زمینه و هدف
    درد پرینه پس از زایمان یکی از شایع ترین مشکلات دوران نفاس، به ویژه در زنان نخست زا می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر بادکش درمانی خشک و طب فشاری در نقطه BL23، بر شدت درد پرینه پس از زایمان براساس مقیاس سنجش دیداری در زنان نخست زای مرکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی شیراز (حافظ) صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی، با حجم نمونه 150 نفر در سال 1391 انجام شد. بادکش درمانی به صورت یک روز در میان تا 4 بار متوالی به مدت 20-15 دقیقه و طب فشاری، ظرف مدت 20 دقیقه طبق مدل چرخشی اعمال شد. هر دو مداخله حداکثر پس از 8 ساعت از زمان زایمان صورت گرفت. مقیاس سنجش دیداری درد تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری کای مربع و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین شدت درد پرینه، در گروه بادکش درمانی از مقدار 9.0±1.4 در قبل از مداخله، به 4.8±1.6 بلافاصله پس از مداخله، در 24 ساعت بعد به 1/6±2/4 و در 2 هفته پس از مداخله به 1/28± 1/35 رسید که با استفاده از آزمون آنالیز واریانس به طور معنی داری در مراحل متوالی پیگیری متفاوت بود (0/01=p). در گروه طب فشاری میانگین شدت درد پرینه به ترتیب 1/8± 8/5، 1/6±6/6، 1/8±4/6 و 1/4±3/1 برآورد شد، اما کاهش معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد این روش ها موجب تسکین درد می شوند. بنابراین، با توجه به کاهش معنی دار درد در گروه بادکش درمانی، می توان از این مداخله به عنوان درمان موثری در کاهش درد پرینه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بادکش درمانی خشک، طب فشاری، نقطه بی ال 23، نورالژی، دوره پس از زایمان، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • نسرین حیدریه، مریم نجفی فرد*، مریم خوش سخن، معصومه نجفی فرد، مریم نیک سخن صفحات 32-38
    زمینه و هدف
    صرع شایع ترین اختلال عصبی پس از سکته مغزی است. با وجود داروهای ضدتشنج متنوع فعلی، تحقیقات برای کشف داروهای جدید با اثربخشی بهتر و عوارض نامطلوب کمتر ادامه دارد. گیاهان دارویی با داشتن مواد متنوع طبیعی و خواص متفاوت، زمینه مناسبی برای این گونه تحقیقات هستند. این مطالعه با هدف تعیین اثر شیرابه گیاه آلوئه ورا بر تشنج در موش های سوری نر انجام شد.
    روش بررسی
    موش های کوچک آزمایشگاهی در 2 گروه 8 تایی شم و آزمایش قرار گرفتند. گروه شم سرم فیزیولوژی و گروه آزمایش شیرابه آلوئه ورا (با دوزهای 15، 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) و نیم ساعت بعد پنتیلن تترازول (با دوز 80 میلی گرم بر کیلوگرم) را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بلافاصله پس از تزریق پنتیلن تترازول، آستانه تشنج و طول مدت تشنج ثبت گردید. داده ها با استفاده از واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    گروه دریافت کننده شیرابه آلوئه ورا (با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم) نسبت به گروه شم (دریافت کننده سالین) در آستانه تشنج، افزایش معنی دار و در طول مدت تشنج، کاهش معنی داری را نشان داد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیرابه آلوئه ورا در پیشگیری و بهبود تشنج موثر است.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، پنتیلن تترازول، تشنج، موش سوری
  • محمدحسین ارجمندنیا، پروانه صادقی مقدم، سید کمال اسحاق حسینی، حامد حسنی، محمد آقاعلی* صفحات 39-45
    زمینه و هدف
    تشخیص زودرس درگیری قلبی ثانویه به اضافه بار آهن، در مبتلایان به تالاسمی بسیار مهم است. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد سیستولیک و دیاستولیک قلبی به وسیله اندکس Tei در مبتلایان به بتا تالاسمی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی بر روی 64 بیمار مبتلا به بتا تالاسمی ماژور و اینترمدیا مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی حضرت معصومه (س) قم طی سال 1392-1391 که تحت درمان با تزریق خون بودند انجام گرفت. بیماران از نظر اندکس Tei، کسر خروجی بطنی، فریتین کنونی، متوسط فریتین 3 سال گذشته، هموگلوبین، سن آغاز خونگیری و سن آغاز شلاتور بررسی شدند. داده ها با استفاده از آزمون کای مربع، من ویتنی و همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سه بیمار (6/2%) تالاسمی ماژور، اختلال خفیف سیستولیک داشتند، درحالی که در هیچ یک از بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا، اختلال سیستولیک مشاهده نشد. 43 بیمار (93/8%) مبتلا به تالاسمی ماژور و 16 (100%) بیمار مبتلا به تالاسمی اینترمدیا، دارای اختلال دیاستولیک بودند. در این مطالعه بین سن شروع شلاتور و اختلال دیاستولیک اختلاف آماری معنی داری وجود داشت. بین اندکس Tei با جنس، سطح فریتین کنونی، سن شروع خونگیری و هموگلوبین، ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، اولین نشانه های اختلال عملکرد قلبی ناشی از اضافه بار آهن در مبتلایان به تالاسمی؛ اختلال عملکرد دیاستولیک است و با توجه به وجود رابطه معنی دار بین سن شروع شلاتور و ابتلا به اختلال دیاستولیک می توان با شروع منظم شلاتور از سنین پایین تر ابتلا به اختلال دیاستولیک را در این بیماران به تعویق انداخت.
    کلیدواژگان: اکوکاردیوگرافی، اندکس تی، کودک، تالاسمی
  • علی فخاری، نازیلا فرین*، سعید دستگیری، سلطانعلی محبوب، علیرضا استادرحیمی صفحات 46-52
    زمینه و هدف
    مشکل چاقی و افزایش وزن به عنوان یک مشکل بهداشت عمومی مطرح است. این دو علاوه بر مشکلات شایع، بر سلامت روانی فرد نیز تاثیر به سزایی دارند، عوامل محیطی از جمله عوامل موثر بر سلامت روانی بوده که از بین آنها، تغذیه و نمایه توده بدن نقش مهمی بر سلامت روانی دارند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط احتمالی نمایه توده بدن با سلامت روانی در منطقه اسدآبادی تبریز صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی 500 نفر از افراد مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی اسدآبادی واقع در منطقه اسدآبادی (شمال غرب) تبریز انجام شد. اطلاعات مربوط به خصوصیات فردی - جمعیتی و اجتماعی برای هر فرد به وسیله پرسشنامه عمومی شامل جنس، سن، وزن، قد، تعداد افراد خانواده، درآمد، میزان تحصیلات، وضعیت شغلی تکمیل شد. نمایه توده بدن از قد و وزن فرد محاسبه گردید. برای تعیین سلامت روانی از پرسشنامه 28 سوالی GHQ استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05 >pدر نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مطالعه بر روی 127 مرد و 373 زن به ترتیب با میانگین سنی 37/92 و 32/85 سال انجام شد. از بین افراد مورد بررسی، 36/5% دارای BMI نرمال، 33/5% دارای اضافه وزن و 22/9% چاق بودند. براساس پرسشنامه 28 سوالی GHQ از لحاظ شاخص سلامت روانی، 51/8% افراد سالم و 48/2% ناسالم بودند. در کل، ارتباط میان BMI و شاخص سلامت روانی معنی دار بود (0/015=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد وزن بدن می تواند با سلامت روانی فرد ارتباط داشته باشد.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، سلامت روانی، سلامتی
  • فرحناز عبدالله زاده، سیما مقدسیان، آزاد رحمانی، مهربان شهماری* صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    آنژیوگرافی عروق کرونری می تواند اضطراب زیادی در بیماران ایجاد کند. در زمینه بررسی تاثیر آموزش های قبل از آنژیوگرافی بر سطح اضطراب بیماران، مطالعه ای که تاثیر آموزش مبتنی بر زبان بومی بیماران را بررسی کرده باشد، یافت نشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش از طریق فیلم به زبان بومی بر اضطراب بیماران بستری برای آنژیوگرافی عروق صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اردبیل (سال 1392) انجام شد. تعداد 160 نفر از بیماران بستری برای آنژیوگرافی عروق کرونر به طور تصادفی در دو گروه کنترل (n =80) و تجربی (n =80) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی - اجتماعی و پرسشنامه اضطراب موقعیتی (Spielberger) بود. برای گروه تجربی، یک فیلم آموزشی به زبان ترکی حاوی اقدامات لازم قبل، حین و بعد از آنژیوگرافی و برای گروه کنترل فقط اقدامات معمول بخش ارائه گردید. میزان اضطراب موقعیتی بیماران قبل و بعد از آموزش در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوج تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه اختلاف میانگین اضطراب موقعیتی در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی داری کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، کاربرد آموزش چند رسانه ای از طریق فیلم مبتنی بر زبان بومی در کاهش اضطراب بیماران کاندید آنژیوگرافی موثر است. لذا توصیه می شود از این روش جهت کاهش اضطراب بیماران، قبل از روش های تهاجمی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، آنژیوگرافی عروق کرونر
  • صدیقه کمالی، الهام جعفری، هدی احمری طهران*، سعیده مظلوم زاد صفحات 61-65
    زمینه و هدف
    درد زایمان یکی از شدیدترین دردهایی است که زنان در طول زندگی خود تجربه می کنند. امروزه انواع درمان های دارویی و غیردارویی برای تسکین درد زایمان استفاده می شود، یکی از روش های غیردارویی تسکین درد طب فشاری است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ماساژ یخ در ناحیه LI4 بر شدت درد زایمان در زنان نخست زا صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت نیمه تجربی روی60 زن نخست زای مراجعه کننده جهت زایمان به بیمارستان ولیعصر زنجان انجام شد. نمونه ها شامل زنان نخست زا با حاملگی تک قلو و سن 35-20 سال، دیلاتاسیون 4-3 سانتی متر و سن حاملگی 42-38 هفته بود. ابتدا نمونه ها به صورت آسان انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. شدت درد به وسیله مقیاس دیداری درد (VAS) قبل و بعد از ماساژ بر روی دست چپ و راست سنجیده شد. داده ها با استفاده ازآزمون های آماری تی تست مستقل، کای مربع، تی زوج تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین دو گروه از نظر سن، تحصیلات، شغل و شدت درد قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. شدت درد در گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد بعد از مداخله به طور معنی داری کاهش یافت (0/0001>p). ماساژ یخ در دست چپ موثرتر از دست راست بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد ماساژ یخ یک روش ایمن، موثر و غیرتهاجمی درکاهش درد زایمان می باشد.
    کلیدواژگان: درد زایمان، طب فشاری، ماساژ
  • میترا خوبی، مجید احمدی هدایت*، نورالدین محمدی، منصوره اشغلی فراهانی، حمید حقانی، آرش انیسیان صفحات 66-71
    زمینه و هدف
    جداسازی بیمار از دستگاه تهویه مکانیکی، مرحله مهم روند درمان در بخش مراقبت های ویژه قلبی می باشد؛ چراکه این فرآیند زمان زیادی از تهویه مکانیکی را به خود اختصاص می دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شاخص های تنفسی موثر در فرآیند جداسازی و اهمیت هریک از شاخص های ذکرشده در پیش بینی موفقیت آمیز جداسازی بیماران از دستگاه تهویه مکانیکی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 251 بیمار تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر با استفاده از روش نمونه گیری مستمر بررسی شدند. نمونه های پژوهش را تمامی بیماران بستری شده در بخش مراقبت ویژه در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی شهید رجایی شهر تهران با دامنه سنی بالای 20 سال و کسر تخلیه ای بطن چپ بالای 30%، تشکیل می داد. فهرست شاخص های تنفسی بیماران، قبل از جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی ثبت گردید. در تمام بیماران تحت عمل جراحی و تحت پمپ، مدت زمان بیهوشی یکسان بود. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، کای مربع و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه از بین شاخص های تنفسی موثر در جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی قبل از عمل پیوند عروق کرونر، حداکثر فشار دمی (0/9=β)؛ بیشترین تاثیر را در پیش بینی پیامد جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه مبنی بر اینکه شاخص های تنفسی بیشترین تاثیر را در پیش بینی پیامد جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی دارند (0/9=β)، توصیه می گردد این شاخص در تعیین آمادگی بیماران برای جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی و پیش بینی پیامد جداسازی به عنوان یک شاخص ارزشمند در بالین بیماران استفاده شود.
    کلیدواژگان: تهویه مصنوعی، عروق کرونر، جداسازی
  • رسول یاراحمدی، مهدی علی گل*، میثم عیوض لو، شهناز باکند صفحات 72-80
    زمینه و هدف
    کارکنان خدمات بهداشتی درمانی شاغلینی هستند که همواره در معرض خطرات ناشی از اشیای تیز و در نتیجه ابتلا به بیماری هایی مانند هپاتیت و ایدز قرار دارند. این پژوهش با هدف شناسایی و ارزیابی خطرات جراحات ناشی از سوزن و اشیای تیز در بین کارکنان یکی از بیمارستان های شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه روش آنالیز خطر «تحلیل حالات و اثرات خطا در بین کارکنان خدمات بهداشتی درمانی یا»HFMEA انتخاب و پس از برگزاری جلساتی با کارشناسان مرتبط و به کمک چک لیست تهیه شده در این زمینه، فرآیندهای پرخطر مرتبط با جراحات ناشی از سوزن و اشیای تیز شناسایی و در نهایت، آنالیز خطر انجام گرفت.
    یافته ها
    علل بالقوه ایجاد آسیب ها به طور عمده شامل درپوش گذاری مجدد، کشیدن دست توسط بیمار، کمبود کارکنان و سرخوردن بود. برای بسیاری از موارد، اقدام کنترلی موجود نبود. امتیازهای ریسک بالا به دلیل مهارت ناکافی فرد تزریق کننده، کشیدن دست بیمار و بارکاری بالا شناسایی شد. همچنین نزدیک به 53% موارد بررسی شده، عدد ریسک بالای 8 را دریافت کردند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، بخش عمده ای از علل بالقوه ایجادکننده خطر، اعداد ریسک بالایی را به خود اختصاص دادند که علت آن عدم وجود سیستم یا برنامه ای مشخص برای کنترل این خطر می باشد، لذا بایستی هریک از این علل با توجه به پیشنهاد ارائه شده از طرف تیم ارزیابی ریسک توسط مدیریت بیمارستان، ملاحظه و کنترل شود. به طورکلی روش HFMEA یک تکنیک آنالیز خطر مناسب برای بررسی خطرات مرتبط با جراحات ناشی از اشیای تیز و پیش بینی اقدامات موثر برای کاهش آن می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، جراحات ناشی از اشیاء تیز، کارکنان خدمات بهداشتی درمانی
  • مقاله مورد
  • محمود پرهام، سید جلال اسحاق حسینی، محمد باقرزاده* صفحات 81-84
    زمینه و هدف
    هیپرپاراتیروئیدیسم اولیه، بیماری غدد درون ریز نسبتا شایعی است که در نتیجه ترشح خودکار و کنترل نشده هورمون پاراتورمون از یک یا چند غده پاراتیروئید ایجاد می شود.
    معرفی مورد: بیمار خانم 53 ساله ای است که با درد شدید و تورم پای چپ، که از یک شب قبل شروع شده بود به اورژانس مراجعه کرد. معاینه سر و گردن، قفسه سینه و شکم نرمال بود. اندام تحتانی چپ، اختلاف سایزی بیشتر از 3 سانتی متر نسبت به پای راست داشت و بیمار دچار ادم گوده گذار +3، تا بالای زانو بود. در سونوگرافی داپلر رنگی، ترومبوز وریدی عمقی وسیع اندام تحتانی چپ تا ورید ایلیاک گزارش شد. سونوگرافی شکم و لگن؛ تصویر یک ناحیه هیپواکو در رحم و کیست 40 میلی متر در کلیه چپ را نشان داد. با توجه به افزایش ضایعات لیتیک استخوان لگن، کلسیم بالا و فسفر پایین؛ با شک به هیپرپاراتیروئیدیسم (با توجه به هیپرکلسمی و ضایعات استخوانی)، بیمار به جراح ارجاع داده شد و آدنوم پاراتیروئید در مجاورت تحتانی لوب چپ تیروئید مشاهده گردید. بیمار یک هفته بعد با اصلاح کلسیم و تنظیم سطح PT، با حال عمومی خوب مرخص شد.
    کلیدواژگان: هایپر پاراتیروئیدیسم، هایپر پاراتیروئیدیسم اولیه، ترومبوز وریدی
|
  • Fatemeh Balazadeh Koche*, Shapour Hasanzadeh Pages 1-9
    Background And Objectives
    Smoking is a considerable problem in modern populations. Nicotine, as an important noxious material in cigarette, has dangerous effects on different body tissues such as genital system. In this study the noxious effect of nicotine was investigated in rat ovarian follicles by histomorphometry technique.
    Methods
    Three groups of mature female rats including control, low-dose nicotine (0.2mg/kg.BW), and high-dose nicotine (0.4mg/kg.BW) were planned. Nicotine was injected through intraperitoneal route for 21 consecutive days. Then, the rats were euthanized by carbon dioxide and immediately their ovaries were removed and fixed in formal saline solution. The specimens were processed through routine paraffin embedding method, serially sectioned by microtome, stained with hematoxylin-Eosin technique and investigated by light microscope. The data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's multiple comparison tests. p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The results of this study demonstrated that distribution of ovarian follicles in animals receiving either low or high doses of nicotine decreased significantly, whereas distribution of atretic follicles notably increased as compared with the control group.
    Conclusion
    Based on the results of this study, on a dose-related pattern, nicotine could decrease the population of the healthy ovarian follicles, whereas increased the population of the atretic ovarian follicles. This indicates reduction of fertility in affected animals.
    Keywords: Ovarian Follicle, Nicotine, Histology, Ovary
  • Shahram Zehtabian* Pages 10-16
    Background And Objectives
    Being widespread in all over the world, rotaviruses are known as the leading cause of acute gastroenteritis in forms of epidemic and endemic in infants and young children from 2-24 months of age. Regarding lack of vaccination for this virus, the primary aim of treatment for rotavirus gastroenteritis is replacement of fluids and electrolytes lost by vomiting and diarrhea, but these clinical procedures do not directly affect the rotavirus. The present study was conducted to investigate the antiviral direct effect of Melissa botany extract on reduction of titer and replication of rotavirus under in vitro conditions.
    Methods
    In this study, after BSC-1 cell culture and provision of virus seed, the virus titer was determined using Reed-muench method. The extract of the plant was then provided by percolation method. The toxicity of the extracts on BSC-1 cell line and the direct effect of botany extract on viral suspension were examined at the baseline and 1 hour later. The cell was inoculated with virus.
    Results
    In this study, on the first step, Melissa extract in concentration of 200µg/ml did not have toxicity effect on BSC-1 cell line. Also direct antiviral effect of this extract on viral suspension in attachment and penetration phase of rotavirus resulted in reduction of virus titer from 104.49TCID50 to 102.66TCID50. On the second step, the direct effect of botany extract within 1 hour decreased virus titer of 104.49 TCID50 to zero.
    Conclusion
    The results of this study demonstrated that Melissa extract could be very effective in decreasing proliferation of rotaviruses. Therefore, this plant might be effective in treatment of rotavirus gastroenteritis.
    Keywords: Gastroenteritis, Rotavirus, Melissa
  • Parisa Rahimi, Parichehr Hanachi, Saeed Bouzari, Seyed Davar Siadat Pages 17-25
    Background And Objectives
    Haemophilus influenzae is a bacterium that can act as a pathogen of human respiratory tract. Its infections have been traditionally treated with antibiotics, and then the use of conjugate vaccines has been very successful in prevention of infectious diseases. These vaccines consisted of capsular polysaccharide of H. influenzae with an immunogenic protein. The aim of this study was molecular analysis of oapA gene in Iranian H. influenzae strains as a conserve immunogenic protein for vaccine candidate.
    Methods
    Clinical H. influenzae strains were collected from Milad Hospital in Tehran, and cultured on chocolate agar. After diagnostic test, biochemical tests were performed for distinguishing strains biotype. The DNA extracted by boiling method and specific PCR reactions were designed for oapA gene molecular analysis. Finally sequencing of PCR products was performed for confirming our results.
    Results
    The results of PCR exhibited that 79% of clinical samples had 95-99% similarity to NCBI sequences of H. influenzae oapA gene, and the remaining 21% had a 125 nucleotide deletion and 94-96% similarity to NCBI sequences. Also this study showed that all strains having 125 nucleotide deletion (Nontypeable H. influenzae and H. influenzae type b) had 95-99% similarity to NCBI sequences. The results of determining the biotype revealed that the studied strains were related to different biotypes.
    Conclusion
    The results of this study suggested that use of oapA gene protein for production of vaccine against H. influenzae type b be further considered.
    Keywords: H. influenza, oapA gene, PCR
  • Marzieh Akbarzade*, Mehrnoush Ghaemmaghami, Zahra Yazdanpanahi, Najaf Zare, Amir Azizi, Abdolali Mohagheghzadeh Pages 26-31
    Background And Objectives
    Postpartum Perineal Pain (PPP) is one of the most common problems within the puerperium period particularly among the primiparous women. This study aimed to evaluate the effects of dry cupping therapy and acupressure on acupoint BL23 on postpartum perineal pain severity among the primiparous subjects referring to the selected educational center affiliated to Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran.
    Methods
    This clinical trial was conducted on 150 cases in 2012. Cupping therapy was done every other day consecutively 4 times taking 15-20 minutes. Besides, acupressure was applied according to the circular model for 20 minutes. Both interventions were performed max. 8 hours after labor. The patients filled out the VAS questionnaire. Then, the data were analyzed using Chi-square tests. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    In the cupping group, the mean difference of postpartum perineal pain intensity reached from 9.0±1.4 before the intervention to 4.8±1.6, 2.4±1.6, and 1.3±1.2 immediately, 24 hours, and 2 weeks after the intervention, respectively and the results of repeated measures ANOVA showed a significant difference between the three follow-up periods (p<0.05). On the other hand, this measure reached from 8.5±1.8 before the intervention to 6.6±1.6, 4.6±1.8, and 3.1±1.4 immediately, 24 hours, and 2 weeks after the intervention, respectively in the acupressure group, however, the reduction was not significant (p> 0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the mentioned techniques led to pain relief. Therefore, given the significant reduction in pain in cupping therapy group, this intervention can be
  • Nasrin Heidarieh, Maryam Najafifard*, Maryam Khoshsokhan, Masomeh Najafifard, Maryam Niksokhan Pages 32-38
    Background And Objectives
    Epilepsy is the most common neurological disorder after stroke. Despite various anticonvulsants, researches continue to discover new drugs with better efficacy and less side-effects. Various herbs and natural substances with different properties are appropriate fields for such researches. This study investigated the effects of Aloe vera latex on seizure in male mice.
    Methods
    Two groups of mice (n=8) and placebo were tested. The control group received Saline and the experimental group received Aloe vera latex (15, 25 and 50mg/kg) and half an hour later PTZ (80mg/kg) was injected intraperitoneally. Immediately after injection of PTZ, seizure threshold and duration of seizure were recorded. Data were analyzed by ANOVA and Tukey's test. p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The group receiving a 25mg/kg dose of Aloe vera latex showed a significant increase in seizure threshold and a significant decrease in duration of seizure as compared with placebo group receiving saline (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated the anticonvulsant effect of Aloe vera latex.
    Keywords: Aloe vera, Pentylenetetrazol, Seizures, Mice
  • Mohammad Hossein Arjmandnia, Parvaneh Sadeghi Moghaddam, Seyed Kamal Eshagh Hosseini, Hamed Hassani, Mohammad Aghaali* Pages 39-45
    Background And Objectives
    Early diagnosis of secondary cardiac involvement due to iron overload is very important in thalassemia patients. The aim of this study was to evaluate cardiac systolic and diastolic function by Tei Index in patients with β-thalassemia.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 64 transfusion dependent major and intermediate β-thalassemia patients referring to Hazrate Masoumeh Hospital from 2012-2013. The relevant parameters measured were as follows: Myocardial performance index (Tei Index), ejection fraction, current ferritin, mean ferritin of past three years, hemoglobin, and the age of starting blood transfusion and chelation therapy. Data were analyzed using Chi-square, Mann-whitney, and Spearman correlation. p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Three patients (6.2%) with major thalassemia had a mild systolic dysfunction, whereas it was absent in patients with intermediate thalassemia. 43 patients (93.8%) with major thalassemia and 16 patients (100%) with intermediate thalassemia had diastolic dysfunction. In this study a statistically significant correlation was found between the age of starting chelation therapy and diastolic dysfunction. No significant relationship was found between Tei Index and gender, current ferritin, age of starting transfusion, and hemoglobin.
    Conclusion
    According to the results of this study, the earliest sign of cardiac dysfunction due to iron overload in thalassemic patients was diastolic dysfunction. Regarding significant correlation between the age of starting chelation therapy and diastolic dysfunction, it seems that diastolic dysfunction can be delayed by starting chelation therapy in younger ages.
    Keywords: Echocardiography, Child, Tei Index, Thalassemia
  • Ali Fakhari, Nazila Farrin*, Saeed Dastgiri, Soltanali Mahboob, Alireza Ostad Rahimi Pages 46-52
    Background And Objectives
    Obesity is known as a public health issue. In addition to common problems, it also affects the mental health. The environmental factors are very effective on mental health among which nutrition and BMI have a critical role. This study was conducted to investigate the relationship between BMI and mental health in Tabriz Assadabadi Health Center.
    Methods
    This cross-sectional and analytic study was performed out on 500 people referring to assadabadi health center in Tabriz Assadabadi Health Center. Using a questionnaire, individual, population and community information was obtained from each case including sex, age, weight, height, family size, income, education, and occupation. A 28-item General Health Questionnaire (GHQ) was used for evaluation of mental health. Data were analyzed using Mann–whitney test.
    Results
    This study was performed on 127 men and 373 women, with mean age of 37.92 and 32.85 years, respectively. The BMI of 36.5% of the cases was in normal range, 33.5% of cases were overweight, and 22.9% were obese. Regarding mental health indexes, 51.8% of the subjects were healthy and 48.2% were unhealthy according to GHQ-28. There was a significant statistical relationship between BMI and mental health condition (p= 0.015).
    Conclusion
    The results of this study underlined that body weight could be related to mental health.
    Keywords: Body Mass Index, Mental Health, Health
  • Farahnaz Abollahzadeh, Sima Moghaddasian, Azad Rahmani, Mehraban Shahmar Pages 53-60
    Background And Objectives
    Coronary angiography can cause a high degree of anxiety in patients. Regarding the effect of pre-angiography education on the anxiety level of patients, no certain investigation was found considering the effect of video education in native language. The aim of this study was to investigate the effects of video education based on the patient's native language on the anxiety level of coronary angiography candidates.
    Methods
    In this quasi-experimental study 160 patients hospitalized for coronary angiography were randomly divided into two groups: control (n =80) and experimental (n =80) in Imam Khomeini Therapeutic and Educational Center of Ardabil. The data were collected using demographic characteristics questionnaire and Spielberger's state trait anxiety inventory (STAI) questionnaire. For the experimental group, an educational film was presented in Turkish language about the necessary actions before, during and after coronary angiography. The control group only received the routine preparations of the ward. The state anxiety levels in both groups before and after the education were measured and compared. Data were analyzed using Chi-square test, independent T-test and paired T-test. p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    In this study, mean of state anxiety in experimental group decreased significantly as compared with control group.
    Conclusion
    Based on the results of this study, multimedia education in native language was effective on reducing the anxiety of coronary angiography candidates. Therefore, it is recommended to use this method to reduce anxiety in patients before invasive procedures.
    Keywords: Education, Anxiety, Coronary Angiography
  • Sedigheh Kamali, Elham Jafari, Hoda Ahmari Tehran*, Saeedeh Mazloomzadeh Pages 61-65
    Background And Objectives
    Labor pain is one of the severe pains women experience during their life. Today various pharmacological and non-pharmacological interventions are used to relieve the labor pain; one of the non-pharmacological relief methods is acupressure. This study was fulfilled to evaluate the effect of ice massage in LI4 point on severity of labor pain in primigravidas.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 60 primigravidas admitted for delivery in Valiasr Hospital, Zanjan. The cases were primigravidas with single fetus, in the age range of 20-35 years with cervical dilatation of 3-4 centimeters and gestational age of 38-42 weeks. At first, they were selected by simple sampling and then randomly divided into two groups: Case and control. Severity of pain was measured in visual analogue scale (VAS) before and after massage of the left and right hand. The data were analyzed by T test, paired t-test, Chi-square at a significance level of α=0.05.
    Results
    There were no significant statistical differences in age, education, occupation, and severity of pain before intervention between two groups. Intensity of pain decreased significantly after intervention in case group compared to control group (p<0.0001). Ice massage of left hand was more effective than right hand (p<0.001).
    Conclusion
    The results of this study suggested that ice massage could be considered as a safe, effective and noninvasive method of reducing labor pain.
    Keywords: Labor Pain, Acupressure, Massage
  • Mitra Khoobi, Majid Ahmady Hedayat*, Nooredin Mohammady, Mansooreh Ashghali Farahani, Hamid Haghani, Arash Anisiyan Pages 66-71
    Background And Objectives
    Weaning a patient from mechanical ventilator is a critical step in the process of treatment at CCU which takes a long time of mechanical ventilation. The aim of this study was to determine the relationship between effective respiratory indexes in weaning process and the importance of each index in scuccessful prediction of weaning from the mechanical ventilator.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study in which 251 patients undergoing CABG, aged above 20, with ejection fraction of more than 30% were selected through convenience sampling in Shahid Rajaei Hospital. Respiratory indexes before weaning from mechanical ventilator were recorded. For all the patients undergoing the surgery, under pump and the duration of anesthesia were identical. Data were analyzed using Chi-square, logistic regression, and independent samples T tests.
    Results
    In this study among the effective respiratory indexes in weaning from mechanical ventilator before CABG, peak inspiratory pressure (β=0.9) was the most effective one on predicting weaning consequence.
    Conclusion
    According to the results of this study, respiratory indexes had the highest effect on predicting weaning consequence (β=0.9). Therefore, it is recommended to use this index in determining patient's preparedness for being weaned from mechanical ventilator and predicting weaning consequence as a valuable clinical index.
    Keywords: Respiration, Artificial, Coronary Vessels, Weaning
  • Rasoul Yarahmadi, Mehdi Aligol*, Meysam Eyvazlou, Shahnaz Bakand Pages 72-80
    Background And Objectives
    Healthcare workers (HCWs) are one of the most important jobs in exposure to Needle Stick (NS) and, therefore, are in risk of infection to diseases such as Hepatitis B (HB) and AIDS. The aim of this study was to identify and assess risk of injuries caused by needle and sharps in healthcare personnel of a hospital in Tehran.
    Methods
    In this study, hazard analysis method of Healthcare Failure Mode and Effect Analysis (HFMEA) was selected. After several meetings with related experts, by the help of a provided checklist, hazardous processes related to NS injuries were identified and finally assessed by HFMEA method.
    Results
    Potential causes of injuries included recapping, sudden shake of patient organs, lack of personnel, and slip. For most of the causes there were no control measures. Sudden shake of patient's arm and heavy workload were recognized as high risk scores due to unskilled injector. Also for 53% of the studied cases, a score risk of more than 8 was recorded.
    Conclusion
    As the results show, a major portion of potential causes of injuries had a high risk score, that is due to lack of a clear safety program or system to control the risk. Thus hospital manager should consider and control the causes according to the recommendations from risk assessment team. Totally HFMEA is an appropriate technique to analyze hazards related to NS injuries and predict effective measures to reduce related risks.
    Keywords: Risk Assessment, Needlestick Injuries, Health Personnel
  • Mahmood Parham, Seyed Jalal Eshagh Hosseini, Mohammad Bagherzadeh* Pages 81-84
    Background And Objectives
    Primary hyperparathyroidism is a relatively common endocrine disease in which one or more parathyroid glands produce uncontrolled secretion of parathormone (PTH). Case Report: The patient was a 53-year-old woman referring to the emergency department with severe pain and swelling in left foot from one night prior to the admission. Examination of the head and neck, chest and abdomen were normal. Left lower limb had 3+ pitting edema and its size was 3cm greater than the right leg. On color Doppler sonography of the left lower extremity, deep vein thrombosis (DVT) extended to the iliac vein was reported. Abdominal and pelvic ultrasound image showed a hypoechoic area in the uterus and a 40mm cyst in the left kidney. Regarding the presence of hip bone osteolytic lesions, high calcium, and low phosphorus, the patient was suspected of hyperparathyroidism. She was referred to a surgeon and a parathyroid adenoma was seen in the left parathyroid gland. After a week, the patient's calcium level was corrected, PT was in the goal range and she was discharged with good general condition.
    Keywords: Hyperparathyroidism, Hyperparathyroidism, Primary, Venous Thrombosis