فهرست مطالب

ارگونومی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

مجله ارگونومی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد حسینی، آرمین لاهوری، عطاالله براتی، هادی میری* صفحات 83-89
    زمینه و هدف

     در دنیای پیشرفته امروز، یکی از جدی ترین تهدیدهای موجود برای کارکنان، مشکلات اسکلتی - عضلانی می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط ارگونومی و ناهنجاری های وضعیتی بدن در کارکنان صنایع تولیدی می باشد.

    روش کار

     جامعه آماری این پژوهش را کارکنان مرد شاغل در دو شرکت خدماتی با تعداد کلی 210 نفر تشکیل می دهند. تعداد 134 نفر طبق جدول مورگان و بر اساس معیارهای ورود به تحقیق وارد شدند. بررسی درد در نواحی مختلف بدن توسط پرسشنامه نوردیک، ارزیابی ارگونومی محیط کار توسط مقیاس REBA و ارزیابی وضعیت بدنی توسط آزمون نیویورک صورت گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات مختلف، از نرم افزار SPSS نسخه 26 جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده های هر متغیر از آزمون شاپیروویلک استفاده شد. همچنین برای بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون آماری رگرسیون خطی استفاده شد. سطح معناداری در سرتاسر پژوهش کمتر از 05/0 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

     نتیجه تحقیق نشان داد ارتباط معنی داری و منفی میان نمره  ارگونومی و ارزیابی وضعیت بدنی وجود دار د(P<0/001 , R=0/79). همچنین نتیجه  بررسی ها نشان از وجود اختلالات اسکلتی - عضلانی در نواحی مختلف بدن با بیشترین شیوع در کمر (45.7 درصد) می باشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به ارتباط بالا و منفی متغیرها مشخص گردید وضعیت نامطلوب ارگونومی می تواند به ضعیف بودن وضعیت بدنی منجر شده و تبعات اسکلتی - عضلانی زیادی به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، وضعیت بدنی، اختلالات اسکلتی - عضلانی، آزمون نیویورک، مقیاس ربا
  • علی داوودی زاده، محسن علی آبادی*، مجید حبیبی محرز، مریم فرهادیان، مسعود شفیعی مطلق صفحات 90-100
    زمینه و هدف

     هدف از این مطلعه بررسی اثربخشی جلیقه های خنک کننده مبتنی بر نانو الیاف و بسته های مواد تغییر فاز دهنده (PCM) در کاهش تنش های حرارتی شاغلین کادر درمان در محیط های کاری گرم می باشد.

    روش کار

     در این مطالعه تجربی 20 نفر از مرد در یک اتاقک شبیه سازی شرایط جوی با قابلیت تنظیم دمای 24 به عنوان شرایط مرجع و 32 درجه سانتی گراد در قالب 10 سناریو ترکیبی همراه با 5 نمونه جلیقه خنک کننده ساخته شده مواجهه داده شدند. پارامترهای فیزیولوژیکی شامل دمای پوست، تمپانیک و دهانی قبل و بعد از مواجهه با شرایط دمایی شبیه سازی متابولیسم فعالیت شاغلین بیمارستان اندازه گیری شد.

    یافته ها

     در شرایط بدون جلیقه، دمای هوای 32 درجه سانتی گراد در مقایسه با دمای هوای 24 درجه سانتی گراد اندازه اثر بزرگ تری در افزایش دمای تمپانیک بدن ایجاد نمود (0.05>P).  تاثیر معنی دار استفاده از جلیقه نانو الیاف به همراه استفاده از بسته های مواد (PCM) با اندازه اثر 0/498، 0/568، 0/349 به ترتیب در کاهش دمای پوست، تمپانیک و دهانی در شرایط دمایی گرم مشاهده شد (0.05>P). اندازه اثر افزایش دمای هوا کمتر از اندازه اثر نوع جلیقه خنک کننده بر پاسخ های فیزیولوژیکی بود و نشان دهنده این موضوع بود که اثربخشی جلیقه های طراحی شده با افزایش دما افزایش می یابد (0.05>P).

    نتیجه گیری

     بکارگیری جلیقه های خنک کننده نانو الیاف و بسته های (PCM) با توجه به وزن قابل قبول با اندازه اثر قابل قبولی در حفظ ثبات دمایی بدن شاغلین کادر درمان در محیط های گرم موثر است.

    کلیدواژگان: جلیقه خنک کننده، شرایط گرم، مواد تغییر فاز دهنده PCM، نانوالیاف
  • محمدامین موعودی، آرزو سماک امانی*، محمد تقی پور صفحات 101-109
    مقدمه

     امروزه به سبب استفاده از فناوری های مدرن در محیط کار، کارکنان به سمت تحرک کمتر و نشستن بیشتر پیش رفته اند و عوارض ناشی از کار استاتیک و پوسچر ثابت سبب اختلالات متعدد از جمله اسکلتی-عضلانی گردیده است. این پژوهش به منظور ارزیابی راحتی و کاربردپذیری مبدل میز نشسته-ایستاده ارگونومی با هدف پیشگیری از عوارض ناشی از نشستن دایم در شاغلین می پردازد.

    مواد و روش ها

    30 نفر از کارکنان و اعضا هییت علمی یک دانشگاه بصورت داوطلبانه با رضایت و آگاهی وارد این پژوهش شدند. پس از ارایه توضیحات لازم، دو پرسشنامه محقق ساخته ناراحتی درک شده موضعی(LPD) وکاربردپذیری مبدل میز نشسته-ایستاده(SSDCUQ)، 2 روش آنالیز پوسچر، 2 روش ارزیابی ایستگاه کار و رضایت کلی همراه با نرم افزار 20-8-2 و مبدل میز ارگونومی در اختیار داوطلبان قرار داده شد. پس از دوره آزمون جهت آنالیز داده ها از نرم افزار  SPSS نسخه ی 22 و آزمون های آماری میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی رتبه ایSpearman  و ضریب همبستگی Pearson استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین کل LPD قسمت های مختلف بدن87/0 ±48/0 بود که نشان دهنده کارکرد مبدل در محدوده بدون مشکل تا ناراحتی بسیار کم می باشد. میانگین رضایت کلی از کارکرد مبدل 08/1 ±18/3 بود که در محدوده متوسط و خوب می باشد. همچنین ارتباط معنی داری بین وضعیت های مختلف استفاده از مبدل در آنالیز پوسچرهای مختلف نشسته و ایستاده بدست آمد(0005/0P<) که نشان دهنده بهبود یافتن پوسچر نشسته و ایستاده در زمان کاربرد مبدل می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    ایستگاه های کار با قابلیت تنظیم ارتفاع، یک انتخاب مناسب برای کاهش مدت زمان نشستن و اصلاح پوسچر است. علیرغم بهبود یافتن پوسچر نشسته و ایستاده در زمان استفاده از مبدل، محدودیت هایی از جمله عدم توجه کاربر به هشدار نرم افزار جهت نشستن و ایستادن در مبدل مکانیکی مورد پژوهش وجود دارد.

    کلیدواژگان: راحتی، کاربرد پذیری، مبدل میز، آنالیز پوسچر، LPD
  • علی سلمانی نژاد، مریم حسنی*، سحر رضایان صفحات 110-120
    زمینه و هدف

    بار روانی مانند حجم کاری نه تنها عملکرد کاری را مختل می کند، بلکه می تواند، اثر مستقیمی بر ایمنی کارکنان از طریق حوادث داشته باشد. با این حال، علی رغم این مسیله، تلاش های زیادی برای توسعه یک ابزار ارزیابی برای سنجش بار روانی مرتبط با ایمنی و سلامت کاری کارکنان صورت نگرفته است.  لذا پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی مقیاس بار روانی کارگران کیم و همکاران (2018) از منظر ایمنی و بهداشت شغلی طراحی شد.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه کارگران مشغول به کار در شرکت البرز شرقی شهر شاهرود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 349 نفر از کارگران در پژوهش شرکت کردند. در پژوهش حاضر از مقیاس بار روانی کیم و همکاران (2018)، مقیاس روانی - اجتماعی کپنهاگ (COPSOQ) و مقیاس استرس شغلی (HSE) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عامل تاییدی با استفاده از از نرم افزار آماری 22-SPSS و لیزرل نسخه 5/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    . نتایج نشان داد، تمام مولفه های بار روانی کارگران از منظر ایمنی و بهداشت شغلی با نمره کلی این مقیاس و با مقیاس روانی - اجتماعی و مقیاس استرس شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان دهنده برازش خوب مدل در تعیین عامل ها به شکل اولیه بیان شده توسط کیم و همکاران (2018) بود. برای تعیین پایایی مقیاس نیز مقدار ضریب همبستگی پیرسون در مراحل آزمون و بازآزمون  82/0 به دست آمد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که 1/26 درصد کارگران بار روانی کم، 6/49 درصد کارگران بار روانی در حد متوسط و 4/24 درصد بار روانی شدید را تجربه می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مقیاس بار روانی کارگران مقیاسی روا و پایاست و می تواند برای ارزیابی وضعیت بار روانی کارگران در مطالعات پژوهشی و مداخله ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایمنی و بهداشت شغلی، بار روانی کارگران، روایی، پایایی
  • محمد بابامیری، رامین رحمانی، رشید حیدری مقدم، مهرانه شعبانی* صفحات 121-129
    زمینه و هدف

    در محیط های کاری عاملی اصلی که می تواند کنترل کارکنان را در هم بشکند و زمینه ی بروز پرخاشگری در کارکنان را فراهم کند، استرس شغلی است. به همین دلیل در این پژوهش نقش مدل عدم تعادل تلاش-پاداش در بروز زورگویی در محیط کار مورد بررسی قرار گرفته است

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. در پژوهش حاضر به منظور سنجش متغیرها از دو پرسشنامه خود گزارش دهی عدم توازن تلاش- پاداش سیگریست و اعمال منفی استفاده شد. جامعه پژوهش کارکنان یکی از پتروشیمی های واقع در جنوب کشور بودند و با استفاده از روش سرشماری تعداد 202 نفر وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل ها با نرم افزار SPSS18  و با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر به ترتیب برابر با 32/9±13/40 و 50/9±9/15 سال بود. 147 نفر (8/72 درصد) از شرکت کنندگان زن و 174 نفر (1/86 درصد) متاهل بودند. از نظر وضعیت تحصیلات نیز مشخص شد که 9/10 درصد دارای مدرک کاردانی، 2/81 درصد دارای مدرک کارشناسی و مابقی افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر بودند. حدود سه چهارم افراد استخدام رسمی بودند. بر اساس نتایج مدل رگرسیون چند متغیره، از بین متغیرهای مورد بررسی در این مطالعه، عدم توازن تلاش-پاداش و تعهد افراطی به صورت معناداری قادر به پیش بینی تغییرات نمره زورگویی بودند (001/0>P)

    نتیجه گیری

    براساس نتایج کارکنانی که بین دروندادها و بروندادها در شغل احساس عدم تعادل دارند همچنین کارکنانی که دارای ویژگی تعهد افراطی هستند بیشتر دست به انجام رفتارهای منفی به شکل زورگویی در محیط کار میزنند.

    کلیدواژگان: زورگویی در محیط کار، عدم توازن تلاش - پاداش، تعهد افراطی، استرس شغلی
  • علی رضا سلطانیان* صفحات 130-136
    زمینه و هدف

    برای انتخاب مبداء امتیاز دهی در مقیاس لیکرت در پرسشنامه ها هنوز توافق یکسانی بین محققان وجود ندارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تغییر مبداء امتیازدهی مقیاس لیکرت بر مقدار شاخص های گرایش به مرکز، پراکندگی و آزمون آماری تی-مستقل انجام شد.

    روش کار

    در پژوهش حاضر علاوه بر بررسی تاثیر تغییر مبداء امتیازدهی بصورت استنباطی، با ذکر یک مثال نیز به مقایسه نتایج تغییر مبداء پرداخته شد. در این پژوهش مقیاس لیکرت 4 رده ای با مبداء امتیازدهی صفر و یک درنظر گرفته شد. همچنین فرض شد که فاصله بین رده های مقیاس لبکرت برابرند. آزمون تی-مستقل برای مقایسه میانگین امتیازها در دو گروه مستقل استفاده شد و نتایج تغییر مبداء بر آماری تی و سطح معنی داری ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تغییر مبداء امتیازدهی از 1 به صفر در مقیاس لیکرت تنها منجر به تفاوت در مقدار شاخص های گرایش به مرکز می شود. درحالیکه شاخص های پراکندگی، آماره و سطح معنی داری آزمون آماری در هر دو شیوه امتیازدهی تفاوتی ندارند.

    نتیجه گیری

    در صورتی که توزیع مجموع امتیازها در یک پرسشنامه نرمال باشد، تغییر مبداء امتیازدهی از 1 به صفر تاثیری بر نتیجه گیری در آزمون تی-مستقل و انحراف معیار ندارد و تنها شاخص های گرایش به مرکز در دو شیوه امتیازدهی متفاوت خواهند بود.

    کلیدواژگان: لیکرت، امتیازدهی، اعتبار درونی، مقیاس، پرسشنامه
  • مهران ملکی*، مهدی راعی، فیروز ولی پور صفحات 137-147
    زمینه و هدف

     اختلالات اسکلتی- عضلانی یک مسیله حایز اهمیت در بسیاری از محیط های کاری در نظام بهداشت و درمان است. هدف از این مرور سیستماتیک، بررسی اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل خطر شغلی بر وضعیت جسمانی کادر درمان در ایران است.

    روش کار

     یک جستجوی الکترونیکی از پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی شامل PubMed، Web of Science، Scopus، SID و IranMedex  انجام شد. مقالات از سال 1390 تا 1400 با استفاده از کلمات کلیدی " اختلالات اسکلتی- عضلانی" و " کادر درمان" مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

     از میان 360 مقاله در نهایت متن کامل 24 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که بیش ترین میزان شیوع ناهنجاری های اسکلتی- عضلانی و شکایات کارکنان در 12 ماه گذشته مربوط به درد در ناحیه گردن (01/46٪) است. همچنین از بین 24 عامل خطر شغلی شناسایی شده، ایستادن طولانی مدت (83/20٪) و حرکات تکراری (66/16٪) مهم ترین عوامل در بروز اختلالات جسمانی در کادر درمان است.

    نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش می تواند نقش بسزایی در توانمندسازی و ارتقاء نظام سلامت کشور از نظر سیاست های فردی، مدیریتی و سازمانی در مراکز بهداشتی- درمانی داشته باشد. بنابراین نیازهای فیزیکی، فشارهای روانی و ارگونومیکی محیط کار و سلامت کادر درمان را می توان بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: عوامل خطر، اختلالات اسکلتی- عضلانی، شیوع، کادر سلامت
  • مریم افشاری*، مهدی کنگاوری، فاروق محمدیان، شهناز مالکی، فریده کاظمی صفحات 148-154
    مقدمه

    حوادث ترافیکی از مهمترین علت مرگ و میر در زنان باردار است. یکی از موارد سرمایه گذاری برای سلامت مادران و نوزادان مداخلات هدفمند به منظور افزایش ایمنی مادران برای پیشگیری از حوادث ترافیکی می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و دسته بندی انواع مداخلات ایمنی در جهت کاهش حوادث ترافیکی در زنان باردار انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع بررسی نظام مند بود. مقالات مداخله ای از پایگاه های فارسی شامل Magiran، Iran Medex و SID، و پایگاه های اطلاعات علمی انگلیسی شامل PubMed، Cochrane،Sciencedirect ،Embase ، Science of Web و Scopus جستجو گردید. کلیه مقالات شناسایی شده با استفاده ازنرم افزار Endnote توسط یک نفر جمع آوری شد. سپس متن کامل مقالات توسط دو محقق به صورت مستقل بررسی شد و مقالات منطبق با معیارهای ورود مشخص شدند. با استفاده از بررسی forward citation  وbackward citation  مقالات دیگری به مجموعه مقالات قبلی اضافه شد. برای ارزیابی کیفیت مطالعات از ابزار EPHPP استفاده شد.

    یافته ها

    جستجوی اولیه منجر به یافتن 5329 چکیده مقاله شد. نهایتا 2 مطالعه مداخله ای برای ارزیابی در این مطالعه شناسایی شدند. رویکرد مداخله به کار رفته در یک مطالعه آموزشی/ رفتاری و در دیگری رویکرد مهندسی/تکنولوژی بود. هر دو مطالعه گزارش کردند که به طور معناداری در پیامدهای موردنظر که بستن کمربند ایمنی در زنان باردار بود، تغییرات معنی دار ایجاد کرده اند.

    نتیجه گیری

    مداخلات ایمنی در زمینه کاهش حوادث ترافیکی در زنان باردار در کل دنیا بسیار کم کار شده بود. با توجه به اهمیت سلامت مادران باردار، پیشنهاد می شود در حوزه مداخلات ایمنی در جهت کاهش حوادث ترافیکی در این زنان، مطالعات بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، مداخلات، ایمنی، حوادث ترافیکی، زنان باردار
|
  • Mohammad Hoseini, Armin Lahoori, Ataalah Barati, Hadi Miri* Pages 83-89

    Back ground and object: 

    In today's advanced world, one of the most serious problems is musculoskeletal problems. The purpose of this research is to investigate the relationship between ergonomics and postural abnormalities in manufacturing workers.

    Method

     The statistical population of this research consists of male employees working in a two production units  with a total number of 210 people. 134 people were included in the study according to Morgan's table and based on the entry criteria. The assessment of pain in different parts of the body was done by the Nordic questionnaire, the ergonomics of the work environment was evaluated by the REBA scale, and the body posture was evaluated by the New York test. After collecting various data, SPSS software version 26 was used to analyze the data. To check the normality of the data distribution of each variable, the Shapiro-Wilk test was used. Also, linear regression statistical test was used to check the relationship between research variables. The significance level throughout the research is less than 0.05.

    Finding

    The result of the research showed that there is a significant and negative relationship between the ergonomic score and the assessment of physical condition (P=0.00, R=0.79). Also, the results of the investigations show the existence of musculoskeletal disorders in different areas of the body with the highest prevalence in the back (45.7%).

    Conclusion

    According to the high and negative correlation of the variables, it was found that the unfavorable ergonomic condition can lead to poor physical condition and have many musculoskeletal consequences.

    Keywords: Ergonomics, Body posture, Musculoskeletal disorder, New York test, REBA scale
  • Ali Davoodizadeh, Mohsen Aliabadi*, Majid Habibi Mohraz, Farhadian Maryam, Masoud Shafiee Motlagh Pages 90-100
    Objectives

     The purpose of this study is to investigate the effectiveness of cooling vests based on nanofibers and packages of phase change materials (PCM) in reducing the thermal stress of medical personnel in hot work environments.

    Methods

    In this experimental study, 20 males were exposed to 10 combined scenarios of temperatures of 24 and 32 degrees Celsius and five samples of vests made with hot air temperature conditions in a room simulating atmospheric conditions. Physiological parameters including skin surface temperature, tympanic temperature and oral temperature were measured before and after exposure to air temperature conditions by simulating the activity metabolism of hospital workers. The normal distribution of the data was done with the Kolmogorov-Smirnov test and the analysis of the effect of the scenarios was done through the analysis of variance with repeated measurements.

    Results

    The results confirmed that in the condition without a vest, the air temperature of 32 °C compared to the air temperature of 24 °C had a greater effect in increasing the tympanic body temperature (p<0.05). The significant effect of using Nano fiber vest along with the use of packages containing phase change materials (PCM) with effect size of 0.498, 0.568, 0.349 respectively in reducing skin temperature, tympanic temperature and oral temperature in conditions of warm temperature was observed(p<0.05). The size of the effect of increasing the air temperature was lower than the size of the effect of the type of cooling vests on the physiological responses and it indicated that the effectiveness of the designed vests increases with increasing temperature (p<0.05).

    Conclusion

     The use of Nano fiber cooling vests and packages of phase change materials (PCM) is effective in maintaining the body temperature stability of medical personnel in hot environments due to acceptable weight and acceptable effect size.

    Keywords: Cooling vest, hot conditions, PCM phase change materials, nanofibers
  • Mohammad Amin Mououdi, Arezoo Sammak Amani*, Mohammad Taghipour Pages 101-109
    Introduction

    Today, the employees have moved towards less mobility and more sitting due to the use of modern technologies in the workplace, and the complications arisen from static work and fixed posture have caused numerous disorders, including musculoskeletal disorders. This study was conducted in order to evaluate the comfort and usability of the ergonomic sit-stand desk converter with the purpose of prevention of disorders caused by continues sitting in workers.

    Materials and Methods

    30 employees and Faculty Members of a university voluntarily entered this study with consent and awareness. After providing the necessary explanations, two researcher-made questionnaires of Local Perceived Discomfort (LPD) and Sit-Stand Desk Converter Usability Questionnaire (SSDCUQ), two methods of posture analysis, two methods of Workstation evaluation and general satisfaction together with 2-8-20 software and an ergonomic desk converter were provided to the volunteers. After the test period, SPSS version 22 software and statistical tests such as mean, standard deviation, Spearman's rank correlation coefficient, and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data.  

    Results

    The total average of LPD in different parts of body was 0.48 ± 0.87, which indicates that the converter works in the range of no problem to very little discomfort. The average general satisfaction with the converter's function was 3.18 ± 1.08 which is in the moderate to good range. Also, a significant relationship was found between different situations of using the converter in the analysis of different sitting and standing postures (P<0.0005), which indicates the improvement of the sitting and standing posture during the use of the converter.

    Discussion and Conclusion

    height-adjustable workstations are a good choice to reduce sitting time and improve posture. Despite the improvement of sitting and standing posture when using the converter, there are limitations such as the user ignoring software warning to sit and stand in the mechanical converter under study

    Keywords: Comfort, usability, desk converter, posture analysis, LPD
  • Ali Salmaninejaad, Maryam Hasani*, Sahar Rezayan Pages 110-120
    Background and Objective

    Psychological load such as workload not only disrupts work performance, but can also have a direct effect on employee safety through accidents. However, despite this issue, many efforts have not been made to develop an assessment tool to measure psychological burden related to occupational safety and health of employees. Therefore, the present study was designed with the aim of validating the psychological burden scale of workers by Kim et al. (2018) from the perspective of occupational health and safety. 

    Methods

    The statistical population of the research consists of all the workers working in the Eastern Alborz Company of Shahroud city, and 349 workers participated in the research using a simple random sampling method. In the present study, the mental load scale of Kim et al. (2018), the Copenhagen psychosocial scale (COPSOQ) and the occupational stress scale (HSE) were used. The data were analyzed using Pearson's correlation coefficient tests and confirmatory factor analysis using SPSS-22 statistical software and Lisrel version 8.5.

    Resalts: 

    The results showed that all the components of workers' psychological burden with the overall score and Psycho-social scale and occupational stress scale have a positive and significant relationship. The results of the confirmatory factor analysis also showed the good fit of the model in determining the factors in the initial form expressed by Kim et al. (2018). To determine the reliability of the scale, the value of Pearson's correlation coefficient was obtained at 0.82 in the test and retest phases. Also, the results of this study showed that 26.1 percent of workers experience low psychological burden, 49.6 percent of workers experience moderate psychological burden, and 24.4 percent experience severe psychological burden.

    Conclusion

    Based on the results of the current research, the workers' mental burden scale (Kim et al., 2018) is a valid and reliable scale and can be used to evaluate the psychological burden of workers in research and intervention studies.

    Keywords: Occupational health, safety - Psychological burden of workers - Validity - Reliability
  • Mohammad Babamiri, Ramin Rahmani, Rashid Heidarimoghadam, Mehrane Shaabani* Pages 121-129
    Background and Purpose

    In work environments, job stress is the main factor that can break the control of employees and provide the context for the occurrence of aggression in employees. For this reason, this study investigated the role of the effort-reward imbalance model in the occurrence of bullying in the workplace.

    Method

    This study was descriptive-analytical in nature. In this research, to measure the variables, two self-report questionnaires, the effort-reward imbalance scale and the negative actions questionnaire, were used.  The research population was employees of one of the process industries, and 202 people were included in the study using the census method. Analyses were performed using SPSS 18 software, Pearson’s correlation coefficient, and linear regression.

    Result

     The total number of participants in the study was 202. The average age and work experience of the participants in this study were 40.13±9.32 and 15.9±9.50 years, respectively. Among the participants, 72.8% were male and 86.1% were married. In terms of educational status, 10.9% had an associate's degree, 81.2% had a bachelor's degree, and the rest had a master's degree or higher. About three-fourths of the people were officially employed, and the rest were working on a contract basis. Based on the results of the multivariate regression model, among the variables investigated in this study, effort-reward imbalance and extreme commitment were able to significantly predict the changes in the bullying score (P<0.001).

    Conclusion

    Employees who feel imbalanced between inputs and outputs in the job, as well as employees who have the characteristic of extreme commitment, are more likely to engage in negative behaviors in the form of bullying in the workplace.

    Keywords: bullying in the workplace, effort-reward imbalance, over commitment, job stress
  • Ali Reza Soltanian* Pages 130-136
    Background and Objectives

    There is no consensus for transforming the origin of scoring on the Likert’s scale in a questionnaire. This study was carried out with the aim of investigating the effect of the transformation of the origin of scoring on the indices of central tendency, dispersion and the independent t-test.

    Methods

    In the study, the effect of transforming the origin of scoring was investigated inferentially, and the results of the transformation were compared by a illustrating. In this research, a 4-point Likert’s scale was considered starting with scoring zero and one. Independent t-test was used to compare the mean scores in two groups.

    Results

    The results of the study showed that transforming of the origin of scoring from 1 to zero in the Likert’s scale only leads to a difference in the value of the tendency to the center. While the dispersion indices and statistical statistics will not have any difference in both scoring methods.

    Conclusion

    Changing the origin of scoring in the questionnaires when the total scores have a normal distribution, does not affect on the independent t-test and standard deviation, and only the indices of the tendency to the center will be different in the two scoring systems.

    Keywords: Likert, Scoring, Internal validity, Scale, Questionnaire
  • Mehran Maleki*, Mehdi Raei, Firouz Valipour Pages 137-147
    Background and Objectives

     Musculoskeletal abnormalities are still an important problem in many workplaces and health care center employees. The purpose of this systematic review is to investigate musculoskeletal abnormalities and occupational risk factors among medical staff in Iran.

    Methods

     In this systematic review of eligible studies from national and international databases including PubMed, Embase, Web of Science, Scopus, SID, Magiran and IranMedex from 1390 to 1400 based on the preferred reporting cases of the Guidelines for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) as It was independently extracted by two researchers. MeSH keywords and phrases were used to implement the search strategy.

    Results

     Among 360 articles, the full text of 24 articles was finally examined. The results of the study showed that the highest prevalence of musculoskeletal abnormalities and employee complaints in the last 12 months is related to neck pain (46.01%). Also, among the 24 identified occupational risk factors, standing for a long time (20.83%) and repetitive movements (16.66%) are the most important factors in the occurrence of physical disorders in the treatment staff.

    Conclusion

     The findings of this research can play a significant role in empowering and upgrading the country's health system in terms of individual, managerial and organizational policies in health centers. Therefore, the physical needs, psychological and ergonomic pressures of the work environment and the health of the treatment staff can be improved.

    Keywords: Risk Factors, Musculoskeletal Disorders, Treatment Staff, Pain, Abnormalcy, Systematic Review
  • Maryam Afshari*, Mehdi Kangavari, Farogh Mohammadian, Shahnaz Maleki, Farideh Kazemi Pages 148-154
    Introduction

    Traffic accidents are one of the leading causes of death in pregnant women. One of the investment areas for maternal and neonatal health is targeted interventions to increase maternal safety to prevent traffic accidents. Therefore, this study was conducted with the aim of identifying and categorizing different types of safety interventions to reduce traffic accidents in pregnant women.

    Materials and Methods

    The study was a systematic review. Interventional articles from Persian databases including Magiran, Iran Medex, and SID, and English scientific information databases including PubMed, Cochrane, Sciencedirect, Embase, Science of Web, and Scopus were searched. All identified articles were collected by one person using Endnote software. Then, the full text of the articles was reviewed by two researchers and the articles that met the entry criteria were identified. Other articles were added to the previous collection of articles using forward citation and backward citation reviews. The EPHPP tool was used to assess the quality of the studies.

    Results

    The initial search resulted in finding 5329 article abstracts. Eventually, two interventional studies were identified for evaluation in this study. The intervention approach used in one study was educational/behavioral and in the other was engineering/technology. Both studies reported that they had made significant changes in the desired outcomes, which was fastening the seat belt in pregnant women. One study was of poor quality in quality assessment and the other was of medium quality.

    Conclusion

    Safety interventions to reduce traffic accidents in pregnant women have been very little worked on worldwide. It seems that there is still much room for studies in the field of safety interventions to reduce traffic accidents among pregnant women.

    Keywords: Systematic Review, Interventions, Safety, Traffic Accidents, Pregnant Women