فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیده رضوی *، مهرداد اشرفی صفحه 1
    مقدمه
    9% از کل بسته بندی های محفظه ای موجود را بسته بندی شیشه ای دهان پهن تشکیل می دهد. حال آن که برخی مصرف کنندگان برای باز کردن درب شیشه ها، با مشکل مواجه می شوند. هدف تحقیق حاضر بررسی نیروهای وارده بر درب بسته بندی دهان پهن از طرف مصرف کننده و همچنین یافتن ارتباط بین گشتاور اعمالی با ویژگی های آنتروپومتری و فیزیولوژیکی افراد می باشد. بنابراین، طراحی و بسته بندی شیشه های دهان پهن می تواند بر اساس حداقل گشتاور قابل اعمال توسط گروه مصرف کنندگان انجام شود.
    مواد و روش ها
    در مقاله حاضر ابتدا با ساخت یک دستگاه اندازه گیری نیرو، متشکل از حسگرهای FSR به بررسی توزیع نیرو در کف و انگشتان دست پرداخته شد. دستگاه شامل 19 حسگر می باشد، 14 عدد از آن ها روی انگشتان و 5 عدد بر کف دست نصب می شوند. هر حسگر از طریق 2 سیم به درایور و سپس از طریق رابط USB به رایانه متصل می شود. از یک شیشه پر به وزن 1100 گرم و با قطر خارجی mm85 استفاده و مقادیر نیروی اعمالی برای 10 پسر و 10 دختر دانشجو ثبت گردید. سپس با استفاده از نرم افزار Minitab17 یک رابطه ریاضی بین گشتاور اعمالی به درپوش و ویژگی های آنتروپومتری و فیزیولوژیکی افراد به دست آمد.
    یافته ها
    با مقایسه نتایج بدست آمده، مشخص گردید که تمرکز نیروها هنگام بازکردن درب بسته بندی دهان پهن بر روی انگشت اشاره می باشد. محاسبه گشتاور از طریق روابط ریاضی با استفاده از مقادیر نیروی اندازه گیری شده نشان داد که بیشینه گشتاور اعمالی مردان Nm63 /10 و برای زنان Nm66/7 است. مطابق آزمون آماری F برای گشتاور (متغیرپاسخ) در سطح معنی داری 05/0، مقدار p-value برای گروه مردان و زنان به ترتیب 011/0 و 008/0 به دست آمد، که می توان نتیجه گرفت مشاهدات صورت گرفته از لحاظ آماری، معنادار بوده است.
    نتیجه گیری
    بررسی های آماری مشخص کرد که ابعاد دست و نیروی عضلانی بیشترین سهم را در اعمال نیرو دارا هستند. به علاوه نتایج مشخص کرد که برای شیشه مورد نظر، شرایط بسته بندی باید طوری تنظیم شود که برای مصرف کنندگان با کمترین توان فیزیکی (دراین تحقیق گشتاوری معادل Nm 11/5) قابل باز شدن باشد.
    کلیدواژگان: گشتاور بازکردن، شیشه های دهان پهن، آنتروپومتری دست، فیزیولوژی دست
  • آرام تیرگر، سید احسان سمایی * صفحه 10
    مقدمه
    یکی از روش های کمی و متداول در بررسی علمی مجلات، روش تحلیل محتوا است. با توجه به محدودیت مطالعات از این نوع در ارگونومی، و از سویی نیاز مبرم به اطلاعاتی در خصوص سمت و سو و ویژگی های پژوهش های انجام شده و به منظور برنامه ریزی های هر چه دقیق تر، این مطالعه با هدف تحلیل محتوای تولیدات علمی حوزه سلامت کار با تاکید بر ارگونومی طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت مقطعی و گذشته نگر در میان مقالات منتشره از سوی چند نشریه تخصصی فارسی و لاتین داخلی با حداقل سه سال پیشینه انتشار برای دوره ای ده ساله از سال 1384 تا 1393 انجام شد. داده ها از طریق تمام شماری نمونه ها به کمک چک لیستی محقق ساخته و با استفاده از روش تحلیل محتوا جمع آوری گردید.
    یافته ها
    داده های حاصل از استخراج 927 مقاله از 5 نشریه تخصصی طی یک دهه، نشان داد که بیشترین سهم از پژوهش ها، مربوط به موضوع ارگونومی (27/24 درصد) است. ابزار پژوهشی مورد استفاده در مقالات ارگونومی عمدتا پرسشنامه (77/69 درصد) بود. با توجه به نوع مطالعات، تنها 55/15 درصد از پژوهش های حوزه ارگونومی مداخله ای بود.
    نتیجه گیری
    انتشار مقالات با موضوع ارگونومی طی دهه اخیر روند روبه رشد داشته است. اکثر پژوهش ها با تاکید بر سلامت جسمی انجام پذیرفته و از ابعاد روانی و اجتماعی سلامت نسبتا غفلت شده است. بیشتر تحقیقات حوزه ارگونومی از نوع مطالعات توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود . درهمین راستا توجه بیشتر به مطالعات مداخله ای احساس می شود.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل محتوا، بهداشت حرفه ای، ارگونومی، مقالات، نیروی کار
  • مژگان فیروزبخت، ارام تیرگر * صفحه 18
    مقدمه
    افراد شاغل قسمت اعظم ساعات بیداری خود را در محل کار که سر شار از روابط انسانی و منبع عظیمی از سرمایه اجتماعی است، سپری می کنند. باتوجه به ارتباط سرمایه اجتماعی محل کار با سلامت نیروهای کار، هدف از این مقاله، بررسی مطالعات انجام شده در زمینه اثرات سرمایه اجتماعی محل کار بر سلامت کارکنان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه، یک مطالعه مروری سیستماتیک می باشد. مقالات منتشر شده تمام متن و انگلیسی در پایگاه های علمی scopus ،Pubmed، Google scholar با کلید واژه « سرمایه اجتماعی محل کار» و « سلامت »،«فشارخون بالا»،«دیابت»، «افسردگی» بدون محدودیت زمانی جستجو شد و تعداد 14 مقاله واجد شرایط مورد بررسی قرار گرفت .
    یافته ها
    سرمایه اجتماعی محل کار با بیماری هایی مانند بیماری قلبی، فشارخون بالا، دیابت و افسردگی نیروهای کار در ارتباط بوده است.
    نتیجه گیری
    سرمایه اجتماعی در محل کار باید بعنوان یکی از راه های اصلی ارتقاء سلامت در محیط کار مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، محل کار، سلامت جسمی، فشارخون، افسردگی، دیابت، سلامت روان، نیروهای کار
  • الهام پاکدل * صفحه 26
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین مسایل محیط های صنعتی حوادث می باشد. عوامل مختلفی بر حوادث تاثیر گذار است که یکی از این عوامل خصوصیات فردی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی نقش شخصیت نیروی انسانی بر قابلیت اطمینان انسانی در بروز حوادث با استفاده از مدل رویکرد رفتاری DISC در صنایع خودرو سازی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی – تحلیل می باشد که در آن ارتباط حادثه پذیری فرد با شخصیت فردی و خطاپذیری مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین شخصیت افراد از مدل استاندارد Diskاستفاده گردید و جهت برآورد میزان خطاپذیری افراد از تکنیک Heart استفاده شد. سپس ارتباط بین ابعاد شخصیتی و قابلیت اطمینان و خطای انسانی مشخص شد. همچنین ارتباط تکرار حادثه با شخصیت فردی و خطاپذیری فرد تعیین گردید. این تحقیق در بین 98 نفر از پرسنل یکی از بزرگترین واحدهای تولیدی خودرو در بین سالهای 92 تا 94 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که بین ابعاد شخصیت انسانی و خطای انسانی و بروز حوادث همبستگی بالایی وجود دارد. بطوریکه نتایج نشان داد که بین افراد با شخصیت تاثیر گذار (In) و ثبات ذاتی(Sn) و ثبات تطبیق یافته(Sa) و وظیفه شناس تطبیق یافته(Ca) و تکرار بروز حادثه رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست امده مشخص شد که افرادی که دارای شخصیتی می باشند که نسبت به کار خود از حساسیت بالایی برخوردارند و تطبیق پذیری کمتری نسبت به تغییرات ایجاد شده در محیط کاری دارند، از احتمال بروز حوادث بیشتری برخوردار می باشند. شاید این مسئله بدلیل تناقض بین ساختار مدیریتی حاکم بر صنایع کشورهای در حال توسعه و خصوصیات شخصیتی این افراد ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: مدل شخصيت رفتاري DISC، قابليت اطمينان انساني، خطاي انساني، تکنيک HEART، حادثه
  • پژمان معتمدی *، حسین نیکرو، کیوان حجازی صفحه 36
    مقدمه
    لپتین، از ژن چاقی تولید شده و به عنوان هورمون ضد چاقی که نقش کلیدی در تنظیم وزن دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی منتخب بر سطوح لپتین سرم، شاخص های آنتروپومتریک و حداکثر اکسیژن مصرفی مردان چاق است.
    مواد و روش ها
    تعداد 20 آزمودنی در دو گروه تجربی (10نفر) و کنترل (10 نفر) به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. برنامه تمرین هوازی شامل 8 هفته تمرینات هوازی بود که در هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 40 دقیقه با شدتی معادل 55 تا 60 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره اجرا شد. پیش ازشروع و در پایان دوره تمرین هوازی، سطوح لپتین سرم، شاخص های آنتروپومتریک و حداکثر اکسیژن مصرفی ارزیابی شد. برای مقایسه میانگین های درون گروهی و بین گروهی به ترتیب از روش آماری تی استیودنت و مستقل استفاده شد. نتایج در سطح معنی داری 05/0>p آزمایش شدند.
    یافته ها
    گروه هشت هفته برنامه تمرین هوازی منجربه افزایش معنی داری در حداکثر اکسیژن مصرفی (00/0=p) شد. مقادیر سرمی لپتین(007/0=p)، وزن بدن(002/0=p)، نمایه توده بدن(003/0=p)، درصد چربی بدن (002/0=p) و نسبت دورکمر به باسن(013/0=p) در مردان چاق غیرفعال گروه تجربی کاهش معنی دار یافت. میانگین های بین گروهی در متغیرهای وزن، نمایه توده بدن، درصدچربی بدن، نسبت دورکمر به باسن و حداکثر اکسیژن مصرفی در بین دو گروه تفاوت معنی دار دارد(05/0
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد یک دوره تمرین هوازی منتخب تاثیر مطلوبی بر بهبود سطوح لپتین سرم و حداکثر اکسیژن مصرفی مردان چاق دارد.
    کلیدواژگان: لپتین، حداکثر اکسیژن مصرفی، مردان چاق
  • اصغر پایون، مجید معتمد زاده *، رشید حیدری مقدم، جواد فرد مال، محمد بابا میری، پیام حیدری صفحه 43
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از شایع ترین بیماری های شغلی در محیط های صنعتی می باشند که به علل مختلفی ایجاد می گردند. لذا هدف مطالعه ی حاضر، ارزیابی ارگونومی با روش شاخص کلیدی (KIM) و انجام مداخلات به منظور کاهش آسیب های وارده در قسمت بطری سازی یکی از صنایع شوینده استان قزوین می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای بوده که بر روی 25 نفر از پرسنل واحد بطری سازی یک صنعت تولید کننده مواد شوینده در سال 1395 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه کرنل و روش ارزیابی شاخص کلیدی KIM قبل و بعد از انجام مداخله ی ارگونومیکی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آنالیز توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در وظیفه تولید بطری ها (با دامنه خطر 4) با طراحی مجدد دامنه خطر به میزان معنی دار کاهش یافت (با دامنه خطر 2). همچنین نتایج نشان داد در وظیفه تامین مواد اولیه بطری سازی که از روش حمل دستی بار استفاده می شد. (با دامنه خطر3) با طراحی مجدد دامنه خطر به مقدار معنی دار کاهش یافت.( با دامنه خطر 1).
    نتیجه گیری
    این مطالعه کاهش معنی دار ناراحتی های اسکلتی- عضلانی را با طراحی ارگونومیکی ایستگاه کار پس از گذشت 5 ماه از زمان اجرای مداخلات نشان داد.
    کلیدواژگان: KIM، مداخله ارگونومیکی، اختلالات اسکلتی، عضلانی
  • ناصر صدرا ابرقویی، حمیدرضا جعفرپور * صفحه 51
    مقدمه و اهمیت موضوع: در کشورهای مختلف دنیا؛ درصد قابل توجهی از کارکنان هر سازمان، گرفتار فرسودگی شغلی می شوند. پر واضح است که پیشگیری از وقوع فرسودگی شغلی، در ارتقاء بهداشت روانی افراد و در نتیجه ارتقاء کیفیت ارائه خدمات نقش بسزایی دارد. یکی از مباحثی که می تواند در کاهش فرسودگی زودرس مفید واقع شود به کارگیری دانش ارگونومی جامع (ارگونومی خرد و کلان) است. هدف اصلی این مطالعه بررسی ارتباط برخی از متغیرهایی مطرح در مبحث ارگونومی جامع با فرسودگی شغلی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاربردی بوده و جامعه آماری آن یکی از بیمارستان های شهر یزد، شامل بخش های مختلف با 506 نفر پرسنل می باشد.حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر با 216 نفر تعیین شد. جمع آوری داده های آماری از طریق پرسش نامه های مختلف و با روش تصادفی مطبق انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان می دهد که فرسودگی شغلی کارکنان در حد متوسط و حمایت سازمانی ادراک شده توسط کارکنان کمتر از حد متوسط است و بین فرسودگی شغلی با متغیرهای مطرح در ارگونومی جامع رابطه منفی و معنادار وجود دارد. ضمنا نتایج مطالعات نشان می دهد که متغیرهای دموگرافیک بر فرسودگی شغلی کارکنان موثر است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ضمن بررسی سطح فرسودگی شغلی، حمایت سازمانی، عدالت سازمانی و شرایط فیزیکی محیط ؛میزان کاهش فرسودگی شغلی در برابر بهبود شرایط ارگونومیکی خرد و کلان ارزیابی شد. نتایج بدست آمده در این مطالعه با نتایج مطالعات محققین مختلف مطابقت دارد. در پایان مطالعه بر اساس نتایج تحقیق، چند پیشنهاد عملیاتی و پژوهشی به منظور کاهش فرسودگی شغلی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارگونومی جامع، فرسودگی شغلی، حمایت سازمانی، عدالت سازمانی، شرایط فیزیکی محیط کار
  • نرمین حسن زاده رنگی، یحیی خسروی*، علی اصغر فرشاد، حامد جلیلیان صفحه 60
    مقدمه
    شغل راهبری قطار درون شهری در طبقه مشاغل نوظهور و پیچده به شمار می آید. به دلیل وجود مطالعات اندک در این زمینه، عوامل موثر بر بار کار راهبران به خوبی مشخص نشده اند.در این مطالعه، عوامل موثر بر بار کار راهبران واکاوی می شود و راهکارهای کنترلی ارایه می گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی، داده ها با بررسی اسنادی، مصاحبه انفرادی و گروهی و بحث گروهی متمرکز گردآوری شدند.از ابزارهای تهیه شده توسط موسسه ارگونومی شغلی و موسسه طراحی ارگونومی به منظور گردآوری داده های میدانی استفاده شد. از تحلیل محتوای مستقیم به منظور تجزیه و تحلیل داده ها به کار رفت.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 65 مضمون به عنوان عوامل موثر بر بار کار راهبران انتزاع گردید. مضمون های استخراج شده در قالب نمودار استخوان ماهی در 8 طبقه دسته بندیو ترسیم شدند که عوامل مدیریت، نظارت و جو سازمانی؛ زیرساخت ها؛ طراحی شغل؛ سیر؛ و محیط به عنوان فاکتورهای دور و فشار زمانی، تبادل اطلاعات و ویژگی های فردی به عنوان فاکتورهای نزدیک تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    برخی از فاکتورهای دور جزء ماهیت سیستم حمل و نقل شهری هستند که تنها راهکار پیشنهادی تعدیل از طریق برنامه های جبرانی است و برخی دیگر با برنامه ریزی طولانی مدت و اجرای مداخلات موثر قابل حل هستند. به هر حال در کوتاه مدت با تمرکز بر فاکتورهای نزدیک و در طولانی مدت با تمرکز بر فاکتورهای دور مدل استخوان ماهی استخراج شده در این مطالعه، می توان بار کار راهبران را تعدیل کرد.
    کلیدواژگان: بار کار، پژوهش کیفی، راهبری مترو
|
  • Hamideh Razavi *, Mehrdad Ashrafi Page 1
    Introduction
    9% of all available packaging are jars with steel lids. However some consumers have troubles with jar opening. The aim of the current research is the analysis of the exerting force onto the jar lids relating the torque input to the anthropometric and physiological characteristics of the consumers.
    Material and
    Methods
    In this study, we examine the force distributed on the fingers and the palm using a special tester consists of the force sensing resistors (FSR) sensors. This tester includes 19 sensors, 14 of which are installed on the fingers and 5 on the palm. Each sensor is connected to a driver via two wires and then to a computer by a USB port. A full jar with 1100g weight and 85mm lid outer diameter was used and the forces exerted by 20 participants including 10 male and 10 female students were recorded. Then Minitab 17 software was used and the mathematical relationship between the torque and anthropometric and physiological characteristics was investigated.
    Result
    It was found that the force is mainly exerted by the index finger. The calculation of the torque based on the force measurements showed that the maximum torque applied by men was 10.63Nm and by women was 7.66Nm. Statistical F-test for the torque (response variable) at 0.05 significance level resulted in p-values equal to 0.011 and 0.008 for male and female participants, respectively. Therefore, it can be concluded that the measured values are statistically significant.
    Conclusion
    Statistical analysis revealed that the hand dimensions and the grip strength play the main roles in applying torque. Additionally, the results indicated that packaging conditions for the particular jar in this survey must be adjusted such that the consumers with the lowest physical ability (5.11 Nm torque) can open them.
    Keywords: Opening torque, Jars, Hand anthropometry, Hand physiology
  • Dr Aram Tirgar, Seyed Ehsan Samaei * Page 10
    Introduction
    Content analysis as a quantitative method, is one of the common methods of scientific surveying of journals. According to the absence of such studies in ergonomics scope and the need for information on the direction and characteristics of conducted research and in order to gain more detailed plans, this study aimed to survey the content analysis of scientific outputs regarding occupational Health with an emphasis on ergonomics.
    Methods
    This retrospective cross-sectional study was conducted on articles published by the Persian and interior Latin journals with a minimum track record of three years for a period of ten years from 2005 to 2015. Data were collected via a researcher-made checklist using census and based on content analysis method.
    Results
    The extracted data, from 927 article in period of ten years from 5 specialized journals, showed that the largest share of researches is related to ergonomics scope (24.27 percent). Mainly research tools used in ergonomics articles were questionnaire (69.77 percent). Based on the types of studies, only 15.55 percentage of ergonomic researches was based on interventional studies.
    Conclusion
    Publishing articles with subject of ergonomics has been growing over the past decade. Most research has been conducted with an emphasis on physical health and psychological; however, social aspects of health has been relatively neglected. Most research in ergonomics scope was descriptive, analytical and cross-sectional. In this regard, more attention to interventional studies should be paid.
    Keywords: scientometrics, content analysis, occupational health, ergonomics, articles, workforce
  • Mojgan Firouzbakht, Dr Aram Tirgar * Page 18
    Introduction
    The working population spends an increasing amount of waking times at work that is full of social relationship and meaningful resource of social capital. With regard to relationship between workplace social capital and employee health, this systematic review was performed with aim to evaluate the effects of workplace social capital in health workforce.
    Materials and Methods
    This is a systematic review study. The articles were in full text and in English language that were sited in Pubmed, Scopus, and Google scholar database with key words such as "workplace social capital" ,"health", "hypertension", "diabetes", "depression" without time limit were selected, at least 14 articles were eligible.
    Results
    Workplace social capital was related with cardio-vascular disease, hypertension, diabetes and depression among the employees.
    Conclusions
    Workplace social capital should be considered as one of the most important issue in health promotion.
    Keywords: social capital, workplace, physical health, hypertension, depression, diabetes, mental health, workforce
  • Elham Pakdel * Page 26
    Background And Aim
    one of the most important issues in industrial is Accident. Various factors affect the events that one of these factors is individual features. This study aim is, investigating of the role of human resource personality on human reliability in accidents outbreak with using DISC behavioral approach modal in automotive industry.
    Methods
    this is a kind of descriptive-analytic research that, the relation of person vulnerability with human personality and fallibility was investigated. In order to determine human personality, Disk standard model was used and in order to estimate the degree of human fallibility, heart techniques was used. Then, the relationship between natural personality and human reconcilable dimensions and human reliability and fallibility was found. Also, the relation of accident repetition with personality and human fallibility was determined. This research had been done between 98 person of the personnel of one of the biggest production units, between 92 to 94.
    Results
    the results indicate that, there is a high correlation between human personality and fallibility dimension and accidents outbreak, in a way that the results showed that, there is a significant relationship between person with influential personality, inherent stability, adapted stability, adapted dutiful and accident outbreak repetition.
    Conclusion
    according to the results, it has been found that, the personality of the person who has high sensitivity in their job and has less adaptation than changes made in work environment, has a more possibility for accidents outbreak. Perhaps, this issue is created because of the inconsistency between management system that is ruling the industry of developing countries and personality features of these person.
    Keywords: personality behavior DISC models, human reliability, human error, technical HEART, accident
  • Pejman Motamedi *, Hossin Nikroo, Keyvan Hejazi Page 36
    Introduction
    Leptin, the generated obese gene and as an anti-obesity hormone that plays a key role in have regulated weight. We aimed to investigate the effects of eight weeks selected aerobic training on serum leptin levels, anthropometric indices and maximal oxygen consumption (VO2max) in obese men.
    Material and
    Methods
    20 healthy elderly women were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to control (n=10) and experimental (n=10). The program training include: 40 min per session, 3 times per week for 8 weeks participate in aerobic exercise with 55-60 HRR%. Pre and post of aerobic exercise, serum leptin levels, anthropometric indices and VO2max evaluated. To make intra and intergroup comparisons t-test for dependent and independent samples were used. For all statistical comparisons, the level of significance was set at p
    Results
    Eight weeks aerobic exercise lead to increase of Vo2max (p=0.00) significantly. The amount of leptin (p=0.007), weight (p=0.002), BMI (p=0.003), body fat percent (p=0.002) and WHR (p=0.013) in sedentary obese men in experimental group reduced significantly. The variations of between groups in weight, BMI, BFP, WHR and Vo2max in two groups have differences.
    Conclusion
    The results of this study showed that selected aerobic training have favorable influence on improvement of serum leptin levels and VO2max in obese men.
    Keywords: Leptin, Vo2max, Obese men
  • Asghar Payoon, Majid Motamedzade *, Rashid Heydari Moghaddam, Javad Fradmal, Mohammad Babamiri, Payam Heydari Page 43
    Introduction
    Muscle-skeletal disorders are one of the most common job related disorders in industrial workplaces and they’re caused because of different reasons. The study purpose was ergonomic assessment by using key indicator index (KIM) and it was done in order to reduce injuries in bottle-making salon in one of the detergent producing industries in Qazvin province.
    Methods
    This study is an intervention study and it consists 25 workers and was done in a bottle-making salon in one of the detergent producing industries in 2016. To data collection, we used Cornell questionnaire and key indicator index assessment method before and after the ergonomic interventions. We analyzed the data by descriptive analytical tests using SPSS 16 software.
    Results
    According to the results in the bottle production task (risk score: 4), the risk score decreased significantly by redesign (risk score: 2). Also based on the results in bottle's material supply task that workers used to do it by manual material handling (risk score: 3), by redesign, risk score decreased significantly (risk score: 1).
    Conclusion
    In this study, muscle-skeletal disorders decreased meaningfully by workstation ergonomic redesign after 5 months that we started the interventions.
    Keywords: KIM, Ergonomic intervention, Muscle-skeletal disorders
  • Naser Sadra Abarghouei, Hamirdreza Jafarpour * Page 51
    Background and importance of the issue in different countries; a significant number of employees of any organization are caught burnout. It is clear that prevention of burnout in mental health promotion and to improve the quality of services plays an important role. One of the topics that may be useful in reducing premature aging applying ergonomics knowledge of Total ergonomics (micro and macro) is. The main objective of this study was to investigate the relationship between some of the variables considered in the context of a Total ergonomics include: organizational support, organizational justice and physical conditions of the workplace is burnout.
    Materials And Methods
    This study is applied. The population of this study, one of the hospitals in Yazd, including various departments is 506 employees. The sample size of 216 was determined according to Morgan. The data were collected through a questionnaire and stratified random sampling was performed. In this study, a comprehensive view of the relationship between organizational support and physical environment of workplace ergonomics and occupational burnout were studied.
    Conclusion
    This study investigated burnout level and organizational support; reduction of burnout in the face of increased organizational support, organizational justice and improve the physical environment of workplace criteria. The results obtained in this study correspond with the results of various research studies. The study shows that demographic variables on burnout are effective employees.
    Results
    The proposed variables in burnout and Total ergonomics and there is a significant negative relationship. The results show that gender, age and work experience staff burnout is effective. At the end of the study based on the results, some suggestions were presented operational and research to reduce burnout.
    Keywords: Total ergonomics, burnout, organizational support, organizational justice, physical Conditions of the workplace
  • Narmin Hassanzadeh Rangi, Yahya Khosravi *, Ali Asghar Farshad, Hamed Jalilian Page 60
    Introduction
    Metro driving is one of the newest jobs in Iran. Due to the lack of studies about train drivers’ workload, there is no comprehensive information about factors that effect on workload. This study aimed to analysis the factors that may affect driver workload, in order to recommend the control measures.
    Methods
    In this mixed method study, data generation was made through field observations, document reviews, individual interviews, focus group interviews and focus group discussions. In order to field data collection, The Institute for occupational ergonomics and CCD Design & Ergonomics Ltd’s developed tools were used. Directed content analysis was used to qualitative data analysis.
    Results
    Overall, 65 factors were extracted as the factors that may affect driver workload. The extracted factors were drawn on a fishbone diagram, over 8 Categories, including management, supervision and organizational climate, infrastructure, job design, journey, and environmental as distal factors and time pressure, information exchanges, and individual factors as Proximal factors.
    Conclusion
    Some of the distal factors are the nature of an urban transport system, so the only amendment is compensatory programs, and some of them can be resolved by Long-term plans. Anyway, workload of train drivers can be amendment with focus on the proximal factors in short-term, and the distal factors in long-term.
    Keywords: Workload, Qualitative study, Metro driver